Cherry-Cherry wrote:Samo urbano
Popularne stvari koje ne kontam
-
mali_balon
#24851 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- Nisrin
#24852 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Hendrix wrote:Moj bivsi menadzer je zeni slao Gmail datum i vrijeme vecere kada ce biti kuci na vrijeme...da sjedne za stolom zajedno sa familijom. Ja konto zajebaje me...kad mi pokaza na kalendaru svom tad i tad...od 8 navece do 9...vecera. Ne mogu drugacije kaze zapamtiti od obaveza. Jebo taj zivot ba.JThomas wrote:naravno nije svugdje ni u americi tako. ali npr. u finansijama stvarno jeste. niti se to stvarno "mora" da bi normalno živio, ali te sistem usmjerava u tom smjeru. pravi se moral i sistem vrijednosti u skladu sa tim.
Pa bolje i ovo isprogramirano, pa se ne sekiraju kako platiti ratu kredita, hoce li moci platiti rezije i imati sta jesti, a ne kod nas...ima se vremena i previse za sve slobodne aktivnosti, jede se suh hljeb danima, kalkulise se da li ce se platiti sve rezije i hoce li moci dijete poslati na izlet sa skolom...
A kad radis po 10-12h, a znas za sta radis, e onda covjek to lakse i prihvati! Itekako Amerikanci -ti sto puno rade i ostaju dokasno, znaju otici na odmor zasluzeni, za koliko ljudi kod nas to mozes reci?!
-
dzipalo
#24853 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nisrin wrote: Pa bolje i ovo isprogramirano, pa se ne sekiraju kako platiti ratu kredita, hoce li moci platiti rezije i imati sta jesti, a ne kod nas...ima se vremena i previse za sve slobodne aktivnosti, jede se suh hljeb danima, kalkulise se da li ce se platiti sve rezije i hoce li moci dijete poslati na izlet sa skolom...Kamo srece da smo ko USA...a ovako dostaa poznanika rade po 10h dnevno za 500-800KM plafon + vikende...
A kad radis po 10-12h, a znas za sta radis, e onda covjek to lakse i prihvati! Itekako Amerikanci -ti sto puno rade i ostaju dokasno, znaju otici na odmor zasluzeni, za koliko ljudi kod nas to mozes reci?!
Je*o zivot koji ti je prosao u 'slobodnom vremenu', covjek bi rekao i nasi ljudi provode sve slobodno vrijeme uz djecu/porodicu maksimalno iskoristeno a ono Bosnje po kafanama s rajom ili pred TV-om ne propusta se utakmica i pljuje se po Amerikancima sto samo rade.
- dobar osjecaj
#24854 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nijedno nije ni dobra ni zdrava opcija. Ima puno prostora za život između te dvije krajnosti.dzipalo wrote:Nisrin wrote: Pa bolje i ovo isprogramirano, pa se ne sekiraju kako platiti ratu kredita, hoce li moci platiti rezije i imati sta jesti, a ne kod nas...ima se vremena i previse za sve slobodne aktivnosti, jede se suh hljeb danima, kalkulise se da li ce se platiti sve rezije i hoce li moci dijete poslati na izlet sa skolom...Kamo srece da smo ko USA...a ovako dostaa poznanika rade po 10h dnevno za 500-800KM plafon + vikende...
A kad radis po 10-12h, a znas za sta radis, e onda covjek to lakse i prihvati! Itekako Amerikanci -ti sto puno rade i ostaju dokasno, znaju otici na odmor zasluzeni, za koliko ljudi kod nas to mozes reci?!![]()
Je*o zivot koji ti je prosao u 'slobodnom vremenu', covjek bi rekao i nasi ljudi provode sve slobodno vrijeme uz djecu/porodicu maksimalno iskoristeno a ono Bosnje po kafanama s rajom ili pred TV-om ne propusta se utakmica i pljuje se po Amerikancima sto samo rade.
- Nisrin
#24855 Re: Popularne stvari koje ne kontam
dobar osjecaj wrote:Nijedno nije ni dobra ni zdrava opcija. Ima puno prostora za život između te dvije krajnosti.dzipalo wrote:Nisrin wrote: Pa bolje i ovo isprogramirano, pa se ne sekiraju kako platiti ratu kredita, hoce li moci platiti rezije i imati sta jesti, a ne kod nas...ima se vremena i previse za sve slobodne aktivnosti, jede se suh hljeb danima, kalkulise se da li ce se platiti sve rezije i hoce li moci dijete poslati na izlet sa skolom...Kamo srece da smo ko USA...a ovako dostaa poznanika rade po 10h dnevno za 500-800KM plafon + vikende...
