Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
_Scarlett_

#2476 Re: Migranti

Post by _Scarlett_ »

Maraschino wrote:
_Scarlett_ wrote:Druga je stvar kod ovoga iz Malija sto je spasio bebu.

Odmah je taj jedan covjek primjer kakvi su svi oni: "vidite kakvi su migranti, sram bilo svakog ko je ikada pricao nesto protiv njih".

A ako desetine njih siluju zene onda je: pa to su samo pojedinci, ne smijemo generalizirati :D
Lupas. Znaci da nema stranaca sve bi ruze cvjetale u EU.

Imam u sirem okruzenju par porodica iz Sirije. Svi dobro primljeni, svi zahvalni, ne odudaraju od sredine, ovih dana ih vidim sa nekim knjigama(valjda skola), djeca idu u skolu, niko od njih ne preza...
Super za njih i za njihovo okruzenje ako se uklope i ako nisu problematicni :thumbup:

Tu kod mene slabo ima porodica uopste, debela vecina su sami muskarci. Za razliku od ovih tvojih, ne uklapaju se uopste, ne rade, tuku se cesto, kradu, a da ne govorim o 100000 slucajeva seksualnog uznemiravanja, pipkanja.. u neke kvartove zene uopste ne izlaze vise poslije mraka (a nerado i po danu osim ako nije u grupama).

Ironija je sto je ovdje na pocetku bilo organizovano doceka za izbjeglice. "Refugees welcome" i tako. Sada to nema vise, uopste.
pirmin

#2477 Re: Migranti

Post by pirmin »

_Scarlett_ wrote:
pirmin wrote:Auu sestro, pa kod tebe se primio AfD pravo! :thumbup:
:D
Nista, uzivaj, jedan program samo za tebe:

https://youtu.be/OlF5UUBCOTI
Ups, zaboravila sam da je tebi ok generaliziranje samo protiv pojedinih naroda :D

Inace, dobro su izabrali Austrijanci na zadnjim izborima, pametno. Vjerujem da je to razlog sto si tako nervozan. Vidis da se debela vecina ljudi jednostavno ne slaze s tvojim vidjenjem a umjesto da se iskreno zapitas kako to da su migranti toliko gubili podrsku medju zapadnjacima u odnosu na prije, lakse je samo reci "ma to su svi AfD fasisti" :D
E zato bi po meni bilo super da se podjelimo ko ljudi.
Na jednu stranu vi zabrinuti a na drugu ostali pa neka se odluci ko kako hoce.

Al nista od toga jbg. :-?
Valja nam trpiti jedni druge.
triconja

#2478 Re: Migranti

Post by triconja »

_Scarlett_ wrote: Ironija je sto je ovdje na pocetku bilo organizovano doceka za izbjeglice. "Refugees welcome" i tako. Sada to nema vise, uopste.
Indoktrinacija sa obje strane, prvo ih ljevicari indoktrinirali pa onda i desnicari, a narod se ufatio ideje ko pjan plota
Image
insomnia78

#2479 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

De nama neukima i priprostima jednom za vjeke vjekova objasnite sta je to lose u desnici?
triconja

#2480 Re: Migranti

Post by triconja »

insomnia78 wrote:De nama neukima i priprostima jednom za vjeke vjekova objasnite sta je to lose u desnici?
To sto nam njihova propaganda ne pije vode i sto se moraju dobro potruditi da nam nametnu neke stvari :lol: :thumbup:
_Scarlett_

#2481 Re: Migranti

Post by _Scarlett_ »

pirmin wrote:

Imigrant bi podijelio Austriju, slatko :-D

Austrija je demokratska zemlja, bice kako odlucuje vecina.. a na zadnjim izborima su prilicno jasno rekli sta zele.

Naravno, ako ti je neugodno to, mozes se uvijek pridruziti istomisljenicima gdje god zelis preko granice.
pirmin

#2482 Re: Migranti

Post by pirmin »

_Scarlett_ wrote:
pirmin wrote:

Imigrant bi podijelio Austriju, slatko :-D

Austrija je demokratska zemlja, bice kako odlucuje vecina.. a na zadnjim izborima su prilicno jasno rekli sta zele.

