Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Nekako s proljeća

#2476 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Image
Боснийская война. 1994 год. Сараево. На снимке: русские миротворцы.
Image
Сараево. 1994 год. Боснийская война. 3-й русский добровольческий отряд (РДО). Снайпер Женя из Ростова на Дону, сначала работала официанткой, затем стала снайпером в отряде добровольцев.
Image
Сараево. 1994 год. Боснийская война. 3-й русский добровольческий отряд (РДО). Снайпер Женя из Ростова на Дону, сначала работала официанткой, затем стала снайпером в отряде добровольце (четвертая справа), серб, четник - участник сербских националистических формирований (справа), американец (третий справа), Олег Валецкий (в центре) и российский доброволец Александр Шкрабов (второй слева).
Image
Сараево. 1994 год. Боснийская война. Православное сербское кладбище. На снимке: российский доброволец Александр Шкрабов на могиле погибшего друга. Через месяц его похоронят рядом
Image
Сараево. 1994 год. Боснийская война. 3-й русский добровольческий отряд (РДО). Снайпер Женя из Ростова на Дону, сначала работала официанткой, затем стала снайпером в отряде добровольцев.
Izvor: http://kpmedia.ru/catalog/?SECTION_ID=2 ... ID=1706945
Last edited by Nekako s proljeća on 26/03/2016 18:24, edited 4 times in total.
Nekako s proljeća

#2477 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
Сараево. 1994 год. Боснийская война. На снимке: миротворцы ООН.
Nekako s proljeća

#2478 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
Сараево. 1994 год. Боснийская война. 3-й русский добровольческий отряд (РДО). Снайпер Женя из Ростова на Дону, сначала работала официанткой, затем стала снайпером в отряде добровольце (в центре), серб, четник - участник сербских националистических формирований (в первом ряду второй справа), американец (во втором ряду справа), Олег Валецкий (в третим ряду второй слева) и российский доброволец Александр Шкрабов (в третьем ряду слева).
Izvor: http://kpmedia.ru/catalog/?SECTION_ID=2 ... ID=1706961

Image
После вручения наград Республики Сербской. Слева направо: Евгений Мальготин, Юрий Шарапов, Радован Караджич, автор, Сергей Г
Izvor: http://sof-mag.ru/article/Voyna_pod_nab ... m_OON.html

Image
http://www.itogi.ru/spetzproekt/2013/23/190536.html
karanana

#2479 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

nista pametno ni novo ne govorim nego samo konstatacija.....
kad si dole u kotlini pa kontas da si kao negdje zaklonjen od snajpera i granata. kao zgrade su bedemi, kao ulice zavucene i ne vide se. ali iz perspektive odozgor, kad se popenjes ili kad gledas ove slike gdje su bili....vidi se apsolutno sve ko na dlanu....ne postoji ulica i kvart koju nisu vidjeli sto snajperi sto topnici, iako njima nije vjerovatno ni trebao vizual toliko. ali vako kad ih gledas na brdu, ma komotno su kamenje prackama mogli bacati i unistiti grad. dobro su i milosrdni bili.
zateznistub

#2480 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

karanana wrote:nista pametno ni novo ne govorim nego samo konstatacija.....
kad si dole u kotlini pa kontas da si kao negdje zaklonjen od snajpera i granata. kao zgrade su bedemi, kao ulice zavucene i ne vide se. ali iz perspektive odozgor, kad se popenjes ili kad gledas ove slike gdje su bili....vidi se apsolutno sve ko na dlanu....ne postoji ulica i kvart koju nisu vidjeli sto snajperi sto topnici, iako njima nije vjerovatno ni trebao vizual toliko. ali vako kad ih gledas na brdu, ma komotno su kamenje prackama mogli bacati i unistiti grad. dobro su i milosrdni bili.
Kad sam se prvi put popeo na Hrasno brdo i pogledao prema mojoj zgradi i skontao kako se lijepo moja soba vidi, hladan me znoj bio oblio...
karanana

#2481 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

zateznistub wrote:
Kad sam se prvi put popeo na Hrasno brdo i pogledao prema mojoj zgradi i skontao kako se lijepo moja soba vidi, hladan me znoj bio oblio...
e pa slicno me je i nagnalo da napisem ovo gore, ova slika s prethodne strane ovi unproforci na hrasnom brdu.....vidi se moj prozor dole. veze nisam imao, ja mislio nas kvart rokaju sa grbavice i trebevica pa kontam zuti i crveni neboderi im prepreka. smijesno.
Edin H.

