Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#2476 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

DaysleepeR wrote: 17/10/2023 14:13 Sve poteškoće stoje i svi objektivni faktori stoje.
Ono što ne stoji je priča za malu djecu kako LCC ne valja i kako nama to ne treba i kako nema ko da leti.
Daj ljudima linije i oni će ih koristiti.
Ako je SJJ nabio 1,6 miliona putnika sa ovako neatraktivnim i skupim linijama, nabiće 3 puta više sa jeftinim.
sarajevski realistično moze ici do stabilnih 2.6 miliona putnika svake godine ovo su sada bukvalno minimalne mrvice prometa
yoda82

#2477 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

Ozimician wrote: 17/10/2023 09:58 Ovo kao razmazena djeca koja hoce da im roditelji kupe igracku i ne zanima ih koliko kosta. :D
Samo što po tvojoj priči ispade da samo nas košta i da se samo nama ne isplati... :roll:

I da razmaženi smo što tražimo nešto što ima čitav svjet...
tramvajtrojka

#2478 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

yoda82 wrote: 17/10/2023 14:32
Ozimician wrote: 17/10/2023 09:58 Ovo kao razmazena djeca koja hoce da im roditelji kupe igracku i ne zanima ih koliko kosta. :D
Samo što po tvojoj priči ispade da samo nas košta i da se samo nama ne isplati... :roll:

samo treba biti pozitivan pa da se uhljebima isplati 13 plata, sta ce ti ba vise linija dobro je i ovako malo se radi malo kafa pije :lol:

Image

gledaj ti samo jada i cemera u broju dolazaka dns od pet pa do kraja radnog vremena, i od ovoga samo wizz i Turkish su odlazni letovi
Ozimician

#2479 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Pa nije bas da je to nesto sto ima citav svijet. Ne kazem da ne trebaju linije, ali treba balansirati svakako izmedju ekonomske opravdanosti i broja linija.

Evo npr. ja zivim u Bavarskoj, to je regija koja ima 13 mil. stanovnika, GDP i Turizam veci nego sve zemlje Balkana zajedno (izuzev Grcke), povrsine kao Srbija I jedna takva regija ima prakticno samo 3 funkcionalna aerodroma, 1 "komercijalni" glavni - München i 2 LCC Memmingen i Nürnberg.

Zavisi gdje zivis u Bavarskoj, ali u vecini slucajeva ce ti trebati 2h ili cak vise (i to odlicnim njemackim putevima) da dodjes do prvog LCC aerodroma (onaj ko zivi u Münchenu treba mu 1h sigurno).

Eh velikom dijelu BH stanovnistva toliko vremena treba da dodju do nekog zeljenog aerodroma u susjednim zemljama. Split, Zadar, Zagreb, Beograd, Dubrovnik - you name it. Prostor Zapadnog Balkana (ako ga posmatras kao jednu regiju) je jako dobro uvezan avionskim linijama (uzevsi u obzir broj stanovnika i povrsinu).
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2480 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 17/10/2023 15:08

Pa nije bas da je to nesto sto ima citav svijet. Ne kazem da ne trebaju linije, ali treba balansirati svakako izmedju ekonomske opravdanosti i broja linija.

Evo npr. ja zivim u Bavarskoj, to je regija koja ima 13 mil. stanovnika, GDP i Turizam veci nego sve zemlje Balkana zajedno (izuzev Grcke), povrsine kao Srbija I jedna takva regija ima prakticno samo 3 funkcionalna aerodroma, 1 "komercijalni" glavni - München i 2 LCC Memmingen i Nürnberg.

Zavisi gdje zivis u Bavarskoj, ali u vecini slucajeva ce ti trebati 2h ili cak vise (i to odlicnim njemackim putevima) da dodjes do prvog LCC aerodroma (onaj ko zivi u Münchenu treba mu 1h sigurno).

