Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Irish

#2476 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by Irish »

Ma.Le.Na wrote:meni nekad dodje da se ofarbam u crveno al mi zao..kazu pokupi taj pigment i ako ikad budem htjela u plavo :-D :D ...nece moci zbog pigmenta :roll:
Ja sam prosle godine iz 1. puta presla iz bakreno-crvene u plavu boju zita :) (skidala boju) Doduse, bila mi je kratka kosa pa se nisam previse brinula oko ostecenja, iako ne mogu reci da je nesto vidno bila ostecena :)
delirium.sa

#2477 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by delirium.sa »

male_okice wrote:
delirium.sa wrote:http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 4887_n.jpg

moze li se ovakva boja ocuvati sa knom? slika je slikana sa blicem :)
hm...zavisi kakva ti je podloga, ako je ovakva, mozda ona caca rouge bi ti dala slicnu nijansu, ona caca maroon bi ti vec bila pretamna, jedino isprobaj na 1 pramenu pa vidi, ne moze ti niko bas reci da ces dobiti bas tu nijansu mozda malo svjetliju/tamniju...ali mozda je bolji taj kompromis i zdravija kosa? Ono sto znam inace kod kane jeste da sto je svjetlija podloga to i kana da svjetliju nijansu koja vuce na narandzasto

ovo mi je podloga :D nista, pokusat cu :) iako je meni kosa tako unistena da cisto sumnjam da moze ikada ozdraviti :D
sary

#2478 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by sary »

Zene, znate li gdje ima kupiti skidac farbe tj.dekolorizator :?: :?: :?:
Pljizzzzzzz, hitno je
saga

#2479 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by saga »

Joj ljudi ja ludim... moja kosa ima negativnu težinu :-D
Pisala sam da sam se šišala na keca, i da je sad puštam... Evo sad pogledah u bilješkama, ošišala se prije tačno mjesec dana na 19mm. Sad iskinuh dlaku jednu i evo je 3.7cm... Dakle narasla skoro 2cm za mjesec dana :o
Raste, sve je to lijepo... ali prokleta kosa neće da se spusti :x Strši uspravno, ništa joj ne mogu... kad ujutro operem kosu, ne smijem se nigdje ni naslonit, jer se sva slijepi pa imam rupe 'u glavi'.
Gledam ljude okolo sa duplo kraćom kosom, ali njima ne strši.

Eto, ja samo 'nako da se malo požalim :D
alica.k

#2480 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by alica.k »

sary wrote:Zene, znate li gdje ima kupiti skidac farbe tj.dekolorizator :?: :?: :?:
Pljizzzzzzz, hitno je
U frizerlandu vidjeh!
sary

#2481 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by sary »

alica.k wrote:
sary wrote:Zene, znate li gdje ima kupiti skidac farbe tj.dekolorizator :?: :?: :?:
Pljizzzzzzz, hitno je
U frizerlandu vidjeh!
Gdje frizerland :D
alica.k

#2482 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by alica.k »

na dobrinji
sary

#2483 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by sary »

alica.k wrote:na dobrinji
Hvala!
male_okice

#2484 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by male_okice »

saga wrote:Joj ljudi ja ludim... moja kosa ima negativnu težinu :-D
Pisala sam da sam se šišala na keca, i da je sad puštam... Evo sad pogledah u bilješkama, ošišala se prije tačno mjesec dana na 19mm. Sad iskinuh dlaku jednu i evo je 3.7cm... Dakle narasla skoro 2cm za mjesec dana :o
Raste, sve je to lijepo... ali prokleta kosa neće da se spusti :x Strši uspravno, ništa joj ne mogu... kad ujutro operem kosu, ne smijem se nigdje ni naslonit, jer se sva slijepi pa imam rupe 'u glavi'.
Gledam ljude okolo sa duplo kraćom kosom, ali njima ne strši.

