Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#2476 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 25/11/2025 21:19
apsidejzi wrote: 25/11/2025 20:57
Zehran82 wrote: 25/11/2025 15:20

ja znam u dubinu znacenje tog ajeta i nije to bas tako kako tio mislis da jeste na prvu....ti cistas povrsno, dok ja znam sta se misli sa tim...
Nebitno je sta ti znas. Bitno je sta Sofija misli. A ona misli da su i biblija i kuran ista pokvarena roba samo u drugom pakovanju. Zaletio si se malo i jedva docekao da bibliju nataknes na noz a zaboravio da ni tvoja basta nije cista.
Čim u mislima pređeš tu granicu da možeš zamisliti bilo kakvo nasilje onda je već kasno. Nema nazad. Udario mnogo, malo, nikako, isto ti je. Nekad i riječi bole tako da to nije ništa više nego vadiona, opravdavanje nečeg što opravdavati ne treba.
ne radi se tu ni o kakvom nasilju, edukuj se po tom pitanju sta stvarno islam kaze o tome...prije nego dajes misljenja.
Dozer

#2477 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Citiraj nam sta islam kaze o tome.
Zehran82

#2478 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 25/11/2025 21:38 Najbolje je kad Smrle kaze da nesto zna u dubinu, jer je on to proucavao. I onda izvali neku svoju glupost kojom pokusa opravdati neku kuransku nebulozu.
Zehran82 wrote:ja znam u dubinu znacenje tog ajeta i nije to bas tako kako tio mislis da jeste na prvu....ti cistas povrsno, dok ja znam sta se misli sa tim...

evo samo na primjer ovaj dio
vode brigu o onome o čemu trebaju brigu

pa ih i udarite;
znas li kakav je nivo udaranja ovdje? kako je to definisano...

znaci ovdje na udaranje se misli na nivou da ja tebe cetkom za zube udarim po ramenu, u fazonu "hej sta to covjece radis" i onda te cetkom za zube po ramenu malo udarim....eh o takvom udaranju je rijec u tom ajetu....
Sta kaze, udarit je cetkicom za zube, a oni onda nisu ni znali da ce cetkica za zube nekad postojati :lol:
I, ko jos cetkicom za zube lupka ljude okolo...?

Ali, Smrle zna dubinu svakog ajeta. :D
Pri tome je samouki govornik arapskog jezika... Jbt, ljudi potrose godine na studiranje tog jezika, a cak i onda sami kazu da nekad nisu sigurni na sta se tacno misli u nekom zapisu, ali - tu je zato Smrle strasni, on zna i sta je Muhammed mislio dok je nesto smisljao i diktirao...

Nenadjebiva arogancija i oholost. A to se kaznjava, Smrle moj... to, valjda, sigurno znas jer nama stalno time prijetis.
Sta kaze, udarit je cetkicom za zube, a oni onda nisu ni znali da ce cetkica za zube nekad postojati :lol:
ti si stvarno notorna neznalica, i sve ovo tvoje nevjerstvo proistice iz tvog neznanja...nije cudo sto si ateista :)

pa zar ne znas crnjo da je Muhamemd najvise podsticao ciscenje zuba cetkicom, da UPRAVO SI CUO, cetkicom, ali ne ovom plasticnom, nego prirodnom cetkicom od drveta.

ovo
Image

Image

Poslanik ﷺ je rekao:
“Da se ne bojim da bi to bilo teško mojoj zajednici, naredio bih im (farz(OBAVEZA) bih učinio) korištenje misvaka(CETKICE ZA ZUBE) pri svakom namazu/MOLITVI.”

Musned Ahmed – sahih

Poslanik ﷺ kaže:
“Džibril(Andjeo Gabriel) mi je toliko preporučivao misvak(CETKICU ZA ZUBE) da sam pomislio da će mi ga učiniti obaveznim.”

Sahih Muslim

Aiša (r.a.) prenosi:
“Kada bi Poslanik ulazio u kuću, počinjao bi s misvakom.”

