Par pitanja za one koji poznaju islam
- BHF_Manijak
#2476 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Nista moj dobri,ovi moderni islamisti,ultra tolerantni i "sirokih" pogleda na svijet ce nam dovesti revoluciju u vjeru,usavrsiti je,jer je haman(neuzubillah) krnjava...Jupiiiiiii

-
salihh
#2477 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
mozes ti nesto smatrati obaveznim, ali te obaveze i ne izvrsavati... naravno da je sehadet, namaz, post, zekat i hadz obaveza svakog muslimana... medjutim, nisam siguran da neizvrsavanje svih obaveza izvodi iz islama... a naravno da ima i jos mnogo toga... cak i ovo sve nabrojano, bez dijela koja ih prate nije dovoljno.... sta mislis o muslimanima koji sve ovo rade, ali nigdje dobrih dijela da ovo sve ozive... da li su oni muslimani, ako vec idemo metodom ili ste s nama ili protiv nas...arzuhal wrote:Ne sudim, daleko od tog. Pitam. Ako hoćeš, mogu i ovako reći: može li čovjek bit musliman ukoliko islamske šarte ne smatra obaveznim?salihh wrote:eeeee, nemoj suditi....arzuhal wrote:Nego, da pitam ove koji poznaju islam, može li se bit musliman a da se ne izvršavaju islamski šarti?
- arzuhal
#2478 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ama, dragi salihhh, znam sve što pričaš i itekako mi je jasna i diferencijacija i kakvih nas sve ima. Ali pitam prostu stvar: ukoliko neko NE SMATRA obaveznim da obavlja 5 dnevnih namaza, pa tamam ih i obavljao sve, jel taj musliman?salihh wrote: mozes ti nesto smatrati obaveznim, ali te obaveze i ne izvrsavati... naravno da je sehadet, namaz, post, zekat i hadz obaveza svakog muslimana... medjutim, nisam siguran da neizvrsavanje svih obaveza izvodi iz islama... a naravno da ima i jos mnogo toga... cak i ovo sve nabrojano, bez dijela koja ih prate nije dovoljno.... sta mislis o muslimanima koji sve ovo rade, ali nigdje dobrih dijela da ovo sve ozive... da li su oni muslimani, ako vec idemo metodom ili ste s nama ili protiv nas...
- BHF_Manijak
#2479 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Salihh, znas u cemu je fazon?!Ako ti ova djela islamskih sarta obavljas iskreno i fillahi,onda nema sanse da ne budes i dobar covjek i ne cinis dora djela,jer je to dvoje nespojivo! 
-
salihh
#2480 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ja se ne bih usudio kvalificirati niti odredjivati, iskreno, znanje mi je premalo da odredjujem fundamentalnu stvar, da li je neko musliman ili nije... mi smo svakako svi ovisni o Allahovoj milosti, a ja se samo u Njegovu milost uzdam...arzuhal wrote:Ama, dragi salihhh, znam sve što pričaš i itekako mi je jasna i diferencijacija i kakvih nas sve ima. Ali pitam prostu stvar: ukoliko neko NE SMATRA obaveznim da obavlja 5 dnevnih namaza, pa tamam ih i obavljao sve, jel taj musliman?salihh wrote: mozes ti nesto smatrati obaveznim, ali te obaveze i ne izvrsavati... naravno da je sehadet, namaz, post, zekat i hadz obaveza svakog muslimana... medjutim, nisam siguran da neizvrsavanje svih obaveza izvodi iz islama... a naravno da ima i jos mnogo toga... cak i ovo sve nabrojano, bez dijela koja ih prate nije dovoljno.... sta mislis o muslimanima koji sve ovo rade, ali nigdje dobrih dijela da ovo sve ozive... da li su oni muslimani, ako vec idemo metodom ili ste s nama ili protiv nas...
a svako ima svoj put, neko do cilja stigne lahko, neko ima vec utabanu stazu, a neki vole pokusavati do cilja nekim svojim putem...
ehhh, zapetljacu se
-
salihh
#2481 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ako, ako...BHF_Manijak wrote:Salihh, znas u cemu je fazon?!Ako ti ova djela islamskih sarta obavljas iskreno i fillahi,onda nema sanse da ne budes i dobar covjek i ne cinis dora djela,jer je to dvoje nespojivo!
kad malo bolje procitam sta si napisao mislim da si htjeo reci da je to dvoje neodvojivo... nas jezik i dvostruke negacije...
