Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#2476 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

missko wrote:
levjd wrote:Može li neko navesti od PEV-a ili EV neke zanimljivosti i korisne stvari koje su uveli u svoju zgradu ili namjeravaju ili misle da bi bilo dobro? Recimo, ja razmišljam da uvedem automatsku rasvjetu pred ulazom u zgradu koja se aktivira noću i na pokret tako da stanari bez problema mogu da nađu ključ i otvore ulazna vrata.
Ma jok ba zbog tog postavljat detektor pokreta, ostavis fino salter na tabli interfona i pali raja po potrebi stubisnu rasvijetu.
U mom ulazu ima i jedno i drugo :-D
rimac

#2477 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rimac »

PipiDugaDevetka wrote:http://www.klix.ba/forum/pp-aparati-cij ... 03390.html
http://www.klix.ba/forum/vatrogasne-mla ... 02567.html

Dragi EV bio sam u prilici da gledam kako plamen početnog požara liže zidove iz strujomjera u mojoj zgradi. Znam da spoj vode i strujnih instalacija ne donosi nikakvo dobro gasiocu početnog požara. PP aparati ne rade jer su bili predratni, glavne sklopke struje NEMA, majstori EDP nikako da dođu iako su primili poziv. Vatra stremi prema mom prvom spratu gdje mi nepokretna mater leži na samrti,...Ni napamet mi ne naumpada da uzmem neki stari odjevni predmet ili deku, pa da pogasim plamen,...Pokušaji sa predratnim PP aparatima upalili su lampicu neke od sinapsa u moždanim ćelijama komšije i on se sjetio da u vozilici ima mini PP aparat....Začas riješena dramatična situacija.

PREKONTROLIŠITE STANJE SA PP OPREMOM U VAŠOJ ZGRADI DA SE NE DESI SLUČAJNO DA STE I VI NEMOĆNI.

http://www.klix.ba/forum/pp-aparati-cij ... 03390.html
IMali aparate u moj zgradi ali ih nedavno ukrali. Hoćemo ponovno kupiti ali ne znam kako ih zaštiti? A negdje sam bio čuo da je bilo donacija ovih protivpožarnih aparata.
levjd

#2478 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

Bellica wrote:
missko wrote:
levjd wrote:Može li neko navesti od PEV-a ili EV neke zanimljivosti i korisne stvari koje su uveli u svoju zgradu ili namjeravaju ili misle da bi bilo dobro? Recimo, ja razmišljam da uvedem automatsku rasvjetu pred ulazom u zgradu koja se aktivira noću i na pokret tako da stanari bez problema mogu da nađu ključ i otvore ulazna vrata.
Ma jok ba zbog tog postavljat detektor pokreta, ostavis fino salter na tabli interfona i pali raja po potrebi stubisnu rasvijetu.
U mom ulazu ima i jedno i drugo :-D
Možeš li, molim te, opisati kako je urađeno i eventualno koliko je plaćeno da se to napravi?
Bellica

#2479 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Jednostavno, dosao majstor, proveo struju do ispred ulaza, ugradio reflektor, kad neko dodje on se upali, ostane upaljen dok stanar ne dodje do interfona pored kojeg je taster za rasvjetu, upali, nadje polako kljuc, udje u zgradu i to je to. Nije nista moderno ni skupo, nekih 60-80-tak KM smo mi platili prije 2-3 godine i radi i dan danas. Sad doduse ima i modernije, to sam uradila na nekom drugom ulazu, plafonjera koja se upali kad stanar pridje stubistu i ostane upaljena dok ne upali rasvjetu. Cijena joj je ja mislim s ugradnjom isto nekih 50-60 KM :-D
Bellica

#2480 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

rimac wrote:
PipiDugaDevetka wrote:http://www.klix.ba/forum/pp-aparati-cij ... 03390.html

Dragi EV bio sam u prilici da gledam kako plamen početnog požara liže zidove iz strujomjera u mojoj zgradi. Znam da spoj vode i strujnih instalacija ne donosi nikakvo dobro gasiocu početnog požara. PP aparati ne rade jer su bili predratni, glavne sklopke struje NEMA, majstori EDP nikako da dođu iako su primili poziv. Vatra stremi prema mom prvom spratu gdje mi nepokretna mater leži na samrti,...Ni napamet mi ne naumpada da uzmem neki stari odjevni predmet ili deku, pa da pogasim plamen,...Pokušaji sa predratnim PP aparatima upalili su lampicu neke od sinapsa u moždanim ćelijama komšije i on se sjetio da u vozilici ima mini PP aparat....Začas riješena dramatična situacija.

