Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
veljaca

#26 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by veljaca »

vade_mecum wrote:
veljaca wrote:Koliko zavisti u ovoj nasoj BiH ....
Zavrsio sam ( davno ) drzavni fakultet ( jer su tada bili jedini ) . Mogu reci za onoga ko zeli steci znanje i raditi na sebi - nije bitno gdje studira: privatni ili drustveni ....
Znam mnogo afera i "dobijanja ocjena" na drzavnim fakultetima .... Tako da ovi koji hvale i likuju na drzavne - neka malo preispitaju svoja gledista ... Ima kukolja i na jednim i drugim .... takvi smo mi narod .... Ali ZAVIST kod pojedinaca dovodi do toga da se napada drugo i drugacije ..... Jadno ...
Nije bitna diploma ( ovo govorim iz pozicije mene koji skoro 30 godina radim ) - bitno je ZNANJE .... A do znanja se moze doci i na drzavnim i na privatnim fakultetima .... Sve je to do pojedinca ....
slazem se ali pokusaj aplicirati za radnu dozvolu u njemackoj pa ces vidjeti kako je diploma itekako bitna.
Ne hvala, meni je i ovdje u BiH dobro .... Kakva Njemacka .... bio sam tamo na specijalizaciji i pokazao se jako dobro .... ali nesto me vuklo nazad u BiH .... :D
Ce-de-vi-ta

#27 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by Ce-de-vi-ta »

casanova123 wrote:koliko ja vidim, ovaj link sto si stavio ima domenu .de sto znaci da je to njemacka stranica i sto znaci da se odnosi na njemcku a ne na austirju.. a dodatno je to sto nije .gov.de sto znaci da nije zvanicna vladina stranica sto znaci da ti podaci nisu vjerodostojni..

dok na nasoj .gov.ba stranici pise lista priznatih univerziteta medju kojima su na primjer i IUS i SSST i ovaj slobomir itd..

koliko ja vidim sve je ovdje suplja.. ne znaju ni oni sve tacno.. a na onoj nasoj stranici nema nigje international university of TRAVNIK :D sto znaci da se vjerovatno radi o tom univerzitetu, a on nije priznat ni u BiH a ni vani u isto vrijeme :D
Nalazi kako ne nalazi, moras malo bolje citati... inace znam momaka i djevojaka, koji su zavrsili taj Internacionalni u Tr. da su nostrifikovali diplome u Sloveniji i Njemackoj ja mislim, 100% bez problema i frke ikakve.U redu je da ima neko animozitet prema određenim institucijama privatnim/javim ali ne treba niti jedan omalovazavati. Jer bio privatni/javni ako tebe profesor uzme na zub, slikaj se... Ova cura je ja mislim imala problema sa fakultetom Philip Noil Baker ili kako se vec pise :)

Pozz.
Last edited by Ce-de-vi-ta on 11/07/2012 11:02, edited 1 time in total.
Bodkin

#28 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by Bodkin »

na svoju ruku wrote:@ Veljaca - potpuno si u pravu. Ja sam u Americi radio sa studentima na Magistratu koji su fakultet zavrsili tzv kucnom nastavom odnosno samoobrazovanjem i bilo je fantasticnih studenata. Znaci neko moze otici zavrsiti Northwestern ili Yale ali dzaba mu ako ga je zavrsio 'samo da bi im'o papir da je pametan'

@_Reds_ - Amerika, Magistarski na Northwesternu uz stipendiju jer sam igrao timski fudbal (mislim na Americki), PhD na University of California at San Diego

Ja uopste nisam poredio ETF sa S3T. Boze sacuvaj.

Na ETF-u sam se slomio radeci a generalno sam naucio malo radi generalne bahatosti i arogantnosti profesora ali gledao sam da uvijek sam na sebi radim a ne da se oslanjam na profesora i sl.
Mislim da puno mogu da pomognem lokalnim studentima i mogu reci da ni sami ne znaju koliko su sretni da imaju priliku da nauce nesto sto ce im zaista trebati u zivotu a ne da im bubam glave suvisnim teroijama.

