Da li ste znali o islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
miskin

#26 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

sta da ti kazem :D
Teea

#27 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Teea »

a ti cetime jesi li ozenjen? Ako si sam becar glupo da meni dajes te savjete,a i ako si ozenjen sta trazis ozenjen na forumu,a meni predlazes smiraj u braku? :lol:
miskin

#28 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

Stalnoj komisiji za fetve u Saudiskoj Arabiji postavljeno je slijedeće pitanje (broj fetve 5940, 20 tom, 55 str.): «Kakva je razlika izmeðu propisanog i nepropisanog (novotarskog) načina razvoda braka?»
Odgovor: «Propisani razvod je da čovjek pusti ženu jednim puštanjem, u periodu trudnoće, ili čistoće u kojoj nije imao spolni odnos sa suprugom. Nepropisani način je da čovjek pusti suprugu tri puta jednom riječju ili sa više riječi, ili da je pusti jednom ili više puta u periodu hajza, nifasa ili čistoće u kojoj je imao spolni odnos sa suprugom.» Fetvu potpisali: Abdu-l-Aziz bin Abdullah bin Baz, Abdu-r-Rezak Afifi, Abdullah ibn Kuud.

Da li ste znali da je od znakova lijepe smrti da čovjek preseli petkom ili noć uoči petka? Kazao je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem: «Ko umre petkom ili uoči petka, Allah će ga sačuvati kaburskog iskušenja.» Hadis je zabilježio imam Ahmed i Et-Tirmizi br.1074. Dobrim-hasen- ga je smatrao šejh Albani.

Da li ste znali da je od znakova lijepe smrti da čovjek umre od kuge. Prenosi se od Hafse, kćerke Sirinove, da je kazala: «Upitao me je Enes ibn Malik o smrti Jahje ibn ebi Amra, pa sam odgovorila da je preselio od kuge, pa je kazao: «čuo sam Allahovog Poslanika da kaže: «Kuga je šehadet svakom muslimanu.» Hadis je zabilježio imam Buhari.
xaviesta

#29 Re: Da li ste znali o islamu

Post by xaviesta »

zlatno doba islama
Teea

#30 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Teea »

cetmi wrote: nije samo tebi, svima koji nemaju pametnijeg posla preporučujem brak..
sa propascu robovlasnistva propao je i brak kao institucija.
PRO testant

#31 Re: Da li ste znali o islamu

Post by PRO testant »

HardCore wrote:Sta ocekivat od balavca od 18 godina, kad bi ja poceo pricat o isusu i tim drugim "vasim bogovima" i sami bi ste se izgubili :)
Šta češ ti kome pričati o Isusu? I koje budalaštine?
Horus i belaji, de se ba malo spusti na zemlju.
I odakle ti znaš ko je ko samo na osnovu ovakvih izjava?

I kome ti to prijetiš?
Static-X

#32 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Static-X »

Raja je krenula da se pali zari
NIN

#34 Re: Da li ste znali o islamu

Post by NIN »

PRO testant wrote:
HardCore wrote:Sta ocekivat od balavca od 18 godina, kad bi ja poceo pricat o isusu i tim drugim "vasim bogovima" i sami bi ste se izgubili :)
Šta češ ti kome pričati o Isusu? I koje budalaštine?
Horus i belaji, de se ba malo spusti na zemlju.
I odakle ti znaš ko je ko samo na osnovu ovakvih izjava?

I kome ti to prijetiš?
Polako!
miskin

#35 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

sabur ljudi, sta vam je garant ova vrucina djeluje na vas nije dobro, nije dobro
miskin

#36 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

Da li ste znali da ženama nije obaveza da prisustvuju džumi namazu po konsenzusu islamskih pravnika? Na to ukazuju riječi Allahovog Poslanika, salallahu alejhi ve sellem: «Svakom muslimanu je stroga dužnost da klanja džumu namaz u džematu osim četvorice; rob, žena, dijete i bolesnik.» Hadis je zabilježio imam Ebu Davud od Tarika ibn Šihaba r.a., a njegovu vjerodostojnost je potvrdio šejh Albani. Ako bi žene prisustvovale džumi namazu, klanjat će džumu i njihov namaz je ispravan, i nisu obavezne klanjati podne po konsenzusu islamskih učenjaka.

Da li ste znali da islamski učenjaci imaju jednoglasan stav-kao što to spominje imam En-Nevevi- da je uvjet za ispravnost džume namaza da se klanja u džematu, i da nije ispravna džuma namaz koju bi klanjao pojedinac, ali se razilaze koliko minimalno ljudi treba da prisustvuje džumi namazu da bi bila validna?