Eto, ja samo 'nako da se malo požalim :D
de nam pokazi sliku, ne moras lice ali kose mozda mozemo pomoci :D
Lounge Act

#2485 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by Lounge Act »

Ma.Le.Na wrote:meni nekad dodje da se ofarbam u crveno al mi zao..kazu pokupi taj pigment i ako ikad budem htjela u plavo :-D :D ...nece moci zbog pigmenta :roll:
ma moci ce , ali ne bas odmah, ja sam isprobala sve moguce boje :D

evo ovako po vremenskoj liniji i koliko sam dugo imala takvu boju postignutu farbanjem (bez farbanja sam inace bila plava pa potamnila u neku srednju smedju):
1.Image par farbanja
2.Image par farbanja isto
3.Image 5 godina
4.Image par farbanja
5.Image 1 godina
6.Image nazalost samo jedno farbanje, ta mi se najvise svidjala

7.Image par farbanja
8.Image 4 godine
9.Image par farbanja
10.Image par farbanja
11.Image 3 godine
i sad se opet vracam na svoju prirodnu boju koja je cini mi se sad tamnija smedja sa nekakvim sarenim odsjajima :lol:
saga

#2486 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by saga »

male_okice wrote:de nam pokazi sliku, ne moras lice ali kose mozda mozemo pomoci :D
Ha nemam ja frizuru neku... svuda je iste dužine (tih nekih skoro 4cm) i svuda stoji uspravno. Doduše, sad se gledah baš, pa se sa strana k'o i počela spuštat.
Evo i sličica nekakva (http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... licica.jpg) mada sumnjam da mi ima pomoći dok se kosa sama ne odliču da se slegne
Michun

#2487 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by Michun »

saga wrote:
male_okice wrote:de nam pokazi sliku, ne moras lice ali kose mozda mozemo pomoci :D
Ha nemam ja frizuru neku... svuda je iste dužine (tih nekih skoro 4cm) i svuda stoji uspravno. Doduše, sad se gledah baš, pa se sa strana k'o i počela spuštat.
Evo i sličica nekakva (http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... licica.jpg) mada sumnjam da mi ima pomoći dok se kosa sama ne odliču da se slegne
ih ko jezic jezurak. :D
meni je kad sam imamla kratku kosu jedino pomagao vosak.
_naida

#2488 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by _naida »

saga wrote:
Bas si simpa :) Ja sam dugo imala kratku kosu, na "keca" jedno vrijeme i nisam imala bas problema s tim. Meni su problemi nastali tek kada sam pocela da je pustam, pravo mi je gusta kosa, pa nisam mogla nista s njom. Bas sam se napatila !
saga

#2489 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by saga »

Sinoć sam ruke zarovila u bratove preparate za kosu... pa se pokušala 'slijepit'... :-D Uspjela sam djelimično nakon pola sata 'zalizivanja', ali kosa je bila katastrofa, sva voskasta i masna, fuj :-D
Kupih sad pjenu, pa ću je na mokru kosu počet stvaljat... valjda je to malo oteža.
Znam i ja masu ljudi koju su je sa keca vako puštali, al nikome nije ovoliko dugo rasla uvis... moja jadna nekakva sva fluffy, nema težine... nikako da je gravitacija malo povuče nadole
alica.k

#2490 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by alica.k »

bas kul izgleda.
btw, meni to vise izgleda ko da je jako ostra kosa nego da nema tezine :D svaka dlaka svoju politiku vodi, gore od naseg troclanog predsjednistva.
saga

#2491 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by saga »

Joj, nemaš pojma kako je meni kosa mekana i neoštra ( :D ). Svi se zalete 'pomazit' me i onda se išćuđavaju kako je mekano. Bila je mekana i na 1cm, kamol sada.
Meni nije bitno naročito kako sada izgleda, jer me izludi što ne smijem nigdje glavu naslonit (tipa zaleć ispred tv-a), ako je ne planiram nakon toga prat. Nakon 15min samo dobijem rupe na glavi gdje se kosa slijepila, i nema šanse da je odlijepim ikako sem pranjem. A što je najgore, cilj mi i jeste 'sljepljivanje', ali ipak s nekim redom :-D
alica.k

#2492 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by alica.k »

stavi kapu?
prvo procesljas mokrim cesljom (cesljem? wtf koja glupa rijec)...onim rjedjim. i onda stavis kapu da se tako osusi.
BJB

#2493 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by BJB »

