Al' najjace je kada neki Abdul-Ibn-ovo-ono, poruci Iranu da uopste nisu muslimani, Bosnjacima da su za kurac, jer se ne furaju one polupismene pustinjske bradonje (osim onih zatucanih vehabija, koji su sami po sebi kao kakva crna zajebancija iz Monty Pythona), a onda, par postova nize, baci pricu o "velikom, snaznom umetu", kalifatu, jedinstvu muslimanskog svijeta isl...
Nevjerstvo i vladanje
- Chisum
#26 Re: Nevjerstvo i vladanje
Znaci, da zakljucimo, "zemlje islama" ne postoje... a, kako su nas istorija, iskustvo i ljudska priroda naucili - nece nikada ni postojati.
Al' najjace je kada neki Abdul-Ibn-ovo-ono, poruci Iranu da uopste nisu muslimani, Bosnjacima da su za kurac, jer se ne furaju one polupismene pustinjske bradonje (osim onih zatucanih vehabija, koji su sami po sebi kao kakva crna zajebancija iz Monty Pythona), a onda, par postova nize, baci pricu o "velikom, snaznom umetu", kalifatu, jedinstvu muslimanskog svijeta isl...
- Chisum
#27 Re: Nevjerstvo i vladanje
AbdulHaq wrote:
Spadaju Afganistan gdje su talibani na vlast, Somalija gdje je Šebab, Mali. Saudiska Arabija je komplikovana. Vehabije (tekfirci) bi rekli da nije. Druge vehabije kažu da jeste. Ja mislim da jeste ako se neki uslovi ispunjeni.
Kakvi reprezentativni primjeri.....
Nego, slabo se takvi koji prizivaju ovo kameno doba probude u nekoj od slicnih vukojebina... uglavnom zapale u neku Svedsku, Svabiju, Austriju, Ameriku, pa iz njih prde o "danu koji ce doci"... (poput onog Truepath-a, sto je plakao za talibanima po forumu... sve iz Stokholma
-
AbdulHaq
#28 Re: Nevjerstvo i vladanje
Ne znam sad šta da odgovorim nekima jer ne znam dali su bošnjaci (muslimani ili odpadnici) ili srbi i hrvati. Pa onda neznam šta žele reči sa komentarima. Zato bilo bi korisno da se to kako oznaći 
- harač
#29 Re: Nevjerstvo i vladanje
pa ovo te baš i pitam. znam i ja da pored kur-ana ima i drugih izvora šerijatskog prava koje si naveo, ali oni, kako ja znam, nisu samo vrste tumačenja onoga što je bog neposredno dao kao izvor u kur-anu, već također i stvaraju pravo u onim situacijama u kojima kur-an ništa ne govori? samim tim oni su legislacija, a ne samo tumačenje. naravno, oni ne smiju stvarati pravo koje je suprotno onome o čemu se bog izričito odredio u kur-anu, ali o onim stvarima o kojim se ne zna ništa - tipa: genetički inžinjering određenih biljni sorti - tu se stvara pravo, odnosno norme koje govore kako se nešto treba činiti, kako ne činiti, šta je zabranjeno, šta je dopušteno etc?AbdulHaq wrote:
Šerijat je ono što izučava islamsko pravo-fikh. Kur'an je izvor šerijata zajedno sa sunnetom. Pojašnjenje: “Edille-i šerijje (to jest, četiri izvora islamskog znanja) su: Kitab, Sunnet, Kijas i Idžma’. Kijas i idžma’ su izvedeni iz Kitaba i Sunneta. Dakle, glavni izvori vjerskog znanja su Kitab i Sunnet. Svako vjersko znanje, svako djelo, koje je uzeto odnekle drugdje je bid’at (inovacija). Svi bid’ati -- bilo da su u vjerovanju, učenjima ili djelima -- su hereza (sapikluk, stranputica, krivovjerstvo, otpadništvo). Oni odvode čovjeka u propast. (http://www.praviput.com/knjige/advice/22.html)
Kur'an nije pravna knjiga. Ona je izvor za pravne knjige.
p.s. budući da sunnet priznaješ kao izvor prava, pretpostavljam tek sekundarni, da li priznaješ da je i muhamed stvaralac prava, a ne samo tumač. ako jeste, onda bog nije jedini stvaralac prava?
