Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iceman2010

#2476 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

VjecitiStudent wrote:
iceman2010 wrote:Oki je 0,38 sa pdv-om po kvadratu.

Grijanje je 0,47+pdv po kvadratu. (pausal)
Tibrina kotlovnica je na ugalj?

Na pelet, sa plinom kao alternativom.
VjecitiStudent

#2477 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

iceman2010 wrote:
VjecitiStudent wrote:
iceman2010 wrote:Oki je 0,38 sa pdv-om po kvadratu.

Grijanje je 0,47+pdv po kvadratu. (pausal)
Tibrina kotlovnica je na ugalj?
Nije ni čudo što je taj dio grada najviše zagađen.
iceman2010

#2478 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

VjecitiStudent wrote:
iceman2010 wrote:

Ne kontam :? pelet=ugalj? :?
VjecitiStudent

#2479 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

iceman2010 wrote:
VjecitiStudent wrote:
iceman2010 wrote:

Ne kontam :? pelet=ugalj? :?
Nije ko ugalj, ali ...
Wood and Pellet Heating

Wood smoke contains hundreds of chemical compounds including nitrogen oxides, carbon monoxide, organic gases, and particulate matter, many of which have adverse health effects. In many urban and rural areas, smoke from wood burning is a major contributor to air pollution. Because of this, some municipalities restrict wood heating appliance use when the local air quality reaches unacceptable levels. Others restrict or ban the installation of wood-burning appliances in new construction.
http://energy.gov/energysaver/articles/ ... et-heating
macmoodan

#2480 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by macmoodan »

Emissions such as NOx, SOx and volatile organic compounds from pellet burning equipment are in general very low in comparison to other forms of combustion heating
Svicko

#2481 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Ma pusti jarane vrijeba frajer iz ćoška kako god može da nešto posere... eh.. naroda i vremena.
VjecitiStudent

#2482 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

Vi već zaboravili kakvo je Sarajevo izgledalo prošlog decembra, zagađenje bilo ko u Pekingu.
macmoodan

#2483 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by macmoodan »

To je tako zbog Tibre.
VjecitiStudent

#2484 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

macmoodan wrote:To je tako zbog Tibre.
Tibra, koja se grije na pelete, također doprinosi zagađenju.
Ako se 100 000 stanovnika stambenih zgrada u Sarajevu grije na plin, zašto bi Tibra bila izuzetak?
iceman2010

#2485 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

VjecitiStudent wrote:
Ako se 100 000 stanovnika stambenih zgrada u Sarajevu grije na plin, zašto bi Tibra bila izuzetak?
Nekad na plin, nekad na loz ulje.
VjecitiStudent

#2486 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

iceman2010 wrote:
VjecitiStudent wrote:
Nekad na plin, nekad na loz ulje.
Toplane uključuju lož ulje samo kad plina nema, što je nekoliko dana u sezoni.
Tibra zagađuje tokom cijele grijne sezone.
Prije rata, Tibra dozvolu da ovakvu svoju kotlovnicu nikada ne bi dobila.
StupskaBitanga

#2487 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

ne ne nego Tbra nikad ne bi dobila ekspresnu izmjenu RP i izgradnju onoliko stambenih jedinica po m2
macmoodan

#2488 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by macmoodan »

Ja mislim da je Tibra, osim za saobraćajne gužve, zagađen zrak i visoku stopu kriminala u Sarajevu kriva i za dezertifikaciju sjevera Kine, smanjenje populacije kraljevskih pingvina i visoku stopu oboljelih od AIDS-a u Bocvani.
Nahla12

#2489 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nahla12 »

Sto je ljudima Tibra zapela za oko...
Ja zivim u Tibri vec drugu godinu...ima svojih mana (zelenilo,itd) ali bogami vise prednosti..uostalom niko me nije tjerao da kupim stan ..nismo beskucnici (imamo kucu :P )jer koliko sam mogla upratiti pojedine postove ispade Tibra naselje za siromahe :run: :skoljka: nigdje veze...

A najgore je sto komentarisete ,a vjerujem da 80% nikad nije uslo u staniove da pogleda ....

Mi mogli birati za svoje pare...starogradnju ili novogradnju..i sami znaci SAMI izabrali Tibru niko nas nije tjerao..niti smo bili primorani..

Mi radimo.nemamo vreemna buljiti po tudim stanovima,balkonima..niti me to interesuje...ko ima vremena i koga to zanima trazice dlaku u jajetu :mrgreen: pa da i to istakne...

Racun grijanje 42KM..ljepotaaaaaaaaaaaaaaa

Kad krenemo na posao djecu usput u njihov vrtic....

Parking-no problem...imamo garazu :wink:
mefistofilis

#2490 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mefistofilis »

Nahla12 wrote:Sto je ljudima Tibra zapela za oko...
Ja zivim u Tibri vec drugu godinu...ima svojih mana (zelenilo,itd) ali bogami vise prednosti..uostalom niko me nije tjerao da kupim stan ..nismo beskucnici (imamo kucu :P )jer koliko sam mogla upratiti pojedine postove ispade Tibra naselje za siromahe :run: :skoljka: nigdje veze...

