Demokratska fronta Željko Komšić
- madner
#24926 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sto jest jest, bas su trazili ovim bezobraznim istrajavanjem na koalicionom sporazumu. 
-
palermo
#24927 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne bilo ti zahmetli, de mi pojasni to.......dozvoljavam mogućnost da nisam dobro informiranmadner wrote:Sto jest jest, bas su trazili ovim bezobraznim istrajavanjem na koalicionom sporazumu.
- madner
#24928 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa kada je napravljena koalicija, DF je dobio ovo ministarstvo koje uredbom iz 2010 ima nadleznost nad ovim preduzecima. Ako se uredbom to ponisti, onda je jasno da dobijaju manje nego sto je bilo dogovoreno.
Drugim rijecima, to je cisto navlacenje, gdje im je obecano nesto samo da potpisu koaliciju, da bi odmah nakon toga izvrsena revizija.
Drugim rijecima, to je cisto navlacenje, gdje im je obecano nesto samo da potpisu koaliciju, da bi odmah nakon toga izvrsena revizija.
-
palermo
#24929 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa ako su tu izgubili onda negdje drugo treba da dobiju.....to je politika i tako se vodi, ovako ispada (da se ogradim, po mom mišljenju) da je DF jedva čekao da ili utekne od odgovornosti ili da pokaže drugima kako su oni haman principjelni.......madner wrote:Pa kada je napravljena koalicija, DF je dobio ovo ministarstvo koje uredbom iz 2010 ima nadleznost nad ovim preduzecima. Ako se uredbom to ponisti, onda je jasno da dobijaju manje nego sto je bilo dogovoreno.
Za mene je ovo klasično klanje vola radi kila mesa.....
- madner
#24930 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kao naprimjer?palermo wrote:Pa ako su tu izgubili onda negdje drugo treba da dobiju.....to je politika i tako se vodi, ovako ispada (da se ogradim, po mom mišljenju) da je DF jedva čekao da ili utekne od odgovornosti ili da pokaže drugima kako su oni haman principjelni.......madner wrote:Pa kada je napravljena koalicija, DF je dobio ovo ministarstvo koje uredbom iz 2010 ima nadleznost nad ovim preduzecima. Ako se uredbom to ponisti, onda je jasno da dobijaju manje nego sto je bilo dogovoreno.
Cek, kada je potpisana koalicija?
Zasto je prekrsen dogovor star manje od dva mjeseca?
Mozda zato sto je procjena SDA i HDZa da im se moze.
Ne ide to tako, da nasilu prekrsis dogovor pa onda kazes, hajmo se dogovoriti.
- lerdi
#24931 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa dobro šta su trebali još uraditi? Kako je počela priča DF se povlači ispred HDZ-a a sve na nagovor SDA i zarad viših interesa. Idu linijom "Nema veze ono što dobijemo pokušat ćemo ustrojiti onako kako mislimo da treba" i onda ovi dođu pa im i tu mogučnost izbiju. Blok HDZ i SDA je pokazao kako misle da rade u ovoj koaliciji. Sve dok bi išlo po njihovom išlo bi bez problema, čim bi se pokušao bilo kakav rez došlo bi do preglasavanja. DF je ušao u koaliciju da bi napravio te rezove jer ih isti vade kod naroda a ako to nisu u mogučnosti da odrade šta će onda u toj čitavoj priči? Da ministri uzmu par stotina hiljada maraka dok su tu, da zaposle familiju? Mislim mogli su to odraditi ali ja im za to nisam dao glas. Prvi bi im se naklatio na kosti da su ostali u koaliciji u kojoj su zamišljeni kao privjesci od strane SDA i HDZ-a.palermo wrote:Pa ako su tu izgubili onda negdje drugo treba da dobiju.....to je politika i tako se vodi, ovako ispada (da se ogradim, po mom mišljenju) da je DF jedva čekao da ili utekne od odgovornosti ili da pokaže drugima kako su oni haman principjelni.......madner wrote:Pa kada je napravljena koalicija, DF je dobio ovo ministarstvo koje uredbom iz 2010 ima nadleznost nad ovim preduzecima. Ako se uredbom to ponisti, onda je jasno da dobijaju manje nego sto je bilo dogovoreno.
