Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
prog321

#2476 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

Elre, To je tebe neko ogulio. Mozes naci jeftinije. :-D

Sto se tice DPFa (Najgluplji izum ikada. Koji ce mi kurc katalizator onda? ) Sta god da stave, naci cemo nacina da skinemo.

Koliko sam razumio ti SCR sistemi su za sada samo u Americi jer oni ionako ne koriste puno dizelasa a benzinski lobi im radi punom parom u vladi.
Nadam se da nece to tako lako proci u Evropi. :-D
ado-šampion

#2477 Re: Potrosnja

Post by ado-šampion »

prog321 wrote:Elre, To je tebe neko ogulio. Mozes naci jeftinije. :-D

Sto se tice DPFa (Najgluplji izum ikada. Koji ce mi kurc katalizator onda? ) Sta god da stave, naci cemo nacina da skinemo.

Koliko sam razumio ti SCR sistemi su za sada samo u Americi jer oni ionako ne koriste puno dizelasa a benzinski lobi im radi punom parom u vladi.
DPF skuplja tzv. cvrste cestice, to ti je ako si ikad prezimio u Sarajevu ovo sto mi svake zime udisemo jer indijanci loze ugalj po brdima okolo.

SCR/NOx katalizatori filtriraju ipak malo "plementije" cestice, koje i dalje nisu sala jer od NOxa zivot izgubi znacajan broj ljudi.

SCR sistemi su masovno u Evropi jer dizelasi bez njih uglavnom ne mogu zadovoljiti Euro 6 normu. Koriste ih mahom svi evropski proizvodjaci, VW, BMW, Pezo, itd.

Uglavnom za prosjecnog Bosanca nema hljeba vise u dizelima. Kad EU aminuje izglasace zakon o emisiji i kud koji mili moji. Nego benzin + plin i udri. :-) Jbg o normalnom svijetu se ide na poboljsanje zivota i zivotne sredine, a kod nas je to sve spansko selo, mi se jos borimo s lozenjem cvrstih goriva u gradovima.
prog321

#2478 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

ado-šampion wrote: Uglavnom za prosjecnog Bosanca nema hljeba vise u dizelima. .
Nema ni za koga u svijetu a to je i cilj americkog benzijskog lobija. Hoce da istisnu dizel iz upotrebe kao u Americi. Logicno, jer im to donosi enormnu zaradu.

Proizvodjaci rade po svome. Mozda za americko trziste, ali EU jos nije uvela tu regulativu. Nadam se da nikad nece :-D
Glup izum. Razumijem vece manje cestice, ali do sad nije prestavljao problem zasto bi odjednom ? Ima razlike dimnjak u kojem lozis stare patike i ovi ispuhni gasovi. :-D
ado-šampion

#2479 Re: Potrosnja

Post by ado-šampion »

Koju regulativu? Svi ovi nabrojani sistemi nalaze se u skoro svakom evropskom dizelskom autu koje hoces danas da izvuces iz salona. Tako da i u EU je pusiona. :-D

Amerikanci nece dizele, prvo jer zagadjuju, drugo ima nafte u izobilju (jbg Bliski istok radi prekovremeno za USA :-) ), ali u EU su isto tako stroge emisione norme. Problem nastaje jer je broj auta tj. zagadjivaca sve veci s godinama. Npr. u Sarajevu gdje sam ja zivio vecinu svog zivota, pred rat je bilo 5-6 auta na parkingu, danas ima 56. U bilo koji veci grad da odes to su armije auta bukvalno. Zasto sve uredjene i normalne drzave daju olaksice za hibride - da izvuku zagadjenje iz gradova.

Kazem to je za nas ovdje sve spansko selo. Mi danas zivimo na nivou na kojem se uredjene drzave bile neke 1980. ako i toliko.
prog321

#2480 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

Amerikanci nece dizele jer imaju najrazvijenije rafinerije u svijetu koje zaposljavaju ogroman broj ljudi. Ne mogu oni presaltat na dizel i otpustiti sve te ljude odjednom. To je jedini razlog. Fucka se Amerima za okolinu. Pogotovo jer mislim da ta prica o cesticama je prenapuhana.
Mi u BiH prvo moramo ukinuti ove stare golfove sa Euro-1 standardom pa onda pricati o Euro 6. :-D
ado-šampion

#2481 Re: Potrosnja

Post by ado-šampion »

To je opsirna tema, ali mi trebamo krenuti od zabrane lozenja cvrstih goriva u gradovima, jeste siromasna drzava ali neke norme moraju biti. Ko nema para da se grije na neko ekoloski prihatljivo gorivo ne treba da zivi u gradu. Pa tek onda na red da dodju auta. Ali prije svega treba razvijati svijest ljudi.