Ovo sve ukaziva kakva si notorna sramotna bezobrazna neznalica :-)

Ali, Smrle zna dubinu svakog ajeta. :D
de suti svega ti ;-)
Zehran82

#2479 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 26/11/2025 00:17
belfy wrote: 23/11/2025 23:02
eto, reci, jesi li ti ikada priznao da nisi u pravu? vjerujem da je jako lagano pitanje...
vrlo jednostavno, ja vam cak dadnem i nacin kako da me ubijedjite , ne samo da cu priznati da sam i krivu nego cu pruziti vam i ruku

a to je ovaj nacin...

Zehrane, nisi u pravu, argument je taj i taj....dokaz je to i to......a evo i experimenti vizuelno pokazivaju te dokaze.

Kada tako mi pristupite na takav nacin, i vidim bas da je tako kako ste napisali, ja vam svima pruzam ruku, i kazem da sam u krivu, moze li :)
a slusaj, ovdje si djelomicno pravu. cak i dio koji pominjes u narednom postu. da se prema tebi ophodilo i na gori nacin. o tom sam vec pisao i to si i sam mogao procitati. cak se i sam nalazim u tome. i ja sam znao biti pregrub, no ja zaista mislim da ti nisi na tom nivou da mi mozemo raspravljati ravnopravno, jer, evo ja cu prihvatiti i potvrditi ono gdje smatram da si ti u pravu. ti do sada to nisi uradio niti jednom.

eh, sada ovo gdje nisi nikako u pravu - da ti nije diretkno receno. ovo je cista laz.tokom svih ovih godina (pogotovo na pocetku) ti je sve direktno receno i bez ikakvog uvijanja. samo si ti tokom godina postao rigorozniji i, zapravo gori. mada se tu nije promijenilo puno. ni tada nisi prihvatao ikakve odgovore, niti rekao da nisi u pravu.

i, znam da je mozda previse traziti od tebe da potrazis postove gdje si razgovarao sa doktorom matematickih nauka i govorio mu da ne razumije matematiku gdje ti je jasno receno da je on taj.

ja te pitam samo jos jednom, a evo uvecat cu da ne propustis - "Da li si ti ikada priznao da nisi u pravu?"

tvoj (ne)odgovor bi trebao sasvim dovoljno reci i drugima o tebi, kao i tebi o samom sebi...
ja te pitam samo jos jednom, a evo uvecat cu da ne propustis - "Da li si ti ikada priznao da nisi u pravu?"
nekad davno prije 20 godina na ovom forumu, itekako sam znao biti u krivu...pa mi ona starija raja kada argumentuje, i dokaze iznese...potare patos samnom, usutim se, priznam gresku i revidiram stavove... :D
Zehran82

#2480 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 27/11/2025 00:04 ---
Možeš napisati par crtica na koji dokaz misliš da je najjači prije nego što obećam išta da znam u kakve se vratolomije upuštam?
matematicka konstrukcija Kurana gdje nije potrebno uopste citati Kuran i znati sta pise u samom tekstu, nego je kuranska konstrukcija izvadjenja iz redosljeda sura i ajeta...

to je za mene jedan od najjacih, dokaza da je kuran od Boga zbog masivnosti i kompleksnosti te matematicke kontrukcije.
Dozer

#2481 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 27/11/2025 13:35
Fakat moras nauciti kako se ispravno pisu stvari...miswak, ne misvak.

Da li se igdje u Kur'anu spominje miswak? Ili je to dodato kasnije, kroz hadise?

Znci, ipak nije postojala cetkica za zube, nego je postojalo drvo kojim su cistili zube. Samim tim, po tvom sveznajucem tumacenju, zenu bi se udarilo drvetom, a ne cetkicom.

Previse pametujes.
Hakiz

#2482 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Ako sam dobro pročitao:
Poslanik ﷺ kaže:
“Džibril(Andjeo Gabriel) mi je toliko preporučivao misvak(CETKICU ZA ZUBE) da sam pomislio da će mi ga učiniti obaveznim.”
Neko zloban bi pitao...
Zehran82

#2483 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 27/11/2025 13:47
Zehran82 wrote: 27/11/2025 13:35

Da li se igdje u Kur'anu spominje miswak? Ili je to dodato kasnije, kroz hadise?

