Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
lavorpunvode

#2476 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lavorpunvode »

on je meni uvijek poseban, de nemoj me zezati :D
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#2477 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by suad-sarajevo »

-danTe- wrote:Neko je gore rekao, ai ja da ti preporucim neki dio svoje odjece da stavis da prestane cviliti. Ja sam Cezaru nakon par dana potkosulju koju sam nosio taj dan stavio i vise nije zacvilio. :)
To je upalilo od prve....:D Nije više cviliio ni jednu noć. Još samo da nauči gdje da vrši nuždu i to je to. :D
febo_acm

#2478 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Jel mi vakat da dajem kosti i vratove pilece? Ima skoro 7 mjeseci pasce :D

Sent from my C6603 using Tapatalk 4

I kada bi ovo mogla jesti?

Image
pakica_

#2479 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

moze ona uveliko zobat sve od navedenog..
anjaistkrank

#2480 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

Ne znam jel u dobru temu postavljam pitanje, ali nisam nasao ni jedan topic koji se tice ovih stvari pa reko da ovde gruhnem.
Maloprije mi se komsinica zali da joj je neki dan dosao policajac (navodno na anonimnu dojavu) i napisao joj kaznu od 500KM jer joj pas nema brnjicu. Radi se o mjesancu njemackog ovcara. Sad mi je to jako cudno jer izgleda moze te svako anonimno prijaviti iz razloga sto ti pas nema brnjicu. Cudno mi je to sto sam cuo da taj zakon o obaveznoj brnjici vazi samo na podruciju opstine Novo Sarajevo, a ovo se desava u Centru. Tacnije u parkicu na Džidžikovcu (koji od nedavno nosi ime po turskom premijeru Tayyipu Erdoganu - niđe veze...). E sad ako neko zna nesto vise o ovome, o zakonu i sta ja znam, da cujemo sta mislite i sta nam je ciniti.
-danTe-

#2481 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by -danTe- »

anjaistkrank wrote:Ne znam jel u dobru temu postavljam pitanje, ali nisam nasao ni jedan topic koji se tice ovih stvari pa reko da ovde gruhnem.
Maloprije mi se komsinica zali da joj je neki dan dosao policajac (navodno na anonimnu dojavu) i napisao joj kaznu od 500KM jer joj pas nema brnjicu. Radi se o mjesancu njemackog ovcara. Sad mi je to jako cudno jer izgleda moze te svako anonimno prijaviti iz razloga sto ti pas nema brnjicu. Cudno mi je to sto sam cuo da taj zakon o obaveznoj brnjici vazi samo na podruciju opstine Novo Sarajevo, a ovo se desava u Centru. Tacnije u parkicu na Džidžikovcu (koji od nedavno nosi ime po turskom premijeru Tayyipu Erdoganu - niđe veze...). E sad ako neko zna nesto vise o ovome, o zakonu i sta ja znam, da cujemo sta mislite i sta nam je ciniti.
Sinoc je i mene prvi put upisao i usput mi se nagovorio, pa da ti prenesem neke stvari. Ugl. moj Cezar ima 6 ipo mjeseci i stene je, ali to njih ne interesuje i ako on licno smatra da je pas opasan moze pisati kaznu. Setao sam ga u velikom parku na Ilidzi oko 10 navece, na povodcu najnormalnije, poluprazan park. Dzaba sam ujedjivao da je stene i ostalo... Na stranu sto mi je napisao kaznu, nego kako je i on ocito sav isprepadan i mrzi pse, nagovorio u smislu, kao ovo nije pas nego zvjer, ovakvi vukove kolju, djetetu prije par godinu ruku otkinulo, ako se pusti s povodca u parku bez brnjice on ima pravo da ga kao ubije(na sto sam mu se naravno samo nasmijao i rekao da ne prica gluposti i tada je i odlucio da mi napise kaznu :-D ). Poenta svega je da svaki pas mora imati brnjicu po zakonu i da nije bitna njegova starost, tako da se po tom pitanju ne moze nista uraditi.
febo_acm

#2482 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Kolko para je napisao? Je*em im femiliju... :D

Ja sam večeras na Ilidži i Stupu prošao pored 5 policajaca i ništa...
anjaistkrank

