To sto govoris nije istina, VoIP je bio u BiH prije nego u Srbiji, dok je u Sloveniji bio drugi sistem. BiH kada se pravila imala je najsavremeniju opremu u tom trenutku, bolju i od slovenije i srbije, ne znam ko ti daje informacije ili ti samo onako ostroumno pravis zakljucke al da ti pravo kazem nemas pojma ni u kom slucaju.nekkem wrote:Da li je kakvu voip tehnologiju koristi Telemach problem krajnjeg korisnika ili njihov, pogotovo ako se uzme u obzir da su voip usluge počeli pružati nakon Slovenije i Srbije? Da li je Telemach sad i blizu po broju korisnika onome što su bili prije par godina, nakon što je završio sve ove akvizicije drugih operatera? Da li je korisnik u BiH manje vrijedan grupaciji od onog u Sloveniji ili Srbiji, ili jednostavno ne žele da investiraju u nove usluge jer ne vide potrebu za tim zato što je konkurencija skoro pa nepostojeća? Na kraju, taj isti VOD servis navode kao jednu od prednosti receiver-a pred modulima, govoreći da moduli neće moći podržati tu uslugu kad je omoguće.crnivrag wrote:
Što se tiče Unifon usluge (korištenje fiksnog telefona putem mobilne aplikacije), ovo trenutno nije moguće jer Telemach BiH ne koristi isti način pružanja voip usluge kao što to nude Telemach Slovenia i SBB Srbija.
Što se tiče usluga VOD (Video klub ili Video na zahtjev), te usluge 72 sata unazad na kanalima koji se primaju putem resivera, te usluge ne uvode jer im nisu isplative, a to se može vidjeti iz intervju-a generalnog direktora Telemacha za jedan portal od prije nekoliko godina.
Telemach - ALL ABOUT 4
Moderator: Benq
- Johnny071
#24826 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Last edited by Johnny071 on 01/12/2015 02:06, edited 2 times in total.
- Johnny071
#24827 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
A sta to tebi fali na DVB-C a mozes imati na IPTV ?mirza_15 wrote:To je mozda i za posebne teme. Nisam imao namjeru pokrenuti diskusiju koja ce otici u navijacku raspravu. Samo sam ispravio krivi navod.ElRe wrote:IPTV je puno naprednija platforma od DVB-C. DVB-C su uglavnom gurali kablovski operatori u Americi, dok optika nije postala pristupacna.![]()
P.S. Volio bih da ima neka tema gdje bi mogli o samoj tehnologiji kako dvb-c tako i iptv-a, malo o mrezama i sl. Mozda bi se nesto novo i naucilo.
-
nekkem
#24828 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Da ne ulazimo u diskusiju nadugo i nasiroko ko je kad sta i kako uveo kad je VOIP u pitanju, tu ocito ima razlicitih informacija i shvatanja sa razlicitih strana (SBB je 2010. preuzeo vec postojeceg VOIP operatera u Srbiji, sad da li ti to brojis kao njihov voip ili ne je druga stvar...), to na kraju krajeva uopste nije bitno. Cak i ako uzmemo da je to sto ti kazes 100% tacno, to apsolutno nije opravdanje da sad nude losiju uslugu. Dakle, moje pitanje i dalje stoji - je li to sto oprema koju sad imaju nesto ne podrzava problem krajnjeg korisnika ili njih kao kompanije?Johnny071 wrote: To sto govoris nije istina, VoIP je bio u BiH prije nego u Srbiji, dok je u Sloveniji bio drugi sistem. BiH kada se pravila imala je najsavremeniju opremu u tom trenutku, bolju i od slovenije i srbije, ne znam ko ti daje informacije ili ti samo onako ostroumno pravis zakljucke al da ti pravo kazem nemas pojma ni u kom slucaju.
Posto si dobro upucen, reci mi koliko je dugo SBB imao verziju software-a za D3 V2 receiver koja podrzava snimanje na USB memoriju prije nego sto je ista dosla u Telemach BiH? Kad su oni uveli VOD? HBO On Demand? Optiku? TV unazad 72h? D3i? Sve su ovo stvari koje SBB trenutno nudi a Telemach BiH ne. Sloveniju da i ne gledamo uopste.