Znci, ipak nije postojala cetkica za zube, nego je postojalo drvo kojim su cistili zube. Samim tim, po tvom sveznajucem tumacenju, zenu bi se udarilo drvetom, a ne cetkicom.

Previse pametujes.
de molim te ne zajebaji...do maloprije nisi nista znao za cetkicu za zube tog vremena...a sad da me ucis kako se pravilno pise.....ah kakav perverzluk boze dragi :lol:
ne pise u Kuranu nego u hadisima, i nije nista dodano kasnije nego je to paralelno sa Kuranom doslo a na nista kasnije kako ti to sve hoces naopako da razumijes....cuj kasnije ee svasta.

Znci, ipak nije postojala cetkica za zube, nego je postojalo drvo kojim su cistili zube.
nije govno nego se pas posrao :)

pa ako se drvce otkine od posebnog drveta koji je upravo namijenjen za ciscenje zuba jer sastav tog drvetya ima miris i karakteristike koje su dobre za zube....

pa se iz sijece drvo na vrhu na sitne dijelova da upravo bude cetkica, kao sto imamo danas cetkice....

to je bilo od drveta a ovo sad od plastike.

i tom drvetu nije potrebno pasta za zube jer drvo samo luci ukus i dobre stvari za usta za ciscenje zuba.

Samim tim, po tvom sveznajucem tumacenju, zenu bi se udarilo drvetom, a ne cetkicom.
misvak je cetkica za zube, drvce malo koje stane u ruku i cistis zube sa njim udar sa tim je samo onako fakticki kao po ramenu ja tebe da lagano udarim na nivou da skrenem paznju na ono sto ti kazem, eh takav udarac je dozvoljen, i to nije udarac ikakvog bola.

znaci samo takav udarac je dozovljen, a to je udarac kao da ti gledas negdje pa ja prolazim pored tebe i misvakom te po ramenu udarim blago da ukazem da sam pored tebe , ono u fazonu, heeej gdje si sta ima, odakle tebe ovdje....na tom nivou udarac.
o takvom udarcu je rijec.

Previse pametujes.
veliki si ti zajebant druze moj, do malo prije nisi ni znao za cetkicu za zube tog doba, da bi poslije minutu mene ispravljao kako se tacno pise :lol: :lol: kakav lik od covvjeka , nevjerovatno
Dozer

#2484 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Stvarno se moras edukovati malo izvan Kur'ana i islama..

Ovako ti izgleda drvo od kojeg se koristi korijenje i grancice, a koje su nazivali i nazivaju miswak. U tom dijelu svijeta se hiljadama godina zna za antibakterijska svojstva tog drveta, a KAO cetkica se koristi zbog mekoce samog oguljenog drveta.
Cak ni "miswak" na arapskom ne znaci cetkica, nego "drvo za ciscenje zuba", i nije se tim cetkalo zube kao cetkicom, nego se zvakalo u svrhu ciscenja zuba i usta.

Image

Moj Smrle...puno skole i znanja tebi fali, vjeruj mi.
Zehran82

#2485 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 27/11/2025 14:11 Stvarno se moras edukovati malo izvan Kur'ana i islama..

Ovako ti izgleda drvo od kojeg se koristi korijenje i grancice, a koje su nazivali i nazivaju miswak. U tom dijelu svijeta se hiljadama godina zna za antibakterijska svojstva tog drveta, a KAO cetkica se koristi zbog mekoce samog oguljenog drveta.
Cak ni "miswak" na arapskom ne znaci cetkica, nego "drvo za ciscenje zuba", i nije se tim cetkalo zube kao cetkicom, nego se zvakalo u svrhu ciscenja zuba i usta.

