Neredi u Francuskoj
- Ludzak
#2476 Re: Neredi u Francuskoj
Svaki manjinski narod je bio ugnjatavan od vecine. Tako u hrišcanskom svijetu imas gdje ugnjatavaju muslimane. I u muslimanskom gdje ugnjatavaju ove druge. Religije nisu stvarane da bi bio mir u svijetu, vec da se narodi razdvajaju. Bas kao i nacije.
- exliberal-ex
#2477 Re: Neredi u Francuskoj
Trudo nekad bas usere sa svojom politickom korektnoscu ali ako ces birat izmedju njega ili drugih onda nije tesko .
-
MUNAFIK
#2478 Re: Neredi u Francuskoj
Ne, receno je da bi muslimani nesto radili samo da mogu i da su vecina, ja sam dao primjer BiH gdje cak u najcrnjim vremenima muslimani NISU TO RADILI... Vrlo konkretan primjer tolerancije.Bloo wrote: ↑31/10/2020 14:31A tema je Francuska.
Barem onda povuci neku paralelu da ne idemo u off topic.
U Francuskoj muslimani nisu vecina i u najmracnijim trenucima karikaturnih napada na svoje svetinje, iz svoje miroljubivosti i toleranije nisu se svetili ?
Ali jesu, ali to je djelo pojedinaca a ne citave grupacije muslimana u Francuskoj.
Tako da je ovdje tesko.
Kada je viktimizacija u pitanju onda su svi jedno, a kada su zlodjela u pitanju onda su to ekstremni pojedinci?
A naravno da su za zlodjela odgovorni pojedinci, jer da nije tako onda bi vec bio jedan veliki i gadan rat i niko od muslimana ne bi osudio nasilje...
Ovdje se prave dvije greske, prvo pokusava se incident pojedinca prikaciti kao odgovornost cijele grupe u ovom slucsju muslimana, a druga pokusava se zanemariti cijeli historijski kontekst i cjelokupan socijoloski trenutak sa svim uzrocima i posljedicama.
To jednostavno ne ide tako, danasnji trenutak u kojem se Francuska nalazi je uveliko rezultat mnogobrojnih zlodjela i svakodnevnog odnosa prema donedavnim robovima...
Ovdje je ocito cilj da se odnosi muslimana i ostatka francuskog drustva zaostre neko ocito ima interes u takvim razvoju situacije.
-
Škobo Habu
#2479 Re: Neredi u Francuskoj
Ovisno kako gledaš. Civilizacijski krug se konstantno kreće.saint_mirad wrote: ↑31/10/2020 13:08
Muslimanska tolerancija se vidi u zemljama gde su većina kroz odnose prema ženama, pederima, ateistima..
Na Zapadu su 'tolerantni' jer za sad ih nema dovoljno i ne smiju nametati svoje. To ti je cela istina oko religije mira.
Kada su pederastija i homoseksualizam u muslimanskim zemljama bili nešto posve prihvatljivo (Otomansko Carstvo), za to vrijeme su po Francuskoj homoseksualce javno linčovali.
Tolerancija danas ima dosta jalovo značenje. Imaš Poljsku u kojoj su klasični kato-talibani na vlasti, pa niko u EU ne prijeti Poljskoj da će je izbaciti iz unije.
Problem muslimana u Francuskoj ima mnogo dublje korijenje od aktuelnog islamskog ekstremizma. Od demonstracija protiv rata u Alžiru, koje su krvavo ugušene na pariškim ulicama, koje sama država i dalje poriče, preko arapskih vojnika koji su krvarili za Francusku tokom WW II kojima su tek decenijama poslije priznata prava kao pripadnicima oružanih formacija, pa sve do problema diskrimincije i rasizma.
- refffko
#2480 Re: Neredi u Francuskoj
Francuska ima demokratsko uredjenjene i kao takva moze da radi sta zeli. Kome se ne svidja, neka ne zivi tamo.Palmalma wrote: ↑30/10/2020 19:06Što stalno porediti Francusku sa Saudijskom Arabijom?
