Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#2476 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Meni ovo odlično izgleda. :thumbup: :thumbup:
perfect_guy

#2477 Re: Sarajevo Construction

Post by perfect_guy »

odlično će biti samo ako sve te zgrade ovako srede
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2478 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

Odlicno :thumbup:
Cesto prolazim i kao da je drugo naselje.
Bilo bi dobro da nastave i sa ostalim,ako novac to dozvoljava.
Logovan

#2479 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

perfect_guy wrote:odlično će biti samo ako sve te zgrade ovako srede
Ma šuti i ovo je dobro :D ali biće još bolje ako se sve zgrade srede.
So What!

#2480 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Ovo je bio pilot projekat i sređena je najgore oštećena lamela.

Ja kad prolazim, mislim u sebi da je to dovedeno u rang zemalja Zapada i plus na to pored fasada, svaki stan je dobio novu plastičnu stolariju.

Mogu misliti koliko je cijena kvadrata stana skočila sad ovdje.

Ne bi bilo loše da se srede i ostale, ali s obzirom da je to jako skup projekat, ja sam zadovoljan trenutno i ovim.

Slusjedna lamela je također oštećena, no u znatno boljem stanju nego što je obnovljena bila.

Image
elk

#2481 Re: Sarajevo Construction

Post by elk »

Bravo,21 godinu poslije rata,obnovili 4 zgrade i mi se nogom u guzicu udaramo i nesto se ko divimo.eno dobrinja sva izbusena,ko da je 1996.da su svake godine par zgrada obnavljali,dosad bi zavrsili.nabijem ja ovu obnovu.
MAN-lion's coach

#2482 Re: Sarajevo Construction

Post by MAN-lion's coach »

O'zone wrote:Jel mi ko može objasniti da li i ovaj najlon kojim je prekriveno privremeno riješenje konzervacije Historijskog muzeja BiH spada u to idejno riješenje odnosno čisto da pitam jel neko možda uplanirao da upakuje zgradu u najlon?

Ništa me ne bi začudilo na današnjem vaktu al teško mi povjerovati da je nekom to palo na pamet.

http://www.klix.ba/magazin/kultura/pred ... 60923110#7
The exhibition also provides a suggestion on how to stop the building’s decay with the least possible financial expense. The proposal: to wrap the museum as it is in plastic foil, spanned across the entire building using scaffolding and ropes. In this way, the edifice will be protected against the weather until such a time as money has been raised to enable its comprehensive modernization. The packaging would expand the museum into the bargain, thus providing additional space for reading rooms, playgrounds, film screenings and other alternative uses. The foil would cost two euros a square meter, and a total of 50,000 square meters will probably be needed, not to mention the costs for the structural framework.
https://www.stylepark.com/en/news/allia ... nthusiasts
O'zone
Globalni moderator

#2483 Re: Sarajevo Construction

Post by O'zone »

MAN-lion's coach wrote:
O'zone wrote:Jel mi ko može objasniti da li i ovaj najlon kojim je prekriveno privremeno riješenje konzervacije Historijskog muzeja BiH spada u to idejno riješenje odnosno čisto da pitam jel neko možda uplanirao da upakuje zgradu u najlon?

Ništa me ne bi začudilo na današnjem vaktu al teško mi povjerovati da je nekom to palo na pamet.

http://www.klix.ba/magazin/kultura/pred ... 60923110#7
The exhibition also provides a suggestion on how to stop the building’s decay with the least possible financial expense. The proposal: to wrap the museum as it is in plastic foil, spanned across the entire building using scaffolding and ropes. In this way, the edifice will be protected against the weather until such a time as money has been raised to enable its comprehensive modernization. The packaging would expand the museum into the bargain, thus providing additional space for reading rooms, playgrounds, film screenings and other alternative uses. The foil would cost two euros a square meter, and a total of 50,000 square meters will probably be needed, not to mention the costs for the structural framework.
https://www.stylepark.com/en/news/allia ... nthusiasts
Kao što rekoh; ništa me ne čudi na današnjem vaktu.
MAN-lion's coach

#2484 Re: Sarajevo Construction

Post by MAN-lion's coach »

....
Last edited by MAN-lion's coach on 18/01/2017 22:50, edited 1 time in total.
So What!

#2485 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

elk wrote:Bravo,21 godinu poslije rata,obnovili 4 zgrade i mi se nogom u guzicu udaramo i nesto se ko divimo.eno dobrinja sva izbusena,ko da je 1996.da su svake godine par zgrada obnavljali,dosad bi zavrsili.nabijem ja ovu obnovu.
Idiota i krivih drva, nikada neće faliti. Očigledno je da ne vidiš dobro, jer nisu četiri nego pet zgrada, jedna čitava lamela.

