Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#2476 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

exliberal-ex wrote:
Vitezanin wrote:Gledam neke karte za južnu Ameriku (npr. Čile) i nevjerojatno je koliko je skupo letjeti iz Sarajeva.

Sarajevo-Santiago-Sarajevo: 1450 eur
Beograd-Santiago-Beograd: 1050 eur
Venecija-Santiago-Venecija: 580 eur.

:shock:
Ja kad dolazim u Sarajevo uvijek me finansijski nagrdi taj zadnji dio do Sarajeva
Sad sto se tice ovog leta do Santijaga, pogledaj koja je kompanija, ako su neke charter kompanije nemoj se zajebavat sa tim.
Potrazi njihovu avio kompaniju ( LATAM) , avioni su im novi Dreamlineri, usluga je dosta dobra vrijedi provjerit... ja sam bio prijatno iznenadjen.
Jos jedna preporuka, obavezno uzmi long leg seats ili ekonomy plus ( jedino ako nisi pun pa da letis sa business klasom), neznam koliko je dug let iz evrope ali meni je bio skoro 11 sati iz Toronta pa sam onda presjedao u Atlanti samo da prebijem let inace bi povilenio.

Vidjet ces kad budes sletao kolike se Ande .... :thumbup:
LATAM je najveća kompanija u Južnoj Americi i prijatelj mi tu radi pa pokušavamo neke opcije napraviti da dobijem popust i odem do Čilea. :D Navodno je moguće kupiti kartu za 450 eur - ako ubodeš, tj. imaš kontakte i znaš kad kupiti. On do Europe leti za 100-150 eur. :shock:

Opcija Madrid-Santiago je 14 sati. :skoljka: A što forumaš iznad kaže, ako su ovi letovi iz Venecije regularni (Iberia) onda lako odem do Venecije Flixom iz Zagreba. Mislim da iz Sarajeva nema buseva do Italije. :?
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#2477 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Jarane ako je Madrid - Santiago 14h onda je Venecija - Santiago najmanje 15h...
Letim često za Aziju i Ameriku... Uzmi sjedište do prolaza da možeš češće ustajati i nema problema. Ako možeš uzmi bolju kategoriju Eco plus ili premium po povratku da možeš spavati...
U Čile-u još nisam bio a vjerujem da je odlična destinacija pogotovo ako imaš tamo nekog da ti pokaže sve... Sretno :thumbup:
vjesticanametli

#2478 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

31.12 imam lejover :mrgreen: vazdan u amsterdamu..... svakako odoh u grad pa sta predlazete kojim redom mogu stici obletiti :) hvalaaaa
zipoo

#2479 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zipoo »

red light district i coffeeshop sta imas dalje obilaziti u Amsterdam
vjesticanametli

#2480 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Red dis. Imam i DZe zivim a kafeDZinca of kooors...sta jos hahahha....vise me zanima kojim redom pd aerodroma pa da da ne idem s kraja na kraj...imam nekih 8 h za hodanje
VenomousV

#2481 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

vjesticanametli wrote:Red dis. Imam i DZe zivim a kafeDZinca of kooors...sta jos hahahha....vise me zanima kojim redom pd aerodroma pa da da ne idem s kraja na kraj...imam nekih 8 h za hodanje
Na metro do glavne zeljeznicke. Kad izadjes sa zeljeznicke pici pravo, prema Dam trgu, odatle mozes bilo gdje :D Bulldog ti je blizu.

Od milion muzeja ja nisam bila ni u jednom, tako da ti po tom pitanju nemam sta preporuciti. Mi smo ugl hodali, posjecivali coffee shopove i zagledali tete u Red Light distriktu :D
Imas svasta za vidjet' a nista konkretno.

