Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#2476 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

mayab wrote:Stvarno bi bilo zanimljivo da neko uradi test guma nakon dvije zime eksploatacije sa otprilike 6mm profila, to bi bio pravi pokazatelj kvaliteta neke marke.

Sent from my GT-i 9000 on 4.3 SlimBean
Mislim da su tu tata-mata renomirane marke kao sto su Michelin, Bridgestone, Continental, Dunlop itd.
Ja sam uvijek imao dobru trakciju i kocenje sa Conti TS 830 i GY 6 i 7 i nakon sto su se podobro izlizale, ne bas kriticno, ali definitivno negdje oko 5-6mm.
jefferson

#2477 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
goran16v wrote:
ado-šampion wrote:

Sve u svemu, kako trenutno stvari stoje blagu prednost ima GY. Necu se misliti mjesec dana, gume cu kupiti najdalje iduce sedmice. Da Maja ima GY ne bih se dvoumio, ali kad skontam da ih moram uzeti u Makbelu...
Kakva je situacija sa Michelinom? Cini mi se da se Alpin ove sesone po cijeni priblizio GY, Contiu i Dunlopu, bar za ovu standradnu 15-ku.
Kod mene je 14-ka, i ne bih Michelin, iako je razlika 10-ak KM, manje vise na testovima je ista kao GoodYear, a sudeci po tome da za udobnost dobiva daleko najgore ocjene u odnosu na konkurenciju, a isto tako se daleko najmanje trosi, moze se pretpostaviti da se radi o jako tvrdoj gumi. S obzirom da sam na licnom ikustvu osjetio koliko tvrde gume mogu pogorsati udobnost auta, necu vise takve gume.

Dvojba je izmedju GY i Continentala, GY ima moje licne preference, a Conti je najbolji na testovima i ljetne su im isto iz iskustva strava, makar kad su nove. Samo me odbije ova prica o bocnom zidu, a realno i mora biti neka kvaka - na svim testovima su prvi zadnjih 10 godina - nevjerovatno mi je da oni imaju tehnologiju koju GY, Michelin, Pirelli i Bridgestone nemaju.

@lavic
Unitrade mi je daleko, imaju iste cijene kao i Makbel, i sudeci po prospektu za akcijsku prodaju, akcija je zavrsila 1.12.
Ono sto znam jeste da je Michelin daleko najbolji kada je u pitanju izbalansiranost eprformansi na duzi period.
To sto testovi govore o udobnosti je objektivno misljenje test vozaca. Ko to kaze da ta guma mozda tebi nije udobnija od GY?
GY je inace udoban, ono sto karaktersise nove modele Michelina je malo jaca buka preko kratkih neravnina, sto je najvise uzrok koristenja kevlara u bocnim nosivim djelovima. S druge strane, takav materijal i takva guma se "ubila" za nase ceste!
goran16v

#2478 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

mayab wrote:Stvarno bi bilo zanimljivo da neko uradi test guma nakon dvije zime eksploatacije sa otprilike 6mm profila, to bi bio pravi pokazatelj kvaliteta neke marke.

Sent from my GT-i 9000 on 4.3 SlimBean
Rade se ti testovi poslije 8k km, tj testovi poslije jedne sezone i tu je Michelin bez konkurencije, ali mi se zalijepimo samo za testove novih k'o da svake sezone kupujemo nove gume.
peli

#2479 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by peli »

juce kupio 4xsportiva zimske gume, na dvije pise DOT 41/13 a na druge dvije AV41, sta im je to AV?

lp
hadzidado

#2480 Re: Одг: Dolazi zima - zimske gume

Post by hadzidado »

Goran16v
Jel imaš gdje kakav link o testovima guma nakon godinu dana korištenja?
Nigdje ne mogu naći takav test.
avantgarde

#2481 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

ne bih znao reci da li uopce postoji test za gume od godinu ili vise ali znam prilicno sigurno da su Michelinke najdugotrajnije gume na trzistu..
goran16v

#2482 Re: Одг: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

hadzidado wrote:Goran16v
Jel imaš gdje kakav link o testovima guma nakon godinu dana korištenja?
Nigdje ne mogu naći takav test.
Imam negdje u novinama, nazalost ne mogu naci link. Mislim da sam negdje na ovoj temi ranije za neku od predhodnih sezona i napisao rezultate.
agent_zero

#2483 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by agent_zero »

Uzeo sam bf goodrich u makbelu, 99km cijena.

Jeli ok ta guma?
jefferson

#2484 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

agent_zero wrote:Uzeo sam bf goodrich u makbelu, 99km cijena.

Jeli ok ta guma?
OK je!
ado-šampion

#2485 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:
Ono sto znam jeste da je Michelin daleko najbolji kada je u pitanju izbalansiranost eprformansi na duzi period.
To sto testovi govore o udobnosti je objektivno misljenje test vozaca. Ko to kaze da ta guma mozda tebi nije udobnija od GY?
GY je inace udoban, ono sto karaktersise nove modele Michelina je malo jaca buka preko kratkih neravnina, sto je najvise uzrok koristenja kevlara u bocnim nosivim djelovima. S druge strane, takav materijal i takva guma se "ubila" za nase ceste!
Sad sam malo surfao...