Image

Moj Smrle...puno skole i znanja tebi fali, vjeruj mi.
:lol: :lol: auuu ....nevjerovatno :lol:

da te nema trebalo bi te izmisliti.
Dozer

#2486 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Nesto je pogresno/netacno?
Ne kontam cemu taj ludjacki smijeh ... :D
John Cleese

#2487 Re: Istina o Bogu

Post by John Cleese »

Dobar dan.
Htio bih saznati istinu o bogu.
Samo nemojte da me lazete.
Arminovski

#2488 Re: Istina o Bogu

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 27/11/2025 13:29
Arminovski wrote: 25/11/2025 21:19
Nebitno je sta ti znas. Bitno je sta Sofija misli. A ona misli da su i biblija i kuran ista pokvarena roba samo u drugom pakovanju. Zaletio si se malo i jedva docekao da bibliju nataknes na noz a zaboravio da ni tvoja basta nije cista.
Čim u mislima pređeš tu granicu da možeš zamisliti bilo kakvo nasilje onda je već kasno. Nema nazad. Udario mnogo, malo, nikako, isto ti je. Nekad i riječi bole tako da to nije ništa više nego vadiona, opravdavanje nečeg što opravdavati ne treba.
ne radi se tu ni o kakvom nasilju, edukuj se po tom pitanju sta stvarno islam kaze o tome...prije nego dajes misljenja.
Edukuj se prvo u lijepom ophođenju prema sagovornicima koji stvarno pokušavaju da lijepo razgovaraju sa tobom. Ako te ne interesuje ili ne želiš da čitaš šta je napisano onda preskoči.
belfy

#2489 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

John Cleese wrote: 27/11/2025 17:22 Dobar dan.
pa, tipujem da bi najbolji odgovor bio koju/ciju istinu zelis da cujes. no, sacekajmo ponudjace na ovaj besplatni tender ciji ishod je nesiguran. jedino je sigurno da ce biti zalbi...
Arminovski

#2490 Re: Istina o Bogu

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 27/11/2025 13:44
Arminovski wrote: 27/11/2025 00:04 ---
Možeš napisati par crtica na koji dokaz misliš da je najjači prije nego što obećam išta da znam u kakve se vratolomije upuštam?
matematicka konstrukcija Kurana gdje nije potrebno uopste citati Kuran i znati sta pise u samom tekstu, nego je kuranska konstrukcija izvadjenja iz redosljeda sura i ajeta...

to je za mene jedan od najjacih, dokaza da je kuran od Boga zbog masivnosti i kompleksnosti te matematicke kontrukcije.
Aha. Ne hvala.
apsidejzi

#2491 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 27/11/2025 13:28
Zehran82 wrote: 25/11/2025 15:20

ja znam u dubinu znacenje tog ajeta i nije to bas tako kako tio mislis da jeste na prvu....ti cistas povrsno, dok ja znam sta se misli sa tim...
a zaboravio da ni tvoja basta nije cista.
moja basca je cista, to sto si ti stavio prljave naocale na sebe pa sve vidis prljavo...tvoj problem. znam dobro sta pricam i zagovaram
Nisam ja stavio prljave naocare nego si ti zazmirio i progledao kroz prste. Samo ne smijes to priznati. Ja sam sa Kur'anom uradio isto ono sto si ti uradio sa Biblijom: Gledao ga bez vlastitih predrasuda i emocija. Ti ne mozes primjeniti isto na Kur'an jer ga dozivljavas licno i imas intiman emotivni odnos sa njim. I to je OK. Ja tebe razumijem. To je isto kad muskarac voli zenu pa ignorise sve crvene zastavice. svi drugi vide da ga iskoristava i da ga ne voli, ali on je sebe ubijedio da je ona jedina za njega. Ne krivim te, i sam sam takav.
teodati

#2492 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Bog je uzrok svega, ali nije svjesno biće.

To ti je tek početak istine o Bogu, e da. :)
Zehran82

#2493 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 27/11/2025 16:42 Nesto je pogresno/netacno?
pa do maloprije nisi znao da koriste to drvce kao cetkicu za ciscenja zuba a sad si vec expert za miswak :lol:
Zehran82