A kad radis po 10-12h, a znas za sta radis, e onda covjek to lakse i prihvati! Itekako Amerikanci -ti sto puno rade i ostaju dokasno, znaju otici na odmor zasluzeni, za koliko ljudi kod nas to mozes reci?!![]()
Tacno, tesko je dobiti u zivotu nesto izmedju, ali je ipak bolje imati nego nemati...meni se zeludac u zadnje vrijeme okrece kad procitam raznorazne apele kako djeca nemaju sta jesti, roditelji nemocni da nadju posao, ako i nadju 500-600KM plafon plata, izrabljivanje, ne isplati se raditi, nisu vidjeli nikad jezera, mora, bazena, osnovne NORMALNE stvari im luksuz itd...Jedina prednost je Balkana sto mnogi i dalje nasljedjuju nekretninu pa se osiguraju ako nista tako...ali se previse propusta..
Vece su sanse u USA da od nule postanes neko i nesto nego kod nas...naravno da i tamo ima siromasnih, ali najvise onih svojom voljom kao sto su beskucnici narkici, alkosi itd...i onda onaj sto radi ko konj ipak ode 2x godisnje na zasluzeni odmor, priusti u medjuvremenu porodici sve, iako on radi 0-24h itd itd
Dosta njih rade od kuce, pa su okruzeni porodicom u pauzama itd...kako ko postavi prioriteti, ali srati po njima, a uzdizati zaostale, primitivne Balkance je smijesno...kod nas je vrhunac mnogima otici popiti dvolitru i u kladionicu danas platiti tiket....a djetetu space shuttle zicara ili otici bilo gdje...
-
kakavdanakneiskustvu
#24856 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Hendrix wrote:To ti je furka da si zaposlen i nemas vremena, i stalno to moras ponavljati...uvijek u trku i nekoj frci...to je valjda cool i odlika zivota u velikim gradovima. U nas je pandan tome standardno " e ne mogu sad matere mi, moram nesto do banke...ili opstine"malocvijece wrote:Neće taj Starbucks uspjeti kod nas (kao i McDonalds). Možda par mjeseci dok svi profuraju slike na društvenim mrežama. Mi imamo kulturu ispijanja kafe, turske ili esspreso, fino u kafiću, iz prave šoljice, a ne hodajući cestom s nekom kartonskom kutijom za kafu u rukama.
Naravno holivudska propaganda to filuje decenijama...svaki jebeni film ima scenu gdje neko donosi kafe ujutro kolegama ono u zurbi nekoj u pm, samo srknes usput i hajmo.
To je Cane Prebranac davno skonto: nema se vremena, uglavnom nema se vremena.
u filmu gone girl ima lik detektivke koja mislim u svakoj sceni,a prilicno se cesto pojavljuje u filmum,ima kafu u ruci,u kartonskoj čaši
- Cherry-Cherry
#24857 Re: Popularne stvari koje ne kontam
U svakom filmu ima kafa u kartonskoj čaši. U krimićima policajci piju tu kafu bilo u stanici policije ili u autu, u komedijama imaju tu kafu obavezno, u ljubavnim mora biti scena u kojoj šetaju parkom i drže te čaše... Znači u svakom. A tek serije poput prijatelja ili na taj fazon...
- pustopoljina
#24858 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa i nije neka kultura. Vise nekultura.Nisrin wrote:Kod nas se Starbucks nece otvoriti sigurno, ali hoce u BG, kao i sve drugo![]()
Pa imate sad te fensi cool case za ponijeti u Espresso Labu, samo sto nama nije razvijena kultura "coffe to go"...daj Bosnji da za 1.5-2KM sjedi 4h i cejfi...
Koji je to ceif piti s nogu...jos kafu.
Kupim nekad prije nego sto SJEDNEM u bus/tramvaj i znam da cu je popiti do kraja bez ustajanja.
