Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
clio_dci120 wrote:Kako su Cooltura i Vienna otvoreni, primjeti se da uvijek ima mjesta u CD-u
Meni je od lokala Cooltura trenutno najbolja, sad u petak otisao u Sibicu, nije bilo mjesta, ali isto kulturno sredjeno, svidja mi se.
Nemam pojma, prođem redovno pored "kulture" ali mi ne pada na pamet tu sjesti, mene samo ime odbija da je to cudo jedno.
nesto me zanima,pa ako ko zna da mi objasni,drugu mi umro otac,otisao u gradska groblja,da to sve sredi,i receno mu da je vjerska sahrana dosta skuplja od ateisticke,neligiozne,zna li ko zbog cega,znaci nije isao u crkvu pa da mu je tamo receno da jos nesto plati dodatno,nego u gradskim grobljima,sta je to toliko skuplje kod vjerskih sahrana?
phillie wrote:Dok se hodze namire. Rodjaku nedavno umro roditelj koji je bio clan IZ, i dzenaza izasla preko hiljadu maraka...
ne,nije isao u crkvu,srbin je,nego je cijena ukopa,razlicita zavisno od toga da li zeli ovu ili onu sahranu,nije valjda da od para koje se uplate gradskim grobljima kad se zeli vjerska sahrana dio ide i vjerskim zajednicama?
...koliko ja znam sve vjerske zajednice imaju mjesecnu/godisnju clanarinu i ako si za zivota bio clan i uplacivao cijena ukopa/dzenaze je niza...ako nisi bio redovan platisa za zivota onda nakon smrti mora porodica izmiriti obaveze i zato dodje skuplje...
Gradska groblja su firma koja se bavi ukopom pokojnika/rahmetlije bez obzira koje konfesije bio ili je ateista i mislim da je u cijenu uracunat i dio koji ide vjerskim zajednicama...ako je ateista, onda nema troskova vjerskih zajednica...ispravite me ako grijesim...
Norm wrote:...koliko ja znam sve vjerske zajednice imaju mjesecnu/godisnju clanarinu i ako si za zivota bio clan i uplacivao cijena ukopa/dzenaze je niza...ako nisi bio redovan platisa za zivota onda nakon smrti mora porodica izmiriti obaveze i zato dodje skuplje...
Gradska groblja su firma koja se bavi ukopom pokojnika/rahmetlije bez obzira koje konfesije bio ili je ateista i mislim da je u cijenu uracunat i dio koji ide vjerskim zajednicama...ako je ateista, onda nema troskova vjerskih zajednica...ispravite me ako grijesim...
ovde je u pitanju cijena ukopa,znaci cijena poslova koje obavlja gradsko groblje,a mimo toga znam da se posebno plaća dolazak svecenika,ne znam za hodže i popove,to se njemu i plati,bez posrednika
Pa ako je srbin, sto nije zavrsio sve kod Dobrice iz pogrebnog drustva-cvjecare Neven, pored Pravoslavne crkve? On najvise radi pravoslavce, ateiste i poneki katolik ili musliman mu prilete-obzirom da te vjerske zajednice obavezuju pripadnike da se u njihovim pogrebnim društvima to završe-Irtihal i Sv. Anto
Throttle wrote:Pa ako je srbin, sto nije zavrsio sve kod Dobrice iz pogrebnog drustva-cvjecare Neven, pored Pravoslavne crkve? On najvise radi pravoslavce, ateiste i poneki katolik ili musliman mu prilete-obzirom da te vjerske zajednice obavezuju pripadnike da se u njihovim pogrebnim društvima to završe-Irtihal i Sv. Anto
otisao je u gradska groblja,direktor mu rekao da je sahrana bez vjerskih obilježja jeftinija od one sa vjerskim obilježjima,bar što se tiče plaćanja prema gradskom groblju,i tako je i odlučio,nije mi jasno što je sahrana osobe kao vjernika skuplja,bar što se tiče plaćanja prema gradskom groblju,kad će se ionako platiti svećeniku,hodži,popu šta se već plaća kad dodju na groblje
Nije ni meni jasno, moguce da je drugacija oprema (muslimani se npr zakopaju na tabutu koji je ustvari daska i vjerovatno je poprilicno jeftino dok pravoslavci i katolici kupe sanduke, kovcege, kako ko zove, sto je skuplja varijanta, mozda i ateistima stavljaju tu jeftiniju "opremu"), pa onda stave onaj krst-kriz ako je vjerska i tome slicno. Mozda u nacinu pripreme pokojnika. A mozda i malo klepaju po usima jer se malo ljudi zeli ukopati kao ateista vec se najcesce ukopaju kao pripadnici religije kojoj su roditelji pripadali, bez obzira jesu li obavljali vjerske duznosti tokom zivota ili ne
Bas cu pitat Dobricu kad ga vidim sta je razlog
Znam da mi je jednom spominjao da ukopa i muslimane ali Islamska zajednica ne dopusta da dođe neki hodža koji je u službi ako dženaza ne ide preko IZ (dobija otkaz) pa onda neko od familije prouči nešto i slično. Isto tako i katolici uslovaljavaju da ide preko Sv. Anto
Tuga...
Throttle wrote:Nije ni meni jasno, moguce da je drugacija oprema (muslimani se npr zakopaju na tabutu koji je ustvari daska i vjerovatno je poprilicno jeftino dok pravoslavci i katolici kupe sanduke, kovcege, kako ko zove, sto je skuplja varijanta, mozda i ateistima stavljaju tu jeftiniju "opremu"), pa onda stave onaj krst-kriz ako je vjerska i tome slicno. Mozda u nacinu pripreme pokojnika. A mozda i malo klepaju po usima jer se malo ljudi zeli ukopati kao ateista vec se najcesce ukopaju kao pripadnici religije kojoj su roditelji pripadali, bez obzira jesu li obavljali vjerske duznosti tokom zivota ili ne
Bas cu pitat Dobricu kad ga vidim sta je razlog
Znam da mi je jednom spominjao da ukopa i muslimane ali Islamska zajednica ne dopusta da dođe neki hodža koji je u službi ako dženaza ne ide preko IZ (dobija otkaz) pa onda neko od familije prouči nešto i slično. Isto tako i katolici uslovaljavaju da ide preko Sv. Anto
Tuga...