-
privremeni
#24932 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne mogu prekoraciti prvu stepenicu u cijeloj sapunici, poslije 25 godina postojanja i djelovanja SDAi HDZ-a, da neko bude navucen i prevaren od istih je previse, a pogotovo ljudi, koji su samo malo manje takodje u politici.palermo wrote:Pa ako su tu izgubili onda negdje drugo treba da dobiju.....to je politika i tako se vodi, ovako ispada (da se ogradim, po mom mišljenju) da je DF jedva čekao da ili utekne od odgovornosti ili da pokaže drugima kako su oni haman principjelni.......madner wrote:Pa kada je napravljena koalicija, DF je dobio ovo ministarstvo koje uredbom iz 2010 ima nadleznost nad ovim preduzecima. Ako se uredbom to ponisti, onda je jasno da dobijaju manje nego sto je bilo dogovoreno.
-
privremeni
#24933 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Jesu li ministri u Vladi Federacije ponudili/dali ostavku ili samo bojkotuju sjednice Vlade?lerdi wrote: Pa dobro šta su trebali još uraditi? Kako je počela priča DF se povlači ispred HDZ-a a sve na nagovor SDA i zarad viših interesa. Idu linijom "Nema veze ono što dobijemo pokušat ćemo ustrojiti onako kako mislimo da treba" i onda ovi dođu pa im i tu mogučnost izbiju. Blok HDZ i SDA je pokazao kako misle da rade u ovoj koaliciji. Sve dok bi išlo po njihovom išlo bi bez problema, čim bi se pokušao bilo kakav rez došlo bi do preglasavanja. DF je ušao u koaliciju da bi napravio te rezove jer ih isti vade kod naroda a ako to nisu u mogučnosti da odrade šta će onda u toj čitavoj priči? Da ministri uzmu par stotina hiljada maraka dok su tu, da zaposle familiju? Mislim mogli su to odraditi ali ja im za to nisam dao glas. Prvi bi im se naklatio na kosti da su ostali u koaliciji u kojoj su zamišljeni kao privjesci od strane SDA i HDZ-a.
Sta je sa ministrima na ostalim nivoima vlasti?
- biske
#24934 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
tisuću hiljada stranica
š'a ka'je čova? dao bi on faHraonu behatelekom, al ne mere...
š'a ka'je čova? dao bi on faHraonu behatelekom, al ne mere...
- lerdi
#24935 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Postoji procedura za smjenu ministara a madner je već napisao ranije.privremeni wrote:Jesu li ministri u Vladi Federacije ponudili/dali ostavku ili samo bojkotuju sjednice Vlade?lerdi wrote: Pa dobro šta su trebali još uraditi? Kako je počela priča DF se povlači ispred HDZ-a a sve na nagovor SDA i zarad viših interesa. Idu linijom "Nema veze ono što dobijemo pokušat ćemo ustrojiti onako kako mislimo da treba" i onda ovi dođu pa im i tu mogučnost izbiju. Blok HDZ i SDA je pokazao kako misle da rade u ovoj koaliciji. Sve dok bi išlo po njihovom išlo bi bez problema, čim bi se pokušao bilo kakav rez došlo bi do preglasavanja. DF je ušao u koaliciju da bi napravio te rezove jer ih isti vade kod naroda a ako to nisu u mogučnosti da odrade šta će onda u toj čitavoj priči? Da ministri uzmu par stotina hiljada maraka dok su tu, da zaposle familiju? Mislim mogli su to odraditi ali ja im za to nisam dao glas. Prvi bi im se naklatio na kosti da su ostali u koaliciji u kojoj su zamišljeni kao privjesci od strane SDA i HDZ-a.
Postoji ustav, zakoni, procedure itd.madner wrote:Ne mogu se ministri povuci iz vlade.
Nova vecina mora imenovati novu ministre, ili novu vladu, kada bude imala dovoljno glasova.
Što se tiče ostalih novoa ostaje nam da vidimo kako će ići dalje. U TK je već počelo pucati dok u Sarajevu to za sad i ide nekako. Dokle vidjet ćemo.
-
The BEN10
#24936 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ma vratit će se i ovi, samo dok ih ljutnja prođe...privremeni wrote:Jesu li ministri u Vladi Federacije ponudili/dali ostavku ili samo bojkotuju sjednice Vlade?
- and
#24937 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
i ovi iz df hoće da preuzimaju firme iz ruku stručnjaka
Prema riječima dugogodišnjeg radnika i predsjednika Štrajkačkog odbora Dževada Bešlije oni se tu okupljaju duže od mjesec dana.
Problem zbog kojeg to čine jeste što su promjenom imena firme iz UNIS Pretis d.o.o. Alatnica u UNIS Tools izbačeni iz Grupacije namjenske industrije, zbog čega im se dešava da im se ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje i da već duže vrijeme nemaju plaću, naglašava Bešlija.
