Znaci, stvari se gledaju iz vizure "bosnjacki nacionalni interesi" pa se kmeci sto Srbi i Hrvati iz BiH ne podrzavaju tu politikutandmand wrote:Mislim da u glavama većine Bošnjaka nije ta neka komercijalna opcija luke - tipa Ploča. Tu se radi o strahu da se ne ostane potpuno zatvoren na osnovu iskustava iz prošloga rata. Hipotetski - neka iranski brod sa oružjem može doploviti blizu poluotoka Kleka, pa makar čamcima pretovarali tovar i na magaradima nosili dalje.Dope_Man wrote:Ma ja ba, hebo Ploce, Neum bi radio k'o Roterdam samo nikako da pocnemo gradnju pa da to i dokazemo.
To sto Neum jos nema cestu bolju od kozije staze sa ostatkom drzave (a treba samo silnih 40tak kilometara napraviti) nije bitno zasad.
Mislim da je to ta neka prikrivena istina, kakvi Roterdami i bakrači.
Gaza je Gaza ali more dobro dođe.
Pelješki most - ko koga zeza
-
dječak sa šibicama
#2476 Re: Pelješki most - ko koga zeza
-
Bodkin
#2477 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Znaci luka da moze iran dobaciti bosnjacima oruzje u slucaju rata sa srbima. Svakako ima love na bacanje. Kao da nije dolazilo u proslom ratu.Hafis wrote:Hipotetski, koliko bi nama ovdje od te robe išlotandmand wrote:Mislim da u glavama većine Bošnjaka nije ta neka komercijalna opcija luke - tipa Ploča. Tu se radi o strahu da se ne ostane potpuno zatvoren na osnovu iskustava iz prošloga rata. Hipotetski - neka iranski brod sa oružjem može doploviti blizu poluotoka Kleka, pa makar čamcima pretovarali tovar i na magaradima nosili dalje.Dope_Man wrote:Ma ja ba, hebo Ploce, Neum bi radio k'o Roterdam samo nikako da pocnemo gradnju pa da to i dokazemo.
To sto Neum jos nema cestu bolju od kozije staze sa ostatkom drzave (a treba samo silnih 40tak kilometara napraviti) nije bitno zasad.
Hrvatski scenarij nije razradjen jos
- tandmand
#2478 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Kako je bilo prošli put?Hafis wrote:Hipotetski, koliko bi nama od te robe išlotandmand wrote:Mislim da u glavama većine Bošnjaka nije ta neka komercijalna opcija luke - tipa Ploča. Tu se radi o strahu da se ne ostane potpuno zatvoren na osnovu iskustava iz prošloga rata. Hipotetski - neka iranski brod sa oružjem može doploviti blizu poluotoka Kleka, pa makar čamcima pretovarali tovar i na magaradima nosili dalje.Dope_Man wrote:Ma ja ba, hebo Ploce, Neum bi radio k'o Roterdam samo nikako da pocnemo gradnju pa da to i dokazemo.
Ali što, šta će vam - da prodajete Srbima?
- tandmand
#2479 Re: Pelješki most - ko koga zeza
De nam nacrtaj "bosanske nacionalne interese" iz ugla HDZa i SNSDa. Bar nešto ...dječak sa šibicama wrote:Znaci, stvari se gledaju iz vizure "bosnjacki nacionalni interesi" pa se kmeci sto Srbi i Hrvati iz BiH ne podrzavaju tu politikutandmand wrote:Mislim da u glavama većine Bošnjaka nije ta neka komercijalna opcija luke - tipa Ploča. Tu se radi o strahu da se ne ostane potpuno zatvoren na osnovu iskustava iz prošloga rata. Hipotetski - neka iranski brod sa oružjem može doploviti blizu poluotoka Kleka, pa makar čamcima pretovarali tovar i na magaradima nosili dalje.Dope_Man wrote:Ma ja ba, hebo Ploce, Neum bi radio k'o Roterdam samo nikako da pocnemo gradnju pa da to i dokazemo.
Mislim da je to ta neka prikrivena istina, kakvi Roterdami i bakrači.
