Turbina nije sijalica pa da je mozes "palit" ko na prekidac...shin wrote:Turbina se pali obrtajima motora, dosta tih dizela pali turbinu na 2k obrtaja. Fol je vozati auto vazda u zoni rada turbine, ili kupiti auto bez turbine
Turbo rupa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
esso_sa
#26 Re: Turbo rupa
- Don Zivconi
#27 Re: Turbo rupa
Jedan od problem moze biti dotrajalost crijeva od interkulera do motora (omeksa ili je cak probijena) odnosno do klapne sa erg ventilom, dogadja se da treba ta sekunda se se crijevo stvrdne odnosno sto bi mi rekli napuse
pa tek onda da motor primi tu kljucnu dozu zraka
. Ja sam sebi stavio inoxnu cijev jer mi je ova gumena ceto pucala a motor je 2,4 bas koji ti imas i nema nikakvih turbo rupa ispod 2000 obrtaja samo iznad preko 4 ili 4,5 kad turbo vrti a nema vuce ali je to normalno kod svakog dizela koji nema twin turbo motor. I koliko je znam turbina stalno radi 
-
Mlad i Nevin
#28 Re: Turbo rupa
esso_sa wrote:Turbina nije sijalica pa da je mozes "palit" ko na prekidac...shin wrote:Turbina se pali obrtajima motora, dosta tih dizela pali turbinu na 2k obrtaja. Fol je vozati auto vazda u zoni rada turbine, ili kupiti auto bez turbine
Ocam' ovo je najbolji komentar dosad, ti mora da si dr mašinskih nauka
-
esso_sa
#29 Re: Turbo rupa
Jok ! Ja sam gugl majstorMlad i Nevin wrote:esso_sa wrote:Turbina nije sijalica pa da je mozes "palit" ko na prekidac...shin wrote:Turbina se pali obrtajima motora, dosta tih dizela pali turbinu na 2k obrtaja. Fol je vozati auto vazda u zoni rada turbine, ili kupiti auto bez turbine
Ocam' ovo je najbolji komentar dosad, ti mora da si dr mašinskih nauka
-
shin
#30 Re: Turbo rupa
esso_sa wrote:Turbina nije sijalica pa da je mozes "palit" ko na prekidac...shin wrote:Turbina se pali obrtajima motora, dosta tih dizela pali turbinu na 2k obrtaja. Fol je vozati auto vazda u zoni rada turbine, ili kupiti auto bez turbine
Ja, i?
- em11r
#31 Re: Turbo rupa
Da se malo ubacim u topic nadam se da mi necete zamjeriti ...
Ima li ko iskustva sa TFSI motorima? Ganjam nekog Leona 2.0 TFSI pa me interesuje na sta da obratim paznju oko motora itd. Ima li kakve boljke koje treba provjeriti. pozz
Ima li ko iskustva sa TFSI motorima? Ganjam nekog Leona 2.0 TFSI pa me interesuje na sta da obratim paznju oko motora itd. Ima li kakve boljke koje treba provjeriti. pozz
-
Mr.Fundamental
#32 Re: Turbo rupa
Imam ja auto sa TFSI motorom,a i prije nego što sam ga kupio imao sam iskustva sa njima i mogu reći da je riječ o sjajnim i pouzdanim benzincima, bez izraženije mane. Ne znam koliko je prešao taj Leon, ali ovo su odprilike stvari na koje trebaš obratiti pažnju:em11r wrote:Da se malo ubacim u topic nadam se da mi necete zamjeriti ...
-Zupčasti se mijenja na 180k, svjećice na 90. Ulje mora podržavati 502 vw specifikaciju ali je 504 preporučeno.
-provjeri u kakvom je stanju cam follower odnosno cilindar na pumpi za gorivo koja pogoni bregastu. Ako je u lošem stanju, onda obavezno promjeniti, jer ako on ode onda strada i bregasta, a to je već skuplja popravka.