Kod nas se nece desiti, nazalost. Treba dosta vremena da se mentalitet ljudi dovede na iole pristojan nivo da bilo sta krene naprijed. Sve dok je mentalitet hljeba i igara i samo nek ne puca nista nece krenuti pa tako ni to.
amar1994

#2482 Re: Potrosnja

Post by amar1994 »

zato ce sve cesca biti oboljenja od raka, kad bude bas katastrofalna situacija sa zdravljem onda, mozda ali mozda se malo popravi svijest ljudi :-)
NediM17

#2483 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

Da je srece ne bi se dizeli ni vozili. Nego benzinci s plinom.
jefferson

#2484 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

prog321 wrote:Elre, To je tebe neko ogulio. Mozes naci jeftinije. :-D

Ljudi izmislili DPF i onda kako to treba biti, Bosanac mora dati misljenje jel izum dobar ili nije :lol: :lol: :lol: :lol:
1. Kada dodje pravna drzava, a jednog dana ce doci DPF neces skidati. Kada ga skines neces moci proci tehnicki.
2. SCR sstemi su zazivili u SAD ranije jer SAD imaju strozije NoX zakone. Euro6 norme u EU sada se nemogu dostignuti bez SCR-a, osim ako proizvodjaci neidu putem Mazde pa smanje drasticno potencijlnu snagu motora i povecaju potrosnju (NoX: sto manja potrosnja to veca koncetracija tog plina).
3. SCR u SAD zivi jos od 1994 godine odkada svi kamioni i autobusi moraju da imaju taj sistem.
4. Lobi? Jaro moj ti jos zivis u 70-tim. u SAD pomama za elektricnim automobilima. Eno Tesla predstavila novi model, ljudi cekali u redu kao da je prvi iPhone. Pa Chevrolet Bolt. BMW ima 2 godine narudzbi u SAD na i8, a dolazi uskoro i i5 itd.
prog321

#2485 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

Koliko znam ti SCR sistemi nisu zakonski propisani ni u EU. Zasto bi bili regulisani kod nas? Proizvođači to samovoljno ugrađuju u svoje automobile. Naši ljudi takodje zadržavaju pravo da ih samovoljno skidaju :-D
Glup izum koji je skup i bespotreban.

Budućnost je u elektronskim autima.
Mnogi ljudu nisu svjesni da je Elon Musk nedavno otkrio mogućnost konzervisanja električne energije. Znači da struja se više ne gubi nego se sačuva za kasniju upotrebu. To je revolucionarni izum vrijedan Nobela.
To će promjeniti način kako pogonimo vozila.
Benzin i dizel motori bit će uskoro prošlost.
jefferson

#2486 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

prog321 wrote:Koliko znam ti SCR sistemi nisu zakonski propisani ni u EU. Zasto bi bili regulisani kod nas? Proizvođači to samovoljno ugrađuju u svoje automobile. Naši ljudi takodje zadržavaju pravo da ih samovoljno skidaju :-D

Mnogi ljudu nisu svjesni da je Elon Musk nedavno otkrio mogućnost konzervisanja električne energije. Znači da struja se više ne gubi nego se sačuva za kasniju upotrebu. To je revolucionarni izum vrijedan Nobela.
Jel se ti zajebavas ili fakat ozbiljno mislis ovo sto si napisao?
SCR sistemi nisu obavezni. To stoji. Euro 6 je obavezan, a SCR sistem je jedini nacin da smanjis NoX plinove na Euro 6 nivo. Posto "nasi" ljudi zadrzavaju pravo da skinu SCR sistem, ja vjerujem da je taj koji ga skida nasao nacin da to auto i dalje zadovoljava Euro 6 normu?
Nasi ljudi zadrzavaju pravo da ih skinu, naravno. Ljudi zadrzavaju pravo da koriste svoj auto kao taolet, niko im to nebrani.
Njemacka policija takodje zadrzava pravo da te iskljuci iz saobracaja ako imas auto koje ispunjava Euro 6 normu a ti si skinuo SCR (osim ako nasi uber inzinjeri nisu skontali kako da ispune Euro 6 normu bez SCR sistema). Njemacka ili recimo Slovenacka policija te ima pravo iskljuciti iz saobracaja ako ti auto ispunjava Euro V normu a ti si skinuo DPF.
Ali sta oni znaju, glupe svabe i slovenci.
Sto se tice ELon Muska, koji je to ancin da sacuva energiju? Da se to en zove baterija slucajno?
prog321

#2487 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

Nije obična baterija per se. Vise neka vrsta storage unit za električnu energiju. Revolucionaran je izum jer se energija ne gubi. Koliko napuniš struje toliko i dobiješ. Mnogi su pokušali prije njega ali nisu uspjeli.
Proguglaj malo o tome. Musk je prije nekoliko mjeseci imao medijsku konferenciju u kojoj je objasnio da će svaka kuća u budućnost imati takvu rezervu energije. Opcije su bezbrojne. Auta će se moći za pola sata i manje napajati sa jeftinom strujom. Dizel, benzin to je energija prošlosti.
L u c i f e r