Sudija Nema demokratsko uređenje niti tome koliko znam teži.
To kao da pitaš kakva su prava za druge religije u državi Vatikan.
P.S. a kako izgleda demokratija u Francuskoj - pitaj Rome iz njihovog iskustva u zadnjem desetljeću. A pazi, Francuska je demokratija.
Zasto imigranti hrle u Europu, ako im ne odgovsra demokratija i sloboda govora? Idi brate u Saudiju, tamo neces imati ovih problema.
-
MUNAFIK
#2481 Re: Neredi u Francuskoj
Zasto imigranti hrle u Europu.refffko wrote: ↑31/10/2020 15:27Francuska ima demokratsko uredjenjene i kao takva moze da radi sta zeli. Kome se ne svidja, neka ne zivi tamo.Palmalma wrote: ↑30/10/2020 19:06Što stalno porediti Francusku sa Saudijskom Arabijom?
P.S. a kako izgleda demokratija u Francuskoj - pitaj Rome iz njihovog iskustva u zadnjem desetljeću. A pazi, Francuska je demokratija.
Zasto imigranti hrle u Europu, ako im ne odgovsra demokratija i sloboda govora? Idi brate u Saudiju, tamo neces imati ovih problema.
Mozda zato sto su vodece zemlje na evropskom kontinentu svoje 'blagostanje' uveliko dostigli na patnji ljudi u zemljama iz kojih sad imigranti dolaze.
- BrziGonzales
#2482 Re: Neredi u Francuskoj
Onda se treba razdvojiti i svak svojim poslom, zar ne?
- refffko
#2483 Re: Neredi u Francuskoj
Ili pak na tome sto su se obrazivali, ulagali u tehnologije i znanje, sto nisu stancali po 10 djece, nego isli na fakultete, sto se ne uzdaju u religijske bajkice, nego teze napredku i razvoju?MUNAFIK wrote: ↑31/10/2020 15:33Zasto imigranti hrle u Europu.refffko wrote: ↑31/10/2020 15:27Francuska ima demokratsko uredjenjene i kao takva moze da radi sta zeli. Kome se ne svidja, neka ne zivi tamo.Palmalma wrote: ↑30/10/2020 19:06
Što stalno porediti Francusku sa Saudijskom Arabijom?
Mozda zato sto su vodece zemlje na evropskom kontinentu svoje 'blagostanje' uveliko dostigli na patnji ljudi u zemljama iz kojih sad imigranti dolaze.
- exliberal-ex
#2484 Re: Neredi u Francuskoj
Ovdje se sukobljavaju mnogi problemi, od politickih do vjerskih.
Sama Francuska je poznata kao drzava koja je raskinula sa vjerom davno, sto neznaci da njeni gradjani nemogu i nisu vjernici.
Katolicanstvo se dugo borilo protiv toga ali je na kraju prihvatilo da nije vise snaga koja kontrolise i namece stil i nacin zivota.
Sa druge strane u zadnjih 50-100 godina je doslo do pojave i sirenja islama na tlu evrope ( ulaskom ekonomskih i politickih imigranata koje je Francuska pozvala ili prihvatila kad su oni trazili)
Mnogi od tih imigranata su ok da zive na zapadu jer im daje bolju ekonomsku sigurnost ali mnogi jos uvijek nisu i nece da prihvate da se njihova vjera tretira na isti nacin kao i ostale, sto znaci mali ili nikakav uticaj na drustveni zivot, otvorena mogucnost drugima da je ismijavaju ili kritikuju na bilo koji nacin kao sto je i slucaj sa ostalim vjerskim institucijama.
