Ne igraj se, ovo nije normalno za normalan svijet a kamo li za trudnice. Lezi, pij tekucine i ne izlazi. To ti je bio toplotni udar.radenska wrote:Danas sam potpuna katastrofa. Elem, odem do faxa neke ispite da prijavim i taman izlazim iz studentske, kad osjetim nekakva me mucnina hvata, isto kao pred povracanje. Jedva sam flasicu vode stigla kupiti i bukvalno sam se srusila u neki kafic ispred prodavnice. Pola sata bukvalno nisam mogla ustati niti sam sta vidjela, znate ono kad padne pritisak pa zujanje u usima, crnilo i strasno preznojavanj. Jedva se kuci dogegah,evo istrosila sam svu snagu za narednih 5 dana.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
zbunjena2010
#2476 Re: Trudnjače i porodilje online
- mericak
#2477 Re: Trudnjače i porodilje online
More da....Ja se jucer vratila, 28.sedmica...ali bazeni ne zbog infekcija...
- CherryLips
#2478 Re: Trudnjače i porodilje online
Nego,ima li gdje finih haljina za nas trudnice? Jedino ne bih one na tanke bretele i vezanje oko vrata,jer jedino na takve naletim gdje god pogledam...ja bas ne znam gdje da vise gledam odjecu,one tunike sve sama sintetika,zlo mi kad ih pipnem a kamo li da obucem...
-
safran
#2479 Re: Trudnjače i porodilje online
Eh, sad, koliko sam upratila ti si "mlada" trudnica - do 4. mjeseca pa bi te do kraja ljeta mogle dobaciti i malo šire ljetne haljine. Ako nisi giga-mega trudnica (kakva sam ja bila) onda ti preporučujem Tiffany u Merkator centru Ilidža. Bila sam u subotu (sa djecom pa sam samo uspjela virnuti) ali ima lijepih haljinica od 25 KM nagore. Trudničke odjeće se može naći u Waikikii u Alti, finih stvari se može naći i u Azelu. Ali sve na kraju zavisi od gabarita buduće mame.
- otherside
#2480 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam se upravo vratila s mora (25.sedmica trudnoce).
kupala se i suncala k'o i sav ostali svijet. normalno da sam bjezala s plaze u periodu od 12 do 4, nekad i do 5h ali ostali dio dana je bilo bas lijepo.
umjereno koristenje sunca i kupanje u morskoj vodi trudnicama moze samo goditi, kao i setnja, umjerena fizicka aktivost...
inace ne kontam bas trudnice koje nemaju komplikacija u trudnoci a odluce da izbjegavaju putovanja, izlaske, more, setnje, ne podizu nista teze od kasike i sl... ipak, ne treba ni pretjerivati.
i u trudnoci se moze lijepo uzivati
kupala se i suncala k'o i sav ostali svijet. normalno da sam bjezala s plaze u periodu od 12 do 4, nekad i do 5h ali ostali dio dana je bilo bas lijepo.
umjereno koristenje sunca i kupanje u morskoj vodi trudnicama moze samo goditi, kao i setnja, umjerena fizicka aktivost...
inace ne kontam bas trudnice koje nemaju komplikacija u trudnoci a odluce da izbjegavaju putovanja, izlaske, more, setnje, ne podizu nista teze od kasike i sl... ipak, ne treba ni pretjerivati.
i u trudnoci se moze lijepo uzivati
-
duboka_misao
#2481 Re: Trudnjače i porodilje online
dje nadje taj naziv ?kakavdanakneiskustvu wrote:neinvazivni biohemijski skrining hromozomopatija - koliko ovo košta,zna li ko?
- putujucidzindas
#2482 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne bih ga ni prepoznaladuboka_misao wrote:dje nadje taj naziv ?kakavdanakneiskustvu wrote:neinvazivni biohemijski skrining hromozomopatija - koliko ovo košta,zna li ko?u raji poznatiji kao triple test u Sarajevu je oko 100 KM privatno ne znam koliko je gore na klinici uz uputnicu.
-
safran
#2483 Re: Trudnjače i porodilje online
Iza ovog naziva se mogu kriti dva testa.kakavdanakneiskustvu wrote:neinvazivni biohemijski skrining hromozomopatija - koliko ovo košta,zna li ko?