Meni najdrazi grad na svijetu i vakat je za trecu posjetu (@Averus nadam se da ces procitati ovo :D )
exliberal-ex

#2482 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

vjesticanametli wrote:31.12 imam lejover :mrgreen: vazdan u amsterdamu..... svakako odoh u grad pa sta predlazete kojim redom mogu stici obletiti :) hvalaaaa
Pola sata vozom do centra....mozes vala da spartas svuda ako nebude previse hladno,
Amsterdan ( stara jezgra) nije prevelika mozes dosta obici
Ako bude kjamet onda se hvataj muzeja
vjesticanametli

#2483 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Hvala...ma 1 muzej mora pasti :mrgreen:
parappa

#2484 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

vjesticanametli wrote:Hvala...ma 1 muzej mora pasti :mrgreen:
Preporučujem ovaj (u blizini glavne željezničke stanice)
https://www.hetscheepvaartmuseum.com/
Ja se sjebo kako je dobar muzej... Ima original brod iz 18tog vijeka koji možeš posjetiti. Komotno da provedeš par sati.
Naravno samo ako te interesuju brodovi pomorska historija.
vjesticanametli

#2485 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Taj mi zapeo za oko ...cool hvala :-D
exliberal-ex

#2486 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

parappa wrote:
Ja se sjebo kako je dobar muzej... Ima original brod iz 18tog vijeka koji možeš posjetiti. Komotno da provedeš par sati.
prolazio svaki dan pored njega a nisam usao :( ...nas hotel je bio par stotina metara od muzeja
parappa

#2487 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

exliberal-ex wrote:
parappa wrote:
prolazio svaki dan pored njega a nisam usao :( ...nas hotel je bio par stotina metara od muzeja
Šteta. Nemoj propustiti drugi put... Ja sam bio službeno u Utrechtu i jedan vikend sam otišao u Amsterdam. Kolega mi je to preporučio i nisam se pokajao
parappa

#2488 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

exliberal-ex wrote:
parappa wrote:
Dupli
exliberal-ex

#2489 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Par slika sa zadnje ture, ovo je bio treci grad koji smo obisli Granada i poznata palaca Alhambra
Alhambra je naposjecenija lokacija u Spaniji , sto znaci ako zelite posjetit onda je neophodno rezervisat karte par mjeseci unaprijed ...mi smo uzeli karte skoro 3 mjeseca unaprijed i opet nismo mogli uzet dobit nocnu turu jer je bila raspodana.
Ako budete isli vazno je da se pridrzavata rasporeda pogotovo ako odlucite obilazit glavnu palacu,zbog velikog broja turista ulaz je tacno u rezerevisano vrijeme. Mi smo usli u 12 ali da sa znao uzeo bih jos ranije
Licno ja sam ostao zadivljen kako su vodu koristili ali na suptil nacin, fontane i bazeni su po cijeloj palaci

Napravio sam mali milion slika, ovo su samo mali dio Alhambre i Generalife

Hall of amasadors

Image

Image

Patio de la Alberca

Image

Court of the lions

Image

Image

Image

Hall of the Abencerrajes

Image

Pogled prema Granadi

Image

Pogled prema Generalife ( ljetnjikovac)

Image

Partal in the Alta Alhambra

Image

Image

Image

pogled na Alhambru iz Generalife basti

Image

Baste koje vode prema Generalife ( sultanov ljetnjikovac)

Image

Pogled na Alhambru iz Generalife

Image

Generalife unutrasnjost

Image

Image
moonca

#2490 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

Koje uzivanje.
Perfektne slike. :thumbup:
parappa

#2491 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Stvarno sam oduševljen... Super slike @exliberal :thumbup:

Postoji neka izreka "ko putuje isto kao da je više škola pohađao" ili tako nešto. I stvarno je lijepo sve vidjeti i obići ali ipak se kući vratiti
exliberal-ex

#2492 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

moonca wrote:Koje uzivanje.
vjeruj da ovo nije ni 5% od slika ...toliko detalja ima da covjek moze provesti dane i dane gledajuci.
mene je vrat uhvatio koliko sam gledao u plafone...ko sace u kosnicama...... mrmor vode.... kako bi bilo tek da nema posjetilaca
moonca

