Hvala na odgovoru.
Pedja Kojovic wrote:U pravu ste, tvrdio sam da gosp. Memic nema adekvatno pravno znanje za poziciju na kojoj je bila. Isto sam rekao i za ministra Smajkica i ta se rasprava pretvorila u...zucnu diskusiju. I danas stojim iza svojih tvrdnji.
Mislim da se, bez obzira da li se slagali sa nekim njegovim potezima ili ne, ministra Nenadica ne moze "optuziti" za "pravnu nepismenost".
Po mom misljenju, radi se o odlicnom pravniku (za javno pravo).
Slažemo se za Memić i Smajkana. Ali za Nenadića nije upitno kakav je pravnik, već kakvi su mu rezultati na unapređenju rada Ministarstva u smislu PRAVDE i UPRAVE, a ne samo promocija i rad za stranku. Ja sam tako shvatio onu vašu izvrsnu primjedbu da to Ministarstvo samo štanca potvrde o usklađenosti sa EKLJP, umjesto da utvrdi stvari rad i zakonitost, između ostalog i korištenjem Upravne inspekcije (to je pisalo u tom autorskom članku iz 2014.)
Pedja Kojovic wrote:
Nama je vise nego ocigledno jasno da je jedan od razloga za to neadekvatnost pojedinih ministara, odnosno, u krajnjoj instanci premijera.
Inicirali smo razgovore sa drugim opozicionim partijama da bi smo vidjeli imamo li dovoljno snage za zahtjev za smjenu ministrice zdravlja - sto je trebao biti lakmus papir za zahtjev za rekonstrukciju Vlade KS - ali za sada nismo naisli na spremnost da se tome pridje ozbiljno.
(Svi su vec neko vrijeme fokusirani na partijske pripreme za izbore).
Kad smo kod nje, u biografiji joj piše da je radila na KCUS kao pomoćnik direktora i direktor Stručnih službi. Nisam shvatio u kojim periodima je tačno nastajao onaj silni, nepojmljivi dug od 80-90-100 miliona na KCUS. Znate li vi službeno, kao član Skupštine? Da li ima u izvještaju o radu i da li ste ga razmatrali?
Vijest je bila "Zatečeno stanje u Kliničkom centru jasno upućuje na zaključak da se radi o dugogodišnjoj pogrešno vođenoj poslovnoj politici. Naime, vršene su nabavke, kupovana je oprema, a sve je rađeno bez ikakve kontrole i jasne politike kuće."
http://www.avaz.ba/clanak/243547/otkriv ... -na-ukcs-u
Koliko je u vezi toga NS imala pitanja i inicijativa? Koliko vidim, nijednu.
Ako je to razlog zahtjeva za smjenu, ako je bila dio stvaranja duga, pozdravljam. Ali povremeno prateći Skupštinu nisam upratio taj zahtjev ili ovo područje djelovanja. Ja sam kao građanin nezadovoljan urađenom "reformom zdravstva" gdje vas zakazuu za mjesec, i jedino gore je nova reforma od istih ljudi.
Pedja Kojovic wrote:
Mi smo tokom svog ranijeg djelovanja, pa i ja u prethodnom mandatu, skoro iskljucivo bili fokusirani na...protestno djelovanje, na kritikovanje prijedloga koje je vlast predlagala (koristim plural jer mislim i na kanton i ne federalni nivo).
Promjena, koju sam priznajem ja najjace podrzavao, je bila u skladu sa mojim shvatanjima da opozicija osim kritike - ili ako hocete, da je najbolja kritika prijedloga - mora nuditi svoja konkretna rjesenja za predlozene zakone. Dakle, da osim kritike, mora ponuditi odgovor na pitanje; kako bi smo mi to uradili. Rezultat toga je - a mozda ste vi i drugi to primjetili - je da je NS postao fabrika zakona, odnosno, prijedloga zakona i amandmana na ponudjene vladine prijedloge. S obzirom na broj poslanika, mislim da smo, u smislu implementacije tih rjesenja, imali disproporcionalno (u odnosu na broj poslanika) dobre rezultate. (Gratz je u ovom kratkom peridou svog mandata imao preko 40 zakonskih prijedloga, od sitnih izmjena (da se ljudi koji zarade 208 km godisnje ne skidaju sa biroa pa do cjelovitih zakona koji su usvojeni u formi nacrta u predstavnickom domu, recimo Zakon o zabrani negiranja genocida, Holokausta, i zlocina protiv covjecnosti)..
Za federalni nivo, to je vidljvo. Ali za kantonalni, šta ste tačno predlagali? Ne mogu vidjeti vaše prijedloge zakona i amandmana.
Upratio sam samo Zakon o kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo. Jedino mi nije jasna baš svrha ovoga. I ko će kontrolisati recimo blagajnika ili računovođu dok ovi nabrojani prijavljuju imovinu, a koju neki od njih valjda svakako prijavljuju prilikom izbora:
http://www.avaz.ba/clanak/244212/12?url ... /244212/12,
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1723 ... -fakulteta.