Da li ste znali da po mišljenju većine islamskih učenjaka; malikijske, šafijske, hanbelijske pravne škole i Ebu Jusufa( ucenik Ebu Hanife), čovjek ako bi stigao imama na rukuu drugog rekjata džume namaza, da je stigao na džumu, a nakon selama će naklanjati drugi rekjat. A ako stigne manje od toga, klanjat ce podne namaz. To, zbog riječi Allahovog Poslanika, salallahu alejhi ve sellem: «Ko prispije na jedan rekjat namaza stigao je na taj namaz.» Hadis je zabilježio Buharija i Muslim od Ebu Hurejre r.a.
miskin

#37 Re: Da li ste znali o islamu

Post by miskin »

Da li ste znali da je šejh Albani dobrim-hasen-smatrao hadis kojeg je zabilježio imam Ebu Davd u svom Sunenu, br.2194, od Ebu Hurejre r.a da je Allaov Poslanik kazao: “Tri stvari su ozbiljnost bez razlike da li su rečene u šali ili u zbilji; brak, razvod, povratak supruge.“ Na osnovu ovog hadisa većina islamskih pravnika je smatrala da spomenute stvari se dešavaju bez razlike da li bile izrečene u šali ili zbilji. (Pogledaj: Hašijetu Er-revda' El-murbia' od Ibn Kasima)

Da li ste znali da šejh Albani daif-slabim-ocjenio hadis kojeg je zabilježio imam Ebu Davud u svom Sunenu, br.2178, od Ibn Omera r.a. da je Allahov Poslanik kazao: “Najmrža halal-dozvoljena-stvar Alahu je razvod braka.“

Da li ste znali da je šejh Albani vjerodostojnim-sahih ocjenio hadis kojeg je zabilježio imam Tirmizi u svome Sunenu, br.2268, od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik kazao: “Vi živite u vremenu-zemanu- u kojem ko ostavi desetinu onoga što mu je nareðeno propast će- biti će uništen-, zatim će doći vrijeme u kojem ko bude radio desetinu onoga što mu je nareðeno uspjet će.“(Pogledaj: Silsiletu El-Ehadis Es-Sahiha br.2510)
Obskurni

#38 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Obskurni »

Šta se u islamu smatra pod robom (ne provociram, fakat ozbiljno pitam) i zašto oni ne bi smjeli klanjati džumu ?
veliki dasa

#39 Re: Da li ste znali o islamu

Post by veliki dasa »

Obskurni wrote:Šta se u islamu smatra pod robom (ne provociram, fakat ozbiljno pitam) i zašto oni ne bi smjeli klanjati džumu ?
rob, po definiciji, ima pametnija posla :roll:
irac300

#40 Re: Da li ste znali o islamu

Post by irac300 »

veliki dasa wrote:
Obskurni wrote:Šta se u islamu smatra pod robom (ne provociram, fakat ozbiljno pitam) i zašto oni ne bi smjeli klanjati džumu ?
rob, po definiciji, ima pametnija posla :roll:
Nije robu do klanjanja, čim ga se i Bog nije sjetio, šta mu se ima klanjat'.
NIN

#41 Re: Da li ste znali o islamu

Post by NIN »

Ako gledamo sa aspekta grupe cija opstojnost zavisi od homogenosti njenih clanova, zajednickih strateskih ciljeva, sposobnosti pojedinaca zarad zajednice, itd., sto i jeste bit religijskog uredjenja, zene, djeca, robovi i oni nesposobni nisu toliko relevantni. Recimo, zene i djeca su jedno od dobara grupe (sredstvo stvaranja potomstva, geni) i tu im svaki socijalni znacaj drustva o kojem pricamo prestaje, nesposobni su ocito breme o kojima, ipak, valja brinuti radi rodbinskih veza koje su iznad razuma, dok su robovi fakticki nepozeljni u individualnoj interakciji unutar lokalne grupe gdje se donose odluke o dobrobiti drustva koje ih je, jel', stavilo u taj nepovlasten polozaj pa otud i nepovjerenje, sto je i razumljivo.