-
AbdulHaq
#30 Re: Nevjerstvo i vladanje
Poslanikov sunnet nije njegovo mišljenje već je izašlo iz objave odnosno sve je u skladu sa Allahom. Pitanja koja nemaju direktnu pomenu u objavi ili u sunnetu moraju biti izvedeni iz toga uz pomoč analogije-kijasa. Svo izvođjenje propisa iz Kur'ana i sunneta se zovu iđztihad. To samo smiju muđztehidi koji su veliki učenjaci. Ako si pratio onu temu koja je pala pod cenzuru vidio si kako je "shecher" stavljao ajete i počeo izvoditi nešta. On nije muđztehid. Nije ni Enes Ljevaković niti je Reis ili još iko danas na svijetu. Tako da su sva ta mišljenja bezvrijedna. Samo muđztehidi mogu izvoditi pravila. Na neka novija pitanja moraju isto odgovoriti muđztehidi koji danas kada ima tih tema nema
.
Ali to nije legalizacija već iđztihad. On bazira na šerijatu.
Ali to nije legalizacija već iđztihad. On bazira na šerijatu.
- NIN
#31 Re: Nevjerstvo i vladanje
AbdulHaq wrote:Ne znam sad šta da odgovorim nekima jer ne znam dali su bošnjaci (muslimani ili odpadnici) ili srbi i hrvati. Pa onda neznam šta žele reči sa komentarima. Zato bilo bi korisno da se to kako oznaći
Necu ti dati ban jer si haman pravo zelen i dobrano ispran ali ti dajem jos jednu opomenu, pravo ozbiljnu, da ako jos jednom ovako naivno pokazes svoj fasizam bit ces trajno banovan!
-
AbdulHaq
#32 Re: Nevjerstvo i vladanje
Druže moderatore, izvini ako si pogrešno razumio. Radi se o tome da hoću da znam jeli neko musliman ili ne da bi mogao odgovoriti. Ako ne znam dali je musliman ili ne teško je pristupiti prema odgovoru.NIN wrote:Necu ti dati ban jer si haman pravo zelen i dobrano ispran ali ti dajem jos jednu opomenu, pravo ozbiljnu, da ako jos jednom ovako naivno pokazes svoj fasizam bit ces trajno banovan!
-
Bedanec
#33 Re: Nevjerstvo i vladanje
Pa ti bi htio krvna zrnca brojat. Zar ne znas da su misli -- misli,AbdulHaq wrote:Ne znam sad šta da odgovorim nekima jer ne znam dali su bošnjaci (muslimani ili odpadnici) ili srbi i hrvati. Pa onda neznam šta žele reči sa komentarima. Zato bilo bi korisno da se to kako oznaći
- fatamorgana
#34 Re: Nevjerstvo i vladanje
Čuj "druže moderatore", pa jesil' ti vjernik il' komunista?AbdulHaq wrote:
Druže moderatore, izvini ako si pogrešno razumio.
- miskin
#35 Re: Nevjerstvo i vladanje
hahahahahahah, ovaj je dobarfatamorgana wrote:Čuj "druže moderatore", pa jesil' ti vjernik il' komunista?AbdulHaq wrote:
Druže moderatore, izvini ako si pogrešno razumio.
- raoul duke
#36 Re: Nevjerstvo i vladanje
Ja sam nevjernik. Hocu li gorjeti u paklu iako znam da ne postoji ?
-
donBeton
#37 Re: Nevjerstvo i vladanje
"Islamsku deklaraciju" možete preuzeti već na prvom rezultatu pretraživanja u googleu. U momentima je ona čak i dovoljno realna po ovom pitanju.
- miskin
#38 Re: Nevjerstvo i vladanje
Da hoces ako umres na tome na cemu si sada, to je stvar svih normalnih religija jer svaka za sebe govori da je jedina ispravnaInfidel666 wrote:Ja sam nevjernik. Hocu li gorjeti u paklu iako znam da ne postoji ?