- insomnia78
#24859 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa i u nasem svakom filmu il seriji neko sjedi za stolom i kafeniseCherry-Cherry wrote:U svakom filmu ima kafa u kartonskoj čaši. U krimićima policajci piju tu kafu bilo u stanici policije ili u autu, u komedijama imaju tu kafu obavezno, u ljubavnim mora biti scena u kojoj šetaju parkom i drže te čaše... Znači u svakom. A tek serije poput prijatelja ili na taj fazon...
-
kakavdanakneiskustvu
#24860 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Cherry-Cherry wrote:U svakom filmu ima kafa u kartonskoj čaši. U krimićima policajci piju tu kafu bilo u stanici policije ili u autu, u komedijama imaju tu kafu obavezno, u ljubavnim mora biti scena u kojoj šetaju parkom i drže te čaše... Znači u svakom. A tek serije poput prijatelja ili na taj fazon...
ali u gone girl ova detektivka mislim da nema scene u kojoj nema kafu u ruci,a lik detektivke je jedna od glavnih uloga u filmu
- triconja
#24861 Re: Popularne stvari koje ne kontam
To ti je propaganda za pametnjakovice koji kazu da na njih propaganda ne utice (tipa reklame), da se mogu cvikerasi smijat u svojim malim uredima, ha japustopoljina wrote:Pa i nije neka kultura. Vise nekultura.Nisrin wrote:Kod nas se Starbucks nece otvoriti sigurno, ali hoce u BG, kao i sve drugo![]()
Pa imate sad te fensi cool case za ponijeti u Espresso Labu, samo sto nama nije razvijena kultura "coffe to go"...daj Bosnji da za 1.5-2KM sjedi 4h i cejfi...
Kupim nekad prije nego sto SJEDNEM u bus/tramvaj i znam da cu je popiti do kraja bez ustajanja.
- славянин
#24862 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Problem ako ces ga nazvati tako je sto je "sta ce reci narod - oce li me viditi jaran ili treba" malo manje zastupljen tj. boli ih d*pe kako to izgleda - oce da kafu popiju u hodu to i urade .triconja wrote:To ti je propaganda za pametnjakovice koji kazu da na njih propaganda ne utice (tipa reklame), da se mogu cvikerasi smijat u svojim malim uredima, ha japustopoljina wrote:Pa i nije neka kultura. Vise nekultura.Nisrin wrote:Kod nas se Starbucks nece otvoriti sigurno, ali hoce u BG, kao i sve drugo![]()
-
moonca
#24863 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Evo sa lica mjesta

- Jack Be Nimble
#24864 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Meni isti cejf sjesti i hodati sa kartonskim fildzanom. Zadnja tri dana bas toplo vrijeme pa namjerno izadjem tri stanice prije posla da mogu uzeti ekspreso i onda u setnju na suncu do posla uz kaficu. Nema boljeg meraka.
-
moonca
#24865 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ih , ne pije se espresso tako -
..vidjam zenu -dodje u isto vrijeme svaki dan--naruci espresso- -dodje do vrata -popije u jednom cugu - i baci cup u kantu-- --
oh kako mi je bila smijesna -
vishe nije
..vidjam zenu -dodje u isto vrijeme svaki dan--naruci espresso- -dodje do vrata -popije u jednom cugu - i baci cup u kantu-- --
- vjesticanametli
#24866 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Hahhahaha nauci svako kad tad....na eks i haj 
- pustopoljina
#24867 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma do mene je...meni je u hodu nesto jesti ili piti kazna...
Ako nemam vremena sjesti pola sata da jedem i blejim okolo ili u mobitel, necu ni jesti...ako trebam kafu strusiti vrucu, necu je ni piti.
Mogu ja, al' samo mi smeta u stomaku onda.
Ako nemam vremena sjesti pola sata da jedem i blejim okolo ili u mobitel, necu ni jesti...ako trebam kafu strusiti vrucu, necu je ni piti.
Mogu ja, al' samo mi smeta u stomaku onda.
- Jack Be Nimble
#24868 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa ekspreso ili machiato se tehnicki pije sa nogu.
Meni cejf i setati sa fildzanom. Podcast, sunce, kafica...sta ti jos treba vise za meraka?
Ne mogu jesti u hodu, ali mogu ko cojek sjesti na bus stopu i pojesti sendvic kojeg nisam imao vremena kod kuce pojesti
Meni cejf i setati sa fildzanom. Podcast, sunce, kafica...sta ti jos treba vise za meraka?