Alica kad se farbas onom Caca Maroon kanom i dodajes kafu, skuhas li je prvo ili je samo ona frisko samljevenu ubacis u to?
Moze li se kupiti samo pola plocice ili dvije?
Mislila sam kupiti Caca brun i Caca noir, pa staviti dvije kocke Caca brun i jednu ili pola one Noir, i kafe i cimeta.
alica.k

#2494 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by alica.k »

mora se kupit citava plocica.
kosta 21 il 22KM ne znam tacno.

ja stavljam caca brun, a ne marron :D.

kafu i cimet i svasta nesta sto mi dodje pod ruku izmjesam sa izrendanom knom i onda naspem u sve to vrelu vodu.
saga

#2495 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by saga »

alica.k wrote:stavi kapu?
prvo procesljas mokrim cesljom (cesljem? wtf koja glupa rijec)...onim rjedjim. i onda stavis kapu da se tako osusi.
Hm, pokušat ću sutra poslije pranja kose... od česljanja mokrim česljem nema fajde, jer je slegnuta samo kad je skroz mokra... cim prođem jednom peškirom preko nje, eto nje gore. Ali pokušat ću nešto izmajmunisat.
Ali valjda uskoro sama odluči da je vakat da se spušta... nema ovo smisla 'vako :)
Partizzanka

#2496 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by Partizzanka »

eh ja sam zbavila caca brun

haj sad alica neka ti ne bude mrsko ziva bila osevapit ces se ... napisi mi kao da nemam mozga (znaci korak po korak)
kako da se oknijem :)

znaci ja se nikada nisam ni farbala a pogotovo ne knom

jel se opere kosa pa na mokru kosu
kako se smjesa i sa cim kna
imam tu caca brun e sad sta trebam da dodam da bih dobila ovu boju ko sa tvoje slike (recimo neku finu cokoladnu ili ne tako nesto)
koliko mi dodatno peskira treba hahahaa
i kako oprati kadu poslije svega

hvala :)
alica.k

#2497 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by alica.k »

zar nisi dobila uputstvo uz knu? meni svaki put da...elem
znaci, operes kosu.

izrendas knu (kolika ti je kosa? od toga zavisi koliko kockica) u plasticnoj posudi.

ubacis sta god hoces, za topliju boju cimeta i kafu, za hladniju boju samo kafu. izmijesas to dobro.

e onda stavis vodu da prokuha. kad prokuha, napravis caj (ja crni) od sve te vode. ne moras ubacivati vaniliju ako si stavila cimet. ako nisi, ubaci vaniliju, jer kosa sve vrijeme dok se kna ispira ima miris kne i to nije bas neki prelijep miris (pomirisi tu plocicu...).

onda tu knakafacimet zalijes ovim cajem. izmijesas plasticnom kasikom, ili drvenom kuhacom (ugl da nije keramika, staklo il metal). dodaju caja dok ne dobijes otprilike da je konzistencije farbe kad je smuckas.

navuces rukavice na ruke, one medicinske :) zahvatis kne, i dio po dio kose zalijepis time :). pazi dobro na tjeme, a pogotovo oko lica da lijepo zalijepis, posto kna nije ko farba da moze nekako ono proci kroz kosu nego bas moras da nanosis i na tjeme.

stavis onu kapu za tusiranje na glavu i omotas peskirom, i tako drzis najmanje tri sata (kaze moja frizerka da je to dovoljno da se primi kna), a najvise koliko god hoces.

jos da napisem, u lushovu knu inace ne moras nista dodavat od ovih stvari sto ja stavljam, posto tu vec ima stvari u njihovoj toj plocici, nekih etericnih ulja, i kakao puter, i kafa i tako, al eto, ja to volim.

evo sastava
crna kana, kakao maslac, crvena kana, mljevena kava, irska mahovina u prahu, ulje klinčića, mljevena kava, miris
evo sa hennaforhair stranice
What's needed to mix my own henna?
For mixing you'll need a bowl and a spoon/spatula, sometimes a pot if you need to boil the liquid used to mix. These should preferably be made of plastic, wood or glass as metal can react with the henna. Personally I've used stainless steel pots with no strange reactions - so I'd be willing to say these are fine as well - but if you want to be on the very safe side you would want to avoid stainless steel too.