- ljubav_aha
#2482 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
a kamenovanje je dobro djeloBHF_Manijak wrote:Salihh, znas u cemu je fazon?!Ako ti ova djela islamskih sarta obavljas iskreno i fillahi,onda nema sanse da ne budes i dobar covjek i ne cinis dora djela,jer je to dvoje nespojivo!
- ljubav_aha
#2483 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Static-X wrote:heheljubav_aha wrote:znas vic : udje muz u spavacu sobu,ugleda zenu sa ljubavnikom,sokiran,kaze : ne mogu da vjerujem sto vidim ,kaze zena: zar ti dragi vise vjerujes svojim ocima od meneStatic-X wrote:nekad nemogu da vjerujem u ono sto vidim
(sad znam)
- ljubav_aha
#2484 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pitanje za ove,one i sve,koji poznaju Islam:moze li se biti musliman,a koji naravno obavlja sve islamske sarte,ali ne podrzava kamenovanje,odsijecanje ruke ili bicevanje iako je to dio Bozijeg >zakona<arzuhal wrote:Nego, da pitam ove koji poznaju islam, može li se bit musliman a da se ne izvršavaju islamski šarti?
-
Static-X
#2485 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ljubav_aha wrote:pitanje za ove,one i sve,koji poznaju Islam:moze li se biti musliman,a koji naravno obavlja sve islamske sarte,ali ne podrzava kamenovanje,odsijecanje ruke ili bicevanje iako je to dio Bozijeg >zakona<arzuhal wrote:Nego, da pitam ove koji poznaju islam, može li se bit musliman a da se ne izvršavaju islamski šarti?
Auu, prije su bili hadisi a sad se i ajeti negiraju!
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#2486 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ako vjerujes da je sve to dio Bozijeg zakona,onda ti tu nemas sta podrzavati...onda je to tako!!!
Sestro,shvati da je Serijat savrsen zakon jer je od Gospodara Svjetova.
Kamo srece da se ovdje sijece ruka svakome ko je ukrao,garant,al garant mu ne bi vise naumpala kradja.
Ja ne znam zato su Bosnjaci slijepi kod ociju....
Evo par fazona,koji su nazalost istiniti
Pjesma(cula svojim usima):
"Sastala se braca kraj hastala,nema bolje vjere od Islama niti knjige od Kurana"-Hajd zivio(ovo je naravno na svadbi)
Nama ljudi ponosnijih na svoju vjeru od Bosnja,a juce gledam na TV klanjanje podne i ikindije u Srebrenici i prikazuju neku hanumu,koja je stala u saf i klanja,a pri tome rukavi su joj malo ispod lakata i mahramu je namjestila tako da joj se vrat i eto malo dekoltea vidi(ako je isto neko vidi neka nam napise)
Brate dragi,ako neces da vjerujes dobro hajd eto neces(you lose),ali ako se necega prihvatis dajte ljudi da to radimo kako treba,i s onim sto nam se svidja i s onim sto nam se ne svidja (zato sto je nehumano).
Samo jos da izrazim negodovanje zbog jucerasnjeg protokola pa u vrijeme kad treba da se uci ezan pricaju razni guzicari i politicari koji su se naravno nabili u prvi saf.(Ovo u vezi Sreberenice)
Pricaju dva covjeka(jedan je brat u vjeri elhamdullilah,a drugi je klasicni Bosnjo koji ne ide na dzumu jer je cuo da kad jednom krenes ne smije se vise prestat,ali isao bi on al kad vidi ko sve ide u dzamiju nece on tu da ulazi,ali naravno ne vrijedi to za Bajram(tad je izuzetak),koji ne klanja al je dobrog srca,naravno ne posti ramazan jer sad su dani dugi,taman posla toliko da gladuje,a bio je njegov djed hafiz pa je on naklanjo i naposti za sve njih do Kijameta....e bas taj Bosnjo).
I kaze njemu brat:"Znas li ti da je hadis Bozijeg Poslanika...."
Ovaj odgovara:"Stani bolan malo,ko ti je sad taj hadis pa vazda je Poslanik bio Muhammed..."
Ovu necu ni da komentarisem...
Samo zelim da kazem da vjera treba da bude plod logickog razmisljanja,a ne naslijedje predaka(da ne budemo muslimani zato sto je otac kao musliman i mati isto)....Ova pametna recenica nije naravno moja ali eto da je napisem u svom postu.
Kamo srece da se ovdje sijece ruka svakome ko je ukrao,garant,al garant mu ne bi vise naumpala kradja.
