Škoda all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- problemnatravunu
-
boshniak
#2477 Re: Škoda all about
Po meni prednost škode je TDI motor, a pošto tražiš benzinca ta prednost škode otpada i za približan iznos može se kupiti kompakt astra G pa čak se može naći i poneka H, megane 2, focus, 307. Fabia je malo auto za četveročlanu porodicu bez obzira što je karavan i kad tad ćeš poželiti da si kupio veći auto, a njihov mali motor nema nikakvu prednost (osim nešto malo manje registracije), potrošnja mu čak nije manja nego kod Renaultovog 1.6 a razlika u snazi je velika.jasko_ja wrote:Bio bih zahvalan da neko baci komentar, pa mozda i da predlozi neku alternativu....
- jasko_ja
#2478 Re: Škoda all about
@Ned071
@boshniak
@nepass1
Hvala na odgovorima "u glavu".
@problemnatravunu Ma visim na piku vec duze vremena. Kako sam bio zagrijan za fabiju, samo njih sam i gledao. Ali sada malo prosirujem potragu.
@boshniak
@nepass1
@problemnatravunu Ma visim na piku vec duze vremena. Kako sam bio zagrijan za fabiju, samo njih sam i gledao. Ali sada malo prosirujem potragu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2479 Re: Škoda all about
Izvini, nisam upratio kakav je budzet?????jasko_ja wrote:@Ned071![]()
@boshniak![]()
@nepass1![]()
-
radostan dan
#2480 Re: Škoda all about
koni, aj reci jasku nek se strpi dvije godine, prodaću mu ja oktaviu...
- Ned071
#2481 Re: Škoda all about
fabia je dobar auto. ko nadje ocuvan primjerak, navozat ce se, to je jasno. samo je za potrebe cetveroclane porodice mala. znam sta sve treba u gepek. idu prvo kolica. pa onda skuter, pa biciklo, pa hoce i drugi biciklo, pa lopta... treba ti kedi kad pođes na planinu...
budzet je gadan, pet sest hiljada, ali se moze naci za te pare pristojan auto. benzinac prije svega
evo ovako na prvu, nemoj bjezati ni od ovakve solucije. puno je veci od fabije i manje su sanse da je pregazena raga...
https://www.olx.ba/artikal/28940109/hyu ... l-2008god/
sa tim budzetom, nemoj se ogranicavati na jednu marku. nadji ono sto je u najboljem stanju a sto zadovoljava minimum potreba porodice.
budzet je gadan, pet sest hiljada, ali se moze naci za te pare pristojan auto. benzinac prije svega
evo ovako na prvu, nemoj bjezati ni od ovakve solucije. puno je veci od fabije i manje su sanse da je pregazena raga...
sa tim budzetom, nemoj se ogranicavati na jednu marku. nadji ono sto je u najboljem stanju a sto zadovoljava minimum potreba porodice.
Last edited by Ned071 on 15/03/2018 09:59, edited 1 time in total.
- konektovan
#2482 Re: Škoda all about
Octavia bi bila pun pogodak, al' cojeku zapelo, ne vjerujem da ce cekati toliko.radostan dan wrote:koni, aj reci jasku nek se strpi dvije godine, prodaću mu ja oktaviu...
- jasko_ja
#2483 Re: Škoda all about
To sam nekada gledao na pocetku, ali jbg zivim gdje zivim i kada nekome pomenes tako nesto, ocekujes da te ubije sakama. A ja totalni laik sto se tice auta, pa moram slusati druge i vagati.Ned071 wrote:fabia je dobar auto. ko nadje ocuvan primjerak, navozat ce se, to je jasno. samo je za potrebe cetveroclane porodice mala. znam sta sve treba u gepek. idu prvo kolica. pa onda skuter, pa biciklo, pa hoce i drugi biciklo, pa lopta... treba ti kedi kad pođes na planinu...
Samo i kod ovog mi se ne cini gepek veliki da se moze potrpati mnogo stvari.
Malo sam virio ove pežoe 307, benzin 1,6, mislim da ima unutra vise prostora od fabije, a gepek kod karavana je sasvim ok. Cemo vidjeti, iako fabia jos nije otpisana skroz. Astre koje sam gledao ne ulaze u budzet...
- Ned071
#2484 Re: Škoda all about
slusanje takvih savjeta je majka zajeba... garant misle da je cetvorka golf vrh svega... ovo je auto nepoderiva mazga i s njim si miran sigurno 60 hiljada ako je ovo prava kilometraza
sto se astre tice, ima ih itekako za te pare....
https://www.olx.ba/artikal/26885867/ope ... -6-benzin/
https://www.olx.ba/artikal/28892659/ope ... 140-000km/
sto se astre tice, ima ih itekako za te pare....
https://www.olx.ba/artikal/26885867/ope ... -6-benzin/
https://www.olx.ba/artikal/28892659/ope ... 140-000km/
-
milojicabrzi
#2485 Re: Škoda all about
Mislim da Škodini benzinci koji su u Fabiji, nisu neka sreća, em su troškali (u gradu sigurno računaj 9-10 l), a imaju i nekih svojih mušica u specifičnom održavanju (lanac) ili su trocilindraši 1,2 l...