Eh velikom dijelu BH stanovnistva toliko vremena treba da dodju do nekog zeljenog aerodroma u susjednim zemljama. Split, Zadar, Zagreb, Beograd, Dubrovnik - you name it. Prostor Zapadnog Balkana (ako ga posmatras kao jednu regiju) je jako dobro uvezan avionskim linijama (uzevsi u obzir broj stanovnika i povrsinu).
znaci isplati se onima u splitu, zadru,you name it. ali u bosni se ne isplati i razmazena derista u bosni zive. sleti dijasporac u you name iz i plati rentacar radniku i kompaniji u you name it, naspe gorivo u you name it, i zahvaljujuci razmazenom bosanci pare se istresu u you name it a ne u bosni jer...u bosni se ne isplati i razmazeni bosanci ali u you name it se isplati i tamo nisu razmazeni...
koliko ce da izgubi tk privreda kad vise ne bude 500 000 u tuzlu slijetalo? sta mislis koliko rentacar kompanija gube promet a time i kanton/drzava porez? koliko radnika ce u rentacar ostati bez posla a time i drzava izgubiti na doprinosima na tim radnicima. koliko taksista nece vise voziti sa aerodroma? zadnji put kad sam bio, vidio sam kod kruznog toka prije skretanja prema aerodromu pansioni napravljeni, sigurno da ih prave zbog putnika a ne zbog turista u dubravama. koliko ce taj ostati bez profita a samim tim drzava bez doprinosa i poreza.
evo banalan primjer, onaj iz loznice sleti u tuzli, uzme auto u tuzli, naspe goriva u tuzli kupi kifle u tuzli i ode u loznicu i kad bude vracao auto, naspe jos opere auto prije aerodroma jer ga mora vratit cisto. koliko para je kanton/drzava ot tog profitirala? eh isto toliko para ce da you name it profitira jer se umazenim bosancima to ne isplati.

ps jedan umazeni bosanac iz olova da putuje 2-3 sata ne stigne ni do orasja a kamoli do beograda..
izvrsni direktor

#2481 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

autosovinizam najviseg nivoa. kad dijasporac odluci da je bosanac umazen sto hoce da ima mogucnost da leti sa aerodroma iz svoje drzave i blizine. "sta ce ba bosnjo dje letit" :roll:
Ozimician

#2482 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Moze se i to ekonomski izracunati, ne kazem da drzava ne treba da sufinansira linije, samo treba naci dobar balans i dobru kalkulaciju.

Sta je zapravo razlog odlaska WizzAira?
O tome takodjer treba traziti odgovor.
Sumnjam da su ih klali nekim taksama, ako ne zele da dodju ni kad se nude subvencije.

Ali ovaj argument da ce taksisti, rent a car i cheap iznajmljivaci ostati bez posla jer drzava nece da upumpava milione godisnje je u rangu one izjave "ako ne usvojimo akcize, nece nam doci IKEA". Eto i rezultat bi bio isti.

Desio se i upgrade dijaspore, raja pokupvala auta, oformila porodice i sad se daleko manje isplati putovati avionom nego ranije.
To znam iz svog kruga poznanika i prijatelja, 95% njih je prestalo da leti za BIH cim su dobili djecu (Njemacka).

Ja sam alergican kad neko kaze "to ima svugdje u svijetu" - odmah znas da je taj slabo svijeta vidio.
DaysleepeR

#2483 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ne znam kako bih opisao odustvo bilo kakvog obzira i mjere kod tebe...

Obraz, tako bih opisao, kako čovječe imaš obraza ako već ne živiš ovdje da se petljaš i miješaš i pametuješ o tome šta nama treba a šta ne treba...
moimoi

#2484 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

Opet je Njem. izgleda jedina zemlja na planeti po kojoj treba sve ravnati?!

Ne putuje samo dijaspora avionima.

A sto se dijaspore tice, mozda se vama u Njem ne isplati putovati sa djecom (mada mislim da ne misli isto dijasporac iz Minhena kao onaj iz Frankfurta). I u svakom slucaju se isplati dijaspori iz fra, niz, sve, svi, be… etc.
akcija007

#2485 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Putujem sluzbeno u Bec .
Ujutro u 06 10h a vracam se navecer u 22h , dakle isti dan
Cijena 408 eur ekononska klasa s rucnim prtljagom
ElRe

#2486 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

Sasvim ok cijena za takvo putovanje i LF aviona od skoro uvijek 95+%
giovanni008

#2487 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by giovanni008 »

