Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Chuckie
#2476 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nacrtaj gdje jest. Ne znamo mi.
-
Naslovnica
#2477 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Slažem seChuckie wrote:Nacrtaj gdje jest. Ne znamo mi.
-
neki
-
Chuckie
#2479 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa eto to je u pet deka. 
-
neki
#2480 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kako komeChuckie wrote:Pa eto to je u pet deka.
- dustaban
#2481 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Danas nesto nema slika sa gradilista koje nam revnosno i svakodnevno postavljaju zaposlenici JP Autoceste FBiH.
Ah da,vikend je

Ah da,vikend je
-
neki
#2482 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pokusavas biti ironican ali ti ne uspjeva
Ne postavljaju slike zaposlenici JP Ac FBiH, oni na gradiliste nikad ni ne izlaze, slike postavljaju vecinom zaposlenici gradjevinskih kompanije koje izvode radove
Oni makar nesto rade dok ti sjedis i laprdas
Ne postavljaju slike zaposlenici JP Ac FBiH, oni na gradiliste nikad ni ne izlaze, slike postavljaju vecinom zaposlenici gradjevinskih kompanije koje izvode radove
- dustaban
#2483 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
neki wrote:pokusavas biti ironican ali ti ne uspjeva
- Alfons Kauders
#2484 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja fakat ne znam odakle tolika potreba za trolanjem, postajes pravo dosadan. Ponovio si svoje stavove 50 puta i svi su te culi, na njihovu veliku zalost.dustaban wrote:Danas nesto nema slika sa gradilista koje nam revnosno i svakodnevno postavljaju zaposlenici JP Autoceste FBiH.
Ah da,vikend je
I sad jos vrijedjas ljude koji nemaju veze ni s doticnim JP, ni sa odlukom da se gradi jebeni autoput na nacin na koji se gradi. Eto ti bi garant odbio posao na autoputu ili Peljeskom mostu zato jer ti se ne svidja trasa ili sto most zaklanja pogled s necije vikendice...aaa-haa...
-
ULTRAK
#2485 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja vas ne shvatam. Put se gradi sada znaci iz 3 pravca:
1)Prema Zenici i dalje prema Hrvatskoj na sjeveru.
2) Od Sarajeva prema Mostaru
3) Od Granice sa Hrvatskom na Jugu prema Mostaru.
Jedino nam fali jos da se pocne graditi punom parom na dvije ili tri lokacije izmedju Zenice i tamo Posavine i to bi bilo vec "punom parom". Sa ovim tempon ako se bude gradio mislim da do 2022 cemo vec imati zavrseni autoput. Ako se bude gradio punom parom to ce biti vec 2020.
Jedino nam fali jos da se pocne graditi punom parom na dvije ili tri lokacije izmedju Zenice i tamo Posavine i to bi bilo vec "punom parom". Sa ovim tempon ako se bude gradio mislim da do 2022 cemo vec imati zavrseni autoput. Ako se bude gradio punom parom to ce biti vec 2020.
- Alfons Kauders
#2486 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Problem je sto sve dionice nisu spremne... Od projektne dokumentacije do finansiranjaULTRAK wrote:Ja vas ne shvatam. Put se gradi sada znaci iz 3 pravca:
Konjic - Mostar ce biti najveci problem s oba aspekta, uzasan teren i brdo love. Ne znam ni sta ce se desiti u RS, jer im bas ovaj pravac i nije prioritet, tj. Doboj i dalje na sjever bi mogli biti problematicni.
Za godinu i po bi trebao biti gotov od Tarcina do Zenice, za dalje nisam siguran. Pretpostavljam da ce nastaviti u Hercegovini, da dodju do Capljine... I da ce se krenuti sjeverno od Zenice
-
ULTRAK
#2487 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kredit od 6 miljardi KM je dignut i lezi na racunu drzave BiH. Lova ti je spremna od prilike vec 7 godina. Svijetska banka je tu lovu daaaaaaaaaaavno odobrila i BiH uredno placa kamate na tu lovu. Izracunaj kolke su kamate na 6 miljardi. Dalje; lik koji kaze da lova nije spremna treba sebe samobanovati jer o tome su cak pisale i Deutsche Welle i Britanski Mediji i svaki jebeni BH portal. To dakle znaju i price na grani da je lova spremna.Alfons Kauders wrote:Problem je sto sve dionice nisu spremne... Od projektne dokumentacije do finansiranjaULTRAK wrote:Ja vas ne shvatam. Put se gradi sada znaci iz 3 pravca:
Konjic - Mostar ce biti najveci problem s oba aspekta, uzasan teren i brdo love. Ne znam ni sta ce se desiti u RS, jer im bas ovaj pravac i nije prioritet, tj. Doboj i dalje na sjever bi mogli biti problematicni.
