Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
motorola01

#2476 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Chuckie wrote:
motorola01 wrote:Kad platis onih 10 eura/funti/dolara postarine od vrata do vrata, u tu cijenu najcesce spada i usluga carinjenja, ako je treba izvrsiti u zavisnosti od visine vrijednosti robe i zakona drzave u koju se isporucuje. Shvatas?
Usluga špedicije je minimum 25KM, sama, bez troškova poštarine, kod nekih kurira i skuplja. Jesi li ikad uvozio DHLom, Fedexom, UPSom i sličnim kuririma?
Da li tebi treba crtati? Usluga koju platis je od vrata do vrata i nema pravo naplacivati uslugu carinjenja jer ako on procijeni da treba cariniti, on ce cariniti ali o svom trosku jer je to sve placeno uslugom shippinga. Znaci ne carini zbog sebe i svoje firme, nego zato sto je obavezan zakonima ove drzave. Njegovo je da tvoju stvar isporuci tebi na vrata sa carinjenjem ili bez. Sve sto se desava izmedju tvog klika kad kupujes i kad preuzimas stvar tebe ne zanima. Oni su preuzeli na sebe dostavu i uredno je naplatili.

Da ti mozda ne radis u DHL-u?

Posalji mail DHL-u,ali ne ovom nasem bosanskom,nego sjedistu DHL i reci im da ti ovaj nas bosanski hoce naplatiti uslugu carinjenja, pa da vidis sta ce ti reci!!! Jednostavno nemaju pravo naplatiti tu uslugu jer se ona podrazumijeva pod uslugom shippinga do tvojih vrata. Ti samo placas porez, carinu i taxe drzavi ako trebas i ako oni procijene. Ovo ti je informacija provjerena 100% >(na pravom mjestu, u epicentru desavanja)pa ti radi sta god hoces.

Ako ti se ne svidja odgovor, onda idem sa kontra pitanjem za tebe: zasto nasi carinici ne naplacuju tolike sume kao uslugu carinjenja, kao sto to radi DHL?

Jos da dodam da sam dobijao pakete preko UPS i sve uredno dobio na adresu, bez ikakvog placanja i sve naruceno sa KITBAG-a. Nikad ni feninga nisma platio. Preko DHL je stigla jedna stvar koja je kostala oko 150 dolara i dostavljena mi je na adresu bez ikakvog placanja. Sa Fedexom nisam imao posla.
Chuckie

#2477 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Ne treba meni crtati, ali vidim da nemaš iskustva sa carinjenjem pošiljaka preko kurirskih dostavnih službi. I ja sam kupovao XY puta sa Kitbaga mnogo toga i uvijek je stizalo UPSom bez ikakvih dodatnih plaćanja - naravno jer nisu pošiljke bile predmet carinjenja. Naruči nešto od 500$ i dostavi DHLom ili UPSom pa onda palamudi ovdje.

Odgovor jedne od kurirskih službi na moje neslaganje o plaćanju špediterskih usluga:

"Vama jeste plaćen prevoz, ali nije plaćena izrada carinskih papira. Ne očekujete da Vam neko besplatno napravi carinsku deklaraciju. Ja sam vam dala minimum usluge, ali vi to ne morate uraditi sa mojom firmom. Molim vas da me obavjestite kada vam pošiljka stigne u Sarajevo kojem špediteru trebam dati papire da vam ocarini i kada vam ocarini ja ću vam dostaviti na adresu.

Lijepi pozdrav
"

Dakle, ti platiš dostavu od vrata do vrata, carina zaustavi paket i ovi iz kurirske službe te zovu da kažu da je pošiljka mora biti carinjena i da se odlučiš koja firma na aerodromu će raditi carinsku deklaraciju (usluga špedicije) to je na tebi, a kad se sve to obavi, kurir sa početka ove priče će da dostavi paket na tvoja vrata. Ako ne prihvatiš plaćanje špediterskih usluga, paket će se vratiti pošiljaocu. Dakle pričamo ovdje o brzim dostavnim službama - kuririma, na stranu državna pošta.
Jednostavno nemaju pravo naplatiti tu uslugu jer se ona podrazumijeva pod uslugom shippinga do tvojih vrata. Ti samo placas porez, carinu i taxe drzavi ako trebas i ako oni procijene. Ovo ti je informacija provjerena 100% >(na pravom mjestu, u epicentru desavanja)pa ti radi sta god hoces.
Istina ne mogu te prisiliti da njima platiš, ali ako ne platiš ni jednoj firmi na aerodromu koja obavlja usluge špedicije, paket će se kroz par dana vratiti nazad. U državu ući neće.
Ako ti se ne svidja odgovor, onda idem sa kontra pitanjem za tebe: zasto nasi carinici ne naplacuju tolike sume kao uslugu carinjenja, kao sto to radi DHL?
Na ovo pitanje ne znam dati odgovor. Vjerovatno državne poštanske službe imaju međunarodne ugovore u vezi tih poslova pa sve to spakuju u one fiksne takse od 10KM po pošiljci, 3.5KM otvaranje paketa, 1% carinsko evidentiranje.
motorola01

