SDP + 2 HDZ-a

Skijaš

#26 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

Thinker wrote:
Složili smo se mi već prije desetak dana da Lagumdžija ne treba prodati HSP zbog ultimatuma Čovića i ako će zbog tog doći do tehničkog mandata vlasti ili izbacivanja SDP-a, neka dođe. Ali Lagumdžija ne funkcioniše na našem nivou, njemu su i ljudi iz SDP-a nebitni.
I meni su ljudi iz SDP-a nebitni, isto tako kao i ljudi iz SDA ili SBB! Bitni su država i određeni principi za koje se treba boriti!
Ako je jedini princip koji te vodi lični interes začinjen sujetom onda mi svi imamo veliki problem!
Dok ne ojačaju zdrave snage, naša nada je u poklapanju interesa države s ličnim interesima Lagumdžije ili Tihića. Ne treba imati iluzije o iskrenom zalaganju tih ljudi za državu.
Thinker

#27 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Thinker »

Konstatujući da aktuelni saziv Vijeća ministara nije vodio raspravu o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ministar Hadžić je rekao da je u planu rada Ministarstva saobraćaja i komunikacija izrada cjelovite izmjene zakona o javnom emitovanju u BiH čime bi bila uređeno i ovo pitanje
Dio izjave koju su prenijeli neki mediji! Na FTV je bilo detaljnije!
Skijaš

#28 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

Thinker wrote:
Konstatujući da aktuelni saziv Vijeća ministara nije vodio raspravu o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ministar Hadžić je rekao da je u planu rada Ministarstva saobraćaja i komunikacija izrada cjelovite izmjene zakona o javnom emitovanju u BiH čime bi bila uređeno i ovo pitanje
Dio izjave koju su prenijeli neki mediji! Na FTV je bilo detaljnije!
Pa hajde da sačekamo onda da neki medij prenese šta je tačno rekao.
SA 071

#29 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by SA 071 »

Skijaš wrote:
SA 071 wrote:Dakle, kako ovi ljudi sebi samima "objasne" da su prije godinu i po bili u potpunosti u pravu kada su podrzavali velikog Vozda u izbacivanju dva HDZ-a iz vlasti, a danas su opet u potpunosti u pravu kada ga podrzavaju u uvodjenju tih istih HDZ-ova u vlast?
SDP je prije godinu i po pristao na kompromisni prijedlog po kojem bi HDZ dobio četiri od pet pozicija iz hrvatske kvote. Četiri od pet. A to ne izgleda kao pokušaj izbacivanja. Godinu i po nakon toga Čović mijenja stav i pristaje na to, a ti kritikuješ SDP zbog nedosljednosti ? Ima sasvim dovoljno primjera zbog kojih se može i treba kritikovati SDP. Ovo o čemu ti govoriš nije jedan od tih.
Malo iskrivljujes cinjenice. Prije godinu i po Covic je trazio svih pet hrvatskih pozicija u vladi, a Zlatko mu nudio 4 (i molio Boga da Covic to ne prihvati). Nakon godinu i po Zlatko mu daje svih 5 pozicija, a kao bonus za "dusevnu bol i izgubljenu dobit" daje "hrvatskim strankama" jos koje mjesto iz "bosnjacke kvote".

I na ovo mu svi u predsjednistvu "aplaudiraju"!? Pa ima li iko kicme i obraza tamo? Kako rece jedan pametan covjek I.A. "tamo gdje svi isto misle, to je prvi znak da ustvari niko ne misli"...
Skijaš

