Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Banksy

#2476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

madner wrote:
Banksy wrote:
Prpa.ba wrote:
Slozit ces se da se daje previse "posljednjih" sansi HDZ-u. Tako se ne postupa prema nekome ko ce ispasti iz kombinacije na kraju. OHR je davno mogao "usaditi" kazne, precizne rokove za formiranje Doma naroda, kao i moduse djelovanja kada kantoni odbijaju delegirati poslanike, u Ustav FBiH- da mu je bilo u interesu. Doduse, ovo posljednje i postoji, no ovim izjavama/nastojanjima sami sebe potkopavaju.
Da nije najavljena sjednica Doma naroda za 10.3., ne bi bilo ni ovih danasnjih izjava, vec bi nas pustili da kuburimo pod vladama u tehnickom mandatu do sljedecih izbora. Ocito su se "Platformasi" bili malo otrgli s lanca, pa ih ovim izjavama vracaju pod kontrolu, time sto su, kao, "naveli krivca za neuspostavljanje vlasti". Nigdje ni konkretnih rokova ni nicega.
Dalje, kredibilitet "Platformasa" je sveden na minimum, jer je ocito da su im prijetnje isprazne; kroz danasnju odgodu se vidi i da MZ nije bas nacisto da li ce HDZ-ovi ispusiti ili nece, a i SDA i SDP jako drze do stavova MZ.
Na kraju ce se sve svesti na kompromis, tj. vjerovatno- na koncentracionu vladu, po principu "drzi vodu dok majstori odu". To bi onda znacilo i sahranu SDP-a, ali nismo im mi krivi sto su se zaletili bez preciznog plana "majorizacije".
Tačno tako.
Prerano je za takve analize. Nije MZ monolith. Ima jedna struja koja je za HDZ stavove itd...

Ovo je bio kompromis, gdje je ipak jasno receno ko je kriv za odugovlacenje (uvod za sankinisanje istog). Sada, ako HDZ podvije rep i prihvati uslove to ne bi bio poraz. Ukoliko HDZ nametne svoje stavove i udje u vlast onda bi to bio cisti poraz.
Prpine analize su uvijek dragocjene i dosad nije fulio.
I naravno da će se svesti na kompromis, svi će pomalo podviti rep, drugačije nije ni moglo, to govorimo od početka. Džaba se izgubilo pola godine.
Nass

#2477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Ja bih rekla da su im (HDZ-ovima) ipak dali rok: cooperate IMMEDIATELY.
L@BuD

#2478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by L@BuD »

heckler wrote:
L@BuD wrote:Ma realno bez dva HDZ-a nema vlasti.Nije problem rješen ako se izaberu delegati za DN imaće oni još načina da zakoče šta hoće i to legalno.Jedno je formirati vlast drugo da to bude funkcionalno.BiH u narednom periodu treba da uradi milion reformi a to bez dva HDZ-a neće ići pogotovo kad je Ustav u pitanju.Komplikovan je sistem odlučivanja kod nas nismo mi moderna država plus što je nekorektno da se HDZ izbacuje iz vlasti dobili su najveću podršku Hrvata priznao to neko ili ne.Jednostavno nije sazrilo vrijeme da se izbacuju stranke koje imaju legitimitet jednog naroda.
Oni na ovo zamaranje racunaju. Ne postoji niti jedan jedini pravni niti demokratski razlog zasto bi HDZ MORAO biti u vlasti. Bez uvrede, ali ovo je kukavicki stav.
Bice bolno, ali ovo se mora jednom za svagda prelomiti. Da iskoristim gorstakovu metaforu, kost se mora podesiti da bi zarasla pravilno, nekad cak i slomiti opet da bi zarasla ispravno sljedeci put.
Ne radi se tu o kukavičluku pogledaj kako stvari stoje u kantonima i uopšte kako misliš da bi se mogle donositi odluke za ovu državu bez njih.To bi bio cirkus u kojem bi vjerovatno svi izgubili.Hrvati su mudri našli bi načina da sjebu gdje god mogu ovo delegiranje za DN im je tek prva ručna.Nije ovo normalna država da skupiš tjesnu većinu i misliš da će to ići,treba realno sagledati situaciju kakvi pravni kakvi demokratski razlozi ovo tek treba da postane država nemamo još normalnog Ustava niti jake institucije na nivou države.
madner

#2479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Banksy wrote:
madner wrote:
Banksy wrote: Tačno tako.
Prerano je za takve analize. Nije MZ monolith. Ima jedna struja koja je za HDZ stavove itd...