Naravno, ako ti je neugodno to, mozes se uvijek pridruziti istomisljenicima gdje god zelis preko granice.
Podjelio Austriju?
Kojom logikom na to dodje, draga Munevera? :D
JThomas

#2483 Re: Migranti

Post by JThomas »

ma ovo je neko od stalnih...
jeza u ledja

#2484 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

Mislim da se ne moze slika gledati crno-bijelo. Niti je smisleno biti potpuno protiv imigracije, niti je smisleno pausalno braniti/napadati sve imigrante, niti pausalno napadati ljude koji izrazavaju zabrinutost zbog broja imigranata, procesa njihove integracije, legalnog sistema, itd.

Ja sam generalno za imigraciju, za sto vise iste. Ne mislim da neko zasluzuje da zivi u bogatoj, uredjenoj, slobodnoj i mirnoj zemlji samo na osnovu mjesta rodjenja. Jednostavno smatram da svijet treba imati sto manje granica, a biti sto vise izmjesan.

No s tim recenim. Ne moze to preko noci. Ne moze ni u 100 godina. Postoji neki limit preko kojeg nekontrolisana imigracija postaje problem. Ne mozes ni stavljati imigrante (pogotovo ilegalne) ispred gradjana svoje zemlje. Znaci stani u red, pokazi se, zasluzi, integrisi se. Ljudima treba dati da rade, STO PRIJE. Znaci da legalno doprinose drustvu, makar ne znali jos muknut njemacki ili koji vec. Ljudi se stavljaju u neki limbo u kom mogu biti godinama, dobijati neki dzeparac i prodavati zjale cijeli dan. To stvara vrlo losu podlogu, u startu. Ja ne mogu vjerovat da se slucajevi za azil vuku po sudovima toliko dugo. :-) Normalno ako si iz Sirije, Iraka, imas prednost. Ovi ostali, stani u red.
Ako ne doprinosis u roku pola godine - NOGA. Znaci bukvalno potrpat u brod i pravac Kazablanka.

Ja sam i sam migrant, legalni, sve sam zivo po JUS-u radio, ali ne mogu reci da se a priori gnusam nelegalne imigracije. Naravno da je ne podrzavam, ali ako si vec tu, onda ti treba pokusati dati priliku za ono sto si dosao - da radis. Valjalo se odluciti na put, mislite da je to zajebancija, pjehe iz Pakistana, odakle vec, placat kojekakve barabe da te svercaju preko grane. Mogu mislit kakav tu medjunarodni kriminal radi. Ali kazem, posto mnogi znaju reci kao eto ja sam dosao legalno, ja radim, doprinosim, placam velike poreze.....za razliku od ovih jel.....ali niko da shvati da se oni ne mogu porediti s ovim ljudima uopste. Ti ako udjes nelegalno, ako boravis nelegalno, ti si u startu u OGROMNOM minusu u toj zemlji. Tesko da ces se skolovat, tesko ces postat "inzinjer" ili sta vec. Ja znam lika ovdje u Americi koji je ostao mimo dozvoljene vize, i onda godinama poslije najebao. I sad ne moze nista, ni pasos izvuc, ni ici nazad (odakle je dosao prije 25 godina). Nema ni vozacku kako treba. Izbjegava sve administrativne stvari, izbjegava policiju, itd. Ne moze ni racun u banci otvorit. Jebo taj zivot. I sad ja treba da se poredim s njim, da je nepravda sto je on tu ilegalno a ja morao sve po JUS-u. Meni zao covjeka jbt. To je jedan sasvim drugi svijet s kojim vjerujem malo ko od nas ima puno dodira, cak i animals. :D

Stoga imigracija da , svakako, ali sa jacom kontrolom. Jer ovo sto sad vidimo je previse kaoticno. I prije je imigracija u EU izgledala kaoticno. Previse geta, premalo prilika za zaposljenje, premala integracija. Sve donedavno su EU zemlje zamisljale imigrante kao nekog ko nikad ne moze biti Francuz, Njemac, itd. A istovremeno hoce radnu snagu....ha ne moze se sjedit na dvije stolice.
triconja