Ako baš ganjaš Fabiu, gledaj SDI ako možeš naći da je cca 200 000 prešao, pa tu ima neke sreće vozati još koju godinu.
Kao što ti rekoše, nemoj se ograničavati na Fabiu, imaš kod Hyundaia, Opela, Dacie, Renaulta, nekih benzinaca koji nisu puno prešli a cijene im nisu neke astronomske.
Npr. ja sam nešto gledao Dacie Logan oko 2005-06. godišta i nisam vjerovao koliko ih ima sa manje od 100 000 km na satu, realnih...
Bila je jedna, baš očuvana, za cca 5000 KM, sa 51 000 km na satu, vidi se da je auto očuvan, motor je 1,4 renaultov, hoće potrošiti ali je ispod 10 l, slično kao i ove fabie, a ne krade se toliko auto, vidim motori prelaze po 400-500 hiljada, gepek solidan, dosta udobnija, itd.
Ako baš ganjaš Fabiu, gledaj SDI ako možeš naći da je cca 200 000 prešao, pa tu ima neke sreće vozati još koju godinu.
Kao što ti rekoše, nemoj se ograničavati na Fabiu, imaš kod Hyundaia, Opela, Dacie, Renaulta, nekih benzinaca koji nisu puno prešli a cijene im nisu neke astronomske.
Npr. ja sam nešto gledao Dacie Logan oko 2005-06. godišta i nisam vjerovao koliko ih ima sa manje od 100 000 km na satu, realnih...
Bila je jedna, baš očuvana, za cca 5000 KM, sa 51 000 km na satu, vidi se da je auto očuvan, motor je 1,4 renaultov, hoće potrošiti ali je ispod 10 l, slično kao i ove fabie, a ne krade se toliko auto, vidim motori prelaze po 400-500 hiljada, gepek solidan, dosta udobnija, itd.
- jasko_ja
#2486 Re: Škoda all about
S vremena na vrijeme izleti ovako nešto
https://www.olx.ba/artikal/28969092/sko ... god-klima/
Ali sve kontam nekakva je prevara, čim ga daje jeftino...
A opet kada nadjem neki sdi 2003 za 5,6 hiljada to mi bude preskupo. Nisam komplikovan, jel de!?
https://www.olx.ba/artikal/28969092/sko ... god-klima/
Ali sve kontam nekakva je prevara, čim ga daje jeftino...
A opet kada nadjem neki sdi 2003 za 5,6 hiljada to mi bude preskupo. Nisam komplikovan, jel de!?
- Ned071
#2487 Re: Škoda all about
ti si odlucio kupiti fabiju... sa srecom...
-
milojicabrzi
#2488 Re: Škoda all about
Vodi računa o tome da su auta koja su 2003. godište, već 15 godina stara, znači pri kraju nekog projektovanog vijeka eksploatacije od nekih 20 godina, koji je realan, bez obzira koliko se prelazi, auto ipak stari...
Na autima tog godišta možeš očekivati dosta ulaganja, u kočnice, el. podizače, centralnu bravu i te sklopove, o mjenjanju auspuha, kvačila itd. suvišno je i govoriti, jer su odavno sazreli sklopovi ako već nisu zamijenjeni.
Drugim riječima, kada nađeš auto iz 2003. godine, u ovakvom ili onakvom stanju, ne nadaj se previše nekom dugotrajnom rahatuluku, tipa prst u uho i samo mijenjaj ulje slijedećih 5 godina, već realno, ako hoćeš da voziš ispravno i sigurno auto, na godišnjoj bazi možeš očekivati troškove održavanja koji će dosezati cijenu još jedne registracije (ove godine gume, iduće amortizeri, one tamo kvačilo, pa akumulator i malo oko struje itd.) ili možeš biti kompletan baksuz, pa da se ovi troškovi ne "razgode" već se svi sastave u 12-15 mjeseci, e onda ćeš proklinjati dan kada uze i što uze auto.
Drugim riječima, pogrešna je taktika uzeti auto za manje para, pa ulaganjem dolaziti postepeno do ispravnog i utegnutog vozila, a mnogo je bolja taktika "pruži se koliko ti je jorgan dug", pa ganjaj realno najbolje što možeš dobiti za te novce.