Gaza je Gaza ali more dobro dođe.pa se malo ljude naziva ustasama, ustaskim strankama, cetnicima, dzikanima, i kao to je ta "bosanska politika" i valjda bi Hrvati iz Neuma trebali dobrovoljno preci na islam a da bi oruzje iz Irana na magaradima bilo prebaceno do Sarajeva.
-
Hafis
#2480 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nema veze šta bi s njom. Nek se para okreće.tandmand wrote:Kako je bilo prošli put?Hafis wrote:Hipotetski, koliko bi nama od te robe išlotandmand wrote: Mislim da u glavama većine Bošnjaka nije ta neka komercijalna opcija luke - tipa Ploča. Tu se radi o strahu da se ne ostane potpuno zatvoren na osnovu iskustava iz prošloga rata. Hipotetski - neka iranski brod sa oružjem može doploviti blizu poluotoka Kleka, pa makar čamcima pretovarali tovar i na magaradima nosili dalje.
Ali što, šta će vam - da prodajete Srbima?
I otkud ja znam za koju bi vam namjenu trebalo to oružje s iranskog broda...i ono baš mora biti s iranskog
- tandmand
#2481 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Pa to najviše para uši. Od Teherana teheranu.Hafis wrote:Nema veze šta bi s njom. Nek se para okreće.
I otkud ja znam za koju bi vam namjenu trebalo to oružje s iranskog broda...i ono baš mora biti s iranskog
-
dječak sa šibicama
#2482 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Opet na kraju mrske siije salju brodove oruzja, a sta je sa sultanom Erdoganom.
Bakire urgiraj.
Bakire urgiraj.
- tandmand
#2483 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Sve je bilo mirno more, Roterdam, Ploče, neisplativost, dubina mora, morfološke karakteristike ...
al se dignu nevera pri spomenu iranskog broda, ko oprženi ....
-
Hafis
#2484 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ma jok.tandmand wrote:Sve je bilo mirno more, Roterdam, Ploče, neisplativost, dubina mora, morfološke karakteristike ...
Nego, nekako mi to isuviše indikativno...otkud sad Irana u priči, kada su se valjda u ovih zadnjih 23 godine stekla neka nova prijateljstva i novi pokrovitelji.
Nekako mi to s Iranom zvuči starinski, da ne kažem deplasirano. A u ostalom tko bi normalan dopustio iranskom brodu s oružjem da se dovuče toliko duboko?
- Sanjarko
#2485 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Jarane fulate cijelu balotu. A nemam razradzen plan samo ideju. Plan strunjaci trebaju da razrade i naprave. Nemora cak biti u Neumu nego gdje i zele da prave luku radi ovog mosta. Tu negdje, mislim na Peljesac.Lincoln-Burrows wrote:
Pa ti tvrdiš da imaš neke razrađene planove ne ja,
a ja to zamišljam ovako:
Izgradi se nekakva mala luka uz poluotok Klek ali pošto nema nekih cesta i željeznica za masovni transport teret se
prekrca u drugi brod i odvede u luku Ploče i od tamo dalje po kontinentu. Isto bi vrijedilo i pri izvozu, odvedeš maline
u Ploče ondje čeka brod koji vozi u Neum i tamo opet prekrcaj na drugi brod za Italiju recimo.
- Batal
#2486 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Izgradnjom mosta Bosna ostaje bez zagarantovanog prava slobodnog izlaza na more i tačka.Hrvatskoj nije cilj spajanje svojih teritorija koje bi mogla spojiti i na mnoge načine(recimo izgradnjom tunela koji bi čak biio i jeftiija varijanta) več baš zatvaranje Bosne .Bosanac koji podržava izgradnju mosta nije ni četnik ni ustaša več budala,možda dobro plaćena i korumpirana ali ipak budala .Bodkin wrote:Imamo novo pitanje na forumu da dokazujemo patriotizam. Jesi protiv izgradnje mosta. Ako nisi najmanje si ustasa, a mozda i cetnik
PS
Baš sam ove godine namjeavao kupiti manji brod ali sad ću da razmislim,koji će mi ako sa njim ne mogu na otvoreno more bez da budem "neškodljiv" Hrvatskoj
Last edited by Batal on 01/08/2018 19:35, edited 1 time in total.