GoodYear necu definitivno, na dosta testova imaju jako lose ocjene na snijegu u dimenziji koja meni treba i slicnim... Trenutno sam pravo zadovoljan s UG7+ ali ne zelim da se ofiram i da me neko gura uz malu uzbrdicu s novim GoodYear gumama. :-)

Continental... postoji MASA prituzbi na bocni zid Continentala na Internetu, tako da iako Maja daje 3 godine garancije Continental isto najvjerovatnije otpada.

Tako da ce najvjerovatnije biti Michelin.
ado-šampion

#2486 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Evo ja uzeo dvije Michelin Alpin A4, pa vidjecemo kako ce se ponasati. :) Sad imam njih naprijed, UG7+ nazad.

Dosle su me 115 KM komad, 175/65 R14, u Maji.

Jos jednom sve pohvale za Maja gume, nemaju Michelin standardno u ponudi, treba naruciti, dogovorio sam jucer oko 16 sati i jutros su gume vec bile tu. Sve preko maila sto je pohvalno, jer danas ko nas email adresa uglavnom sluzi kao ukras. Usluga je takodjer vrhunska.

Ne bavim se gumama, nit radim u Maji, da se odmah ogradim, ali lijepo je kad su ljudi pismeni, ako treba obracaju se musteriji u prvom licu mnozine, i sami parkiraju auto na dizalicu. To me bas pozitivno iznenadilo (vec drugi put), jer kod nas ti se majstor uglavnom obraca u prvom licu jednine i govori "Pasa smotaj desno", dok ti parkiras auto na dizalicu, ili ako vec nece isprve "Allahati desno". :-)
rida1976

#2487 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rida1976 »

Dobra je cijena..ja sam se natezao u guma pro da dobijem po 117 za istu dimenziju..a profesionalizam ni blizu kojeg si ti naveo u maja
jefferson

#2488 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Evo ja uzeo dvije Michelin Alpin A4, pa vidjecemo kako ce se ponasati. :) Sad imam njih naprijed, UG7+ nazad.

Dosle su me 115 KM komad, 175/65 R14, u Maji.

Jos jednom sve pohvale za Maja gume, nemaju Michelin standardno u ponudi, treba naruciti, dogovorio sam jucer oko 16 sati i jutros su gume vec bile tu. Sve preko maila sto je pohvalno, jer danas ko nas email adresa uglavnom sluzi kao ukras. Usluga je takodjer vrhunska.

Ne bavim se gumama, nit radim u Maji, da se odmah ogradim, ali lijepo je kad su ljudi pismeni, ako treba obracaju se musteriji u prvom licu mnozine, i sami parkiraju auto na dizalicu. To me bas pozitivno iznenadilo (vec drugi put), jer kod nas ti se majstor uglavnom obraca u prvom licu jednine i govori "Pasa smotaj desno", dok ti parkiras auto na dizalicu, ili ako vec nece isprve "Allahati desno". :-)
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ali ima i to svojih cari :D
O'zone
Globalni moderator

#2489 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

Trebaju mi dvije gume 185/60/14 zimske u budžet kategoriji do nekih 80 KM/kom.

Do sad najjeftinije što nađoh Makbel Tigar 71KM/kom

Probah da nađem Petlas međutim nema ih u toj dimenziji.

Imal još kakav savjet?
drug_profi

#2490 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Mozda ti je Sava S3+ nesto bolja guma od Tigra, a tu je sa cijenom oko 80-90 maraka. Vidi u Sava trgovini ili na portalu sava ba.
O'zone
Globalni moderator

#2491 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

drugi profil wrote:Mozda ti je Sava S3+ nesto bolja guma od Tigra, a tu je sa cijenom oko 80-90 maraka. Vidi u Sava trgovini ili na portalu sava ba.
Evo sad pričah sa Unitradeom imaju Mentor gume (Cooper) 70KM/kom malo čačkah po Googletu nisu loše za grada što meni samo i treba.
jefferson

#2492 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

O'zone wrote:
drugi profil wrote:Mozda ti je Sava S3+ nesto bolja guma od Tigra, a tu je sa cijenom oko 80-90 maraka. Vidi u Sava trgovini ili na portalu sava ba.
Evo sad pričah sa Unitradeom imaju Mentor gume (Cooper) 70KM/kom malo čačkah po Googletu nisu loše za grada što meni samo i treba.
Kupi bolan Savu S3.
ElDzidziIbnDzo

#2493 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElDzidziIbnDzo »

Vidim u Bosni niko ne spominje da je kupio ili da trazi da kupi ''GoodYear Ultra Grip Ice +'' gume. Ja nisam mogao naći da ih ima negdje u BiH u ponudi ili je nešto drugo u pitanju?

