Kosarkaska reprezentacija BiH

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Sasvim_Obican

#2476 Re: reprezentacija

Post by Sasvim_Obican »

Ima, hvala Bogu, i onih kojima je čast obući dres BiH i koji se ne premišljaju koliko će zbog toga inkasirati. Ima, hvala Bogu, i Srba i Bošnjaka, čak i Amerikanaca u našoj reprezentaciji koji, makar bili najgori na svijetu, za mene su korektniji i bolji od tamo nekih kalkulatora i prelivoda ala ovaj Preldžić. Ja ne zamjeram ništa ljudima koji odrastu u nekoj zemlji ( tipa Begović ), pa osjećaju obavezu da se toj državi oduže tako da se bore za nju na sportskim borilištima, ali za novac pretrčavati iz tabora u tabor zavirivajući u kasu svakog od njih je, u najmanju ruku, bezobrazno !
palermo

#2477 Re: reprezentacija

Post by palermo »

JThomas wrote: ja govorim generalno o tome da reprezentaciju itekako jačaju i oni koji se objektivno nisu baš dokazali kao patriote i karakteri. a u stvarnom životu je takvih više nego onih koji jesu. ako na njihovom mjestu nema boljih - jačaju je i oni koji igraju iz pukog interesa (eto kofol domercant voli bosnu, jedini kontakt sa njom mu je košarkaška reprezentacija...ali joj je valjao i valja! i niko ne kaže da ga ne treba zvati) i kojima je bosna bila B opcija. idealizam u današnjem sportu ne pije previše vode.

a da bi pridobio i što više i što boljih takvih, moraš imati sistem i organizaciju i ne prepuštati stvari SAMO patriotizmu.
Pazi, ja se sa tobom tu slažem,i to je naravno istina. Ali moraš postaviti i neke principe, ne samo u sportu, nego i u odnosu prema zemlji.
Ne može se baš sve pravdati, to je divan put u relativizaciju svega i svačega.
JThomas

#2478 Re: reprezentacija

Post by JThomas »

preldžića niko ne pravda, nego ljudi govore da se svejedno moralo učiniti više da što više takvih igra za nas a ne za druge reprezentacije.

jer generalno mnogo veći dio današnjih sportaša jesu hale i interesdžije nego što nisu. danas i najveće reprezentacije u svim sportovima imaju problem da igrači preko neke stvari igraju za reprezentaciju.
Baudelaire

#2479 Re: reprezentacija

Post by Baudelaire »

Pa ne vidim zašto se vodi tolika rasprava o njemu. On je meni totalno nebitan lik u ovom momentu. Nemam potrebu da ga osuđujem, nemam potrebu ni da ga branim, samo kažem da će se kroz koju godinu još neki Preldžić ponoviti u bilo kom sportu ( ili ne daj Bože Ibrahimović ), a to neće biti njegova krivica nego krivica države. Misimović je igrao za mladu reprezentaciju Srbije, i mi smo mu bili plan B. Hasan Salihamidžić ga ubijedio da zaigra za BiH, i hvala mu na tome. Jel se pokajao? Nije. Jesmo li se mi pokajali? Još manje. Ali po vašim istinskim patriotskim načelima, on nije ni trebao zaigrati za nas.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2480 Re: reprezentacija

Post by Chmoljo »

Šandor wrote:Nema potrebe da dubimo dalje. Većina ljudi su čisti pragmatici. Okreću se onako kako vjetar puše. I nemaju niti jedan princip u životu. Jedina konstanta je interes.
Ali to što toliki broj sportista ne nastupa za našu zemlju ima puno više veze s načinom na koji je nastala. A znatno manje s materijalnim interesima.
...jer nije bilo toliko vanserijskih talenata da ih druge reprezentacije preklinju :) tj. one repke sa kojima nemaju nikakve veze. :mrgreen:

lijepo je to, slušati svoju himnu na završnici, ali brate, moraš nešto konkretno uraditi do toga... a ne lale, cvijeće, ruže i jednorozi... to je sva poenta :roll: dotad, mrka kapa.
JThomas