Za godinu i po bi trebao biti gotov od Tarcina do Zenice, za dalje nisam siguran. Pretpostavljam da ce nastaviti u Hercegovini, da dodju do Capljine... I da ce se krenuti sjeverno od Zenice
Nema veze uzasan teren. Da je teren jos uzasniji ako se gradi punom parom na 6 lokacija nema sanse da nebude gotovo to do 2020-2022.
-
neki
#2488 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odobreno je nekih 400 miliona € i to se trenutno i koristi, o kakvih ti 6 milijardi pricas
gdje citas te budalastine 
-
ULTRAK
#2489 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
neki wrote:Odobreno je nekih 400 miliona € i to se trenutno i koristi, o kakvih ti 6 milijardi pricasgdje citas te budalastine
Ne shvatas. Svjetska banka je dala kredit od 6 miljardi. Te pare leze na racunu drzave BiH. Ali pored toga drzava BiH treba odobriti za pojdeincacne dionice pare i to je politicki dogovor. Recimo o tome gdje tacno trasa treba da prodje.
Sada znaci BiH ima sve pare za izgradju. Sutra ako bi se politika dogovorila za cijelu trasu od 300 ili kolko kilometara; jedino sto bi se trebalo uraditi je te pare prebaciti sa drzavnog racuna na racune firmi koje ce te radove izvoditi.
Znaci kredit svjetske banke ti je 6 miljardi. To ti je odobreno i dato i na to ti BiH plava uredno porez.
- Alfons Kauders
#2490 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Malo pretjerujesULTRAK wrote:Kredit od 6 miljardi KM je dignut i lezi na racunu drzave BiH. Lova ti je spremna od prilike vec 7 godina. Svijetska banka je tu lovu daaaaaaaaaaavno odobrila i BiH uredno placa kamate na tu lovu. Izracunaj kolke su kamate na 6 miljardi. Dalje; lik koji kaze da lova nije spremna treba sebe samobanovati jer o tome su cak pisale i Deutsche Welle i Britanski Mediji i svaki jebeni BH portal. To dakle znaju i price na grani da je lova spremna.Alfons Kauders wrote:Problem je sto sve dionice nisu spremne... Od projektne dokumentacije do finansiranjaULTRAK wrote:Ja vas ne shvatam. Put se gradi sada znaci iz 3 pravca:
Nema veze uzasan teren. Da je teren jos uzasniji ako se gradi punom parom na 6 lokacija nema sanse da nebude gotovo to do 2020-2022.
Dakle lova nije spremna, dio jeste, ali 6 milijardi jednostavno nije. Zar fakat mislis da bi nam neko dao lovu npr. za Konjic - Mostar kada nismo imali ni papiric relevantne dokumentacije? Radi se o desetinama, stotinama miliona - nema tu nista na lijepe oci... Uostalom kakvi su nasi bilmezi, taman i da imamo sve spremno, garant bi napravili neki problem.
Sve navedeno stoji samo za obilaznicu, ali ne i za ostalih 250km koje jos valja izgraditi kad se zavrsi sve sto je trenutno zapoceto.
- Alfons Kauders
#2491 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Te pare ne leze nigdje, sorry, lose si informisan.ULTRAK wrote:neki wrote:Odobreno je nekih 400 miliona € i to se trenutno i koristi, o kakvih ti 6 milijardi pricasgdje citas te budalastine
![]()
![]()
Ne shvatas. Svjetska banka je dala kredit od 6 miljardi. Te pare leze na racunu drzave BiH. Ali pored toga drzava BiH treba odobriti za pojdeincacne dionice pare i to je politicki dogovor. Recimo o tome gdje tacno trasa treba da prodje.
Sada znaci BiH ima sve pare za izgradju. Sutra ako bi se politika dogovorila za cijelu trasu od 300 ili kolko kilometara; jedino sto bi se trebalo uraditi je te pare prebaciti sa drzavnog racuna na racune firmi koje ce te radove izvoditi.
Znaci kredit svjetske banke ti je 6 miljardi. To ti je odobreno i dato i na to ti BiH plava uredno porez.
-
neki
#2492 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ti si malo polupao loncice, drzava je zaduzena nekih 6-8 milijardi, izmedju ostalog i od svjetske banke i mmf-a ali najmanji dio tog novca ide na izgradnju infrastrukture (cca 800 miliona), sve ostalo je otislo na tekucu potrosnju i vec je uglavnom spiskano
-
ULTRAK
#2493 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Okej onda sam polupao loncice. Mada neznam kako se loncici mogu polupati kad su vecinom od metala. Lakse je polupati soljice ili casice ali eto.neki wrote:ti si malo polupao loncice, drzava je zaduzena nekih 6-8 milijardi, izmedju ostalog i od svjetske banke i mmf-a ali najmanji dio tog novca ide na izgradnju infrastrukture (cca 800 miliona), sve ostalo je otislo na tekucu potrosnju i vec je uglavnom spiskano
- dustaban
#2494 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hajde da budem malo konstruktivan.Alfons Kauders wrote:Ja fakat ne znam odakle tolika potreba za trolanjem...dustaban wrote:Danas nesto nema slika sa gradilista koje nam revnosno i svakodnevno postavljaju zaposlenici JP Autoceste FBiH.