Na autima tog godišta možeš očekivati dosta ulaganja, u kočnice, el. podizače, centralnu bravu i te sklopove, o mjenjanju auspuha, kvačila itd. suvišno je i govoriti, jer su odavno sazreli sklopovi ako već nisu zamijenjeni.
Drugim riječima, kada nađeš auto iz 2003. godine, u ovakvom ili onakvom stanju, ne nadaj se previše nekom dugotrajnom rahatuluku, tipa prst u uho i samo mijenjaj ulje slijedećih 5 godina, već realno, ako hoćeš da voziš ispravno i sigurno auto, na godišnjoj bazi možeš očekivati troškove održavanja koji će dosezati cijenu još jedne registracije (ove godine gume, iduće amortizeri, one tamo kvačilo, pa akumulator i malo oko struje itd.) ili možeš biti kompletan baksuz, pa da se ovi troškovi ne "razgode" već se svi sastave u 12-15 mjeseci, e onda ćeš proklinjati dan kada uze i što uze auto.
Drugim riječima, pogrešna je taktika uzeti auto za manje para, pa ulaganjem dolaziti postepeno do ispravnog i utegnutog vozila, a mnogo je bolja taktika "pruži se koliko ti je jorgan dug", pa ganjaj realno najbolje što možeš dobiti za te novce.
-
tabija
#2489 Re: Škoda all about
Pozz,
Imam fabiu 1.4 MPI 50 kw karavan.Godište pred kraj 2003, prešla 169k.Imam je zadnje 2 godine.Ugrađen plin prije 4-5 godina.
Vecinom stvari fakat nisam nezadovoljan.Dobili smo je malo jeftinije i znali smo da par sitnica treba uraditi.Kroz 2 godine su zamjenjeni svi lezajevi, ručna (sajla i pakne), svi filteri, 2 stabilizatora,vodena pumpa.Nigdje više ništa ne kucka, ne pušta nikakve tečnosti, suh motor isl.
Ono što me odavno muči i pokušali smo riješiti je sljedeće, interesuje me neko stručno mišljenje ili nekog ko vozi ovaj model na plin duze vrijeme.
Prelazak sa benzina na plin kad palim auto je turbulentan, ali vjerujem da je tako na većini auta.Treba mu relativno dugo vremena i malo trza u trenutku prelaska, pogotovo ako je hladno.Zato praktikujem da ga upalim 10 ak minuta ranije i da sam pređe na plin i malo digne radnu temperaturu.
Problem je što kad na tek upaljeno, nezagrijano auto, dajem malo gasa (turiram) auto se čudno ponaša.
Prilikom davanja gasa obratji skoče na nekih 2000-2500 zavisno od jačine gasa, logično.Kad pustim gas kazaljka spadne na 1000 i počne sama da skače gore dole još par sekunde.Doslovice sama skače sa 1000 na 1500 obrtaja i nazad i tako dva puta u par sekundi iako sam gas samo jednom pritisnuo i pustio odmah.U tim trenucima, tih 3-4 sekunde, dolazi čudan zvuk iz motora.Doslovice kao da auto dahće.
Za vrijeme tog skakanja obrtaja se par puta upali narandzasta lampica sa ljeve strane koja izgleda kao volan i uzvicnik pored nje.Ispod je i slika na koju lampicu mislim.
Medjutim da se to dešava samo kad je auto u leru i kad turiram bilo bi ok.
Fazon je što nekad kad zurim i ne mogu ga zagrijavati toliko slične stvari se dešavaju i prilikom kretanja tj pronalasku vage.Taj čudni zvuk, paljenje lampice.U tom trenutku kao da auto krene da gubi snagu, ne moze da krene a nece ni da se ugasi, tu stvar riješim malo jačim gasom i to je to.
Ništa od toga se ne dešava kad je auto zagrijano.Čim se kazalja za temperaturu malo pomjeri sa zakucanog.Ne mora doci ni blizu sredine tj optimalne temperature, dovoljno je samo za jednu trecinu da se pomjeri i to se prestane dešavati.
Koga baš bude moj problem zainteresovao poslacu mu i klip od 15 ak sekundi da vidi kako reaguje kazaljka sa obrtajima, paljenje te lampice i da cuje zvuk auta u tom trenutku.

Imam fabiu 1.4 MPI 50 kw karavan.Godište pred kraj 2003, prešla 169k.Imam je zadnje 2 godine.Ugrađen plin prije 4-5 godina.
Vecinom stvari fakat nisam nezadovoljan.Dobili smo je malo jeftinije i znali smo da par sitnica treba uraditi.Kroz 2 godine su zamjenjeni svi lezajevi, ručna (sajla i pakne), svi filteri, 2 stabilizatora,vodena pumpa.Nigdje više ništa ne kucka, ne pušta nikakve tečnosti, suh motor isl.
