nista onda, 1/4 FBiH ostaviti na ulici, uzeti od siromasnih, dati imucnimaelcaliente wrote: ↑25/05/2025 19:59To smo odbacili i prigrlili kapitalizam.Sanjarko wrote: ↑25/05/2025 19:56ne solidarnost, ne jednakost, ne bratstvo i jedinstvoelcaliente wrote: ↑25/05/2025 19:44
Pa reforma koja je solidna za buducnost.
Ovako imas ljude koji dobijaju penziju a da nisu uplacivali.
Ono sto su uplacivali ispadose idioti.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Sanjarko
#24776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
-
Montana1
#24778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebes kapitalizam. Daleko je on od dobrog. A i braca Kinezi su mu dohakali. Jos malo.elcaliente wrote: ↑25/05/2025 19:59To smo odbacili i prigrlili kapitalizam.Sanjarko wrote: ↑25/05/2025 19:56ne solidarnost, ne jednakost, ne bratstvo i jedinstvoelcaliente wrote: ↑25/05/2025 19:44
Pa reforma koja je solidna za buducnost.
Ovako imas ljude koji dobijaju penziju a da nisu uplacivali.
Ono sto su uplacivali ispadose idioti.
-
elcaliente
#24779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi Sanjarko razumio, ne bi se nikome nista uzelo.
Nego bi se vratilo onima koji su uplacivali.
- Sanjarko
#24780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne ide to tako. 100 godina je sistem tako postavljen, mozda i duze od toga. A imucni imaju, i gap samo postaje sve veci i veci izmedzu njih i siromasnih, u siromasne ubrajam i srednji tzv stalez koji je mit po meni.elcaliente wrote: ↑25/05/2025 21:45Nisi Sanjarko razumio, ne bi se nikome nista uzelo.
Ako nisi u oko 5% tj pripadnik elite tj privilegovane kaste sa svim od love do imetka si siromasan ili siromasniji si.
- jeza u ledja
#24781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mozes ljude koji ne mogu vise raditi (nikakav posao) jednostavno zaboraviti da postoje. Isto vazi za djecu. Isto vazi za fizicki/mentalno hendikepirane. Shvatam da su ovo rastezljivi pojmovi, kao sto smo vidjeli iz ranije rasprave (gdje pocinje penzija, gdje zavrsava mladost), a pogotovo je rastezljivo ovo oko hendikepiranosti. No uvijek ce postojati odredjeni ljudi kojima drzava treba pomagati.elcaliente wrote: ↑25/05/2025 21:45Nisi Sanjarko razumio, ne bi se nikome nista uzelo.
- Didier
#24782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A šta očekuješ nakon što se ponašaš kao govno prema meni? Nisam te ničim uvrijedio, pokušao sam s tobom fino pričati, iako ne znam ništa o tebi jer te nisam čitao, ali su tebi smetale moje doskočice namijenjene drugim forumašima.jeza u ledja wrote: ↑25/05/2025 15:44Ocekivani papanski odgovor. Ne treba ti puno da pokazes kakav si.
Tebi nisam rekao ružnu riječ i opet se nešto kurčiš. Zato i kažem sikter jer sam već izgubio dovoljno vremena s nekim ko možda i trola.
-
elcaliente
#24783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, slazem se ali to nije prica za penziono osiguranje.jeza u ledja wrote: ↑25/05/2025 22:59Ne mozes ljude koji ne mogu vise raditi (nikakav posao) jednostavno zaboraviti da postoje. Isto vazi za djecu. Isto vazi za fizicki/mentalno hendikepirane. Shvatam da su ovo rastezljivi pojmovi, kao sto smo vidjeli iz ranije rasprave (gdje pocinje penzija, gdje zavrsava mladost), a pogotovo je rastezljivo ovo oko hendikepiranosti. No uvijek ce postojati odredjeni ljudi kojima drzava treba pomagati.elcaliente wrote: ↑25/05/2025 21:45Nisi Sanjarko razumio, ne bi se nikome nista uzelo.
Ovo sto sam ja napisao se tice samo penzionog i da tu treba reforma npr. ukidanje minimalne i zagarntovane penzije.
