Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#2476 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote: Ma nisam ja te sreće, :(
Ima ba kafana, ona te nikad neće iznevjerit' :evil: :D
jel' ovo iz iskustva? :mrgreen:
bizet

#2477 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Pored Tozovca I Branko kockica na budizam preš'o :lol:

Pa da bizet, to i jesu pjesme za nas, svi smo mi ovdje drugari :)

Nego, eto fata pomenu zaljubljenost, pa ću ga pitati kako budisti gledaju na taj "problem", jer zaljubljenost i budizam nisu kompatibilni, nisu zbog toga što budizam insistira na samokontroli a ko je bio zaljubljen zna da je tada teško biti "budista" ?
nisu bolan to vise pjesme za nas :lol:...samo me uhvatila nostalgija dok sam ponavljala gradivo da kcerci mogu pjevati :)

ps. ko god dodje ovdje sigurno je presao na Budizam :lol:....ja tako i Branko kockica
bizet

#2478 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
bizet wrote: @Sati, ovo "Pravo lice" je mnogo tesko...lako je reci, ali kako uspjeti u tome?
Iako pitanje nije upućeno meni oprosti ako ja odgovorim, ako dam svoje mišljenje, :wink: ....

Pitaš kako uspjeti? Pa kao i u svemu ostalom, postoji samo jedan način - predano i do kraja ... and steady! :)
ti mozes sve, al' jedno ne........tako pjeva Čola
predano i do kraja velis, jesi mi otkrio toplu vodu, hvala ti
fatamorgana

#2479 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:
bizet wrote: @Sati, ovo "Pravo lice" je mnogo tesko...lako je reci, ali kako uspjeti u tome?
Iako pitanje nije upućeno meni oprosti ako ja odgovorim, ako dam svoje mišljenje, :wink: ....

Pitaš kako uspjeti? Pa kao i u svemu ostalom, postoji samo jedan način - predano i do kraja ... and steady! :)
ti mozes sve, al' jedno ne........tako pjeva Čola
predano i do kraja velis, jesi mi otkrio toplu vodu, hvala ti
Nema drugog načina draga, :)
pussysmoke

#2480 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by pussysmoke »

fatamorgana wrote:Nema drugog načina draga, :)
Fato Tito! (Sa naglaskom na i)
fatamorgana

#2481 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

pussysmoke wrote:
fatamorgana wrote:Nema drugog načina draga, :)
Fato Tito! (Sa naglaskom na i)
:kravata: .... malo zdravog budistiĆkog egocentrizma .... neposredno pred probuđenje, :wink:
bizet

#2482 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@fatamorgana, imamo skolski primjer "Pravog lica" :)

tvoja i moja percepcija ovog svijeta se ocigledno razlikuju...dok ja smatram da ljudska rasa najcesce predano zavrsava zapoceto kako bi mogli koracati naprijed, ti ostajes fasciniran ovim pristupom...pitala sam se zbog cega fatamorgana ovako razmislja?...osvrnula sam se na par zadnjih postova u kojima tvoji odgovori na pitanja koja postavih ili izostaju ili su djelimicni

tvoja omiljena recenica "neka vrlina pobijedi zlo" kod tebe, fatamorgana, visi naopacke...poput izrugivanja samog sebe (da se u potpunosti izrazim do kraja)
Great Cornholio

#2483 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Znači, budizam, kao i ostala "uputstva" za život, ima svoju teoriju a da li je ta teorija ispravna može se provjeriti jedino u praksi.

Treba vjerovati da je nešto ispravno, i zbog toga to treba činiti, a da li je to ispravno može pokazati samo praksa, vrijednost nekog učenja može se provjeriti jedino ako je čovjek uporan i dosljedan u njegovom prakticiranju. Ako u nešto vjeruješ moraš donijeti odluku da ćeš tom nečemu ostati vjeran i činiti sve da i ostaneš takav. Ako se poslije prakticiranja nekog uputstva za život pokaže da to uputstvo nije ispravno, a da li je to se može provjeriti po "plodovima" koje je dalo, onda mu treba uskratiti vjernost i tražiti ponovo neko novo već postojeće uputstvo, ili izgraditi samostalno neko svoje novo uputsvo kojem ćeš se "zakleti" na vjernost.