#2483 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

-danTe- wrote:Sinoc je i mene prvi put upisao i usput mi se nagovorio, pa da ti prenesem neke stvari. Ugl. moj Cezar ima 6 ipo mjeseci i stene je, ali to njih ne interesuje i ako on licno smatra da je pas opasan moze pisati kaznu. Setao sam ga u velikom parku na Ilidzi oko 10 navece, na povodcu najnormalnije, poluprazan park. Dzaba sam ujedjivao da je stene i ostalo... Na stranu sto mi je napisao kaznu, nego kako je i on ocito sav isprepadan i mrzi pse, nagovorio u smislu, kao ovo nije pas nego zvjer, ovakvi vukove kolju, djetetu prije par godinu ruku otkinulo, ako se pusti s povodca u parku bez brnjice on ima pravo da ga kao ubije(na sto sam mu se naravno samo nasmijao i rekao da ne prica gluposti i tada je i odlucio da mi napise kaznu :-D ). Poenta svega je da svaki pas mora imati brnjicu po zakonu i da nije bitna njegova starost, tako da se po tom pitanju ne moze nista uraditi.
Ma nisu normalni majke mi moje! A ako sam te dobro shvatio, policajac ti je rekao da ako on licno smatra da je pas opasan da moze napisati kaznu??? To mi nema logike, jer on sigurno nije expert koji moze ocijeniti karakter psa....
Posto se ja razumijem u pravo ko Mara u neku stvar, zamolio sam ovu prijateljicu koja je pravnica da mi nadje taj zakon i malo istumaci kako i sta, pa cu valjda sutra imati neke bolje informacije. Ali opet, nema mi logike da ja svom psu stavljam brnjicu dok god se desavaju ovakve stvari kao ovoj doktorici sto su se desile.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... tne-pomoci

Da se razumijemo, nemam nista protiv lutalica. Volim pse i ostale zivotinje, ali nije mi se jednom desilo da su napale mog cuku dok je bila skroz mala.
-danTe-

#2484 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by -danTe- »

Zhìxin wrote:Kolko para je napisao? Je*em im femiliju... :D

Ja sam večeras na Ilidži i Stupu prošao pored 5 policajaca i ništa...
500 KM je kazna...
pakica_

#2485 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ja svom keru stavljam jedino vodilicu tj. one tanke kaisice (kroz koje uredno moze ujest da hoce) samo na vilsonovom.. nigdje drugo me ni beg ni kadija na to nece natjerat! zdra'o! u civilizaciji je uvijek na povodcu i mogu mi se saget! ja bih potpisala da idem na sud kad bi mi se koji drot skanio napisat kaznu, pa bih se sa sudijom ganjala, al' je ne bih platila, to vam garantujem! MRŠ!
febo_acm

#2486 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

i ja moram te nabaviti, mislim da su ispod 10 km. Ovaj drotovski papanluk se ne može tolerisati... Baš sam danas bio kod stare na Čengić Vili i drot ima stafforda kojeg voda bez povodca i naravno sebi sam ne piše kaznu, a evo dole se prave pametni sa štencima... fuj.
anjaistkrank

#2487 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

moze li slika te brnjice? ja sam mislio da nabavim onu na cicak sto se lako skida...
pakica_

#2488 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

moze, kako ne moze :)
Image
mi imamo ovu i tu na cicak, al' mu nju uvijek zalijepim tek toliko da ne spadne, da moze disat, jer su one grozne za izbacit jezik.. humanija je ona metalna korpa, jer kroz nju se lakse hladi ker, al' onda izgleda gluho bilo :lol:
pakica_

#2489 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

evo kako ja to svom stavljam
Image
dakle, ne kacim povodac za ovo kino, nego mu to tek tako stoji :D vidis kol'ko izbaci jezik :D i haj' mu ti na plus besvijest stavi brnjicu klasicnu.. hocu, hocu, evo sad cu.. NOT!
anjaistkrank

#2490 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

uuuu sto smo pepi.... :razz:

ma ona je meni dosla naviknuta i na klasicnu brnjicu, ali ja to necu da stavljam. ovo cu onda kupiti i po potrebi stavljati (kad vidimo policiju) :P
Pasiflora

#2491 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

pakica_ wrote:ja svom keru stavljam jedino vodilicu tj. one tanke kaisice (kroz koje uredno moze ujest da hoce)
Komsiji je policajac rekao da TO nije brnjica i nabavio je metalnu. Cijela frka sa brnjicama je zbog ovoga incidenta jucer na Vojnickom. Sve ce trajati neko vrijeme i zaboraviti se kao i sve ostalo.
zvrk

#2492 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zvrk »

savjet vama koji dobijete kazne za kucice i bezopasne rase - trazite sudsko raspravljanje
Cholina_Lokica

#2493 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ovi iz Pitt grupacije su obavezni nositi brnjicu, ostali jok.
febo_acm

#2494 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ma kao ima nekih 4-5 opasnih rasa i oni za njih seru nama. To su uzimaju iz srb ili cro nisam siguran.