Penzija treba biti postavljena na fer osnovi jer se ovako obezvrijedila.
- dr_Evil
#24784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mogu reci da ne volim svoj posao, mada sam ga nekad zaista volio, sad je samo prihvatljiv, popunim dan, a imam i puno vremena za forum. Iskreno postalo mi je vise zanimljivo raditi rukama nego biti u kancelariji, sada uzivam u renoviranju kuce, jest da me opali struja svako malo ali osjecaj je odlicanjeza u ledja wrote: ↑24/05/2025 15:12Ja obratno razmisljam - ako jedva cekam kad cu prestati raditi, to znaci da sam zivot posvetio radu kojeg nisam volio.dr_Evil wrote: ↑24/05/2025 11:07Ako budem radio i dan duze od zakonski propisanog minimuma, to je znak da sam u zivotu nesto krivo uradio(jer ocito nemam nista drugo cemu cu se posvetiti), ako ne i sve.jeza u ledja wrote: ↑24/05/2025 11:04
Moze i 60. Ista je poenta.
Ne rade sve poslove ljudi istih godina.
Naravno ovo ne vazi za svaku profesiju - neke jednostavno ne mozes radit pod starost.
Usput, razmisljas kao tipicni inzinjer.![]()
- skafiskafsnjak
- jeza u ledja
#24786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti se 3 godine na ovoj temi kurcis i ponasas kao govno prema drugima, omalovazavajuci ih i sprdajuci se.Didier wrote: ↑26/05/2025 00:37A šta očekuješ nakon što se ponašaš kao govno prema meni? Nisam te ničim uvrijedio, pokušao sam s tobom fino pričati, iako ne znam ništa o tebi jer te nisam čitao, ali su tebi smetale moje doskočice namijenjene drugim forumašima.jeza u ledja wrote: ↑25/05/2025 15:44Ocekivani papanski odgovor. Ne treba ti puno da pokazes kakav si.
Tebi nisam rekao ružnu riječ i opet se nešto kurčiš. Zato i kažem sikter jer sam već izgubio dovoljno vremena s nekim ko možda i trola.
Ocigledno to ni ne primjecujes dok se tebi neko ne obrati na slican nacin.
Vecina nas patimo od fenomena "kuriranja" svog zivota u pozitivnom svjetlu na drustvenim mrezama, ukljucujuci i ovaj forum, to se vidi kroz mnoge postove, ali tebi se to ocigledno pretvorilo u zesci kompleks, pa na ruzan nacin spustas drugima uzdizuci sebe.
Shvati prije svega da ovu temu cita mnogo vise ljudi nego sto u njoj ucestvuje i da ona sluzi izmedju ostalog i da nekoj mladoj osobi ponudi nesto korisno ako se dvoumi u vezi odlaska vani. Ne sluzi samo nama starim prdavcima da se hvalimo jedan drugom ko je zadovoljniji svojim zivotom. Sve sto ti neiskusnijima nudis je ogorcenost zivotom vani, iako se izmedju redova moze procitati da si itekako (valjda) hajrovao od tog iskustva, i to ne samo finansijski. I to je ono sto je u stvari ocigledno - da si upravo ti primjer da se isplati otici vani (bar, ponavljam, po tvojoj prici), pogotovo kad si jos uvijek relativno mlad. No ti si toliko opterecen dokazivanjem drugima da je tvoj izbor da se vratis u BiH najbolja stvar na svijetu, da ne vidis koliko je ogromno licemjerje iz tvoje pozicije pripovjedati drugima o "uzasima" Zapada. Ne pokazujes ni pedalj zelje za razumijevanjem da nije bas svacije zivotno iskustvo ili misljenje u relaciji s tvojim - lose, jer se ne podudara sa tvojim.
Sve sam ovo vec ranije napisao na jedan ili drugi nacin, ali eto ponavljanje je majka znanja.
I sasvim mi je jasno da ni mi ostali nismo cvjecke. Vjerujem ja da si ti u pravom zivotu bolja osoba. No na ovoj temi se ponasas supacki. Nadji bolji nacin da se sam sebi dokazujes.