PREKONTROLIŠITE STANJE SA PP OPREMOM U VAŠOJ ZGRADI DA SE NE DESI SLUČAJNO DA STE I VI NEMOĆNI.

http://www.klix.ba/forum/pp-aparati-cij ... 03390.html
IMali aparate u moj zgradi ali ih nedavno ukrali. Hoćemo ponovno kupiti ali ne znam kako ih zaštiti? A negdje sam bio čuo da je bilo donacija ovih protivpožarnih aparata.
Bit ce donacija u opstini Novi Grad, da li ce te "zapasti" neki od doniranih aparata, to ne znam. A sto se tice nabavke novih, ja nisam nabavila u svom ulazu i necu, jer jedan kosta 50 KM (bar je toliko bilo prosli put) ako nisu poskupili, a ne mozes ih zastiti. Znaci kupit cu opet 12 komada i neko ce ih pokrasti, e nece, radnije cu ta sredstva da usmjerim za osposobljavanje hidrantske mreze, isplativije je i efikasnije. Mislim da u slucaju pozara vise ljudi zna da koristi hidrant nego PP aparat. Bar kod mene EV ne znaju ni rucku povuci s aparata i sto bih ih nabavljala, da nekome punim dzepove i da lopovi imaju sta raditi po mom ulazu.
Bellica

#2481 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Gospodjo ministre, molimo Vas da uvazzite zahtjeve gradjanstva i promijenite Pravilnik o odredjivanju predstavnika etazznih vlasnika pred upraviteljskom firmom, a u sklopu Zakona o odrzzavanju zajednichkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom KS.

Nemogcce je da upraviteljska firma mozze predstavljati vlasnike neke zgrade gdje je odredjena neka druga upraviteljska firma da bude upravitelj. Ili ce se oni ''dzzentlmenski dogovoriti'', pa praviti mahinacije, ili ce pokushavati nagovoriti EV da potpishu promjenu upravitelja. Evo citiram jedne gospodje koja je dugo godina Predstavnik Etazznih Vlasnika na Forumu gdje mi gradjani diskutujemo o odrzzavanju zajednichkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
CITAT:
Bellica wrote: Bas me interesuje kako ce npr. jedan Sarajevostan koji je PEV u jednom ulazu da otvori nalog za izvodjenje nekih radova kod npr. Epismont-a :shock: Mogu misliti, ja ne znam kako je to uredjeno, ali vjerujem da ce svaki taj PEV koji je upraviteljska firma gledati da taj ulaza "prevede" u svoju firmu jer su naknade za upraviteljsku firmu vece od ove za PEV. Svakako, dok je na ulazu, naci ce nekog ko ce biti novi PEV, a ko ce suradjivati s njima kad postanu upravitelji.
Ne vjerujem ja da ce gradjani uzimati ove firme za PEV, nego se plasim da ce biti postavljene od strane MSP kao prinudni PEV na odredjenim ulazima. Ja bih tom tvom pozivu gradjanima samo dodala da sami biraju onoga ko ce ih predstavljati. Ja jos ne mogu vjerovati da jedna upraviteljska firma moze biti PEV u drugoj, odnosno u zgradi gdje je upravitelj neka druga firma. Kakva smo mi to drzava pa je i to moguce, konkurencija da suradjuje??? Pa navijaci nasa dva kluba se redovno tuku na utakmicama i to nemaju nikakve materijalne koristi ako pobijedi jedan od timova, ne razumijem kako ce onda dvije upraviteljske firme moci da suradjuju, pa evo sada se svadjaju, zabadaju jedni drugima noz u ledja, otimaju jedni drugima ulaze...Bit ce gore nego sto je sada ako ijedna od ovih firmi postane PEV. Nadam se da necemo ici u toliku krajnost.
KRAJ CITATA.

Nadam se da cete onemoguciti haos koji ce nastati ukoliko ostane mogucnost koja postoji u sadassnjem Pravilniku o izboru PEV-ova da neka od sadashnjih upraviteljskih firmi bude PEV u zgradama drugih upraviteljskih firmi.
Potpuno onemoguccite upraviteljskim firmama da budu predstavnici etazznih vlasnika.