Sta je uopste bila svrha tvog komentara osim da zakljucis kako ja pojma nemam, i kako je tacno doprinio diskusiji na ovoj temi?
- ElRe
#24829 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
To sve u SRB, SLO i CG rade jer ih tjera konkurencija. U BiH nema zdrave konkurencije i druga stvar zauzeti su akvizicijama drugih operatora. U SLO, SRB i sada CG pokrili su citavu teritoriju. Dobro u Srbiji im je ostao nepokrivan jugoistok i jugozapad, ali tu se ne isplati ulagati nista je jer tu bijeda koja jedva prezivljava (izuzev Novog Pazara gdje su prisutni od pocetka).
- šatirana_ljubičica
#24830 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Telemaše,
Hoće li i ove godine biti besplatan mjesec HBO kanala kao poklon korisnicima pred Praznike?
I hoće li taj poklon biti poslan MMDS-ovcima ?
Hoće li i ove godine biti besplatan mjesec HBO kanala kao poklon korisnicima pred Praznike?
- Telemach
#24831 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Zdravo šatirana_ljubičica,šatirana_ljubičica wrote:Telemaše,
vjerujemo da kolege i ove godine pripremaju iznenađenje. O čemu se radi, za sada nemamo preciznijih informacija, ali sigurni smo da će korisnici na forumu biti među prvima koji će dobiti informacije.
-
nekkem
#24832 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Upravo poenta koju sam ja vec navodio u prijasnjim postovima - kod nas nema prave konkurencije jer kablovske operatere pokupovase, a usluge koje nude telecom operateri su trenutno smijesne i realno se ne mogu mjeriti ni sa ovim sto nam Telemach vec nudi. Samim tim im nije prioritet da poboljsavaju trenutnu ponudu nego su svu energiju usmjerili prema tome da steknu sto vecu bazu korisnika akvizicijom drugih operatera.ElRe wrote:To sve u SRB, SLO i CG rade jer ih tjera konkurencija. U BiH nema zdrave konkurencije i druga stvar zauzeti su akvizicijama drugih operatora. U SLO, SRB i sada CG pokrili su citavu teritoriju. Dobro u Srbiji im je ostao nepokrivan jugoistok i jugozapad, ali tu se ne isplati ulagati nista je jer tu bijeda koja jedva prezivljava (izuzev Novog Pazara gdje su prisutni od pocetka).
Naravno, sve navedeno nije razlog da mi kao korisnici budemo zadovoljni postojecim i ne trazimo da Telemach ide bar prema tome da ponudi usluge koje nude njihove sestrinske firme u Srbiji i Sloveniji. OK, mobilna telefonija je malo velik zalogaj u BiH, ali sve ostalo navedeno nije ili bar ne bi trebalo biti.
- Johnny071
#24833 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
OPET pricas gluposti, covjece dozovi se i prestani da lupetas kad je SBB kupio nesto il nije, i nije "sve i da je tacno" sta ja govorim nego je tako 100%, hoces da ti posaljem slike headendova iz srbije i iz BiH ??? Losu uslugu ??? Pa prije telemacha ste placali svi, kolko me sjecanje dobro sluzi, prekoracenje prometa, standard vam bio da imate internet i download limit u GBnekkem wrote:Da ne ulazimo u diskusiju nadugo i nasiroko ko je kad sta i kako uveo kad je VOIP u pitanju, tu ocito ima razlicitih informacija i shvatanja sa razlicitih strana (SBB je 2010. preuzeo vec postojeceg VOIP operatera u Srbiji, sad da li ti to brojis kao njihov voip ili ne je druga stvar...), to na kraju krajeva uopste nije bitno. Cak i ako uzmemo da je to sto ti kazes 100% tacno, to apsolutno nije opravdanje da sad nude losiju uslugu. Dakle, moje pitanje i dalje stoji - je li to sto oprema koju sad imaju nesto ne podrzava problem krajnjeg korisnika ili njih kao kompanije?Johnny071 wrote: To sto govoris nije istina, VoIP je bio u BiH prije nego u Srbiji, dok je u Sloveniji bio drugi sistem. BiH kada se pravila imala je najsavremeniju opremu u tom trenutku, bolju i od slovenije i srbije, ne znam ko ti daje informacije ili ti samo onako ostroumno pravis zakljucke al da ti pravo kazem nemas pojma ni u kom slucaju.