- Ozimician
#24787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Drugi forumasi svakako ne bi trebali nikada da budu tema, ali eto ima onih koji se ocigledno vole fiksirati vise na druge forumase, nego na sam doprinos temi.
Didieru mozete svasta spocitavati, ako vam je on vec toliko zanimljiv lik, ali da konstruktivno doprinosi temi - doprinosi itekako.
To sto se nekome njegov doprinos temi ne dopada je vec drugi par rukava...
Didieru mozete svasta spocitavati, ako vam je on vec toliko zanimljiv lik, ali da konstruktivno doprinosi temi - doprinosi itekako.
-
Osmi Socrates
#24788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Drugi forumaši ne bi trebali biti tema, ali on odlučio da post posveti drugim forumašima.
Anyway, osnovni problem penzija (a i svega ostalog) u kapitalizmu (kao i uopšte, najlakše je kapitalizam kriviti za sve) je da mi kao društvo (ili kao ljudska vrsta) nismo spremni za sljedeći leap forward u evoluciji.
Ako ovako nastavi, ne samo da će eksperimentirati sa penzijama, na kraju će i ubijati ljude koji nisu sposobni da zarade. Naći će već neki način da to predstave kao humanitarni akt. Teško onome koji očekuje da živi od države pod stare dane.
Anyway, osnovni problem penzija (a i svega ostalog) u kapitalizmu (kao i uopšte, najlakše je kapitalizam kriviti za sve) je da mi kao društvo (ili kao ljudska vrsta) nismo spremni za sljedeći leap forward u evoluciji.
Ako ovako nastavi, ne samo da će eksperimentirati sa penzijama, na kraju će i ubijati ljude koji nisu sposobni da zarade. Naći će već neki način da to predstave kao humanitarni akt. Teško onome koji očekuje da živi od države pod stare dane.
Last edited by Osmi Socrates on 26/05/2025 17:59, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#24789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Htio si napisati, tvoje misljenje se najvise podudara s njegovim pa zato nalazis za shodno da ga branis?Ozimician wrote: ↑26/05/2025 17:43 Drugi forumasi svakako ne bi trebali nikada da budu tema, ali eto ima onih koji se ocigledno vole fiksirati vise na druge forumase, nego na sam doprinos temi.
Ili si mozda htio reci da se on ne bavi drugima?
A naravno da doprinosi temi. I iz njegovih postova covjek nesto nauci.
- Ozimician
#24790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Previse sujete svakako za jedan anonimni forum
Opustite se ljudi.
Opustite se ljudi.
- jeza u ledja
- skafiskafsnjak
#24792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I sta ima? Jel se promjenilo sta u zadnjih 100 stranica? Isplati li se ici ili je bolje imati svoju firmu u Sarajevu?
Poyy
Poyy
-
moimoi
#24793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uvijek se isplati otici jer je to iskustvo za citav zivot. Da li ces ostati zauvijek, do peMzije ili samo par godina… nebitno.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#24794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Treba nam novi Otto von Bismarck. Ja sam to zakljucio
-
belfy
#24795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa, Didier je samo odabrao stranu koju ce braniti, a to su njegovi izbori. i ovo sto mu jez pominje sve stoji. nesto slicno bih ja mogao napisati na skoro svaki tvoj post bez uplitanja licnog. sve ono zadnje sto si pisao i pominjao "Freizeitausgleih" nema veze s vezom, a sto je pocelo sa godisnjim odmorima... no, meni pocesto bude mrsko ispravljati krive Drine... jer kome treba trosenje vremena da se odgovori na svaku pogresnu stvar, laz ili nerazumijevanje necega? pogresne informacije, kao i lazne price nisu doprinos temi, nego upravo suprotno.Ozimician wrote: ↑26/05/2025 17:43 Drugi forumasi svakako ne bi trebali nikada da budu tema, ali eto ima onih koji se ocigledno vole fiksirati vise na druge forumase, nego na sam doprinos temi.