#2482 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Edin H. »

zateznistub wrote:
Ja kad sam otisao gore na liniju kontam samo kad ce me snajperom roknuti sa sopinga, dzaba ti rovovi, kad su bili plitki.
zateznistub

#2483 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

kako se ono zvala ona kafana na po' Milinkladske ili je ono bila Zagorska... :-) jbg izlaio, dokle su bili došli? Da su se malo potrudili mogli bi hraknuti na kvart...
kasnije su se linij dobro pomjerile prema Ozrenskoj...
Last edited by zateznistub on 27/03/2016 18:58, edited 1 time in total.
Qoom

#2484 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Qoom »

Koliko god smo mi bili u lošem položaju, okupirani dio Grbavice je bio u dosta nepovoljnijem.
Rijetka su mjesta koja nisu bila vidljiva s naše strane, o tome prolazeći pješke Grbavicu baš nedavno razmišljah.
PM72

#2485 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

zateznistub wrote:kako se ono zvala ona kafana na po' Milinkladske ili je ono bila Zagorska... :-) jbg izlaio, dokle su bili došli? Da su se malo potrudili mogli bi hraknuti na kvart...
da nije Kondor?
HAVANA

#2486 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by HAVANA »

zateznistub wrote:kako se ono zvala ona kafana na po' Milinkladske ili je ono bila Zagorska... :-) jbg izlaio, dokle su bili došli? Da su se malo potrudili mogli bi hraknuti na kvart...
Oj na vrh mi jezika,tu smo najblize bili cetnicima...Tu nam je zoka pogino,medju prvim je stradao na hrasnom brdu.Mislim da je i vinko taj dan pogino,neki juni...I pofalici su bili veseli,jel ono orlovacka,nakav plavi granap,narandzasta samoposluga...tako smo zvali sve.Il kafana ta,plavi granap...Gdje poginu tarik iz zutog nebodera,sto je isao sa mnom u razred,jel on kod vas bio? Jel i asim kod vas bio,iz malih zgrada kod vranice?Gdje si ti bio na samom pocetku,petar dokic ili otoka? Kako sjecanja iz mozga lape,jos ne volim razmisljati o tome pa onda pogotovo sve brze lapi...Nedavno otisli na pice sto nas je ostalo sa zuci,tacno se nasekiro,nisam dobre glave.Ljudi meni pricaju sta se meni desavalo,ko me,sta me,kako me...? :-)A mozda je i bolje...
HAVANA

#2487 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by HAVANA »

PM72 wrote:
da nije Kondor?
E jes nesta sa k.Nisam bas dobre glave,zakacilo me i po glavi al jest. :D
zateznistub

#2488 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

PM72 wrote:
da nije Kondor?
Ti nisi čovjek, ti si bot ili neki elektronski program...druge nema! Jest' kondor... :lol:
PM72

#2489 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Qoom wrote:Koliko god smo mi bili u lošem položaju, okupirani dio Grbavice je bio u dosta nepovoljnijem.
Rijetka su mjesta koja nisu bila vidljiva s naše strane, o tome prolazeći pješke Grbavicu baš nedavno razmišljah.
I kakve ti koristi? Bili smo i iznad Hadžića pa nikom ništa.Par snajpera oko Grbavice nisu bili vojno rješenje.Ja sam par puta izašao i gledao iz tih čuvenih snajperskih gnjezda oko Grbavice.Vidiš samo neku babu kad pređe ulicu ili vrh krampe ili lopate radnog voda kad kopa tranšeju.Hvala Bogu pa nisam pucao jer bi me savjest grizla do kraja života.Doduše,nisam imao ni čim (nosio automatsku pušku) ali i da jesam - ne bih gađao.da se razumijemo,da sam vidio vojnika sa puškom pucao bih i to sa golemim merakom ali nisi ga mogao vidjeti za lijeka,dobro su se čuvali iza nekakvih deka i cerada.A nije bilo ni preporučljivo tu dugo boraviti jer su oni na jedan metak uzvraćali tenkovskom granatom.
PM72