Posto si dobro upucen, reci mi koliko je dugo SBB imao verziju software-a za D3 V2 receiver koja podrzava snimanje na USB memoriju prije nego sto je ista dosla u Telemach BiH? Kad su oni uveli VOD? HBO On Demand? Optiku? TV unazad 72h? D3i? Sve su ovo stvari koje SBB trenutno nudi a Telemach BiH ne. Sloveniju da i ne gledamo uopste.
Sta je uopste bila svrha tvog komentara osim da zakljucis kako ja pojma nemam, i kako je tacno doprinio diskusiji na ovoj temi?
Razlicite verzije software-a za D3 prave se direktno u CISCO-u za SBB grupaciju, ima bugova, ima gresaka, cisco nije bezgresan, to oko USB-a ima i sad ali je sadrzaj kriptovan, prvobitni receiveri sa mogucnoscu snimanja su imali HDD a ne usb port.
VoD uveden u srbiji prvo jer je bila testna platforma i bio je i tamo PRESKUP a ovdje radi potencijalnih 100 korisnika u to vrijeme kolko ih je moglo biti naspram velicine TMH mreze nije bilo isplativo dovodit, ne znam na kraju krajeva i sad sto ga dovode i instaliraju kad nece imat opet dovoljno korniska da bude isplativo.
Tema ovog komentara je da je telemach u BiH doveo tehnoloske i telekomunikacione inovacije, da je prije njega nivo usluge bio u mracnom dobu na svim nivoima, a ti jos kukas i pravis se pametan i pricas o stvarima o kojima nemas pojma. I na kraju krajeva, kolko su im politicari i razne guzonje ovdje u BiH uzeli samo na "kafe" kako bi dobili papire i dozvole koje bi trebali dobiti inace bez problema jer su ispunili sve uslove, ja bi cjenu digo za 50% pa nek prica ko god hoce sta o monopolu i svemu ostalom. Telemach je privatna firma i moze da radi sta hoce, dobili su dozvolu od konkurentno vijeca, a ti, ako ti se ne svidja uzmi BHT, Logosoft(t.j. mtel) ili Dasto-Semtel, tamo je usluga bez premca
I samo da znas argumentacija ti je kurac, ne baratas cinjenicama a nisi ni tehnicki podkovan, nego mlatis praznu slamu.
Last edited by Johnny071 on 01/12/2015 09:56, edited 1 time in total.
- Johnny071
-
mirza_15
#24835 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
2009. u BiH je bio flat. Telemach je dosao krajem 2010.
https://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M5701a98fd68.html
Dakle mit je da je flat dosao sa Telemach-om.
- Johnny071
#24836 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
taj "flat" koji je BHT nudio samo sa MojaTV je bio ogranicen na 1Mbps jer nisu imali tehnickih mogucnosti da puste vecu brzinu u isto vrijeme, smeto VoIP i TV signalmirza_15 wrote:2009. u BiH je bio flat. Telemach je dosao krajem 2010.
A takvu vrstu "flata" BH Cabel NET (koji se preimenovao u Telemach, jos ima isti ID broj) preko svoje sestrinske firme GlobalNET je nudio par godina i prije BHTelecoma.
Al ako je tebi to flat usluga onda aferim brate
edit:
i jos jedna stvar, BHT nije poveco pakete ni brzine dok ih telemach nije natjero svojom ponudom na to, i to je cinjenica i fakt.
