Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vidim razumjes se pa da odma opalim pitanje kad mi je vec tastatura pri ruci da li pronalazak tj. potvrda higs bosona ima ikakve implikacije na crnu materiju?
Pa ima. Prvo recimo može se krenuti sa eksperimentima koji bi tražili SUSY čestice (ako se nalaze u energetskom dometu LHC-a)
Znamo isto da se Higgs (teoretisalo se dosad i da li je ovo slučaj, i da li je razlog zašto ga ne možemo detektovati) ne raspada na WIMPove.
Sad ovo otvara hiljadu pitanja kako su ovih 4% svemira koje poznajemo i tamna materija poznati.
Znam za ovaj eksperiment koji bi nam mogao pomoći - http://xenon.astro.columbia.edu/.
Iskreno, tamna materija nije baš moj fah, ali i meni je interesantno ovo pitanje, i volio bih ako ima neko ko zna malo više o ovome da nam kaže neku pametnu!
Ja nako amaterski pratim pa lupetam, al kontam logika je sljedeca. Ocigledno je da tamna materija ima masu sto znaci da ima interakciju sa higs poljem. Otkrice karakteristika higs polja bi nam omogucilo da preciznije odredimo neke parametre tamne materije buduci da ista ima interakciju sa higs poljem...
I ja bi volio ako ima ko "nadlezan" za ovo pitanje da prosvjetli
Ja znam da tamna materija vrsi interakciju samo sa gravitacionom silom, ne emituje niti reflektira svijetlost. Zato je veoma tesko naci, mada sledece godine napumpavaju LHC sa jos vise snage, sta znas sta ce izaci iz sudara...
Veoma zanimljivo. Iskreno, sumnjao sam da će ga pronaći. Mada, i da su dokazali da ne postoji i taj bi zaključak po značaju bio ravan dokazu. Ovako barem znamo da smo na dobrom putu što se tiče razumijevanja tkiva svemira
Forsaken wrote:Ne moze vrsit interakciju sa gravitacionom silom vec ima masu koja stvara gravitaciju zar ne? Ako ima masu onda vrsi interakciju sa higs poljem
Ispravite me ako grijesim
Na ovoj slici se vidi kako je svjetlost iskrivljena, a krivi je nesta sto se nalazi u tom crnom prostoru. Svjetlost moze promjeniti putanju ako se izlozi ''jakoj'' gravitaciji. Dolazimo do zakljucka da tamna materija ima masu jer ima gravitacionalno polje.
Cim nesta ima gravitaciju, smatramo ga cesticom.
Last edited by shin on 04/07/2012 14:44, edited 1 time in total.
Vegetastar wrote:Veoma zanimljivo. Iskreno, sumnjao sam da će ga pronaći. Mada, i da su dokazali da ne postoji i taj bi zaključak po značaju bio ravan dokazu. Ovako barem znamo da smo na dobrom putu što se tiče razumijevanja tkiva svemira
Mnogi naucnici su se nadali da nece pronaci higgsov bozon i da ce standardni model cestica pasti u vodu, jer to odmah znaci jos ludja teorija od standardnog modela, koji je opet uvrnut sam od sebe
Forsaken wrote:Ne moze vrsit interakciju sa gravitacionom silom vec ima masu koja stvara gravitaciju zar ne? Ako ima masu onda vrsi interakciju sa higs poljem
Ispravite me ako grijesim
Na ovoj slici se vidi kako je svjetlost iskrivljena, a krivi je nesta sto se nalazi u tom crnom prostoru. Svjetlost moze promjeniti putanju ako se izlozi ''jakoj'' gravitaciji. Dolazimo do zakljucka da tamna materija ima masu jer ima gravitacionalno polje.
Cim nesta ima gravitaciju, smatramo ga cesticom.
EDIT: Nista, ok je Pricamo o istoj stvari .. Sad samo da uleti neko i naucno objasni imal kakvih implikacija Higs sa tamnom materijom
lajkujMe wrote:A šta su implikacije ovog otkrića? Mislim sad znamo šta je masa, kako se stvara itd ali šta su implikacije od toga?
Implikacije, osim sto se odnose na prakticnost nalaza i daljni razvoj fizike i tehnologije generalno, ce biti ogromne i po samu filozofiju i poimanje svijeta kojeg smo dio! Recimo, nauka ovakvim eksperimentima sve vise otkriva o mehanizmu svijeta i svemira, tj. prirode, naravno, empirijski, sto za posljedicu ostavlja sve skuceniji prostor onome misticnom, magicnom, religijskom.
to će se pokazati za..pta ja znam, 20, 30 godina možda
vjerovatno se i neki prosječni američni radnik svojevremeno pitao šta on ima od toga što je u cernu nastao neki tcp protokol ili što je darpa umrežila računare
ali s druge strane, čak i da ne bude nikakvih 'opipljivih' rezultata ovog otkrića, sama činjenica da sada razumijemo i znamo nešto više nego jučer bi trebala biti slavljena i sama sebi dovoljna
lajkujMe wrote:Npr. Da li bi se pomocu ovog otkrica praviti tehnologija umjetne gravitacije? Jer stvarno ne vidim neku korist od ovog
Ovo je područje koje probija granice u nauci, a ovakve stvari su potrebne za naučni i društveni progres.
A uostalom, nikad ne znaš kakvo će se otkriće desiti i na koji način će se koristiti.
Kada su dva lika uzeli testirati Einsteinovu tvrdnju da će sat koji se nalazi na površini Zemlji početi odudarati od onog koji se nalazi na velikoj visini (zbog efekta gravitacije), i uzeli praviti atomske satove za to, ljudi su im se smijali.
Ali danas je GPS zasnovan na toj ideji, i da nema uzimanja u obzir ovog efekta, ne bi imali GPS kakav je danas sigurno.