- Rampage
#2487 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ako smrdi na g**no, ako izgleda kao g**no, onda mora da je g**no.Bobi wrote:Ne prozivaj bezveze ljude na takav naćin !LBVIEW wrote:Sto je sljedece - kad uskrne Luburic, ti, onaj Miso Kovac i Crni labud cete izici iz trapa i vaspostaviti Erceg Bosnu u Sarajevu? Znas, uljudbenice, batina ima dva kraja.dječak sa šibicama wrote:Bude li Bakir puno talasao pred izbore, mogla bi se granica u Neumu vratiti na AVNOJevsku (zelena linija) umjesto sadasnje crvene linije, koju je Tudjman dogovoreio sa Izetbegovicem ali hrvatski sabor nikada nije ratificirao taj sporazum tako da su Skojevi i vrh Kleka i dalje "nedogovorena granica".
Mislim, malo informacija za one sto bi "granicu definirali".
Btw, kvariš imidž ljudima, oni se polomise da se pokažu u svom pravom obliku, iz teme u temu i iz posta u post. Ti se našao praviti pametan i osporavati im ono što zaista jesu i ono čime se ponose.
-
Bodkin
#2488 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Covjek fino objasnio sto ne tunel. I sta ce to zatvoriti sto je danas otvoreno?Batal wrote:Izgradnjom mosta Bosna ostaje bez zagarantovanog prava slobodnog izlaza na more i tačka.Hrvatskoj nije cilj spajanje svojih teritorija koje bi mogla spojiti i na mnoge načine(recimo izgradnjom tunela koji bi čak biio i jeftiija varijanta) več baš zatvaranje Bosne .Bosanac koji podržava izgradnju mosta nije ni četnik ni ustaša več budala.Bodkin wrote:Imamo novo pitanje na forumu da dokazujemo patriotizam. Jesi protiv izgradnje mosta. Ako nisi najmanje si ustasa, a mozda i cetnik
PS
Baš sam ove godine namjeavao kupiti manji brod ali sad ću da razmislim,koji će mi ako sa njim ne mogu na otvoreno morebez da budem "neškodljiv" Hrvatskoj
- Sanjarko
#2489 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Puno ideja za oruzja i slicne opasne stvari ima pa zato nikad nista nisam dao, iz straha da ljude ne ubijaju sa njima, jos mi na svu tu muku sto nisam nista dao pristali ljudi sa omalozavanjem, ismijavanjem i slicno. Ima tu i dobrih ideja. Recimo moguca energija dobijena iz munja itd.Humljanin wrote:Vizionar 1985 wrote:Ja kazem necu sta itd. Ako ko bilo kada htjedne sta itd., mozda i razmislim pa dam sve, a neko ce pronaci sve ako nepropadne jer su vec sveske stare deceniju.
Jebiga kralju... Pričaš stalno o nekim svojim ekspertizama i o svom vizionarstvu a neces da ponudis ljudima uvid u tvoje vizije
Haj onda bar u nekim kratkim crtama da znamo o ćemu uopće pričamo?
Ne kazem da bi ideje radile jer su ipak samo teorija.
- manijak1
#2490 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Jah , šupljara od uljara
BTW , ja sum Balia
- Lincoln-Burrows
#2491 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Jeli to jedna od tvojih ideja?Vizionar 1985 wrote: Recimo moguca energija dobijena iz munja itd.
Baš mi je čudno kako se to nije netko prije sjetio.
- It_is_a_Leclerc
#2492 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Presmiješno je ovo propinjanje bošnjačkih političara i otvaranje frontova s kim god stignu oko doslovno najnebitnijeg pitanja ikad.
Loženje sa Pelješkim mostom je nova Revizija, Sutorina i čime vas je već SDA preveslala zadnjih godina.
Podržavam izgradnju Pelješkog mosta, rasterećivanje bh. granice na jugu i poštene dobrokomšijske odnose u regiji.
Loženje sa Pelješkim mostom je nova Revizija, Sutorina i čime vas je već SDA preveslala zadnjih godina.
Podržavam izgradnju Pelješkog mosta, rasterećivanje bh. granice na jugu i poštene dobrokomšijske odnose u regiji.
