Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
doktor78

#24826 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by doktor78 »

manuchao91 wrote: 28/07/2022 15:21 šta mislite kad ce se tunel Ivan pustit u promet Tarčin Bradina da ne moram preko Ivana s kamionom zimi ići ,muka mi je kad u Konjic moram ic
Evo članka na Klixu iz juna mjeseca:
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /220607098
Kao što vidimo, ništa od toga. Nerealna obećanja se i dalje daju, a narod i dalje vjeruje čim glasa za iste.
Alfons Kauders

#24827 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote: 28/07/2022 22:07
Alfons Kauders wrote: 28/07/2022 16:38 Ja samo naletio da održim kratko predavanje iz geografije i ustavnog prava. :D

1.) Za početak, magistralni put M18 nije u TK. Manje od pola dionice TZ-SA je u TK. M18 prolazi kroz KS, ZDK i TK. Tako da te priče o "lokalnoj inicijativi" ne piju vode (Karaula je granica TK i ZDK).

2.) Pravac prema Žepču nije alternativa M18 iz više razloga. Za početak, to je autoput, a M18 magistrala koju treba modernizovati, na trasi na kojoj se autoput ne može graditi. Drugi razlog bi bila skoro nikakva vremenska ušteda preko Žepča, jer bi se vozilo brže, ali oko 50km duže. Potrošilo bi se i više goriva, plus bi se plaćala putarina za preko 300km autoputa (SA-TZ-SA).

3.) M18 nije magistrala koja povezuje samo Sarajevo i Tuzlu, već nosi i dosta lokalnog saobraćaja, te povezuje Kladanj, Živinice, dio Podrinja, Olovo. PGDS od Šićkog ka jugu je oko 15,000. Na Karauli ili Nišićima nije ni trećina toga. Autoput tu nije ni potreban, samo moderna magistrala kojom bi se vozilo 80-100 na sat.

4.) Postojeće ideje za M18 bi itekako pomogle - od Šićkog do Đurđevika bi se izgradilo 18km. Od Stupara do Vitalja oko 12km novog puta. Od Čevljanovića do Nišića 4-5km s trakom za spora vozila. Samo ta tri projekta koji već postoje na papiru bi modernizovala trećinu puta između TZ i SA, drastično unaprijedila sigurnost, efikasnost, i smanjila potrošnju goriva za barem 3-5%. Problem je što se ništa od toga ne radi, a u pitanju su relativno mali projekti koji bi bili jako isplativi radi ušteda koje bi generisali.

5.) Ako neko baš insistira na potpuno novoj cesti do A1, zašto baš Žepče? Nije na ruku ako se uključuje za Doboj, predaleko je za Sarajevo, ali eto bilo bi ok za Zenicu i Lašvu. Ok, ako bi najviše koristi imali oni koji putuju za Zenicu i Lašvu, onda bi više smisla imala brza cesta preko Banovića i Vareša do Kaknja (prije rata se o tome i razmišljalo). Tako bi se dobio spoj na A1 udaljen nekoliko minuta od Lašvanske i Zenice, plus bi onda imalo smisla i ići za Sarajevo tuda, jer razlika u kilometraži ne bi bila ogromna kao na Žepču (niti bi to bio autoput s putarinom, već samo nova magistrala).

Eto, da se ne vrtimo ukrug - autoput do Žepča stvarno nije prioritet kad je TK u pitanju. Bolje je riješiti pravac prema Savi, Doboju, pa uložiti par stotina miliona u M18 prema Sarajevu.
Meni se cini da smo svi za to da se M18 sredi kao i M17 preko prevoja. Plus AC preko Žepča i Orašja/Brčkog. Samo Fadil izgleda nije.
Da, projekti o kojim sam govorio bi već riješili trećinu dionice. Naknadno uraditi zaobilaznice Kladnja, Olova, malo popeglati Nišiće i to je to.
Alfons Kauders

#24828 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Alfons Kauders »

xcc
Alfons Kauders

#24829 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 28/07/2022 23:44

Ja se stvarno s tobom slažem u svemu, osim u ovom za brzu cestu do Žepča, evo i topografskog prikaza trougla Tuzla - Žepče - Sarajevo.