#2481 Re: reprezentacija

Post by JThomas »

udrch wrote:
palermo wrote:
JThomas wrote:eto, glup primjer iz fudbala. vidjeli ste koliko nam medunjanin sad valja - a svi znamo da mu je prvi izbor bila holandija.

treba li ga udaljiti iz tima? ja mislim da ne, iako je time dokazao da nije baš aman-zaman patriota i karakter...
Je li Medunjanin igra za reprezentaciju ove zemlje. Igra.
Da liPreldžić irga za reprezentaciju ove zemlje. Ne igra.

Mislim da primjećuješ razliku
Neki primjećuju, neki neće nikad reći da primjećuju..fazon je to nekima..
obojica su odabrali druge reprezentacije prije naše, jedina razlika je što medunjanin u jačoj reprezentaciji nije imao mjesta, a preldžić jeste. i to je praktična, a ne karakterna razlika...
JThomas

#2482 Re: reprezentacija

Post by JThomas »

Baudelaire wrote:Misimović je igrao za mladu reprezentaciju Srbije, i mi smo mu bili plan B.
tačno.
udrch

#2483 Re: reprezentacija

Post by udrch »

Najefikasniji u redovima Turske bio je Emir Preldžić s 18 koševa i 5 skokova. Uz njega su uspješni bili turski NBA igrači – Omer Asik je imao 12 koševa i 8 skokova, a Hidayet Turkoglu 12 koševa, te po 3 skoka i asistencije.

Više bi se proslavio da su ga pratili Mirza Teletović i Nihad Đedović..
shalla

#2484 Re: reprezentacija

Post by shalla »

Jel ovdje nekima treba nešto crtati???

Medunjanin, Begović, Misimović, svi su oni neuporedivi u ovoj priči jer igraju za reprezentaciju sa kojom ih veže ili njihovo mjesto rođenja ili mjesto rođenja roditelja...

Preldžić je za tursku vezan kao ja za Šri Lanku ili Sao Tome & Principe... Šugo koji je poletio za parama, šugo i ništa drugo. Ja ponavljam, A mu ne bih rekao da je ostao da igra za Sloveniju, hajde eto jbg tamo e košarkaški afirmisao, oni ulagali u njega i sl al jok, šugo je otišao za parama, jebo ti igranje za reprezentaciju zbog para, to je za mene moralna i vertikalna 0 od insana...
udrch

#2485 Re: reprezentacija

Post by udrch »

Jebo njega, on ne postoji i ja se isključujem..
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2486 Re: reprezentacija

Post by hrasno38 »

BiH-x wrote:
Baudelaire wrote:Jašta je. Zaboravih napomenuti, ja sam inače visoki sportski dužnosnik u ovoj državi, pa moje mišljenje ima itekako ozbiljne implikacije po našu košarku.
Nisi, samo si odlican pokazatelj razmisljanja tvog (naseg) naroda.

