Uskoro će biti više ispisanih stranica, nego što ima Jugoslavena

cyprus wrote:Btw, sretno nam otvaranje 100-te stranice![]()
Uskoro će biti više ispisanih stranica, nego što ima Jugoslavena![]()
Mrtva je da ne moze biti mrtvija. A oni koji se fataju te ideje su najobicnije budale.Kaligula I wrote:...od kad se mrtvi ne žale, pogotovo ako su nam bili dragi?Altsa wrote:
nemam nista protiv jugoslavije ali ona je mrtva i zavrsena prica....ali, druškane, ideja ne može biti mrtva, mrtvi mogu biti samo njeni sljedbenici, a oni, kao što vidimo, u ovom slučaju, još nisu mrtvi
...strpi se malo, možda i dočekaš
...
Ne kontas. Boli mene sta si. Trebas biti ono kako se osjecas. Historijski razvoj dogadjaja je doveo do te situacija i ona je jedan od vecih kocnica drustva.Liska wrote:
Za ljude kao ja ne postoji kao neka odrednica bosanski Hrvat, više kao pokazatelj odakle si. Tako da oni koji hoće i žele praviti razliku, oni je prave na nivou bosanski i hercegovački Hrvat. Kod mene je nema, kao i kod većine Hrvata kad smo sami između sebe. Što se tiče poistovjećivanja sa državom a ne narodom, je li to znači da sam prije morao biti Jugosloven a sada moram biti Bosanac ili Hercegovac? Neću valjda mijenjati nacionalnost sa svakom promjenom države. Zašto ne bi bio Hrvat, ono što sam bio i u Jugoslaviji a valjao sam kad je trebalo glasati za nezavisnost. Nitko tada nije govorio da će nam oduzimati nacionalnost. U čemu je sada problem?
Ma nije to problem nek se kurci ko hoce takvih ces naci i u dijaspori i ovdjeanimals wrote:Ja razumijem , i svojim ocima vidjam svaki dan komplekse dijasporaca..
uzece audija 6, nema veze sto se uvaljuje u kredit, i sto bi mu i 4-vorka bila previse..
ali 6 je 6..da komsija crkneznam , ima i takvi puno, i to vise nego oni
kojima je svejedno sta vozi..
hoce 250 ps, malo mu 130..itd..
razumijem ja i vas dole,i sam se sjecam one prve generacije, uh sto su se ti kurcili
Ja cu ti veoma lako dokazati da se revolt odlaze slanjem paraPoint. wrote:Ti zivis tu, dijaspora ne. Ti si primoran trositi tu pare, dijaspora, toliko popljuvana, nije ali trosi. Iz cejfa ili ne, nebitno. Ali trosi, ulaze u nekretnine, prave kuce, kupuju stanove. Strani kapital vazda dobrodosao zar ne? Onda onaj lik govori kako dijaspora odlaze revolt gradjana BiH time sto salje pare rodbini pare. Pa sunce mu poljubim, odakle ovakve ideje izviru?_BataZiv_0809 wrote:Pa ako nikoga nije briga sto onda naglasavas da dijaspora ostavlja pare? Ostavljam ih i ja pa sta?Point. wrote: Bolan kakve veze ima cejf, pa dijaspora trosi pare u BiH, valjda je to poenta. Pare ostaju u drzavi. Sta ikoga briga je li ostavio pare sa cejfom ili ne. Kakvo vam je ovo nakaradno, da tako kazem, razmisljanje? Svaka drzava se bori da navuce turista da trosw pare u drzavi, samo u Bosni je to izgleda problem.
Ne kontaš ni ti mene, ali nema veze. Ni ti Nijemci iz Švicarske vjerojatno nisu odmah došli u fazu u kojoj su sada. Sve je stvar dogovora, a ne nametanja, mi smo jači i veći. Švicarska se kao država gradila dogovorom kantona i naroda. Pa se tako izgradila. I ovdje može samo tako ili će biti recept za katastrofu. Mi još nismo došli na taj nivo, nažalost. Jer ovo je samo ponavljanje priče od prije rata kako će se sve srediti, samo treba da smo svi Jugosloveni. Nikako da dođemo na nivo najmanjeg zajedničkog interesa za početak.Bodkin wrote:Ne kontas. Boli mene sta si. Trebas biti ono kako se osjecas. Historijski razvoj dogadjaja je doveo do te situacija i ona je jedan od vecih kocnica drustva.Liska wrote:
Za ljude kao ja ne postoji kao neka odrednica bosanski Hrvat, više kao pokazatelj odakle si. Tako da oni koji hoće i žele praviti razliku, oni je prave na nivou bosanski i hercegovački Hrvat. Kod mene je nema, kao i kod većine Hrvata kad smo sami između sebe. Što se tiče poistovjećivanja sa državom a ne narodom, je li to znači da sam prije morao biti Jugosloven a sada moram biti Bosanac ili Hercegovac? Neću valjda mijenjati nacionalnost sa svakom promjenom države. Zašto ne bi bio Hrvat, ono što sam bio i u Jugoslaviji a valjao sam kad je trebalo glasati za nezavisnost. Nitko tada nije govorio da će nam oduzimati nacionalnost. U čemu je sada problem?