-
mirza_15
#24837 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Za povecanje brzina i uticaj Telemacha na konkurencijsku utrku (u pozitivnom smislu) nemam sta reci. Slazem se da je dolazak Telemach-a donio puno bolju i jeftiniju uslugu korisnicima.Johnny071 wrote:taj "flat" koji je BHT nudio samo sa MojaTV je bio ogranicen na 1Mbps jer nisu imali tehnickih mogucnosti da puste vecu brzinu u isto vrijeme, smeto VoIP i TV signalmirza_15 wrote:2009. u BiH je bio flat. Telemach je dosao krajem 2010.
A takvu vrstu "flata" BH Cabel NET (koji se preimenovao u Telemach, jos ima isti ID broj) preko svoje sestrinske firme GlobalNET je nudio par godina i prije BHTelecoma.
Al ako je tebi to flat usluga onda aferim brate
edit:
i jos jedna stvar, BHT nije poveco pakete ni brzine dok ih telemach nije natjero svojom ponudom na to, i to je cinjenica i fakt.
Telemach i nudi uslugu Interneta samo u paketima. Uvijek moras imati i TV uslugu da bi imao Internet. Barem je tako kod rezidencijalnih korisnika. Dakle, moja tvrdnja da je flat postojao i prije Telemach-a u istom obliku kako je i Telemach ponudio (zajedno sa TV uslugom) je potpuno tacna.
- Johnny071
#24838 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Postojao je ali BHT nije prvi taj koji ga je ponudio, ponudio ga je u 1Mbps i to samo u paketu sa telefonom i televizijom, znaci svo troje, jebes taj flat kad ga placas ko da imas leased line... to je smjesno, ja sad pricam o flat internetu bez paketa. Za kablovsku televiziju, naravno, preduslov je da ima instalacija kablovske, ali i za ADSL i MojaTV i sve ostalo ti moras imati instalaciju, jel ? Znaci, djelimicno stoji, bio je "flat" u BiH, i to zna se ko ga je prvi dao BHT nije sigurno, ali kakav je to flat bio i u kom obliku dovoljno govore specifikacije istog, sto se ne moze porediti sa paketima koje je telemach uveo. Mozes ti da ponizavas il da ti bude krivo, al cinjenice stoje i na kraju ne moze ih niko promjeniti, ne znam samo sto forsiras stalno taj BHTelecom kad je to propast od firme, firma koja je mogla sve a nije uradila nista. Imali su kao i danas sto imaju prazne cjevi na podrucju kantona i cjele drzave, trebalo samo optiku upuhat i pruzit top-end uslugu. Oni ne da nisu to htjeli nikad da iskoriste, nego nisu htjeli ni da ih izdaju. U medjuvremenu konkurencija prokopala sve i pruza uslugu o kakvoj BHT moze samo da sanja. pa covjece u BHT imas samo na salteru 10 programa dok se rijesi jedan korisnik. Grupa preplacenih korumpiranih neradnika, nije vrijedna spomena ovdje.
-
mirza_15
#24839 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Nije mi namjera da ulazim u raspravu. Samo sam ispravio krivi navod. Taj flat od globalneta koji spominjes je bio na 512 kbps ili cak na 256 kbps i bio je na ogranicenom podrucju. Nisi morao telefon da uzmes. Morao si TV. Bio je i flat paket (ADSL MAX) koji si mogao uzeti sam bez bilo koje druge usluge.
https://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M5329bc0b859.html
- Johnny071
#24840 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
jes al 2010 godine kad je telemach vec uso u BiHmirza_15 wrote:Nije mi namjera da ulazim u raspravu. Samo sam ispravio krivi navod. Taj flat od globalneta koji spominjes je bio na 512 kbps ili cak na 256 kbps i bio je na ogranicenom podrucju. Nisi morao telefon da uzmes. Morao si TV. Bio je i flat paket (ADSL MAX) koji si mogao uzeti sam bez bilo koje druge usluge.
-
mirza_15
#24841 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Nije 2010. Bio je i 2008.
https://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M50554e11640.html
I sa ovim cu zavrsiti ovu raspravu da ne zatrpavam temu pricom koja nije vezana za Telemach.
p.s. Usput, znamo se i necu da se raspravljam sa tobom
I sa ovim cu zavrsiti ovu raspravu da ne zatrpavam temu pricom koja nije vezana za Telemach.