@edit

Samo nepojmljivo mi je da se rotvajleri, cane corso, dogo argentino, presa canario, pa i dobermani svrstavaju u "neopasne" rase, a stafford je opasna rasa...

Last edited by febo_acm on 03/09/2013 09:33, edited 1 time in total.
Cholina_Lokica

#2495 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Zhìxin wrote:Ma kao ima nekih 8 opasnih rasa i oni za njih seru nama. To su uzimaju iz srb ili cro nisam siguran.

Ne uzimaju, nego mi od 2010 imamo zakon o drzanju opasnih pasmina, i po njemu postupaju. Samo sto oni ne raspoznaju pasmine, a i rade lov u mutnom
febo_acm

#2496 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Zakon prepisan iz susjednih zemalja, a nemamo nikakve uslove da ga provodimo...
febo_acm

#2497 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Na osnovu člana 8. stav 2. alineja 28. Zakona o principima lokalne samouprave u
Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH, broj: 49/06) i člana 25.
Statuta Općine-Prečišćeni tekst („Službeni glasnik Općine Bihać“ broj: 2/11), Općinsko vijeće
općine Bihać, na 47 sjednici održanoj dana 12.07.2011. godine, donosi
ODLUKU
o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca na području općine Bihać

Član 11.
Držaoc psa može psa izvesti van zatvorenog prostora samo na kratkom povodniku dužine
3 m i sa zaštitnom korpom na njušci. Bez zaštitne korpe, a na odgovarajućem povodniku,
mogu se izvoditi psi malih i srednjih rasa do 10 kg (deset kilograma) težine, kao i štenad
starosti do 4 ( četiri) mjeseca.
Pas koji se izvodi na javnu površinu mora imati propisanu ispravu o registraciji pasa, koju
je na zahtjev komunalnog redara ili komunalnog inspektora dužan pokazati.

Član 20.
Novčanom kaznom u iznosu od 30 do 50 KM kazniće se za prekršaj fizičko lice ako
postupi u suprotnosti sa članom 2., 4., 5., 6., 7.,8., 9., 10., 11.,12,. i 13.

Ovo je za Bihać, samo ne znam od kud kod nas 500 KM kazne...
anjaistkrank

#2498 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

Eh ovako....

Prijateljica koja mi je malo procitala te zakone kaze mi sledece. U zakonu o zastiti i dobrobiti zivotinja ne pise nesto puno o nosenju brnjice i tim stvarima, medjutim postoji Pravilnik o drzanju opasnih zivotinja. Evo link pa da mozete procitati. http://ugriz.com/images/Pravilnik%20o%2 ... otinja.pdf
U clanu 5, stav 6 pise da je vlasnik OPASNOG PSA duzan psa na javne povrsine izvoditi na povodcu i sa brnjicom, ali u clanu 2 stav 2, kaze da je OPASAN PAS onaj koji je bez razloga napao covjeka, drugog psa, ili je zatecen u borbi sa drugim psom. Isto tako se navodi da je ured za veterinarstvo nadlezan za ocjenjivanje i upis u registar OPASNOG PSA itd. Tako da dok god pas nije registrovan kao OPASAN PAS moze vani bez brnjice.

Iz ovoga svega ona meni kaze da se samo pozovem na clan 2 ovog zakona i da cak i ako mi napise kaznu trebam ici na sud. Tuzna vijest za vlasnike Pittova, Staffova i sl je da su te pasmine automatski svrstane u registru kao opasan pas sto se navodi u clanu 8 ovog pravilnika.
Cholina_Lokica

#2499 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Zhìxin wrote:Zakon prepisan iz susjednih zemalja, a nemamo nikakve uslove da ga provodimo...
Kakav ti uslov treba za brnjicu :lol: Po tom zakonu nema nista toliko nerealno (jeste da se ni ja ne slazem sa tim da je svaki pitt agresivan). Cak sta vise, jako dobro uradjen zakon, po kojem ako ti je pas izazvan kriv je onaj ko ga je izazvao. Znaci ne ostavlja se prostora da ti neko napadne psa, i ako ga pas ujede da bude kriv pas i ti.
febo_acm

#2500 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

To za brnjicu ok :D Ali kaze registar pasa... :D Kakav registar pasa :D Ja cu staviti brnjicu, ali neka ovaj rot ne nosi... Ili cane corso...

Sent from my Sony Xperia Z using Tapatalk.
Post Reply