Opet kazem, kroz svoje radne kolege sa ostalih privatnih univerziteta i kroz svoje dugogodisnje iskustvo (drzao sam katedru i u Americi) mislim da privatni univerziteti mogu da ponude mnogo vise nego drzavni.

No, OPET kazem ako djeca nisu VOLJNA da prime znanje, dzaba im da je ne znam ti koji fakultet ili ne znam ti koji profesor. A generalne nezainteresovanosti, lijenosti, varanja, trazenja kratica u ama bas svemu, manipulacija i ostalih 'marifetluka' u BiH definitivno ima na pretek

Na zalost, danasnji studenti bi odmah iz klupe da udju u fotelje, hodaju po ruckovima, razglabaju o nekim basnoslovnim ciframa i ispijaju kafe po gradu...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

ali i dalje se ne slazem sa tobom o razlikama izmedju drzavnih i privatnih. ljudi mahom privatne upisuju jer je lakse poloziti ( nece me peglati za moje pare). ovdje naravno govorim o normalnim a ne ovim u travniku, kiseljaku i ostalo. dalje, apsolutno se ne slazem da je obrazovanje na drzavnim plitko u odnosu na privatne( sve vrijeme govorim o stanju u bih). jedino na sta sam zavidan u odnosu na ssst je to sto dovode ljude iz privatnog sektora da budu profesori, dakle ljudi koji su dugogodisnji direktori banaka i ostalog
_Reds_

#29 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by _Reds_ »

na svoju ruku wrote:@ Veljaca - potpuno si u pravu. Ja sam u Americi radio sa studentima na Magistratu koji su fakultet zavrsili tzv kucnom nastavom odnosno samoobrazovanjem i bilo je fantasticnih studenata. Znaci neko moze otici zavrsiti Northwestern ili Yale ali dzaba mu ako ga je zavrsio 'samo da bi im'o papir da je pametan'

@_Reds_ - Amerika, Magistarski na Northwesternu uz stipendiju jer sam igrao timski fudbal (mislim na Americki), PhD na University of California at San Diego

Na ETF-u sam se slomio radeci a generalno sam naucio malo radi generalne bahatosti i arogantnosti profesora ali gledao sam da uvijek sam na sebi radim a ne da se oslanjam na profesora i sl.
Mislim da puno mogu da pomognem lokalnim studentima i mogu reci da ni sami ne znaju koliko su sretni da imaju priliku da nauce nesto sto ce im zaista trebati u zivotu a ne da im bubam glave suvisnim teroijama.

Opet kazem, kroz svoje radne kolege sa ostalih privatnih univerziteta i kroz svoje dugogodisnje iskustvo (drzao sam katedru i u Americi) mislim da privatni univerziteti mogu da ponude mnogo vise nego drzavni.

No, OPET kazem ako djeca nisu VOLJNA da prime znanje, dzaba im da je ne znam ti koji fakultet ili ne znam ti koji profesor. A generalne nezainteresovanosti, lijenosti, varanja, trazenja kratica u ama bas svemu, manipulacija i ostalih 'marifetluka' u BiH definitivno ima na pretek

Na zalost, danasnji studenti bi odmah iz klupe da udju u fotelje, hodaju po ruckovima, razglabaju o nekim basnoslovnim ciframa i ispijaju kafe po gradu...
Znaci da si ETF podavno završio ??

Ja sam imao priliku da licno vidim šta uče neki ljudi na privatnim fakultetima, i koliko je to opće i plitko. Ispit se svodi na učenje skripte od 5 do 10 strana.

Ne reče mi kakvi su ti studenti na privatnim fakutletima, vjerovatno sve samo genijalni, IQ sve iznad 140. Mislim dajmo malo biti realni. Neću sad da kažem da privatne fakutlete treba ukinuti, ali sam siguran da puno kvalitetini kadar na obradu dobiju javni fakulteti, bar tehnički, nego sto ga dobiju privatni.

A znam i osoba koje nisu mogle da završe gimnaziju u Sarajevu, nego su vanredno polagali, i onda poslije završiše ekonomiju na AU u roku.