Image

Vidimo da ovaj masiv između sliva rijeke Bosne i sliva rijeke Spreče je tanak samo na tom dijelu između Tuzle, Zavidovića i Žepča.

Što se tiče puta između Doboja i Tuzle, kao što smo spominjali, to je najlogičniji pravac za izgradnju nove ceste ili adaptacije postojeće, ali činjenica da je dolina Spreče podijeljena između entiteta takvu ideju trenutno čini teško izvodivom.
I tu se slažemo. Moj problem s tom idejom za Žepče nije tehničke naravi - to je najbolji pravac ako se sagleda udaljenost i teren. Moj problem je što "dodaje" previše kilometara onim koji bi putovali ka Doboju ili Sarajevu. Ok je kao veza sa S. Bosnom i Zenicom, ali do Johovca i Jošanice bi većina vozila starim putevima.

Mislim da se pretjeralo pričom oko autocesta. Ne mora baš sve biti autocesta - TK bi riješio većinu svojih problema modernim magistralnim cestama, eventualno brzim cestama gdje ima dovoljno prometa. Možda bi imalo smisla imati četiri trake od Živinica (raskrsnice za Banoviće), preko Šićkog, pa do Lukavca. Za ostalo, mislim da bi obične magistrale bile sasvim ok.
Škobo Habu

#24830 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Škobo Habu »

almirkoba wrote: 28/07/2022 12:45 Najznačajna investicija za TK unazad 50g je brisanje karaule tj tunel i rekonstrukcija prije poslije tunela. Bilo je tu još projekata petlja ali tanko.

Presporo ovo sve ide evo konkretno obilaznica živinice lot1 od 3 šta se toliko čeka? Slična stvar vidim i kod projekta lašva-travnik-jajce, šta se toliko čeka i tu je isto katastrofa i prijeko potrebna nova trasa. Pa makar neki 3d visual igrice za gledati, oni prave neku novu u herc i što je najgore pripremit će i dokumentaciju i doći do realizacije a mi eto ko nešto se čeka, fali , neko blokira ili ove naše poklope de ne talasaj i sl

A mi gdje god krenemo 2,5h-3h drndanja, kamikaza, 5x 30-40km/h ograničenja, svako selo izbacilo radar i lovi.
Za TK su podjednako važni Nišići koliko i Karaula, Stupari. Bez rješenja Nišića, odnosno Ivanjskog brda, ništa TK ne znače dva gore navedena prevoja.
neki

#24831 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Tek počelo betoniranje poprečnih hodnika u tunelu, nakon što se sve izbetonira treba im još bar mjesec da montiraju svu opremu u tunelu...most raštelica nije završen s potiskivanjem, a po završetku ide betoniranje ograda, pa asfaltiranje...tek počela izgradnja naplatnog mjesta na Bradini, oprema naručena neki dan, čeka se i do dva mjeseca..
Kako lažu narod u lice to je nevjerovatno, i koliko je narod glup da, i pored očiglednog stanja, vjeruje izjavama osvjedočenog lažova
Ezel Bayraktar

#24832 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ezel Bayraktar »

neki wrote: 29/07/2022 13:02 Tek počelo betoniranje poprečnih hodnika u tunelu, nakon što se sve izbetonira treba im još bar mjesec da montiraju svu opremu u tunelu...most raštelica nije završen s potiskivanjem, a po završetku ide betoniranje ograda, pa asfaltiranje...tek počela izgradnja naplatnog mjesta na Bradini, oprema naručena neki dan, čeka se i do dva mjeseca..
Kako lažu narod u lice to je nevjerovatno, i koliko je narod glup da, i pored očiglednog stanja, vjeruje izjavama osvjedočenog lažova
Znači proljeće,nekada. Nisam ekspert u gradnji, ali imam oči. Tri puta sam u mjesec dana išao za MO i vidio sam da nema šanse da se završi. Pogotovo most je očit da ima brdo posla. Na izgrađenim dijelovima nema ograda, ni zaštite..
Alfons Kauders