Ja ne znam zato su Bosnjaci slijepi kod ociju....
"Sastala se braca kraj hastala,nema bolje vjere od Islama niti knjige od Kurana"-Hajd zivio(ovo je naravno na svadbi)
Brate dragi,ako neces da vjerujes dobro hajd eto neces(you lose),ali ako se necega prihvatis dajte ljudi da to radimo kako treba,i s onim sto nam se svidja i s onim sto nam se ne svidja (zato sto je nehumano).
Samo jos da izrazim negodovanje zbog jucerasnjeg protokola pa u vrijeme kad treba da se uci ezan pricaju razni guzicari i politicari koji su se naravno nabili u prvi saf.(Ovo u vezi Sreberenice)
Pricaju dva covjeka(jedan je brat u vjeri elhamdullilah,a drugi je klasicni Bosnjo koji ne ide na dzumu jer je cuo da kad jednom krenes ne smije se vise prestat,ali isao bi on al kad vidi ko sve ide u dzamiju nece on tu da ulazi,ali naravno ne vrijedi to za Bajram(tad je izuzetak),koji ne klanja al je dobrog srca,naravno ne posti ramazan jer sad su dani dugi,taman posla toliko da gladuje,a bio je njegov djed hafiz pa je on naklanjo i naposti za sve njih do Kijameta....e bas taj Bosnjo).
Ovaj odgovara:"Stani bolan malo,ko ti je sad taj hadis pa vazda je Poslanik bio Muhammed..."
Samo zelim da kazem da vjera treba da bude plod logickog razmisljanja,a ne naslijedje predaka(da ne budemo muslimani zato sto je otac kao musliman i mati isto)....Ova pametna recenica nije naravno moja ali eto da je napisem u svom postu.
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#2487 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Samo da napisem,
muslimanom se postaje tako sto se izgovori sehadet.Poslije toga slijedi konekcija s Gospodarom koja se uspostavlja klanjanjem.Da da klanjanjem, jer namaz je stub vjere i poslanik s.a.v.s. kaze: Prvo zasta ce covjek biti pitan jeste namaz ako to bude uredu bit ce i ostalo.
Jer ja kontam,s namazom se korigujes,razmisljas o Gospodaru,preispitujes se o svemu; kako i zasto to radimo,i polako stvari lijezu na svoje mjesto,cak i te kazne iz Serijata.Pa mi zato nije jasno,al zaista mi nije jasno,kako se neko moze izjasnavati muslimanom,a amatrati hadise laznim,ne podrzavati serijat ....a Allah zna za ostale uslove dal osoba neka uspunjava ili ne....
muslimanom se postaje tako sto se izgovori sehadet.Poslije toga slijedi konekcija s Gospodarom koja se uspostavlja klanjanjem.Da da klanjanjem, jer namaz je stub vjere i poslanik s.a.v.s. kaze: Prvo zasta ce covjek biti pitan jeste namaz ako to bude uredu bit ce i ostalo.
Jer ja kontam,s namazom se korigujes,razmisljas o Gospodaru,preispitujes se o svemu; kako i zasto to radimo,i polako stvari lijezu na svoje mjesto,cak i te kazne iz Serijata.Pa mi zato nije jasno,al zaista mi nije jasno,kako se neko moze izjasnavati muslimanom,a amatrati hadise laznim,ne podrzavati serijat ....a Allah zna za ostale uslove dal osoba neka uspunjava ili ne....
- arzuhal
#2488 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Koliko skromno poznajem stav Ehlu-sunneta:ljubav_aha wrote:pitanje za ove,one i sve,koji poznaju Islam:moze li se biti musliman,a koji naravno obavlja sve islamske sarte,ali ne podrzava kamenovanje,odsijecanje ruke ili bicevanje iako je to dio Bozijeg >zakona<arzuhal wrote:Nego, da pitam ove koji poznaju islam, može li se bit musliman a da se ne izvršavaju islamski šarti?
- onaj koji ne izvršava sve farzove, svjestan da je time griješan, ne prestaje bit musliman, ali je fasik, veliki griješnik;
- onaj koji negira nešto, neki propis ili vjerovanje, što je jasno i nedvojbeno utemeljeno Kur'anom ili sahih-mutevatir hadisom, taj izlazi iz okvira imana i prestaje biti vjernik.