#2485 Re: Migranti

Post by triconja »

jeza u ledja wrote: Stoga imigracija da , svakako, ali sa jacom kontrolom. Jer ovo sto sad vidimo je previse kaoticno. I prije je imigracija u EU izgledala kaoticno. Previse geta, premalo prilika za zaposljenje, premala integracija. Sve donedavno su EU zemlje zamisljale imigrante kao nekog ko nikad ne moze biti Francuz, Njemac, itd. A istovremeno hoce radnu snagu....ha ne moze se sjedit na dvije stolice.
Pa 99 % desnicara (koji nisu rasisti) ce se sloziti sa tobom u potpunosti, ali kontrole i zakoni su izgleda fasisticko naslijedje po ljevicarima, njima ne bi covjek mogo dat nacrtane ovce da cuvaju kako su sposobni :thumbup:
jeza u ledja

#2486 Re: Migranti

Post by jeza u ledja »

triconja wrote:
jeza u ledja wrote: Stoga imigracija da , svakako, ali sa jacom kontrolom. Jer ovo sto sad vidimo je previse kaoticno. I prije je imigracija u EU izgledala kaoticno. Previse geta, premalo prilika za zaposljenje, premala integracija. Sve donedavno su EU zemlje zamisljale imigrante kao nekog ko nikad ne moze biti Francuz, Njemac, itd. A istovremeno hoce radnu snagu....ha ne moze se sjedit na dvije stolice.
Pa 99 % desnicara (koji nisu rasisti) ce se sloziti sa tobom u potpunosti, ali kontrole i zakoni su izgleda fasisticko naslijedje po ljevicarima, njima ne bi covjek mogo dat nacrtane ovce da cuvaju kako su sposobni :thumbup:
Ma zato sto je najlakse trazit nekoga kog ces optuzivat za nesto. Svedes sve na najmanji zajednicki sadrzalac i hajmo.

Sva sreca da ljudi koji se stvarno bave ovime ne razmisljaju tako jednodimenzionalno.
triconja

#2487 Re: Migranti

Post by triconja »

jeza u ledja wrote:
Ma zato sto je najlakse trazit nekoga kog ces optuzivat za nesto. Svedes sve na najmanji zajednicki sadrzalac i hajmo.

Sva sreca da ljudi koji se stvarno bave ovime ne razmisljaju tako jednodimenzionalno.
Upravo, ni jedna ni druga filozofija ne valjaju i ne treba se pitati ljude koji postuju iste (ideologije bezbeli) za te stvari jer nece ispast kako treba ni u jednom slucaju. Valjda oni koji odlucuju imaju neke predispozicije da ih se ne moze tako lahko indoktrinirat kao obican narod pa mogu donosit dobre odluke koje su za dobrobit naroda te drzave :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2488 Re: Migranti

Post by _BataZiv_0809 »

jeza u ledja wrote:Mislim da se ne moze slika gledati crno-bijelo. Niti je smisleno biti potpuno protiv imigracije, niti je smisleno pausalno braniti/napadati sve imigrante, niti pausalno napadati ljude koji izrazavaju zabrinutost zbog broja imigranata, procesa njihove integracije, legalnog sistema, itd.

Ja sam generalno za imigraciju, za sto vise iste. Ne mislim da neko zasluzuje da zivi u bogatoj, uredjenoj, slobodnoj i mirnoj zemlji samo na osnovu mjesta rodjenja. Jednostavno smatram da svijet treba imati sto manje granica, a biti sto vise izmjesan.

