Reuters &CIA:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Jay Gatsby

#26 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by Jay Gatsby »

Comrad wrote:Da smo toliko jadni - nismo. Da smo nesto presretni - nismo ni to. Ja ne zelim da se poredim sa bubam Rumunijom, te da se zadovoljavam cinjenicom bolje nam je nego njima. Hocu da se poredim sa Irskom, Estonijom itd... Ali kod naje uvijek tako, idi linijom manjeg otpora. Ono, pa bolje nam je nego onim plemenima u Africi...yupi.

Vecina stanovnistva u BiH zivotari. Znaci, radi, dobije platu, plati rezije, hranu, eventualno ako uspije priusti sebi 7-10 dana na moru (Hrvatska, CG) i to je to, kafica, poneki izlazak i kraj. I mi smo se zadovoljili s tim, jer ne znamo bolje. Kako cemo znat, kad pola raje nije izaslo iz kantona.

I kad cujem pricu nema nigdje ko u BiH, ospem se. Nigdje partija, zabave ko kod nas...aha. Pa jbt kad cujem price kako se mladi zabavljaju u drugim drzavama, izlasci, koncerti, kucne zabave, putovanja...al jok, nema nigdje ko u bosnje, bejzment, koktel 7 KM i udri po koktelu cijedi ga cijelu noc...nema nigdje takve zabave...get real!

Niko ne kaze da je u dijaspori sve divno. Ali oni zive u uredjenom sistemu. Jeste, rade ko crnci, ali radim brate i ja. Kad cu ja priustiti da proputujem na ljeto 5-6 zemalja. Njima je to normala. Normala da uzmu neki paket i odu na Karibe. Naravno govorim o onima kojima nije glavna svrha da godisnji spucaju u Bosni. Ljudi putuju, obilaze svijet...uzivaju. I pored svega toga, mogu da ustede, kupe stan u BiH, naprave kucu itd. A rade vecinom neke normala poslove...znaci nisu neki direktori...onako, sluzbenici, srednja klasa.

Kad ce jedan prosjecan mladic od 25-ak godina priustiti da kupi ok auto od 15k, eto renta stan od 500-600 KM, putuje, uziva...rijetki to mogu, rijetki...

...ostali, kako rekoh - zivotare.
Pa, ako završiš bolonjski studij s 23 godine i odmah nađeš posao s platom od 2400 KM (dakle, tri puta većom od prosječne), zarađivat ćeš manje od 30k godišnje. Odbij stan od 500-600 KM, putovanja i uživanje i teško da možeš skupiti tih 15k za auto za dvije godine do 25. godine života. Prohtjevi su malo preveliki za ovdašnje prilike.
DON_eARL

#27 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by DON_eARL »

casanova123 wrote:pa BiH je zemlja u kojoj se najbolje zivi :D
svi imaju auta, stanove, svi studiraju iako dugo studiraju, svaki dan bezbroj kafa, rucanje po restoranima, izlasci od cetvrtka do nedjelje(4 dana) ako ne i vise, svi idu za 1. maj u Hrvatsku na "odmor" iako se nema para, idemo po turskoj, tunisu, egiptu ljeti itdd.. svi se vozaju taksijima(danas nikako ne mozes uhvatiti slobodan taxi :D)

nista nama ne fali dok god se sve ovo radi i dok nema nikakvih protesta i buntova :D
cao cao
:thumbup:
touch brain

#28 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by touch brain »

talić wrote: Bez veze je nama pridavati veliki značaj globalno gledano jer smo u svakom pogledu sitni.
Dovoljno je spomenuti zaduženje Japana koje iznosi preko 220 % BDP-a što je blizu 11.000 milijardi $ ili evo stabilna Njemačka je na 2.400 milijardi $.
Mi smo u rangu sićušne Malte.

Evo i ovdje se može vidjeti da je Balkan niskozadužen pa teorije zavjere padaju u vodu.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:P ... ld_map.PNG
sorry ali ti nemas veze o ekonomiji
nije bitno koliko je zemlje zaduzena vec ta zemlja moze podnjet taj dug..taj dug sto si naveo za njemacku i japan je nista jer oni imaju ekonomiju koja to moze vratit ocas posla..drzavni i javni dug su dvije razlicite stvari
japan ili njemacka sigurno ne uzimaju kredite da isplate sluzbenike ili penzije
Last edited by touch brain on 07/06/2012 13:20, edited 1 time in total.
strong69

#29 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by strong69 »

Iran i Kosovo? Hm...
talić

#30 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by talić »

touch brain wrote:
talić wrote: Bez veze je nama pridavati veliki značaj globalno gledano jer smo u svakom pogledu sitni.
Dovoljno je spomenuti zaduženje Japana koje iznosi preko 220 % BDP-a što je blizu 11.000 milijardi $ ili evo stabilna Njemačka je na 2.400 milijardi $.
Mi smo u rangu sićušne Malte.