#24833 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Alfons Kauders »

Ezel Bayraktar wrote: 29/07/2022 13:11
neki wrote: 29/07/2022 13:02 Tek počelo betoniranje poprečnih hodnika u tunelu, nakon što se sve izbetonira treba im još bar mjesec da montiraju svu opremu u tunelu...most raštelica nije završen s potiskivanjem, a po završetku ide betoniranje ograda, pa asfaltiranje...tek počela izgradnja naplatnog mjesta na Bradini, oprema naručena neki dan, čeka se i do dva mjeseca..
Znači proljeće,nekada. Nisam ekspert u gradnji, ali imam oči. Tri puta sam u mjesec dana išao za MO i vidio sam da nema šanse da se završi. Pogotovo most je očit da ima brdo posla. Na izgrađenim dijelovima nema ograda, ni zaštite..
Ja prolazio prije mjesec - bilo je jasno da ni vijadukti ni ostatak neće biti spremni još dugo, dugo vremena, a sad kolega još dodaje da je tek počela izgradnja naplatnog mjesta... Realno imaju još barem par mjeseci posla, da krenu raditi ko ludi. Nažalost svi znamo da će im trebati dosta više.

Dajem im 50:50 šanse da ću za 1. Maj do Hercegovine voziti ovuda. :D
So What!

#24834 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote: 29/07/2022 13:32
Ezel Bayraktar wrote: 29/07/2022 13:11

Ja prolazio prije mjesec - bilo je jasno da ni vijadukti ni ostatak neće biti spremni još dugo, dugo vremena, a sad kolega još dodaje da je tek počela izgradnja naplatnog mjesta... Realno imaju još barem par mjeseci posla, da krenu raditi ko ludi. Nažalost svi znamo da će im trebati dosta više.

Meni je proljece trenutno najizglednije, jer su usli u finis, ne vidim kako im se neki problem moze pojaviti, sada kad su utabali trasu.

Realno je bilo da ovo do izbora zavrse, uopste nije nesto tezak teren, pa ni objekti nisu strasni, tunel i mostovi te duzine su vec gradjeni kod nas, dionica je kratka i moze biti operativna odmah po zavrsetku, a obilazi jednu kriticnu tacku i daje veci smisao koristenju autoputa od Sarajeva do Mostara.

Euro-Asfalt se s ovim dobro diskreditovao, jer njihova dionica na Zenickoj obilaznici je bila uveliko problematicna, pa licno ja mogu razumijeti toliko kasnjenje, ali ovdje stvarno nema nikakvog opravdanja.

Polahko svakako otpadaju sa medjunarodnih tendera kod nas i Euro-Asfalt moze nositi projekte ovih tunela jer tu su nesto efikasniji, relativno brzo su probili i tunel Ivan i tunel Zenica, kao i tunel Pocitelj, eventualno ja ih vidim na izgradnji oko tunela Crni Vrh i dionicama oko Tesnja i Doboja, ovo ostalo poprilicno sam siguran da uzimaju Turci.

Trenutno turske kompanije su okupirali nasa gradilista, ali ih razne generalno kompanije uvoze kao radnu snagu, jer su dobri radnici, a uslovi koje dobiju su solidni za njihov standard.