Mogao je i Milorad Cavic plivati za Ameriku, u kojoj je rodjen i odrastao, jer pobogu, Srbija je korumpirana i nije mu nista dala. Ali jbg, budala bio "patriJota" i poklonio Srbiji olimpijske medalje.
Ono kako se odnosi Srbija prema svojim vrhunskim sportistima i kako se odnosi nasa prema nasim je nebo i zemlja. Inace poimanje Srbije prema sportu i nase je stvarno neumjesno uporedjivati. Nisu njihovi sportisti jaci od nasih ali pristup i okolina u kojoj rade je nezamisliva u odnosu na nas. Milorad Cavic kada je postao vrhunski plivac je dobio sve sto mu je potrebno da bi osvojio zlato istokao i Nadja Higl itd itd. Mi recimo imamo jednog vrsnog plivaca Zlatka Alica iz PK Bosne i mislis da nekoga boli ona stvar za njega????? Isto vazi i za Dudica iz Zenice koji nije imao sredstva da ode na evropsko prvenstvo pa su uskocili dobri ljudi i on je otisao. Plivackom savezu Srbije se ne moze desiti da ne uplati godisnju koatizaciju LENI a nas su htjeli izbaciti jer mrmonje iz saveza nisu upaltili nekih 500 EUR. Hajder je otisao u Njemacku da trenira i studira iako je vjerovatno nas najjaci plivac ali u Tuzli nema postenog bazena a u sarajevu boli nekoga ona stvar za iszvrsnog plivaca iz Tuzle. Ubo si pogresnu stvar jer pratim taj sport i mogu ti reci da je on jos uvijek koliko toliko zdrav i dozivljava strasnu ekspanziju za koju na zalost malo ko ima sluha.
E pa iste takve stvari su se dogadjale i sa nasim mladim kosarkasima, fudbalerima itd itd pa se onda ti pitaj sto nece da igraju za svoju zemlju koja mu nije nista pruzila a druga mu dala sve.
shalla

#2487 Re: reprezentacija

Post by shalla »

hrasno38 wrote:
BiH-x wrote:
Baudelaire wrote:Jašta je. Zaboravih napomenuti, ja sam inače visoki sportski dužnosnik u ovoj državi, pa moje mišljenje ima itekako ozbiljne implikacije po našu košarku.
Nisi, samo si odlican pokazatelj razmisljanja tvog (naseg) naroda.

Mogao je i Milorad Cavic plivati za Ameriku, u kojoj je rodjen i odrastao, jer pobogu, Srbija je korumpirana i nije mu nista dala. Ali jbg, budala bio "patriJota" i poklonio Srbiji olimpijske medalje.
Ono kako se odnosi Srbija prema svojim vrhunskim sportistima i kako se odnosi nasa prema nasim je nebo i zemlja. Inace poimanje Srbije prema sportu i nase je stvarno neumjesno uporedjivati. Nisu njihovi sportisti jaci od nasih ali pristup i okolina u kojoj rade je nezamisliva u odnosu na nas. Milorad Cavic kada je postao vrhunski plivac je dobio sve sto mu je potrebno da bi osvojio zlato istokao i Nadja Higl itd itd. Mi recimo imamo jednog vrsnog plivaca Zlatka Alica iz PK Bosne i mislis da nekoga boli ona stvar za njega????? Isto vazi i za Dudica iz Zenice koji nije imao sredstva da ode na evropsko prvenstvo pa su uskocili dobri ljudi i on je otisao. Plivackom savezu Srbije se ne moze desiti da ne uplati godisnju koatizaciju LENI a nas su htjeli izbaciti jer mrmonje iz saveza nisu upaltili nekih 500 EUR. Hajder je otisao u Njemacku da trenira i studira iako je vjerovatno nas najjaci plivac ali u Tuzli nema postenog bazena a u sarajevu boli nekoga ona stvar za iszvrsnog plivaca iz Tuzle. Ubo si pogresnu stvar jer pratim taj sport i mogu ti reci da je on jos uvijek koliko toliko zdrav i dozivljava strasnu ekspanziju za koju na zalost malo ko ima sluha.
E pa iste takve stvari su se dogadjale i sa nasim mladim kosarkasima, fudbalerima itd itd pa se onda ti pitaj sto nece da igraju za svoju zemlju koja mu nije nista pruzila a druga mu dala sve.
Ama ko mu je dao sve, turska?????? Na koji način, tako što je igrao u Feneru jel? Baš su mu dali sve jbt, nema šta...
Sasvim_Obican

#2488 Re: reprezentacija

Post by Sasvim_Obican »

shalla wrote:Jel ovdje nekima treba nešto crtati???