#2494 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 27/11/2025 21:34
a zaboravio da ni tvoja basta nije cista.
moja basca je cista, to sto si ti stavio prljave naocale na sebe pa sve vidis prljavo...tvoj problem. znam dobro sta pricam i zagovaram
Nisam ja stavio prljave naocare nego si ti zazmirio i progledao kroz prste. Samo ne smijes to priznati. Ja sam sa Kur'anom uradio isto ono sto si ti uradio sa Biblijom: Gledao ga bez vlastitih predrasuda i emocija. Ti ne mozes primjeniti isto na Kur'an jer ga dozivljavas licno i imas intiman emotivni odnos sa njim. I to je OK. Ja tebe razumijem. To je isto kad muskarac voli zenu pa ignorise sve crvene zastavice. svi drugi vide da ga iskoristava i da ga ne voli, ali on je sebe ubijedio da je ona jedina za njega. Ne krivim te, i sam sam takav.
To je isto kad muskarac voli zenu pa ignorise sve crvene zastavice.
daj mi najvecu crvenu zastavicu iz Kurana, i vidjet ces da si i to pogresno razumio, odaberi najtezu mogucu za objasniti, drugim rijecima neobjasnjivo. hajde da te vidim...ali hocu jednu ali najvecu po tebi, ono bas da je nemoguce za objasniti...izaberi po zelji i iznesi ovdje...pa cemo da vidimo jesi l iti pravilno razumio ili krivo protumacio i onda na osnovu krivog tumacenja ostale pogresne zakljucke donio.
Zehran82

#2495 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

sta bi to htio da saznas?
Dozer

#2496 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 27/11/2025 21:49
pa do maloprije nisi znao da koriste to drvce kao cetkicu za ciscenja zuba a sad si vec expert za miswak :lol:
Hajde procitaj sve redom, mozda i skontas. I opet - nisu koristili to drvce kao cetkicu. Cetkicom se nesto cetka, zar ne? Zvakanje nije cetkanje.
To sto si ti danas sebi uvrtio da je to bila cetkica, samo je do tebe. Cinjenica je da u ono vrijeme nije postojala cetkica za zube, a ti slobodno nastavi tamburati svoje tumacenje kao cinjenicu.

Al' drago mi je da si bar nesto naucio i usvojio, a to je otkrice slova W na tastaturi i ispravno napisan naziv "cetkice".

Posto ne vjerujes meni, eto pitaj GPT-a. Ili nemoj, evo ja cu ti pomoci:
The history of the toothbrush began with "chew sticks" used by ancient civilizations around 3500 BCE, while the first bristle toothbrush was invented in China between 1223 and 1498 using animal hair and bone or bamboo. The first mass-produced toothbrush was created in 1780
Tako da...jbg... Nije islam nesto tu otkrio, a jos manje izmislio.
Zehran82

#2497 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 28/11/2025 08:48
Zehran82 wrote: 27/11/2025 21:49
Hajde procitaj sve redom, mozda i skontas. I opet - nisu koristili to drvce kao cetkicu. Cetkicom se nesto cetka, zar ne? Zvakanje nije cetkanje.
To sto si ti danas sebi uvrtio da je to bila cetkica, samo je do tebe. Cinjenica je da u ono vrijeme nije postojala cetkica za zube, a ti slobodno nastavi tamburati svoje tumacenje kao cinjenicu.

Al' drago mi je da si bar nesto naucio i usvojio, a to je otkrice slova W na tastaturi i ispravno napisan naziv "cetkice".

Posto ne vjerujes meni, eto pitaj GPT-a. Ili nemoj, evo ja cu ti pomoci:
The history of the toothbrush began with "chew sticks" used by ancient civilizations around 3500 BCE, while the first bristle toothbrush was invented in China between 1223 and 1498 using animal hair and bone or bamboo. The first mass-produced toothbrush was created in 1780
Tako da...jbg... Nije islam nesto tu otkrio, a jos manje izmislio.
kakvo bolan zvakanje, sta pricas to...od drvceta se napravi cetkica...nozem se izreze gornji dio i napravi cetkicu za zube, evo kako to izgleda na videu

ovo pokaziva kako blage veze nemas o ovome a vec mi pametujes, a ja koristio ove misvake mozda preko 20 godina

i dodje pobjesnjeli ateista da mene uci sta je misvak, i kako se koristi i jeli cetkica ili nije....heeeeej ateista mene da uci o misvaku, a u vraziju mater nek ide sve stvarno :lol: tacno ne mogu da vjerujem sta cu od tebe sve procitati.

