Alfons Kauders wrote: ↑29/07/2022 13:32
Ezel Bayraktar wrote: ↑29/07/2022 13:11
Znači proljeće,nekada. Nisam ekspert u gradnji, ali imam oči. Tri puta sam u mjesec dana išao za MO i vidio sam da nema šanse da se završi. Pogotovo most je očit da ima brdo posla. Na izgrađenim dijelovima nema ograda, ni zaštite..
Ja prolazio prije mjesec - bilo je jasno da ni vijadukti ni ostatak neće biti spremni još dugo, dugo vremena, a sad kolega još dodaje da je tek počela izgradnja naplatnog mjesta... Realno imaju još barem par mjeseci posla, da krenu raditi ko ludi. Nažalost svi znamo da će im trebati dosta više.
Dajem im 50:50 šanse da ću za 1. Maj do Hercegovine voziti ovuda.
Meni je proljece trenutno najizglednije, jer su usli u finis, ne vidim kako im se neki problem moze pojaviti, sada kad su utabali trasu.
Realno je bilo da ovo do izbora zavrse, uopste nije nesto tezak teren, pa ni objekti nisu strasni, tunel i mostovi te duzine su vec gradjeni kod nas, dionica je kratka i moze biti operativna odmah po zavrsetku, a obilazi jednu kriticnu tacku i daje veci smisao koristenju autoputa od Sarajeva do Mostara.
Euro-Asfalt se s ovim dobro diskreditovao, jer njihova dionica na Zenickoj obilaznici je bila uveliko problematicna, pa licno ja mogu razumijeti toliko kasnjenje, ali ovdje stvarno nema nikakvog opravdanja.
Polahko svakako otpadaju sa medjunarodnih tendera kod nas i Euro-Asfalt moze nositi projekte ovih tunela jer tu su nesto efikasniji, relativno brzo su probili i tunel Ivan i tunel Zenica, kao i tunel Pocitelj, eventualno ja ih vidim na izgradnji oko tunela Crni Vrh i dionicama oko Tesnja i Doboja, ovo ostalo poprilicno sam siguran da uzimaju Turci.
Trenutno turske kompanije su okupirali nasa gradilista, ali ih razne generalno kompanije uvoze kao radnu snagu, jer su dobri radnici, a uslovi koje dobiju su solidni za njihov standard.
Turci su jos uvijek na gradilistu oko Zenice, zatim su na gradilistu oko Nemile i na gradilistu kod Golubinje, a Euro-Asfalt ih je i na Hranjenu zvao kao ispomoc. I kao bonus, Turski radnici uveliko rade i na rekonstrukciji pruge u Sarajevu, te ja bih volio da ih vidim na gradilistu tunela Prenj.