i, nije Didier prvi. kao sto sto ni ti nisi zadnji. bio je tu i HAVANA prije, Melbourne je jos uvijek tu, a doci ce neki Ozimician i Didier i poslije. doduse, ti bas ne spadas u ovu ekipu, jer se nisi vratio, ali burgijas slicnu pricu, mada u odnosu na njih - neosnovanu. ti si jos na onoj da ubjedjujes druge da ne trebaju pratiti tvoje korake (ili napraviti istu gresku odlaskom). docim realnost poprilicno fulas i pocesto zalazis u teme koje razumijes malo ili nikako...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Rugafet
#24797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ošo sam. I dalje gledam Zvezde granda, elitu, prdim uz roštilj, uzimam pare lopatom i super mi je. Ni jednog, bukvalno ni jednog trenutka na pamet mi palo nije da se vratim ili da razmišljam jesam li trebo otic.
- Didier
#24798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi buraz, prema tebi se nisam ponašao šupački, ali evo ti si se našao pozvanim da braniš neke druge, prema kojima možda jesam.jeza u ledja wrote: ↑26/05/2025 17:21 Ti se 3 godine na ovoj temi kurcis i ponasas kao govno prema drugima, omalovazavajuci ih i sprdajuci se.
Ocigledno to ni ne primjecujes dok se tebi neko ne obrati na slican nacin.
Vecina nas patimo od fenomena "kuriranja" svog zivota u pozitivnom svjetlu na drustvenim mrezama, ukljucujuci i ovaj forum, to se vidi kroz mnoge postove, ali tebi se to ocigledno pretvorilo u zesci kompleks, pa na ruzan nacin spustas drugima uzdizuci sebe.
Shvati prije svega da ovu temu cita mnogo vise ljudi nego sto u njoj ucestvuje i da ona sluzi izmedju ostalog i da nekoj mladoj osobi ponudi nesto korisno ako se dvoumi u vezi odlaska vani. Ne sluzi samo nama starim prdavcima da se hvalimo jedan drugom ko je zadovoljniji svojim zivotom. Sve sto ti neiskusnijima nudis je ogorcenost zivotom vani, iako se izmedju redova moze procitati da si itekako (valjda) hajrovao od tog iskustva, i to ne samo finansijski. I to je ono sto je u stvari ocigledno - da si upravo ti primjer da se isplati otici vani (bar, ponavljam, po tvojoj prici), pogotovo kad si jos uvijek relativno mlad. No ti si toliko opterecen dokazivanjem drugima da je tvoj izbor da se vratis u BiH najbolja stvar na svijetu, da ne vidis koliko je ogromno licemjerje iz tvoje pozicije pripovjedati drugima o "uzasima" Zapada. Ne pokazujes ni pedalj zelje za razumijevanjem da nije bas svacije zivotno iskustvo ili misljenje u relaciji s tvojim - lose, jer se ne podudara sa tvojim.
Sve sam ovo vec ranije napisao na jedan ili drugi nacin, ali eto ponavljanje je majka znanja.
I sasvim mi je jasno da ni mi ostali nismo cvjecke. Vjerujem ja da si ti u pravom zivotu bolja osoba. No na ovoj temi se ponasas supacki. Nadji bolji nacin da se sam sebi dokazujes.
Ako moram u životu biti diplomata, ako moram na poslovnim sastancima paziti šta pričam (mada više ni to ne moram, ali nekad sam morao), ne moram to još i na forumu.
Forum i jeste dobar način komunikacije jer su ljudi ili brutalno iskreni, ili lažu do neba, a ove druge možeš skontati.
Nas ima nekoliko na ovoj temi koji zastupamo manje - više isti stav, a to su Melburn, Bata, Ozimician, SaraFina (mada dugo nije pisala), ja i možda još nekoliko drugih.
Ja možda ne upakujem stvari kako bi bilo kulturno, Melburn još manje, i onda to možda nekome izgleda da se kurčimo. Okej, to je legitimno da tako misle, a nas plaho i ne interesuje što neko o nama misli sve najgore.
Ipak, ja sam se uglavnom ponašao šupački nakon što je neko bio takav prema meni, posebno onaj papak iz Krajine koji svršava na Željka Komšića po drugim temama i likovi slični njemu. On je taj koji je pričao kako radi za 800 eura na sat, a ovamo je dan i noć na forumu, i lobira za DF. How yes no.