Medunjanin, Begović, Misimović, svi su oni neuporedivi u ovoj priči jer igraju za reprezentaciju sa kojom ih veže ili njihovo mjesto rođenja ili mjesto rođenja roditelja...

Preldžić je za tursku vezan kao ja za Šri Lanku ili Sao Tome & Principe... Šugo koji je poletio za parama, šugo i ništa drugo. Ja ponavljam, A mu ne bih rekao da je ostao da igra za Sloveniju, hajde eto jbg tamo e košarkaški afirmisao, oni ulagali u njega i sl al jok, šugo je otišao za parama, jebo ti igranje za reprezentaciju zbog para, to je za mene moralna i vertikalna 0 od insana...
:thumbup:

Niko ne spori da je odnos države BiH prema sportu užasan, ali mislim da to ni u kojem pogledu ne opravdava klasično marifetlučenje i kukavičluk pojedinaca koji love u mutnom. Taj odnos države prema sportu osjete svi - i Teletović, i Džeko, i Doborac, i skijaši, i nogometaši, i plivači, odbojkaši, te svi ostali sportaši u BiH, pa opet ne vidim da je iko od njih na prvu ponudu neke bogatije zemlje podvio rep i pobjegao glavom bez obzira.
BiH-x

#2489 Re: reprezentacija

Post by BiH-x »

:lol: Bez uvrede, ali nemas pojma. Nadja Higl je sama rekla da su uslovi za treniranje u Srbiji uzasni (http://www.rtv.rs/sr_lat/sport/higl:-us ... 82719.html), ali je mala, kao prava patriJotska budala, ipak nastupila za Srbiju i gle cudo, osvojila zlato za svoju zemlju.

A sto se mene tice, neka Hajder, Alic i svi nasi sportisti treniraju gdje su uslovi bolji. Ne zivi/trenira ni Djokovic u Srbiji. Ali ako cemo aplaudirati svakome ko se odluci da igra za neku drugu drzavu, kao "neka ste odjebali tu trulu, korumpiranu Bosnu" kao sto rade mnogi na ovoj temi, koja je onda svrha imati reprezentaciju u bilo kojem sportu?
Dupli_skalp

#2490 Re: reprezentacija

Post by Dupli_skalp »

bilo kako bilo, evo sad hladnije glave, ipak mora se priznati da smo loši bili. i da je krajnji rezultat (a pogotovo igra) neuspjeh. naravno, neuspjeh je i za hrvatsku, ali na kraju su ipak iznad nas na tabeli. mi smo predzadnji. jedna finska da nas pobijedi i prtiom da ode... je presmiješno.

kad se pogledaju grupe, ipak je naša bila najbolja. ako se ovim rezultatom i igrom budemo zadovoljavali, crno nam se piše u budućnosti.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2491 Re: reprezentacija

Post by hrasno38 »

BiH-x wrote:
:lol: Bez uvrede, ali nemas pojma. Nadja Higl je sama rekla da su uslovi za treniranje u Srbiji uzasni (http://www.rtv.rs/sr_lat/sport/higl:-us ... 82719.html), ali je mala, kao prava patriJotska budala, ipak nastupila za Srbiju i gle cudo, osvojila zlato za svoju zemlju.