S poshtovanjem,
@PipiDugaDevetka, brat etazzne vlasnice koji je Ministarstvu poslao rekordan broj dopisa, prituzzbi, molbi , upita za razjashnjenje u vezi sa Zakonom o upravljanju i odrzzavanju zgrada.

P.S.
Posto se predstavljam svojim pravim imenom, molio bih i odgovor putem e-mail poruke, u roku predvidjenom u ZUP-u i dokumentima o ISO standardu koji osigurava kvalitetu poslovanja organa uprave. Chini mi se da je to 15 dana, ali nisam siguran.
Jesi li ovo sve napisao Ministrici?
Bellica

#2482 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Imamo u planu nesto interesantno i korisno, vrata s elektronskim citacem kartice, reflektore sa senzorom na svakom spratu, jer zgrada ima 8 spratova, zapravo prizemlje i sedam spratova, pa kad se upali svjetlo u prizemlju, upali se na prva cetiri sprata, a onda od petog do sedmog ima drugi automat. Mislim da je bespotrebno da bude upaljeno svjetlo i da se trosi na cetiri sprata, a covjek ide od vrata i udje u lift u kojem svakako ima rasvjeta. onako upalit ce se na prizemlju do lifta i kad izadje iz lifta samo na spratu na kojem se nalazi. Sta ces, struja je poskupila :D Ovo cemo ako Bog da kad skupimo sredstva, uplacujemo dodatne prihode. Ima tu jos ideja, ali dok ovo zavrsimo pa cemo onda :-D
levjd

#2483 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

Bellica wrote:
Imamo u planu nesto interesantno i korisno, vrata s elektronskim citacem kartice, reflektore sa senzorom na svakom spratu, jer zgrada ima 8 spratova, zapravo prizemlje i sedam spratova, pa kad se upali svjetlo u prizemlju, upali se na prva cetiri sprata, a onda od petog do sedmog ima drugi automat. Mislim da je bespotrebno da bude upaljeno svjetlo i da se trosi na cetiri sprata, a covjek ide od vrata i udje u lift u kojem svakako ima rasvjeta. onako upalit ce se na prizemlju do lifta i kad izadje iz lifta samo na spratu na kojem se nalazi. Sta ces, struja je poskupila :D Ovo cemo ako Bog da kad skupimo sredstva, uplacujemo dodatne prihode. Ima tu jos ideja, ali dok ovo zavrsimo pa cemo onda :-D
Interesantno razmišljanje. Neka se jave i drugi sa svojim idejama ili ono što su uradili da poboljšaju uslove života u zgradi.
Bellica

#2484 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

levjd wrote:
Bellica wrote:
Interesantno razmišljanje. Neka se jave i drugi sa svojim idejama ili ono što su uradili da poboljšaju uslove života u zgradi.
Hvala.
HALO.BA

#2485 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
Predstavnicima etaznih vlasnika bi predlozio da jos bolje osiguraju vrata stojarnice lifta, vrata od ulaza u hidropostrojenje i svih drugih zajednickih prostorija kako ne bi dosli u slicnu sitaciju.
levjd

#2486 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

HALO.BA wrote:Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
Predstavnicima etaznih vlasnika bi predlozio da jos bolje osiguraju vrata stojarnice lifta, vrata od ulaza u hidropostrojenje i svih drugih zajednickih prostorija kako ne bi dosli u slicnu sitaciju.
Stašno. Kako se samo to moglo desiti? Da li su vrata kućice lifta bila obezbjeđena? I da niko u zgradi to ne primjeti.Mislim da je najbolja početna investicija u zgradi video nadzor. Sve ostalo kupovati kao što su protivpožarni aparati ,crijeva za vodu i sl. besmisleno je dok se ne zaštite od krađe.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2487 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Bellica wrote:Jesi li ovo sve napisao Ministrici?
Aha.
rimac

#2488 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rimac »

