Dešavanja u Srbiji

Post Reply
krivorijek

Post by krivorijek »

U zadnje vrijeme je glavna doskocica s javnoscu prezaposlenih politicko-partijskih dojavljivaca: 'socijalna pravda'.

Ova 'socijalna pravda' (isto kao da bi tu bilo nesto strasno napredno na putu, otkrovenje, futurizam brate ta 'socijalna pravda') je ocigledno bezrezervno i bezzajebancije preuzela mjesto najljupkijoj i 'po svim medunarodnim zakonima'-lagano-dominirajucoj predizbornoj doskocici: "Kosovo je Srbija".

Nista se vise u javnosti ne moze reci bez te 'socijalne pravde', 'bem li je, koliko je samo cekamo!?
pesak

#2477 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

dobro jutro , beograde,
srecan ti gradonacelnik stranke masovnih ubica...
ode eurosong,
evo realnosti...
pesak

#2478 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Dačić: U Beogradu sa SRS-om
25. maj 2008. | 21:35 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Predsedništvo SPS-a prihvatilo je predlog koalicionog sporazuma sa radikalima i "narodnjacima" u Beogradu, izjavio je Ivica Dačić. Konačna odluka na Gradskom odboru SPS-a.

(FoNet)
"Predsedništvo SPS-a donelo je odluku da, u skladu sa svojim statutarnim ovlašćenjima, da saglasnost na predlog koalicionog sporazuma SPS-PUPS-JS sa DSS - NS i Srpskom radikalnom strankom na nivou Beograda i da ga uputi na odlučivanje Gradskom odboru Socijalističke partije Beograd", rekao je predsednik Socijalističke partije Srbije agenciji Tanjug.

Prošle sedmice Izvršni odbor Gradskog odbora SPS-a je prihvatio principe budućeg koalicionog sporazuma o formiranju vlasti u Beogradu s radikalima i koalicijom DSS-NS.

O tome je trebalo da konačnu odluku donese Predsedništvo stranke, kako bi se, nakon toga, moglo pristupiti njegovom potpisivanju.

Za razliku od Beograda, na nivou Republike koalicija oko socijalista od narodnjačke koalicije zatražila je dodatna objašnjanja kada je u pitanju stav o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, kao i garancijama da će buduća vlada biti u mogućnosti da obezbedi sredstva za obezbeđivanje socijalne pravde.
krivorijek

Post by krivorijek »

Mislim da je srbijanskoj ljevici najjaci udarac poslao nedavno sam Ceda Jovanovic sa izjavom, ono sad odgovorno i iz perspektive, da LDP podrzava koaliciju DS i SPS, ali da oni sami nece ucestvovati u tako jednom prelepom stvorenju, toj koaliciji spasa.

Ako je LDP-u uspjelo skupiti ovoliko puno glasova, to se sigurno nije moglo desiti bez glasaca (onog dijela tzv. 'birackog tijela') koji drze do principijelnosti u politici (iako Nikolic nije nista manje principijelniji), kojom se donedavno busao u prsa LDP.
pesak

#2480 Re:

Post by pesak »

krivorijek wrote:Mislim da je srbijanskoj ljevici najjaci udarac poslao nedavno sam Ceda Jovanovic sa izjavom, ono sad odgovorno i iz perspektive, da LDP podrzava koaliciju DS i SPS, ali da oni sami nece ucestvovati u tako jednom prelepom stvorenju, toj koaliciji spasa.