Any liquid you use to mix the henna should be somewhat acidic - lemon/lime/orange/grapefruit/other citrus juices and vinegar are good examples of acidic liquids. Either use these straight or mix them with water or other neutral liquids if you think they're too strong to use on their own. It's important that the liquid is acidic, as the color in the henna leaves will release better if mixed with something acidic than with something neutral.

How much henna do I need to mix?
This depends a lot on how much hair you have and how thick it is. 100 grams of henna powder should be enough for about collarbone length hair of normal thickness. 200 grams enough for about shoulder blade to bra strap length hair of normal thickness.

I tend to use somewhat less than this as my hair is fine - for my hair that is currently about 2 inches from bra strap I use about 150 grams when mixed to a regular henna paste. This is enough to cover it entirely with very little left over. If your hair is very thick you may want to use more than what's stated above. I'd suggest to mix a little more than you think you'll need the first time, it's not fun to discover halfway through that you're out of henna. You can always freeze leftovers to use at a later date.
How to slightly turn the color of the henna
As mentioned above you can slightly alter the final color outcome of the henna by adding different ingredients to the mix. Remember that the basic hue will always be some form of red, but you can push this color slightly more towards brown, golden or even redder. You can also get black by mixing henna and indigo - see instructions elsewhere on the site for this.

To get redder results
You can try one or several of these additions to your paste

- Ground cloves
- Cognac
- Grape juice (for a more bluish red)
- Beetroot powder or juice (for a more true red)
- Paprika powder

To get browner results

- Strong black tea – gives brown to golden hues depending on the tea and your starting color
- Strong black coffee
- Ground coffee beans (mix with the henna powder before adding liquid)
- Walnut powder (possible allergen - test before using!)
- Red wine – brings final color towards chestnut

To get more golden results

- Strong black tea – gives brown to golden hues depending on the tea and your starting color
- Chamomile tea
- Marigold infusion
- Rhubarb root (can give a very yellow end result - use with caution and I'd recommend a strand test before)
- Turmeric
Partizzanka

#2498 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by Partizzanka »

knu jos nisam dobila dobit cu je pocekom iduce sedmice - narucena je :)
valjda sam dobila uputstvo i rukavice :) pa cemo da vidimo hocu li sta znati skontati hehehe

elem ...

jel operem kosu pa na mokru kosu ili na suhu lijepim kanu?
ne znam kakve je konzistencije prava farba ali predpostavljam da znam kako bi to trebalo da bude (onako kao umucen puding jel de)
imam kosu do ramena recimo "dugi" paz :)
ako mi dodje tj ako izlijepim lice i ruke knom ... kako da to skinem sa lica?? ili da radim ono sto raja rade ... namazem se kremom uz lice pa onda i ako se zalijepi lako ce se skinuti??
a sto si pisala nekome da stavis jogurta? jel se stavi jogurt?

haj valjda cu to ovarisati :)

hvala :)
alica.k

#2499 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by alica.k »

mozes stavit jogurt, al ne moras :D. lakse se stavlja kad se stavi jogurt, al gadno izgleda :)

rukavice nes dobit, kupi ih.

mozes stavit i na mokru i na suhu kosu, al na mokru meni lakse ide nego na suhu. al cista treba bit.

a sto se tice to oko lica....e ne znam vala, ja sam pedantna kad je to u pitanju, nikad se po licu ne zamazem. na usima nista ne ostane kad operem :S
Partizzanka

#2500 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, sav

Post by Partizzanka »

rukavice sam dobila :)
i dobila sam uputstvo
(knu mi je kupila drugarica pa mi je to rekla sta mi je ta u prodavnici stavila :))

oh sad mi se otvara mogucnost eksperimentisanja ... malo crvenog vina, malo caja od kamilice :)
ne bih da budem crvena vise onako kestenjasto samo malo svjetlije

sad mi je kosa smedja tamno smedja
ja bih malo svjetlije da budem njeznija hehehe
i toplije

haj valjda cu znati kako

gledam malo na netu sta ovo neke cure crvene neke narandzaste valjda je to do podboje :)
Post Reply