Kakvo te ovako bolan nije sramota pisati gluposti i mene kao muslimana ucis o misvaku kako i sta je to a do jucer nisi znao nista o ovome...pa jesi li ti normalan covjece :-)

gornji dio se nozem napravi da bude cetkica sa kojom trljas zube a ne nikakvo zvakanje drvceta :-)
Image

stvarno zabadas nos tamo gdje ti nije mjesto....to je ono sto mene iritira...lik vjerovatno nikad u zivotu nije ni vidio misvak i hoce mene da uci koji ga koristio preko 20 godina

bezobrazluk ateiste na visokom nivou...pa barem malo pokazi obzira i respekta ako nesto ne znas, saslusaj iskuse a ne da ti ovdje pametujes sta i kako je :-)
apsidejzi

#2498 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 27/11/2025 21:52

daj mi najvecu crvenu zastavicu iz Kurana, i vidjet ces da si i to pogresno razumio, odaberi najtezu mogucu za objasniti, drugim rijecima neobjasnjivo. hajde da te vidim...ali hocu jednu ali najvecu po tebi, ono bas da je nemoguce za objasniti...izaberi po zelji i iznesi ovdje...pa cemo da vidimo jesi l iti pravilno razumio ili krivo protumacio i onda na osnovu krivog tumacenja ostale pogresne zakljucke donio.
Ja imam jarana koji je ozenio jednu i mi mu svi govorili nemoj ba. On hoce. Onda mu govorili da ga vara, on odbija vjerovati. Uhvatio je i opet joj oprostio. Jbg, neko vidi crvene zastave ali ne zeli da ih prihvati.

A sto se tice Kur'ana i sunneta (jer oni idu pod ruku), po meni, najveca crvena zastavica je to sto je lokalnog karaktera i sto je toliko generaliziran da mozes protumaciti sve kako god zelis. Ako hoces kamatu, naces opravdanje za nju. Ako hoces u blud, naces opravdanje. Ako hoces alkohol, nije problem. Ako ti se jede svinjetina naces fetvu. Ima mnogo ajeta koji su problematicni po meni, ali to nije moja najveca crvena zastavica. Vise je kombinacija svega. Ti mozda neces opravdati alkohol, ali neko drugi ko se naziva muslimanom hoce. Tebi je mozda nezamislivo da neko u ime vjere zakolje covjeka i odsjece mu glavu, ali to su radili u ime Allaha. Mozda oni pogresno tumace ajete gledano iz tvoje perspektive ali tu zapravo i lezi ta crvena zastavica. Kur'an je pisan tako da ga svako moze protumaciti kako zeli i da svako moze tvrditi da ga tumaci upravo onako kako Allah zeli. I to je moguce jer je Kur'an pisan u generalnim terminima, sa mnogim proturjecnim ajetima. I onda kao moras biti ucenjak da znas to protumaciti. A ni to nije dovoljno, jer jedan ucenjak protumaci ovako, a drugi onako. Kad je bio rat u siriji ja sam gledao nase ucenjake koji pozivaju ljude u ISIL, a drugi ucenjak ih poziva u Al Nusru, a treci kaze nemojte nikako ici. Sve trojica citiraju razlicite ajete iz Kur'ana.

Sve ovisi od toga sta ko cita a sta ko ignorise. Ti vidis ajet: ko ubije covjeka kao da je sve ljude ubio a on vidi ajet: ubijajte nevjernike gdje god da ih stignete. To su dva proturjecna ajeta jer ne mozes ispostovati i jednog i drugog. Treba ti tumac. Cim ti treba tumac, to nije jasna knjiga, iako Kur'an za sebe kaze da je jasna knjiga.

Razumjeti Kur'an je kao razumjeti zenu. Hoce i jedno i drugo i ti trebas biti vidovit da skontas sta je pisac htio da kaze. Ako profulas, ode u dzenehem.
Zehran82

#2499 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 28/11/2025 10:37
Zehran82 wrote: 27/11/2025 21:52
Ja imam jarana koji je ozenio jednu i mi mu svi govorili nemoj ba. On hoce. Onda mu govorili da ga vara, on odbija vjerovati. Uhvatio je i opet joj oprostio. Jbg, neko vidi crvene zastave ali ne zeli da ih prihvati.