Na sve to dodaj manjak integracije sto je dijelom greska drzave koja nije radila na tome da se samo Francusko drustvo modernizuje u tom smislu tj da prihvati sve te imigrante ali ne samo kao jeftinu prljavu radnu snagu nego kao ravnopravne gradjane a dijelom greska samih imigranatakoji nisu htjeli da se prilagode novim sredinama i sad imas perfekni mix od problema ( sto se isto moze vidjet i u Engleskoj sa imigrantima iz Pakistana ili Njemackoj i turcima).
Ja sam napisao prije par stranica kako je kod mene u Torontu u jednom dijelu ( mi ga zvemo little Kabul jer je ogroman broj afganistanaca tu ali ne samo i njih) trazeno da se djeca razdvoje u posebne razrede ( nemogu muska djeca sa zenskom) pa kad je to odbijeno trazili su da curice sjede pozadi kad imaju period jer su "prljave" i kad je to odbijeno onda su digli frku da su njhova vjerska prava ugrozena.
Znam licno par kanadjana koji su otvoreno poceli da pljuju po muslimanima jer "mi smo ih primili dali im ista prava a oni sad hoce da uvedu sheira law".
Posto smo sad postali manje vise globalno drustvo pocele su kritike iz zemalja koje su islamske po uredjenjima po evropi i americi sto je probudilo otvoreni nacionalizam pa je odgovoreno sa kontra kritikama "sta nas kritikujete pogledajte svoje drzave, kad i mi budemo imali ista prava kao muslimani u eu onda se javite"....kao sto vidimo i na ovoj raspravi, neko bi prosirio ovaj slucaj na ostale drzave neko bi ostavio samo na Francuskoj.
Gdje je rijesenje...
Tesko je odgovorit , ja kao neko ko nije vjernik bi pozvao muslimane da naprave reformu drustva i da modernizuju islam ...da ga prilagode 21 vijeku ali to je po nekim automatski bogohuljenje.
Neko ce reci sto se zapad neprilagodi ali sa druge strane vrlo dobro znamo da bi onda u nekom blizem vremenskom periodu trazeno da se uvedu islamski zakoni sto automatski pobija zapadnjacke vrijednosti.
Sama Francuska je poznata kao drzava koja je raskinula sa vjerom davno, sto neznaci da njeni gradjani nemogu i nisu vjernici.
Katolicanstvo se dugo borilo protiv toga ali je na kraju prihvatilo da nije vise snaga koja kontrolise i namece stil i nacin zivota.
Sa druge strane u zadnjih 50-100 godina je doslo do pojave i sirenja islama na tlu evrope ( ulaskom ekonomskih i politickih imigranata koje je Francuska pozvala ili prihvatila kad su oni trazili)
Mnogi od tih imigranata su ok da zive na zapadu jer im daje bolju ekonomsku sigurnost ali mnogi jos uvijek nisu i nece da prihvate da se njihova vjera tretira na isti nacin kao i ostale, sto znaci mali ili nikakav uticaj na drustveni zivot, otvorena mogucnost drugima da je ismijavaju ili kritikuju na bilo koji nacin kao sto je i slucaj sa ostalim vjerskim institucijama.
Na sve to dodaj manjak integracije sto je dijelom greska drzave koja nije radila na tome da se samo Francusko drustvo modernizuje u tom smislu tj da prihvati sve te imigrante ali ne samo kao jeftinu prljavu radnu snagu nego kao ravnopravne gradjane a dijelom greska samih imigranatakoji nisu htjeli da se prilagode novim sredinama i sad imas perfekni mix od problema ( sto se isto moze vidjet i u Engleskoj sa imigrantima iz Pakistana ili Njemackoj i turcima).
Ja sam napisao prije par stranica kako je kod mene u Torontu u jednom dijelu ( mi ga zvemo little Kabul jer je ogroman broj afganistanaca tu ali ne samo i njih) trazeno da se djeca razdvoje u posebne razrede ( nemogu muska djeca sa zenskom) pa kad je to odbijeno trazili su da curice sjede pozadi kad imaju period jer su "prljave" i kad je to odbijeno onda su digli frku da su njhova vjerska prava ugrozena.