Ali dobro, svako ima svoje, i neka tjera po svome. Mada je neralno da neko ode u Travnik par puta u mjesecu, i dobije na kraju diplomu sa kojim aplicira za isti posao kao neko ko se godinama i godinama mučio, i noći nespavao.
velikibrnjo

#30 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by velikibrnjo »

SAMIRBH wrote:
generacija77 wrote:Evo rang-liste svih Univerziteta u BiH: http://www.webometrics.info/rank_by_cou ... country=ba

Univerzitet u Sarajevu ubjedljivo najbolji! :bih:
Normalno ... tako i treba da bude ... UNSA je prvi univerzitet u BIH koji je priznat i državni je ... a i svi ostali univerziteti koji su nastali od fakulteta koji su bili u sklopu UNSA po drugim većim gradovima u BIH ( Tuzla, Zenica, Mostar itd ...) :bih:

Samo se ti jaro tjesi, ja sam zavrsio u Austriji univerzitet i dekan fakulteta u Travniku, Kustura bio je pocasni gost na jednom od univerziteta, seminar kojem sam i sam nazocio
I ako mislite da austrijanci ne znaju za sve plahe stvari koje se desavajau na drzavnim grdno se varate
U ostalom dzon ih zaboli, vode se po listi ovih priznatih na kojem su privatni fakultet
Jedan lik je zavrsio nekakv u Mo i sve mu uredno priznali, morao sam jedan ispit dati, kao zavrsni
lajk

#31 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by lajk »

Odakle Vama da ucimo skripticu od 10-15 strana ? Jel imate dokaz ? Imate jer smo pola predavanja imali kao na istom fakultetu u Sarajevu i imali su ista predavanja,istog profesora i ista ispitna pitanja ! Lijep pozdrav
kockica_kockica

#32 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by kockica_kockica »

_Reds_ wrote:

Ja sam imao priliku da licno vidim šta uče neki ljudi na privatnim fakultetima, i koliko je to opće i plitko. Ispit se svodi na učenje skripte od 5 do 10 strana.

Ne reče mi kakvi su ti studenti na privatnim fakutletima, vjerovatno sve samo genijalni, IQ sve iznad 140. Mislim dajmo malo biti realni. Neću sad da kažem da privatne fakutlete treba ukinuti, ali sam siguran da puno kvalitetini kadar na obradu dobiju javni fakulteti, bar tehnički, nego sto ga dobiju privatni.

A znam i osoba koje nisu mogle da završe gimnaziju u Sarajevu, nego su vanredno polagali, i onda poslije završiše ekonomiju na AU u roku.

Ali dobro, svako ima svoje, i neka tjera po svome. Mada je neralno da neko ode u Travnik par puta u mjesecu, i dobije na kraju diplomu sa kojim aplicira za isti posao kao neko ko se godinama i godinama mučio, i noći nespavao.

jesi ti zavrsio studij na privatnom fakultetu pa sve to znas iz prve ruke ? ?? Cisto me zanima, da li je to tvoje iskustvo ili rekla kazala prepricana prica izmedju studenta sa drzavnog fakulteta koji se "jadni tako muce" godinama (jer ne uce) dok oni na privatnim faksovim "odmah prolaze a nista ne moraju znati " (jer su dali gomilu para i moraju dati ispite jer u protivnom gube svu lovu i to im se ne isplati).

Danas je na cijeni da studiras 100 godina .. a ne da da ga zavrsis u roku ( svi koji zavrsavaju u roku su ili imali stelu ili nisu morali uciti jer je privatni faks, dok oni na drzavnim fakultetima jadniiii :( moraju studirati 100 godina ) i jos taj glupko koji se namucio 100 godina studirajuci treba imati prednost u zaposljavanju..

haloo baaa kakva prednost...
Jedino u nasoj drzavi svi nekakvu prednost imaju po nekoj osnovi... Voljela bi da barem jednom budu u prednosti oni koji barem nesto znaju spram onih koji su bili u prednosti zbog xy stvari a nemaju blage veze sa zivotom...
veljaca

#33 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by veljaca »

_Reds_ wrote: ...