-provjeri verziju diverter ventila jer i on često odlazi, obavezno staviti najnoviju verziju.
-problem može biti i PCV intake ventil, i ako je otišao stavit najnoviju verziju
-provjeri bobine. Ako je motor prešao 170-180k km,a one nisu zamjenjene, onda ih vjerovatno treba zamjenit
-generalni problem sa benzincima koji imaju direktno ubrizgavanje je prljanje usisne grane i samim tim smanjivanje performansi. Provjeri je li zrela za čišćenje.
-tfsi je generalno poznat i kao dobar potrošač ulja pa računaj da na svakih 1,000 km provjeravaš i da se ne iznenadiš ako ti na 10k potroši i po 3 litra.
Nemoj da te prepadnu ove stavke, jer ovi dijelovi koje treba da provjeriš nisu skupi. Cam follower, pcv i diverter valve su ti ukupno 400-500km ja mislim. Također da napomenem, budući da je riječ o motoru sa direktnim ubrizgavanjem, vodi računa o kvaliteti goriva koje sipaš.
Sve u svemu, 2.0 je jako pouzdan motor, uglađeno radi, ima fin zvuk i odličnu potrošnju s obzirom na snagu (i s obzirom što je benzinac
- em11r
#33 Re: Turbo rupa
Hvala na iscrpnom odgovoru
2006a je godina i presao je 110.000. Sto se potrosnje tice to je najmanje problem jer je auto a i ja u Kuvajtu.
Evo slika: http://kuwait.q8car.com/en/cars/seat/le ... tails.aspx
Provjerit cu servisnu knjizicu vidjeti da li je mjenjao bilo sta od navedenog. Malo sam proguglao o "Cam Follower TFSI Awarenessu"
i otprilike na ovoj kilometrazi bi trebao ili da strada ili d a bude promjenjen. A usput cu i do servisa odmah pitati koliko bi kostalo ovo da se preventivno promjeni.
Pozz i hvala jos jednom
2006a je godina i presao je 110.000. Sto se potrosnje tice to je najmanje problem jer je auto a i ja u Kuvajtu.
Provjerit cu servisnu knjizicu vidjeti da li je mjenjao bilo sta od navedenog. Malo sam proguglao o "Cam Follower TFSI Awarenessu"
Pozz i hvala jos jednom
-
goran16v
#34 Re: Turbo rupa
Ako smijem da primjetim, na ovom auto se cak i na slikama vidi da se nesto desilo sa prednjim dijelom i da je sav raspasovan.em11r wrote:Hvala na iscrpnom odgovoru
Provjerit cu servisnu knjizicu vidjeti da li je mjenjao bilo sta od navedenog. Malo sam proguglao o "Cam Follower TFSI Awarenessu"i otprilike na ovoj kilometrazi bi trebao ili da strada ili d a bude promjenjen. A usput cu i do servisa odmah pitati koliko bi kostalo ovo da se preventivno promjeni.
Pozz i hvala jos jednom
- em11r
#35 Re: Turbo rupa
vidio sam i ja da karambolka ne lezi kako treba ali ne mora to nista znaciti
popeo sam se i ja sa passatom na trotoar pa u "povratku" svuko karambolku pa je nikad nisam uspio vratiti u "liniju"
pogledat cemo to je lako vidjeti ... ono sto ne znam je oko motora
pogledat cemo to je lako vidjeti ... ono sto ne znam je oko motora
- vukojebina
#36 Re: Turbo rupa
ja se bio zalijepio za takvog leona da uzmem..sve super bilo, dok nisam sa njim izaso na autoput..pro brzini od 110 kmh ko kakva ogromna limenka..toliko je bucan, da se skoro moras derat da bi s nekim prico u autu..stvarno se na kvalitet izrade primijetio da je seat na zadnjoj ljestvici u vag koncernu... al je neosporivo da se mogu nac sa solidnom kilometrazom, 4-5 god star, za stvarno vise nego pristojnu cijenu...