A sto se tice Kur'ana i sunneta (jer oni idu pod ruku), po meni, najveca crvena zastavica je to sto je lokalnog karaktera i sto je toliko generaliziran da mozes protumaciti sve kako god zelis. Ako hoces kamatu, naces opravdanje za nju. Ako hoces u blud, naces opravdanje. Ako hoces alkohol, nije problem. Ako ti se jede svinjetina naces fetvu. Ima mnogo ajeta koji su problematicni po meni, ali to nije moja najveca crvena zastavica. Vise je kombinacija svega. Ti mozda neces opravdati alkohol, ali neko drugi ko se naziva muslimanom hoce. Tebi je mozda nezamislivo da neko u ime vjere zakolje covjeka i odsjece mu glavu, ali to su radili u ime Allaha. Mozda oni pogresno tumace ajete gledano iz tvoje perspektive ali tu zapravo i lezi ta crvena zastavica. Kur'an je pisan tako da ga svako moze protumaciti kako zeli i da svako moze tvrditi da ga tumaci upravo onako kako Allah zeli. I to je moguce jer je Kur'an pisan u generalnim terminima, sa mnogim proturjecnim ajetima. I onda kao moras biti ucenjak da znas to protumaciti. A ni to nije dovoljno, jer jedan ucenjak protumaci ovako, a drugi onako. Kad je bio rat u siriji ja sam gledao nase ucenjake koji pozivaju ljude u ISIL, a drugi ucenjak ih poziva u Al Nusru, a treci kaze nemojte nikako ici. Sve trojica citiraju razlicite ajete iz Kur'ana.

Sve ovisi od toga sta ko cita a sta ko ignorise. Ti vidis ajet: ko ubije covjeka kao da je sve ljude ubio a on vidi ajet: ubijajte nevjernike gdje god da ih stignete. To su dva proturjecna ajeta jer ne mozes ispostovati i jednog i drugog. Treba ti tumac. Cim ti treba tumac, to nije jasna knjiga, iako Kur'an za sebe kaze da je jasna knjiga.

Razumjeti Kur'an je kao razumjeti zenu. Hoce i jedno i drugo i ti trebas biti vidovit da skontas sta je pisac htio da kaze. Ako profulas, ode u dzenehem.
Ako hoces kamatu, naces opravdanje za nju. Ako hoces u blud, naces opravdanje. Ako hoces alkohol, nije problem. Ako ti se jede svinjetina naces fetvu. Ima mnogo ajeta koji su problematicni po meni, ali to nije moja najveca crvena zastavica.
nista od ovog nije tacno

kamata se ne dozovljava ni pod razno....samo ti je dopustena u slucaju prave pravcate nuzde, a to je da te prisile da izadjes iz stana i zavrsit ces na ulici ako ne uzmes kredit da kupis sebi stan...eh tad jedino moze proci kredit....a drugih nacina ja nisam cuo.

ja jos opravdanje za blud nisam cuo a evo preko 30 godina sam aktivni musliman u islamu, citam, slusam , istrazujem...i ne nadjo nigdje...sto znaci da izmisljas
Ti mozda neces opravdati alkohol, ali neko drugi ko se naziva muslimanom hoce.
svako moze po svom ceifu opravdavati svasta...nego pitanje je da li moze alkhol biti opravdan vjerom, ne moze....

svako svakakvih glupih sebi opravdanja ima...tipa, sta ima veze jedna casica...kontrolisano sve, ne opijam se, onako malo u drustvu ponekad, a nikad se ne napijem...svako moze sebi takva sam sebi opravdanja davati, ali mu ISLAM DO NE OPRAVDAVA....u tome je kvakva...

nadji mi gdje islam opravdava pa i gutljaj godisnje cak...neces naci.

Mozda oni pogresno tumace ajete gledano iz tvoje perspektive ali tu zapravo i lezi ta crvena zastavica.
nikakva to nije zastavica...nego Bog kaze da Bog licno koristi Kuran da nekoga odvede u zabludu a nekoga na pravi put, sve zavisno od iskrenosti kako se ko postavi.

