BMW 125i vs. GOLF GTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

froop

#26 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by froop »

Ako uzmes 125i mozes ga odkjlucati jer je to elektronski kastriran 130i motor. Odprilike 272 ks i kosta 800€ kod naprimjer Digitpower.

Oh izvinjavam se jer sam mislio na 125i coupe. Tek sam kasnije vidio da je u pitanju novi model.
drndalo

#27 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by drndalo »

@Garga

Ne znam sta mi pokusavas dokazati, ko je uopste spominjao Reno u ovoj prici...? Prica je bila oko Golfa 6 i BMW-a 1...
Seyfo

#28 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by Seyfo »

Dok se Emko ne vrati iz Banovića...
burgundy

#29 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by burgundy »

Nisam vidio jos ovog keca uzivo ali mi je ruznjikav naprijed.Sigurno da je BMW bolji u voznji sto zbog motora,sto zbog koncepcije motor naprijed pogon nazad,i uopste BMW je plemenitiji auto od gti-ja,e sad da li vrijedi 5000 eura vise,ne znam.Opet u ovoj klasi bi najradije volio imat novog Focusa ST.
vukojebina

#30 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by vukojebina »

Opet konferencija vw hejtera..krasno krasno...
Rolandooo

#31 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by Rolandooo »

vidim da ovdje cijena odnosi pobjedu Golfu....i to je OK a zašto cijena ne igra ulogu u ostalim usporedbama kada treba prevagnuti u konačnoj ocjeni...ali eto :thumbup:
drndalo

#32 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by drndalo »

Sto majke ti ? Evo ti si VW Lover, pa me snagom argumenata ubijedi zasto je to Golf GTI bolji od BMW 125i ??? U prijasnjim generacijama sam kao vlasnik vozio i VW, Jetta-u II doduse, 1.8 16v, ali i BMW-a kockicu 316i, i pogodi sta ? Jetta mu ni po cemu nije bila ni do koljena, mozda sto je imala elektricne prozore naprijed, a BMW "kurblu"... Koliko si BMW imao/vozio, pa mislis da si objektivniji od mene?

Ili ces mi mozda reci da ti sada ja hocu pokloniti jedan od ova 2, ti bi uzeo GTI-a, a ne BMW-a ? Mislim, pusti masti na volju...?
Mr.Fundamental

#33 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by Mr.Fundamental »

Rolandooo wrote:vidim da ovdje cijena odnosi pobjedu Golfu....i to je OK a zašto cijena ne igra ulogu u ostalim usporedbama kada treba prevagnuti u konačnoj ocjeni...ali eto :thumbup:
Budući da pratim autobild i mnoge ostale auto časopise, znam da ova konstatcija nije tačna, svi oni pri završnoj ocjeni itekako uvažavaju i cijenu automobila.
Što se tiče ove usporedbe mislim da je stvar ukusa. Kec je, pogotovo u jačim verzijama, skoro pa čistokrvno sportsko auto-vozne osobine teško da mogu biti bolje. Položaj za volanom, dinamika, ergonomija, upravljivost, sportska sjedišta sve je to na vrhu. Ali ta beskompromisnost ima i cijenu- pozadi skoro da i nema mjesta, prtljažnik je u poređenju sa Golfom manji, a absorbiranja neravnina i rupa skoro i da nema. To pogotovo zamara na dužim dionicama, kad ta neudobnost krene i živcirat. Ovo govorim o prošloj generaciji Serije 1, za novu ne znam.
S druge strane ko kaže da je Golf 6, pogotovo GTI dosadan u vožnji, taj nikad nije sjeo u njega i tu nema rasprave. Nemoguće da galop 210 konja ikoga ravnodušnim ostavi. Golf bolje objedinjuje dinamiku i udobnost- također ima odličnu dinamiku, u zavoje ulazi kao zaljepljen za cestu, ali je znatno udobniji od BMW-a, i ima mnogo više prostora pozadi. To je njegova prednost-po potrebi bit će i porodično auto, a ako je vozaču ćejf u trenu se pretvori u žestokog sportaša. Golf je kompletnije auto, i zato moj glas ide njemu. Doduše da su naše ceste ko njemačke, kad bih birao između ova dva onda bih bengu uzeo :)
goran16v