Ah da,vikend je
Dakle nisam gradjevinac, ali dopustite mi da postavim par laickih primjedbi.
Ovih dana tamo na onoj podzidi kod Kaknja popravljaju oni betonsku ivicu koja je fakat bila krivudava. Zapravo cijela dionica autoputa na onom dijelu ima neravnine i ulegnica, bilo je vec nekakvih popravki (ima ih dosta bas ovih dana), ali ja bih se ovaj put skoncentrisao samo na onaj betonski zidic.
Jasno je da se onde radi o profilu koji se ubio za nekakvog tipskog sablona i mogucnost automatske izrade sa nekom posmicnom masinom. Ono kako se taj zid i dan danas pravi je pravo primitivno, saluje se ko da se kakva stala pravi. Mislim da je na Koloseumu bila naprednija tehnologija nego ovdje. Da ne kazem da bi se cijeli mostovi i vijadukti mogli "samarati" uz pomoc hidraulicnih posmicnih strojeva.
Hajde necu reci, onaj sistem sa navlacenjem onih prednaponskih greda, to su savladali, ali ispada da im je lakse napraviti noseci dio mosta nego ove ivice i ostale detalje.
I hocu reci, sve mi ovo lici na nekakvo mrcvarenje i improviziranje. Ako i jeste bio problem sa nasom posrnulom gradjevinskom operativom, dosad se brate trebala pridici i usvojiti svjetske standarde. U Hrvatskoj, imam osjecaj, to sve ide nekako naprednije, uhodanije, mocnije... i sto je u svemu ovome najvaznije - JEFTINIJE.
- SAID5
#2495 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Slazem se da kaskamo u tim nekim "malim" detaljima, ali lagano će i to doći na svoje. Mada grbava cesta je već problem koji se treba odmah popraviti, a ne sanirati po par puta u nekoliko godina 
-
Hendrix
#2496 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije pitanje može li tu ići moderna skela nego koliko to košta.
Naše moderne gazde najviše vole kad se ovako radi gdje može dovesti najjeftiniju radnu snagu i za šalovanje može koristiti materijal koji već ima kakve mašine i automatika to je za nas daleka budućnost. Zato gazda voza modernog Q7 pa ako nešto i to znači tu smo pravo moderni.
Naše moderne gazde najviše vole kad se ovako radi gdje može dovesti najjeftiniju radnu snagu i za šalovanje može koristiti materijal koji već ima kakve mašine i automatika to je za nas daleka budućnost. Zato gazda voza modernog Q7 pa ako nešto i to znači tu smo pravo moderni.
-
drugi_profil
#2497 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U naredne tri godine preduzeće Autoceste FBiH ima u planu realizaciju oko 650 miliona eura investicija na Koridoru VC, a jedan dio sredstava za igzradnju bit će prikupljen na domećm tržištu.
Ovo je kazao Ensad Karić, direktor preduzeća Autoceste FBiH, govoreći na okruglom stolu "Pozicija realnog sektora u finanijskom sistemu BiH" u sklopu dodjele priznanja najsupješnijim finansijskim inastitucijama u bih u 2012. godini "Kristalna prizma" u organiazciji Revicona, izvještava portal Indikator.ba.
- Mi smo u poslovni plan ove godine, čisto testiranja radi, stavili da ćemo se zadužiti kod domaćih kreditnih institucija ili putem emisije vrijednosnih papira. To je prošlo na Vladi tako da ćemo pokušati naći 200 miliona KM domaćeg kapitala, kazao je Karić.
Obrazložio je da su dva razloga za to.
- Jedan je što smo mislili da ćemo spletom nekih okolnosti možda zbog dužine radova, povlačenja kredita ili sporosti administracije trebati taj neki “most”, a drugi ta testiramo ono što hoćemo da uradimo već krajem ove godine i početkom sljedeće. Mi smo već povratili pvojerenje međunarodnih finansijskih institucija i ono što je naš cilj jeste da povratimo povjerenje kod građana i da pokušamo alociranje sredstava zajednčki sa međunarodnim finansijskim institucijama, da napravimo dva odvojena konzorcija koji će finansirati sljedeće dionice, istakao je Karić.
On je dodao da kompanija Autoceste FBiH ima dobre osnove za dalje zaduživanje.