Ako je LDP-u uspjelo skupiti ovoliko puno glasova, to se sigurno nije moglo desiti bez glasaca (onog dijela tzv. 'birackog tijela') koji drze do principijelnosti u politici (iako Nikolic nije nista manje principijelniji), kojom se donedavno busao u prsa LDP.
slusaj sta kaze za to Srdja Popovic u poslednjem Pescaniku. Jos nije stavljen transkrippt.
prica na kraju..
http://www.pescanik.net/
gulas

#2481 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

pustopoljina wrote:ili recimo,jedan kanton-dezurnih krivaca. ankes sarajevskog kantona. sjebale sarajlije nesto-samo prebace loptu > ma to su one sandzaklije,mamu im :lol:
I ja tipujem na ovo. Jer de facto je vec na snazi, pa bi bilo fino i da se ozvanici, crno na bijelo, de jure.... ;-)
winabike

#2482 Re: Desavanja u Srbiji

Post by winabike »

pesak wrote:
winabike wrote:Moram negdje naći ratne članke Gojka Berića o njoj, to je antologija...
pa hajde, sta cekas ? :lol:
Hebajiga, nema ratnog "Oslobodjenja" u online-arhivi na http://www.oslobodjenje.ba :) Poslije ju je "opleo" samo jednom, šteta, jer je Gojko fenomenalan autor, a Ljiljica materijal k'o iz Alan Forda...

Gojko Berić (Oslobođenje), "NIN, žica, Srebrenica!":

"Ljiljana Smajlović, predratna vedeta Oslobođenja, našla je u 'novom' NIN-u idealno mjesto za sebe. Jer njoj se vjerovalo: rođena je u Sarajevu, došla je iz Bosne, te sve što bude pisala o ratu u njenoj domovini čitaocima NIN-a djelovat će krajnje objektivno. Ljilja je pisala i pisala, ali tako kao da je rođena u Čačku, kao da Bosne nikada nije vidjela, osim što je o njoj nešto slušala od Dobrice Ćosića i srpskih akademika tipa Milorada Ekmečića...

...Obožavanje je nasilno prekinuto tek nakon Miloševićevog hapšenja. Ljiljana Smajlović je i tada pokušavala da mu nekako pomogne. Promovirana u ekspereta za američko-srpske odnose, ona je svojim tekstovima u NIN-u poučavala Koštunicu kako da još bar godinu dana izbjegava Miloševićevo izručenje Hagu. Ali, o tome nije odlučivao Koštunica već Zoran Đinđić.

Milošević je uskoro odletio u Hag, a za njim i Ljiljana Smajlović. Ima u tome neke simbolike: obožavanog treba ispratiti do kraja njegove sudbine. Razlika je samo u tome što će Milosević do kraja života ostati iza rešetaka, dok će gospođa Smajlović, kojoj je Hag postao druga adresa, pokupiti na ime dnevnica koju hiljadu dolara i živa i zdrava vratiti se kući."

Mile Stojić (sada jedan od urednika "Dana" i novinar "Feral Tribune-a", prije rata jedan od urednika u "Oslobođenju") o Ljiljanici:

"Dva su razloga što ni jedan sarajevski medij nije registrirao vijest da je za glavnog i odgovornog urednika beogradske Politike prije mjesec dana izabrana sarajevska novinarka Ljiljana Smajlović. Prvi je u činjenici da većina mlade populacije u ovom gradu nikad nije ni čula za Politiku, a drugi da oni što su i čuli - ne žele da čuju za Ljiljanu. Pisanje lista koji je u sumrak Jugoslavije, u oprobanoj maniri Streicherova Der Stürmera, jednom po jednom bosanskohercegovačkom političaru skidao glave, izmišljao afere, bezočno lagao i, konačno, snažno raspirivao buktinje ksenofobije i rata - u multietničkom gradu danas malo kog zanima.

Izbor svoje nekadašnje kolegice na kormilo Politike njeni novinarske kolege uglavnom komentiraju nabiranjem obrva, upućujući na karakterizaciju koju je u splitskom Feral Tribuneu tim povodom izrekao beogradski kolumnist Petar Luković:

"Sa Ljiljanom Smajlović - novinarskom kurvom koja je u toku rata imala želju da predvodi Srpsko Oslobođenje, svojevremeno sam radio u nedeljniku Vreme i tokom nekoliko godina, sem sopstvene rečenice 'M'rš u pizdu materinu', s dotičnim skotom nisam ni reč progovorio."