Ono što je zanimljivo je da smo ispisali gotovo hiljadu stranica, a da se na kraju opet u većini stvari nismo složili, svi zastupaju i dalje iste stavove, ne miču ni makac.
Moj je stav da svako treba otići, ako nema ništa drugo, i ako se osjeća bespomoćno u BiH. Kad ode, shvatiće da je i kod kuće možda bilo neloše, odnosno da je bilo šansi koje je propustio.
Moj je stav da se u Bosni i Hercegovini može itekako dobro živjeti, ali moraš raditi. Svi ovi likovi koji su odselili po Njemačkoj i sličnim zemljama danas rade ono što kod kuće nisu htjeli. Da su uložili isto toliko energije koliko ulažu kad odu vani, što na jezik, što na prilagodbu, što na crnčenje, bili bi u Bosni bogataši.
Ali u Bosni je vazda neko drugi kriv. Kriv je Dodik, kriv je Čović, krive su naše balije, ili ko zna ko god već. Kad odu vani, ne znaju ni ko je načelnik opštine, a ovdje sve znaju i u sve se petljaju.
Ja sam mnogo zaradio vani za naše uslove, i to sam uložio, dio ovdje, a dio takođe vani, ali sam prevashodno imao sreće, i mnogo rizikovao. Rizike koje sam ja preuzeo u doba kad sam već imao djecu ljudi oko mene nisu ni pomišljali da urade. Zato mi se vratilo, ali moglo je završiti i kobno, pa da onda moram crnčiti opet negdje za hiljadu i po maraka. Sreća, nije tako bilo.
Ipak, ono što ljudi žele od života u 90% slučajeva je da rade, dobijaju platu i žive od toga. Ja nisam taj lik, ja ne živim od plate, i nadam se da neću morati. I svoju ću djecu tako učiti.
Kad se živi od plate, evo recimo u toliko spominjanoj Njemačkoj, velika većina naših ne može sebi priuštiti nešto što su za mene osnove, a to su stan, dva - tri putovanja godišnje i dobar auto. Putovanja i auto možda i mogu, ali stan gotovo nikad. Jebem ja tu zemlju u kojoj ne možeš kupiti stan, a ubjeđuje te da živiš dobro. Meni to nije pojam dobrog, taman ti kirija bila i smiješno mala (mada nikad nije tako).
Amerika i Kanada su druga priča, evropske zemlje opet svaka na svoj način različita, i sve se to može raspravljati, ali ono što ti niko ne može platiti je zagrljaj tvog djeteta i tvojih roditelja, suze kada oni odu, ili dženazu na koju stigneš otići dajdži ili amidži.
Ljudi te stvari ovdje ismijavaju, i neće da kažu iskreno, ali često je to slučaj jer nemaju kome otići ni na žalost, a ni na svadbu. Takvima je lakše i otići, i ne vratiti se.
Međutim, kad već pričamo o meni, ja sam svakome pomogao ko mi se javio s konkretnim pitanjima o Holandiji i Belgiji, a javljalo mi se nekoliko forumaša. Neke sam i upoznao, pio kafe s njima, ostao u kontaktu i pored foruma. Za razliku od mene, većina vas ovdje krije identitete, i ne priča ništa o sebi, i onda kažete nekome da se kurči.
To je nisko, ali okej, vama na čast.
Kome se ne sviđa, može zaobići moje postove.
Ko ne zna čitati, ni bukvalno, a ni između redova, taj će reći da se kurčim. Ne kurčim se, samo kažem kako jeste.
Jebo te budućnost koju mi švabo određuje. Nismo ih protjerali pedesetih pola miliona da bismo im se danas ulizivali.
- jeza u ledja
#24799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda sad i skontas zasto neko zeli biti anoniman.Didier wrote: ↑26/05/2025 23:21 Ako moram u životu biti diplomata, ako moram na poslovnim sastancima paziti šta pričam (mada više ni to ne moram, ali nekad sam morao), ne moram to još i na forumu.
Forum i jeste dobar način komunikacije jer su ljudi ili brutalno iskreni, ili lažu do neba, a ove druge možeš skontati.