Fata, pa normalno, ne iznosim ja teoriju koju nisam provjerio na svojoj koži, i zbog toga Šakoov poster i dan danas imam zalijepljen s unutrašnje strane vrata od ormara.

ime_kojeg_nema

#2484 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote: Nego, eto fata pomenu zaljubljenost, pa ću ga pitati kako budisti gledaju na taj "problem", jer zaljubljenost i budizam nisu kompatibilni, nisu zbog toga što budizam insistira na samokontroli a ko je bio zaljubljen zna da je tada teško biti "budista" ?
Budizam ne insistira, vise je savjetodavnog nego naredbodavnog karaktera. Nije neko budista zato sto se pridrzava nekakvih pravila, pa "izlazi iz vjere" ako ona nisu ispostovana. Ako je neko ko slijedi budisticku praksu zaljubljen on ce najvjerovatnije posmatrati na koje se sve nacine manifestira taj osjecaj zaljubljenosti. Dakle iskoristice i te osjecaje za vjezbanje i vjerovatno na kraju dobiti potvrdu o istinitosti 4 plemenite istine. Postoji patnja ciji je uzrok zudnja, a moze se prekinuti slijedeci osmostruki put :)
bizet

#2485 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

ime_kojeg_nema wrote:
Great Cornholio wrote: Nego, eto fata pomenu zaljubljenost, pa ću ga pitati kako budisti gledaju na taj "problem", jer zaljubljenost i budizam nisu kompatibilni, nisu zbog toga što budizam insistira na samokontroli a ko je bio zaljubljen zna da je tada teško biti "budista" ?
Budizam ne insistira, vise je savjetodavnog nego naredbodavnog karaktera. Nije neko budista zato sto se pridrzava nekakvih pravila, pa "izlazi iz vjere" ako ona nisu ispostovana. Ako je neko ko slijedi budisticku praksu zaljubljen on ce najvjerovatnije posmatrati na koje se sve nacine manifestira taj osjecaj zaljubljenosti. Dakle iskoristice i te osjecaje za vjezbanje i vjerovatno na kraju dobiti potvrdu o istinitosti 4 plemenite istine. Postoji patnja ciji je uzrok zudnja, a moze se prekinuti slijedeci osmostruki put :)
cemu prevencija od neceg sto je lijepo, sto nadahnjuje dusu?...na ovom svijetu svi smo prolazni...zar bi onda trebali vec po rodjenju plakati jer cemo jednog dana umrijeti?...veca je patnja bojati se, nego dopustiti sebi taj dozivljaj
zasto se preventivno ne brunemo zbog losih stvari koje nam se mogu desiti?...zato jer smo mudriji od tog i znamo da o takvoj patnji ne treba unaprijed razmisljati...zar ne bi vazilo isto iza dobre stvari?

http://m.youtube.com/watch?v=XVbS1dxj7F ... re=related
Great Cornholio

#2486 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

gdje si @bizet, kako ste :)

Prejake emocije "koče" razum, a bez korištenja razuma čovjek se pretvara u životinju, pa je mudar onaj ko tvo dvoje pomiri, ko se ne plaši emocija ali ko im ne dopušta da ga isključivo one vode. Meni još uvije nije jasno šta budisti žele postići, žele li oni da "uguše" emocije ili da pokušaju razumom da ih kontrolišu i usmjeravaju.
bizet

