S ozirom na Vasu situaciju (procitala sam post) ako se ne mozete organizovati vani uz distancu ja licno ne bih rizikovala.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Mogy87
-
Milenkov buraz
#24877 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi ima li gdje @salik79 da nam razjasni mainstream medije i da nam citira one svoje "penzić" izvore koji su u martu i aprilu govorili da je ovo sve namješteno i da virusa nema. Joj kad' se sjetim tih rasprava, glava boli, glava boli
A bilo je i onih par potrčkala oko njega što su ga sokolili 
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#24878 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da ne odgovaram na mnoštvo postova koje sam pročitao ovdje sabracu sve u jedan pa kome se čita nek čita. Uglavnom pričam po iskustvu iz New Yorka za vrijeme najgore epidemije kad nam je dnevno u gradu umiralo po 700 ljudi a i prema mnogim slučajevima zaraze i bolesti koju sam i sam prošao.
Maske i to
Neki govore da ne postoje naučni dokazi da su maske efikasne sto je čista laž. Postoje brojne studije od vrlo kredibilnih izvora da su maske izuzetno efektivne. S druge strane ne razumijem zašto je to uopste objektivna rasprava. Da ste za vrijeme rata imali prilike da nosite šljem nosili bi ga, da ne pričam da se radi o komadu platna ili hirurskog papira koji košta 3 marke Max. To sto neki i dalje kod nas dokazuju svoju muškost po tome sto ne nose maske je drugi par patetičnih cipela
Distanciranje
Distanciranje funkcioniše, po nekim studijama distanciranjem od oko 3m na otvorenom čak i bez maski rizik se poprilično smanjuje ali ništa nije 100% sigurno. S druge strane u zatvorenom prostoru bez maski imate vrlo visoke šanse zaraze uglavnom zbog nedostatka ventilacije.
Zaražavanje i imunitet
Sam sam bio zaražen uz blage simptome, supruga i dijete nisu imali simptome i nisu se testirali pa neznamo da li su prebolili ili ostali nezarazeni. Moj komsija u zgradi je bio pozitivan na koronu testu, imao blage simptome. Dijete od 10 godina također je bilo pozitivno na testu uz još manje simptome. Njegova supruga je bila negativna na korona testu iako su svi spavali u jednoj sobi. Navodno postoji imunitet sa antitijelima koje zaražena osoba sama razvije nakon oboljenja ali navodno postoji i prirodni imunitet kod nekih ljudi u vidu Tzv t-cell bijelih krvnih zrnca. Anti tijela se prema prvim studijama zadržavaju u tijelu tek nekoliko sedmica tako da je moguće dobiti koronu ponovo. Dalje pokazalo se u nekim studijama da osobe koje su vakcinirane sa BCG vakcinom protiv tuberkuloze, tj u zemljama gdje je BCG vakcinisanje obavezno (bivša Juga, istočna Evropa, Azija i Afrika), imaju blaže simptome i manju smrtnost. Također osobe nulte krvne grupe imaju nizu smrtnost te generalno žene imaju manju smrtnost od muškaraca jer imaju manje određenih proteina na koje se virus veze. Sve ovo je još uvijek u studijama sa nedovoljno rezultata da bi bilo definitivno.
Maske i to
Neki govore da ne postoje naučni dokazi da su maske efikasne sto je čista laž. Postoje brojne studije od vrlo kredibilnih izvora da su maske izuzetno efektivne. S druge strane ne razumijem zašto je to uopste objektivna rasprava. Da ste za vrijeme rata imali prilike da nosite šljem nosili bi ga, da ne pričam da se radi o komadu platna ili hirurskog papira koji košta 3 marke Max. To sto neki i dalje kod nas dokazuju svoju muškost po tome sto ne nose maske je drugi par patetičnih cipela
Distanciranje
Distanciranje funkcioniše, po nekim studijama distanciranjem od oko 3m na otvorenom čak i bez maski rizik se poprilično smanjuje ali ništa nije 100% sigurno. S druge strane u zatvorenom prostoru bez maski imate vrlo visoke šanse zaraze uglavnom zbog nedostatka ventilacije.
