Dok ne ojačaju zdrave snage, naša nada je u poklapanju interesa države s ličnim interesima Lagumdžije ili Tihića. Ne treba imati iluzije o iskrenom zalaganju tih ljudi za državu.Thinker wrote:I meni su ljudi iz SDP-a nebitni, isto tako kao i ljudi iz SDA ili SBB! Bitni su država i određeni principi za koje se treba boriti!Složili smo se mi već prije desetak dana da Lagumdžija ne treba prodati HSP zbog ultimatuma Čovića i ako će zbog tog doći do tehničkog mandata vlasti ili izbacivanja SDP-a, neka dođe. Ali Lagumdžija ne funkcioniše na našem nivou, njemu su i ljudi iz SDP-a nebitni.
Ako je jedini princip koji te vodi lični interes začinjen sujetom onda mi svi imamo veliki problem!
SDP + 2 HDZ-a
- Skijaš
#26 Re: SDP + 2 HDZ-a
- Thinker
#27 Re: SDP + 2 HDZ-a
Dio izjave koju su prenijeli neki mediji! Na FTV je bilo detaljnije!Konstatujući da aktuelni saziv Vijeća ministara nije vodio raspravu o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ministar Hadžić je rekao da je u planu rada Ministarstva saobraćaja i komunikacija izrada cjelovite izmjene zakona o javnom emitovanju u BiH čime bi bila uređeno i ovo pitanje
- Skijaš
#28 Re: SDP + 2 HDZ-a
Pa hajde da sačekamo onda da neki medij prenese šta je tačno rekao.Thinker wrote:Dio izjave koju su prenijeli neki mediji! Na FTV je bilo detaljnije!Konstatujući da aktuelni saziv Vijeća ministara nije vodio raspravu o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ministar Hadžić je rekao da je u planu rada Ministarstva saobraćaja i komunikacija izrada cjelovite izmjene zakona o javnom emitovanju u BiH čime bi bila uređeno i ovo pitanje
-
SA 071
#29 Re: SDP + 2 HDZ-a
Malo iskrivljujes cinjenice. Prije godinu i po Covic je trazio svih pet hrvatskih pozicija u vladi, a Zlatko mu nudio 4 (i molio Boga da Covic to ne prihvati). Nakon godinu i po Zlatko mu daje svih 5 pozicija, a kao bonus za "dusevnu bol i izgubljenu dobit" daje "hrvatskim strankama" jos koje mjesto iz "bosnjacke kvote".Skijaš wrote:SDP je prije godinu i po pristao na kompromisni prijedlog po kojem bi HDZ dobio četiri od pet pozicija iz hrvatske kvote. Četiri od pet. A to ne izgleda kao pokušaj izbacivanja. Godinu i po nakon toga Čović mijenja stav i pristaje na to, a ti kritikuješ SDP zbog nedosljednosti ? Ima sasvim dovoljno primjera zbog kojih se može i treba kritikovati SDP. Ovo o čemu ti govoriš nije jedan od tih.SA 071 wrote:Dakle, kako ovi ljudi sebi samima "objasne" da su prije godinu i po bili u potpunosti u pravu kada su podrzavali velikog Vozda u izbacivanju dva HDZ-a iz vlasti, a danas su opet u potpunosti u pravu kada ga podrzavaju u uvodjenju tih istih HDZ-ova u vlast?
I na ovo mu svi u predsjednistvu "aplaudiraju"!? Pa ima li iko kicme i obraza tamo? Kako rece jedan pametan covjek I.A. "tamo gdje svi isto misle, to je prvi znak da ustvari niko ne misli"...
- Skijaš
#30 Re: SDP + 2 HDZ-a
Čekaj, pa zašto onda SDP daje saopštenje za javnost u kojem se navodi da je s HDZ-om postignut dogovor po kojem SDP ima ministre iz sva tri naroda ? Hoćeš reći da lažu ?SA 071 wrote:Malo iskrivljujes cinjenice. Prije godinu i po Covic je trazio svih pet hrvatskih pozicija u vladi, a Zlatko mu nudio 4 (i molio Boga da Covic to ne prihvati). Nakon godinu i po Zlatko mu daje svih 5 pozicija, a kao bonus za "dusevnu bol i izgubljenu dobit" daje "hrvatskim strankama" jos koje mjesto iz "bosnjacke kvote".Skijaš wrote:SDP je prije godinu i po pristao na kompromisni prijedlog po kojem bi HDZ dobio četiri od pet pozicija iz hrvatske kvote. Četiri od pet. A to ne izgleda kao pokušaj izbacivanja. Godinu i po nakon toga Čović mijenja stav i pristaje na to, a ti kritikuješ SDP zbog nedosljednosti ? Ima sasvim dovoljno primjera zbog kojih se može i treba kritikovati SDP. Ovo o čemu ti govoriš nije jedan od tih.SA 071 wrote:Dakle, kako ovi ljudi sebi samima "objasne" da su prije godinu i po bili u potpunosti u pravu kada su podrzavali velikog Vozda u izbacivanju dva HDZ-a iz vlasti, a danas su opet u potpunosti u pravu kada ga podrzavaju u uvodjenju tih istih HDZ-ova u vlast?