Ali dobro, svako ima svoje, i neka tjera po svome. Mada je nerealno da neko ode u Travnik par puta u mjesecu, i dobije na kraju diplomu sa kojim aplicira za isti posao kao neko ko se godinama i godinama mučio, i noći nespavao.
Realno je ( na moju velik zalost ) da ni jedan ni drugi ( a u porodici imam i jedne i druge ) nece dobiti posao bez STELE ..... :x
Ovoj drzavi su najveca opasnost: rodbinske veze, stranacke veze, kupovina radnih mjesta ..... to ubija moral kod mladih ...
_Reds_

#34 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by _Reds_ »

kockica_kockica wrote:
_Reds_ wrote:

jesi ti zavrsio studij na privatnom fakultetu pa sve to znas iz prve ruke ? ?? Cisto me zanima, da li je to tvoje iskustvo ili rekla kazala prepricana prica izmedju studenta sa drzavnog fakulteta koji se "jadni tako muce" godinama (jer ne uce) dok oni na privatnim faksovim "odmah prolaze a nista ne moraju znati " (jer su dali gomilu para i moraju dati ispite jer u protivnom gube svu lovu i to im se ne isplati).

Danas je na cijeni da studiras 100 godina .. a ne da da ga zavrsis u roku ( svi koji zavrsavaju u roku su ili imali stelu ili nisu morali uciti jer je privatni faks, dok oni na drzavnim fakultetima jadniiii :( moraju studirati 100 godina ) i jos taj glupko koji se namucio 100 godina studirajuci treba imati prednost u zaposljavanju..

Jedino u nasoj drzavi svi nekakvu prednost imaju po nekoj osnovi... Voljela bi da barem jednom budu u prednosti oni koji barem nesto znaju spram onih koji su bili u prednosti zbog xy stvari a nemaju blage veze sa zivotom...
Stobom nije nesto uredu. Ja nisam rekao da je neko studirao 100 godina, nego da je nesrazmjerno vize truda i noci ulozio da bi sitgao do diplome, za razliku od "Travnicana", koji ode odprilike svaki drugi vikend, onako malo turisticki malo do fakulteta. I odakle meni to, pa iz licnog poznavanja osoba, koje su iskrene i kaze onako kako jeste.

Sto se tice ovoga, zaista se treba uvesti rzavana matura, na kraju srednje skole, da se jasno vidi kakvi to ucenici upisuje kakve fakutlete, pa ce sve da bude jasno, mada je iovako jasno. Cast onima koji oude na privatne zbog znanja, ali takvi se mogu prebrojati na prste.
_Reds_

#35 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by _Reds_ »

veljaca wrote:

Ali dobro, svako ima svoje, i neka tjera po svome. Mada je nerealno da neko ode u Travnik par puta u mjesecu, i dobije na kraju diplomu sa kojim aplicira za isti posao kao neko ko se godinama i godinama mučio, i noći nespavao.
Realno je ( na moju velik zalost ) da ni jedan ni drugi ( a u porodici imam i jedne i druge ) nece dobiti posao bez STELE ..... :x
Ovoj drzavi su najveca opasnost: rodbinske veze, stranacke veze, kupovina radnih mjesta ..... to ubija moral kod mladih ...
Ovdje si nazalost upravu, pogotovo za ubijanje morala.

Ogroman problem ove drzave je famozna stela.

Gledano sa druge strane, onaj ko ima da da 10 hiljada za gdinu faksa, ima da da i za stelu.
na svoju ruku

#36 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by na svoju ruku »

_Reds_ wrote:

slusaj, niko nije ni rekao da ce mo se svi sloziti u misljenjima. Pa zar ne vidis moj nick.. ja sam na svoju ruku HEHEHE

ne ali stvarno, ja svacije misljenje postujem i mogu da GARANTIRAM za svoju katedru da NIKOGA ne pustam eto na lijepe oci... Imao sam i ja situacija gdje mi student FRONTALNO kaze 'ali ja sam platio...' Mene studenti vec znaju i culi su od drugih da takvim komentarima samo mogu da se jos vise srozaju kod mene. Bilo je tu i intervencija od strane roditelja ali ja ostajem sistematican, pa MA KO to bio. Sviju postujem ali da me neko gazi pa taman platio studij 500,000km to nema sanse. Ja sam i administraciji fakulteta gdje predajem vec rekao ' ako zelite da JA stavim potpis na index te osobe, onda nema druge nego po mome tj po pravilniku i tabijatima fakulteta i cao'

Znaci, ja ti nekako dodjem kao Galic sa ETF-a HEHEHEHE

odem ja i na kafu sa svojim studentima i generalno imamo vise nego prijateljski odnos, ali sto se nekih 'navlacenja' ocjena tice ili poklona u smislu prosjeka itd, to znaju da ne trebaju trositi glas da me pitaju jer je odgovor uvijek isti.