- Johnny071
#24842 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
e jebiga onda ako se znamo (ja fakat ne znam ko je) nema veze zaboravi odo imam posla svakakomirza_15 wrote:Nije 2010. Bio je i 2008.
-
mirza_15
#24843 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Haj uzivaj. Napisao bih ti ja na pp, ali provalices me javno na forumu pa ne smijemJohnny071 wrote:
e jebiga onda ako se znamo (ja fakat ne znam ko je) nema veze zaboravi odo imam posla svakako
-
rolacity
#24844 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Imam Trio Grande Family paket i nedavno sam ukinuo HD paket. Primjetio sam da sam nakon toga ostao i bez SK HD programa iako bih ga, sudeći prema ovom http://telemach.ba/D3+-+digitalna+telev ... v_start2=0, trebao imati. Možete li provjeriti o čemu se radi?
-
nekkem
#24845 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Hajd ti fino tako pricaj sa onima sa kojima si cuvao ovce. Ja se na taj nivo komunikacije ne spustam.Johnny071 wrote:OPET pricas gluposti, covjece dozovi se i prestani da lupetas kad je SBB kupio nesto il nije, i nije "sve i da je tacno" sta ja govorim nego je tako 100%, hoces da ti posaljem slike headendova iz srbije i iz BiH ??? Losu uslugu ??? Pa prije telemacha ste placali svi, kolko me sjecanje dobro sluzi, prekoracenje prometa, standard vam bio da imate internet i download limit u GBnekkem wrote:Da ne ulazimo u diskusiju nadugo i nasiroko ko je kad sta i kako uveo kad je VOIP u pitanju, tu ocito ima razlicitih informacija i shvatanja sa razlicitih strana (SBB je 2010. preuzeo vec postojeceg VOIP operatera u Srbiji, sad da li ti to brojis kao njihov voip ili ne je druga stvar...), to na kraju krajeva uopste nije bitno. Cak i ako uzmemo da je to sto ti kazes 100% tacno, to apsolutno nije opravdanje da sad nude losiju uslugu. Dakle, moje pitanje i dalje stoji - je li to sto oprema koju sad imaju nesto ne podrzava problem krajnjeg korisnika ili njih kao kompanije?Johnny071 wrote: To sto govoris nije istina, VoIP je bio u BiH prije nego u Srbiji, dok je u Sloveniji bio drugi sistem. BiH kada se pravila imala je najsavremeniju opremu u tom trenutku, bolju i od slovenije i srbije, ne znam ko ti daje informacije ili ti samo onako ostroumno pravis zakljucke al da ti pravo kazem nemas pojma ni u kom slucaju.
Razlicite verzije software-a za D3 prave se direktno u CISCO-u za SBB grupaciju, ima bugova, ima gresaka, cisco nije bezgresan, to oko USB-a ima i sad ali je sadrzaj kriptovan, prvobitni receiveri sa mogucnoscu snimanja su imali HDD a ne usb port.
VoD uveden u srbiji prvo jer je bila testna platforma i bio je i tamo PRESKUP a ovdje radi potencijalnih 100 korisnika u to vrijeme kolko ih je moglo biti naspram velicine TMH mreze nije bilo isplativo dovodit, ne znam na kraju krajeva i sad sto ga dovode i instaliraju kad nece imat opet dovoljno korniska da bude isplativo.
Tema ovog komentara je da je telemach u BiH doveo tehnoloske i telekomunikacione inovacije, da je prije njega nivo usluge bio u mracnom dobu na svim nivoima, a ti jos kukas i pravis se pametan i pricas o stvarima o kojima nemas pojma. I na kraju krajeva, kolko su im politicari i razne guzonje ovdje u BiH uzeli samo na "kafe" kako bi dobili papire i dozvole koje bi trebali dobiti inace bez problema jer su ispunili sve uslove, ja bi cjenu digo za 50% pa nek prica ko god hoce sta o monopolu i svemu ostalom. Telemach je privatna firma i moze da radi sta hoce, dobili su dozvolu od konkurentno vijeca, a ti, ako ti se ne svidja uzmi BHT, Logosoft(t.j. mtel) ili Dasto-Semtel, tamo je usluga bez premca
I samo da znas argumentacija ti je kurac, ne baratas cinjenicama a nisi ni tehnicki podkovan, nego mlatis praznu slamu.