- Prpa.ba
#31 Re: SDP + 2 HDZ-a
Skijaš wrote:Čekaj, pa zašto onda SDP daje saopštenje za javnost u kojem se navodi da je s HDZ-om postignut dogovor po kojem SDP ima ministre iz sva tri naroda ? Hoćeš reći da lažu ?
Ne bi im bio prvi put..
http://www.klix.ba/vijesti/bih/lagumdzi ... 120126083#
-
Nass
#32 Re: SDP + 2 HDZ-a
Sta ako je taj izraz "imacemo ministre iz sva tri naroda" prilicno labavo upotrijebljen, pa se recimo misli i na doministre? Sta ako SDP ne bude imao nijednog ministra Hrvata, vec samo negdje nekog doministra, po uzoru na drzavnu vlast? Treba sacekati da se tacno vidi sta je dogovoreno.
U svakom slucaju, evolucija HDZ-a iz trazenja svih 5 u eventualno prihvatanje 4:1 hrvatskih mjesta u federalnoj vlasti, cemu se ti nadas, bi bio nekakav pomak, ali pod koju cijenu? Izbacivanje ili marginaliziranje puno pozitivnijih stranaka sadasnjih partnera u Platformi, i izlaganje vlade novim i jos gorim blokadama i ucjenama od strane HDZ-a, kojih ce sasvim sigurno biti ako udju u vlast, jer ce HDZ podmetati SDP-u nogu gdje stigne i sabotirati Platformu na sve moguce nacine, nemoj u to imati sumnje.
U svakom slucaju, evolucija HDZ-a iz trazenja svih 5 u eventualno prihvatanje 4:1 hrvatskih mjesta u federalnoj vlasti, cemu se ti nadas, bi bio nekakav pomak, ali pod koju cijenu? Izbacivanje ili marginaliziranje puno pozitivnijih stranaka sadasnjih partnera u Platformi, i izlaganje vlade novim i jos gorim blokadama i ucjenama od strane HDZ-a, kojih ce sasvim sigurno biti ako udju u vlast, jer ce HDZ podmetati SDP-u nogu gdje stigne i sabotirati Platformu na sve moguce nacine, nemoj u to imati sumnje.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#33 Re: SDP + 2 HDZ-a
U ovom postu samo nedostaje refleksija kako je Barroso rekao Amerikancima da Europi ne trebaju lekcije iz demokracije , pa da se to poveže sa ovim pozivom na čekanje iz čega proizilazi jedna sasvim dobra stvar.Nass wrote:Sta ako je taj izraz "imacemo ministre iz sva tri naroda" prilicno labavo upotrijebljen, pa se recimo misli i na doministre? Sta ako SDP ne bude imao nijednog ministra Hrvata, vec samo negdje nekog doministra, po uzoru na drzavnu vlast? Treba sacekati da se tacno vidi sta je dogovoreno.
U svakom slucaju, evolucija HDZ-a iz trazenja svih 5 u eventualno prihvatanje 4:1 mjesta u federalnoj vlasti, cemu se ti nadas, bi bio nekakav pomak, ali pod koju cijenu? Izbacivanje ili marginaliziranje puno pozitivnijih stranaka sadasnjih partera u Platformi, i izlaganje vlade novim i jos gorim blokadama i ucjenama od strane HDZ-a, kojih ce sasvim sigurno biti ako udju u vlast, jer ce HDZ podmetati SDP-u nogu gdje stigne i sabotirati Platformu na sve moguce nacine, nemoj u to imati sumnje.