Bellica wrote:
Znaci kupit cu opet 12 komada i neko ce ih pokrasti, e nece, radnije cu ta sredstva da usmjerim za osposobljavanje hidrantske mreze, isplativije je i efikasnije. Mislim da u slucaju pozara vise ljudi zna da koristi hidrant nego PP aparat. Bar kod mene EV ne znaju ni rucku povuci s aparata i sto bih ih nabavljala, da nekome punim dzepove i da lopovi imaju sta raditi po mom ulazu.
Znam, ali neku vrstu požara, kad je struja u pitanju, ne smiješ gasiti vodom. Ja ću ipak kupiti 4 aparata i držati pod ključem u šupi. Svakog upozoriti da vidnom mjestu drži ključ od šupe. Sve za nedaj Bože...
Bellica

#2489 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

rimac wrote:
Bellica wrote:
Znaci kupit cu opet 12 komada i neko ce ih pokrasti, e nece, radnije cu ta sredstva da usmjerim za osposobljavanje hidrantske mreze, isplativije je i efikasnije. Mislim da u slucaju pozara vise ljudi zna da koristi hidrant nego PP aparat. Bar kod mene EV ne znaju ni rucku povuci s aparata i sto bih ih nabavljala, da nekome punim dzepove i da lopovi imaju sta raditi po mom ulazu.
Znam, ali neku vrstu požara, kad je struja u pitanju, ne smiješ gasiti vodom. Ja ću ipak kupiti 4 aparata i držati pod ključem u šupi. Svakog upozoriti da vidnom mjestu drži ključ od šupe. Sve za nedaj Bože...
Imam i ja u zgradi 3 ispravna aparata, za slucaj pozara od struje.
Bellica

#2490 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:Jesi li ovo sve napisao Ministrici?
Aha.
:thumbup:
Bellica

#2491 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

HALO.BA wrote:Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
Kod nas je lift kucica zakljucana katancem koji smo platili 50 KM, ne moze ga nikako otkljucati bez kljuca, jedino da izvadi vrata iz stokova pa da udje unutra. Inace, hvala na obavjestenju, a s upraviteljima vidi imate li mogucnost kreditiranja tih dijelova, da bar jedan lift osposobite.
levjd

#2492 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

Zna li iko kad počinje jesenja akcija iznošenja kabastog otpada u kantonu sarajevo? Proljetna je bila krajem aprila i početkom maja. Želim da očistim podrum a ovo mi je najjeftinija varijanta.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2493 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

levjd

#2494 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

Mogli bi svratiti u moju zgradu, u podrum. Ispunili bi znatan dio željene kvote a i uradili bi dobro djelo :) . KJKP Rad mi je ,ipak, jedina realna šansa da očistim podrum relativno jeftino.
PipiDugaDevetka

#2495 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

levjd wrote:
Mogli bi svratiti u moju zgradu, u podrum. Ispunili bi znatan dio željene kvote a i uradili bi dobro djelo :) . KJKP Rad mi je ,ipak, jedina realna šansa da očistim podrum relativno jeftino.
Pročitaj tekst vijesti, VLADIN I NEVLADIN SEKTORU UDRUŽENI ČISTE DIO SVIJETA ZVANI, BOSNA I HERCEGOVINA!
sarajevo63

#2496 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

rimac wrote:
Bellica wrote:
Koja je svrha držanja PP aparata u šupi, pod ključem? Treba doći do šupe. Po meni potpuno bespotrebna investicija za držanje pod ključem.

Pipi da li si dobio odgovor od ministrice? Ja svoj čekam :)
Bellica

#2497 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Ja i moja omladina ucestvujemo u ovoj akciji ove godine, ne znamo tacno sta cemo cistiti, ali javim kako je proslo, nadam se da cemo uraditi nesto korisno za drustvo i da cemo se lijepo zabaviti :-D
Bellica

#2498 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sarajevo63,

Svi s nestrpljenjem cekamo odgovor od Ministrice na Pipijev e-mail, jer se odnosi na sve nas, bilo da smo upravitelj, PEV ili etazni vlasnik.
rimac

#2499 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rimac »

sarajevo63 wrote: Koja je svrha držanja PP aparata u šupi, pod ključem? Treba doći do šupe. Po meni potpuno bespotrebna investicija za držanje pod ključem.
KOd mene je manje spratova i svatko može za dvije minute doći do ulaze u šupe koji se zaključava. Bolje bi bilo na svakom drugom spratu, ali očito da to u Sarajevu nije moguće zbog krađa.
slabe

#2500 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by slabe »

Uhvaćeni su maloprije.P.s.to je materijal koji se ne može tek tako prodati, ali eto, nema šta se ne krade ;)
Post Reply