Ovo je bio kompromis, gdje je ipak jasno receno ko je kriv za odugovlacenje (uvod za sankinisanje istog). Sada, ako HDZ podvije rep i prihvati uslove to ne bi bio poraz. Ukoliko HDZ nametne svoje stavove i udje u vlast onda bi to bio cisti poraz.
Prpine analize su uvijek dragocjene i dosad nije fulio.
I naravno da će se svesti na kompromis, svi će pomalo podviti rep, drugačije nije ni moglo, to govorimo od početka. Džaba se izgubilo pola godine.
Imas par stavova gdje je ili/ili. Koje ce definisati kuda idemo dalje.
Dakle nije moguce da istovremeno SDP ispadne ekluzivno bosnjacka i multietnicka stranka.
Nije moguce da HDZ bude jedini zastitnik Hrvata i jedna od Hrvatskih stranaka.
Gandalf

#2480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

Nije se izgubilo džaba pola godine - pola godine bez HDZ-a u vlasti je dragocjeno vrijeme jer bi HDZ za taj period 'ladno hapio 100 miliona - svaki dan bez HDZ-a u vlasti je prekrasan jer svaki dan u vlasti bi HDZ iskoristio za dodatno uništavanje ove zemlje - ako je uslov da se vlast uspostavi samo sa HDZ-om dabogda se nikada i ne uspostavila - u tom slučaju MZ koja obožava STATUS QUO bi jednostavno donijela par zakona o privremenom finansiranju a time bi građanima ove države uštedila milijarde novca koji bi vlastodržeći HDZ ukrao

Nikakvi kompromisi sa HDZ-om nisu potrebni - dosta je se Sarajevo savijalo pod međunarodnim pritiscima - treba sada jednostavno biti maximalno bezobrazan i raditi sve na svoju ruku, a legitimce sa MZ-om zajedno zatjerat' u tri lijepe naše - dodijalo je meni da mi 16 godina od rata seljačine iz lištice kroje sudbinu.
travnik

#2481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by travnik »

Gandalf wrote:Nije se izgubilo džaba pola godine - pola godine bez HDZ-a u vlasti je dragocjeno vrijeme jer bi HDZ za taj period 'ladno hapio 100 miliona - svaki dan bez HDZ-a u vlasti je prekrasan jer svaki dan u vlasti bi HDZ iskoristio za dodatno uništavanje ove zemlje - ako je uslov da se vlast uspostavi samo sa HDZ-om dabogda se nikada i ne uspostavila - u tom slučaju MZ koja obožava STATUS QUO bi jednostavno donijela par zakona o privremenom finansiranju a time bi građanima ove države uštedila milijarde novca koji bi vlastodržeći HDZ ukrao

Nikakvi kompromisi sa HDZ-om nisu potrebni - dosta je se Sarajevo savijalo pod međunarodnim pritiscima - treba sada jednostavno biti maximalno bezobrazan i raditi sve na svoju ruku, a legitimce sa MZ-om zajedno zatjerat' u tri lijepe naše - dodijalo je meni da mi 16 godina od rata seljačine iz lištice kroje sudbinu.
Spoj "tolerancije" i "istine".
Gandalf

#2482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

Dodijalo mi je da mi seljačine iz lištice kroje sudbinu - šta ti nije jasno travniče :?: ne možemo svi biti za toleranciju endehazije i HDZ-ovske istine.
travnik

#2483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by travnik »