U prvom trimestru se radi tzv. probir a neko ga zove i double test - taj sam ja radila u Mehmedbašića i košta 250 KM s tim da se isti dan kad se vadi krv mora raditi i nuhalni nabor (200 KM biohemija + 50 KM za UZ). Da napomenem - ovo su cijene iz 2010.
U drugom trimestru se radi triple i evo već su dali detalje.
-
radenska
#2484 Re: Trudnjače i porodilje online
na jezeru je besplatno, ko nema osiguranja vidjeh kod jedne prijateljice da je 78 KM
-
duboka_misao
#2485 Re: Trudnjače i porodilje online
upravu si sa pregledom me doslo sve 250 KM , ali nam opet mora reci dje nadje ovaj nazivputujucidzindas wrote:Ne bih ga ni prepoznaladuboka_misao wrote:dje nadje taj naziv ?kakavdanakneiskustvu wrote:neinvazivni biohemijski skrining hromozomopatija - koliko ovo košta,zna li ko?u raji poznatiji kao triple test u Sarajevu je oko 100 KM privatno ne znam koliko je gore na klinici uz uputnicu.
Ja platih 180 KM, cini mi se, ako ne i 200 KM. Mislim da je na Jezeru besplatno ...
- otherside
#2486 Re: Trudnjače i porodilje online
ma to ti je ba strucni naziv za sve te testove koji se rade tokom trudnoce a neinvazivni su i rezultati se dobijaju analizom krvi trudnjace
a govore o riziku hromozopatija kod ploda (genetski poremecaji).
nego, recite vi meni koliko kila nabaciste u trudnoci?
ako smijete
ja sam u prvoj dobila oko 13kg, nakon poroda bila +5 i skinula ih u narednih 4-6 mjeseci.
sad sam na kraju 6.mjeseca trudnoce i dobila sam nekih 6 kg dosad al' fakat pazim sta jedem jer nekako imam osjecaj da druga trudnoca vise izoblici tijelo zene od prve, mada ne mora biti... stomak mi je u drugoj trudnoci definitivno veci
nego, recite vi meni koliko kila nabaciste u trudnoci?
ja sam u prvoj dobila oko 13kg, nakon poroda bila +5 i skinula ih u narednih 4-6 mjeseci.
sad sam na kraju 6.mjeseca trudnoce i dobila sam nekih 6 kg dosad al' fakat pazim sta jedem jer nekako imam osjecaj da druga trudnoca vise izoblici tijelo zene od prve, mada ne mora biti... stomak mi je u drugoj trudnoci definitivno veci
-
radenska
#2487 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja se tako bojim da cu se previse udebljati. Narocito sto imam visak od prije nekih 6 kg.
- putujucidzindas
#2488 Re: Trudnjače i porodilje online
Imala 5 viska prije, kao rezultat oporavka od operacije. Nabacila cca 20 tokom trudnoce. U sali, prije nego me uspavase,nasalise se doktori, kao - ovoj cemo vjerovati koliko je napisala da ima kg, zbog anestezije, inace uvijek dodamo minimum 5 kg
Bila sam tolika da nisam sama mogla vjerovati da sam to ja. Izasla iz bolnice sa 13 kg manje, izgubila od tod jos 3-4 kg, tako da mi ostaje 5+5 kg za skinuti. A o tom cu misliti kad nadojim ovo dijete
- otherside
#2489 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam usla u prvu trudnocu sa 54 kg a u drugu sa 53 kg
znam...i ginekolog se smijao
bila sam jako zadovoljna svojim tijelom nakon tromjesecnog kucnog pilates treninga
bojim se da sa dvoje djece necu imati vremena za vjezbanje... zato gledam da nabacim sto manje kg tokom ove trudnoce a da se pri tom i dalje zdravo i uravnotezeno hranim.
da se razumijemo...jedem ja poremeno i cips i cokoladu, kolace, sladoled svakodnevno ali nastojim pojacati voce i povrce, piti dosta vode i sl.