- Mi ćemo već sljedeće godine imati 100 km autoceste, prihodi od akcize iznose oko 80 miliona KM godišnje, od putarine u ovom momentu prihodujemo 20-ak miliona, a sa 44 km ceste to će biti dvostruko više. To je solidan osnov da se u ovom momentu možemo zadužiti, s obzirom na naš cash flow, za nekih još 200 miliona eura, objasnio je Karić.
On je naglasio da je za kompletan Koridor VC potrebno još oko tri milijarde eura što je zasigirno veliki potencijal i što država treba iskoristiti za jačanje realnog sektora.
- Mi već u septembru imamo posjetu EIB-a sa čijim predstavnicima ćemo razgovarasti o modelu finansiranja prema kojem oni daju 50 posto, dok će preostalih 50 posto biti naš domaći kapital. Želimo da napravimo kombinaciju sa bankama, tako da na kraju kad budemo imali kredit EIB-a na 25 godina s 5 godina grace perioda uz kamatu od 2 posto, bit ćemo biti spremni da domaćim instutucijama platimo i nešto više za kapital s drugom ročnošću da bi u prosjeku dobili dobar kreditni proizvod, obrazložio je Karić.
Smatra da postoji velika rezerva u 7 milijardi štednje građana u bankama, te je predviđeno da dio sredstava bude obezbijeđen emisijom vrijednosnih papira, pri čemu će se kao investitori pojaviti građani.
No, upozorio je i da su potrebne izmjene regualtive, kako bi se omogućilo finansiranje izgradnje autoputa na ovaj način.
Nužne su izmjene Zakona o Centralnoj banci kako bi se omogućilo da dio vrijednosnih papira koje emituju država i entiteti budu korištene kao dio obavezne rezerve, a što je, kako je kazao, prepisano iz regulativa centralnih banaka.
- Iznenadilo me da smo od Centralne banke prvobitno dobili podršku, a onda je kasnije prijedlog odbijen. To je nešto što ćemo zasigurno trebati, jer znamo iz razgovora sa bankama da postoji problem ročnosti kredita. Ovi krediti zahtijevaju dug period otplate. Možemo u nekoj prvoj fazi podnijeti kraći period otplate, ali znajući stanje trenutne regulative, svaki kredit preko pet godina kod domaćih finansijskih institucija je gotovo prosto nemoguć. Mi ne možemo to podnijeti. Država to ne može podnijeti, konstatovao je Karić.
Dodao je je podrška države neophodna, jer ni jedan infrasturkturni projekat u svijetu nije napravljen bez podrške države.
Napomenuo je i da postoji opcija javno-privatnog partnerstva (JPP) u izgradnji autoputa, ali koeficijent koji uzimaju partneri kada rade JPP je otprilike puta tri na ono što oni incijalno daju tako da nas to neće jeftino doći. Pogotovo u zemlji kakva je BiH gdje se u regiji borimo sa Makedonijom i Albanijom koje takođe uporedo idu s projektima javno-privatnog partnerstva.
- Teško da možemo imati bolje uslove nego te zemlje s obzirom na našu političku situaciju. Nisam siguran koliko ćemo se moći izboriti. istakao je Karić.
Domaće kompanije dovoljno zaposlene
- Mi realno nemamo mogućnosti niti imamo dovoljno domaće operative, bez obzira kako to izgledalo, da možemo da gradimo 150 kilometara autoputa odjednom. Mi smo sad već sa ova dva nova gradilišta koja uskoro otvaramo od nekih 20-ak kilometara na limitu onoga što možemo raditi. Jednostavno, kompanije koje rade su uglavnom dovoljno zaposlene i neke su uzele čak više posla nego što mogu realno uraditi. Bez obzira što neke dionice rade strane kompanije, po našim procjenama oko 80 posto ukupnog ugovornog aranžmana je direktno iz BiH - u kamenu, cementu, radnicima i taj procenat nikad neće biti manji, kazao je Karić.
Promet veći od očekivanja
Zanimljivo je da je broj vozila na izgrađenom dijelu Koridora Vc za 20 posto veći nego što smo očekivali. U ljetnom periodu ovaj prosjek ide do 17.000, što govori koliko bi autoput trebalo da znači.
Kada iduće godine budemo imali 100 km izgrađenog autoputa vjerovatno ćemo više privući transporta. Nažalost promet teretnim vozilima je ispod 5 posto, što dovoljno govori o našem realnom sektoru, istakao je Karić.
- McMoy
#2498 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima li neko svježu informaciju o Stupskoj petlji?
Da li su počeli radovi i ima li ikakve izmjene režima saobraćaja?
- Alfons Kauders
#2499 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam kakvi su planovi, ali mogu reci da je trenutno krs, jer je zatvoren kod one inat dzamije i otvoren onaj novi... Prilaz Wisi raskopan itd. Juce je uzas bio.McMoy wrote:Ima li neko svježu informaciju o Stupskoj petlji?
-
ins