No s tim recenim. Ne moze to preko noci. Ne moze ni u 100 godina. Postoji neki limit preko kojeg nekontrolisana imigracija postaje problem. Ne mozes ni stavljati imigrante (pogotovo ilegalne) ispred gradjana svoje zemlje. Znaci stani u red, pokazi se, zasluzi, integrisi se. Ljudima treba dati da rade, STO PRIJE. Znaci da legalno doprinose drustvu, makar ne znali jos muknut njemacki ili koji vec. Ljudi se stavljaju u neki limbo u kom mogu biti godinama, dobijati neki dzeparac i prodavati zjale cijeli dan. To stvara vrlo losu podlogu, u startu. Ja ne mogu vjerovat da se slucajevi za azil vuku po sudovima toliko dugo. :-) Normalno ako si iz Sirije, Iraka, imas prednost. Ovi ostali, stani u red.
Ako ne doprinosis u roku pola godine - NOGA. Znaci bukvalno potrpat u brod i pravac Kazablanka.

Ja sam i sam migrant, legalni, sve sam zivo po JUS-u radio, ali ne mogu reci da se a priori gnusam nelegalne imigracije. Naravno da je ne podrzavam, ali ako si vec tu, onda ti treba pokusati dati priliku za ono sto si dosao - da radis. Valjalo se odluciti na put, mislite da je to zajebancija, pjehe iz Pakistana, odakle vec, placat kojekakve barabe da te svercaju preko grane. Mogu mislit kakav tu medjunarodni kriminal radi. Ali kazem, posto mnogi znaju reci kao eto ja sam dosao legalno, ja radim, doprinosim, placam velike poreze.....za razliku od ovih jel.....ali niko da shvati da se oni ne mogu porediti s ovim ljudima uopste. Ti ako udjes nelegalno, ako boravis nelegalno, ti si u startu u OGROMNOM minusu u toj zemlji. Tesko da ces se skolovat, tesko ces postat "inzinjer" ili sta vec. Ja znam lika ovdje u Americi koji je ostao mimo dozvoljene vize, i onda godinama poslije najebao. I sad ne moze nista, ni pasos izvuc, ni ici nazad (odakle je dosao prije 25 godina). Nema ni vozacku kako treba. Izbjegava sve administrativne stvari, izbjegava policiju, itd. Ne moze ni racun u banci otvorit. Jebo taj zivot. I sad ja treba da se poredim s njim, da je nepravda sto je on tu ilegalno a ja morao sve po JUS-u. Meni zao covjeka jbt. To je jedan sasvim drugi svijet s kojim vjerujem malo ko od nas ima puno dodira, cak i animals. :D

Stoga imigracija da , svakako, ali sa jacom kontrolom. Jer ovo sto sad vidimo je previse kaoticno. I prije je imigracija u EU izgledala kaoticno. Previse geta, premalo prilika za zaposljenje, premala integracija. Sve donedavno su EU zemlje zamisljale imigrante kao nekog ko nikad ne moze biti Francuz, Njemac, itd. A istovremeno hoce radnu snagu....ha ne moze se sjedit na dvije stolice.
Dobar post.
O'zone
Globalni moderator

#2489 Re: Migranti

Post by O'zone »

triconja

#2490 Re: Migranti

Post by triconja »

Treba ih u Sarajevo i u Zenicu po koju hiljadu, ne valja samo da njiha handre :lol:
CPT

#2491 Re: Migranti

Post by CPT »

jeza u ledja wrote:Mislim da se ne moze slika gledati crno-bijelo. Niti je smisleno biti potpuno protiv imigracije, niti je smisleno pausalno braniti/napadati sve imigrante, niti pausalno napadati ljude koji izrazavaju zabrinutost zbog broja imigranata, procesa njihove integracije, legalnog sistema, itd.

Malo generalizacija, malo relativizacije i na kraju zapakujes masnicom...