- General War
#2493 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Sama premisa da granice nisu definirane i da se nikad nista ne napravi tu, je dovoljan razlog da se ospori "pravo" hrvatske na izgradnju mosta.Bodkin wrote:Covjek fino objasnio sto ne tunel. I sta ce to zatvoriti sto je danas otvoreno?Batal wrote:Izgradnjom mosta Bosna ostaje bez zagarantovanog prava slobodnog izlaza na more i tačka.Hrvatskoj nije cilj spajanje svojih teritorija koje bi mogla spojiti i na mnoge načine(recimo izgradnjom tunela koji bi čak biio i jeftiija varijanta) več baš zatvaranje Bosne .Bosanac koji podržava izgradnju mosta nije ni četnik ni ustaša več budala.Bodkin wrote:Imamo novo pitanje na forumu da dokazujemo patriotizam. Jesi protiv izgradnje mosta. Ako nisi najmanje si ustasa, a mozda i cetnik
PS
Baš sam ove godine namjeavao kupiti manji brod ali sad ću da razmislim,koji će mi ako sa njim ne mogu na otvoreno morebez da budem "neškodljiv" Hrvatskoj
Nigdje na svijetu to nebi moglo prolaziti na ovakav nacin...npr. Kinezi prave ostrvo u po okeana (nikome ne smetaju) a amerikanci kazu "nemere" to su internacionalne vode i ne priznaje se suverinitet...a ne ovo sto se BiH radi uz dozvolu satelita iz Bih.
-
Hafis
#2494 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Još od samostalnosti Hrvatske postoji ideja prometnog povezivanja juga zemlje, kada se nije ni pretpostavljalo da bi bilo nekih ''problema'' oko toga. Mnogo prije sastajanja Alije i Franje na tu temu.Batal wrote: Hrvatskoj nije cilj spajanje svojih teritorija koje bi mogla spojiti i na mnoge načine(recimo izgradnjom tunela koji bi čak biio i jeftiija varijanta) več baš zatvaranje Bosne .Bosanac koji podržava izgradnju mosta nije ni četnik ni ustaša več budala.
Hrvatska da bi ispunila sve uvjete koji su joj potrebni da na sebe preuzme Shengenm, mora imati fizičku putnu povezanost cijelog svog teritorija i to je jednostavno imperativ koji mora ispuniti. I zato je i dobila financiranje od EU.
Jednosatavno život ide dalje, i oni ne mogu sebi dopustiti da budu vječni talac države koja ni sama ne zna što hoće... jer da zna, davno bi se informirala od mjerodavnih institucija i osoba što može učiniti a da ima neku zakonsku podlogu utemeljenu na međunarodnim normama i pomorskim pravima.
Ali jok, bolje je pustiti kojekakve domaće ''barbe'' i sudske vještake za saobraćaj da godinama diple gluposti i obmanjuju javnost.
Sad je ostalo još samo da se žale upravi vodovoda...prekasno je za bilo što.
Last edited by Hafis on 01/08/2018 19:45, edited 1 time in total.
- tandmand
#2495 Re: Pelješki most - ko koga zeza
A kako je to nekad bilo, pod budnim okom SAD:Hafis wrote:Ma jok.tandmand wrote:Sve je bilo mirno more, Roterdam, Ploče, neisplativost, dubina mora, morfološke karakteristike ...
Nego, nekako mi to isuviše indikativno...otkud sad Irana u priči, kada su se valjda u ovih zadnjih 23 godine stekla neka nova prijateljstva i novi pokrovitelji.
Nekako mi to s Iranom zvuči starinski, da ne kažem deplasirano. A u ostalom tko bi normalan dopustio iranskom brodu s oružjem da se dovuče toliko duboko?
Iran i americka uloga
U aprilu 1996. godine Los Angeles Times pise: "Predsjednik Clinton tajno je dao zeleno svjetlo za dopremu iranskog naoruznja za Bosnu tokom 1994. godine usprkos embargu na naoruzanje koje je izglasalo Vijece sigurnosti Ujedinjenih naroda i usprkos tome sto americka administracija javno proklamira da Teheran treba globalno izolirati kao najveceg svjetskog sponzora brojnih teroristickih skupina i akcija. Prema instrukcijama iz Bijele kuce i State Departmenta, dvojica americkih diplomata kazali su hrvatskom predsjedniku Franji Tudjmanu u aprilu 1994. godine da Sjedinjene Drzave nece prigovarati ukoliko se zapocne s isporukom oruzja preko Hrvatske za Bosnu i Hercegovinu. Cijela operacija je nastavljena do januara 1996. godine, pa cak i nakon sto je 20 hiljada americkih vojnika pocelo pristizati, kao dio mirovnih snaga, u Bosnu i Hercegovinu..."