Zaražavanje i imunitet
Sam sam bio zaražen uz blage simptome, supruga i dijete nisu imali simptome i nisu se testirali pa neznamo da li su prebolili ili ostali nezarazeni. Moj komsija u zgradi je bio pozitivan na koronu testu, imao blage simptome. Dijete od 10 godina također je bilo pozitivno na testu uz još manje simptome. Njegova supruga je bila negativna na korona testu iako su svi spavali u jednoj sobi. Navodno postoji imunitet sa antitijelima koje zaražena osoba sama razvije nakon oboljenja ali navodno postoji i prirodni imunitet kod nekih ljudi u vidu Tzv t-cell bijelih krvnih zrnca. Anti tijela se prema prvim studijama zadržavaju u tijelu tek nekoliko sedmica tako da je moguće dobiti koronu ponovo. Dalje pokazalo se u nekim studijama da osobe koje su vakcinirane sa BCG vakcinom protiv tuberkuloze, tj u zemljama gdje je BCG vakcinisanje obavezno (bivša Juga, istočna Evropa, Azija i Afrika), imaju blaže simptome i manju smrtnost. Također osobe nulte krvne grupe imaju nizu smrtnost te generalno žene imaju manju smrtnost od muškaraca jer imaju manje određenih proteina na koje se virus veze. Sve ovo je još uvijek u studijama sa nedovoljno rezultata da bi bilo definitivno.
-
Mogy87
#24879 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sve superDado dijasporitus wrote: ↑30/07/2020 21:24 Da ne odgovaram na mnoštvo postova koje sam pročitao ovdje sabracu sve u jedan pa kome se čita nek čita. Uglavnom pričam po iskustvu iz New Yorka za vrijeme najgore epidemije kad nam je dnevno u gradu umiralo po 700 ljudi a i prema mnogim slučajevima zaraze i bolesti koju sam i sam prošao.
Maske i to
Distanciranje
Zaražavanje i imunitet
Samo za boldirano studije su dokazale da nije tacno.
- zubi
- Ironmen
#24881 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja kako znam jos nije niko potvrdio da je dobio koronu dva puta osim jednog pacijenta u Japanu koji je nakon 2 dana ponovo dobio koronu, ako grijesim neka me neko isprati...Dado dijasporitus wrote: ↑30/07/2020 21:24 Da ne odgovaram na mnoštvo postova koje sam pročitao ovdje sabracu sve u jedan pa kome se čita nek čita. Uglavnom pričam po iskustvu iz New Yorka za vrijeme najgore epidemije kad nam je dnevno u gradu umiralo po 700 ljudi a i prema mnogim slučajevima zaraze i bolesti koju sam i sam prošao.
Maske i to
Distanciranje
Zaražavanje i imunitet
-
high_volume
- Ironmen
#24883 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne ali redovno citam i strane medije, valjda bi od marta pa do sada recimo neko vec objavio tu vijest.high_volume wrote: ↑30/07/2020 21:58A inače dobijaš redovno izvještaje po imenima inficiranih, pa vodiš evidenciju?
-
Zijo77
#24884 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ti baš moraš sve pokvariti. Ja sam vakcinisan protiv TBC kao dijete, imam nultu krvnu grupu. A ti odmah uskočila da negiraš te dokazane teorije. Vjerovatno nisi vakcinisana protiv TBC, a krvna grupa ti "A". Osim toga, sumnjam i da se baviš cinkarenjem.
-
high_volume
#24885 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ali zato ima puno manje određenih proteina na koje se virus veže
-
Mogy87
#24886 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Primila sam tu vakcinu, naravno. A cestitam za krvnu grupu
-
Officer Crabtree
#24887 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ja sad iz kupovine
3 tržna centra, maske ne nose ni kasirke, čak su im i sklonili ona zaštitna stakla, valjda navala zbog bajrama pa da brže rade, centri puni, distanca nula poena, maske jedan poen
...
ako ne bude nekih porasta uskoro, jebe* maske, nek ih svi skinu, al ako bude značajan porast, e onda je zbog ovoga i sutra druzenja...
trenutno kod nas 20 pozitivnih, dnevno u prosjeku 3...
javim se za 15 dana sa novim brojem pa ćemo vidjeti
3 tržna centra, maske ne nose ni kasirke, čak su im i sklonili ona zaštitna stakla, valjda navala zbog bajrama pa da brže rade, centri puni, distanca nula poena, maske jedan poen
ako ne bude nekih porasta uskoro, jebe* maske, nek ih svi skinu, al ako bude značajan porast, e onda je zbog ovoga i sutra druzenja...
-
freelancerBIH
#24888 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Imas sve predispozicije sa tim cinjenicama da prodjes kao cisti asimptomatik.
Doduse ja sam AB+, vakcinisan sam protiv tuberkuloze kao dijete, ali sam opet imao malo poteskoca sa ovom "korljonom", doduse nista strasno ali eto..
-
freelancerBIH
#24889 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Porasta bude kada se najmanje nadamo, ali svakako -poslije bajrama ce da bukne jos vise... Jos sad kad ukljuce privatne labove - doci cemo na nivo po 1000-2000 dnevno pozitivnih. Naravno da ni ta brojka nece biti ni blizu realnog stanja, ali eto - jebat ga - bar ce mozda uspjeti sprijeciti da dodje do ranjive populacije - nadam se.Officer Crabtree wrote: ↑30/07/2020 22:31 ja sad iz kupovine
3 tržna centra, maske ne nose ni kasirke, čak su im i sklonili ona zaštitna stakla, valjda navala zbog bajrama pa da brže rade, centri puni, distanca nula poena, maske jedan poen...