- arzuhal
#2489 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Za svakog vjernika namaz je sasvim jasna stvar. Pet dnevnih propisanih namaza nisu stvar slobodnog izbora, nego strogo određena dužnost svakog pojedinačnog, pametnog i punoljetnog muslimana i muslimanke.WipeOut wrote:Samo da napisem,
Namaz nije dova/molitva. Dova se čini u bilo koje doba, kada čovjek osjeti potrebu da se obrati Bogu, da Ga zamoli za nešto, itsl. E, dova je stvar izbora pojedinca: kada će je činiti, šta će tražiti u njoj, kojim riječima će moliti, itd.
Namaz je nešto sasma drugo: to je obavezni, svakodnevni način iskazivanja svoje pokornosti i predanosti Allahu Uzvišenom. Zato nije važno jesmo li mi rasploženi ili neraspoloženi za namaz, da li osjećamo duhovnu potrebu za njim ili ne - on se mora obaviti.
Banalan primjer: u saobraćaju postoje zakoni i propisi. Nije važno da li mi žurimo negdje ili ne, šta mi kontamo i kako bismo mi htjeli - sve je to nevažno. I kada se upali crveno na semaforu - mi stajemo, bez obzira što možda ne bismo stali. Kada se upali zeleno - tada krećeš.
Obrnuto, ukoliko bi se svako u saobraćaju ponašao po svom nahođenju, kako njemu odgovara - nastao bi haos.
Takva je situacija i sa jasnim islamskim propisima - ukoliko bismo ih određivali i ravnali se po svom vlastitom poimanju, onda pravimo nered i rizikujemo svašta nešto.
- arzuhal
#2491 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Naprosto, danas, više nego ikad, postoje, uslovno rečeno, dvije vrste ljudi koji imaju svoj odnos s islamom, islamskim vjerovanjem i islamskim propisima: oni koji žive u islamu i oni koji žive sa islamom.
Ovi prvi svijet i život nastoje da posmatraju kroz optiku samog islama. Drugi, opet, sve, pa i sam islam, posmatraju kroz optiku svijeta, kroz optiku života kojeg žive.
Prvi nastoje da sagledaju mjesto današnje situacije u svijetu kroz Kur'an, drugi, obrnuto, nastoje da Kur'an sagledaju kroz prizmu današnje dobi i dosega čovječanstva. Tako je jednima Božija riječ iznad svega ostalog i njom samjeravaju ljude, a drugima su ljudi iznad svega, pa i samog Boga, i njima samjeravaju Boga.
Prvima je islam način života, drugima je islam bedž kojeg nose na reveru, djelić identiteta.
Prvi vjeruju da je islam odgovor čovječanstvu, drugi smatraju da se islam mora pokoriti čovječanstvu da bi bio prihvatljiv.
Prvi nastoje da mijenjaju sebe u odnosu na Kur'an, drugi nastoje da promijene Kur'an u odnosu na sebe.
Jedni pronalaze svoje nedostatke samjeravajući se sa propisima Kur'ana, drugi nalaze nedostatke u samom Kur'anu, mjereći ih prema sebi.
Prvi vjeruju da je Allah iznad vremena i da Njegovi propisi vrijede zauvijek, drugi mniju kako se Allah treba prilagoditi vremenu i razvoju čovječanstva.
Ovi prvi svijet i život nastoje da posmatraju kroz optiku samog islama. Drugi, opet, sve, pa i sam islam, posmatraju kroz optiku svijeta, kroz optiku života kojeg žive.
Prvi nastoje da sagledaju mjesto današnje situacije u svijetu kroz Kur'an, drugi, obrnuto, nastoje da Kur'an sagledaju kroz prizmu današnje dobi i dosega čovječanstva. Tako je jednima Božija riječ iznad svega ostalog i njom samjeravaju ljude, a drugima su ljudi iznad svega, pa i samog Boga, i njima samjeravaju Boga.
Prvima je islam način života, drugima je islam bedž kojeg nose na reveru, djelić identiteta.
Prvi vjeruju da je islam odgovor čovječanstvu, drugi smatraju da se islam mora pokoriti čovječanstvu da bi bio prihvatljiv.
Prvi nastoje da mijenjaju sebe u odnosu na Kur'an, drugi nastoje da promijene Kur'an u odnosu na sebe.
Jedni pronalaze svoje nedostatke samjeravajući se sa propisima Kur'ana, drugi nalaze nedostatke u samom Kur'anu, mjereći ih prema sebi.
Prvi vjeruju da je Allah iznad vremena i da Njegovi propisi vrijede zauvijek, drugi mniju kako se Allah treba prilagoditi vremenu i razvoju čovječanstva.
- Zlata M.