Za 23. juni zakazano je i ročište o pokretanju stečajnog postupka u ovoj firmi. No, radnici kažu kako to neće dopustiti.
"Sve ovo je djelo našeg bivšeg direktora Zijada Tvrtkovića i savjetnika premijera Novalića, koji je i sam bio predsjednik Nadzornog odbora, g. Osmanagića", kaže Bešlija.
On dodaje da oni koji zagovaraju stečaj žele jeftino kupiti imovinu ove kompanije.
Na konstataciju da se za stečaj založio i premijer, Bešlija kaže da je Novalić bio predsjednik Nadzornog odbora koji je firmu i doveo gdje se sad nalazi.
Za Bešliju je neprihvatljivo da se pokrene stečaj a da ne odgovaraju direktori koji su firmu doveli dosadašnjeg stanja.
Radnici traže da Vlada FBiH treba samo ispoštovati zaključke koje je sama donijela na sjednici 7. maja. Vlada je prihvatila da iznađe jednu platu, da.nema stečaja, da se.pokrene proizvodnja i da se krene u proces male privatizacije što bi omogućilo isplatu zaostalih plata i uvezivanje radnog staža.
No, Bešlija kaže da je od svega pokrenuta samo mala privatizacija.
-
Vidal89
#24938 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Koliko je ovo jadno, 95% SDA-Ovaca je na ovoj temi pokusavajuci oprati postupke njihove stranke zadnjih 20god
Konacno se pojavio neko tj DF ko ce im stati u kraj i ne podrzavati njihov lopovluk
Konacno se pojavio neko tj DF ko ce im stati u kraj i ne podrzavati njihov lopovluk
- Danguba
#24939 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
nije se dovoljno samo pojaviti. valja imati malo i kuveta odnosno malo vise glasaca.Vidal89 wrote:Koliko je ovo jadno, 95% SDA-Ovaca je na ovoj temi pokusavajuci oprati postupke njihove stranke zadnjih 20god
df je o tome morao razmisljati odmah nakon izbora a ne fatati se sa svakim u kolo.
das dinar da udjes ali ces dati tri da izadjes. tako ce i kod njih biti.
- O'zone
- Globalni moderator
#24940 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Federalni premijer Fadil Novalić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je obznanio da je Federalna vlada usvojila reformsku agendu za EU, te da je time ovlastila njega da u četvrtak sa državnim i drugim entitetskim premijerom potpiše zajednički dokument na sastanku koji će biti održan u prisustvu evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna.
Komentirajući neprisustvo ministara DF-a današnoj sjednici, Novalić je ocijenio kako je to žalosno, te ih je pozvao da se ponovo vrate u Vladu.
- Nekako smo vratili HDZ, a nadam se da ćemo vratiti i DF. Međutim, oni neće moći gledati taj film da ih ja smjenjujem. Imaju svog šefa stranke, neka ih on smjenjuje - kazao je Novalić.
Na opasku novinara da je pitanje smjena ipak u nadležnosti premijera, Novalić je istaknuo kako je to prije svega političko pitanje, te dodao: "Nisam ja taj koji određuje koaliciju, potpisat ću smjenu kada to dogovori koalicija".
On je, također, naveo da komunicira sa drugim ministrima iz DF-a, ali ne i sa ministrom energije, industrije i rudarstva Reufom Bajrovićem.
- On je u nekom svom filmu, ali ja bih vas upitao šta je uopće bio početni stav DF-a, ako to nisu reforme - dodao je Novalić.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/181816/premij ... 9gdG6.dpuf
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#24941 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ha tesko da ista u ovoj nasoj politickoj zbilji ima smisao i ako ces ga traziti ovdje onda je smisao to sto je jos jednom nepobitno dokazano da SDA ne radi u interesu drzave i da kao i zadnjih 20 godina pa i u ratu vrti sa onima koji bi ovu drzavu spalili do temelja da im se opet da prilika.palermo wrote:Pa ne bi došao u situaciju da primim šamar, meni sve izgleda kao da je DF vukao za rukav SDA i vikao, de me, de ako smiješ ošamari me.....i onda kada dobiju šamar, eto ti sad odoh ja, neću da se igram sa vama......ultima_palabra wrote:Pa hajde kriticari, da cujemo sta biste vi uradili na Zeljkovom mjestu nakon onakvog samara od SDA i HDZ?
Ne znam brate, vidim neki ozbiljni i respektabilni forumaši podržavaju ovaj potez DF-a, ali ja nikako da uspijem naći neki smisao....