Evo i ovdje se može vidjeti da je Balkan niskozadužen pa teorije zavjere padaju u vodu.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:P ... ld_map.PNG
sorry ali ti nemas veze o ekonomiji
nije bitno koliko je zemlje zaduzena vec ta zemlja moze podnjet taj dug..taj dug sto si naveo za njemacku i japan je nista jer oni imaju ekonomiju koja to moze vratit ocas posla..
bit će da ti griješiš prvo da mogu vratili bi a ne bi povećavali dug ( posebno Japan) a drugo spominjao sam to u kontekstu izrežiranog rata (koji je prethodnik spominjao) a s ciljem da postanemo dužnici i da se ovdje plasira strani kapital. ;-)
touch brain

#31 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by touch brain »

talić wrote: bit će da ti griješiš prvo da mogu vratili bi a ne bi povećavali dug ( posebno Japan) a drugo spominjao sam to u kontekstu izrežiranog rata (koji je prethodnik spominjao) a s ciljem da postanemo dužnici i da se ovdje plasira strani kapital. ;-)

mjesas dvije osnovne stvari:javni dug i drzavni dug...to su dvije odvojene stvari
javni dug se povecava i on ce uvjek biti tu : njemacka ima 80 000 000 stanovnika..neka 2% od njih uzme kredit na stan svake godine i dobit ces jako veliku svotu..takodjer tu su krediti kojim se otvaraju fabrike,tvornice itd....tu je vecina duga
dravni dug je dug kojim se financiraju drzavne instiucije(penzije,uposlenici)

po tvojoj logici njemacka i japan bi odavno trebala biti pod protektoratom mmf-a a nije...nije zato sto taj dug nije dug drzave i mmf mema tu sta trazit...
kod nas je obrnuto..mi uzimamo kredite da finansiramo drzavnu upravu i finansiramo politicke stranke umjesto da to koristimo za razvoj privrede
talić

#32 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by talić »

touch brain wrote:
talić wrote: bit će da ti griješiš prvo da mogu vratili bi a ne bi povećavali dug ( posebno Japan) a drugo spominjao sam to u kontekstu izrežiranog rata (koji je prethodnik spominjao) a s ciljem da postanemo dužnici i da se ovdje plasira strani kapital. ;-)

mjesas dvije osnovne stvari:javni dug i drzavni dug...to su dvije odvojene stvari
javni dug se povecava i on ce uvjek biti tu : njemacka ima 80 000 000 stanovnika..neka 2% od njih uzme kredit na stan svake godine i dobit ces jako veliku svotu..takodjer tu su krediti kojim se otvaraju fabrike,tvornice itd....tu je vecina duga
dravni dug je dug kojim se financiraju drzavne instiucije(penzije,uposlenici)

po tvojoj logici njemacka i japan bi odavno trebala biti pod protektoratom mmf-a a nije...nije zato sto taj dug nije dug drzave i mmf mema tu sta trazit...
kod nas je obrnuto..mi uzimamo kredite da finansiramo drzavnu upravu i finansiramo politicke stranke umjesto da to koristimo za razvoj privrede
mislim da trebaš ponovo pročitati moj prvi post.
Naveo sam Japan i Njemačku kao primjer velikih dugovanja, naravno i proizvodnje pa i investicija samo da naglasim kako smo sićušni i kako teorija da nas neko sistematski porobljava i zadužuju pada u vodu. To bi bilo isto kao da zelenaš nagovara čovjeka koji kopa po kontejneru da se kod njeg zaduži.
Sve što sam želio reći je da smo sićušni i da je bezveze porediti nas sa zemljama u kojim 50% stanovništva gladuje.
P.S. Tu stoji Staatsverschuldung dakle državni dug.
touch brain

#33 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by touch brain »

talić wrote:

mislim da trebaš ponovo pročitati moj prvi post.
Naveo sam Japan i Njemačku kao primjer velikih dugovanja, naravno i proizvodnje pa i investicija samo da naglasim kako smo sićušni i kako teorija da nas neko sistematski porobljava i zadužuju pada u vodu. To bi bilo isto kao da zelenaš nagovara čovjeka koji kopa po kontejneru da se kod njeg zaduži.
Sve što sam želio reći je da smo sićušni i da je bezveze porediti nas sa zemljama u kojim 50% stanovništva gladuje.
P.S. Tu stoji Staatsverschuldung dakle državni dug.