#2492 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ah, evo ga ! Prosvjetitelj zalutalih Bosnja !WipeOut wrote:Ako vjerujes da je sve to dio Bozijeg zakona,onda ti tu nemas sta podrzavati...onda je to tako!!!
Ja ne znam zato su Bosnjaci slijepi kod ociju....![]()
"Sastala se braca kraj hastala,nema bolje vjere od Islama niti knjige od Kurana"-Hajd zivio(ovo je naravno na svadbi)Nama ljudi ponosnijih na svoju vjeru od Bosnja,a juce gledam na TV klanjanje podne i ikindije u Srebrenici i prikazuju neku hanumu,koja je stala u saf i klanja,a pri tome rukavi su joj malo ispod lakata i mahramu je namjestila tako da joj se vrat i eto malo dekoltea vidi(ako je isto neko vidi neka nam napise)
Vidim, svasta ti nesto smeta.
Hoce to, kad puno zijevas okolo. Kad se covjek o sebi zabavi, prica je vec maaalko drugacija.
Pogotovo po ovim vrucinama.
...a odsijecao bi ruke za kradju, aaa ?!
Boze dragi, svasta.
- Zlata M.
#2493 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
...neces. Nastavi.salihh wrote:
ja se ne bih usudio kvalificirati niti odredjivati, iskreno, znanje mi je premalo da odredjujem fundamentalnu stvar, da li je neko musliman ili nije... mi smo svakako svi ovisni o Allahovoj milosti, a ja se samo u Njegovu milost uzdam...
a svako ima svoj put, neko do cilja stigne lahko, neko ima vec utabanu stazu, a neki vole pokusavati do cilja nekim svojim putem...
ehhh, zapetljacu se
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#2494 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Svijet nije crno bijel... ako je na jednoj strani forma onda je na onoj drugoj sustina. Pa ako smo u jednoj krajnosti onda zasigurno onu drugu vidimo kao pogresnu.
Od kad je svijeta i vijeka postoje stvari, ponasanja i situacija koja definisemo sa "normalna" ili suprotnost toga sa "nenormalna". Pa je tako, ne bas tako davno, bilo sasvim normalno i prihvatljivo bacati gladijatore lavovima, ubijati ljude u konc-logorima, zivjeti u robovlasnickom drustvu... i toj prici unazad nema kraja.
Analizirajmo rijec "normalno" i na prvu cemo doci da je to nesto opsteprihvaceno i drustveno dozvoljeno u pogledu morala, korisnosti i odobravanja nekog akta ili postupka. Pa, postoje neka drustva, od kojih su neka i u toj famoznoj EU, koja "normalno" i blagonaklono gledaju na istospolne brakove, koristenje narkotika, legalizaciju prostitucije pa tako i toj prici nema kraja. Znaci, nije to do drzave, ni do nekih ljudskih/bozijih zakona vec do samog drustva (skupa individua) i procesa u tom drustvu.
Svaki covjek moze sam sebi racionalizirati svaki svoj postupak samo ako ima potrebe za tim. Svi mi mozemo dozivjeti neki dogadjaj onako kako samo mi to znamo (percepcija) a sve se u sustini svodi na ono sto mi sami pozelimo. I zaista, ljudima se nece suditi prema djelima vec prema namjerama a svako ce odgovarati samo za sebe i ono sto je sa svojom slobodnom voljom mislio i radio.
S druge strane oduvijek me fascinira potreba ljudi koji sebe smatraju vjernicima (mislim, ne samo onima kojima je vjera Islam) da prstom pokazujuci u one drugacije od njih vicu, prokletnici... nevjernici. Propali ste i sl.
Postoji hadis koji kaze: ako neko nekom kaze da je kjafir (nevjernik) onda je zaista prava istina da je jedan od njih dvojice nesumnjivo kjafir. Meni je to strasno jer covjek ne poznaje svoje srce dovoljno dobro a kako moze onda znati kakvo je srce nekog drugog !? I ako pozeli, pomisli takvo sto kako se ne prepadne te "jednacine" koja jasno kaze... ako nepravedno optuzis (a ti si onaj koji ne zna) kako se ne bojis da ces pogrijesiti i time i sam postati kjafir ?
Odakle li insanu (onom koji zaboravlja) ta silna vjera u svoje neznanje koje tako lako racionalizira u znanje ?!? Ne znam da li to samo meni jako mirise/smrdi na jednu prostu narcisoidnost.
I na kraju... sta s kamenovanjem/ciglovanjem.