Znam licno par kanadjana koji su otvoreno poceli da pljuju po muslimanima jer "mi smo ih primili dali im ista prava a oni sad hoce da uvedu sheira law".
Posto smo sad postali manje vise globalno drustvo pocele su kritike iz zemalja koje su islamske po uredjenjima po evropi i americi sto je probudilo otvoreni nacionalizam pa je odgovoreno sa kontra kritikama "sta nas kritikujete pogledajte svoje drzave, kad i mi budemo imali ista prava kao muslimani u eu onda se javite"....kao sto vidimo i na ovoj raspravi, neko bi prosirio ovaj slucaj na ostale drzave neko bi ostavio samo na Francuskoj.
Gdje je rijesenje...
Tesko je odgovorit , ja kao neko ko nije vjernik bi pozvao muslimane da naprave reformu drustva i da modernizuju islam ...da ga prilagode 21 vijeku ali to je po nekim automatski bogohuljenje.
Neko ce reci sto se zapad neprilagodi ali sa druge strane vrlo dobro znamo da bi onda u nekom blizem vremenskom periodu trazeno da se uvedu islamski zakoni sto automatski pobija zapadnjacke vrijednosti.
-
Benjo34
#2485 Re: Neredi u Francuskoj
Najjači su mi ovi što pišu npr neka idu u Afganistan, Libiju, tamo mogu sjeckati ruke noge, glave, a ne zapita se da li su možda Francuzi uradili nešto po pitanju toga da te muslimanske države budu nefunkcionalne. Primjetio sam da se to nažalost najviše čuje od srba koji su se tobože branili od islamista i bili na braniku od Europe. Fuj
-
MUNAFIK
#2486 Re: Neredi u Francuskoj
Kakve gluposti... Sta canje djece i odlazak na fakuktet... Religijske bajke... Sta ti pises opste...refffko wrote: ↑31/10/2020 15:44Ili pak na tome sto su se obrazivali, ulagali u tehnologije i znanje, sto nisu stancali po 10 djece, nego isli na fakultete, sto se ne uzdaju u religijske bajkice, nego teze napredku i razvoju?
Da obrazovali su se, ali su na veliku zalost porobili i opljackali i dan danas pljackaju narode Afrike i mnoge istocne zemlje...
Necemo se pravit ludi...
- Haris.ba
#2487 Re: Neredi u Francuskoj
Dokle smo? Jesu pocele bijele trake oko ruke?
-
smijesni_ste
#2488 Re: Neredi u Francuskoj
Ne, trenutno smo kod odsijecanja glava od strane 'ugroženih'
Last edited by smijesni_ste on 31/10/2020 17:28, edited 1 time in total.
-
Benjo34
#2489 Re: Neredi u Francuskoj
Postaje odvratno sve ovo čitati i kakve bljuvotine se ovdje pišu. Mislio sam da nam komšije nisu toliko islamofobične ali ovaj forum je čist dokaz da jesu, i to više nego drugi.
Niko od muslimana neće podržati klanje drugih, niti će iko normalan podržati neko protjerivanje i ubijanje muslimana. Ljudi u muslimanskim zemljama protestvuju protiv karikatura, imaju pravo iskazivati nezadovoljstvo, ili je to samo za francuze i europljane rezervisano? Većina tih doseljenika, muslimana, su završili u EU, upravo zbog toga što im je EU rasturila države, pljačkala ih i pljačka i dan danas. Niti su nevini ovi što kolju jer jel, kolju, niti je francuska država nevina jer je to isto radila zadnjih 500 godina po muslimanskim državama.
Komšijama je drago vidjeti ovo, jer se sokole, misle da bi mogli ponovo, kao devedesetih, "braniti kršćansku europu" a ne shvataju da su i sami, gori od srednjovjekovnih barbara.