Nema ova prica nikakve veze sa "legalnim" ili "ilegalnim" migrantima. Ne pravi Trump razlike medju muslimanima, crncima, .... Migranti su samo signal nazi desnicarima a migrantski status je nacin dehumanizacije ljudi.

niti je smisleno pausalno braniti/napadati sve imigrante, niti pausalno napadati ljude koji izrazavaju zabrinutost zbog broja imigranata

to ti je ona, "good people on both sides" prica

jew da su na jednoj strani fasisti al ok, detalji ....
Last edited by CPT on 01/06/2018 08:33, edited 1 time in total.
insomnia78

#2492 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

Ovo me je odusevilo
Ne mislim da neko zasluzuje da zivi u bogatoj, uredjenoj, slobodnoj i mirnoj zemlji samo na osnovu mjesta rodjenja
:lol: :lol:
Sta mislis koliko ce Njemacka ostati bogata, uredjena, slobodna i mirna ako u nju nakrkas po Afganistana?

Ljudi zapeli iz petnih zila da sebi naprave ono sto imaju i sad to trebaju podjeliti :lol:
CPT

#2493 Re: Migranti

Post by CPT »

insomnia78 wrote:Ovo me je odusevilo
Ne mislim da neko zasluzuje da zivi u bogatoj, uredjenoj, slobodnoj i mirnoj zemlji samo na osnovu mjesta rodjenja
:lol: :lol:
Sta mislis koliko ce Njemacka ostati bogata, uredjena, slobodna i mirna ako u nju nakrkas po Afganistana?

Ljudi zapeli iz petnih zila da sebi naprave ono sto imaju i sad to trebaju podjeliti :lol:
Image
Izbjeglica iz Afganistana, Qudratullah Hotak, našao je posao u Fordovoj tvornici u Kölnu

Od izbjeglica koje su u Njemačku stigle posljednjih godina iz kriznih zemalja gotovo svaki četvrti u međuvremenu ima zaposlenje, piše u četvrtak dnevnik Rheinische Post.

„U ožujku je svaki četvrti izbjeglica, koji je nakon 2015. stigao u Njemačku, imao posao. Ako se nastavi ovakvim tempom, ostvarit će se naše procjene prema kojima nakon pet godina boravka otprilike 50 posto izbjeglica ima zaposlenje, a nakon 15 godina 70 posto“, rekao je Herbert Brueckner iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) za dnevnik Rheinische Post.

On je procijenio da će do kraja godine mjesečno osam do deset tisuća izbjeglica mjesečno pronalaziti posao.

mislim da ipak Svabo zna bolje od tebe sta je za njega dobro :wink: :wink:
insomnia78

#2494 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

Impresivno. Svaki cetvrti vec za tri godine
CPT

#2495 Re: Migranti

Post by CPT »

insomnia78 wrote:Impresivno. Svaki cetvrti vec za tri godine
Jeste. Prosjecan covjek treba bar 2 godina samo da nauci jezik... A prekvalifikacija, posao, itd, id...
bluesjunior

#2496 Re: Migranti

Post by bluesjunior »

ma to je odlican rezultat - ko zna kakav je realni prosjek obrazovni/intelektualni tog svijeta što dospijeva u zapadnu Evropu...
CPT

#2497 Re: Migranti

Post by CPT »

bluesjunior wrote:
ma to je odlican rezultat - ko zna kakav je realni prosjek obrazovni/intelektualni tog svijeta što dospijeva u zapadnu Evropu...
upoznaj jednog...
Who is Steve Jobs’ Syrian immigrant father, Abdul Fattah Jandali?
Image

kad se spoji populizam i fasizam :run:
animals

#2498 Re: Migranti

Post by animals »

A ostala trojica rade budalastine po ulicama..
insomnia78

#2499 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

E cuj Jobs :lol:
bluesjunior

#2500 Re: Migranti

Post by bluesjunior »

CPT wrote:
bluesjunior wrote:
upoznaj jednog...
Who is Steve Jobs’ Syrian immigrant father, Abdul Fattah Jandali?
Image

kad se spoji populizam i fasizam :run:
ma sad možeš ti etiketirati mene onako na "ćoravo" kako god, al Jobs i prosjek ili prosječan meni baš nešto ne idu u istu rečenicu...jel smatraš da među 100000 ili zapravo i puno više ljudi bez obzira od kud dolaze mora biti obrazovni/intelektualni prosjek visok? rekoh "ko zna" a ne rekoh da je jako nizak. al ok...
Locked