#34 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by goran16v »

Ne bih da ujedam ili nekog vrijedjam, ali koliko je nas vozilo ova dva auta da raspravlja koji od njih pruza bolji osjecaj za volanom? Ja nisam i sve sto mogu je da uporedjujem dizajn, sto je subjektivno i stvar ukusa, i papirnate podake iz tabela, tj popis opreme, snagu, ubraznje i cijenu. Takodjer, koliko moze biti objektivno i bitno u raspravi o osjecaju za volanom Golfa VI GTI i aktuelnog BMW 125i to sto je neko vozio Jettu II ili BMW-a E30?
burgundy

#35 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by burgundy »

Enzo Ferrari je davno rekao,kocija nazad konji naprijed.Sama pomisao da mozes da zabacujes zadnjicu kad hoces automatski ti namami osmijeh na licu,GTI to nikad nece moci,tako da sto se zadovoljstva voznje tice tu nema dvojbe, BMW je pobjednik.
burgundy

#36 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by burgundy »

Takodje ovaj kec je puno ozbiljnije i bolje auto od prvog modela,koji je bio uvod BMW-a u kompaktnu klasu.Veci komforniji i kvalitetniji.
goran16v

#37 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by goran16v »

burgundy wrote:Takodje ovaj kec je puno ozbiljnije i bolje auto od prvog modela,koji je bio uvod BMW-a u kompaktnu klasu.Veci komforniji i kvalitetniji.
Vozio sam prvi model 130i 2007. godine i bio je prilicno udoban, vrhunske kvalitete unutra i za mene je bio fakat vrhunski ato, predpostavljam da si vozio novu jedinicu pa me interesuje koliko je udobniji i kvalitetniji moze biti od predhodnika.
530i

#38 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by 530i »

BMW 1 (prvi) i nije baš naročito udoban, zapravo je jedan od najneudobnijih auta koje sam vozio. Pogotovo zadnja klupa, kao da je od drveta. Možda jer je ovaj imao 17-ke felge i niskoprofilne gume. Čak je gori od jednog golfa petice po pitanju udobnosti, a to je zaista teško nadmašiti. Ubi po ovim našim cestama. Ali zato kao i svaki (ili skoro svaki) BMW zabavan i dobar za voziti...premda 118d ima predugačke brzine malo...
drndalo

#39 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by drndalo »

goran16v wrote:Takodjer, koliko moze biti objektivno i bitno u raspravi o osjecaju za volanom Golfa VI GTI i aktuelnog BMW 125i to sto je neko vozio Jettu II ili BMW-a E30?
Ja sam u startu rekao da objektivan nisam, kao sto svako ko usporedjuje Golfa GTI sa BMW-om slicnih gabarita ne moze biti objektivan... To je od starta sukob 2 koncepcije, koje imaju zajednicko to sto obje imaju volan, mjenjac, i sjedista... Ostalo nije bas isto...

Jettu i 316i E30 sam naveo kao automobile kojima sam bio gazda 200.000 km, i kao primjer koncepcijskog sukoba, gdje je Jetta cak imala vise KS, ali je BMW bio sladji za voziti, i to isto i sada vazi, a 120i sam vozio par sedmica na turneji po Evropi... Trenutno cesto vozim jedan drugi model, u 2.0 d varijanti, pa znam ponesto o BMWu, ali time nisam ni objektivan, kao sto vec rekoh... BMW me tacno tjera da pred krivinu spustim u nizu, i da kad dodam gas osjetim da su zadnji tockovi uhvatili cestu i "spustili" zadnji kraj 1 cm, i tjeraju kociju kroz nju...