sta si ti htio reci neznam ali tvoj post je zvucao kao da govoris da je bih bolja, jer ima dug 6 mil, od njemacke koja ima 2.400 milijardi $.ja sam ti samo pokusao reci da broj nije bitan vec kuda i kome taj novac odlazi
sto se tice balkana:kada se gleda zaduzenje jugoslavije i sadasnjih republika onda je sve jasno..hr,srb,slo,bih,mk i crna gora skupa imaju sigurno zaduzenje preko 150 milijardi..ali opet kazem,taj dug nebi bio problem da su se te pare ulozile u nesto pametno..ovako od tog 150 % duga, sigurrno 80% koristi radi finansiranja raznih drzavnih institucija u navedenim zemljama
Last edited by touch brain on 07/06/2012 14:23, edited 1 time in total.
talić

#34 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by talić »

f.mash wrote:
talić wrote: mislim da trebaš ponovo pročitati moj prvi post.
sicusni smo sad, kao jugoslavija nismo uopste bili sicusni.
teorija da nas neko sistematski porobljava (i ne samo nas), je vise nego ocita. citava eu je sistem porobljavanja i centralizacije moci. zapitas li se ikad zasto neke zemlje nisu htjele uvesti euro, a u eu su (npr, velika britanija)? ili, zasto neke zemlje nisu uopste htjele biti dio eu (npr, norveska, svicarska)?
neko je spominjao gore rumuniju i bugarsku, i kako to da su oni u eu, a mi nismo.. jednostavno; te dvije zemlje su novo trziste od oko 30 miliona ljudi.
Britaniji bi bilo bolje da je u eurozoni jer kako joj je loše sigurno ne bi moglo biti gore.
Odosmo od teme.
Možda je Cuba dobar primjer koliko su statistike pouzdane.
Prosječna plata na Cubi je 13 eura ali kad se uračuna šta sve kubanac dobije besplatno i po kojim cijenama plaća ono što kupuje onda je prihod po glavi stanovnika 3000 eura godišnje (procjena).
Zato sam rekao da je glupost svrstavati nas u 20 najjadnijih zemalja kada se ne zna ni koliko stanovnika imamo ni koliko novca dođe iz dijaspore ni koliko ljudi radi na crno ni koliko ljudi zarade jer se u mnogim manjom firmama dio plate daje na ruke. U uređenim zemljama siva ekonomija čini 10% aktovnosti a kod nas vjerovatno preko 40%.
cyprus

#35 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by cyprus »

EUROBIH wrote:- BiH je svrstana na spisak 20 "najjadnijih" zemalja svijeta, prenijela je agencija Reuters.

S indeksom siromaštva, koji iznosi 47,1 odsto, stopom inflacije od 3,8 procenata i nezaposlenošću od 43,3 odsto, naša država našla se u društvu s Kenijom, Zimbabveom i Iranom.

U poređenju sa zemljom u kojoj živimo, indeks siromaštva niži je čak i u ratom razorenom Avganistanu (42,7 odsto), a nezaposlenost u toj azijskoj državi iznosi 37 odsto, što je, takođe, manje nego u BiH.

Ekonomski parametri naše zemlje u procentima

Indeks siromaštva 47,1

Nezaposlenost 43,3

Stopa inflacije 3,8

"Najjadnije" države

Avganistan
Bjelorusija
BiH
Burkina Faso
Džibuti
HaitI
Iran
Jemen
Kenija
Lesoto
Kosovo
Liberija
Namibija
Nepal
Pojas Gaze
Zimbabve
Senegal
Turkmenistan
Svazilend
Maršalova Ostrva
Besmislica... Realno, jedno 15 od 20 država na ovom spisku ne pripada njemu... :-) :-) :-)

Svako se danas hvata pisanja i analiziranja :-) :-) Ova analiza je nadmašila i onu IFFHS-ovu :oops:
So What!

#36 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by So What! »

Ova lista je glupa, Senegal je među top 10 najrazvijenih zemalja Afrike, a Iran koji se našao na ovoj listi neću ni da komentarišem. Gore je sigurno u Albaniji, Moldaviji i Makedoniji, a bezveze smo se našli na ovoj listi. Ima gradova koji su rupčage, ali takvih gradova ima svak država. Npr. evo Tešanj je malen grad, ali je pravo razvijen dok dok je susjedni Maglaj jedna od najsiromašniih opština u BiH, ali i dalje ima finih zgrada, trgovina, shopping centara itd...