Niko od muslimana neće podržati klanje drugih, niti će iko normalan podržati neko protjerivanje i ubijanje muslimana. Ljudi u muslimanskim zemljama protestvuju protiv karikatura, imaju pravo iskazivati nezadovoljstvo, ili je to samo za francuze i europljane rezervisano? Većina tih doseljenika, muslimana, su završili u EU, upravo zbog toga što im je EU rasturila države, pljačkala ih i pljačka i dan danas. Niti su nevini ovi što kolju jer jel, kolju, niti je francuska država nevina jer je to isto radila zadnjih 500 godina po muslimanskim državama.
Komšijama je drago vidjeti ovo, jer se sokole, misle da bi mogli ponovo, kao devedesetih, "braniti kršćansku europu" a ne shvataju da su i sami, gori od srednjovjekovnih barbara.
- dalmatinka
#2490 Re: Neredi u Francuskoj
U međuvremenu - još jedan napad.
-
smijesni_ste
#2491 Re: Neredi u Francuskoj
Žali se na islamofobiju, a Srbe naziva barbarima.
Pravi materijal za neki meme
Welcome to klix.ba
Pravi materijal za neki meme
Welcome to klix.ba
- Bloo
- Globalna šefica
#2492 Re: Neredi u Francuskoj
Benjo34 wrote: ↑31/10/2020 17:27 Postaje odvratno sve ovo čitati i kakve bljuvotine se ovdje pišu. Mislio sam da nam komšije nisu toliko islamofobične ali ovaj forum je čist dokaz da jesu, i to više nego drugi.
Ovo su radikali kao sto i sam clanak navodi.U pakistanskom gradu Lahore je otprilike 10.000 sljedbenika radikalne islamske stranke Tehreek-e-Labbaik izašlo na ulice skandirajući slogane i noseći transparente.
"Za bogohuljenje postoji samo jedna kazna", vikao je Khadim Hussain Rizvi koji je vodio marš, dok su prisutni odgovarali: “Odrubljivanje glave! Odrubljivanje glave!“, piše britanski Guardian.
E sad, opet dolazimo do sumanutog vrĆenja u krug sa ovakvim premisama.
Ovo su radikali, ne predstavljaju sve muslimane.
Svi muslimani su uvrijeđeni (jer znamo osjećanja svih muslimana), ali neki uvrijeđenost ne iskazuju na ovakve nacine ili gore.
ISto tako, CH karikarturista ne predstavlja sve Francuze, Francusku niti njen zvanicni stav prema islamu (Francuzi islamske vjeroispovijesti su ministri i ostale civije u vladi).
CH sa naslovnicama koje vrijedaju krscanstvo nije izazvao world wide dramu jer kada pogledamo širu sliku, CH je nebitna novina. Karikature su stav autora koji u tom momentu interpretira ono sto vidi u svijetu i to je iskljuivo njegovo misljenje na koje ima pravo kao pojedinac. Bila je i karikatura koja se bavila silovanim ženama u BiH i četnicima...ne sjećam se neke velike drame ni na forumu ni na portalima....Zasto?
Ako cemo se vracati i vracati u proslost da trazimo razloge za sadasnje stanje, koji je razlog sranja u BiH? PRosli rat, II. svjetski, AU, Osmanilije? Rat se zavrsio ima par desetljeca...mi smo u sranju.
Ako pogledamo neke od najsiromasnijih zemalja svijeta, vidimo da osim tereta kolonijalizma, nose i teret nesposobnosti i vlastite uprave, korupcije i zapravo svega sto i mi imamo, unatoc bogatstvu prirodnih resursa. Nekima se predvida vrtoglavi rast BDP-a naravno i potencijalni razvoj, ali sta raditi kada ti je zemlja okovana u diktaturu, bezvlasce, korupciju...kriviti kolonizatore do kraja vremena?