- Telemach
#24846 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Zdravo rolacity,rolacity wrote:Imam Trio Grande Family paket i nedavno sam ukinuo HD paket. Primjetio sam da sam nakon toga ostao i bez SK HD programa iako bih ga, sudeći prema ovom http://telemach.ba/D3+-+digitalna+telev ... v_start2=0, trebao imati. Možete li provjeriti o čemu se radi?
molimo Vas da nam u inbox dostavite broj Ugovora ili korisničke podatke kako bismo u najkraćem roku provjerili i odgovorili na post.
- Johnny071
#24847 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Pa ja, kad ti iznese neko argumente na koje ne mozes da odgovoris jer pricas napamet i prenosis polu tacne informacije, onda mu kazes da ide cuvat ovce ? Sad bi ja trebo da ti kazem da ja nisam na tom nivou i da to o cuvanju ovaca sto si cuo od mame i tate sta su radili kad su bili mali ne stoji, ali necunekkem wrote: Hajd ti fino tako pricaj sa onima sa kojima si cuvao ovce. Ja se na taj nivo komunikacije ne spustam.
- Johnny071
#24848 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Hahaha zajebaji zajebajimirza_15 wrote:Haj uzivaj. Napisao bih ti ja na pp, ali provalices me javno na forumu pa ne smijemJohnny071 wrote:
e jebiga onda ako se znamo (ja fakat ne znam ko je) nema veze zaboravi odo imam posla svakako![]()
![]()
-
mirza_15
#24849 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Johnny071 wrote:Hahaha zajebaji zajebajimirza_15 wrote:Haj uzivaj. Napisao bih ti ja na pp, ali provalices me javno na forumu pa ne smijemJohnny071 wrote:
e jebiga onda ako se znamo (ja fakat ne znam ko je) nema veze zaboravi odo imam posla svakako![]()
![]()
nema veze ko god da si ako se znamo jos pogotovo ako si bivsi kolega iz neke od firmi aferim nemamo se sta raspravljat jer bi mogli ispisat citav forum
-
nekkem
#24850 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Tebi je argument za nepruzanje usluge u BiH koju sestrinske firme iz grupacije pruzaju u regionu korupcija, i ti govoris o argumentima i njihovoj jacini?Johnny071 wrote:Pa ja, kad ti iznese neko argumente na koje ne mozes da odgovoris jer pricas napamet i prenosis polu tacne informacije, onda mu kazes da ide cuvat ovce ? Sad bi ja trebo da ti kazem da ja nisam na tom nivou i da to o cuvanju ovaca sto si cuo od mame i tate sta su radili kad su bili mali ne stoji, ali necunekkem wrote: Hajd ti fino tako pricaj sa onima sa kojima si cuvao ovce. Ja se na taj nivo komunikacije ne spustam.
Da, uveli su jako puno toga novog na trziste kad su se tek pojavili, ali sad spavaju na lovorikama. Posljednji pravi novitet koji je uveden, i to prilicno naopako, su CAM moduli. Osim toga, dodaju poneki kanal (nista interesantno) i povecavaju brzinu konekcije, i to je otprilike to u prethodnih par godina.
HS je imao flat prije nego sto je Telemach i postojao (prvo 1MB pa onda 3) - znam 100% jer sam bio korisnik istog. U ta doba je GlobalNet nudio pakete sa limitom i PPTP konekciju - znam i ovo 100% jer sam bio korisnik istog i znam da je brojac potrosnje iskljucen jedno pola godine prije nego je Telemach zvanicno preuzeo tako da se i to moglo smatrati nekakvim flat-om. Mislim da je i ELOB bio poceo sa nekim flat opcijama ali nisam 100% siguran u to jer njihov korisnik nisam bio.