Meni lično je bitniji izvještaj Tužilaštva u kojem stoji da od 907 pravosnažnih presuda u imaju 574 uvjetne. Smiješno. Tako da se bojim da će vaša kontrola imovine samo povećati administraciju, baš lijepa radna mjesta da prikupljate i gledate te papire, pored brojnih agencija za provođenje zakona.
Pedja Kojovic wrote:
Jedan od nasih principa djelovanja koji je prisutan od prvog dana postojanje stranke je nase opredjeljenje da cemo se (u smislu glasanja o konkretnim pitanjima koja se pred nas postavljaju u skupstinama i parlamentima) uvijek opredjeljivati na osnovu sadrzaja prijedloga a ne osnovu toga ko je predlagac. Mislim, i trudim se, da smo ostali dosljedni tom principu.
U prakticnom smislu to znaci...
Da od svih svojih vjecnika, poslanika, parlamentaraca zahtijevamo da prostudiraju sav materijal koji dobiju ( a vrlo cesto se radi o hiljadu i vise strana), da procjene da li je prijedlog prihvatljiv, da predloze izmjene i dopune prijedloga cijim usvajanjem bi prijedlog postao prihvatljiv i da tek ukoliko ni tada ne mozemo imati prihvatljiv prijedlog glasaju protiv. (Cinjenica da se nase kolege tako pripremaju za sjednice dok njihove opozicione kolege bez da su procitali prijedloge glasaju protiv "jer ih predlaze vlada" - vjerujte, ovo se cesce dogadja nego sto mozete zamisliti - djeluje vrlo destimulirajuce i ponekad sebi postavljate pitanje; zasto i ja tako ne bih (ne)radio).
Ovo je kod vas prilično primijetno. A meni je gore kada pozicija glasa za "jer ih predlaže vlada".
Forto obično odlično primijeti da najvažniji i obimni izvještaji preduzaće dolaze negdje popodne kad već svi čekaju da odu. To je ta manipulacija "po zakonu". Iako naravno i da su ujutru na tematskoj sjednici opet bi glasali "kako je rekla stranka". Ali nakon što se ovo ponavlja, zašto ne date skuptinsku inicijativu da se ovo izmijeni, da ne dolaze ove krucijalne stvari iza nekavog zakona o fijakerima, kako lijepo primijeti Pecikoza, već da idu recimo na tematskoj sjednici ili kako već.
Pedja Kojovic wrote:
Ne znam da li je ovo adekvatan komentar na vas post i da li sam dobro shvatio sustinu vaseg posta ali ako nisam recite mi.
Imate svi zapažen nastup, to je tačno, ali kad pregledam vaša pitanja i inicijative, njihov kvalitet i kvantitet nisu na zadovoljavajućem nivou.
Imate mogućnost da sve troje svaki put pokrenete po, koliko, 3 stvari, i to ni blizu ne koristite.
Slično sam napisao na ovoj temi za savim drugog ministra Jusku, koji je također bi dio ublehe, kada se ono poteglo pitanje šta biva sa prijavom od strane građanina Clancy-ja. Žao mi je što to niste zvanično pitali i ustajali na tome.
Slaba tačka "pozicije" je, osim da su neprikladno odabrali ministre, neki sa smiješnim biografijama a neki još nisu uvježbali javni nastup, da ne idu baš duboko u otkrivanje kriminala i uzroka, a pogotovo imena, što po krivičnoj što po moralnoj i trebalo bi političkoj odgovornosti.
Pričamo stalno o nekim stotinama miliona na sve strane, pa gdje su tačno postupci i osude? Ko napravi tačno imenom i prezimenom ostale dugove? Ko je sjedio u svim tim upravnim i nadzornim odborima kada su se dugovi gomilali? KCUS je jedan primjer koji baš zaslužuje posebnu pažnju ali valjda ih ima još. Eto u toj vijesti za Farmaceutski, pa kako je moguće da nije plaćao porez, zar nemaju odobri koji to kontrolišu? Je li to krivično djelo? Da li ste vi podnijeli neke prijave?
Ili ovo:
KatarinaKosaca wrote:Umjesto sto na N1 lupeta doslovno o desavanjima u Turskoj(neka joj se objasni da postoje obavjestajne sluzbe), bilo bi bolje da Sabina i cijela stranka vide tajkunsku gradnju, bespravnu gradnju u sred grada, pitaju zasto inspekcija opcine Centar i ne izadje na teren znajuci o kome se radi i postave bar pitanje oko toga. Ovako je bezbolno i komotno o Erdoganu, vjestackoj oplodnji itd, da se ne bi slucajno zamjerili lokalnim i drzavnim mocnicima. Tu ste isti kao ostali u tom segmentu. Damu keine. Borba za jednakost pred zakonom= borba za besplatnu vjestacku oplodnju, a grad ne samo urbanisticki nego i socijalno sve vise lici na.tamni tunel. A vi kao izlazite na lokalne izbore i mi cemo vas kao glasat.