Pitas ah zasto neko krije svoj identitet....pa upravo zato, da ne moram objasnjavati familiji i nekim prijateljima, poznanicima, zasto imam XY stav o necemu sto mozda upravo oni praktikuju. Ili slicno. Bas se dotice ove teme, ali tokom boravka na forumu bilo je i drugih. Jednostavno zelim slobodu izrazavanja. S nekim bi tako i u lice, s nekim pak ne bih. Ali ne zelim bez potrebe ulaziti u konflikt za rad foruma. Kako ja, tako vjerovatno i hipter drugih ljudi.
S tim sto, ne vjerujem da su ljudi bas iskreni ni na forumu. Mislim da cesto lazu ili napuhavaju.
I tako opet u startu pokazujes snishodljivost i svoju projekciju prema zivotima drugih. Milion ljudi, milion cudi, milion situacija.Moj je stav da svako treba otići, ako nema ništa drugo, i ako se osjeća bespomoćno u BiH. Kad ode, shvatiće da je i kod kuće možda bilo neloše, odnosno da je bilo šansi koje je propustio.
Ljudi treba da idu ako zele da idu, ne nuzno jer nemaju nista drugo i jer se osjecaju bespomocno. Mada siguran sam da se mnogi ljudi osjecaju upravo bespomocno i nemaju nista drugo, i siguran sam da vecina njih nikad nece ni pomisliti da je kod kuce mozda bilo bolje, jer nije. Jedina sansa koju je taj neko mogao propustiti je sto nije otisao vani.
Ima i drugih, oni koji nisu bespomocni, vec suprotno, oni koji su najuspjesniji, najpametniji, najsnalazljiviji i najvrjedniji. Oni idu vani jer zele vise, jer znaju da mogu i da ce dobiti vise. Znaci bez obzira sto bi i u Bosni bili uspjesni, oni zele vani jer ce tamo pogotovo biti uspjesni. Dodatno, a mozda i bitnije jer nije sve do novca - oni zele vani jer zive u jednoj maloj zemlji koja je evropska provincija. Oni zele vani jer zele biti okruzeni nekim drugim ljudima ili jednostavno mozda raznim ljudima iz raznih sfera zivota, raznih kontinenata i raznih jezika. Zele zivjeti u zemlji sa bogatom kulturom i mentalnom i fizickom povezanoscu sa cijelim svijetom. Zele zivjeti u zemlji, ili ako hoces, gradu, u kojem mogu vidjeti omiljeni bend, ili otici u muzej, pozoriste, sta ja znam, festival kobasica ili neku drugu glupost, zele zivjeti u dinamicnoj, progresivnoj i kozmopolitskoj sredini. Svega toga ima i u BiH, ali na kasiku. Dalje, taj neko mozda zeli da zivi u uredjenoj drzavi i sistemu koji nije korumpiran u mjeri kakav je u BiH, u kojoj znas kojim putem mozes doci do odredjenih stvari, i u kojoj nece biti okruzen poluratnim stanjem, gdje ne znas sutra hoces li sva svoja ulaganja izgubiti jer ce se neki kozojeb odluciti da te granatira sa brda.
Na kraju mozda taj neko ne zeli da zivi u zemlji u kojem je mozda njemu dobro, ali drugima oko njega nije.
Tebi to nije ocigledno jasno, ili mislis da neko laze, ili ti to jednostavno nije bitno. Ili ti nije VISE bitno jer si omatorio. Drugima jeste. No posto se ne poklapa sa tvojim svjetonazorom, tebi je to negativno ili supljak.
I meni je isto tako tesko se boriti protiv poriva da nekoga ko razmislja kao ti ne zamislim kao zatucalim, neuspjesnim luzerom, koji se nije snasao vani i koji je nesposoban da bude sretan u sredini ili situaciji koja pruza drasticno vise od zivota u BiH, i da sad trazi udobnost u nekom coporu u kojem je odrastao i gdje se jedino moze osjecati dobrodosao. Nekome na kraju ko nije uspio napraviti smislen, blizak i trajan kontakt sa sredinom u kojoj je zivio, pa se vratio u ono sto jedino poznaje i gdje ce uvijek biti dobrodosao. Ili mozda nekog ko bi radije da je velika riba u maloj bari, nego obratno, nekog ko se kao gastarbajter vratio nazad sa belom meckom, napravio sebi najljepsu kucu u naselju i sad mu mala sredina titra muda jer je glavni baja.