#2493 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

exliberal-ex wrote:
vjeruj da ovo nije ni 5% od slika ...toliko detalja ima da covjek moze provesti dane i dane gledajuci.
mene je vrat uhvatio koliko sam gledao u plafone...ko sace u kosnicama...... mrmor vode.... kako bi bilo tek da nema posjetilaca
Kako god, u predahu morate i jesti. Slikas li hranu sta nude, sta ste probali jesti?
exliberal-ex

#2494 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

moonca wrote:
exliberal-ex wrote:
Kako god, u predahu morate i jesti. Slikas li hranu sta nude, sta ste probali jesti?
Uf sad me zadevera....morat cu potrazit, u sustinin nevolim da slikam hranu jedino ako je nesto maksuz.....kao ova jegnjetina iz Marakesha :D
peku po 6 jagnjadi u zemljanim cupovima koji su ukopani u zemlju ......ili ox tail gulas u barseloni ( neznam dali imam sliku)

Image

u sustini se svodi na jutarnju kafu sa sendvicima...nesto slatko oko podne a navece dobra vecera

Image

Image
Last edited by exliberal-ex on 17/10/2018 02:17, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#2495 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

sherbett wrote:Ok ovom ex liberal u treba ugasit internet i oduzet pasos :mrgreen: nisi u redu prijatelju :mrgreen:

Nego.. jel bio tko skoro u Istanbulu.. trebam preporuke u koji dio grada se smjestiti sta sve obavezno obici i neke korisne savjete.. koja mjesta izlete ture.. dobri restorani kafane one njihove stare. Mize tradiciobalne.. moze i modernije.. gdje izaci gdje i sta jesti al ono sve :mrgreen:

Hvala :oops:

cakaj jos nisam postavio Madrid, Gilbraltar i Marakesh ......poslije cu da se malo smirim :D
Hakiz

#2496 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

Nebitno.
moonca

#2497 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

exliberal-ex wrote:
Uf sad me zadevera....morat cu potrazit, u sustinin nevolim da slikam hranu jedino ako je nesto maksuz.....kao ova jegnjetina iz Marakesha :D
peku po 6 jagnjadi u zemljanim cupovima koji su ukopani u zemlju ......ili ox tail gulas u barseloni ( neznam dali imam sliku)

Image

u sustini se svodi na jutarnju kafu sa sendvicima...nesto slatko oko podne a navece dobra vecera

Image

Image

Prsuta super izgleda, kao i sendvici, jednostavni -osjetis ukus :thumbup: ... :-D
exliberal-ex

#2498 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

moonca wrote: Prsuta super izgleda, kao i sendvici, jednostavni -osjetis ukus :thumbup: ... :-D

jel vidis cjenu...ova prva je najjeftinija i kilogram kosta samo 115 eura ....morao sam da probam...daj 100 grama ove malo skuplje ....15 eura :-) ...hoces da ti napravimo sendvic ili dva...rastegni na dva.... ok 20 eura total.......al da je dobra... :D
moonca

#2499 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

exliberal-ex wrote:
moonca wrote: Prsuta super izgleda, kao i sendvici, jednostavni -osjetis ukus :thumbup: ... :-D

jel vidis cjenu...ova prva je najjeftinija i kosta samo 115 eura....morao sam da probam...daj 100 grama ove malo skuplje ....15 eura :-) ...hoces da ti napravimo sendvic ili dva...rastegni na dva.... ok 20 eura total.......al da je dobra... :D
Vidjela sam :-) da i ja bi na 2 - 3 sendvica. :lol:
Eh, jos uvijek mi je u sjecanju iz Poreca, na pijaci --prsuta kuvana, mislim, samo jedna tako izlozena i po narudjbi sijeku-- nezaboravan ukus. :-)
Hakiz

#2500 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

Samo da kažem, ako ti je to bilo skupo, pogledaj cijenu "Manchado de Jabugo".

Biće ti lakše.
Post Reply