U Sodomi i Gomori, narod je grijesio a Bog je mogao da ih unisti kako hoce. A zasto imamo takve price i zasto su bas te izabrane izmedju svih ostalih ako Bogu nije cilj kruto sprovodjenje zakona nego promjena ljudi... pa im, po nekoj mojoj logici, zato i salje svoje poslanike. Nije bez razloga nasiroko opisivano kako ce Bog postediti Sodomu i Gomoru ako tu postoji bar jedan posten i pravedan covjek. Time se govori koliko je veliko Bozije milosrdje, kad je On spreman da postedi citav grad samo zbog jednog pozitivnog. Veliki je to primjer Bozije milosti... Bog nastoji da oprosti, ne zeli da kaznjava, upravo to i jest poenta.
A mi kao da jedva cekamo da sprovedemo neki zakon... i racionaliziramo sebi to tako u ocajnom nastojanju da nam nestane i traga griznje savjesti.
Sjetih se primjera prostituke koju su zeljeli kamenovati a tu je dosao Isa-a/Isus (takodje poslanik kojeg spominje i potvrdjuje Kur'an) a on prebacuje fokus sa nje na drustvo s kamenjem u rukama. I kaze, da... ispravnu i pravednu ste odluku donijeli i bujrum evo, ko je bezgresan neka prvi baci kamen.
I tako, vidimo trun u oku brata svog a ne vidimo balvan u oku svom. Ako vec postoji neki zakon zapitajmo se zasto postoji i analizirajmo u tancine svaki aspekt i pojedini dio citavog procesa. Ja vjerujem da je Bogu vise stalo, ako je nama ljudima vec dao odrijesene ruke na zemlji, da razmisljamo prije nego osudimo, iskoristimo svoju empatiju prije nego upalimo svoju ljutnju, da halalimo prije nego kaznimo.
Pa zasto bi se navodilo... kaznite, sem ako se pokaju i poprave !?
I... gdje smo onda svi mi u svemu tome ? Mijenjamo li se, vjerujemo li ili znamo ? Jel' to dovoljno da spocitavamo svima oko nas kako treba i sta treba i po cemu se to mi osjecamo pozvani u takvim situacijama ?
Od kad je svijeta i vijeka postoje stvari, ponasanja i situacija koja definisemo sa "normalna" ili suprotnost toga sa "nenormalna". Pa je tako, ne bas tako davno, bilo sasvim normalno i prihvatljivo bacati gladijatore lavovima, ubijati ljude u konc-logorima, zivjeti u robovlasnickom drustvu... i toj prici unazad nema kraja.
Analizirajmo rijec "normalno" i na prvu cemo doci da je to nesto opsteprihvaceno i drustveno dozvoljeno u pogledu morala, korisnosti i odobravanja nekog akta ili postupka. Pa, postoje neka drustva, od kojih su neka i u toj famoznoj EU, koja "normalno" i blagonaklono gledaju na istospolne brakove, koristenje narkotika, legalizaciju prostitucije pa tako i toj prici nema kraja. Znaci, nije to do drzave, ni do nekih ljudskih/bozijih zakona vec do samog drustva (skupa individua) i procesa u tom drustvu.
Svaki covjek moze sam sebi racionalizirati svaki svoj postupak samo ako ima potrebe za tim. Svi mi mozemo dozivjeti neki dogadjaj onako kako samo mi to znamo (percepcija) a sve se u sustini svodi na ono sto mi sami pozelimo. I zaista, ljudima se nece suditi prema djelima vec prema namjerama a svako ce odgovarati samo za sebe i ono sto je sa svojom slobodnom voljom mislio i radio.
S druge strane oduvijek me fascinira potreba ljudi koji sebe smatraju vjernicima (mislim, ne samo onima kojima je vjera Islam) da prstom pokazujuci u one drugacije od njih vicu, prokletnici... nevjernici. Propali ste i sl.
Postoji hadis koji kaze: ako neko nekom kaze da je kjafir (nevjernik) onda je zaista prava istina da je jedan od njih dvojice nesumnjivo kjafir. Meni je to strasno jer covjek ne poznaje svoje srce dovoljno dobro a kako moze onda znati kakvo je srce nekog drugog !? I ako pozeli, pomisli takvo sto kako se ne prepadne te "jednacine" koja jasno kaze... ako nepravedno optuzis (a ti si onaj koji ne zna) kako se ne bojis da ces pogrijesiti i time i sam postati kjafir ?