Ono što me odavno muči i pokušali smo riješiti je sljedeće, interesuje me neko stručno mišljenje ili nekog ko vozi ovaj model na plin duze vrijeme.
Prelazak sa benzina na plin kad palim auto je turbulentan, ali vjerujem da je tako na većini auta.Treba mu relativno dugo vremena i malo trza u trenutku prelaska, pogotovo ako je hladno.Zato praktikujem da ga upalim 10 ak minuta ranije i da sam pređe na plin i malo digne radnu temperaturu.
Problem je što kad na tek upaljeno, nezagrijano auto, dajem malo gasa (turiram) auto se čudno ponaša.
Prilikom davanja gasa obratji skoče na nekih 2000-2500 zavisno od jačine gasa, logično.Kad pustim gas kazaljka spadne na 1000 i počne sama da skače gore dole još par sekunde.Doslovice sama skače sa 1000 na 1500 obrtaja i nazad i tako dva puta u par sekundi iako sam gas samo jednom pritisnuo i pustio odmah.U tim trenucima, tih 3-4 sekunde, dolazi čudan zvuk iz motora.Doslovice kao da auto dahće.
Za vrijeme tog skakanja obrtaja se par puta upali narandzasta lampica sa ljeve strane koja izgleda kao volan i uzvicnik pored nje.Ispod je i slika na koju lampicu mislim.
Medjutim da se to dešava samo kad je auto u leru i kad turiram bilo bi ok.
Fazon je što nekad kad zurim i ne mogu ga zagrijavati toliko slične stvari se dešavaju i prilikom kretanja tj pronalasku vage.Taj čudni zvuk, paljenje lampice.U tom trenutku kao da auto krene da gubi snagu, ne moze da krene a nece ni da se ugasi, tu stvar riješim malo jačim gasom i to je to.
Ništa od toga se ne dešava kad je auto zagrijano.Čim se kazalja za temperaturu malo pomjeri sa zakucanog.Ne mora doci ni blizu sredine tj optimalne temperature, dovoljno je samo za jednu trecinu da se pomjeri i to se prestane dešavati.
Koga baš bude moj problem zainteresovao poslacu mu i klip od 15 ak sekundi da vidi kako reaguje kazaljka sa obrtajima, paljenje te lampice i da cuje zvuk auta u tom trenutku.

-
radostan dan
#2490 Re: Škoda all about
850 keka servis, veliki, u ovlastenom...
Imal jos ona emisija na hajatu, pomozimo unesrecene, da se prijavim?
- konektovan
#2491 Re: Škoda all about
Ispuni mi zelju, poslacu im pismo za tvoj slucaj.radostan dan wrote:850 keka servis, veliki, u ovlastenom...
Dobar sam sa Dzenom.
-
radostan dan
#2492 Re: Škoda all about
-
radostan dan
#2493 Re: Škoda all about
Vjecita dilema, dal u servis kod ovlastenog, ili u garazu kod majstora od ovlastenog... 
- Rockefeller
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2495 Re: Škoda all about
zamijeni sam ,najjeftinije jeradostan dan wrote:Vjecita dilema, dal u servis kod ovlastenog, ili u garazu kod majstora od ovlastenog...
- konektovan
#2496 Re: Škoda all about
Kod mene ti je sve isto, samo citroena vozim.radostan dan wrote:vidi matere ti, skupilo se...servis, registracija, doktorat, svadba. Mozda mi je zadnji post, osjecam da iz ove noci izac necu...ako bude zlo, znaj da sam te cijenio ka postena covjeka.
- basicm
#2497 Re: Škoda all about
Doktori lijecite jedan drugog, ili bi vam koverta najvise pomogla?
-
lavic
#2498 Re: Škoda all about
Otkazi svadbu, to je svakako zajeb...radostan dan wrote:vidi matere ti, skupilo se...servis, registracija, doktorat, svadba. Mozda mi je zadnji post, osjecam da iz ove noci izac necu...ako bude zlo, znaj da sam te cijenio ka postena covjeka.
-
radostan dan
#2499 Re: Škoda all about
Ma i koverta je postala diskutabilna...nestabilne valute, ne zna covjek dal bi volio vise da je u njoj funta, jen, svajcarac, il eura da se drzi...basicm wrote:Doktori lijecite jedan drugog, ili bi vam koverta najvise pomogla?
Ma donji kako god da okrenes, pa to ti je...
-
radostan dan
#2500 Re: Škoda all about
Đe si bio prije 17 godina, da me posavjetujes...lavic wrote:Otkazi svadbu, to je svakako zajeb...radostan dan wrote:vidi matere ti, skupilo se...servis, registracija, doktorat, svadba. Mozda mi je zadnji post, osjecam da iz ove noci izac necu...ako bude zlo, znaj da sam te cijenio ka postena covjeka.