...i sve ovo ako ignorisemo bozije opravdanje i priznanje ropstva kao takvog!
Obskurni

#42 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Obskurni »

Rađe bih teološko nego objašnjenje sa aspekta sociologije.
Zašto bi Bog stvarao robove i manje vrijednje ljude od drugih kad smo svi jednaki ?
Quaresma

#43 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Quaresma »

ma sve je to iskušenje :)
silver testelone

#44 Re: Da li ste znali o islamu

Post by silver testelone »

Obskurni wrote:Rađe bih teološko nego objašnjenje sa aspekta sociologije.
Zašto bi Bog stvarao robove i manje vrijednje ljude od drugih kad smo svi jednaki ?
iz zajebancije :lol:
donBeton

#45 Re: Da li ste znali o islamu

Post by donBeton »

miskin wrote: Da li ste znali da je šejh Albani vjerodostojnim-sahih ocjenio hadis kojeg je zabilježio imam Tirmizi u svome Sunenu, br.2268, od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik kazao: “Vi živite u vremenu-zemanu- u kojem ko ostavi desetinu onoga što mu je nareðeno propast će- biti će uništen-, zatim će doći vrijeme u kojem ko bude radio desetinu onoga što mu je nareðeno uspjet će.“(Pogledaj: Silsiletu El-Ehadis Es-Sahiha br.2510)
Ovo je zanimljivo. Jel se vezuje kakvo tumačenje za ovo?
Challenger__

#46 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Challenger__ »

donBeton wrote:
miskin wrote: Da li ste znali da je šejh Albani vjerodostojnim-sahih ocjenio hadis kojeg je zabilježio imam Tirmizi u svome Sunenu, br.2268, od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik kazao: “Vi živite u vremenu-zemanu- u kojem ko ostavi desetinu onoga što mu je nareðeno propast će- biti će uništen-, zatim će doći vrijeme u kojem ko bude radio desetinu onoga što mu je nareðeno uspjet će.“(Pogledaj: Silsiletu El-Ehadis Es-Sahiha br.2510)
Ovo je zanimljivo. Jel se vezuje kakvo tumačenje za ovo?
Postoji čitav niz srodnih ili identičnih crkvenih predanja na tu temu, a značenje je sljedeće:

Poimenje vremena u monoteističkim sistemima (izuzev u minornim ezoteričnim koncepcijama) nije ciklično, nego - linearno. A u tom linearnom poimanju vremena postoji progres, ali progres - zla. Sa protokom vremena umnožiće se zlo i umanjiti dobro, te će biti herojstvo ostati čovjekom. Ljudi će biti sve gori, a uspravnih čovjekoljubivih duša će biti sve manje.

Tim prije će njihov uspravan i ispravan stav u sve gorim vremenima, a sa sve gorim ljudima, biti na velikoj cijeni iz Božije perspektive.

I za malo dijelo - biće spašeni.
Challenger__

#47 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Challenger__ »

Ili, kako jedno famozno predanje iz prvih vijekova Crkve ističe, na pitanje "kakvi će biti potonji" (poslednji), uslijedio je odgovor:

"Oni neće imati djela, ali, ko bude spreman (budan i čovječan), taj će biti veći od svih nas".

Pozzz!
rrikikiki

#48 Re: Da li ste znali o islamu

Post by rrikikiki »

cetmi wrote:
Teea wrote:
miskin wrote:Stalnoj komisiji za fetve u Saudiskoj Arabiji postavljeno je slijedeće pitanje
da li ste znali da u Saudijskoj Arabiji ni jedan alim ne smije donijeti fetvu bez kraljevog odobrenja.
Poslanik je preporučivao mladima koji nisu znali šta će sa sobom da se udaju ili ožene.
Ja isto preporučujem to tebi, ali gledaj da te neko ne navuče u muta brak.
Uzgred, najveći džihad je borba protiv nepravednog vladara. U Saudiji se vladar postaje neislamskim putem, kraljevska porodica godinama nema normalnog dodira sa stvarnošću, pa samim tim bilo kakava paralela Islam - Saudija nije mjerodovan.
Najbolji Islam je onaj u srcu vjernika. Nikad se vjera nije mogla odrediti geografskom širinom.
zadnja ti je recenica zlata vrijedna
Bedanec

#49 Re: Da li ste znali o islamu

Post by Bedanec »

miskin wrote:«Svakom muslimanu je stroga dužnost da klanja džumu namaz u džematu osim četvorice; rob, žena, dijete i bolesnik.»
Ma ja, zena je bolesnik ili rob samim cinom rodjenja.
tumb

#50 Re: Da li ste znali o islamu

Post by tumb »

Bedanec wrote:
miskin wrote:«Svakom muslimanu je stroga dužnost da klanja džumu namaz u džematu osim četvorice; rob, žena, dijete i bolesnik.»
Ma ja, zena je bolesnik ili rob samim cinom rodjenja.
A da je naredjeno da zena klanja dzumu ti bi napisao '' eto jos i mora i na dzumu petkom pored tolikih obaveza''. Ocigledno je sta ti je na umu.
Post Reply