A sto se mene tice, neka Hajder, Alic i svi nasi sportisti treniraju gdje su uslovi bolji. Ne zivi/trenira ni Djokovic u Srbiji. Ali ako cemo aplaudirati svakome ko se odluci da igra za neku drugu drzavu, kao "neka ste odjebali tu trulu, korumpiranu Bosnu" kao sto rade mnogi na ovoj temi, koja je onda svrha imati reprezentaciju u bilo kojem sportu?
Da BiH ima samo 10% onoga sto imaju srpski plivaci mi bi bili rame uz rame sa njima. U citavoj BiH maju samo dva zatvorena bazena koja mogu zadovoljiti neke standarde Sarajevu i Banja Luci i otvoreni u Trebinju. U Srbiji svako selo ima bazen a to sepogotovo odnosi na Vojvodinu a prije svega Becej. Kod nas u Sarajevu trenutno ima 20-tak plivackih klubova i 3-4 vaterpolo...imamo par plivacica i plivaca koji su zaista suho zlato ali ni u mislima ne mogu imati uslove kakve imaju srpski i hrvatski plivaci. Posto sam ja vjerovatno stariji od tebe reci cu ti da je u Sarajevu prije rata ispred skoro svake zgrade bilo kosarkasko igraliste i da su talenti se sljevali u Bosnu i druge klubove kao na traci a sad navedi mi mjesto u Sarajevu gde mozes napolju gledati dobar basket. U Sarajevu prije rata je bilo 2-3 sasvim soliaih kluba pored Bosne (Zeljo, Sarajevo, Vraca) a kosarkaske ekipe gimnazija su bile ludilo dobre i rasadnik talenata. Sta ima od toga danas osim lijepih uspomena i snobova tipa Konakovica i Imamovica sto unistise sve pred sobom uz svesrdnu pomoc stranaka iz kojih dolaze. Nemoj mi samo pricati o sportu i patriotizmu jer u sportu sam citav zivot a patriotizam mi je dao govno i par rupa i gelera koje cu nositi do kraja zivota. I neka svako ide tamo gdje mu je bolje a onog trenutka kad ovdje kod nas bude dobro necemo morati pricati ovakve price. Krivi su oni sto nece da igraju za zemlju koju u principu boli ona stvar sto oni nece da igraju. je li vise ikome postalo jasno da dok ja ovakav glib aligatori mogu da ostanu a kada bude onako kako treba Konakovica i Imamovica nece biti ni na mapi a Preldzici nece uopste razmisljati da li da igraju ili ne.
BiH-x

#2492 Re: reprezentacija

Post by BiH-x »

^^Jah, eto ti znas bolje od Nadje kakvi su uslovi za plivanje u Srbiji :-)

Za ostalo - no comment. Vrtimo se u krug, ne vrijedi raspravljati.
Pitarrr82

#2493 Re: reprezentacija

Post by Pitarrr82 »

Po meni sinoc i nije bilo neke zelje da se prodje u krug, pogotovo od strane vecine nasih "zvijezda".

Nekako mi je vise licilo na to da jedva cekaju da se prvenstvo zavrsi i da furaju na odmor :mrgreen:
juan

#2494 Re: reprezentacija

Post by juan »

a mozda je preldzic vise pomogao BiH repki nego iko dosada (bar sto se tice ovog EP)!!

jeste li ikad razmishljali odkud nama od jednom poprilicno dobre pripreme, hebet jakih utakmica, na sve turnire i pripremne se islo avionom itd.?? A znamo kakav nam je savez. Pa nije nam valjda "OVAKO" platio te pripreme....
Jestel ikada razmishljali da je nekima u savezu (citaj onom ZMBT) preci turski dolar nego neki mali perspektivni iz zepca???
Mozda turci nisu platili samo FIBI i SLO da preldzic igra za njih....

lahko je pljuvati po momku i ja sam se sinoc iznervirao, al treba realan biti i sagledat cijelu situaciju!
2 pobjede i to protiv cg i hr je dobar rezultat! Malo vise prisebnosti ili bolji trener i mi bi bili u 2.krugu. Al ostaje nada da cemo mozda ko u fudbalu dobiti konacno trenera sa znanjem i savez koji dolikuje savezu!
sinuhe

#2495 Re: reprezentacija

Post by sinuhe »

Covjek je po FIBA shvatanju valjda samo rodjen u BiH. Nema tu ko sta placati KSBiH bilo sta.
Baudelaire

#2496 Re: reprezentacija

Post by Baudelaire »

sinuhe wrote:Covjek je po FIBA shvatanju valjda samo rodjen u BiH. Nema tu ko sta placati KSBiH bilo sta.
Nisi shvatio šta čovjek hoće reći. Možda su Turci ispod tezge našem Savezu tušnuli pare da šute.
Sasvim_Obican