Ne mogu jesti u hodu, ali mogu ko cojek sjesti na bus stopu i pojesti sendvic kojeg nisam imao vremena kod kuce pojesti
- vjesticanametli
#24869 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ES ES kolega
Meni je sve ok...ja vazda nosam tutu s kafom i u bosni sam u autu pila kafu ionako me guzva fatala i sta cu
ja spavala malo duze al kafu nosila
al mi ide na turac kad im je papirna solja naka furka i kad vidjeh kolegu kako solju voza u autu
al dobro kreten je ionako
Meni je sve ok...ja vazda nosam tutu s kafom i u bosni sam u autu pila kafu ionako me guzva fatala i sta cu
- apsidejzi
#24870 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Da. Najgore u svemu tome je to sto je neko postavio tu neku cifru. Samo tako. Bez ikakvog razloga ili svrhe. Mislim, svrha je ostvarenje te cifre. A ona je mogla biti i drugacija.Tomahawk11 wrote:Kapitalizam je gramziva kučka. Još, još, još....dobili smo 100 miliona prošle godine, ove idemo na 150, a onda one tamo na 300, pa na milijardu i tako....sky is the limit.
- cendlerbing
#24871 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Veći je ćejf zasjesti da se kafa pije, i nema bolje od bosanske, sa rahatkom od oraha
al vala mi nije toliko mrsko ni u tri zaboravljena srka, među papirima, u najvećoj frci na poslu je nekako ugurati i popiti. Bolje nego nikako.
- biggrin
#24872 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ako "tehnički" dobivaš analogijom koja za osnov ima da se kafa zove EXpreso, pa kao brzo se pije, greška ti je u osnovnoj postavci. Kafa se zove espreso, jer se pravi stvaranjem pritiska....Jack Be Nimble wrote:Pa ekspreso ili machiato se tehnicki pije sa nogu....
-
Bodkin
#24873 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Koji je ceif sjediti 2 sata i srkati kafu? Argument isti za obje stranetriconja wrote:To ti je propaganda za pametnjakovice koji kazu da na njih propaganda ne utice (tipa reklame), da se mogu cvikerasi smijat u svojim malim uredima, ha japustopoljina wrote:Pa i nije neka kultura. Vise nekultura.Nisrin wrote:Kod nas se Starbucks nece otvoriti sigurno, ali hoce u BG, kao i sve drugo![]()
- triconja
#24874 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Bosanska tradicija, sve se vice jah svakih petnes minutaBodkin wrote:Koji je ceif sjediti 2 sata i srkati kafu? Argument isti za obje strane
- Nisrin
#24875 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma oni sto stavrno ne mogu dici glave od posla- znamo koja su to zanimanja, nemaju bas vremena za neke balkanske ceifove, barme ne u radno vrijeme...ja imam vremena, poslije posla doduse za te ceifove, ali meni je opet besmisleno sjediti negdje vise od 40ak min max
A nema mi nista ljepse otici u Dojcland, uzeti latte u Starbucksu ili Backwerku i hodati gradom, sjediti pored rijeke ili jezera i uzivati, veci merak nego sjesti u bilo koji caffee bar
Rado bih to isto uradila kod nas, imamo odlicne kafe, imitacije kafa u Espresso Labu za ponijeti, ali sta da gledam? Miljacku? Ferhadiju? Penzice kako igraju saha?
Kod polazne stanice -zicare ima coffe to go, sto nije losa ideja za ponijeti je na Trebevic, ali posto nasi seljaci bacaju okolo te case..ne znam..mi smo stoka !
A nema mi nista ljepse otici u Dojcland, uzeti latte u Starbucksu ili Backwerku i hodati gradom, sjediti pored rijeke ili jezera i uzivati, veci merak nego sjesti u bilo koji caffee bar
Rado bih to isto uradila kod nas, imamo odlicne kafe, imitacije kafa u Espresso Labu za ponijeti, ali sta da gledam? Miljacku? Ferhadiju? Penzice kako igraju saha?
Kod polazne stanice -zicare ima coffe to go, sto nije losa ideja za ponijeti je na Trebevic, ali posto nasi seljaci bacaju okolo te case..ne znam..mi smo stoka !