Gandalf wrote:Dodijalo mi je da mi seljačine iz lištice kroje sudbinu - šta ti nije jasno travniče :?: ne možemo svi biti za toleranciju endehazije i HDZ-ovske istine.
Jasno mi je šta želiš reći, ali si samo djelomično u pravu. Da se razumijemo, HDZ-ovi nose dio krivice, ali samo dio i ne kroje baš svima nam sudbinu. Pod pretpostavkom da si iz SA ili nekog drugog grada koje ima sličnu vlast, dobijemo slijedeće. Kao prvo, HDZ-ovi ne vladaju tvojom općinom. Kao drugo, HDZ-ovi ne vladaju tvojim kantonom. Čak štoviše, u velikom dijelu FBiH ne samo da ne vladaju, već nemaju ni vijećnika u OV-a ili zastupnika u kantonalnim skupštinama (to uopće ne smatram negativnim). Kao treće, imaju manje od trećine vlasti u FBiH, što po Ustavu znači da ih sve "progresivne" i "probosanske" snage mogu preglasati kako žele, ako su oni toliki remetilački faktor. Kao četvrto, na nivou države imaju manje od trećine, a s obzirom na način odlučivanja, posebno u ZD, sve se može donijeti bez i jednog njihovog glasa.

Dakle, ne amnestiram, HDZ-ove, ali malo realnosti. Meni su za sadašnje stanje najviše kriva SDA, a nakon toga HDZ BiH i SzBiH, s obzirom na strukturu vlasti na području na kojem ja živim i njihovu stvarnu moć. Meni je presmiješno kada ljudi iz SA okrivljuju HDZ-ove mnogo više nego SDA-SDP-SzBiH, jer su te stranke nositelji vlasti u općinama, gradu i kantonu, a i imaju mnogo više pozicija na razini FBiH i BiH. Isto vrijedi i za ljude iz Širokog Brijega, ili da me razumiješ Lištice, kada okrivljuju spomenuti trojac, a ne HDZ-ove, jer HDZ-ovi kroje njihovu sudbinu u općini i kantonu.

Također, pretpostavljam da vam je većini ovdje LIštica metafora za cijelu ZH, ali ne vidim osnove za korištenje bilo kojeg grada ili općine kao sinonima za nešto loše, pošto je ovdje ZH=loše, grozno, dno dna i sl. Čak štoviše, treba pogledati strukturu kadrova HDZ-ova i vidjet će se da ŠB, barem koliko ja znam, ne dominira. Shodno tome, kao što se ovdje vrijeđa ŠB, a na poskoku SA, za sve i svašta, uglavnom se podrugljivo i negativno piše, smatram takve postupke pogrešnim i motiviranim mržnjom.
L@BuD

#2484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by L@BuD »

Gandalf wrote:Dodijalo mi je da mi seljačine iz lištice kroje sudbinu - šta ti nije jasno travniče :?: ne možemo svi biti za toleranciju endehazije i HDZ-ovske istine.
jedno su želje drugo su mogućnosti :D
pa i lijan je sa Visoke Glavice ne znam da li i na njega misliš
armin071

#2485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by armin071 »

L@BuD wrote:
Nema, sila ste :lol:
Gandalf

#2486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

L@BuD wrote:
lišticu konkretno navodim zbog Vedrana, zbog turnira gojko šušak, zbog zviždanja himni BiH i sličnih stvari,
u principu zaboli me ko je odakle i kako se zove, ali nacionaliste prezirem do bola kako u svojoj čaršiji prezirem esdeaovce tako prezirem i lištićanske hadezeovce a ovi drugi u posljednje vrijeme ulažu extremne napore da unište BiH - ja druge domovine nemam, nemam državljanstvo druge države niti su mi potrebni - meni je sve ovdje i ko radi protiv moje države, meni ne može biti nikakav koalicioni partner u rješavanju problema - takav je samo dio problema i treba ga odstraniti iz poltičkog života.
Gandalf

#2487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

travnik wrote:
Jasno mi je šta želiš reći, ali si samo djelomično u pravu. Da se razumijemo, HDZ-ovi nose dio krivice, ali samo dio i ne kroje baš svima nam sudbinu. Pod pretpostavkom da si iz SA ili nekog drugog grada koje ima sličnu vlast, dobijemo slijedeće. Kao prvo, HDZ-ovi ne vladaju tvojom općinom. Kao drugo, HDZ-ovi ne vladaju tvojim kantonom. Čak štoviše, u velikom dijelu FBiH ne samo da ne vladaju, već nemaju ni vijećnika u OV-a ili zastupnika u kantonalnim skupštinama (to uopće ne smatram negativnim). Kao treće, imaju manje od trećine vlasti u FBiH, što po Ustavu znači da ih sve "progresivne" i "probosanske" snage mogu preglasati kako žele, ako su oni toliki remetilački faktor. Kao četvrto, na nivou države imaju manje od trećine, a s obzirom na način odlučivanja, posebno u ZD, sve se može donijeti bez i jednog njihovog glasa.