#30 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

SA 071 wrote:
Skijaš wrote:
SA 071 wrote:Dakle, kako ovi ljudi sebi samima "objasne" da su prije godinu i po bili u potpunosti u pravu kada su podrzavali velikog Vozda u izbacivanju dva HDZ-a iz vlasti, a danas su opet u potpunosti u pravu kada ga podrzavaju u uvodjenju tih istih HDZ-ova u vlast?
SDP je prije godinu i po pristao na kompromisni prijedlog po kojem bi HDZ dobio četiri od pet pozicija iz hrvatske kvote. Četiri od pet. A to ne izgleda kao pokušaj izbacivanja. Godinu i po nakon toga Čović mijenja stav i pristaje na to, a ti kritikuješ SDP zbog nedosljednosti ? Ima sasvim dovoljno primjera zbog kojih se može i treba kritikovati SDP. Ovo o čemu ti govoriš nije jedan od tih.
Malo iskrivljujes cinjenice. Prije godinu i po Covic je trazio svih pet hrvatskih pozicija u vladi, a Zlatko mu nudio 4 (i molio Boga da Covic to ne prihvati). Nakon godinu i po Zlatko mu daje svih 5 pozicija, a kao bonus za "dusevnu bol i izgubljenu dobit" daje "hrvatskim strankama" jos koje mjesto iz "bosnjacke kvote".
Čekaj, pa zašto onda SDP daje saopštenje za javnost u kojem se navodi da je s HDZ-om postignut dogovor po kojem SDP ima ministre iz sva tri naroda ? Hoćeš reći da lažu ?
Prpa.ba

#31 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Prpa.ba »

Skijaš wrote:Čekaj, pa zašto onda SDP daje saopštenje za javnost u kojem se navodi da je s HDZ-om postignut dogovor po kojem SDP ima ministre iz sva tri naroda ? Hoćeš reći da lažu ?

Ne bi im bio prvi put..

http://www.klix.ba/vijesti/bih/lagumdzi ... 120126083#

:-D :mrgreen:
Nass

#32 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Nass »

Sta ako je taj izraz "imacemo ministre iz sva tri naroda" prilicno labavo upotrijebljen, pa se recimo misli i na doministre? Sta ako SDP ne bude imao nijednog ministra Hrvata, vec samo negdje nekog doministra, po uzoru na drzavnu vlast? Treba sacekati da se tacno vidi sta je dogovoreno.

U svakom slucaju, evolucija HDZ-a iz trazenja svih 5 u eventualno prihvatanje 4:1 hrvatskih mjesta u federalnoj vlasti, cemu se ti nadas, bi bio nekakav pomak, ali pod koju cijenu? Izbacivanje ili marginaliziranje puno pozitivnijih stranaka sadasnjih partnera u Platformi, i izlaganje vlade novim i jos gorim blokadama i ucjenama od strane HDZ-a, kojih ce sasvim sigurno biti ako udju u vlast, jer ce HDZ podmetati SDP-u nogu gdje stigne i sabotirati Platformu na sve moguce nacine, nemoj u to imati sumnje.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by KatarinaKosaca »

Nass wrote:Sta ako je taj izraz "imacemo ministre iz sva tri naroda" prilicno labavo upotrijebljen, pa se recimo misli i na doministre? Sta ako SDP ne bude imao nijednog ministra Hrvata, vec samo negdje nekog doministra, po uzoru na drzavnu vlast? Treba sacekati da se tacno vidi sta je dogovoreno.

U svakom slucaju, evolucija HDZ-a iz trazenja svih 5 u eventualno prihvatanje 4:1 mjesta u federalnoj vlasti, cemu se ti nadas, bi bio nekakav pomak, ali pod koju cijenu? Izbacivanje ili marginaliziranje puno pozitivnijih stranaka sadasnjih partera u Platformi, i izlaganje vlade novim i jos gorim blokadama i ucjenama od strane HDZ-a, kojih ce sasvim sigurno biti ako udju u vlast, jer ce HDZ podmetati SDP-u nogu gdje stigne i sabotirati Platformu na sve moguce nacine, nemoj u to imati sumnje.
U ovom postu samo nedostaje refleksija kako je Barroso rekao Amerikancima da Europi ne trebaju lekcije iz demokracije , pa da se to poveže sa ovim pozivom na čekanje iz čega proizilazi jedna sasvim dobra stvar.
Hoću reći, tvoji pozivi na čekanje (nije oformljenja vlada godinu dana, treba čekati, oformljena je sa kim je bila, hajdemo malo pričekati, pa onda dvije rečenice nekog ambasadora, kao to ima veze, sad je promijenjena i čeka nas intervencija Ustavnog suda, kriza vlasti i potpuna blokada).. ali eto, treba još samo malo pričekati :D
Mislim, šta ćemo dočekati? ;-)
Nass