Mozemo pogledati i zemlje koje su bile pod ruskom čizmom (neke su u EU, neke nisu) - korupcija, siromastvo...dosta njih se seli u Njemacku naravno...da li je njima Rusija kriva ili pak njihova vlastita drzava?
-
statixx
#2493 Re: Neredi u Francuskoj
Sve neka historijska nepravda, blagostanje u EU i ostali izgovori. A blagostanje u gulfskom zaljevu daleko vece, plus nema muslimana po Mongoliji da sijeku glave. A niko ih nije satro kao Mongoli.
- Pandakonda
#2494 Re: Neredi u Francuskoj
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /201031068
Novi napad u Francuskoj: Ispred crkve sačmaricom pucao u svećenika
Jos jedan pajser
Novi napad u Francuskoj: Ispred crkve sačmaricom pucao u svećenika
Jos jedan pajser
-
VonBismarck91
#2495 Re: Neredi u Francuskoj
Yes how no - Sta je to Danska, Svedska, Njemacka ili Austrija ili hrpa drugih drzava, napravile tim dzavama na bliskom istoku....Benjo34 wrote: ↑31/10/2020 17:27 Postaje odvratno sve ovo čitati i kakve bljuvotine se ovdje pišu. Mislio sam da nam komšije nisu toliko islamofobične ali ovaj forum je čist dokaz da jesu, i to više nego drugi.
A u meduvremenu...
U Francuskoj pred crkvom iz sačmarice pucao u pravoslavnog svećenika pa pobjegao
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-f ... 26501.aspx
Da li su prema tebi i Grci krivi za trenutno stanje na blskom istoku...U FRANCUSKOM gradu Lyonu nepoznati napadač je pred crkvom Svetog Lazara iz sačmarice pucao u 52-godišnjeg svećenika Grčke pravoslavne crkve.
Prema informacijama Le Parisiena, napadač je pucao iz skraćene sačmarice te je ispalio najmanje dva hica.
Svećeniku je prva pomoć ukazana na licu mjesta, nakon čega je prebačen u bolnicu, gdje se liječnici bore za njegov život. Francuski mediji navode kako je ranjen u jetru.
Last edited by VonBismarck91 on 31/10/2020 18:32, edited 1 time in total.
-
Milenkov buraz
#2496 Re: Neredi u Francuskoj
U Francuskoj ispred crkve upucan pravoslavni svećenik, napadač u bijegu
- Bloo
- Globalna šefica
#2497 Re: Neredi u Francuskoj
Pa za stanje u Zapadnoj Aziji jesu....ako se vratimo u period p.n.e.VonBismarck91 wrote: ↑31/10/2020 18:31 Da li su prema tebi i Grci krivi za trenutno stanje na blskom istoku..
- Rothmans
#2498 Re: Neredi u Francuskoj
Nema, doduse zabranjuje se idolopoklonstvo. U hadisima je muslimanima zabranjeno slikanje zive prirodeBloo wrote: ↑31/10/2020 00:28Ispravi me ako grijesim.Rothmans wrote: ↑30/10/2020 23:56Zabranjeno jos za vrijeme Poslanika a.s. iz razloga da ne bi neko danas sutra na zid stavio sliku ili kip Muhameda i njemu se molio ,kao sto rade krscani ,jer to po islamu izvodi iz vjere.exliberal-ex wrote: ↑30/10/2020 23:22
Ja mislim da je svako fizicko prikazivanje zabranjeno...mozda grijesim.
U Kur'anu nema te zabrane, samo u hadisima.
Postoje prikazi (specificni) Poslanika.
- vazi
#2499 Re: Neredi u Francuskoj
´vaka tema a nigdje @Insomnia 
- Ludzak
#2500 Re: Neredi u Francuskoj
Zato i jesu nastale religije, nacije, razne kastele, stranke, itd itd. Sve u cilju razdora.