Odakle li insanu (onom koji zaboravlja) ta silna vjera u svoje neznanje koje tako lako racionalizira u znanje ?!? Ne znam da li to samo meni jako mirise/smrdi na jednu prostu narcisoidnost.
I na kraju... sta s kamenovanjem/ciglovanjem.
U Sodomi i Gomori, narod je grijesio a Bog je mogao da ih unisti kako hoce. A zasto imamo takve price i zasto su bas te izabrane izmedju svih ostalih ako Bogu nije cilj kruto sprovodjenje zakona nego promjena ljudi... pa im, po nekoj mojoj logici, zato i salje svoje poslanike. Nije bez razloga nasiroko opisivano kako ce Bog postediti Sodomu i Gomoru ako tu postoji bar jedan posten i pravedan covjek. Time se govori koliko je veliko Bozije milosrdje, kad je On spreman da postedi citav grad samo zbog jednog pozitivnog. Veliki je to primjer Bozije milosti... Bog nastoji da oprosti, ne zeli da kaznjava, upravo to i jest poenta.
A mi kao da jedva cekamo da sprovedemo neki zakon... i racionaliziramo sebi to tako u ocajnom nastojanju da nam nestane i traga griznje savjesti.
Sjetih se primjera prostituke koju su zeljeli kamenovati a tu je dosao Isa-a/Isus (takodje poslanik kojeg spominje i potvrdjuje Kur'an) a on prebacuje fokus sa nje na drustvo s kamenjem u rukama. I kaze, da... ispravnu i pravednu ste odluku donijeli i bujrum evo, ko je bezgresan neka prvi baci kamen.
I tako, vidimo trun u oku brata svog a ne vidimo balvan u oku svom. Ako vec postoji neki zakon zapitajmo se zasto postoji i analizirajmo u tancine svaki aspekt i pojedini dio citavog procesa. Ja vjerujem da je Bogu vise stalo, ako je nama ljudima vec dao odrijesene ruke na zemlji, da razmisljamo prije nego osudimo, iskoristimo svoju empatiju prije nego upalimo svoju ljutnju, da halalimo prije nego kaznimo.
Pa zasto bi se navodilo... kaznite, sem ako se pokaju i poprave !?
I... gdje smo onda svi mi u svemu tome ? Mijenjamo li se, vjerujemo li ili znamo ? Jel' to dovoljno da spocitavamo svima oko nas kako treba i sta treba i po cemu se to mi osjecamo pozvani u takvim situacijama ?
-
Bitte_Halt_ja_ja
#2495 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
cuj rezat ruke...joj uzasa dokle ovo ide. Onda se okomi na nekog sto joj rukav hebeni nije dovoljno dug...da i njoj kako ruku skresemo ili da je bicujemo?
sto sam jos primjetio kod ovih vjernika sto se ocigledno smastraju boljim vjernicima od ostalih: uvijek imaju neku pricu spremnu za svaku situaciju, (cula, vidjela, sami prisutni bili) ko eto bio jedan koji je "ovo radio" i drugi koji je "ono radio"i onda umetne neku svoju pametnu dje pricom potvrdi svoje. Ko veli neke poucne price...i svi funkcvionisu na isti princip. Jel imate neku zbirku prica ili vas to negdje uce da prepricavate a umecete dio da ste sami prisutni bili?
Bio ti ja tako negdje i tamo bili i Suljo i Mujo. I Suljo ti vjerovao, Mujo nije. I dok je se Suljo molio da mu bog posalje da jede Mujo pecao, upecao i pojeo. Nudio Sulji ali ovaj nije htio da uzme od nevjernika. Na to ti Suljo umre od gladi...ja bio, ja vidio i iz toga mozete jasno vidjeti da je bolje pecati ribu......kraj poucne price
sto sam jos primjetio kod ovih vjernika sto se ocigledno smastraju boljim vjernicima od ostalih: uvijek imaju neku pricu spremnu za svaku situaciju, (cula, vidjela, sami prisutni bili) ko eto bio jedan koji je "ovo radio" i drugi koji je "ono radio"i onda umetne neku svoju pametnu dje pricom potvrdi svoje. Ko veli neke poucne price...i svi funkcvionisu na isti princip. Jel imate neku zbirku prica ili vas to negdje uce da prepricavate a umecete dio da ste sami prisutni bili?