-
Dado dijasporitus
#24890 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svabe su uradile neku studiju prije 2-3 mjeseca. Neznam da li je poslije bilo korekcija i da je opovrgnuto. Ima još tona stvari koje danas dokažu ovako sutra opovrgnu. Jednostavno nedovoljno vremena je prošlo da se bilo šta može definitivno dokazati. Biće interesantno za 4-5 godina kad urade sve analize da mogu svima objasniti šta nas je ovo zadesilo. Ko preživi pricace.Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 21:32Sve superDado dijasporitus wrote: ↑30/07/2020 21:24 Da ne odgovaram na mnoštvo postova koje sam pročitao ovdje sabracu sve u jedan pa kome se čita nek čita. Uglavnom pričam po iskustvu iz New Yorka za vrijeme najgore epidemije kad nam je dnevno u gradu umiralo po 700 ljudi a i prema mnogim slučajevima zaraze i bolesti koju sam i sam prošao.
Maske i to
Distanciranje
Zaražavanje i imunitet
Sam sam bio zaražen uz blage simptome, supruga i dijete nisu imali simptome i nisu se testirali pa neznamo da li su prebolili ili ostali nezarazeni. Moj komsija u zgradi je bio pozitivan na koronu testu, imao blage simptome. Dijete od 10 godina također je bilo pozitivno na testu uz još manje simptome. Njegova supruga je bila negativna na korona testu iako su svi spavali u jednoj sobi. Navodno postoji imunitet sa antitijelima koje zaražena osoba sama razvije nakon oboljenja ali navodno postoji i prirodni imunitet kod nekih ljudi u vidu Tzv t-cell bijelih krvnih zrnca. Anti tijela se prema prvim studijama zadržavaju u tijelu tek nekoliko sedmica tako da je moguće dobiti koronu ponovo. Dalje pokazalo se u nekim studijama da osobe koje su vakcinirane sa BCG vakcinom protiv tuberkuloze, tj u zemljama gdje je BCG vakcinisanje obavezno (bivša Juga, istočna Evropa, Azija i Afrika), imaju blaže simptome i manju smrtnost. Također osobe nulte krvne grupe imaju nizu smrtnost te generalno žene imaju manju smrtnost od muškaraca jer imaju manje određenih proteina na koje se virus veze. Sve ovo je još uvijek u studijama sa nedovoljno rezultata da bi bilo definitivno.![]()
Samo za boldirano studije su dokazale da nije tacno.
- Evelinda
#24891 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
koje godine je bila obavezna vakcina protiv tuberkoloze?
-
laik1981
#24892 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mi smo svi vakcinisani bcg vakcinom posle rodjenja. Bar svi koji su rodjeni u porodilistima. To je ona od koje imas oziljak na ruci,, I dan danas se kod nas daju te vakcine.. Daju se na ovim prostorima nekad od drugog svjetskog rata..
-
Mogy87
#24893 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je jedna od najstarijih vakcina. Razvijena 20tih godina 20tog stoljeca. Mislim da se u bivsoj Jugoslaviji pocela primjenjivati nakon II svjetskog rata. Nisam sigurna da li bas u svim republikama istovremeno.
Last edited by Mogy87 on 31/07/2020 00:07, edited 1 time in total.
- ćiribiribela
#24894 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
TESLA_EDISON wrote: ↑30/07/2020 20:10
Napredniji i to svjetlosni godinu. Kada smo mi imali vodu u svakoj avliji i kaldrmu, evropljani su sa svinjama spavali. Kad smo mi imali tramvaj, oni su još konjsku zapregu vukli. Kulturno i civilizacijski smo ispred njih.
Ovo što je sad evropa nije ništa drugo nego fasada. Još kad dodamo nas kompleks, postadoše oni civilizovaniji
Ovo kad govorim, govorim sa kulturološkog i civilizacijski aspekta. I u pameti smo ispred njih. Ko je glavno inžinjer u CERN-u? Da ne spominjem da su naši stručnjaci najcjenjeniji kadar u svim zapadnim institutima.
Pa tito dragi!!!
-
laik1981
#24895 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nasumična kontrolirana ispitivanja učinka BCG-a na COVID-19 sada se provode u Nizozemskoj i Australiji. Rezultati se očekuju za tri do šest mjeseci. ” Vjerojatnije je da će BCG dovesti do manje ozbiljnih simptoma, iako može pružiti i djelomičnu zaštitu od prijenosa”, kaže Mihai Netea, voditelj tima sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj.