- Tvrtko II Kotromanić
#39 Re: Nevjerstvo i vladanje
ovaj decko je zalutao sa onog vehabijskog foruma na ovaj
ne znam fakat kako
ali de Bogati okani nas se, idi tekfiri negdje drugo
ne znam fakat kako
ali de Bogati okani nas se, idi tekfiri negdje drugo
-
BASS
#40 Re: Nevjerstvo i vladanje
Ja vjerujem da nas sugovornik kao vrli poznavatelj medjunarodno-pravno-serijatskih pitanja poznaje da postoji obaveza hidzre iz zemalja u kojima se pravi vjernik ne moze u potpunosti realizirati.
Kako ipak, postoji nekoliko kutaka na planeti koji nisu obuhvaceni kategorijom darul-kufra (harba) onda vjerujem da je nasem sugovorniku jasno da ako zeli da spasi svoju dusu i ispuni obavezu propisanu u En-Nisa 97, te relevantnim hadisima, na svu srecu ima i priliku za to. Cak sta vise ima i mogucnost izbora izmedju "...Afganistan gdje su talibani na vlast, Somalija gdje je Šebab, Mali. Saudiska Arabija je komplikovana. Vehabije (tekfirci) bi rekli da nije. Druge vehabije kažu da jeste. Ja mislim da jeste ako se neki uslovi ispunjeni..." ovisno o njegovim klimatskim preferencijama.
Kako ipak, postoji nekoliko kutaka na planeti koji nisu obuhvaceni kategorijom darul-kufra (harba) onda vjerujem da je nasem sugovorniku jasno da ako zeli da spasi svoju dusu i ispuni obavezu propisanu u En-Nisa 97, te relevantnim hadisima, na svu srecu ima i priliku za to. Cak sta vise ima i mogucnost izbora izmedju "...Afganistan gdje su talibani na vlast, Somalija gdje je Šebab, Mali. Saudiska Arabija je komplikovana. Vehabije (tekfirci) bi rekli da nije. Druge vehabije kažu da jeste. Ja mislim da jeste ako se neki uslovi ispunjeni..." ovisno o njegovim klimatskim preferencijama.
- Tvrtko II Kotromanić
#41 Re: Nevjerstvo i vladanje
cujem da je u Somaliji divno moze tamo mozdaBASS wrote:Ja vjerujem da nas sugovornik kao vrli poznavatelj medjunarodno-pravno-serijatskih pitanja poznaje da postoji obaveza hidzre iz zemalja u kojima se pravi vjernik ne moze u potpunosti realizirati.
- basicm
#42 Re: Nevjerstvo i vladanje
I jos jedna tema koja ode u...helac 
- Tvrtko II Kotromanić
#43 Re: Nevjerstvo i vladanje
kako nece otici kad postavljac teme navodi zemlje poput Somalije i talibanskog dijela Afganistana kao zemlje u kojima se dostojno provodi serijat a muslimane u ostlaim zemljama ukljucujuci i BiH proglasava otpadnicimabasicm wrote:I jos jedna tema koja ode u...helac
-
AbdulHaq
#44 Re: Nevjerstvo i vladanje
Logika je nauka s kojom se izvodi pravilno jedno značenje iz drugih. Znači ti kažeš ovako: -ne vjeruješ u pakao -sljedi- ne možeš ići u pakaoInfidel666 wrote:Ja sam nevjernik. Hocu li gorjeti u paklu iako znam da ne postoji ?
Jeli to logično? Jednako je ovome: -vjerujem da mogu se upucati u glavu pa da mi ništa ne bude -sljedi- ako se upucam ništa mi neće biti
Što se tiče hiđzre nije tačno. U ovoj situaciji je samo preporučena. Obavezna je samo ako se ne mogu ispunjavati opšte islamske dužnosti. Obavezna je na primjer ako je potrebna da se vodi đzihad.
Pitate se što sam došao ovamo. Ja nisam vehabija pa zato neću ni ići kod njih. Nije da nisam vehabija u smislu kao što oni kažu da ne postoje vehabije. Vehabije postoje i zločinici i novotari su. Oni su pogrešni. Ja samo predstavljam islamske propise a nikake napade na nekoga. Zato dečki malo se smirite jer vjera je takva kaka jeste. Ako hoćete odbijte je ali nema smisla mene odbijati na taj način.