mislim da je jedan od razloga sto vecina zena poslije poroda ima period depresivnog raspolozenja - nezadovoljstvo vlastitim izgledom...a vala poslije poroda nijedna ne moze biti zadovoljna
znam...i ginekolog se smijao
bila sam jako zadovoljna svojim tijelom nakon tromjesecnog kucnog pilates treninga
bojim se da sa dvoje djece necu imati vremena za vjezbanje... zato gledam da nabacim sto manje kg tokom ove trudnoce a da se pri tom i dalje zdravo i uravnotezeno hranim.
da se razumijemo...jedem ja poremeno i cips i cokoladu, kolace, sladoled svakodnevno ali nastojim pojacati voce i povrce, piti dosta vode i sl.
mislim da je jedan od razloga sto vecina zena poslije poroda ima period depresivnog raspolozenja - nezadovoljstvo vlastitim izgledom...a vala poslije poroda nijedna ne moze biti zadovoljna
- Bihnela
#2490 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage naše članice grupe pozivamo u vas na još jedan susret Grupe za podršku dojenju
Udruženje DjeCa, u okviru programa Dojenje je IN, u subotu 30. juna 2012. u svojim prostorijama, Nadežde Petrović b.b. (preko puta zgrade broj 18, Dobrinja C-5) u Sarajevu, organizuje no...vi susret grupe za podršku dojenju sa početkom u 10:30.
Grupa za podršku dojenju podrazumjeva susrete mama dojilja i trudnica, te razmjenu iskustava i neformalne razgovore na temu dojenja i njege bebe.
Susrete vode Mame savjetnice za dojenje Udruženja DjeCa.
Tema ovog susreta je
"Znam-imam!” na kojem ćemo nastojati prikazati kako informisanost utiče na uspjeh i dužinu dojenja, te upoznati vas sa najčešćim mitovima i zabludama koji su se duboko ukorijenili u naše društvo, a koji negativno utiču sa sigurnost i samopouzdanje majki dojilja da su sposobne dojiti svoje dijete.
Početak susreta je u 10:30 sati, predviđeno trajanje 90 minuta.
Kako se u našu grupu najčešće učlanjuju majke koje već doje, molimo vas da obavjestite i svoje prijateljice trudnice jer su ovakvi susreti višestruko korisni baš za njih kao priprema za predstojeći period.
Za detaljnije informacije možete posjetiti web stranicu www.djeca.org
ili nazvati broj telefona: 061/549-088
Zbog ograničenog broja mjesta molimo da nam se prijavite na mail [email protected] ili SMS-om na gornji broj telefona. Dobro nam došle!
Udruženje DjeCa, u okviru programa Dojenje je IN, u subotu 30. juna 2012. u svojim prostorijama, Nadežde Petrović b.b. (preko puta zgrade broj 18, Dobrinja C-5) u Sarajevu, organizuje no...vi susret grupe za podršku dojenju sa početkom u 10:30.
Grupa za podršku dojenju podrazumjeva susrete mama dojilja i trudnica, te razmjenu iskustava i neformalne razgovore na temu dojenja i njege bebe.
Susrete vode Mame savjetnice za dojenje Udruženja DjeCa.
Tema ovog susreta je
"Znam-imam!” na kojem ćemo nastojati prikazati kako informisanost utiče na uspjeh i dužinu dojenja, te upoznati vas sa najčešćim mitovima i zabludama koji su se duboko ukorijenili u naše društvo, a koji negativno utiču sa sigurnost i samopouzdanje majki dojilja da su sposobne dojiti svoje dijete.
Početak susreta je u 10:30 sati, predviđeno trajanje 90 minuta.
Kako se u našu grupu najčešće učlanjuju majke koje već doje, molimo vas da obavjestite i svoje prijateljice trudnice jer su ovakvi susreti višestruko korisni baš za njih kao priprema za predstojeći period.
Za detaljnije informacije možete posjetiti web stranicu www.djeca.org
ili nazvati broj telefona: 061/549-088
Zbog ograničenog broja mjesta molimo da nam se prijavite na mail [email protected] ili SMS-om na gornji broj telefona. Dobro nam došle!