#2478 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Sve te kurirske sluzbe imaju svoje carinike koji rade carinjenje pristigle robe njihovom sluzbom. Jednostavno love u mutnom. Probaj im kontru sloziti i zaprijetiti mailom njihovoj centrali, pa bi tek tada vidjeli da li moze ili ne. Oni od onih 10-15 eura/funti/dolara shippinga imaju odredjeni postotak i zato rade ovo sto rade(naplacuju carinjenje koje ne bi smjeli). Ostatak ces dobiti na pp.
Melami

#2479 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

Fuj!
Ne mozes vise ni listati nista a da ti ne naplate fee, i to za svaku mogucu sitnicu.
Jedino moze na auction style i to bez ''buy it now''
A na aukcijama je veca sansa da ti kupac uopste ne plati nego da plati i onda ces zaglaviti sa njihovim sistemom.
Ja sam zavrsio sa prodajom na ebay-u/
Royale

#2480 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Royale »

Melami wrote:Fuj!
Ne mozes vise ni listati nista a da ti ne naplate fee, i to za svaku mogucu sitnicu.
A na aukcijama je veca sansa da ti kupac uopste ne plati nego da plati i onda ces zaglaviti sa njihovim sistemom.
Šta si prodavao dosad?
Chuckie

#2481 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

motorola01 wrote:Sve te kurirske sluzbe imaju svoje carinike koji rade carinjenje pristigle robe njihovom sluzbom. Jednostavno love u mutnom. Probaj im kontru sloziti i zaprijetiti mailom njihovoj centrali, pa bi tek tada vidjeli da li moze ili ne. Oni od onih 10-15 eura/funti/dolara shippinga imaju odredjeni postotak i zato rade ovo sto rade(naplacuju carinjenje koje ne bi smjeli). Ostatak ces dobiti na pp.
Možda ovi love u mutnom i deru narod, ali evo sad prerovah cijeli sajt uprave za indirektno oporezivanje i nisam mogao naći zakon do koje vrijednosti fakture se sprovodi skraćeni carinski postupak (u hr čini mi se 4000kn), a iznad koje redovni carinski postupak - slanje špediteru i naplata troškova špedicije. Problem je što DHL i na fakturu od 100KM radi redovan carinski postupak, tj špediciju, kao da uvoziš šleper od 100.000KM. Ovdje nešto ne štima, treba im napismeno tražiti obrazloženje njihovog postupka i na koji član zakona se pozivaju.

Čini mi se da je bio na forumu nekad nick poznanik ili slično, pa da nam on ovo malo objasni sa stručne strane.
Last edited by Chuckie on 19/01/2013 14:37, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2482 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Poznanik je davno banovan na zalost :(
Chuckie

#2483 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Jbga, ako ovo čita apelujem da se registruje i uputi nas malo.
Casual's

#2484 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Casual's »

Narucio bih jedan sat preko ebay-a.Cijena mu je 3.25 $.Zanima me sta trebam gledati prije narucivanja,i kada bi otprilike paket mogao doci,te sta se sve mora platiti osim cijene sata (utovar je besplatan).Na posljednjih par stranica diskutovali su samo iskusniji,pa nisam mogao naci odgovor na moje pitanje. :lol:
Chuckie

#2485 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Prije ćeš platiti carinu na kesicu smokija nego na taj sat. :D Čuj sat 3$. :-D
Casual's

#2486 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Casual's »

Chuckie wrote:Prije ćeš platiti carinu na kesicu smokija nego na taj sat. :D Čuj sat 3$. :-D
U pitanju je igracka,rodjendanski poklon,mislim da mu je to realna cijena :lol:
Melami

#2487 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

Royale wrote:
Melami wrote:Fuj!
Šta si prodavao dosad?
Prodavao sam resivere koje sam ja koristio i jos neke gluposti sto mi smetaju po kuci :D
Dr Arsla

#2488 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Dr Arsla »