Hoću reći, tvoji pozivi na čekanje (nije oformljenja vlada godinu dana, treba čekati, oformljena je sa kim je bila, hajdemo malo pričekati, pa onda dvije rečenice nekog ambasadora, kao to ima veze, sad je promijenjena i čeka nas intervencija Ustavnog suda, kriza vlasti i potpuna blokada).. ali eto, treba još samo malo pričekati
Mislim, šta ćemo dočekati?
-
Nass
#34 Re: SDP + 2 HDZ-a
Katarina,
moram priznati da nisam do kraja shvatila sta si mi rekla. Ja sam htjela reci Skijasu da treba sacekati da vidimo sta je tacno dogovoreno izmedju SDP-a i HDZ-a u smislu raspodjele pozicija u novoj Vladi, jer on polazi sa stanovista da je vec sasvim sigurno dogovoreno da SDP uzima jedno ministarsko mjesto iz hrvatske kvote, ali sto ako to nije tacno? Dakle, mislila sam na cekanje da se otkriju detalji njihovog dogovora, samo to, a cini mi se da si se ti referirala na nesto drugo.
moram priznati da nisam do kraja shvatila sta si mi rekla. Ja sam htjela reci Skijasu da treba sacekati da vidimo sta je tacno dogovoreno izmedju SDP-a i HDZ-a u smislu raspodjele pozicija u novoj Vladi, jer on polazi sa stanovista da je vec sasvim sigurno dogovoreno da SDP uzima jedno ministarsko mjesto iz hrvatske kvote, ali sto ako to nije tacno? Dakle, mislila sam na cekanje da se otkriju detalji njihovog dogovora, samo to, a cini mi se da si se ti referirala na nesto drugo.
- volta dzontra
#35 Re: SDP + 2 HDZ-a
HDZ kaze imati ce 5 ministara, SDP kaze imat ce ministre iz sva tri naroda....zakljucak HDZ ce postaviti nekog svog Desnicu, Ljevicu, Gavrila....pa nisu posteni Srbi bosnjacka ekskluziva, ima ih i u HDZ-u.....vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....Nass wrote:Sta ako je taj izraz "imacemo ministre iz sva tri naroda" prilicno labavo upotrijebljen, pa se recimo misli i na doministre? Sta ako SDP ne bude imao nijednog ministra Hrvata, vec samo negdje nekog doministra, po uzoru na drzavnu vlast? Treba sacekati da se tacno vidi sta je dogovoreno.
-
palermo
#36 Re: SDP + 2 HDZ-a
Ma naravno.....volta dzontra wrote:HDZ kaze imati ce 5 ministara, SDP kaze imat ce ministre iz sva tri naroda....zakljucak HDZ ce postaviti nekog svog Desnicu, Ljevicu, Gavrila....pa nisu posteni Srbi bosnjacka ekskluziva, ima ih i u HDZ-u.....vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....Nass wrote:Sta ako je taj izraz "imacemo ministre iz sva tri naroda" prilicno labavo upotrijebljen, pa se recimo misli i na doministre? Sta ako SDP ne bude imao nijednog ministra Hrvata, vec samo negdje nekog doministra, po uzoru na drzavnu vlast? Treba sacekati da se tacno vidi sta je dogovoreno.
Nego, baš bi bila fora da recimo HDZ predloži nekog ko je član SNSD-a kao člana vlade iz njihove kvote
- volta dzontra
#37 Re: SDP + 2 HDZ-a
Nema potrebe imaju oni kroatosrba samo nisu izreklamirani ko srbobosnjacipalermo wrote:volta dzontra wrote:HDZ kaze imati ce 5 ministara, SDP kaze imat ce ministre iz sva tri naroda....zakljucak HDZ ce postaviti nekog svog Desnicu, Ljevicu, Gavrila....pa nisu posteni Srbi bosnjacka ekskluziva, ima ih i u HDZ-u.....vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....[/quoteNass wrote:Sta ako je taj izraz "imacemo ministre iz sva tri naroda" prilicno labavo upotrijebljen, pa se recimo misli i na doministre? Sta ako SDP ne bude imao nijednog ministra Hrvata, vec samo negdje nekog doministra, po uzoru na drzavnu vlast? Treba sacekati da se tacno vidi sta je dogovoreno.
Ma naravno.....