A najgore je sto komentarisete ,a vjerujem da 80% nikad nije uslo u staniove da pogleda ....

Mi mogli birati za svoje pare...starogradnju ili novogradnju..i sami znaci SAMI izabrali Tibru niko nas nije tjerao..niti smo bili primorani..

Mi radimo.nemamo vreemna buljiti po tudim stanovima,balkonima..niti me to interesuje...ko ima vremena i koga to zanima trazice dlaku u jajetu :mrgreen: pa da i to istakne...

Racun grijanje 42KM..ljepotaaaaaaaaaaaaaaa

Kad krenemo na posao djecu usput u njihov vrtic....

Parking-no problem...imamo garazu :wink:
mislim da ljudi uglavnom ne napadaju stanare vec tibru. mislim, realno, nemas ti sta izabrati u Sarajevu sto se tice novogradnje (od dva zla biraj manje) i onda kad je vec tako onda biraj jeftinije.
savrseno logican potez sa vase strane (kupaca).
ljudi su generalno kivni na Tibru zbog raznoraznih zloupotreba sistema itd itd.
ja sam ulazio u stanove u Tibri, cak i nocio u jednom i mislim da bih, kada bi birao, radije izabrao AP/Mojmilo nego Tibru (samo da nema olosa po tim naseljima toliko
razonoda

#2491 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by razonoda »

U skupljim naseljima, da li je manje olosha i problema, i koja su to naselja?? :-D
OldMayor

#2492 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

Mozda za to zagadjenje na Stupu ima neke veze i blizina jedne od najprometnijih petlji u drzavi. :D

Da ne govorimo o tome da iza Tibre, do Dobrinje i Vojnickog imaju favele na ravnom, gdje se ne zna ko pije ko placa, kuce nabacane jedna na drugu, bog sami zna sta oni loze...tu kad prodjes zimi, katran se ufati po nosu.
Svicko

#2493 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

OldMayor wrote:Mozda za to zagadjenje na Stupu ima neke veze i blizina jedne od najprometnijih petlji u drzavi. :D

Da ne govorimo o tome da iza Tibre, do Dobrinje i Vojnickog imaju favele na ravnom, gdje se ne zna ko pije ko placa, kuce nabacane jedna na drugu, bog sami zna sta oni loze...tu kad prodjes zimi, katran se ufati po nosu.
hi-hi-hi nek si nam reko jao kako si duhovit za stomak se hvatam... :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
SmokingMan

#2494 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by SmokingMan »

Jedva čekam da se u potpunosti promjeni izgled kompletnog Stupa,pa da se distanciran od komšija koje znam,a i rodbine. :D
bilic

#2495 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

BORBA ZA ČIST ZRAK/ EKO GRIJANJE U BIH
Kotlovi na pelet - nov način zagrijavanja kojim će se zaustaviti zagađenje zraka u našim gradovima.

Kotlovi na pelet predstavljaju nov način zagrijavanja koji je u potpunosti ekološki prihvatljiv pošto ne zagađuje okolinu i koristi obnovlivi izvor energije. Prelaskom na ovakav način zagrijavanja većih javnih i privrednih subjekata uveliko bi se smanjilo zagađenje zraka u našim gradovima

http://** No links **.ba/clanak/85749/kotlovi-na- ... -gradovima
bilic

#2496 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

Grijanje na biomasu trostruko je jeftinije i ne zagađuje zrak

U Europi i svijetu sve je popularnije grijanje peletima, tj. manje vrijednom drvnom masom i otpadom iz drvne industrije.

:izet: :izet: :izet:
Svicko

#2497 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

hoćeš to da kažeš da je Europa pametnija od anti-tibraša?
Niđe veze! :shock: :shock: :shock:
cpu_fan

#2498 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Mario979 wrote:
cpu_fan wrote:
Mario979 wrote:Kome se plaća grijanje u Tibri i po kojoj cijeni?
Čuo sam da baš deru na grejanju i i zajednickim troškovima
NIje istina. Grijanje plačaš paušal po m2 + koliko potrošiš u toku grejne sezone a sve prema cjenovniku KS-a. U odnosu koliko toplane deru na paušalu po m2 tokom cijele godine ovo je super. Kada nema potrebe za grijanjem jednostavno isključiš. A zajednički troškovi su održavanje, što plačaju svi u KS-u, i struja , ne znam šta bi te to mogli derati još na zajedničkim troškovima ?
Dobro je čuti cijene iz prve ruke.
Možeš li reči koliki je paušal na grijanje koji se plaća tokom čitave god i koliko košta održavanje po m2 u KM ?
paušal 0,4752Km/m2 i 0,0725KM/kWh što potrošiš tokom grejne sezone, a održavanje po m2 je ista ko i bilo kojoj zgradi u KS-u i to je zakonski regulisano. Nema Tibra posebnu cijenu niti se bavi time.
sajber87

#2499 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sajber87 »

Da li neko mozda zna koji ce biti kablovski operater u onom novom naselju miljacka. Pozdrav
StupskaBitanga

#2500 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

sajber87 wrote:Da li neko mozda zna koji ce biti kablovski operater u onom novom naselju miljacka. Pozdrav
koji drugi može biti nego Telemach
Post Reply