...

Novinarsko pismo Ljiljane Smajlović bilo je tad na drugoj strani, u sarajevskom Oslobođenju, gdje se vodila pritajena diferencijacija među novinarima. Grupa novinara srpske nacionalnosti, predvođena sinom tadašnjeg komunističkog funkcionara Tode Kurtovića, zauzimala je jake nacionalističke pozicije, ne mareći za Sarajevo. Tu su, prije svega, spadali Miroslav Janković, Gordan Matrak, Ljubo Grković (kasnije član staffa Radovana Karadžića), Snježana Rakočević-Novaković, te još par sličnih anonimusa čija imena danas ne predstavljaju nikome ništa.

Na bosansku stranu u tome sukobu, međutim, stali su najznačajniji novinari Oslobođenja srpske nacionalnosti: Gojko Berić, Gordana Knežević, Branko Tomić, Božo Stefanović, Aco Štaka, Divna Pervan, Dragan Stanojlović, Vlado Mrkić, Rajko Živković... Ljiljana Smajlović uglavnom se nije izjašnjavala - iako "neutralna u sporu", bila je veliki favorit tadašnjeg glavnog urednika Kemala Kurspahića, koji ju sa mjesta partijskog izvještača šalje za specijalnog korespondenta u Bruxelles, gdje će ostati godinu dana.

Ljiljana Smajlović (djevojačko Ugrica) odrastala je kao tipično sarajevsko dijete - rođena u vojničkome braku (majka Danica bila je medicinska sestra, po činu potpukovnik, a otac Mirko civilno lice u službi JNA), vrlo je mlada počela koristiti privilegije svoje kaste - početkom osamdesetih dobila je stipendiju za Cleveland, gdje je naučila engleski, a poslije toga svršila je i jedan francuski licej u Alžiru. Stupila je u brak sa Bošnjakom Zlatanom Zlajom Smajlovićem, i s njim dobila sina. (Smajlovići su, inače, porijeklom iz Srebrenice; prvi direktor memorijalnog kompleksa Potočari zove se Mersed Smajlović, čija je gotovo cijela familija žrtva Karadžić-Mladićevog genocidnog pogroma.)"
Umjetnik a

#2483 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

ko će biti gradonačelnik
zavrzlama

#2484 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

sve mi se cini da ce se srbija podijeliti u dva suprosatavljena tabora..jedni ce druge optuzivati za izdaje..i mogucnost je formiranja paralelnih institucija...danas SRS/DSS/SPS dogovorili lokalnu vlast u Beogradu a DS to ne prihvata...dali je gradjanski rat u srbiji malo poranio :shock:

cekaju se instrukcije od vijeca staraca izgleda :D
pesak

#2485 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

na zimu.. kad mu vreme nije...
vee-jay

#2486 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

zavrzlama wrote:sve mi se cini da ce se srbija podijeliti u dva suprosatavljena tabora..jedni ce druge optuzivati za izdaje..i mogucnost je formiranja paralelnih institucija...danas SRS/DSS/SPS dogovorili lokalnu vlast u Beogradu a DS to ne prihvata...dali je gradjanski rat u srbiji malo poranio :shock:

Hmmm, pa zar nisi ti to sam napisao: Radikali dobijaju Beograd. Tadic Srbiju.
turban

#2487 Re: Desavanja u Srbiji

Post by turban »

vee-jay wrote:
zavrzlama wrote:sve mi se cini da ce se srbija podijeliti u dva suprosatavljena tabora..jedni ce druge optuzivati za izdaje..i mogucnost je formiranja paralelnih institucija...danas SRS/DSS/SPS dogovorili lokalnu vlast u Beogradu a DS to ne prihvata...dali je gradjanski rat u srbiji malo poranio :shock:

Sad ce gusle da se prodaju u Beogradu ko halva... :D
pesak

#2488 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

ma frule...kakve gusle...centar grada pun frulasa... :-)
gulas

#2489 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

vee-jay wrote:

Khm, khm...Veliki prorok, zavrzlama, bijase napisao da ce na kraju Tadic da vodi vladu, a radikali i DSS - vojsku, policiju itd.
No gle cuda, evo sad je "malcice" korigovao pricu (valjda sad drugacije "pao grah") :-) - sad su to ipak dva suprotstavljena tabora (doduse vijece staraca je jos uvijek tu, neprikosnoveno), a kao sto vidimo pominje se i novi momenat - gradjanski rat. Eeeeej, ni manje ni vise nego - gradjanski rat!!! :lol: :lol: :lol:

Zavrzlama, mozda je najbolje da sve ovo ipak okrenemo na salu, posto je ocigledan nedostatak ozbiljnosti...Pa eto, za pocetak, mene zanima koji to izvor informacija ti koristis? Trece Oko? :D
fantom slobode

#2490 Re: Desavanja u Srbiji

Post by fantom slobode »

A sto, je li to opcija gradjanskog rata iskljucena? Zar ne vidis da se Srbiji desava sve sto je bila pozeljela susjedima, pa joj se nije ostvarilo.Htjela je da parca tudju teritoriju, pa ode Kosovo, sada pricaju pricu koju su trebali da prihvate u slucaju Slovenije, Bosne, Hrvatske i Crne Gore.A pricali su i o gradjanskom ratu...Nemoj da prerano iskljucujes razna desavanja.Velike su razlike unutar Srbije.Ne zelim to narodu u Srbiji, ali krug u kojem se Srbija vrti je tesko napustiti, treba smoci snage za novi pocetak.
pustopoljina

#2491 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pustopoljina »

ljudi dragi-kakav crni gradjanski rat? pa nema srbija 30 miliona stanovnika. a svasta. pa ja mislila,vi ozbiljni...
gulas

#2492 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

pustopoljina wrote:ljudi dragi-kakav crni gradjanski rat? pa nema srbija 30 miliona stanovnika. a svasta. pa ja mislila,vi ozbiljni...
hahaha ma nevjerovatni su... e a zamisli samo facu nekog srbijanca kad cita ove gluposti... :lol:
simi5

#2493 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Odmah ću da ti kažem. Ne znam da li da se smejem ili da lupam glavom u tastaturu. Najveći eksperti za pitanje politike u Srbiji nikad nogom nisu stupili u Beograd. Ali zato im se stalno javlja glasić koji im šapuće u uvce najtajnije intrige i kombinacije koje se kuvaju u kuloarima Akademije.

Ovde zainteresovani mogu da pročitaju malo novosti o Beogradu. http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=300

Ovde je predivna fotogalerija http://www.pbase.com/vmarinkovic/belgrade

Beograd je grad univerziteta http://www.mps.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=113

Srbija nije samo Beograd, nego i Novi Sad http://www.gradnovisad.org.yu/
Niš http://www.nis.org.yu/
Kragujevac http://www.kragujevac.co.yu/

Lepenski Vir http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~nena/vir/
Viminacium http://www.viminacium.org.yu/serbian_html
Last edited by simi5 on 27/05/2008 02:05, edited 1 time in total.
pustopoljina

#2494 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pustopoljina »

mislim, bolje bi pogadjali kad bi u kasike gledali. :lol:
ne znam sta misle komsije kad citaju ovo,ali i ja sam becila oci po serbiancafeu. :shock: ovako isto s.... drugo pakovanje.
simi5

#2495 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Slažem se i kod nas je totalno nebulozno. Pa vidi koliko je godina prošlo, čitave generacije su odrasle a nisu nikad bile u Sarajevu, Zagrebu, Puli,...
fantom slobode