Nezasluženo smo na ovoj listi.
zambaklija

#37 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by zambaklija »

hmmm,nije mi nikako jasno odKLe nas na 'voj listi :? :? kad kod nas sve k'o podmazano ;-) narod voli svoje polikitanke jerbo ih nebi vazda nanovo birali tol'ko ih voli da skoro travu jedu samo da bi se mogli polikitanci u skupim bibijima vozati pa čak se i lijekova i zdravlja odriču njiha radi :-) haj barem nismo najkoruptnija država tj.narod tu listu predvodi Ukrajina :run:
kojeime

#38 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 09/08/2012 13:23, edited 1 time in total.
kojeime

#39 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 09/08/2012 13:23, edited 1 time in total.
touch brain

#40 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by touch brain »

realno mi jesmo jadni bili na ovoj listi ili ne...to sto ce nas netko (ne)navest je nebitno i ne mjenja stanje
Comrad

#41 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by Comrad »

Jay Gatsby wrote:
Comrad wrote:Da smo toliko jadni - nismo. Da smo nesto presretni - nismo ni to. Ja ne zelim da se poredim sa bubam Rumunijom, te da se zadovoljavam cinjenicom bolje nam je nego njima. Hocu da se poredim sa Irskom, Estonijom itd... Ali kod naje uvijek tako, idi linijom manjeg otpora. Ono, pa bolje nam je nego onim plemenima u Africi...yupi.

Vecina stanovnistva u BiH zivotari. Znaci, radi, dobije platu, plati rezije, hranu, eventualno ako uspije priusti sebi 7-10 dana na moru (Hrvatska, CG) i to je to, kafica, poneki izlazak i kraj. I mi smo se zadovoljili s tim, jer ne znamo bolje. Kako cemo znat, kad pola raje nije izaslo iz kantona.

I kad cujem pricu nema nigdje ko u BiH, ospem se. Nigdje partija, zabave ko kod nas...aha. Pa jbt kad cujem price kako se mladi zabavljaju u drugim drzavama, izlasci, koncerti, kucne zabave, putovanja...al jok, nema nigdje ko u bosnje, bejzment, koktel 7 KM i udri po koktelu cijedi ga cijelu noc...nema nigdje takve zabave...get real!

Niko ne kaze da je u dijaspori sve divno. Ali oni zive u uredjenom sistemu. Jeste, rade ko crnci, ali radim brate i ja. Kad cu ja priustiti da proputujem na ljeto 5-6 zemalja. Njima je to normala. Normala da uzmu neki paket i odu na Karibe. Naravno govorim o onima kojima nije glavna svrha da godisnji spucaju u Bosni. Ljudi putuju, obilaze svijet...uzivaju. I pored svega toga, mogu da ustede, kupe stan u BiH, naprave kucu itd. A rade vecinom neke normala poslove...znaci nisu neki direktori...onako, sluzbenici, srednja klasa.

Kad ce jedan prosjecan mladic od 25-ak godina priustiti da kupi ok auto od 15k, eto renta stan od 500-600 KM, putuje, uziva...rijetki to mogu, rijetki...

Pa, ako završiš bolonjski studij s 23 godine i odmah nađeš posao s platom od 2400 KM (dakle, tri puta većom od prosječne), zarađivat ćeš manje od 30k godišnje. Odbij stan od 500-600 KM, putovanja i uživanje i teško da možeš skupiti tih 15k za auto za dvije godine do 25. godine života. Prohtjevi su malo preveliki za ovdašnje prilike.
Ne kontam te. U tome je i poenta price. U tome je razlika nase zemlje i zemalja gdje se normalno zivi. Ovdje niko ne trazi nista previse. Da ako radis, da budes placen u skladu s tim. Dakle, poredim nasu zemlju sa drugim.

U inostranstvu u iole razvijenim zemljama osoba koja zavrsi fax u roku, fino se zaposli, radi normalan posao moze hladno kupit nov automobil i totalno se osamostaliti do 25 godine. Ma eto pomjeri tu granicu i do 30. isto ti ga dodje. Ja sam poznajem min 10 osoba koje se ne mogu osamostaliti, ili ne rade, ili rade, ali nemaju dovoljno za samostalan zivot, a neki su pregazili 25-tu. A nisu nikakvi klosari i neradnici, normalne fakultetski obrazovane osobe.

Realno gledajuci, to bi trebala biti ta plata za srednju klasu...min 2500 KM. Pa jbt koliko samo hrana kosta, rezije i stanovanje... Jedini razlog zasto nema puno sirotinje i beskucnika je taj sto smo imali socijalizam, pa je dosta ljudi dobilo stanove, naslijedilo od roditelja itd.