Do sada naručeno 9 artikala iz Kine i HK i stiglo 8. Doduše zadnji naručen 23.12 tako da i njega pogledam ovih dana. Uglavnom su to sve bile sitnice tako da nije bilo carine. Eh sad me zanima nešto. Gledo sam neku CNC mašinu od 3000$. Šta mislite jel sigurno naručiti i hoće li ikada stići. Taj prodavač ima 99% pozitivne dojmove od kupaca. Koliko iznosi carina u BiH na mašine iz Kine ? Hvala unaprijed na odgovorima.
kuknik

#2489 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kuknik »

Ljudi sta mislite jeli ovo neka kineska sala ili sta??
Tablet 10" sa shippingom samo 25$
http://www.ebay.com/itm/221177885399?_t ... 97.c0.m619
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2490 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

kuknik wrote:Ljudi sta mislite jeli ovo neka kineska sala ili sta??
Tablet 10" sa shippingom samo 25$
http://www.ebay.com/itm/221177885399?_t ... 97.c0.m619
http://www.klix.ba/forum/noname-tableti ... &start=575

kreni citati od 4 stranice :lol: :lol:
Chuckie

#2491 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Jel ko kupovao sa Kitbaga ovih dana? Vidim da su promjenili dostavu s UPS-a na DHL global mail, koliko im treba sad da stigne paket?
lajkujMe

#2492 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lajkujMe »

:? :? :? :? Da li je moguce da posta posalje obavjestenje da me ceka preporucena posiljka iako nista ne cekam???? Stiglo mi je s Ebaya prije nekoliko dana koverta s narucenom sitnicom i to na vrata je dosao postar i zahtjevao potpis ali to bi prije skoro 5-6 dana. Da bi mi ovo danas stiglo? Da mi nije neko nesto slucajno poslao :D :D

I sto jos cudnije ovo je danas stiglo a Nedelja je zar poste rade danas?
holowey

#2493 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by holowey »

lajkujMe wrote::? :? :? :? Da li je moguce da posta posalje obavjestenje da me ceka preporucena posiljka iako nista ne cekam???? Stiglo mi je s Ebaya prije nekoliko dana koverta s narucenom sitnicom i to na vrata je dosao postar i zahtjevao potpis ali to bi prije skoro 5-6 dana. Da bi mi ovo danas stiglo? Da mi nije neko nesto slucajno poslao :D :D

I sto jos cudnije ovo je danas stiglo a Nedelja je zar poste rade danas?
sta pise na obavjestenju odakle je preporucena posiljka? mozda nije uopste narudzba sa ebaya, nekad i od sudskih i upravnih organa ostave takvo obavjestenje...
lajkujMe

#2494 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lajkujMe »

Bio sam, napravili su gresku valjda postar pogresno oznacio da posiljka nije isporucena :D
zLatk0

#2495 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zLatk0 »

Evo danas dobio nosas za telefon, naplatili mi ovi nasi carinici 3.5KM za neki pregled, vidim paket obljepljen njihovom trakom "Sarajevo Posta Carina" - paket vrijedi 26$, iako je naznaceno da vrijedi 8$ na onoj deklaraciji, mozda jedino zbog velicine da vide sta je..

A evo sad narucio jos jedan dio za telefon, treba opet cekat 20tak dana :(, a neki dan narucio privjesak iz amerike preko eBay-a ali preko USPS-a - od dana kupovine do dana donosenja 10 dana, nikad brze mi nije doslo ( placeno 4$ + je potesko bilo, ali je to tracking number cini mi se )

Zato sam nesto narucio krajem oktobra - doslo mi prosle sedmice, neko zagusenje bilo u HK, uredno vratili pare nakon mjesec i nesto, skoro i zaboravio da sam narucio

A i prvo sto gledam kad narucujem je rejting prodavca (top rated PLUS) i koliko je komada toga prodao, nekako mi to objektivno
mentalist

#2496 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mentalist »

Kada dajete feedback prodavcu, odmah ili po prijemu pošiljke??
Chuckie

#2497 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Po prijemu pošiljke valjda. :D
Last edited by Chuckie on 23/01/2013 00:54, edited 1 time in total.
un1ted

#2498 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

mentalist wrote:Kada dajete feedback prodavcu, odmah ili po prijemu pošiljke??
:-) :-) pa naravno po prijemu posiljke. Kako ces dati kada nisi pregledao posiljku ?
mentalist

#2499 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mentalist »

dobro ljudi nemojte se čuditi početnik sam :oops: :D

Imam dva kupljena artikla, jedan prodavac je ostavio pozitivan dojam i poslao je a drugi ni nakon 3 dana nije ostavio dojam a "lova je legla" pa sam mislio da ne čeka još nešto :) zbog toga pitam
zLatk0

#2500 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zLatk0 »

Pa neki ostave tek kad ti njima ostavis tj dobijes paket
Post Reply