Da sumiram - ja ne mogu komentarisati sa sigurnoscu sta je i kako bilo sa pojedincima koji su prolazili predmete a nisu ni srednju kako treba zavrsili ali mogu da 110% garantujem da svaki student koji izadje iz moje 'klase' je sigurno zasluzio to sto je dobio. I vjerujte mi osjetim da me studenti postuju iako u pocetku dok ne skontaju kako to (treba da) ide, bude nesuglasica i protivljenja, ali na kraju skontaju da ja sve sto radim je da bi od njih napravio prije svega postene i odgovorne ljude a uz to i strucnjake.

Pozdrav za raju sa ETF-a, Stelexa itd :thumbup:
kockica_kockica

#37 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by kockica_kockica »

_Reds_ wrote:
kockica_kockica wrote:
_Reds_ wrote: jesi ti zavrsio studij na privatnom fakultetu pa sve to znas iz prve ruke ? ?? Cisto me zanima, da li je to tvoje iskustvo ili rekla kazala prepricana prica izmedju studenta sa drzavnog fakulteta koji se "jadni tako muce" godinama (jer ne uce) dok oni na privatnim faksovim "odmah prolaze a nista ne moraju znati " (jer su dali gomilu para i moraju dati ispite jer u protivnom gube svu lovu i to im se ne isplati).

Stobom nije nesto uredu. Ja nisam rekao da je neko studirao 100 godina, nego da je nesrazmjerno vize truda i noci ulozio da bi sitgao do diplome, za razliku od "Travnicana", koji ode odprilike svaki drugi vikend, onako malo turisticki malo do fakulteta. I odakle meni to, pa iz licnog poznavanja osoba, koje su iskrene i kaze onako kako jeste.

Sto se tice ovoga, zaista se treba uvesti rzavana matura, na kraju srednje skole, da se jasno vidi kakvi to ucenici upisuje kakve fakutlete, pa ce sve da bude jasno, mada je iovako jasno. Cast onima koji oude na privatne zbog znanja, ali takvi se mogu prebrojati na prste.
sa mnom je duso moja sve u redu... samo mi je muka od ovog pljuvanja kad jako dobro znamo svi da jedan dobar dio studenata bilo na drzavnom ili privatnom fakultetu ne ide tamo jer se njemu uci da dobije neko znanje vec da dobije papir da ga babo zaposli gdjegod gdje nece morati teze od knjige dici i po mogucnosti da kapa lova i to dobr svaki mjesec ...

Na kraju srednje skole danas mladi izlaze glupi i neobrazovani... Uce samo da dobiju ocjenu i kasnije to zaborave...
Znanje iz opce kulture je nikakvo...
Izrazavaju se kao zadnji klosari i ulicari..
Gramatiku svog jezika ne poznaju...
Vecina ih je nepismena...

Takvi dolaze na fakultete ... i imaju problem jer se od njih ocekuje da imaju predznanje...
A ako ne vjerujes.. pitaj profesore na fakultetima i oni ce ti ovo isto reci...
veljaca

#38 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by veljaca »

_Reds_ wrote:
veljaca wrote:

Ovdje si nazalost upravu, pogotovo za ubijanje morala.

Ogroman problem ove drzave je famozna stela.

Gledano sa druge strane, onaj ko ima da da 10 hiljada za gdinu faksa, ima da da i za stelu.
Gledano sa druge strane, onaj ko nije dao 10 hiljada za godine faksa - ostaje mu da tih 10 hiljada dadne za stelu .... Sta mislis o ovome ?