Nove generacije su ga debelo najebale...tranzicija je najgora.
cyprus

#42 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by cyprus »

kojeime wrote:"Svako se danas hvata pisanja i analiziranja :-) :-) Ova analiza je nadmašila i onu IFFHS-ovu :oops:"

Nebitno. Reuters kaze ovo, ti kazes da to nije tacno, sta mislis kome ce eventualni investitor povjerovati, Reutersu ili tebi? Kako ces ti ubijediti mene koji bih ulozio 10 miliona da znas bolje od Reutersa?
Pa to i jest žalosno... što je Reuters neko ime :-) :-) A ovaj diletantski članak je na nivou djeteta iz obdaništa... Mada opet, nije valjda da će se investitori ravnat prema ovome? :oops:
detroit-mercy

#43 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by detroit-mercy »

Lista zemalja je malo poglupa, ipak smo mi daleko ispred nekih zemalja ali ni blizu gdje bi trebali biti. Jedna stvar koja mi bode oci su i ova stalne akcije pomozimo ovom ili onom da se izlijeci. Hajed kada se radi o nekim anonimnim siromasnim ljudima ali kada se skuplja da se pomogne lijecenje jednom od najpoznatijih novinara i uredniku jedne od najgledanijih emisija u zemlji onda ti to valjda dovoljno govori o stanju u zemlji.
Trebam te

#44 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by Trebam te »

radostan dan wrote:Obična šuplja, ili preciznije - sviranje kur.u.
Bolje je u BiH nego u nekim novoprimljenim članicama EU.
:skoljka:

Sta rece i osta ziv :D :D

Poredjenje je odlicno, mislim objektivno sjedimo tu, osim Irana :dance: :bih:
madner

#45 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by madner »

Meni bode oci ovo za nezaposlenost, oficijelno je 23% na nivou BiH.
oridjidji

#46 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by oridjidji »

madner wrote:Meni bode oci ovo za nezaposlenost, oficijelno je 23% na nivou BiH.
:lol:

jest kad se uzmu u obzir oni koji rade na crno inace je 44,1 %.
Trebam te

#47 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by Trebam te »

Bravo Comrad, odlican post :thumbup: :bih:

,
cyprus

#48 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by cyprus »

Trebam te wrote:

Zajebavaš? :oops: Stavit na ovu listu BiH, Iran, Bjelorusiju, Kosovo, Namibiju, Turkmenistan, Keniju itd, a ne stavit Somaliju, Niger, DR Kongo, Čad, Mozambik, Burundi, Mali, Eritreju, Južni Sudan... je blasfemija! Pa jbt, jedna Kenija je za Somaliju Švicarska, a Kosovo raj na zemlji :-) :-) da ne pričam dalje...

A realno, izuzev Afganistana, i možda Haitija (nakon zemljotresa), nijedna druga neafrička zemlja se ovdje ne bi trebala naći... Poredit većinu ovdje navedenih država (recimo nas) sa afričkim državama je bezobrazno. :oops: :oops: Dakle, članci iz Expressa i Kurira su vrhunac profesionalnosti za ovaj užasni reutersov kvazičlanak...
Trebam te

#49 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by Trebam te »

cyprus wrote:
Trebam te wrote:

Zajebavaš? :oops: Stavit na ovu listu BiH, Iran, Bjelorusiju, Kosovo, Namibiju, Turkmenistan, Keniju itd, a ne stavit Somaliju, Niger, DR Kongo, Čad, Mozambik, Burundi, Mali, Eritreju, Južni Sudan... je blasfemija! Pa jbt, jedna Kenija je za Somaliju Švicarska :-) :-) da ne pričam dalje...

A realno, izuzev Afganistana, i možda Haitija (nakon zemljotresa), nijedna druga neafrička zemlja se ovdje ne bi trebala naći... Poredit većinu ovdje navedenih država (recimo nas) sa afričkim državama je bezobrazno. :oops: :oops: Dakle, članci iz Expressa i Kurira su vrhunac profesionalnosti za ovaj užasni reuterskov članak...
Nazalost mi smo u poredjenju sa africkim drzavama, tu se gleda, poloticki system kojeg mi nemamo, drzave mi fakticki nemamo, monetarni system mi nemamo, svoje banke, mi nemamo privredu i jos nikakvih potencijalnih inostranih interesa za ulaganjima (Kenija ima politicku klimu losu i zato se tu nasla, a Juzni Sudan ima naftu)... :dance: :thumbup:

Trebas znati sebe da bi znao sta nudis! :mrgreen:
cyprus

#50 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA

Post by cyprus »

Afričke države i sistem :lol: :lol: :lol:

http://en.wikipedia.org/wiki/Somalia

Image

Say no more...
Post Reply