Odakle nama pare da obnavljamo silne zgrade po Sarajevu.

Ovo je zaista odlično, veliki korak.

Pored toga Mojmilo je bilo kompletno izbušeno i kompletno obnovljeno, tako da ne bacaj bombe molim te više.
So What!

#2486 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Sarajevo Waves

Image

Image

Image

Image

Image
Jara

#2487 Re: Sarajevo Construction

Post by Jara »

So What! wrote:
elk wrote:Bravo,21 godinu poslije rata,obnovili 4 zgrade i mi se nogom u guzicu udaramo i nesto se ko divimo.eno dobrinja sva izbusena,ko da je 1996.da su svake godine par zgrada obnavljali,dosad bi zavrsili.nabijem ja ovu obnovu.
Idiota i krivih drva, nikada neće faliti. Očigledno je da ne vidiš dobro, jer nisu četiri nego pet zgrada, jedna čitava lamela.

Pored toga Mojmilo je bilo kompletno izbušeno i kompletno obnovljeno, tako da ne bacaj bombe molim te više.
Mojmilo je obnovila Barcelona, inače ko zna kako bi izgledalo sada.
Dobrinja - tačno, izbušena k'o '96, umjesto da se to sredi, kozmetički se uređuje glavna ulica sa sve klupama.
So What!

#2488 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Jara wrote:
So What! wrote:

Mojmilo je obnovila Barcelona, inače ko zna kako bi izgledalo sada.
Dobrinja - tačno, izbušena k'o '96, umjesto da se to sredi, kozmetički se uređuje glavna ulica sa sve klupama.
Jeste obnovila Barcelona, ali trebao je i njih neko dovesti da obnove.

Problem ovog foruma je generalno brdo d.....a koji jedva dočekaju da nešto popljuju.

U ovom slučaju, jedan odličan projekt.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2489 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

Cini mi se da je ova obnova kostala oko 2 miliona. Dakle,samo da AP dovedemo u neko pristojno stanje trebalo bi najmanje 50 miliona.
Odakle pare :roll: :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2490 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

iz eu fondova

a sve se vrati kroz uštede
valjda europa zna što čini
P308

#2491 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Fasade su u cijelom gradu u strasno losem stanju a ovo i sto je obnovljeno je ili unisteno grafitima ili zrelo za novu obnovu. Recimo fasade na Obali.
Ovo na AP je ogroman korak naprijed i nadam se da ce nastaviti s ovim projektom.
zateznistub

#2492 Re: Sarajevo Construction

Post by zateznistub »

Jara wrote: Dobrinja - tačno, izbušena k'o '96, umjesto da se to sredi, kozmetički se uređuje glavna ulica sa sve klupama.
Moja zgrada (pancirka) ista ko i '93. Pisali opstini u nekoliko navrata...i nista... :twisted:
DaysleepeR

#2493 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

AP nije "obnavljanje fasada" nego puno bitnije, utopljavanje fasada. Dakle nije samo farbano kozmetički, već su zgrade konačno dobile toplotnu izolaciju. I naravno da je skupo. Ali izgleda evropski.
neki

#2494 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

DaysleepeR wrote:AP nije "obnavljanje fasada" nego puno bitnije, utopljavanje fasada. Dakle nije samo farbano kozmetički, već su zgrade konačno dobile toplotnu izolaciju. I naravno da je skupo. Ali izgleda evropski.
Mozda trenutno djeluje skupo, ali ce toplanama kroz narednih 10 godina donijeti ustede vece od investicije..
U sustini, toplane bi trebale finansirati ovakve projekte
elk

#2495 Re: Sarajevo Construction

Post by elk »

Od ovolikog trusta mozgova,niko ne rece sto se cekalo 20 godina?sto su zgrade na dobrinji kao 96?sto se nisu uradile barem one najgore,barem ofarbale?vojnicko?alipasino?i tebra sowhat efendicu,trnovske doskocice ostavi u trnovu.
Jara

#2496 Re: Sarajevo Construction

Post by Jara »

DaysleepeR wrote:AP nije "obnavljanje fasada" nego puno bitnije, utopljavanje fasada. Dakle nije samo farbano kozmetički, već su zgrade konačno dobile toplotnu izolaciju. I naravno da je skupo. Ali izgleda evropski.
"Kozmetički" u smislilu uređivanja centra Dobrinje i šetnica sa sve klupama na AP a ne "kozmetički" u smislu radova na fasadama AP koji su mogli biti izvođeni MNOGO ranije a ne 21 god, poslije rata.
Dakle, fasade, balkoni, prozori, krovovi i dr. da budu prioret. O tome se radi!
Jara