Dakle, ne amnestiram, HDZ-ove, ali malo realnosti. Meni su za sadašnje stanje najviše kriva SDA, a nakon toga HDZ BiH i SzBiH, s obzirom na strukturu vlasti na području na kojem ja živim i njihovu stvarnu moć. Meni je presmiješno kada ljudi iz SA okrivljuju HDZ-ove mnogo više nego SDA-SDP-SzBiH, jer su te stranke nositelji vlasti u općinama, gradu i kantonu, a i imaju mnogo više pozicija na razini FBiH i BiH. Isto vrijedi i za ljude iz Širokog Brijega, ili da me razumiješ Lištice, kada okrivljuju spomenuti trojac, a ne HDZ-ove, jer HDZ-ovi kroje njihovu sudbinu u općini i kantonu.

Također, pretpostavljam da vam je većini ovdje LIštica metafora za cijelu ZH, ali ne vidim osnove za korištenje bilo kojeg grada ili općine kao sinonima za nešto loše, pošto je ovdje ZH=loše, grozno, dno dna i sl. Čak štoviše, treba pogledati strukturu kadrova HDZ-ova i vidjet će se da ŠB, barem koliko ja znam, ne dominira. Shodno tome, kao što se ovdje vrijeđa ŠB, a na poskoku SA, za sve i svašta, uglavnom se podrugljivo i negativno piše, smatram takve postupke pogrešnim i motiviranim mržnjom.
Za dosadašnje stanje u Federaciji najveću krivicu snose po meni SBIH, SDA i HDZ
Za trenutno stanje u BIH najveću krivicu snosi upravo HDZ koji svojom kamikaza taktikom najviše pomaže dodiku
Ova država nikada neće krenuti naprijed dok u vlasti postoji endehazijom zadrti HDZ
HDZ je rak rana ove države i ponositi se njime i gurati ga u vlast je TRAGIČNO.
L@BuD

#2488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by L@BuD »

Gandalf wrote:
L@BuD wrote:
lišticu konkretno navodim zbog Vedrana, zbog turnira gojko šušak, zbog zviždanja himni BiH i sličnih stvari,
u principu zaboli me ko je odakle i kako se zove, ali nacionaliste prezirem do bola kako u svojoj čaršiji prezirem esdeaovce tako prezirem i lištićanske hadezeovce a ovi drugi u posljednje vrijeme ulažu extremne napore da unište BiH - ja druge domovine nemam, nemam državljanstvo druge države niti su mi potrebni - meni je sve ovdje i ko radi protiv moje države, meni ne može biti nikakav koalicioni partner u rješavanju problema - takav je samo dio problema i treba ga odstraniti iz poltičkog života.
ma nije džabe njih Tito tlačio dole po Lištici,Čitluku,...
Gandalf

#2489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

Pa pričalo se da je po tim dole krajevima za vrijeme II sv. rata standardna svećenićka oprema bila mašinka sa redenikom u slučaju da sveštena lica spaze partizane :mrgreen: Izgleda da je i Tito čuo te priče :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

odoste vi :-)
Nass

#2491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Ako se vlast formira po principu 2+2+2 uz pritisak MZ, onda se nece sprovesti reforme koje Amerikanci i EU ocekuju, vec ce samo Dodik i Covic sprovesti svoj plan. Zato je bitno da Platforma ne ide ispod donje granice kompromisa, a to je ono sto je SDA vec predlozila. Sve ispod toga je totalni poraz, i nagradjivanje neustavnih blokada i ucjena.
Američka ambasada pozdravlja odgađanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

SARAJEVO - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku o odgađanju sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH s ciljem ostavljanja prostora za dodatne razgovore o formiranju vlasti u Federaciji BiH. Ambasada, takođe, izražava snažnu podršku naporima visokog predstavnika Valentina Inzka da posreduje u direktnim razgovorima s ciljem postizanja konsenzusa među političkim stranakama.