Turci su jos uvijek na gradilistu oko Zenice, zatim su na gradilistu oko Nemile i na gradilistu kod Golubinje, a Euro-Asfalt ih je i na Hranjenu zvao kao ispomoc. I kao bonus, Turski radnici uveliko rade i na rekonstrukciji pruge u Sarajevu, te ja bih volio da ih vidim na gradilistu tunela Prenj.
Ezel Bayraktar

#24835 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ezel Bayraktar »

Mislim da je generalni problem EA što su postali gladni, svrha sami sebi, što su počeli uz talove sa vlastima uzimati i ono što ne mogu jednostavno stici, zbog manjka operative i ljudstva. Samo me interesuje da li je ikad iko placao penale na kašnjenje i probijanje rokova,uz konstantno zamajavanje građana sa svim lažima i ludim obećanjima. More im se,sto bi se u narodu reklo.
Last edited by Ezel Bayraktar on 29/07/2022 14:27, edited 1 time in total.
doktor78

#24836 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by doktor78 »

A za to vrijeme u RS-u:
Upitan da prokomentariše realizaciju projekta Koridor 5C, on je rekao da bi sredinom augusta trebala da bude puštena dionica Johovac - Kostajnica u dužini od 6,5 kilometara.
Znam, znam , ravnica, puno lakši teren za izgradnju...
So What!

#24837 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

doktor78 wrote: 29/07/2022 14:26 A za to vrijeme u RS-u:
Upitan da prokomentariše realizaciju projekta Koridor 5C, on je rekao da bi sredinom augusta trebala da bude puštena dionica Johovac - Kostajnica u dužini od 6,5 kilometara.
Znam, znam , ravnica, puno lakši teren za izgradnju...
Nema veze sto je ravno, ozbiljnije su pristupili, ranije krenuli i fino osigurali sebi da tempiraju otvorenje pred izbore, a otvaraju korisnu dionicu.
Alfons Kauders

#24838 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 29/07/2022 14:20
Alfons Kauders wrote: 29/07/2022 13:32

Meni je proljece trenutno najizglednije, jer su usli u finis, ne vidim kako im se neki problem moze pojaviti, sada kad su utabali trasu.

Realno je bilo da ovo do izbora zavrse, uopste nije nesto tezak teren, pa ni objekti nisu strasni, tunel i mostovi te duzine su vec gradjeni kod nas, dionica je kratka i moze biti operativna odmah po zavrsetku, a obilazi jednu kriticnu tacku i daje veci smisao koristenju autoputa od Sarajeva do Mostara.

Euro-Asfalt se s ovim dobro diskreditovao, jer njihova dionica na Zenickoj obilaznici je bila uveliko problematicna, pa licno ja mogu razumijeti toliko kasnjenje, ali ovdje stvarno nema nikakvog opravdanja.

Polahko svakako otpadaju sa medjunarodnih tendera kod nas i Euro-Asfalt moze nositi projekte ovih tunela jer tu su nesto efikasniji, relativno brzo su probili i tunel Ivan i tunel Zenica, kao i tunel Pocitelj, eventualno ja ih vidim na izgradnji oko tunela Crni Vrh i dionicama oko Tesnja i Doboja, ovo ostalo poprilicno sam siguran da uzimaju Turci.

Trenutno turske kompanije su okupirali nasa gradilista, ali ih razne generalno kompanije uvoze kao radnu snagu, jer su dobri radnici, a uslovi koje dobiju su solidni za njihov standard.

Turci su jos uvijek na gradilistu oko Zenice, zatim su na gradilistu oko Nemile i na gradilistu kod Golubinje, a Euro-Asfalt ih je i na Hranjenu zvao kao ispomoc. I kao bonus, Turski radnici uveliko rade i na rekonstrukciji pruge u Sarajevu, te ja bih volio da ih vidim na gradilistu tunela Prenj.
Nakon frke oko Hranjena, ovo im stvarno nije trebalo. Pa i ovdje smo svi govorili kako je ovo zadnja "laka" dionica ka jugu, ja budala mislio da ću ove godine na more autocestom kroz Ivan (čak i da malo zakasne). Čak su u startu dobili duži rok nego što je originalno bilo predviđeno, čini mi se za 6 mjeseci. Sad ispada da će kasniti 6-9 mjeseci u najboljem slučaju.