-
daddy-kool
#24896 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Salik se na vakat časno povukao.Milenkov buraz wrote: ↑30/07/2020 21:20 Ljudi ima li gdje @salik79 da nam razjasni mainstream medije...
-
Dado dijasporitus
#24897 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
BCG je bila obavezna u cijeloj bivšoj Jugi a mislim da je i sada u nasljednim državicama. U većini zapadne Evrope i u Americi nije obavezna jer su smatrali da su slučajevi TBa vrlo rijetki. Za razliku kod nas je 50ih godina TB bio još uvijek poprilično prisutan.
Kad su BiH izbjeglice dolazile u Ameriku svi su išli na provjeru tuberkuloze i skoro svi su testirali pozitivni na TB zbog toga sto su imali BCG vakcinu. Dosta ih je išlo na antibiotike prvih nekoliko mjeseci u Americi 90ih godina dok Ameri nisu skontali da se radi o “false prositive” zbog vakcinacije koju oni nisu praktikovali.
-
Hendrix
#24898 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo i ja citam i ne vjerujem, zar ljudi jos vjeruju u ove nase bajke o prvom tramvaju i slicnim sranjima...Wikipedia ima podatke do kojih se moze doci za 1 min.ćiribiribela wrote: ↑31/07/2020 00:07Pa tito dragi!!!TESLA_EDISON wrote: ↑30/07/2020 20:10
Napredniji i to svjetlosni godinu. Kada smo mi imali vodu u svakoj avliji i kaldrmu, evropljani su sa svinjama spavali. Kad smo mi imali tramvaj, oni su još konjsku zapregu vukli. Kulturno i civilizacijski smo ispred njih.
Ovo što je sad evropa nije ništa drugo nego fasada. Još kad dodamo nas kompleks, postadoše oni civilizovaniji
Ovo kad govorim, govorim sa kulturološkog i civilizacijski aspekta. I u pameti smo ispred njih. Ko je glavno inžinjer u CERN-u? Da ne spominjem da su naši stručnjaci najcjenjeniji kadar u svim zapadnim institutima.
The world's first passenger tram was the Swansea and Mumbles Railway, in Wales, UK. The Mumbles Railway Act was passed by the British Parliament in 1804, and this first horse-drawn passenger tramway started operating in 1807.[1] It was worked by steam from 1877, and then, from 1929, by very large (106-seater) electric tramcars, until closure in 1961.
The first streetcar in America, developed by John Stephenson, began service in the year 1832.[2] This was the New York and Harlem Railroad's Fourth Avenue Line which ran along the Bowery and Fourth Avenue in New York City. These trams were an animal railway, usually using horses and sometimes mules to haul the cars, usually two as a team. Rarely, other animals were tried, including humans in emergency circumstances. It was followed in 1835 by New Orleans, Louisiana, which is the oldest continuously operating street railway system in the world, according to the American Society of Mechanical Engineers.[3]
The first tram in Continental Europe opened in France in 1839 between Montbrison and Montrond, on the streets inside the towns, and on the roadside outside town. It had permission for steam traction, but was entirely run with horse traction. In 1848, it was closed down after repeated economic failure. The tram developed in numerous cities of Europe (some of the most extensive systems were found in Berlin, Budapest, Birmingham, Leningrad, Lisbon, London, Manchester, Paris).
Sarajevo was not the first city in Europe to have a full-time (from dawn to dusk) operational electric tram line despite the claims on several websites. The electric tram started in Sarajevo only in 1895,[13] which was much later than the first line in Austria-Hungary Mödling and Hinterbrühl Tram that was opened in 1883 in Vienna. It was the first tram in the world in regular service that was run with electricity served by an overhead line with pantograph current collectors. Sarajevo was among the pioneers but not the first.
Prvi tramvaj koji su nam austrougari donijeli kao i vecinu infrastrukture u zemlji u to vrijeme, koju i dan danas koristimo. Da se mi pitamo ne bi nista imali, ni autoput jebeni....ta ce ti to, koji ce ti klinac. Nama nista ne treba, kod nas ljudi ginu na gradilistima ko na prvoj liniji, mi nemamo osnove zastite na radu, kulture rada i ponasanja, ekoloska svijest je na nivou Indije i Bangladesa, kvalitet u svemu je srozan i sve se svodi na "hajd ba jebaji ga", korupcija je nacin zivota i sinonim za prevaru je postalo "snasao se", politicari vise i ne kriju apsolutnu nebrigu i nerad...itd.
I kaze covjek mi ispred Zapada, pa fakat sta mi bi pa pogleda ovaj post...nije mi dobro ono fakat, sa civilizacijskog aspekta.
- skafiskafsnjak
#24899 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bajram u vrijeme korone

- Tesla Edison
#24900 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bajram Šerif Mubarek Olsun svima koji obilježavaju