Kur'an je pisan tako da ga svako moze protumaciti kako zeli i da svako moze tvrditi da ga tumaci upravo onako kako Allah zeli.
svako moze svasta nesta....moze i malo dijete od 7 godina da tvrdi da je moguce 1+1=3 ...pa hocemo li zato reci da je to crvena zastavica matematike, jer moze je svako tumaciti kako hoce :-)

to nije realna prica....ne moze se Kuran tumaciti kako hoces...jer osoba koja je sarlatan i hoce stvarno po svom nekog ceifu da tumaciti, do ne moze proci kao sto ne moze proci 1+1=3 kad bi neko zagovarao...

znaci budi realan malo...sve je jasno opisano i definisano u islamu kuranu i hadisu...i sad da neko po svom ceifu tumaci, lahko je takvu osobu razotkriti...kao i to dijete sto tvrdi da je moguce 1+1=3

A ni to nije dovoljno, jer jedan ucenjak protumaci ovako, a drugi onako.
nije ni to tacno....jer imas ti sivih zona malo koji moze doci do razlicitih tumacenja, ali to je manjina stvari vecina stvari su jasne...

Kad je bio rat u siriji ja sam gledao nase ucenjake koji pozivaju ljude u ISIL, a drugi ucenjak ih poziva u Al Nusru, a treci kaze nemojte nikako ici. Sve trojica citiraju razlicite ajete iz Kur'ana.
to je vec druga prica...kad se pojavi ISIS , jos ljudi furaju nesto islam, ovo ono...ali teski zlocinci, fakticki haridzije su to, koje je poslanika najavio da ce doci...

to nema veze sa islamom, niti ih islam podrzava...oni su se svojim djelima otkrili i poslije postalo jasno normalnm muslimanima da je to zabludjela sekta.

u pocetku kad ne znas kakva su im djela, normalno da je siva zona...

to nema nikakve veze sa fundamentalnim ucenjima islama...to sto neko imitira doktora, a sarlatan je, pa ljudi pomisle da je stvarno doktor...nije to fundamentalni problem medicine kao nauke, nego je to stvar prevare, kao sto su i isisovci prevaranti...kao lazne doktori koji obuku bijele mantile na sebe da zavaraju narod.

ovo pokaziva brutalno pa cak i sramotno tvoje neznanje o islamu...

ubijajte nevjernike gdje god da ih stignete.
ovaj ajet se odnosi na mekkelije a ne na sve nevjernike na zemlji, jer kada je taj ajet dosao, muslimani su bili u ratu sa mekkelijama, pa im bog kaze ubijajte ih kako sto su oni vas ubijali, protjerali, mucili...a ako neko od njih prestane sa ratom i zatrazi pomoc muslimana, Bog kaze nemate onda pravo nikakvo protiv njih da ih ubijate....moras mu naci utociste, zbrinuti ga.

sve se to u detalje zna...pa osoba koja ce citati samo ajet bez da poznaje kontekst, to je suluda ideja...to je van svake pameti...

citati stvari van konteksta je intelektualno samoubistvo, i tako moze samo budala obicna da radi a jos veca budala da ga slusa i slijedi....

evo jedan primjer,,

Biblija kaze Nema boga....i ja dodjem i pocnem krscanima govoriti vasa biblija kaze da nema Boga...

oni otvore bibliju, kad tamo pise...Ludjaci u svojim srcima kazu NEMA BOGA.

znaci ja sam samo otkinuo taj dio Nema Boga i poceo furati tu pricu...izsijekao iz konteksta tekst.

nije tacno...Kuran ima svoje tefsire, tumacenja koja pojasnjavaju kontekst...kaze ti u tefsiru kontekst ajeta, kada je dosao, povodom cega itd onda jasniju sliku dobijes

dok za zenu nemas tumaca kad ti udje u svoj period :D tu se svasta desava, crno postaje bijelo, bijelo postaje crno... :lol:
Hakiz

#2500 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Svakim odgovorom kojim pokuša opovrgnuti ono šta mu se izloži, bukvalno to potvrdi.
Post Reply