Operacija dopreme naoruzanja bila je planirana tako da mjesecno osam aviona dovezu na tone oruzja i municije iz Irana ili da se to oruzje kupi u drugoj zemlji, ali da posiljka stigne s iranskim oznakama. S iranskim oruzjem dosli su i iranski instruktori koji su trenirali bosnjacke vojnike i borili se zajedno s njima. Americka administracija procjenjuje da je u tom dvogodisnjem procesu u BiH iz Irana stiglo oko tri do cetiri hiljade pripadnika Revolucionarne garde, a da ih je u Bosni ostalo najvise 400. Onda su svijet pocele obilaziti vijesti kako su pripadnici IFOR–a, medjunarodnih mirovnih snaga u BiH, pronasli dokaze o iranskoj prisutnosti. Petnaestog februara 1996. godine francuski su komandosi izolirali jedan teroristicki trening–centar prepun snajpera, raketa, raznih vrsta eksploziva, koji je pronadjen cak i u djecijim igrackama. Krajem mjeseca IFOR hapsi trojicu Iranaca koji su predvodili taj kamp. Treceg marta 1996. godine New York Times objavljuje kako postoje dokazi da Armija BiH salje svoje vojnike u Iran, a u tom clanku zapadnoevropski zvanicnici isticu kako se plase ideoloske indoktrinacije na bosanske vojnike vise nego sto se plase tehnickog znanja koje ce oni dobiti u Iranu, pod cim se mislilo na teroristicku obuku.
...
- General War
#2496 Re: Pelješki most - ko koga zeza
..Hoce li tako isto sa razgranicenjem sa srbijom i uzimanje hidro energetskih resursa od BiH, kako bi rasteretili i taj dio teritorije?It_is_a_Leclerc wrote:Presmiješno je ovo propinjanje bošnjačkih političara i otvaranje frontova s kim god stignu oko doslovno najnebitnijeg pitanja ikad.
- Sanjarko
#2497 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nisam protiv gradnje mosta. Moze i most luka. Ali mostom se sam muze lova od poreskih obaveznika. Kinezi su u tom poslu posrednici, proksi kako Ameri kazu.Bodkin wrote:Imamo novo pitanje na forumu da dokazujemo patriotizam. Jesi protiv izgradnje mosta. Ako nisi najmanje si ustasa, a mozda i cetnik
- Sanjarko
#2498 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Jest Tesla i drugi ali mreze pregore. Ako moja radi ne bi. Rad u vezi luke tesko da bi nasao jer ima desetine sveski.Lincoln-Burrows wrote:Jeli to jedna od tvojih ideja?Vizionar 1985 wrote: Recimo moguca energija dobijena iz munja itd.
Baš mi je čudno kako se to nije netko prije sjetio.
- General War
#2499 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Last edited by General War on 01/08/2018 19:57, edited 1 time in total.
- It_is_a_Leclerc
#2500 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Neće.General War wrote:..Hoce li tako isto sa razgranicenjem sa srbijom i uzimanje hidro energetskih resursa od BiH, kako bi rasteretili i taj dio teritorije?It_is_a_Leclerc wrote:Presmiješno je ovo propinjanje bošnjačkih političara i otvaranje frontova s kim god stignu oko doslovno najnebitnijeg pitanja ikad.
Prestanite ganjati bijele miševe svuda oko Bošnjaka. Ne pomažete. Pitanje Pelješkog mosta je pitanje povezivanja dva dijela teritorija Republike Hrvatske. Dobili smo garancije da se time neće ugrožavati pristup BiH otvorenom moru. Most će biti viši od bilo kojeg broda koji bi i u teoriji mogao uploviti u nepostojeću luku Neum.
Dajte da se više u ovoj državi krene govoriti o pravim problemima, a ne o nešto neumskog plićaka.