Strasno, dokle ce taj Austrian drzati monopol na toj ruti i jos paprene cijene a let ne traje ni sat vremena.

akcija007 wrote: 17/10/2023 19:10 Putujem sluzbeno u Bec .
Ujutro u 06 10h a vracam se navecer u 22h , dakle isti dan
Cijena 408 eur ekononska klasa s rucnim prtljagom
yoda82

#2488 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

¸

Pa nije niko rekao da svaki grad treba imati svoj aerodrom, ali da ni jedan aerodrom u državi nema LLC linije :roll:
Nije ni rečeno, uvedite nam 200 linija pa 10 eura i sve to subvencirajte, ali pored otvaranja mogućnosti dolaska turista, postoji i nešto što se zove kvalitet života. Siguran sam da npr. iz Bavarske možeš gdje hoćeš otići vozom, što ja iz Sarajeva ne mogu ni pomisliti.
Osim toga ne znam kako misliš da za dva sata dođemo do bilo kojeg aerodroma u regiji. Pa iz Sarajeva je upitno možeš li do Tuzle doći za dva sata, a ne do nekih regionalnih aerodroma, da ne pominjem da se radi o drugim državama i da treba preći i granicu.
I definitivno prostor Balakana ne možeš ni po kojem parametru osim površine i broja stanovnika porediti sa Bavarskom. Ja se npr. iz Banjaluke u Sarajevo ne mogu vratiti iza 16:00 jer nema autobusa, za aerodrom u Tuzli moram platiti prevoz od 110 KM jer ne mogu drugačije otići tamo...a ti govoriš o dolasku za dva sata do regionalnih aerodroma :roll:
Ozimician

#2489 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

yoda82 wrote: 18/10/2023 08:04

¸

Pa nije niko rekao da svaki grad treba imati svoj aerodrom, ali da ni jedan aerodrom u državi nema LLC linije :roll:
Nije ni rečeno, uvedite nam 200 linija pa 10 eura i sve to subvencirajte, ali pored otvaranja mogućnosti dolaska turista, postoji i nešto što se zove kvalitet života. Siguran sam da npr. iz Bavarske možeš gdje hoćeš otići vozom, što ja iz Sarajeva ne mogu ni pomisliti.
Osim toga ne znam kako misliš da za dva sata dođemo do bilo kojeg aerodroma u regiji. Pa iz Sarajeva je upitno možeš li do Tuzle doći za dva sata, a ne do nekih regionalnih aerodroma, da ne pominjem da se radi o drugim državama i da treba preći i granicu.
I definitivno prostor Balakana ne možeš ni po kojem parametru osim površine i broja stanovnika porediti sa Bavarskom. Ja se npr. iz Banjaluke u Sarajevo ne mogu vratiti iza 16:00 jer nema autobusa, za aerodrom u Tuzli moram platiti prevoz od 110 KM jer ne mogu drugačije otići tamo...a ti govoriš o dolasku za dva sata do regionalnih aerodroma :roll:
Pa nisam ni rekao iz Sarajeva da mozes, ali iz vecine BiH mozes, Banja Luka, Tuzla, Mostar.

Naravno da postoji voz, ali s minimalno jednim presjedanjem i cijenom koja je slicna toj cijeni tvog transfera do Tuzle.
(s tim da ces ti s tim direktnim transferom stici mnogo prije mene, jer ja imam presjedanje u Minhenu i cekanje voza)

Pitaj nekoga za iskustva ko je letio na Frankfurt Hahn aerodrom, kako mu je bilo sa transferima dalje...
yoda82

#2490 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

E sad ako je cijena u Njemačkoj i u BiH ista/slična, znači da to realno mene košta bar 2-3 puta više, obzirom na razliku u standardu.
Osim toga, ja ovdje pričam o glavnom gradu jedne država iz koje ponavljam ne možeš nigdje relativno jeftino otići, a ne o nekoj periferiji ili nekom malom gradiću.
U stvari iz Sarajeva direktno nemožeš skoro nigdje otići avionom bez obzira na cijenu.

Da ponovimo:

Zagreb ima 59 linija;
Beograd ima 111 linija;
Podgorica 35 linija;
Skoplje 47 linija;
Priština 29 linija;
Tirana 97 linija.