Nego, baš bi bila fora da recimo HDZ predloži nekog ko je član SNSD-a kao člana vlade iz njihove kvote
-
palermo
#38 Re: SDP + 2 HDZ-a
Kao da ne znam......ali onako, radi fore, rekohvolta dzontra wrote:
Nema potrebe imaju oni kroatosrba samo nisu izreklamirani ko srbobosnjaci
- Skijaš
#39 Re: SDP + 2 HDZ-a
U tom slučaju, da sam ja HSP-ovac, sam bih predložio izbacivanje HSP-a iz vlasti. Jer ovdje se ipak dešava nešto revolucionarno, a to je odstupanje HDZ-a od monopola nad hrvatskom kvotom i na entitetskom nivou. Zbog tog se prije godinu dana prijetilo ratom i raspadom zemlje. Ono što mi smeta jeste činjenica da Lagumdžija organizuje taj proces izbacivanja, a sve ostalo štima i prihvatljivo je.volta dzontra wrote:vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....
-
Canton
#40 Re: SDP + 2 HDZ-a
Kako ja ne vidim to odstupanje? HDZ je trazio i dobit ce 5 ministarstava. SDP ce vjerovatno jedno "bosnjacko" mjesto pretvoriti u "hrvatsko" i eto te kvazi multietnicnosti. Tako su mogli i nakon izbora uradit.Skijaš wrote:U tom slučaju, da sam ja HSP-ovac, sam bih predložio izbacivanje HSP-a iz vlasti. Jer ovdje se ipak dešava nešto revolucionarno, a to je odstupanje HDZ-a od monopola nad hrvatskom kvotom i na entitetskom nivou. Zbog tog se prije godinu dana prijetilo ratom i raspadom zemlje. Ono što mi smeta jeste činjenica da Lagumdžija organizuje taj proces izbacivanja, a sve ostalo štima i prihvatljivo je.volta dzontra wrote:vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....
- Skijaš
#41 Re: SDP + 2 HDZ-a
Tražio je svih pet hrvatskih pozicija. O tom se vodilo debatu. Zar se ne sjećaš svih onih silnih analiza od prije godinu i po ? Niti jedna se nije bavila brojkom pet nego terminom "legitimni".Canton wrote:Kako ja ne vidim to odstupanje? HDZ je trazio i dobit ce 5 ministarstava.Skijaš wrote:U tom slučaju, da sam ja HSP-ovac, sam bih predložio izbacivanje HSP-a iz vlasti. Jer ovdje se ipak dešava nešto revolucionarno, a to je odstupanje HDZ-a od monopola nad hrvatskom kvotom i na entitetskom nivou. Zbog tog se prije godinu dana prijetilo ratom i raspadom zemlje. Ono što mi smeta jeste činjenica da Lagumdžija organizuje taj proces izbacivanja, a sve ostalo štima i prihvatljivo je.volta dzontra wrote:vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....
Kako ? Ne možeš u Vladi imati tri Bošnjaka ili deset Bošnjaka, dva Hrvata ili osam Hrvata, postoje tačno određene kvote.SDP ce vjerovatno jedno "bosnjacko" mjesto pretvoriti u "hrvatsko"
- kamen spoticanja
#42 Re: SDP + 2 HDZ-a
ejs revolucionarno...ovo je damir hadzic kazao prije dva tri mjeseca:Skijaš wrote: Nego, to zvuči prilično revolucionarno u odnosu na ranije Hadžićeve izjave po pitanju kanala na hrvatskom jeziku i sigurno je da tu treba pojašnjenje.
„Aposlutno ne postoji mogućnost bilo kakve rekonstrukcije Vlade Federacije zbog toga što je to želja ili interes onih političkih stranaka koje su, nažlost, propustile svoju priliku - pri tome mislimo prije svega na oba HDZ-a.“
mozda je sad ovo revolucionaran razvoj dogadjaja
- Skijaš
#43 Re: SDP + 2 HDZ-a
Pa HDZ je napravio ustupak i zato rekonstrukcija. Ne znam šta bi se dobilo pravljenjem monoetničkih TV kanala o državnom trošku. Sačekaj malo, bilo je likovanja i zbog vijesti s HDZ-ovog portala "vijesti.ba" o Lagumdžijinom obećavanju Trećeg.kamen spoticanja wrote:ejs revolucionarno...ovo je damir hadzic kazao prije dva tri mjeseca:Skijaš wrote: Nego, to zvuči prilično revolucionarno u odnosu na ranije Hadžićeve izjave po pitanju kanala na hrvatskom jeziku i sigurno je da tu treba pojašnjenje.