#2496 Re: Desavanja u Srbiji

Post by fantom slobode »

gulas wrote:
pustopoljina wrote:ljudi dragi-kakav crni gradjanski rat? pa nema srbija 30 miliona stanovnika. a svasta. pa ja mislila,vi ozbiljni...
hahaha ma nevjerovatni su... e a zamisli samo facu nekog srbijanca kad cita ove gluposti... :lol:
Zamisli samo facu istog kada je procitao da se Kosovo odvojilo.I to mu se cinilo nevjerovatnim.A nama se cinilo u aprilu 92 nevjerovatnim da ce rat doci u Sarajevo, pa smo se prevarili.Toliko o nevjerovatnim stvarima.Malo ih je teze sagledati iz odredjenog kuta gledanja.
A simi@ o tome sto se ne dolazi u Sarajevo, Pulu i slicno, razlozi su ti poznati, zar ne!
dugacki

#2497 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dugacki »

gulas wrote:
Normalno da su gluposti...u Srbiji nikad nece izbiti gradjanski rat, moze samo seljacka buna. :D
gulas

#2498 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

fantom slobode wrote:
gulas wrote:
Zamisli samo facu istog kada je procitao da se Kosovo odvojilo.I to mu se cinilo nevjerovatnim.
Ocigledno nisi bas u prilici da razgovaras cesto sa ljudima u Srbiji (ovo vazi i za zavrzlamu). Ja zbog posla kojim se bavim, dosta obilazim ex-Yu prostor (osim Makedonije i Slovenije), pa sto se tice srbijanaca mogu ti reci iz prve ruke - OGROMNA vecina je batalila Kosovo i prije 1999. a kamoli poslije toga. Samo su se neki nadali podjeli (tako je i dan danas). Dobro su oni svjesni da sa 2 miliona Albanaca ne mogu naci nista zajednicko.

Nevjerovatno je kako ljudi daju sebi za pravo da iznose neke lafo ozbiljne analize a ocigledno niti su bili u drzavi koju analiziraju niti imaju bilo kakav kontakt sa tamosnjim ljudima. Jedina veza im je, cini mi se, pokoja kolumna iz avaza... :zzzz:
Kao sto rekoh ja npr. ne idem cesto u Makedoniju, niti poznajem mnogo makedonaca i zaista ne mogu da zamislim sebe da "analiziram" njihovu politicku situaciju.
gulas

#2499 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

dugacki wrote:
gulas wrote:
Normalno da su gluposti...u Srbiji nikad nece izbiti gradjanski rat, moze samo seljacka buna. :D
i to mala, "a la 5 oktobar"......to da.... :-D
fantom slobode

#2500 Re: Desavanja u Srbiji

Post by fantom slobode »

gulas wrote: Ocigledno nisi bas u prilici da razgovaras sa ljudima u Srbiji (ovo vazi i za zavrzlamu). Ja zbog posla kojim se bavim, dosta obilazim ex-Yu prostor (osim Makedonije, o njima zaista ne mogu pricati i nemam pojma sta se tamo desava), ali sto se tice srbijanaca mogu ti reci da je OGROMNA vecina batalila Kosovo i prije 1999. a kamoli poslije toga. Samo su se neki nadali podjeli (tako je i dan danas). Dobro su oni svjesni da sa 2 miliona Albanaca ne mogu naci nista zajednicko.
ja razgovaram stalno sa djevojkom iz Srbije (inace politicki aktivna), a u Srbiji sam bio pocesto zadnjih godina, a i na Kosovu.Znam samo da ne mogu mnogo toga ociglednog da shvate, tesko se probuditi iz sna, nije do ljudi, do propagande je koja je bila agresivna i losa.Visi drzavni sluzbenici su davno to shvatili da je Kosovo otislo, ali narod nije, nema ko da mu kaze.Sto bi inace davali glasove radikalima, oni imaju nezaboravnu pricu, vratice i Krajinu, ako treba :) Da narod shvata stvari, davno bi se tamo sve promijenilo.Nemoj precjenjivati svjest vecine Srbijanaca.Cast pojedinim.
Zadnji je primjer da moraju po naredjenju da napustaju sastanke kada se spomene Kosovo. :-) :-)
Post Reply