Namjerno sam obrnuo tvoju tezu - jer samo je pitanje kako ko gleda na neke stvari ....
Kada se zele glorificirati jedni - navode se samo pozitivni primjeri, a kada se zele ocrniti drugi - navode se samo negativni primjeri. A stvarnost je negdje izmedju - uvijek ....
privremeni

#39 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by privremeni »

Imam utisak da ste svi podobro skrenuli sa teme i sveli je na ono uobicajeno, gdje
je veca mogucnost stele ili korupcija.
Ako sam dobro shvatio, a citao sam pomenuti clanak prije nekoliko dana, tema je "nepriznate diplome, a time i fakulteti sa kojih dolaze, odnosno obrnutim redom". Namjerno sam uopcio naziv, jer me cude mladi, narocito studenti, da ne pominjem "predavaca" sa nekog od privatnih falukteta, koji su tek sad culu za taj neki spisak, licitiraju oko istog, ne znaju odakle ta lista i sta znaci, vec sve opet svode na to gdje je "lakse zavrsiti".
Lista postoji i ona se formalno odnosi na sve potpisnike Lisabonskog sporazuma, ne samo na Austriju ili Njemacku. No, mi ne bi bilo sto jesmo, kad bi nasu javnost na vrijeme i pravovaljano izvjestili o svemu sto prihvatamo, dogovaramo ili potpisujemo. To potvrdjuje i cinjenica da, dobar dio studenata ili javnosti uopce, nije upoznat sa razlikom izmedju, recimo nostrifikacije diplome i priznavanja stecenog zvanja, kad sta treba i slicno. Uglavnom nema te oblasti zivota koja nam funkcionira i da prosjecan gradjanin zna sta se dogadja.
Pomenuta lista nema veze sa "lakocom studiranja", korumpiranoscu i slicnim stvarima prisutnim u nasem obrazovanju (na svim nivoima),vec sa ispunjavanjem osnovnih normi preuzetih potpisivanjem Lisabonskog sporazuma, s jedne strane i sa druge strane rascjepkanoscu nadleznosti i spustanjem iste na kantonalni nivo. Drzava potpisala sporazum, a politiku obrazovanja vode kantoni i drugi entitet, svako za sebe i kako mu je ceif.
Koliko ja znam, mogla bi se i ta lista oboroti, jer vec godinu dana ni jedan univerzitet nema vazecu akreditaciju, sto bi znacilo da ni diplome izdate u tom periodu nisu vazece ili "priznate". No, kod nas sve moze, pa nema mjesta brizi.
Tako i djevojka, koja se spominje u tekstu, samo treba otici na inozemni fakultet sa kojim njen "internacionalni" ima sporazum o saradnji i tu nastaviti svoj studij. :oops:
slobodann

#40 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by slobodann »

Katastrofa, ljudi studirali 4 godine da bi tek na kraju saznali da im se sve to ne priznaje.

Da li ce tko odgovarati ?
na svoju ruku

#41 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by na svoju ruku »

slobodann wrote:Katastrofa, ljudi studirali 4 godine da bi tek na kraju saznali da im se sve to ne priznaje.

Jedini koji ce 100% odgovarati je Klix ili Sa-x ili kako li ga vec zovu radi klevete i sirenja dezinformacija. Ja vec imam informaciju da vec dva privatna fakulteta pokrecu postupak protiv ove 'firme'

Ovo je uradjeno planski i u 'talu' s nekim jer je SAD sezona upisa i objaviti ovako nesto ne samo da steti ugledu firme vec i finansijama iste.

Nije ovo prvi put da klix siri dezinformacije ali ce sigurno ovaj put biti taj koji ce zapamtiti. :sax: aha, malo sutra :run: :run:
dorkcic

#42 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by dorkcic »

slobodann wrote:Katastrofa, ljudi studirali 4 godine da bi tek na kraju saznali da im se sve to ne priznaje.