„Aposlutno ne postoji mogućnost bilo kakve rekonstrukcije Vlade Federacije zbog toga što je to želja ili interes onih političkih stranaka koje su, nažlost, propustile svoju priliku - pri tome mislimo prije svega na oba HDZ-a.“
- kamen spoticanja
#44 Re: SDP + 2 HDZ-a
sta da cekam,da naprave treci i hrvatski kanal,autoput kroz pocitelj a balijsko mjesto u vladi daju lijanovicu ...dobro...sta jos da cekam...invaziju malih zelenihSkijaš wrote:Pa HDZ je napravio ustupak i zato rekonstrukcija. Ne znam šta bi se dobilo pravljenjem monoetničkih TV kanala o državnom trošku. Sačekaj malo, bilo je likovanja i zbog vijesti s HDZ-ovog portala "vijesti.ba" o Lagumdžijinom obećavanju Trećeg.kamen spoticanja wrote:ejs revolucionarno...ovo je damir hadzic kazao prije dva tri mjeseca:Skijaš wrote: Nego, to zvuči prilično revolucionarno u odnosu na ranije Hadžićeve izjave po pitanju kanala na hrvatskom jeziku i sigurno je da tu treba pojašnjenje.
daj ba skijas,cool si lik al zar mislis da je 98% forumasa maloumno pa ne shvataju sta slucajni prolaznik radi?
- Skijaš
#45 Re: SDP + 2 HDZ-a
kamen spoticanja wrote:sta da cekam,da naprave treci i hrvatski kanal,autoput kroz pocitelj a balijsko mjesto u vladi daju lijanovicu ...dobro...sta jos da cekam...invaziju malih zelenihSkijaš wrote:Pa HDZ je napravio ustupak i zato rekonstrukcija. Ne znam šta bi se dobilo pravljenjem monoetničkih TV kanala o državnom trošku. Sačekaj malo, bilo je likovanja i zbog vijesti s HDZ-ovog portala "vijesti.ba" o Lagumdžijinom obećavanju Trećeg.kamen spoticanja wrote: ejs revolucionarno...ovo je damir hadzic kazao prije dva tri mjeseca:
daj ba skijas,cool si lik al zar mislis da je 98% forumasa maloumno pa ne shvataju sta slucajni prolaznik radi?
Uostalom, SDA ima mehanizme da blokira eventualnu izdaju, pa neka se takmiče u patriotizmu. Od tog država može imati samo korist.
- JThomas
#46 Re: SDP + 2 HDZ-a
vala koliko vidim i madner je malo ohanuo s podrškom. samo skijašev optimizam ne umire, al' polako, biće ovo i gore.
- webby-x
#47 Re: SDP + 2 HDZ-a
Skijaš wrote:U tom slučaju, da sam ja HSP-ovac, sam bih predložio izbacivanje HSP-a iz vlasti. Jer ovdje se ipak dešava nešto revolucionarno, a to je odstupanje HDZ-a od monopola nad hrvatskom kvotom i na entitetskom nivou. Zbog tog se prije godinu dana prijetilo ratom i raspadom zemlje.
Revolucionarno. HDZ dobio 5 ministarstava.
I kriteriji revolucije su se drastično snizili.
Dobar savjet za HSP. Lijepo od tebe što im
objašnjavaš kako se gine za više ciljeve i
kako Lagumdžijina izdaja ima smisla.
- Skijaš
#48 Re: SDP + 2 HDZ-a
kritikujem :JThomas wrote:vala koliko vidim i madner je malo ohanuo s podrškom. samo skijašev optimizam ne umire, al' polako, biće ovo i gore.
-zapošljavanje rodbine i prijatelja SDP kadra
-otvaranje kase mafijašima profila Damira Fazlića
-loš rezultat u izgradnji infrastrukture
-katastrofalnu kadrovsku politiku (Mesihović, Nikšić i slični)
-aroganciju prema bazi (Bosanski Petrovac i slično)
-popuštanje Dodiku po skoro svim zahtjevima koje je imao
-popuštanje Čoviću tokom formiranja državne vlasti
-prodaju HSP-a
itd
podržavam :
-reviziju koju predvodi Helezovo ministarstvo
-odbranu ulaska u hrvatsku kvotu na entitetskom nivou
I zbog ove dvije zadnje stavke, mene se predstavlja kao nekakvog SDP fanatika !?!?
- JThomas
#49 Re: SDP + 2 HDZ-a
ej, primijeti da to nisam rekao, ni slično, ni između redova. samo da si optimista 
- Skijaš
#50 Re: SDP + 2 HDZ-a
PardonJThomas wrote:ej, primijeti da to nisam rekao, ni slično, ni između redova. samo da si optimista