Inače koliko sam ja upoznat,ove gume se prodaju ''samo'' za Skandinavsko podneblje.

Ja ih sebi nabacio,inace su ''test winner'' za ovu sezonu,tako da sam prezadovoljan.
drug_profi

#2494 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

To ti je za snjegom pokrivene ceste koliko ja kontam. Nisu bas za cistog asfalta. Kod nas koliko god sve nakaradno bilo,ipak zimska sluzba vrlo brzo ocisti glavne puteve. Vecinu zime se vozi po suhom asfaltu ili bljuzgi, tako da je M+S idealna guma za ovdje.
rida1976

#2495 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rida1976 »

ElDzidziIbnDzo wrote:Vidim u Bosni niko ne spominje da je kupio ili da trazi da kupi ''GoodYear Ultra Grip Ice +'' gume. Ja nisam mogao naći da ih ima negdje u BiH u ponudi ili je nešto drugo u pitanju?

Inače koliko sam ja upoznat,ove gume se prodaju ''samo'' za Skandinavsko podneblje.

Ja ih sebi nabacio,inace su ''test winner'' za ovu sezonu,tako da sam prezadovoljan.
Gdje si ih ti sebi narucio?
stidna_dlaka

#2496 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by stidna_dlaka »

jefferson wrote:
O'zone wrote:
Kupi bolan Savu S3.

S3 je dobra samo za kakve baste na periferiji, da se fino razreze i unutra da se naspe zemlje i zasadi se neki cvijet, malo je izrezat ono na cik-cak, izvratit je pa ofarbat u neku drecavu boju.

Realno, na autu je dobra nekih 500 kilometara, poslje mozes komotno da je skines i da stavis nove.

Moj ti je prijedlog ako vec moras, uzmi savine na zadnju osovinu, ako su ti prednji pogonski, malo se protegni za Fulda Kristall Montero 3, ja sam koristio savu s3, dok nisam par puta izgubio kontrolu na par trenutaka na blagoj poledici, i par puta osto na parkingu zaglavljen zato sto su slajdrale i nisam se mogao izvuci.

Poslje toga uzeo 2 prednje Fulde, prezadovoljan, prolazio s njima tamo gdje su ljudi stojali sa strane i stavljali lance na auto, izvlacio se iz smrznutih bara, i cupo iz 20 - 30 cm snijega, nisu osjetno skuplje od S3, al su zato gume beton.

Na svemu mozes stedit, al ne smijes na gumi.
drug_profi

#2497 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

S3 PLUS su, kako sam cuo, bolje od starog S3. Valjda je u smjesu dodata jos neka komponenta.

Covjeku preporucujes Fuldu, a naglasio je da su sredstva ogranicena i da cak razmislja o ovim plasticnim gumama.
Prije FULDE ima jos dobrih i jeftinijih guma.
ElDzidziIbnDzo

#2498 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElDzidziIbnDzo »

rida1976 wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote:Vidim u Bosni niko ne spominje da je kupio ili da trazi da kupi ''GoodYear Ultra Grip Ice +'' gume. Ja nisam mogao naći da ih ima negdje u BiH u ponudi ili je nešto drugo u pitanju?

Gdje si ih ti sebi narucio?
U Skandinaviji,Oslo.
jefferson

#2499 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

S3 je dobra samo za kakve baste na periferiji, da se fino razreze i unutra da se naspe zemlje i zasadi se neki cvijet, malo je izrezat ono na cik-cak, izvratit je pa ofarbat u neku drecavu boju.

Realno, na autu je dobra nekih 500 kilometara, poslje mozes komotno da je skines i da stavis nove.

Moj ti je prijedlog ako vec moras, uzmi savine na zadnju osovinu, ako su ti prednji pogonski, malo se protegni za Fulda Kristall Montero 3, ja sam koristio savu s3, dok nisam par puta izgubio kontrolu na par trenutaka na blagoj poledici, i par puta osto na parkingu zaglavljen zato sto su slajdrale i nisam se mogao izvuci.

Poslje toga uzeo 2 prednje Fulde, prezadovoljan, prolazio s njima tamo gdje su ljudi stojali sa strane i stavljali lance na auto, izvlacio se iz smrznutih bara, i cupo iz 20 - 30 cm snijega, nisu osjetno skuplje od S3, al su zato gume beton.

De malo pojasni zbog cega su S3 dobre prvih 500km a poslije lose?
S3 su ciljano pravljene za manja auta a ne za Audi A6 i slicno. Pa de nas prosvjetli u cemu je fazon?
kloniran

#2500 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

stidna_dlaka wrote: S3 je dobra samo za kakve baste na periferiji, da se fino razreze i unutra da se naspe zemlje i zasadi se neki cvijet, malo je izrezat ono na cik-cak, izvratit je pa ofarbat u neku drecavu boju.

boldirano nije do guma nego do vozava :wink:
Post Reply