- CherryLips
#2491 Re: Trudnjače i porodilje online
Eh hvala pogledam kad stignem i na Ilidzi,nasla sam juce haljinicu u Waikikiju. Malo sam se udebljala,imam malo stomacica pa mi je problem sto mi nijedna suknja od prije ne moze,al hajde valjda na nesto jos naletim..safran wrote:Eh, sad, koliko sam upratila ti si "mlada" trudnica - do 4. mjeseca pa bi te do kraja ljeta mogle dobaciti i malo šire ljetne haljine. Ako nisi giga-mega trudnica (kakva sam ja bila) onda ti preporučujem Tiffany u Merkator centru Ilidža. Bila sam u subotu (sa djecom pa sam samo uspjela virnuti) ali ima lijepih haljinica od 25 KM nagore. Trudničke odjeće se može naći u Waikikii u Alti, finih stvari se može naći i u Azelu. Ali sve na kraju zavisi od gabarita buduće mame.
-
radenska
#2492 Re: Trudnjače i porodilje online
Nego sta ste koristile protiv strija i kad se je vakat tim poceti mazati. Ja cu do petog sva popucati, a ne znam sta da kupim, toliko proizvoda ima
- mericak
#2493 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam se u prvoj trudnoci mackala i danju i nocu, svim i svacim i nije pomoglo... U drugoj trudnoci se ne mazem al ni ne pucam, rastezem se po starim cizama
.
Znam kolegice koje se nisu mazale i nisu dobile nijednu striju a vidala sam zene sa strijama da se prepadnes. Poenta je, po mom misljenu, genetika kakva ti je - ako ti je koza sklona pucanju, mozes se nasaditi na glavu ali ces popucati!
Znam kolegice koje se nisu mazale i nisu dobile nijednu striju a vidala sam zene sa strijama da se prepadnes. Poenta je, po mom misljenu, genetika kakva ti je - ako ti je koza sklona pucanju, mozes se nasaditi na glavu ali ces popucati!
- CherryLips
#2494 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja jos nisam nista posebno uzela,poslije svakog kupanja/tusiranja mazem se s Dove mlijekom za tijelo,kao i prije,vidim da mi super odgovara i nesto mi se ne mijenja...
- otherside
#2495 Re: Trudnjače i porodilje online
da...genetika je jako bitna ali treba i preventivno delovati za svaki slucaj
ja sam se mackala u prvoj trudnoci a mackam se i u drugoj
preporucujem Hipp Body Butter, kupila u Eurofarm apoteci u BBI centru prije par mjeseci-oko 20 KM.
ja sam se mackala u prvoj trudnoci a mackam se i u drugoj
preporucujem Hipp Body Butter, kupila u Eurofarm apoteci u BBI centru prije par mjeseci-oko 20 KM.
-
nikimostar
#2496 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja se mazala hipp uljem od badema i raznoraznim drugim kremama,pa nista nije pomoglo,opet su mi bokovi i butine naprijed popucale
- otherside
#2497 Re: Trudnjače i porodilje online
e pa to je ta sklonost o kojoj pricamo.nikimostar wrote:Ja se mazala hipp uljem od badema i raznoraznim drugim kremama,pa nista nije pomoglo,opet su mi bokovi i butine naprijed popucale
ja vjerovatno ne bih fasovala strije i da se ne mackam nicim ili da se samo nekim klasicnim mlijekom poslije tusiranja namazem ali ne smijem se usuditi da prestanem
-
radenska
#2498 Re: Trudnjače i porodilje online
citam da ni onaj jomelop nije los, pakontam i njeg uzeti
-
LaCici
#2499 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja imam bas genetske skolonosti ka strijama, i mama i sestra su bile pune strija nakon trudnoce. Zato sam ja odmah od 3. mjeseca pocela da se mazem i to prvo Collistar kremom protiv strija koja je pravo skupa (oko 80 KM), pa sam onda presla na Hipp ulje i Hipp body butter. Na kraju sam zavrsila sa samo 5 strija oko pupka i to je sve. Znaci da se ipak moze sprijeciti bez obzira na genetiku. 
-
radenska
#2500 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma naravno da se moze sprijeciti. Sutra idem doktoru napokon, malo me vala strah sta ce mi reci