Ama priznaje im se, pročitaj sve. Da se zaključit i da bi ovi neki kao što je autor teme svršavali kad bi čuli da se zvanično ne priznaju diplome privatnih fakulteta. Ne kontam čemu toliko veselje na samu pomisao da je nekome možda propalo nekoliko godina života.
Bodkin

#43 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by Bodkin »

dorkcic wrote:

Ama priznaje im se, pročitaj sve. Da se zaključit i da bi ovi neki kao što je autor teme svršavali kad bi čuli da se zvanično ne priznaju diplome privatnih fakulteta. Ne kontam čemu toliko veselje na samu pomisao da je nekome možda propalo nekoliko godina života.
nije veselje zbog toga nego zato sto smo se ponadali da ce drzava rijesiti probleme u ovom sektoru. isti ja i neki indijanac koji preko vikenda zavrsi faks u travniku.jebo tu pricu
lajk

#44 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by lajk »

Bodkin wrote:
dorkcic wrote:

nije veselje zbog toga nego zato sto smo se ponadali da ce drzava rijesiti probleme u ovom sektoru. isti ja i neki indijanac koji preko vikenda zavrsi faks u travniku.jebo tu pricu
STO NE UPISES I TI KAD JE TAKO LAKO ?
nova_korisnica

#45 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by nova_korisnica »

Prosle godine u ovaj vakat otprilike, diplome privatnih fakulteta iz BiH se u Njemackoj nisu priznavale. Ja sam vadila potvrdu za svoju diplomu i prvo su me pitali iz ministarstva je: je li sa privatnog ili drzavnog fakulteta (nazvala telefonom da se informisem). Je li se sta promjenilo u medjuvremenu ne znam, ali obzirom da je anabin.de relevantna stranica mogu se tu dobiti neke informacije.
Nema vise procesa nostrifikacije (barem u De) vec se samo izdaje potvrda o stepenu i zvanju zavrsenog studija. Za privatni sektora ta potvrda nije cak ni neophodna jer svaki vlasnik moze sa sebe odluciti je li uvazava diplomu ili ne. Ovo se odnosu za ekonomiju, kako je na drugim fakultetima to ne znam.
Sto se tice priznavanja diplome za nastavak studija, to je druga procedura i to ne znam kako ide jer nisam kroz to prolazila.
Comrad

#46 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by Comrad »

Evo ja cu biti realan, neka ne priznaju! I treba nam tako.

Ne znam sta se ima ko buniti. Ko mi smo u rangu sa fakultetima u EU. Dajte molim vas.

Zavrsio sam ekonomiju, da mi niko nije dao fakturu, da mi niko nije dao bilo kakav posrani dokument iz stvarnog zivota, da vidim kako to izgleda, kako se ispunjava. Znaci u te 3 godine to nikome nije palo na pamet. I koja je svrha toga, ako ja kasnije moram sve sam traziti to i uciti. Mislim navodim banalan primjer, znaci prakse nema. Primas informacije iz knjiga koje su napisane 80-tih. Nijedan profesor se nije sjetio da skine neki clanak, da donese neki noviji casopis, sa nekim modernijim razmisljanjima i teorijama. Mislim ima izuzetaka, grijesim, ali onda te profesore smatraju cudacima. Cudaci brate sto hoce da te nauce necemu.

Dakle, ovo govorim samo za svoj fakultet. Vjerujem da je stanje na drugim fakultetima jos gore. Profesori ne mare za studente, dodju izbiflaju svoje i to je to. Rijetki su oni profesori koji se fakat potrude da nesto urade i pomognu studentima.

Naravno, treba spomenuti i studente koji prihvataju sve ovo i idu linijom manjeg otpora. Cim profa nesto vise zahtijeva, cim se treba raditi studenti se bune. Sta ce nam to, lakse uzet knjigu bubat.

I jos jedan problem - svi studiraju. Ne mozes upisivati po 2000 studenata brate mili. Napravi kriteriji, sta radi ministarstvo obrazovanja. Zabrani jednu godinu upis na ekonomiju jbt, ako vidis na birou ima hiljade ekonomista, pa koji qrac ih onda iz godine u godinu izbacujes na trziste?