Bio ti ja tako negdje i tamo bili i Suljo i Mujo. I Suljo ti vjerovao, Mujo nije. I dok je se Suljo molio da mu bog posalje da jede Mujo pecao, upecao i pojeo. Nudio Sulji ali ovaj nije htio da uzme od nevjernika. Na to ti Suljo umre od gladi...ja bio, ja vidio i iz toga mozete jasno vidjeti da je bolje pecati ribu......kraj poucne price
- BHF_Manijak
#2496 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Kad me vec vuces jezik!Jeste koliko i jebanje u braku sa drugim osobama,dakle preljuba!!ljubav_aha wrote:a kamenovanje je dobro djeloBHF_Manijak wrote:Salihh, znas u cemu je fazon?!Ako ti ova djela islamskih sarta obavljas iskreno i fillahi,onda nema sanse da ne budes i dobar covjek i ne cinis dora djela,jer je to dvoje nespojivo!![]()
Za sve ostale antiserijatlije:
Baljezgate protiv kamenovanja i odsijecanja ruke,a veze nemate nijedno koliko je samo potrebno da bi se doslo do tog stepena da nekom se odsijece ruka ili cak kamenuje,nije to bas tako da kako se kome "nadigne" da ode i prijavi kadiji ovaj je spavao sa ovim,kamenuj ga!Ako imas 4 svjedoka,koja ce identicne price izreci i potvrditi,koji su vidjeli to svojim ocima,bujrum idi i prijavi...Po vasim pricama,svaki drugi covjek hoda bez ruke ili je osudjen na kamenovanje...Neiformisani a polete da komentarisu...
-
Bitte_Halt_ja_ja
#2497 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pa da mu i 10.000 svjedoka treba ne mjenja barbarizam kamenovanja i odjesanja ruke
- Zlata M.
#2498 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
BHF_Manijak wrote:Kad me vec vuces jezik!Jeste koliko i jebanje u braku sa drugim osobama,dakle preljuba!!ljubav_aha wrote:a kamenovanje je dobro djeloBHF_Manijak wrote:Salihh, znas u cemu je fazon?!Ako ti ova djela islamskih sarta obavljas iskreno i fillahi,onda nema sanse da ne budes i dobar covjek i ne cinis dora djela,jer je to dvoje nespojivo!![]()
![]()
![]()
Za sve ostale antiserijatlije:
Baljezgate protiv kamenovanja i odsijecanja ruke,a veze nemate nijedno koliko je samo potrebno da bi se doslo do tog stepena da nekom se odsijece ruka ili cak kamenuje,nije to bas tako da kako se kome "nadigne" da ode i prijavi kadiji ovaj je spavao sa ovim,kamenuj ga!Ako imas 4 svjedoka,koja ce identicne price izreci i potvrditi,koji su vidjeli to svojim ocima,bujrum idi i prijavi...Po vasim pricama,svaki drugi covjek hoda bez ruke ili je osudjen na kamenovanje...Neiformisani a polete da komentarisu...
(
uh...ok, znaci, ne mozes tek tako...al' mozes sa 4 svjedoka.
... i onda zhik ?!
- Azamo
#2499 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Možeš li se ti nazvati ljudski bićem ako nemaš glavu,srce,ruke,(um)razum,noge,iako su to sve dijelovi čovjeka?ljubav_aha wrote:pitanje za ove,one i sve,koji poznaju Islam:moze li se biti musliman,a koji naravno obavlja sve islamske sarte,ali ne podrzava kamenovanje,odsijecanje ruke ili bicevanje iako je to dio Bozijeg >zakona<arzuhal wrote:Nego, da pitam ove koji poznaju islam, može li se bit musliman a da se ne izvršavaju islamski šarti?
- ružmarin-a
#2500 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
e vala i ti @BHF manijak...
@BHF i @ljubav_aha- ko se bije taj se voli
@havana: čuvaj se kamenovanja, čak se i internet preljuba smatra opasnom i uskoro more bit kategorisana kao prava preljuba
______________-
kad već pravite viceve, evo jednog istinitog
pit'o hodža đecu u mejtefu: "ko zna nešto kazati o Islamu?"
Javi se dijete, kome je Islam komšija (ime čovjeku Islam)
ikaže: "znam ja, to onaj što vozi autobus!"
@BHF i @ljubav_aha- ko se bije taj se voli
@havana: čuvaj se kamenovanja, čak se i internet preljuba smatra opasnom i uskoro more bit kategorisana kao prava preljuba
______________-
kad već pravite viceve, evo jednog istinitog
pit'o hodža đecu u mejtefu: "ko zna nešto kazati o Islamu?"
Javi se dijete, kome je Islam komšija (ime čovjeku Islam)
ikaže: "znam ja, to onaj što vozi autobus!"