#2490 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

zateznistub wrote:
PM72 wrote:
da nije Kondor?
Ti nisi čovjek, ti si bot ili neki elektronski program...druge nema! Jest' kondor... :lol:
Ma kako ga neću upamtiti,umalo ne poginuh iznad njega 8 juna 1992.Jesu nam jebali znanje ali smo i mi njima.
zateznistub

#2491 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

HAVANA wrote:
Oj na vrh mi jezika,tu smo najblize bili cetnicima...Tu nam je zoka pogino,medju prvim je stradao na hrasnom brdu.Mislim da je i vinko taj dan pogino,neki juni...I pofalici su bili veseli,jel ono orlovacka,nakav plavi granap,narandzasta samoposluga...tako smo zvali sve.Il kafana ta,plavi granap...Gdje poginu tarik iz zutog nebodera,sto je isao sa mnom u razred,jel on kod vas bio? Jel i asim kod vas bio,iz malih zgrada kod vranice?Gdje si ti bio na samom pocetku,petar dokic ili otoka? Kako sjecanja iz mozga lape,jos ne volim razmisljati o tome pa onda pogotovo sve brze lapi...Nedavno otisli na pice sto nas je ostalo sa zuci,tacno se nasekiro,nisam dobre glave.Ljudi meni pricaju sta se meni desavalo,ko me,sta me,kako me...? :-)A mozda je i bolje...
Vinko pokojni je činimi se negdje prema šancu zijanio.. :(
PM72

#2492 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Vidio ga to jutro.On je poginuo iznad Kondora, u onoj čikmi na desnu stranu.To je u po Zagorske.
zateznistub

#2493 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

HAVANA wrote:
pokojni riki i to Čvila u P. dokić, kasnije tokača...
PM72

#2494 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Zatezni,

Nemoj mi opet reći da sam bot :lol: ali je li ono Rikija i njegovu ženu ohladio tip što se ispalio na Grbavicu? Čeh porijeklom i nikad se više nije čulo za njega.
HAVANA

#2495 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by HAVANA »

Miso. A ti si enciklopedija majke mi.Moram sad sa zenom u kamerni,a imam pitanje za tebe.Nikad nisam saznao ko me izvuko poslije 10 sati lezanja na zuci.Zivot su mi spasili a veze nemam ko su...Drugi put,zuc 12 januar 93...
zateznistub

#2496 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

PM72 wrote:Zatezni,

Nemoj mi opet reći da sam bot :lol: ali je li ono Rikija i njegovu ženu ohladio tip što se ispalio na Grbavicu? Čeh porijeklom i nikad se više nije čulo za njega.
:lol: :lol: :lol:

jesi garant,

a optuzen je onaj Mario kako li, frajer kojeg su sa zemljom sastavili rambovci nekad davno pre rat i to kod Vranica...havana bi to morao znati, ako ga alchajmer nije sjeb'o...Lik je glumatao mangupčića, ali je u RL bio maca...
muha_sa

#2497 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:

jesi garant,

a optuzen je onaj Mario kako li, frajer kojeg su sa zemljom sastavili rambovci nekad davno pre rat i to kod Vranica...havana bi to morao znati, ako ga alchajmer nije sjeb'o...Lik je glumatao mangupčića, ali je u RL bio maca...
Milan--zvani Mišo
zateznistub

#2498 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

HAVANA wrote:Miso. A ti si enciklopedija majke mi.Moram sad sa zenom u kamerni,a imam pitanje za tebe.Nikad nisam saznao ko me izvuko poslije 10 sati lezanja na zuci.Zivot su mi spasili a veze nemam ko su...Drugi put,zuc 12 januar 93...
:shock:
ja 26. januara iste godine, danisi jos u vojnoj ležo?
zateznistub

#2499 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

muha_sa wrote:
zateznistub wrote:

jesi garant,

Milan--zvani Mišo
Ohoho, i gerijatrija dosla....haj masala...jeste Mišo...
muha_sa

#2500 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:
HAVANA wrote:Miso. A ti si enciklopedija majke mi.Moram sad sa zenom u kamerni,a imam pitanje za tebe.Nikad nisam saznao ko me izvuko poslije 10 sati lezanja na zuci.Zivot su mi spasili a veze nemam ko su...Drugi put,zuc 12 januar 93...
:shock:
ja 26. januara iste godine, danisi jos u vojnoj ležo?
jel tad pogino tvoj haver :? --iz Šokovog ulaza
Post Reply