#2487 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Cornholio, govoris mi da su umjetnici mahom zivotinje? :twisted:
jake emocije takodje nadahnjuju i motivisu, tako da mozak i dalje radi i nema straha da ce se razum pomutiti do te mjere da sam sebi postanes prijetnja, u losem smislu :)...potrebno je da su emocije dobre i nema straha

mudrost koju spominjes ces naci u balansu, nekad se vodis emocijama, kad su dobre po tebe, a nekad razumom...teskoda je dozivljaj potpun ako osjecas a pustas razum da uvijek vlada

mozda nije pravi primjer ali evo....volis cokoladu, ali znas da goji...i sad ti razum jednog dana kad si se nasao u slasticarni govori dobro pojedi pola cokoladne torte...i sad ti mislis da si uzivao a razum te spasio od totalne propasti prepustanja....ma jasta, danas si smazao sa uzitkom cokoladnu tortu, a sutra ces trcati sa uzitkom duze jer ti se lice razvuce u osmijeh kad se sjetis jucerasnje torte (jap, slatko free vec 5 dan pa ludim :lol:)

imamo problema sa bljuckanjem, nesto se mnogo grci u zadnje vrijeme...kaze doktorica da je mnogo hranim (tacnije, rekla je sopam :()...inace dobro, zivotne brige vec kucaju na vrata, sto se odmaralo odmaralo se iiiiiiiiiii uzivalo....zato bolan, uzivaj kad ti se pruzi prilika, svjestan prolaznosti bio bi lud da si ne dopustis malo zivota...sta se pametno kod tebe desava?
Great Cornholio

#2488 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:@Cornholio, govoris mi da su umjetnici mahom zivotinje? :twisted:
jake emocije takodje nadahnjuju i motivisu, tako da mozak i dalje radi i nema straha da ce se razum pomutiti do te mjere da sam sebi postanes prijetnja, u losem smislu :)...potrebno je da su emocije dobre i nema straha

mudrost koju spominjes ces naci u balansu, nekad se vodis emocijama, kad su dobre po tebe, a nekad razumom...teskoda je dozivljaj potpun ako osjecas a pustas razum da uvijek vlada

mozda nije pravi primjer ali evo....volis cokoladu, ali znas da goji...i sad ti razum jednog dana kad si se nasao u slasticarni govori dobro pojedi pola cokoladne torte...i sad ti mislis da si uzivao a razum te spasio od totalne propasti prepustanja....ma jasta, danas si smazao sa uzitkom cokoladnu tortu, a sutra ces trcati sa uzitkom duze jer ti se lice razvuce u osmijeh kad se sjetis jucerasnje torte (jap, slatko free vec 5 dan pa ludim :lol:)

imamo problema sa bljuckanjem, nesto se mnogo grci u zadnje vrijeme...kaze doktorica da je mnogo hranim (tacnije, rekla je sopam :()...inace dobro, zivotne brige vec kucaju na vrata, sto se odmaralo odmaralo se iiiiiiiiiii uzivalo....zato bolan, uzivaj kad ti se pruzi prilika, svjestan prolaznosti bio bi lud da si ne dopustis malo zivota...sta se pametno kod tebe desava?
Nisam to rekao, nemam ja ništa protiv umjetnosti, umjetnost je važan dio života, baš kao i sport, posao, porodica...

Kad čovjek nije siguran šta je dobro, šta treba činiti onda treba poslušati emocije, a kad je siguran da zna šta je ispravno onda su tu emocije samo saveznik razuma, kad je čovjek siguran da je ispravno ono što osjeća ispravnim, kad emocije nisu suprotstavljene razumu, onda im se treba bez bojazni "prepustiti".

Uglavnom je bolje kad razum vlada emocijama, emocije su u većini slučajeva "glupe" , a i bolje je neku "bolest" spriječiti nego liječiti.

Pa onda je malo manje hrani i problem riješen :) Da, još malo ti valja vratiti poslu, sad imaš i dodatnih "obaveza" kući, tako da se nemaš na šta žaliti, imaš ispunjen život i do tebe je koliko ćeš u životu uživati.