#2497 Re: Sarajevo Construction

Post by Jara »

zateznistub wrote:
Jara wrote: Dobrinja - tačno, izbušena k'o '96, umjesto da se to sredi, kozmetički se uređuje glavna ulica sa sve klupama.
Moja zgrada (pancirka) ista ko i '93. Pisali opstini u nekoliko navrata...i nista... :twisted:
Znam, opasno prolaziti ispod, stanari improvizirali sanaciju kako su znali i umjeli... :(
Jara

#2498 Re: Sarajevo Construction

Post by Jara »

So What! wrote: Jeste obnovila Barcelona, ali trebao je i njih neko dovesti da obnove.

Problem ovog foruma je generalno brdo d.....a koji jedva dočekaju da nešto popljuju.

BTW Barcelonu nije niko "doveo" nego se sama ponudila - pomoć olimpijskog grada olimpijskom gradu u sanaciji olimpijskog sela, naselja sa stanovima.
Nije pljuvanje nego konstatacija da se moglo ranije na uštrb glancanja stvari koje su manje bitne od kvalitete stanovanja.
Samo nek se ne puca...
Naravno, bolje ikad nego nikad.
So What!

#2499 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

elk wrote:Od ovolikog trusta mozgova,niko ne rece sto se cekalo 20 godina?sto su zgrade na dobrinji kao 96?sto se nisu uradile barem one najgore,barem ofarbale?vojnicko?alipasino?i tebra sowhat efendicu,trnovske doskocice ostavi u trnovu.
Ja sam iz Tešnja na tvoju žalost, razmaci nakon znakova interpukcije koje ti ne ostavljaš dovoljno govori o tvom pravopisu. Tvoj pravopis dovoljno govori o tebi.

U Sarajevu živim zbog posla, nekoliko godina, ali ne boravim tokom čitave godine.

Kada se informišeš, koliko košta obnavljanje fasada i odakle Gradu Sarajevu i njegovim opštinama toliki novac za obnovu, onda bi shvatio zašto nema.

Kanton, grad i opštine su finansijski jedva u stanju izgraditi više od dva kilometra saobraćajnice u komadu, a kamoli da obnavljaju čitavo naselje.

I za AP nije bilo nikakvih najava pa je projekat odjednom izronio. Efendić nije savršen, no jedan je od rijetkih načelnika u ovoj državi koji nešto rade.

Ono po čemu treba upoređivat te iste načelnike jeste budžet i ovlasti kojima raspolažu.
So What!

#2500 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Jara wrote:
So What! wrote: Jeste obnovila Barcelona, ali trebao je i njih neko dovesti da obnove.

BTW Barcelonu nije niko "doveo" nego se sama ponudila - pomoć olimpijskog grada olimpijskom gradu u sanaciji olimpijskog sela, naselja sa stanovima.
Nije pljuvanje nego konstatacija da se moglo ranije na uštrb glancanja stvari koje su manje bitne od kvalitete stanovanja.
Samo nek se ne puca...
Naravno, bolje ikad nego nikad.
Općepoznata činjenica jeste da često postoje želja za donacijom, neke ljudi sami ponude, a neke se izmole.

Barcelona i Sarajevo su pobratimljeni gradovi, a Barcelona je obnavljala još nekih objekata u Sarajevu, između ostalog i Ekonomski fakultet u Ferhadiji.

Na drugoj strani, kako bi se donacija, pogotovo tako velika kao što je Barcelona dala, mora imati nekog sposobnog koordinatora da je realizuje.

Živio sam u Olimpijskoj ulici i Mojmilo zaista blista u odnosu na komšijska naselja, a i Trg Barcelone je lijep.

Vjerovatno je Mojmilo bilo prioritet jer je Olimpijsko selo, ali i Dobrinja je bila naselje za olimpijske novinare i drugo osoblje, stoga je vjerovatno po toj logici izabrana jedno od ta dva naselja.

Ipak neko je morao koordinisati sa naše strane tim projektom, odabrati izvođača, realizovati projekat i slično.

Da li se mogao privući još neki donator, da renovira recimo Dobrinju, Nedžariće ili AP, vjerovatno jeste. Da li je donatora lahko pronaći, sigurno nije. Tako da je to zanimljiva tema svakako.
Post Reply