#34 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Nass »

Katarina,

moram priznati da nisam do kraja shvatila sta si mi rekla. Ja sam htjela reci Skijasu da treba sacekati da vidimo sta je tacno dogovoreno izmedju SDP-a i HDZ-a u smislu raspodjele pozicija u novoj Vladi, jer on polazi sa stanovista da je vec sasvim sigurno dogovoreno da SDP uzima jedno ministarsko mjesto iz hrvatske kvote, ali sto ako to nije tacno? Dakle, mislila sam na cekanje da se otkriju detalji njihovog dogovora, samo to, a cini mi se da si se ti referirala na nesto drugo.
volta dzontra

#35 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by volta dzontra »

Nass wrote:Sta ako je taj izraz "imacemo ministre iz sva tri naroda" prilicno labavo upotrijebljen, pa se recimo misli i na doministre? Sta ako SDP ne bude imao nijednog ministra Hrvata, vec samo negdje nekog doministra, po uzoru na drzavnu vlast? Treba sacekati da se tacno vidi sta je dogovoreno.

U svakom slucaju, evolucija HDZ-a iz trazenja svih 5 u eventualno prihvatanje 4:1 hrvatskih mjesta u federalnoj vlasti, cemu se ti nadas, bi bio nekakav pomak, ali pod koju cijenu? Izbacivanje ili marginaliziranje puno pozitivnijih stranaka sadasnjih partnera u Platformi, i izlaganje vlade novim i jos gorim blokadama i ucjenama od strane HDZ-a, kojih ce sasvim sigurno biti ako udju u vlast, jer ce HDZ podmetati SDP-u nogu gdje stigne i sabotirati Platformu na sve moguce nacine, nemoj u to imati sumnje.
HDZ kaze imati ce 5 ministara, SDP kaze imat ce ministre iz sva tri naroda....zakljucak HDZ ce postaviti nekog svog Desnicu, Ljevicu, Gavrila....pa nisu posteni Srbi bosnjacka ekskluziva, ima ih i u HDZ-u.....vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....
palermo

#36 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by palermo »

volta dzontra wrote:

HDZ kaze imati ce 5 ministara, SDP kaze imat ce ministre iz sva tri naroda....zakljucak HDZ ce postaviti nekog svog Desnicu, Ljevicu, Gavrila....pa nisu posteni Srbi bosnjacka ekskluziva, ima ih i u HDZ-u.....vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....
Ma naravno.....

Nego, baš bi bila fora da recimo HDZ predloži nekog ko je član SNSD-a kao člana vlade iz njihove kvote :D
volta dzontra

#37 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:

HDZ kaze imati ce 5 ministara, SDP kaze imat ce ministre iz sva tri naroda....zakljucak HDZ ce postaviti nekog svog Desnicu, Ljevicu, Gavrila....pa nisu posteni Srbi bosnjacka ekskluziva, ima ih i u HDZ-u.....vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....[/quote
Ma naravno.....

Nego, baš bi bila fora da recimo HDZ predloži nekog ko je član SNSD-a kao člana vlade iz njihove kvote :D
Nema potrebe imaju oni kroatosrba samo nisu izreklamirani ko srbobosnjaci
palermo

#38 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Nema potrebe imaju oni kroatosrba samo nisu izreklamirani ko srbobosnjaci
Kao da ne znam......ali onako, radi fore, rekoh :D
Skijaš

#39 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....
U tom slučaju, da sam ja HSP-ovac, sam bih predložio izbacivanje HSP-a iz vlasti. Jer ovdje se ipak dešava nešto revolucionarno, a to je odstupanje HDZ-a od monopola nad hrvatskom kvotom i na entitetskom nivou. Zbog tog se prije godinu dana prijetilo ratom i raspadom zemlje. Ono što mi smeta jeste činjenica da Lagumdžija organizuje taj proces izbacivanja, a sve ostalo štima i prihvatljivo je.
Canton