"Mi želimo podstaći sve političke stranke u Federaciji BiH da odmah intenziviraju napore na upostavi širokih i jakih koalicionih vlasti sposobnih da provode reforme neophodne za prosperitetnu budućnost", saopšteno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.
A Inzko je nula politicar i pregovarac. Nista on ne moze napraviti, ako ne dodje neki jaci pritisak sa strane.
madner

#2492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Nass razlika je sto onda mogu reci da su pustili sve ostale da pokusaju. :wink:
Gandalf

#2493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

Rečenica za anale kojekakvih MZ palamudana ala Incko : "Domaći političari trebaju da nađu kompromis i zemlju usmjere ka evropskim integracijama" :mrgreen: I takva inckova frazetina će pomiriti separatiste i probosanske snage :-) Incko bolan ti Muju i Sulju ba u sred vica ne bi pomirio pa sve kad bi ti i Fata pomagala :lol:
Nass

#2494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Aha :D
HNK: Dva HDZ-a traže vanrednu sjednicu kantonalne skupštine

MOSTAR - Klub zastupnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 potpisima 13 zastupnika u Skupštini Hercegovačko- neretvanskog kantona (HNK) zatražio je 8. marta održavanje vanredne sjednice kantonalne skupštine. Sjednica bi se održala u ponedjeljak, 14. marta, u Mostaru s početkom u 12 sati i na njoj bi se izabrali izaslanici za Dom naroda Federacije BiH i novo rukovodstvo Skupštine, stoji u priopćenju iz ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Ovim zahtjevom Klub zastupnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 daje svoj puni doprinos provedbi izbornih rezultata, navodi se u priopćenju.
Vijesti.ba
vee-jay

#2495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Nass wrote:Aha :D

MOSTAR - Klub zastupnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 potpisima 13 zastupnika u Skupštini Hercegovačko- neretvanskog kantona (HNK) zatražio je 8. marta održavanje vanredne sjednice kantonalne skupštine. Sjednica bi se održala u ponedjeljak, 14. marta, u Mostaru s početkom u 12 sati i na njoj bi se izabrali izaslanici za Dom naroda Federacije BiH i novo rukovodstvo Skupštine, stoji u priopćenju iz ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Ovim zahtjevom Klub zastupnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 daje svoj puni doprinos provedbi izbornih rezultata, navodi se u priopćenju.
Vijesti.ba
stvarno me SDP razocarao svojom zadnjom izjavom... ali ovo, da sam kojim slucajem glasao za HDZ stao bih pred ogledalo i ne bih se prestao samarati sve do novih izbora :mrgreen: :kravata:
heckler

#2496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Vijesti.ba

Izbori za DN u HNK ne ovise od HDZa vec od Fahre. Da je Fehro htio, juce bi delegiranje bilo zavrseno. Ovo je bacanje prasine u oci od strane HDZa i prikazivanje kooperativnosti tamo gdje nemaju alternative. Zasto nisu zakazali sjednice u ZHK, LK i PK ako zele pokazati dobru volju.
convict

#2497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by convict »

ja fakat ništa više ne kontam... ko hoće - ko neće, ko je iz MZ za ovakvo stanje - ko je protiv... :roll:
hercegovac_pravi

#2498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

madner wrote:
hercegovac_pravi wrote:
palermo wrote:Ja uopšte ne vidim razloga za neku zabrinutost. Osim one opšte zabrinutosti.