Nije mi jasno zašto su to sebi dopustili. Ko što kaže Ezel, izgleda zinula guzica a nemaju dovoljno operative i kadra. Shvatio bih da se rok probije koji mjesec radi pandemije, Ukrajine itd... Ali ispada da će rokove od 20 i 30 mjeseci probiti za 6 do 9 mjeseci ako ne i više. Da je u pitanju neka ogromna dionica s rokom od 48 ili 60 mjeseci pa hajde i nekako, ali da toliko fulaju na dionici koja se trebala završiti za 2 i kusur godine? To je već teška blamaža.
_Reds_

#24839 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by _Reds_ »

Iskreno svi poslovi koju su započeti prije 2 godine dobro ikako da se rade, obzirom da su cijene građevinskog materijala podivljale, kao i da radne snage nema.

U ovim projektima željezo je jedan od ključnih materijala, a otišlo je bilo i preko 100%.
NecuVise

#24840 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NecuVise »

Euro asfalt domaća kompanija koja dobija poslove na domaćem autoputu a zakidaju državu i radnike jer dobar dio plate isplaćuju u koverti :smajli koji povraća:
So What!

#24841 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

_Reds_ wrote: 29/07/2022 15:00 Iskreno svi poslovi koju su započeti prije 2 godine dobro ikako da se rade, obzirom da su cijene građevinskog materijala podivljale, kao i da radne snage nema.

U ovim projektima željezo je jedan od ključnih materijala, a otišlo je bilo i preko 100%.
Sve to stoji, ali traži dodatna sredstva, kao što je Hering kod Vranduka tražio, to i dalje ne objašnjava zašto su razvukli jednu od jednostavnijih dionica.
Volim Bosnu

#24842 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Volim Bosnu »

Od petlje Šićki Brod do Miričine se bez problema može izgraditi brza cesta.Odatle bi se možda mogla vijaduktima a na mjestima i normalno graditi sve do Stanić Rijeke a to je 2 km od Doboja.Stanić Rijeka je vecim dijelom u FBiH.
mistek

#24843 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Volim Bosnu wrote: 29/07/2022 18:42 Od petlje Šićki Brod do Miričine se bez problema može izgraditi brza cesta.Odatle bi se možda mogla vijaduktima a na mjestima i normalno graditi sve do Stanić Rijeke a to je 2 km od Doboja.Stanić Rijeka je vecim dijelom u FBiH.
Meni isto nije jasno što se ne počne od Šićkog, pa lagano 2+2 prema zapadu. Evo nek puknu Lot 1 do Puračića, 10km, sve čisto, najednostavnije moguće, a itekako bi značilo Tuzli i Lukavcu. Od Puračića do Dobošnice može ići sjeverno od postojeće ceste, a onda preći Spreču i cestu i ili južnije od iste do Miričine. Dalje je gadniji teren, ali ovo je pola puta Tuzla-Doboj i jednostavno je.

I opet, Tuzli treba to, moderni prilazi gradu, krenuti od Šićkog na tri strane i rješavati, svaki prilaz je bitan.
Haris033

#24844 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Ezel Bayraktar wrote: 29/07/2022 14:25 Mislim da je generalni problem EA što su postali gladni, svrha sami sebi, što su počeli uz talove sa vlastima uzimati i ono što ne mogu jednostavno stici, zbog manjka operative i ljudstva. Samo me interesuje da li je ikad iko placao penale na kašnjenje i probijanje rokova,uz konstantno zamajavanje građana sa svim lažima i ludim obećanjima. More im se,sto bi se u narodu reklo.
EA je firma napravljena da uzima pare od tendera i da se tale sa onima ko im je pomogao da prođu tendere. Milion primjera započetih pa zaustavljenih radova, a pare uzete..
costacurta