#2497 Re: reprezentacija

Post by Sasvim_Obican »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Sasvim_Obican wrote:Odosmo mi daleko... Moj stav je i dalje nepromijenjen - Preldžićeva odluka da igra za BiH kraj svoje domovine je izdaja, a on je pokazao da je govno od čovjeka i košarkaša u svakom pogledu. Nije bitan razlog neodazivanja jer svaki razlog bude i prođe, a osjećaj da trebaš igrati za svoju državu bi trebao uvijek ostati. Ako mu se nešto ne sviđa, onda ko Papac - ne igra dok se to ne promijeni. Njegovim nastupima za Tursku on je pokazao da ne želi igrati za BiH nikada i bez obzira na stanje i razloge.

valjda za tursku?
da, lapsus u pisanju.
vatana

#2498 Re: reprezentacija

Post by vatana »

Baudelaire wrote:
sinuhe wrote:Covjek je po FIBA shvatanju valjda samo rodjen u BiH. Nema tu ko sta placati KSBiH bilo sta.
Nisi shvatio šta čovjek hoće reći. Možda su Turci ispod tezge našem Savezu tušnuli pare da šute.
Ma jesu sigurno dobili lovu da ga ne traze i ne kopaju po tome kod FIBE da igra za nas i da zataskaju stvar na kraju. Turci su puni ko brodovi. Mozda imaju i najveci budzet za kosarkasku reprezentaciju na svijetu.
Za vrijeme prvog dijela EP-a sam bio u Turskoj i kad vidite sve te reklame na TV-u, novinama, tu podrsku, onda me i ne cudi da su mozda i potplatili nekoga od ovih nasih.
Oni nemaju talenta niti su ga ikad imali u bilo kom sportu, al u zadnjih 15-tak godina imaju lovu, pa kupuju i igrace i trenere i sve zivo, samo da bi uspjeli.

Koliko imaju "neturaka" trenutno u kosarkaskoj reprezentaciji? Preledzic, Turkoglu je ja mislim iz Sandzaka, i imaju jos dvojica ja mislim, ne mogu se sad imena sjetit.

Al dobro, to je u kosarci postalo moderno u zadnje vrijeme.
vinnie_jones

#2499 Re: reprezentacija

Post by vinnie_jones »

sa eurobasket teme:
zlaataan wrote:Čitao sam negdje nedavno da je Keith Langford izrazio želju da nastupa za BiH. Sad koliko je to tačno...
ništa znači kozmetička promjena na "Hajrudinovoj" poziciji a činjenica je da nam u reprezentaciji očajnički treba jedan ninđa harlemovac na pleju sa 20+ poena i 15-ak asistencija po utakmici, trebalo bi vratiti Terija Bosanca, naš je čojk ako ništa...
Tomahawk11
Globalni moderator

#2500 Re: reprezentacija

Post by Tomahawk11 »

Pjevajte vi borbene, trebalo bi ovo, trebalo bi ono :zzzz:
Cinjenica je da nam je klupska kosarka u k.rcu, znaci Djedovic je posljednja perjanica koju je ova nasa drzava izbacila, a i to se znalo kad je momak imao 16 godina. Gdje su ostali ''Djedovici'', evo u ovoj reprezentaciji nema nikog novog godinama, ovo sto je pozvao ovih par iz Amerike, kao da i nije, nisu imali prilike pokazati sta znaju. Opet, to je odgajala Amerika, kod nas kakvo je stanje, tesko da ce se u narednim godinama izbaciti dobar play, centar, krilo...tj. ova reprezentacija nam je dream team kakva nas buducnost ceka. Nadam se da grijesim i da ce se nesto promijeniti, ali zasad ne vidim da ce doci zamjena za Teletovica, da cemo imati pravog centra....
Post Reply