Mislim da se ne moze slika gledati crno-bijelo. Niti je smisleno biti potpuno protiv imigracije, niti je smisleno pausalno braniti/napadati sve imigrante, niti pausalno napadati ljude koji izrazavaju zabrinutost zbog broja imigranata, procesa njihove integracije, legalnog sistema, itd.
Ja sam generalno za imigraciju, za sto vise iste. Ne mislim da neko zasluzuje da zivi u bogatoj, uredjenoj, slobodnoj i mirnoj zemlji samo na osnovu mjesta rodjenja. Jednostavno smatram da svijet treba imati sto manje granica, a biti sto vise izmjesan.
No s tim recenim. Ne moze to preko noci. Ne moze ni u 100 godina. Postoji neki limit preko kojeg nekontrolisana imigracija postaje problem. Ne mozes ni stavljati imigrante (pogotovo ilegalne) ispred gradjana svoje zemlje. Znaci stani u red, pokazi se, zasluzi, integrisi se. Ljudima treba dati da rade, STO PRIJE. Znaci da legalno doprinose drustvu, makar ne znali jos muknut njemacki ili koji vec. Ljudi se stavljaju u neki limbo u kom mogu biti godinama, dobijati neki dzeparac i prodavati zjale cijeli dan. To stvara vrlo losu podlogu, u startu. Ja ne mogu vjerovat da se slucajevi za azil vuku po sudovima toliko dugo.

Normalno ako si iz Sirije, Iraka, imas prednost. Ovi ostali, stani u red.
Ako ne doprinosis u roku pola godine - NOGA. Znaci bukvalno potrpat u brod i pravac Kazablanka.
Ja sam i sam migrant, legalni, sve sam zivo po JUS-u radio, ali ne mogu reci da se a priori gnusam nelegalne imigracije. Naravno da je ne podrzavam, ali ako si vec tu, onda ti treba pokusati dati priliku za ono sto si dosao - da radis. Valjalo se odluciti na put, mislite da je to zajebancija, pjehe iz Pakistana, odakle vec, placat kojekakve barabe da te svercaju preko grane. Mogu mislit kakav tu medjunarodni kriminal radi. Ali kazem, posto mnogi znaju reci kao eto ja sam dosao legalno, ja radim, doprinosim, placam velike poreze.....za razliku od ovih jel.....ali niko da shvati da se oni ne mogu porediti s ovim ljudima uopste. Ti ako udjes nelegalno, ako boravis nelegalno, ti si u startu u OGROMNOM minusu u toj zemlji. Tesko da ces se skolovat, tesko ces postat "inzinjer" ili sta vec. Ja znam lika ovdje u Americi koji je ostao mimo dozvoljene vize, i onda godinama poslije najebao. I sad ne moze nista, ni pasos izvuc, ni ici nazad (odakle je dosao prije 25 godina). Nema ni vozacku kako treba. Izbjegava sve administrativne stvari, izbjegava policiju, itd. Ne moze ni racun u banci otvorit. Jebo taj zivot. I sad ja treba da se poredim s njim, da je nepravda sto je on tu ilegalno a ja morao sve po JUS-u. Meni zao covjeka jbt. To je jedan sasvim drugi svijet s kojim vjerujem malo ko od nas ima puno dodira, cak i animals.
Stoga imigracija da , svakako, ali sa jacom kontrolom. Jer ovo sto sad vidimo je previse kaoticno. I prije je imigracija u EU izgledala kaoticno. Previse geta, premalo prilika za zaposljenje, premala integracija. Sve donedavno su EU zemlje zamisljale imigrante kao nekog ko nikad ne moze biti Francuz, Njemac, itd. A istovremeno hoce radnu snagu....ha ne moze se sjedit na dvije stolice.