Ponovo kazem, i treba nam tako!
veljaca

#47 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by veljaca »

Bodkin wrote:
dorkcic wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Na tvoju, a i Bogami i moju, veliku zalost, bices isti kao i puno indijanaca i sa drzavnih i privatnih fakulteta ..... Ustvari, neces, jer ti indijanci ( kako ih ti nazva ) i sa drzavnih i privatnih fakulteta, posto su indijanci, imace puno vece sanse da se zaposle od tebe .... Znam to iz licnog iskustva ....

I nije rjesenje u ukidanju jednih naspram drugih ( po principu "neka komsiji crkne krava...." - a to je u BiH najvaznije nekima ) - nego PODIZANJU kvaliteta i na jednim i drugim i strogim normama i za jedne i druge ....
Neko je napisao - a skoro niko to ne komentarise - AKREDITACIJU nije uradilo jako puno i drzavnih i privatnih fakulteta ( ne znam da li je iko i uradio ) ... Ali to nije problem - problem je u drugom i drugacijem .... ZAVIST ....
CaCO3

#48 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by CaCO3 »

moram reci da ovaj H- status imaju i pedagoske akademije, pa islamske akademije, pa pola drzavnih fakulteta se po ovom ne priznaje, dakle ja sam zavrsio drzavni ekonomski fakultet pa su mi u Austriji trazili polaganje jezika i nekakvih razlika da bih upisao + 1 godinu magistarskog studija..ispade da se onda ni to ne priznaje, problem su licence i akreditacije koje su kod privatnih fakulteta privremeni, a kod drzavnih trajni jer Agencija jos nije proradila u punom kapacitetu, a trebala je davno i zavrsiti proces certificiranja upravo da nam se ne bi desavale ovakve stvari, poznajem neke ljude koji su zavrsili privatne fakultet u Banjaluci i nastavili studiranje vani-Ceska, Austrija, Njemacka, bez problema
Intermission

#49 Re: Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH

Post by Intermission »

Posotoji konstantan problem generalizacije i u tom clanku,a i ovdje. Naime, nije bas tacno da je na drzavnim fakultetima samo mito korupcija,"frustrirani profesori" itd. kao sto nije tacno da studenti privatnih fakulteta nista ne znaju. Clanak o kojem svi zapravo govorimo je katastrofa sa novinarske strane. Uzima se jedan slucaj sa poluinformacijama i pravi generalizacija i bit ce zanimljivo ako dodje do nekog sudskog procesa kao sto je neko od sugovornika najavio. Niti se zna o kojoj je diplomi rijec niti se zna sta je konkretno obazlozenje - diploma se moze nepriznati iz x razloga (npr. neslaganje programa,zvanja isl.). Sa druge strane poznata je masa slucajeva u kojima ljudi nisu imali nikakvih problema.
Generalno dakle,vrijedi pravilo da,ako je fakultet u BiH akreditovan, studenti sa diplomama tog fakulteta mogu studirati vani (pod odredjenim uslovima,npr.razlika predmeta isl) i sve institucije sa one stranice domace agencije podpadaju pod tu kategoriju. Onda dolazimo do naseg neuredjenog sistema. Koliko znam ni drzavni ni privatni fakulteti u BiH nisu zavrsili proces akreditacije, nego imaju dozvole za rad koje imaju ucinak akreditacije,mada opet ne znam kako je stanje za svaki pojedincani slucaj tj.da li se radi o privremenim ili stalnim dozvolama. Ocjena h+ ili h- ne odnosi se direktno na priznavanje ili ne priznavanje nego sluzi za kategorizaciju institucije,kao sto je i objasnjeno na stranici.Treba procitati i opis insticije izmedju ostalog i vidjeti da li je akreditovana. I pomalo je opet nejasno zasto govori o promjenama statusa institucija i aktualizaciji,kada se status odnosi na svakog diplomanta isl. pojedinacno - tj. ukoliko si dobio diplomu sa institucije koja u momentu izdavanja akreditovana, dalja promjena nece uticati na validnost tvoje diplome. Da li ce neke institucije "otpasti" sa liste priznatih u procesu akreditacije - mozda.Moje licno misljenje je - nadam se iskreno da hoce,jer realno na listi treba da ostane vecina drzavnih i manjina privatnih, do tad - svi oni imaju bukvalno "free pass" i ovakve situacije su moguce i za privatne i za drzavne.
Post Reply