Ne mislim da će SDP i SDA popustiti, mislim da postoji jasna svijest o tome št bi to značilo.
Ne vjerujem da i MZ je toliko luda da ide na radikalizaciju Bošnjaka, jer u slučaju prihvatanja HDZ-ovih stavova to je jedino što će se sasvim sgurno desiti.
I by the way.loptica je opet bačena u ruke HDZ-u.
Sabura ljudi :D iako znam da nije uvijek lako saburati :D
Ma kakvi, ja nisam zabrinut nimalo. Samo me iritira Lagumđžijeva neodlučnost i spremnost na još jedno "savijanje" leđa.
I jasno je meni da je ponovo loptica napucana u ruke HDZ-u. Ali tamo je uvjek i bila tako da nije bilo potrebe za novim napucavanjem.
Ova izjava PIC-a o "neustavnim aktivnostima" je samo potvrda onog što je pisano po forumima zadnjih 3-4 mjeseca.
Zasto sada zbog jedne sedmice ispasti nerazuman?
HDZ da je htio, mogao je davno prihvatiti ponudu.

Ne moze Zlaja diktirati MZ sta da radi.
Madner,
Nije problem u jednoj sedmici. Stvar je u principu i provođenju principijalne politike.
Na jednoj strani imaš MZ koja precizno proziva HDZ da prestane sa kršenjem Ustava i zaustavi antiustavne aktivnosti, dok na drugoj strani imaš isti taj MZ koji "preporučuje" platofrmašima da preispitaju svoje stavove kojima se posljedice istih tih antiustavnih aktivnosti, za koje MZ krivi HDZ, saniraju.
Pa gdje je tu logika?
Znači MZ preporučuje platformistima da prešute antiustavne aktivnosti a sve zbog mira u kući. Kontaš? Tu se radi o principu ili ćemo poštovati Ustav (svi) ili ga neće poštovati niko. O tome se radi. Ili će pravila igre biti ista za sve ili onda nek svaki učesnik "utakmice" igra po svojim pravilima. Ne možeš igrati fudbal a da je protivniku dozvoljeno igrati i po pravilima fudbala i po pravilima rukometa. Pa jedan napad oni igraju nogom dok drugi napad nabacuju rukom a to sve sudija gleda i ne zaustavlja igru. I još tebi govori da će ti dati žuti karton zbog slučajnog igranja rukom. Banaliziram ali to ti je to.
hercegovac_pravi

#2499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

vee-jay wrote:

Vijesti.ba
stvarno me SDP razocarao svojom zadnjom izjavom... ali ovo, da sam kojim slucajem glasao za HDZ stao bih pred ogledalo i ne bih se prestao samarati sve do novih izbora :mrgreen: :kravata:
vee
ovdje ti se radi o zbivanjima koja su sedesila u zadnja 2-3 dana.
Imaš izjavu PIC da se antiustavne aktivnosti moraju odma zaustaviti (immediately). Poslije toga dolazi izjava Ljubića i Čovića o "nepoštovanju" novoizabrane vlasti, i sada zahtjev HDZ-ova za vanrednom sjednicom skupštine HNK-a.
E sada iz ovoga se da zaključiti da je HDZ svjestan da je izgubio i HNK i da je ovo samo pokušaj saniranja toga gubitka. Međutim, ovakva sjednica još nije sazvana za ZHK, Kanton 10 i PK. Što upućuje na zaključak da HDZ ne odustaje od blokada i da samo pokušavaju spasiti "ono što se još uvjek spasiti da" u HNK-u.
Dakle, imat ćemo blokadu i "nepriznavanje" federalne vlasti u ZHK, Kantonu 10 i PK-u. osnovicu blokada činit će ZHK što još jedanput upućuje na zbivanja u ovome kantonu koja su se desila oko 2 mjeseca prije izbora . Tada je HDZ skoro pa nasilno preuzeo vlast od koalicije 90-ke, HSP-a i NSRzB. Do tada HDZ nije imao ni ovaj kanton. Dakle, HDZ-u je bila potrebna postojeća infrastruktura (fizička i sdruštvena) kantonalnih vlasti. što nas ponovo upućuje na zaključak da je ovaj scenario izrežiran puno prije izbora.
convict

#2500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by convict »

Ma sve je to jasno, ali zašto onda juče nisu "spašavali što se spasiti da u HNK" nego su svim silama sabotirali izbor delegata, a već danas traže novu vanrednu sjednicu da se izaberu delegati?

Ako su popustili pritiscima MZ, zašto nisu sazvali sjednice i u ostalim kantonima?

Ako nisu, odakle nagla promjena mišljenja?
Locked