Tebi se to na BMWu ne mora svidjati, ali se ni meni ne mora svidjati dizanje svakog Golfa u nebesa... Tacno se zna ko ce od ova 2 auta ko kupiti, i po meni uopste nisu konkurencija jedan drugom...
burgundy

#40 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by burgundy »

goran16v wrote:
burgundy wrote:Takodje ovaj kec je puno ozbiljnije i bolje auto od prvog modela,koji je bio uvod BMW-a u kompaktnu klasu.Veci komforniji i kvalitetniji.
Vozio sam prvi model 130i 2007. godine i bio je prilicno udoban, vrhunske kvalitete unutra i za mene je bio fakat vrhunski ato, predpostavljam da si vozio novu jedinicu pa me interesuje koliko je udobniji i kvalitetniji moze biti od predhodnika.
Nisam ga vozio,ali zna se da je u proslom modelu zadnja klupa i gepek u odnosu na konkurenciju bila mizerija,a to je uvjetovano upravo pogon BMW-a.Ovaj novi je veci,ima sad i vise mjesta pozadi a i gepek mu je veci.Normalno da su i materijali bolji od proslog modela.
shady

#41 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by shady »

GaRGa wrote:zadnji pogon vs prednji pogon

http://www.zeperfs.com/en/duel3771-3711.htm

Megane RS vs BMW 1M
Megane brzi na stazi hockenheim

Megane RS VS BMW M3 E93
http://www.zeperfs.com/en/duel3771-1598.htm

gdje je sad ta superiornost zadnjeg pogona, jos oba imaju puno vise konja od megana...

Brzi opet megane na stazi...
RS je skroz neudoban (u poredjenju sa ovim BMW) i dosta je laksi pa je bolji u okukama.
goran16v

#42 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by goran16v »

burgundy wrote:
goran16v wrote: Vozio sam prvi model 130i 2007. godine i bio je prilicno udoban, vrhunske kvalitete unutra i za mene je bio fakat vrhunski ato, predpostavljam da si vozio novu jedinicu pa me interesuje koliko je udobniji i kvalitetniji moze biti od predhodnika.
Nisam ga vozio,ali zna se da je u proslom modelu zadnja klupa i gepek u odnosu na konkurenciju bila mizerija,a to je uvjetovano upravo pogon BMW-a.Ovaj novi je veci,ima sad i vise mjesta pozadi a i gepek mu je veci.Normalno da su i materijali bolji od proslog modela.
Pa tako napisi, da si procitao i da su to tudji utisci i ocjene, a ne stvari pisati k'o iz prve ruke...
goran16v

#43 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by goran16v »

drndalo wrote:
Jettu i 316i E30 sam naveo kao automobile kojima sam bio gazda 200.000 km, i kao primjer koncepcijskog sukoba, gdje je Jetta cak imala vise KS, ali je BMW bio sladji za voziti, i to isto i sada vazi, a 120i sam vozio par sedmica na turneji po Evropi... Trenutno cesto vozim jedan drugi model, u 2.0 d varijanti, pa znam ponesto o BMWu, ali time nisam ni objektivan, kao sto vec rekoh... BMW me tacno tjera da pred krivinu spustim u nizu, i da kad dodam gas osjetim da su zadnji tockovi uhvatili cestu i "spustili" zadnji kraj 1 cm, i tjeraju kociju kroz nju...

Tebi se to na BMWu ne mora svidjati, ali se ni meni ne mora svidjati dizanje svakog Golfa u nebesa... Tacno se zna ko ce od ova 2 auta ko kupiti, i po meni uopste nisu konkurencija jedan drugom...
Sve je to tacno, ali je poenta da je sva prica o osjecaju u voznji isl, pogotovo tvrdnja ovaj bolji, onaj bolji, cisto nagadjanje i eventualno kopiranje tudjih utisaka dok se ne probaju oba automobila.
burgundy

#44 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by burgundy »

Ne mogu se sva auta vozit osim ako nisi test vozac.Npr ja sam vozio auto koje vjerujem nijedan od ovih jakih kompakata nije ni do koljena,i to mi je bilo najljepse iskustvo voznje ikad.Takodje vjerujem da osjecaj voznje zadnjeg pogona i prednjeg nije isto.Da je bolji zadnji pogon u sportskim autima potvrdjuje cinjenica da sve firme koje prave brze aute u svijetu imaju tu koncepciju motor naprijed pogon nazad.GtI je legendaran znak,ali po meni ovdje je BMW bolje auto kraj price.Ti se eto vozio najaceg BMW-a jedan pa nam napisi utiske.
goran16v

