Vecher Shabata - Poseban trenutak u vremenu

Dragi forumashi sa vama zelim podijeliti ukusne receptice, koje sam spremila u cast ovog praznika vecheras pa pocinjem
sa varijantom izraelske pite zeljanice

Dalje, za one koji nisu htjeli vegetarijansku varijantu
spremila sam preuredjeni recept za Sholet im va'ad, mjesto junetine
uzela sam mladu teletinu koja mi se na prvo oko svidjela danas kod omiljenog mesara

Izbacila sam tradicionalni sastojak sa jajima jer im uzasno dugo treba da se kuhaju (nekoliko dana) o
tome sljedecheg shabata

Svjeza riba u jevrejskom domu zauzima posebno mjesto, ova na bliskoistocni nacin kako je
pripremaju komshije u Siriji. Smjesa za pohovanje od brasna od leblebija, za'atar miksa, mljevenog kumina,
jaja i malo timjana daje ribi nezaboravan ukus, uz to odlicno krompir salata sa majonezom i suhim pecurkama.

Dalje krechemo sa slatkim kolacima.
Vrijeme zrelog vocha je vrijeme dobrog vocnog kolaca, ovog Shabata kod mene sa vocnim tartovima, na bazi sljive i
smokve i jabuke

Uz to naravno kandirani listici badema, ili pistacije ili orasi

Pripremljeno tijesto i nadjev za tart

Pecheno

Takodjer, za one koji ne vole bash vocne kolace spremljen je kolac sa orasima i egipatskom vanilijom

Komad

I na kraju, moj favorit, slozeni kolach od ruza, prepecenih zrna leblebija i badema(prije pechenja sam ih posula medom od kestena)
nakon karamelizacije dodala malo karanfilicha i prstohvat suhe lavande

Ruze istrgati na latice i oprati pod hladnom vodom, ocijediti i staviti u serpu, dodati odredjenu kolicinu smedjeg secera
(po ukusu) par kapi limuna, malo sjeckane metvice, malo mljevenih badem i ljesnjaka,kasiku brasna od leblebija, malo ekstrakta
vanilije i sve kuhati sa 1 litrom vode na laganoj vatri ne mijeshajuci smjesu oko 30 min dok se ne ukuha sirup i dobijemo gustu kashastu masu

Prijatno!