#40 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Canton »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:vrlo jednostavno....HDZ popusta jer je Cova spreman na koncesije ako je koncesija jasna....propast Platforme i pisanje po HSP....
U tom slučaju, da sam ja HSP-ovac, sam bih predložio izbacivanje HSP-a iz vlasti. Jer ovdje se ipak dešava nešto revolucionarno, a to je odstupanje HDZ-a od monopola nad hrvatskom kvotom i na entitetskom nivou. Zbog tog se prije godinu dana prijetilo ratom i raspadom zemlje. Ono što mi smeta jeste činjenica da Lagumdžija organizuje taj proces izbacivanja, a sve ostalo štima i prihvatljivo je.
Kako ja ne vidim to odstupanje? HDZ je trazio i dobit ce 5 ministarstava. SDP ce vjerovatno jedno "bosnjacko" mjesto pretvoriti u "hrvatsko" i eto te kvazi multietnicnosti. Tako su mogli i nakon izbora uradit.
Skijaš

#41 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Kako ja ne vidim to odstupanje? HDZ je trazio i dobit ce 5 ministarstava.
Tražio je svih pet hrvatskih pozicija. O tom se vodilo debatu. Zar se ne sjećaš svih onih silnih analiza od prije godinu i po ? Niti jedna se nije bavila brojkom pet nego terminom "legitimni".
SDP ce vjerovatno jedno "bosnjacko" mjesto pretvoriti u "hrvatsko"
Kako ? Ne možeš u Vladi imati tri Bošnjaka ili deset Bošnjaka, dva Hrvata ili osam Hrvata, postoje tačno određene kvote.
kamen spoticanja

#42 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by kamen spoticanja »

Skijaš wrote: Nego, to zvuči prilično revolucionarno u odnosu na ranije Hadžićeve izjave po pitanju kanala na hrvatskom jeziku i sigurno je da tu treba pojašnjenje.
ejs revolucionarno...ovo je damir hadzic kazao prije dva tri mjeseca:
„Aposlutno ne postoji mogućnost bilo kakve rekonstrukcije Vlade Federacije zbog toga što je to želja ili interes onih političkih stranaka koje su, nažlost, propustile svoju priliku - pri tome mislimo prije svega na oba HDZ-a.“

mozda je sad ovo revolucionaran razvoj dogadjaja
Skijaš

#43 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

kamen spoticanja wrote:
Skijaš wrote: Nego, to zvuči prilično revolucionarno u odnosu na ranije Hadžićeve izjave po pitanju kanala na hrvatskom jeziku i sigurno je da tu treba pojašnjenje.
„Aposlutno ne postoji mogućnost bilo kakve rekonstrukcije Vlade Federacije zbog toga što je to želja ili interes onih političkih stranaka koje su, nažlost, propustile svoju priliku - pri tome mislimo prije svega na oba HDZ-a.“

Pa HDZ je napravio ustupak i zato rekonstrukcija. Ne znam šta bi se dobilo pravljenjem monoetničkih TV kanala o državnom trošku. Sačekaj malo, bilo je likovanja i zbog vijesti s HDZ-ovog portala "vijesti.ba" o Lagumdžijinom obećavanju Trećeg.
kamen spoticanja

#44 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by kamen spoticanja »

Skijaš wrote:
kamen spoticanja wrote:

Pa HDZ je napravio ustupak i zato rekonstrukcija. Ne znam šta bi se dobilo pravljenjem monoetničkih TV kanala o državnom trošku. Sačekaj malo, bilo je likovanja i zbog vijesti s HDZ-ovog portala "vijesti.ba" o Lagumdžijinom obećavanju Trećeg.
sta da cekam,da naprave treci i hrvatski kanal,autoput kroz pocitelj a balijsko mjesto u vladi daju lijanovicu ...dobro...sta jos da cekam...invaziju malih zelenih
daj ba skijas,cool si lik al zar mislis da je 98% forumasa maloumno pa ne shvataju sta slucajni prolaznik radi?
Skijaš