Drugi smisao je taj sto je DF pokazao da je drcan i da se sa njima nece apsolutno niko zajebavati niti poigravati i onoliko koliko ja znam a to nije malo Zeljku i DF uopste nije bio neki primarni cilj uci u vlast nakon ovih izbora ali eto otvorilo se i kako usli tako i izadjose. Da se razumijemo i sama koalicija je napravljena po nekoj mustri koju je skrojio DF.
U svakom slucaju nadam se da ce kad tad (a ja to mozda necu ni dozivjeti) bosnjacki narod skontati da im SDA nije prijatelj i da SDA sve ove godine iskljucivo radi za svoje clanove i svoje guzice a narodu sta ostane. Samo oni polupismeni i nepismeni mogu nasjesti na lazi SDA i oni extra obrazovani iz prvih mindera koji samo cekaju priliku ko gladni vuci da scepaju svoj dio plijena.
Da sam na mjesti Zeljka isto bih postupio samo sto bih jos javno bio vjerovatno mnogo bezobrazniji i bez diplomatskog ustezanja jebao majku i Bakiru i Covicu.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#24942 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa DF i jeste imao vise glasova od HDZ-aDanguba wrote:nije se dovoljno samo pojaviti. valja imati malo i kuveta odnosno malo vise glasaca.Vidal89 wrote:Koliko je ovo jadno, 95% SDA-Ovaca je na ovoj temi pokusavajuci oprati postupke njihove stranke zadnjih 20god
df je o tome morao razmisljati odmah nakon izbora a ne fatati se sa svakim u kolo.
-
Vidal89
#24943 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Makar su narodu malo otvorili oci, potvrdu o dugogodisnjoj politici SDA i HDZ da su im bitne fotelje, a predizborna obecanja i narod odmah zaborave cim prebroje glasove.Danguba wrote:nije se dovoljno samo pojaviti. valja imati malo i kuveta odnosno malo vise glasaca.Vidal89 wrote:Koliko je ovo jadno, 95% SDA-Ovaca je na ovoj temi pokusavajuci oprati postupke njihove stranke zadnjih 20god
Narod prije nije imao izbora, sada ima i samo trebaju reci stop ovim ublehama sto ih levate od izbora do izbora obecavajuci sve i svasta.
Glupi narode sada imate alternativu ili vam nije dosta bilo ovih zadnjih 20 god da vas neko navlaci/svlaci na onu stvar.
- O'zone
- Globalni moderator
-
hizo ramidovic
#24945 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
narod ni je glup i dobro zna zakoga glasa zadnji 20g sda i hdz su dvie stranke koje naj bolj stite nacijonalne interese bosnjaka i hrvata i samo te dvie stranke mogu ovu drzavu izvuc izblata jer imaju kadrove i rijesenja za krizu i deef nema tuj sta trazit il cese pokorit jacim strankama il nek izidze izvlasti pa takose radi svadze u svjetu bolje nek izidzu sami vego dahin izbacujuVidal89 wrote:
Makar su narodu malo otvorili oci, potvrdu o dugogodisnjoj politici SDA i HDZ da su im bitne fotelje, a predizborna obecanja i narod odmah zaborave cim prebroje glasove.
Narod prije nije imao izbora, sada ima i samo trebaju reci stop ovim ublehama sto ih levate od izbora do izbora obecavajuci sve i svasta.
Glupi narode sada imate alternativu ili vam nije dosta bilo ovih zadnjih 20 god da vas neko navlaci/svlaci na onu stvar.
-
privremeni
#24946 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da li da ovo shvatimo kao jos jednu demagosku krilaticu, jer nije iskljuceno da jednog dana skontas kako si ti bio, ne samo bezobrazan, nego i glup.Vidal89 wrote:
Makar su narodu malo otvorili oci, potvrdu o dugogodisnjoj politici SDA i HDZ da su im bitne fotelje, a predizborna obecanja i narod odmah zaborave cim prebroje glasove.
Kad su u pitanju sve nacionalne stranke, narod jako dobro i uglavnom svjesno daje svoj glas istima, znaci nije glup, ima svoje prioritete, a sto se oni razlikuju od tvojih je nesto drugo. Ne kaze se djabe, narod (u ovom slucaju demokratska vecina) ima vlast kakvu zasluzuje.
Sto se tice manjine, koja se ne vidi u tom filmu, ona najvise luta od izbora do izbora. I oni su ti koji uglavnom budu iznevjereni.
Da li ce glasaci DF-a biti iznevjereni, bumo vidjeli, za sada su sve opcije otvorene.....