- fatamorgana
#45 Re: Nevjerstvo i vladanje
Evo nam se vratiJo drug AbdulHaq, 
- raoul duke
#46 Re: Nevjerstvo i vladanje
Trebao si primjetiti ironiju u mom pitanju koje je ionako troll. Gledam vijest na klixu o odrubljivanju glave u tom nekom tzv bozijem zakonu i zgrozavam se.AbdulHaq wrote:Logika je nauka s kojom se izvodi pravilno jedno značenje iz drugih. Znači ti kažeš ovako: -ne vjeruješ u pakao -sljedi- ne možeš ići u pakaoInfidel666 wrote:Ja sam nevjernik. Hocu li gorjeti u paklu iako znam da ne postoji ?
Jeli to logično? Jednako je ovome: -vjerujem da mogu se upucati u glavu pa da mi ništa ne bude -sljedi- ako se upucam ništa mi neće biti
Što se tiče hiđzre nije tačno. U ovoj situaciji je samo preporučena. Obavezna je samo ako se ne mogu ispunjavati opšte islamske dužnosti. Obavezna je na primjer ako je potrebna da se vodi đzihad.
Pitate se što sam došao ovamo. Ja nisam vehabija pa zato neću ni ići kod njih. Nije da nisam vehabija u smislu kao što oni kažu da ne postoje vehabije. Vehabije postoje i zločinici i novotari su. Oni su pogrešni. Ja samo predstavljam islamske propise a nikake napade na nekoga. Zato dečki malo se smirite jer vjera je takva kaka jeste. Ako hoćete odbijte je ali nema smisla mene odbijati na taj način.
- fatamorgana
#47 Re: Nevjerstvo i vladanje
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-sau ... /120612179"Infidel666"
Trebao si primjetiti ironiju u mom pitanju koje je ionako troll. Gledam vijest na klixu o odrubljivanju glave u tom nekom tzv bozijem zakonu i zgrozavam se.
i ja ....
-
BASS
#48 Re: Nevjerstvo i vladanje
Tehnicki gledano,upravo je to tumacenje bidat i uzimanje iz propisa samo onog sto nekome odgovara.AbdulHaq wrote: Što se tiče hiđzre nije tačno. U ovoj situaciji je samo preporučena. Obavezna je samo ako se ne mogu ispunjavati opšte islamske dužnosti. Obavezna je na primjer ako je potrebna da se vodi đzihad.
Pored toga, koja je poenta pitanja kada smo ustavnovili da je cijeli svijet (osim gorenabrojanih par "svijetlih" primjera) darul-kufr, ukljucujuci BiH i da je generalni koncenzus,prvenstveno Bosnjaka da zele da tako i ostane.
-
HM 2011
#49 Re: Nevjerstvo i vladanje
Brutalno jeste - sirovo jeste - ali to je njihov tip kazne za taj zločin, i ta kazna je važeća dugo godina i svi su upoznati sa njom....fatamorgana wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-sau ... /120612179"Infidel666"
Trebao si primjetiti ironiju u mom pitanju koje je ionako troll. Gledam vijest na klixu o odrubljivanju glave u tom nekom tzv bozijem zakonu i zgrozavam se.
i ja ....
Čovjek se malo zezao pa htjeo uvesti par kila hašiša ili nekakvih kapsula i cap - nema glave....
U meni ova kazna budi strah od uvoza hašiša ili nekakvih kapsula u njihovu državu -
zar nije isto i kod vas ? Snimak jeste gadan i ostavlja negativan utisak, recimo streljanje čaušeskua je takođe gadan snimak, ali nekako mi se nakon snimka ne ponaša kao čaušesku....
- fatamorgana
#50 Re: Nevjerstvo i vladanje
I u isto vrijeme i neefikasno kao zakonska mjera jer da je se ljudi toliko boje ne bi bilo izvršene već tolike smrtne kazne ...."HM 2011"]
Brutalno jeste - sirovo jeste -