#2488 Re: Potrosnja

Post by L u c i f e r »

jefferson wrote:
prog321 wrote:Koliko znam ti SCR sistemi nisu zakonski propisani ni u EU. Zasto bi bili regulisani kod nas? Proizvođači to samovoljno ugrađuju u svoje automobile. Naši ljudi takodje zadržavaju pravo da ih samovoljno skidaju :-D

Jel se ti zajebavas ili fakat ozbiljno mislis ovo sto si napisao?
SCR sistemi nisu obavezni. To stoji. Euro 6 je obavezan, a SCR sistem je jedini nacin da smanjis NoX plinove na Euro 6 nivo. Posto "nasi" ljudi zadrzavaju pravo da skinu SCR sistem, ja vjerujem da je taj koji ga skida nasao nacin da to auto i dalje zadovoljava Euro 6 normu?
Nasi ljudi zadrzavaju pravo da ih skinu, naravno. Ljudi zadrzavaju pravo da koriste svoj auto kao taolet, niko im to nebrani.
Njemacka policija takodje zadrzava pravo da te iskljuci iz saobracaja ako imas auto koje ispunjava Euro 6 normu a ti si skinuo SCR (osim ako nasi uber inzinjeri nisu skontali kako da ispune Euro 6 normu bez SCR sistema). Njemacka ili recimo Slovenacka policija te ima pravo iskljuciti iz saobracaja ako ti auto ispunjava Euro V normu a ti si skinuo DPF.
Ali sta oni znaju, glupe svabe i slovenci.
Sto se tice ELon Muska, koji je to ancin da sacuva energiju? Da se to en zove baterija slucajno?
:D
madner

#2489 Re: Potrosnja

Post by madner »

Struja se znaci ne sacuva :D

Dobro je, ljudi ce moci imati aparate da slusaju muziku bez da su ukljuceni u struju non stop :D
prog321

#2490 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

Jebi ga.
Ne mozes reci nista da se mangupi ne iscerekaju. :-D
Nije to obicna baterija .
Pirija

#2491 Re: Potrosnja

Post by Pirija »

lithium ionska je baterija u Teslama kao sto je bila u npr Nokia 3310....
prog321

#2492 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

Teslin model S se ne moze ni porediti sa modelom 3.
Sveukupna prodaja modela S je oko 60 hiljada komada. Model 3 je prodat preko 200 hiljada komada samo u prva 3 mjeseca ove godine.
Baterija kod modela 3 je izdrzljivija sa vecim kapacitetom, brzim punjenjem, i sl. Auto postize brzinu od 0 do 100 u 6 sekundi.
Za 10 godina gdje ce to sve biti mozemo samo sanjati.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2493 Re: Potrosnja

Post by mali_milojica »

Ja navijam za Teslu.
Da sto vise ljudi predje na elektricna auta.
Onda mozda nafte i ne nestane u mom zivotnom vijeku i da cu do kraja voziti auta na fosilna goriva :mrgreen:
amar1994

#2494 Re: Potrosnja

Post by amar1994 »

mali_milojica wrote:Ja navijam za Teslu.
Da sto vise ljudi predje na elektricna auta.
Onda mozda nafte i ne nestane u mom zivotnom vijeku i da cu do kraja voziti auta na fosilna goriva :mrgreen:
+1 :thumbup:
samo se nadam da ih naftni lobi nece sahraniti ili im usporiti napredak :roll:
klaki

#2495 Re: Potrosnja

Post by klaki »

ali ja hocu da driftam ;_;
madner

#2496 Re: Potrosnja

Post by madner »

Optimalno 4. auto za bogatase: Tesla. :D
basicm

#2497 Re: Potrosnja

Post by basicm »

prog321 wrote:Jebi ga.
Ne mozes reci nista da se mangupi ne iscerekaju. :-D
Nije to obicna baterija .
Musk je jedan obicni ublehas, ovce daju pare da financiraju njegove prohtjeve. Zivjece na marsu, pa spiska ogromne pare na rakete, izmislio bateriju ali joj dao drugo ime, tesla dizajnom najneoriginalnije auto desetljeca, a ovce placaju...
prog321

#2498 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

Jos je to sve pod velom tajne ali ono sto je procurilo reklo bi se da je to izum koji ce promjeniti ovaj svijet.
Ne bih rekao da je to baterija nego mehanizam za pohranu elektricne energije. Nema gubljenja energije kao u obicnoj bateriji. Koliko dodje na ulazu toliko izadje na izlazu.
To je revolucionarno ako je istina. Moze veoma lako kreirati bum veci nego kreacija windowsa. :-D
drndalo

#2499 Re: Potrosnja

Post by drndalo »

Jastaradi, nema gubitaka...? Dakle perpetum mobile prve vrste....
Seawolf

#2500 Re: Potrosnja

Post by Seawolf »

drndalo wrote:Jastaradi, nema gubitaka...? Dakle perpetum mobile prve vrste....
Ovo što je @prog321 osmislio je perpetuum mobile druge vrste - transformacija energije bez gubitaka.

Perpetuum mobile prve vrste je uređaj za stvaranje energije ni iz čega.
Post Reply