#45 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by goran16v »

burgundy wrote:Ne mogu se sva auta vozit osim ako nisi test vozac.Npr ja sam vozio auto koje vjerujem nijedan od ovih jakih kompakata nije ni do koljena,i to mi je bilo najljepse iskustvo voznje ikad.Takodje vjerujem da osjecaj voznje zadnjeg pogona i prednjeg nije isto.Da je bolji zadnji pogon u sportskim autima potvrdjuje cinjenica da sve firme koje prave brze aute u svijetu imaju tu koncepciju motor naprijed pogon nazad.GtI je legendaran znak,ali po meni ovdje je BMW bolje auto kraj price.Ti se eto vozio najaceg BMW-a jedan pa nam napisi utiske.
To je savim normalna stvar, moja poenta je bila da se raspravlja o osjecaju za volanom dva konkretna auta i tvrdi da je bolji ovaj ili onaj izmedju ljudi koji nikad nisu sjeli u te aute, a kamoli vozili. Kako ces znati da je osjecaj u BMW-u bolji/losiji od Golfa, ako nisi vozio oba? Kao sto je @drndalo napisao, FWD i RWD su dva razlicita koncepta sa svojim manama i vrlinama i naravno da voznja pruza razlicite osjecaje i kome se sta svidja. Za brz auto motor moze biti gdje hoces, razlike su u upravljivosti i zato firme koje prave brze automobile koriste koncept centralno smjesten motor pogon nazad ili 4WD. Utisci sa voznje 130i su vrhunski, s tim da elektornika toliko toga radi da je to daleko od voznje cisto mehanicki (ne)kontrolisanog RWD.
Cafe Camargue

#46 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by Cafe Camargue »

drndalo wrote:Tebi se to na BMWu ne mora svidjati, ali se ni meni ne mora svidjati dizanje svakog Golfa u nebesa... Tacno se zna ko ce od ova 2 auta ko kupiti, i po meni uopste nisu konkurencija jedan drugom...
Pa nije GTI "svaki Golf".
Ali u pravu si da nisu nikakvi konkurenti, GTI je sportski auto, BMW 125i je kompaktna limuzina sa mnogo konja.
To bi bilo kao da porediš Golfa V R32 i Audia A3 3.2 Quattro. Isti motor, al skroz druga priča.
hostapler

#47 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by hostapler »

GaRGa wrote:
drndalo wrote:
Melami wrote:GTi def mislim da nudi vise kad je voznja u pitanju.
O svemu ostalom se moze raspravljati, i ukuse uvazavati, ali ovaj dio ti svako ko je ikada malo ozbiljnije provezao BMW ne moze oprostiti... Zavisi i sta ko od voznje trazi, ali zadnji pogon sa BMW vjesanjem u voznji ipak "siju" Golfa, makar i GTI, sa prednjim pogonom, i tacka...

zadnji pogon vs prednji pogon

http://www.zeperfs.com/en/duel3771-3711.htm

Megane RS vs BMW 1M
Megane brzi na stazi hockenheim

Megane RS VS BMW M3 E93
http://www.zeperfs.com/en/duel3771-1598.htm

gdje je sad ta superiornost zadnjeg pogona, jos oba imaju puno vise konja od megana...

Brzi opet megane na stazi...
Koja je razlika izmedzu Megana RS ClubSport i Megana RS Trophy?
burgundy

#48 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by burgundy »

Rs trophy je jaci za 15 ks i ima 20 nm vise od standradnog rs.Razvijen je na Nurburgringu,tako da je i za pistu i za cestu,ima tu jos poboljsanja aerodinamika, ovjes itd.
hostapler

#49 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by hostapler »

I ClubSport i Trophy imaju iste karakterestike tj. 265 KS i 400 NM. Ne znam ima li jos neka.
burgundy

#50 Re: BMW 125i vs. GOLF GTI

Post by burgundy »

Mozda je ovaj club sport ogoljena verzija,tj laksi ko sto je bio prijasnji megane cup.
Post Reply