#45 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

kamen spoticanja wrote:
Skijaš wrote:
kamen spoticanja wrote: ejs revolucionarno...ovo je damir hadzic kazao prije dva tri mjeseca:

sta da cekam,da naprave treci i hrvatski kanal,autoput kroz pocitelj a balijsko mjesto u vladi daju lijanovicu ...dobro...sta jos da cekam...invaziju malih zelenih
daj ba skijas,cool si lik al zar mislis da je 98% forumasa maloumno pa ne shvataju sta slucajni prolaznik radi?
:-D samo kažem da ne treba baratati špekulacijama o prodaji države kao s činjenicama. Moguće je da SDP izda državu pristankom na monoetničke izborne jedinice ili monoetničke TV kanale, ali za sada to ne rade. Jer budimo realni, iza velikog dijela te agitacije o navodnom izdajništvu SDP-a stoje poraženi silajdžićevci i tihićevci. A njihov stranački fanatizam ne mogu prihvatiti kao konstruktivnu kritiku.

Uostalom, SDA ima mehanizme da blokira eventualnu izdaju, pa neka se takmiče u patriotizmu. Od tog država može imati samo korist.
JThomas

#46 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by JThomas »

vala koliko vidim i madner je malo ohanuo s podrškom. samo skijašev optimizam ne umire, al' polako, biće ovo i gore.
webby-x

#47 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by webby-x »

Skijaš wrote:U tom slučaju, da sam ja HSP-ovac, sam bih predložio izbacivanje HSP-a iz vlasti. Jer ovdje se ipak dešava nešto revolucionarno, a to je odstupanje HDZ-a od monopola nad hrvatskom kvotom i na entitetskom nivou. Zbog tog se prije godinu dana prijetilo ratom i raspadom zemlje.
:lol:

Revolucionarno. HDZ dobio 5 ministarstava.
I kriteriji revolucije su se drastično snizili.
Dobar savjet za HSP. Lijepo od tebe što im
objašnjavaš kako se gine za više ciljeve i
kako Lagumdžijina izdaja ima smisla.

:D
Skijaš

#48 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

JThomas wrote:vala koliko vidim i madner je malo ohanuo s podrškom. samo skijašev optimizam ne umire, al' polako, biće ovo i gore.
kritikujem :
-zapošljavanje rodbine i prijatelja SDP kadra
-otvaranje kase mafijašima profila Damira Fazlića
-loš rezultat u izgradnji infrastrukture
-katastrofalnu kadrovsku politiku (Mesihović, Nikšić i slični)
-aroganciju prema bazi (Bosanski Petrovac i slično)
-popuštanje Dodiku po skoro svim zahtjevima koje je imao
-popuštanje Čoviću tokom formiranja državne vlasti
-prodaju HSP-a
itd

podržavam :
-reviziju koju predvodi Helezovo ministarstvo
-odbranu ulaska u hrvatsku kvotu na entitetskom nivou

I zbog ove dvije zadnje stavke, mene se predstavlja kao nekakvog SDP fanatika !?!? :-D Ne trebamo biti radikali ni u podršci ni u pljuvanju.
JThomas

#49 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by JThomas »

ej, primijeti da to nisam rekao, ni slično, ni između redova. samo da si optimista :D
Skijaš

#50 Re: SDP + 2 HDZ-a

Post by Skijaš »

JThomas wrote:ej, primijeti da to nisam rekao, ni slično, ni između redova. samo da si optimista :D
Pardon :-D A optimisti moramo biti zbog one djece na Jezeru koja su danas došla na ovaj svijet i kojoj moramo obezbjediti ljepši život. Lako bi ja da mislim samo na sebe, štap u ruke, mamce i nek' se jebu svi kolektivno, nit' mi trebaju nit' im trebam. Ali ne možemo biti sebični.
Post Reply