Ja se u poslijednje vrijeme trudim da se ponašam pametno, pa sam i zbog toga malo smanjio forumanje, pokušavam da ispunim dan i drugim ugodnim i korisnim aktivnostima , učim, trčim, izlazim, ne radim ništa protiv sebe, pa kad nekad upotpunim svoju ličnost time što ću početi zarađivati onda ću razmišljati i o ljubavi, braku, djeci, o svemu onome o čemu normalan čovjek razmišlja i čemu teži.

Eto tako, sad je na redu samoedukacija 8-)

Prijatan dan vam želim :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2489 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

pozdrav raja šta mai?
bizet

#2490 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Cornholio, kad bi ti manje filozofirao, ja sam sigurna da bi te sve razumjela :lol:

emocije su odraz naseg stanja, fizickog i psihickog...obzirom na tako bitnu ulogu koju imaju one ne mogu biti glupe, cak ni "glupe"

lijepo si sebi poslozio stvari i dobro se organizovao :thumbup:

moj savjet, nemoj se zaljubljivati razumom....takvih veza je mnogo, takvi parovi zamjenjuju zaljubljenost za neki osjecaj utjehe sto su nasli sebi nekoga, i to vjerujem moze jako lijepo da funkcionise do prvih problema, a onda mozda pitaju razum sto ih tako prevari...jer kad te srce boli tad znas da si jos uvijek ziv :)...uostalom kad zagusti sjetis se koliko si volio te oci i ostane tu iskre sasvim dovoljno da se nastavi dalje zajedno...zato ja uvijek glasam za ljubav :)
a ako se bojis rizika, pa onda nemoj izlaziti iz kuce jer ti moze kakva cigla na glavu spasti
ime_kojeg_nema

#2491 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

bizet wrote:cemu prevencija od neceg sto je lijepo, sto nadahnjuje dusu?...na ovom svijetu svi smo prolazni...zar bi onda trebali vec po rodjenju plakati jer cemo jednog dana umrijeti?...veca je patnja bojati se, nego dopustiti sebi taj dozivljaj
zasto se preventivno ne brunemo zbog losih stvari koje nam se mogu desiti?...zato jer smo mudriji od tog i znamo da o takvoj patnji ne treba unaprijed razmisljati...zar ne bi vazilo isto iza dobre stvari?

http://m.youtube.com/watch?v=XVbS1dxj7F ... re=related
Ne dozivljavam to kao prevenciju niti je rijec o strahu. Na budisticko ucenje gledam kao na nacin istrazivanja objektivne stvarnosti kako bih se oslobodio patnje. Pristup naucnika koji istrazuje gole cinjenice. Svjestan sam da zvuci suhoparno te da je nepopularno na bilo koji nacin kociti ili racionalizirati ljubav zbog romanticne predodzbe koju imamo o njoj, ali budizam je za mene prvenstveno sredstvo za istrazivanje razlicitih psiholoskih fenomena, pa i zaljubljenost svrstavam u to.
ime_kojeg_nema

#2492 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Nurudin wrote:pozdrav raja šta mai?
Ehej, dobri Nurudine :). Evo kao sto vidis i citas, klix sangha (zajednica na budistickom :)) je na okupu, dobro i zdravo. Ne znam za ostale ali ja bih rekao da sve mirise na nove pocetke. A blizi se i jesen, najdraze godisnje doba budistima... jer nista kao jesen ne podsjeca na prolaznost :) .
bizet

#2493 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@ime_kojeg_nema, vjerovatno svi vremenom krenemo razmisljati slojevitije o svemu sto nam se dogadja, jer niko od nas ne zeli da pati...istina, sto se ranije osvijestimo to imamo sansu da nam ovaj zivot bude sadrzajniji i bolji po nas