Sarajevo 26...

I još na kraju to uporediš sa aerodromima sa kojih imaš bezbroj letova...
chino

#2491 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by chino »

Ma jednostavno ocito se sve radi da se aerodrom stavi pod koncesiju. A sto se mene tice to cim prije, samo da dobijemo letove
akcija007

#2492 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Sarajevo Bec Sarajevo
Polazak 06 10
Povratak 22 05
A 320 skoro sve puno. Mozda par slobodnih sjedista da je bilo.
U Becu je preko 95 % aviona otislo u transfer, nas samo par je izaslo u Becu.
Tvrtko II Kotromanić

#2493 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

uvijek je haman pun 95-100% avion za Bec
za Zagreb zna bit poluprazan
Bloo
Globalna šefica

#2494 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 17/10/2023 15:08 Zavisi gdje zivis u Bavarskoj, ali u vecini slucajeva ce ti trebati 2h ili cak vise (i to odlicnim njemackim putevima) da dodjes do prvog LCC aerodroma (onaj ko zivi u Münchenu treba mu 1h sigurno).
Nirnberški...
Bloo
Globalna šefica

#2495 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 17/10/2023 15:27 o znam iz svog kruga poznanika i prijatelja, 95% njih je prestalo da leti za BIH cim su dobili djecu (Njemacka).
I šta sad se neko javi i kaže da je iz njegovog kruga poznanika koji su dopbili djecu, većina sada leti avionom jer je brže i praktičnije?

Golube forumski. :D
Ozimician

#2497 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 18/10/2023 23:47
Ozimician wrote: 17/10/2023 15:27 o znam iz svog kruga poznanika i prijatelja, 95% njih je prestalo da leti za BIH cim su dobili djecu (Njemacka).
I šta sad se neko javi i kaže da je iz njegovog kruga poznanika koji su dopbili djecu, većina sada leti avionom jer je brže i praktičnije?

Golube forumski. :D
Zato i postoji forum, da se razmjenjuju misljenja.

Moje iskustvo je drugacije i to iz vise razloga:
- Kad su feriji, cijene avionskih karata idu u nebo (sa svim vrstama prevoznika), a ljudi sa djecom planiraju odmor spram toga
- Takodjer i kad nisu feriji, npr. 4 avionske karte su dosta veci trosak nego voznja autom
- Ljudi s djecom nose dosta stvari, tako da LCC sa standardnim prtljagom nije usteda
- Nemaju na Zapadu svi aerodrom ispred nosa (kako se ovdje predstavlja), a ti transferi od/do aerodroma i u DE i u BIH i cekanje na aerodromu eliminisu podobro i tu prednost vremenske ustede, a prakticnosti svakako. Mislim, ljudi su ovog ljeta iz Svedske masovno dolazili s autima, o cemu pricamo. :-)
ElRe

#2498 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, izdala je, 19. 10. 2023. godine, avio-operatoru „ToMontenegro“ iz Crne Gore odobrenje za obavljanje operacija između BiH i Nizozemske, odnosno BiH i Turske.

Letovi između BiH i Nizozemske odvijat će se sa aerodroma u Tuzli i Mastrihtu, a između BiH i Turske sa aerodroma u Tuzli i Istanbulu.

Direkciji za civlno zrakoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. 10. 2023. godine sa molbom za dezignaciju operatora „ToMontenegro“ za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU. BHDCA je u ponedjeljak 9. 10. 2023. uputila službeni zahtjev zrakoplovnim vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u koje je operator „ToMontenegro“ namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru „ToMontenegro“.

BHDCA je, do sada, a pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora - Nizozemske i Turske na osnovu kojih su i izdata odobrenja BHDCA. Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga.
SmokingMan

#2499 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by SmokingMan »

Ima li kakve nade za neki low cost do Alemnije? :D
izvrsni direktor

#2500 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Ozimician wrote: 19/10/2023 07:56Mislim, ljudi su ovog ljeta iz Svedske masovno dolazili s autima, o cemu pricamo. :-)
Vjerujem ti. Umjesto sto avionom, oni sjedu u auto i dodju na tri dana u bosnu jer im se vise isplati nego avionom
Post Reply