-
privremeni
#24947 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ova je dobra, traze mjeru privremene obustave primjene uredbe za preduzeca iz nadleznosti ministarstva. Znam da bi to vrijeme SDA iskoristila da zavrsi sa postavljenjima svojih ljudi, hoce li i DF??
- MuaDib
#24948 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
REAGIRANJE DF-a
Uredba koju su usvojili SDA i HDZ BiH pred Ustavnim sudom FBiH
Kabinet potpredsjednika Federacije BiH Milan Dunović želi da informiše javnost o sljedećem:
- Potpredsjednik FBiH Milan Dunović, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, podnio je danas Zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH i Zahtjev za privremenu mjeru obustave od primjene dijela ove Uredbe koji se tiče rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
Kao izvršno tijelo čiji je zadatak da prati situaciju u Vladi FBiH, te da svi doneseni pravni akti budu u skladu sa Ustavom FBiH, smatramo nužnim da Ustavni sud FBiH, kao nadležni sud za ovaj slučaj, odgovori na zahtjeve jer postoje ozbiljni argumenti da je predmetnom Uredbom povrijeđen Ustav FBiH te zakoni koji regulišu upravljanje privrednim preduzećima. Naime, potpredsjednik Federacije smatra da Uredba nije ispoštovala zakone koji regulišu nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te da su neustavno i nezakonito te nadležnosti prenesene na Vladu FBiH.
Nakon konsultacija i analiza sa pravnim timom, potpredsjednik je došao do zaključka da se ova vrsta konflikta i krize koji su nastali u Vladi FBiH trebaju riješiti zakonskim putem pred Ustavnim sudom FBiH. Stoga, smatramo da postoji opravdan javni interes da pravosudne institucije promptno razmotre zahtjeve potpredsjednika, a sve u cilju efikasnog rješavanja novonastale situacije u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH, te kako bi Vlada FBiH nastavila neometano funkcionisati.
Na koncu, potpredsjednik Dunović želi da izrazi svoju zabrinutost da je prvi korak manjinske Vlade SDA-HDZ kršenje Ustava Federacije BiH i uvjerenje da činjenje nezakonitosti ne može biti valjan osnov za započinjanje prijeko potrebnih reformskih procesa.
NAP
-
Vidal89
#24949 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nikog one ne stite, samo svoje fotelje i dzepove, a da ce izvuci iz blata..... hahahhahahizo ramidovic wrote:narod ni je glup i dobro zna zakoga glasa zadnji 20g sda i hdz su dvie stranke koje naj bolj stite nacijonalne interese bosnjaka i hrvata i samo te dvie stranke mogu ovu drzavu izvuc izblata jer imaju kadrove i rijesenja za krizu i deef nema tuj sta trazit il cese pokorit jacim strankama il nek izidze izvlasti pa takose radi svadze u svjetu bolje nek izidzu sami vego dahin izbacujuVidal89 wrote:
Imas pozdrav, okorjeli.
Last edited by Vidal89 on 09/06/2015 14:30, edited 2 times in total.
-
privremeni
#24950 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Lici mi na upozorenje, ili vas ima (na svim nivoima) ili nikako (u izvrsnoj), a malo predstave mozete praviti, pravili su i drugi.O'zone wrote:Federalni premijer Fadil Novalić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je obznanio da je Federalna vlada usvojila reformsku agendu za EU, te da je time ovlastila njega da u četvrtak sa državnim i drugim entitetskim premijerom potpiše zajednički dokument na sastanku koji će biti održan u prisustvu evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna.
Komentirajući neprisustvo ministara DF-a današnoj sjednici, Novalić je ocijenio kako je to žalosno, te ih je pozvao da se ponovo vrate u Vladu.
- Nekako smo vratili HDZ, a nadam se da ćemo vratiti i DF. Međutim, oni neće moći gledati taj film da ih ja smjenjujem. Imaju svog šefa stranke, neka ih on smjenjuje - kazao je Novalić.
Na opasku novinara da je pitanje smjena ipak u nadležnosti premijera, Novalić je istaknuo kako je to prije svega političko pitanje, te dodao: "Nisam ja taj koji određuje koaliciju, potpisat ću smjenu kada to dogovori koalicija".
On je, također, naveo da komunicira sa drugim ministrima iz DF-a, ali ne i sa ministrom energije, industrije i rudarstva Reufom Bajrovićem.
- On je u nekom svom filmu, ali ja bih vas upitao šta je uopće bio početni stav DF-a, ako to nisu reforme - dodao je Novalić.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/181816/premij ... 9gdG6.dpuf