@Cornholio, nadam se da cu ostati na porodiljskom cijelu godinu, ali ako naknada ne bude pokrivala kredit vjerovatno cu se vratiti u januaru na posao, sto nikako ne zelim...tesko ce mi biti ostaviti je i sa godinu dana nekome na cuvanje, a sa 6 mjeseci, ne zelim ni da pomislim na to...bilo bi sjajno cvoknuti honorar tu i tamo i ostati na bolovanju cijelu godinu..ali honorar zahtijeva angazovanje, a ja sam se bas raskomotila u kuci mjesecima...jos uvijek nisam zeljna vanjskog svijeta, sasvim su mi dovoljni beba, muz i kuca...gdje su tu psi koje zapostavljam, a uskoro ce trebati pripremiti basticu za sljedecu godinu :)...pozeljela sam bastu, svojim rukama pravljenu...ne znam kako cu stici, jer beba je sve duze budna, a ja je samu ne volim ostavljati

da, sve mirise na nove pocetke
Great Cornholio

#2494 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Svaki novi dan je novi početak, a što se tiče zaljubljenosti, čovjek se može zaljubiti u nekog a da ga ni ne poznaje i tada ne može znati da li bi mogao živjeti s tom osobom kad zaljubljenost popusti, a normalno je da će kad tad popustiti, ili se može zaljubiti u nekoga nakon što ga je dobro upoznao. Ja "glasam" za drugu opciju. A što se tiče sklapanja braka, nikada ne bi stupio u brak s osobom u koju se ne mogu zaljubiti.

@bizet, znači ti sada imaš samo jednu stvar koja te koči da u životu uživaš u potpunosti, to je taj kredit', ali eto većina ljudi je u kreditima, i dobro je dok ih čovjek može vraćati :)

Ime_kojeg_nema, vidi vam vođe :D :lol:

Great Cornholio

#2495 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Đes' Nurudine, ev' pomalo.
fatamorgana

#2496 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Ime_kojeg_nema, vidi vam vođe :D :lol:
Kako god okreneš ljepši je od Kim Il Sunga i Kim Jong Il-a zajedno, :lol:
fatamorgana

#2497 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

ma šuti, satra nas nefs, :lol:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2498 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

ime_kojeg_nema wrote:
Ehej, dobri Nurudine :). Evo kao sto vidis i citas, klix sangha (zajednica na budistickom :)) je na okupu, dobro i zdravo. Ne znam za ostale ali ja bih rekao da sve mirise na nove pocetke. A blizi se i jesen, najdraze godisnje doba budistima... jer nista kao jesen ne podsjeca na prolaznost :) .
dobro kad je tako , vidim ja da ste vi pravi arifi (tragaoci) ...a ima neka čarolija u jeseni, neka sjeta i čežnja ,a ko čezne kad dođe do Izvora za kojim je čeznuo nek' ga zove kako god hoće , a ko neće nek se ne nameće
Nurudin

#2499 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Great Cornholio wrote:
Đes' Nurudine, ev' pomalo.
E dobro je kad si počeo pričati o zaljubljenosti .I dobro si reko , kad se zaljubiš u insana malo te drži ali vremenom mu vidiš nedostatke ,vremenom vidiš da nije to to ...i ode ljubav. Međutim i tad dok si zaljubljen još, ti voliš sve što voli ta osoba, voliš njegove stvari, zvuk glasa, smijeh pa i ljutnja njegova ti se čini slatka i čini ti zadovoljstvo..
Zaljubi se u Izvor ljubavi, u Savršenog i zaljubit ćeš se u svijet . Jer svijet koji vidiš su stvari toga Voljenog , a tišina je Njegov smijeh, njegov slatki jezik kojim zavodi svoje ašike i kojim im se obraća bez obzira ne vjeru
Last edited by Nurudin on 04/09/2013 16:20, edited 1 time in total.
Nurudin

#2500 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
ma šuti, satra nas nefs, :lol:
pomalo pomalo , on je ko divlji konj i ne valja se s njim boriti nego ga krotiti i uvjek ga imati na oku jer nikad ne znaš kad mu njegova divlja ćud može doći
Post Reply