Tesko se protiv toga boriti jer to su sve ruzni stereotipi. Mozda neki od njih u nekoj mjeri vaze i za tebe, ko zna, ali ljudi su obicno nesto komplikovaniji od toga. I ono sto je bitnije - nisu svi ljudi isti i ne odgovara svakome u svakom trenutku zivota ista stvar. Neki ljudi mozda i lakse plivaju u odredjenoj sredini, a neki na primjer zele sporiji zivot. Sta ja imam na nekoga projicirati svoje zivotne prohtjeve?
Moj je stav da ako si vrijedan i sposoban, da uvijek mozes bolje zivjeti vani nego u BiH. Mogu raditi i vani isto tako biti vrijedni i zaradjivati jos vise i imati veci standard. Ili mogu otici vani i tamo raditi manje za iste pare i isti standard kao sa puno rada u BiH. Zasto bi ostali u BiH?Moj je stav da se u Bosni i Hercegovini može itekako dobro živjeti, ali moraš raditi. Svi ovi likovi koji su odselili po Njemačkoj i sličnim zemljama danas rade ono što kod kuće nisu htjeli. Da su uložili isto toliko energije koliko ulažu kad odu vani, što na jezik, što na prilagodbu, što na crnčenje, bili bi u Bosni bogataši.
Dodatno, upravo vani ljudi mogu prije raditi ono sto zele, ono za sta su se skolovali (po mogucnosti isto tako vani), nego u Bosni.
U stvari ovo nije moj "stav", ovo su jednostavni fakti.
No ti uporno polazis od stava da je Bosna ko Bosna zemlja koja pruza mnogo toga, a Zapad je uzas zivi, pa onda mislis da je jedino u lovi problem.
Ja sam mnogo zaradio vani za naše uslove, i to sam uložio, dio ovdje, a dio takođe vani, ali sam prevashodno imao sreće, i mnogo rizikovao. Rizike koje sam ja preuzeo u doba kad sam već imao djecu ljudi oko mene nisu ni pomišljali da urade. Zato mi se vratilo, ali moglo je završiti i kobno, pa da onda moram crnčiti opet negdje za hiljadu i po maraka. Sreća, nije tako bilo.
Meni je nejasno kako ti ne vidis kontradikciju toga sto pises?Međutim, kad već pričamo o meni, ja sam svakome pomogao ko mi se javio s konkretnim pitanjima o Holandiji i Belgiji, a javljalo mi se nekoliko forumaša. Neke sam i upoznao, pio kafe s njima, ostao u kontaktu i pored foruma. Za razliku od mene, većina vas ovdje krije identitete, i ne priča ništa o sebi, i onda kažete nekome da se kurči.
To je nisko, ali okej, vama na čast.
Da - nekome ko prica o sebi u superlativima govorimo da se kurci. Ili je neskroman, ili laze.
Mi koji "krijemo svoj identitet" ili se stidimo, ili ne zelimo da se kurcimo.
Dosta ljudi ima i razloga da se kurci i razloga da nesto presucuje. To je jednostavno tako. Stvarni zivot je kombinacija stvari.
Kome se ne svidja, on ce reagovati. Vazda bilo.Kome se ne sviđa, može zaobići moje postove.
Nisu sve protjerali, neke su streljali iz cista mira. Ne pada ti vjerovatno na pamet da su oni nekome bili porodica.Jebo te budućnost koju mi švabo određuje. Nismo ih protjerali pedesetih pola miliona da bismo im se danas ulizivali.
Ali eto ti si sad u svom i na svom, u zemlji u kojoj svako malo neka grupa ljudi bude protjerana odnekud, osjecas slobodu da deklarises svoje okruzenje kao haman pa raj na zemlji. Izmedju ostalog i zato si ti tu, dok su drugi negdje vani.
-
Karikaturist
#24800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
De ba uozbiljite se, iskoristite vrijeme pametnije.