Pa kad sam dosao na svog benzinca bez vage bilo je malo zeznuto, ali se ispraksa čoJek
I ovi što pričaju lamela ovo-ono, pa nije lamela list papira da se podere-istroši tako lako...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Ne znam gdje si i kada ucio auto-skolu, ali u moja doba se za to "vaganje" na poligonu uredno dobivala cestitka u vidu jos jednog polaganja vozackog. Moj drug se tako "folirao", kao on zna, a komisija ga fino obori, uz napomenu da im nije pokazao da zna rucnu, nego noznu... Iduci put nije bio tako pametan, pa je polozio...BuckScrotum wrote:Ja nisam u auto skoli radio sa ručnom a učio sam na dizelašu - tražio vagu...
Naravno da sam učio na poligonu sa ručnom, ali je u vožnji nisam koristio. Gdje sam polagao postoji uzbrdica i semafor i sa instruktorom nisam koristio ručnu kočnicu, kao ni na polaganju.drndalo wrote:Ne znam gdje si i kada ucio auto-skolu, ali u moja doba se za to "vaganje" na poligonu uredno dobivala cestitka u vidu jos jednog polaganja vozackog. Moj drug se tako "folirao", kao on zna, a komisija ga fino obori, uz napomenu da im nije pokazao da zna rucnu, nego noznu... Iduci put nije bio tako pametan, pa je polozio...BuckScrotum wrote:Ja nisam u auto skoli radio sa ručnom a učio sam na dizelašu - tražio vagu...
Kada sam u zastoju ( recimo uz Vraca ili Dalmatinsku ) zar mi nece otici kvacilo tako ?Mlad i Nevin wrote:Može se kretati i s benzincem i dizelom uz brdo uz upotrebu nožne kočnice, samo je potrebno iskustvo. Kad ''skontaš'' gdje kvačilo odvaja krećeš bez problema, vratiš se eventualno par cenata unazad. Fazon je što je to početnicima jako teško, i zato se preporučuje da u početku koriste kretanje ručnom jer je lakše ali svakako treba uvježbati i korištenje nožne jer je praktičnije i brže. Opet sve zavisi od nagiba, kao i opterećenosti vozila. Sigurno neću kretati bez ručne ako u autu imam 4 osobe i sl.

ja nisam ni spomenuo da se parking kocnica ne zove "rucna" nego sam rekao da se isto tako zove i pomocna kocnica,onda kad ti treba da krenes a ne da parkiras.respo wrote:pa koliko znam "rucna" kocnica se pravilno zove parking kocnica
Jesi ti jedan od onih što koriste ručnu kada i uz Alipašino idu?sparky wrote:moguce da sam preskocio ali cini mi se da nisam.
niko nije spomenuo razliku izmedju parking kocnice i pomocne kocnice. a mi svi imamo obicaj reci "ma rucna".
valjda sad svi voze sa 300ks i 250 godina iskustva pa nikom ne treba nista,ni semafori,ni linije,ma ni kocnice jer ko koci taj gubi,ali zato majstori uzivaju
pomocnu kocnicu koristim u svakoj prilici. lakse meni,lakse autu,lakse i onima oko mene...
vjerovatno zastupnici kontra teze zive u ravnicarskim predjelima a ako sam upravu mislim da je postavljac teme iz Zivinica (ako grijesim izvinjavam se,ali se sjecam istog nicka od prije par god). tamo fkt skoro da i nema potrebe za pomocnom kocnicom.
zato kad ljudi dodju npr u Sarajevo pa se izrade i ne parkiraju auto negdje u Rajlovcu,onda imaju obicaj reci kako su Sarajlije drske i nervozne jer im sviraju nakon sto iz devetog puta ne uspiju krenuti uz nagib od 1%.
kao sto mi po lokaciji mozes prepoznatiMr.Fundamental wrote:Jesi ti jedan od onih što koriste ručnu kada i uz Alipašino idu?sparky wrote:
pomocnu kocnicu koristim u svakoj prilici. lakse meni,lakse autu,lakse i onima oko mene...
Prije par dana, na onom prvom semforu kod "Taleta", stao Pežo 206 na semafor, lola hladno ručnu potegnu. Prije kretanja, nabijanje okretaja, kretanje pod ručnom, što je sigurno-sigurno je...
![]()
zato jer čuvaš lamelu, i šanse da sklizneš i udariš auto iza sebe su minimalnemickey-miralem wrote:Zasto se u autoškolama uči kretanje pod ručnom uzbrdo? Meni je mnogo lakše krenuti koristeći nožnu kočnicu, ima li neki tehnički razlog ili u čemu je štos, baše me interesuje...
Najveća uzbrdica + benzinac - ručna = teško povjerovati da te ne vrati unazad....i Šumahera bi vratilo. (Možda bi moglo uz uslov da nabiješ gasčinu do daske i naglo pustiš kvačilocitroen xm wrote:Auuu kakva tema. Isto kao da neko pita zašto se nose cipele, kada je u patikama udobnije.Jednostavno tako mora, i na poligonu treba znati krenuti sa ručnom da bi prošao. Viđao sam i likova koji su toliko smotani da im se i sa ručnom prilikom kretanja auto vrati u nazad čak i po koji metar. Ja lično nikada ne koristim ručnu. Možda 5 puta u životu od kada sam položio. Čak i uz najveće uzbrdice krećem uz pomoć vage. Sve se osjeti na radu motora i tu nema učenja napamet, to je čisti osjećaj. Takođe trenutno vozim i benzinca sa ugrađenim plinom i ne kontam neke stavove ovde da se benzinac mora vratiti nazad, a dizel ne. To mi nije jasno i po meni je malo bezvezna konstatacija. Nikada mi se auto ne vraća ako ja neću da se vrati, a ako vidim da nema ništa iza pa totalno opušteno krećem možda se vrati koji cenat.
de nam objasni svega ti, kakve to "greške" dizel "toleriše" a benzinac "ne toleriše"Brdar wrote:Inace je lakse s dizelom kretat, jer benzinci ne tolerisu greske kao dizelasi
Greske u pustanju kvacila...AmADin_gospo wrote:de nam objasni svega ti, kakve to "greške" dizel "toleriše" a benzinac "ne toleriše"Brdar wrote:Inace je lakse s dizelom kretat, jer benzinci ne tolerisu greske kao dizelasi
jesi ti ozbiljan ? kakve greške i kakve tolerancije ? i benzinac ko i dizel su auta kojima se upravlja istim papučicama. jedina je razlika u tome što dizel na štangasu ima veči obrtni momenat pa se za razliku od benzinca, za kretanje po ravnom, ne trba pritiskati gas. na benzincu, digni štangas na 1500obr i ponašat će se isto ko dizel.drndalo wrote:Greske u pustanju kvacila...AmADin_gospo wrote:de nam objasni svega ti, kakve to "greške" dizel "toleriše" a benzinac "ne toleriše"Brdar wrote:Inace je lakse s dizelom kretat, jer benzinci ne tolerisu greske kao dizelasi
Iliti teze im se gasi kada ne znaju pustiti kvacilo kako treba, pa ne nauce, pa problemi u saobracaju... Ko je ucio na Fici ili Yugi 45, ne krece bez 2000/min. i ne ugasi mu se nikad... Ali to si i sam rekao...AmADin_gospo wrote:jedina je razlika u tome što dizel na štangasu ima veči obrtni momenat pa se za razliku od benzinca, za kretanje po ravnom, ne trba pritiskati gas. na benzincu, digni štangas na 1500obr i ponašat će se isto ko dizel.