#24845 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by costacurta »

mistek wrote: 30/07/2022 00:03
Volim Bosnu wrote: 29/07/2022 18:42 Od petlje Šićki Brod do Miričine se bez problema može izgraditi brza cesta.Odatle bi se možda mogla vijaduktima a na mjestima i normalno graditi sve do Stanić Rijeke a to je 2 km od Doboja.Stanić Rijeka je vecim dijelom u FBiH.
Meni isto nije jasno što se ne počne od Šićkog, pa lagano 2+2 prema zapadu. Evo nek puknu Lot 1 do Puračića, 10km, sve čisto, najednostavnije moguće, a itekako bi značilo Tuzli i Lukavcu. Od Puračića do Dobošnice može ići sjeverno od postojeće ceste, a onda preći Spreču i cestu i ili južnije od iste do Miričine. Dalje je gadniji teren, ali ovo je pola puta Tuzla-Doboj i jednostavno je.

I opet, Tuzli treba to, moderni prilazi gradu, krenuti od Šićkog na tri strane i rješavati, svaki prilaz je bitan.
Vjerovatno nije dovoljno ravno niti kamenito, a sigurno je riječ o lokalnom saobraćaju.
Cossack

#24846 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Cossack »

Haris033 wrote: 30/07/2022 08:29
Ezel Bayraktar wrote: 29/07/2022 14:25 Mislim da je generalni problem EA što su postali gladni, svrha sami sebi, što su počeli uz talove sa vlastima uzimati i ono što ne mogu jednostavno stici, zbog manjka operative i ljudstva. Samo me interesuje da li je ikad iko placao penale na kašnjenje i probijanje rokova,uz konstantno zamajavanje građana sa svim lažima i ludim obećanjima. More im se,sto bi se u narodu reklo.
EA je firma napravljena da uzima pare od tendera i da se tale sa onima ko im je pomogao da prođu tendere. Milion primjera započetih pa zaustavljenih radova, a pare uzete..
Dobro jutro Kolumbo. Hajde malo o radovima. Kada, sta kako. Vrtiš se kao pokvarena ploča.
Haris033

#24847 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Cossack wrote: 30/07/2022 12:51
Haris033 wrote: 30/07/2022 08:29

Dobro jutro Kolumbo. Hajde malo o radovima. Kada, sta kako. Vrtiš se kao pokvarena ploča.
Ma ko mi je to ljut!? :lol:
O kojim radovima?
Mozda tunel Prenj? Aaaa, daa.. Tek raspisan tender.. Nakon koliko vremena? Nego, ko će dobiti na tenderu? Hoće li biti žalbi? A kada i prođe neko na tenderu, koliko vremena će proći, nakon čega će Izvođač radova reći da će trebati još novca i vremena…
A do tada gužve prema Mostaru, jedan sleper sa prikolicom kojeg vozi isfrustirani balavac, a i iza njega kilometarska kolona od 50 automobila, balavcu ne pada napamet da stane na prosirenje i propusti kolonu, pa onda nervoza vozača malih automobila, pa preticanje preko pune, a onda znamo sta slijedi…

Do kada tako?! Izgleda jos minimum 15 godina.
Oduzmite JP AC od HDZ-a i SDA i dajte Adnanu Šteti..
Zavrsio bi čovjek komplet koridor za 5 godina. :izet:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#24848 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Harise, imaš temu za te kontraverzne stvari :D, ti opet ovdje.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#24849 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

A vidi..gledam..nema je :lol: , šta se dešava :D ?
-Chesterfield-

#24850 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

Bobi wrote: 30/07/2022 16:17 A vidi..gledam..nema je :lol: , šta se dešava :D ?
Vidi se da ne pratiš temu. :D Haris se žalio da ShoWhat ima moderatorske ovlasti i da mu on lično briše postove.
Post Reply