Tebi po toj logici drzava nije bitna. Bitan ti je narod. U drzavi sa tri naroda, to je recept za katastrofu.
I svicarski njemci ne kazu da su njemci prvo i ne pitaju se sta ce biti ako im se drzava raspadne nego rade na tome da je jacaju.
Velikosrpska ubleha.cyprus wrote:Ljudi, o čemu mi pričamo? Zašto bi bio problema da ljudi imaju dvije vrste identiteta - identifikaciju sa narodom i identifikaciju sa državom? Ja u tome ne vidim problem... Ne vidim ga ni u drugom slučaju, kad se ljudi identifikuju samo sa državom... Ozbiljno, u čemu je problem? Po meni problem nastaje samo kad se ljudi identifikuju isključivo sa narodom...
Ali što ćemo sa činjenicom da je gotovo svatko ovdje u životu promijenio barem dvije države, neki i više. Sukladno tome bi trebao mijenjati identifikaciju barem nekoliko puta u životu. Ja ne vidim problem ako se identifikuješ sa svojim narodom. Bar ne moraš mijenjati identifikaciju čim se promijene okolnosti oko tebe.Sara03 wrote:Velikosrpska ubleha.cyprus wrote:Ljudi, o čemu mi pričamo? Zašto bi bio problema da ljudi imaju dvije vrste identiteta - identifikaciju sa narodom i identifikaciju sa državom? Ja u tome ne vidim problem... Ne vidim ga ni u drugom slučaju, kad se ljudi identifikuju samo sa državom... Ozbiljno, u čemu je problem? Po meni problem nastaje samo kad se ljudi identifikuju isključivo sa narodom...
Ja apsolutno nisam za nametanja. Necu ja tebi govoriti kako da se osjecasLiska wrote:Ne kontaš ni ti mene, ali nema veze. Ni ti Nijemci iz Švicarske vjerojatno nisu odmah došli u fazu u kojoj su sada. Sve je stvar dogovora, a ne nametanja, mi smo jači i veći. Švicarska se kao država gradila dogovorom kantona i naroda. Pa se tako izgradila. I ovdje može samo tako ili će biti recept za katastrofu. Mi još nismo došli na taj nivo, nažalost. Jer ovo je samo ponavljanje priče od prije rata kako će se sve srediti, samo treba da smo svi Jugosloveni. Nikako da dođemo na nivo najmanjeg zajedničkog interesa za početak.Bodkin wrote:Ne kontas. Boli mene sta si. Trebas biti ono kako se osjecas. Historijski razvoj dogadjaja je doveo do te situacija i ona je jedan od vecih kocnica drustva.Liska wrote:
Tebi po toj logici drzava nije bitna. Bitan ti je narod. U drzavi sa tri naroda, to je recept za katastrofu.
I svicarski njemci ne kazu da su njemci prvo i ne pitaju se sta ce biti ako im se drzava raspadne nego rade na tome da je jacaju.
Nije toliko nužna identifikacija, koliko osjećaj pripadnosti. Kako znamo, većina se izjašnjava kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati; no, pitanje je koliki je procenat istih, koji se makar osjećaju Bosancima i Hercegovcima? Ovdje, kako vidimo, postoji pretjerani animozitet na sam pomen termina Bosanac/Bosanka, odmah se ide na kartu degradacije, priča o nekakvim ublehama i slično.Liska wrote:Ali što ćemo sa činjenicom da je gotovo svatko ovdje u životu promijenio barem dvije države, neki i više. Sukladno tome bi trebao mijenjati identifikaciju barem nekoliko puta u životu. Ja ne vidim problem ako se identifikuješ sa svojim narodom. Bar ne moraš mijenjati identifikaciju čim se promijene okolnosti oko tebe.Sara03 wrote:Velikosrpska ubleha.cyprus wrote:Ljudi, o čemu mi pričamo? Zašto bi bio problema da ljudi imaju dvije vrste identiteta - identifikaciju sa narodom i identifikaciju sa državom? Ja u tome ne vidim problem... Ne vidim ga ni u drugom slučaju, kad se ljudi identifikuju samo sa državom... Ozbiljno, u čemu je problem? Po meni problem nastaje samo kad se ljudi identifikuju isključivo sa narodom...
Sara03 wrote: Nije toliko nužna identifikacija, koliko osjećaj pripadnosti. Kako znamo, većina se izjašnjava kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati; no, pitanje je koliki je procenat istih, koji se makar osjećaju Bosancima i Hercegovcima? Ovdje, kako vidimo, postoji pretjerani animozitet na sam pomen termina Bosanac/Bosanka, odmah se ide na kartu degradacije, priča o nekakvim ublehama i slično.
Činjenica jeste da je Bosna i Hercegovina starija od sva tri konstitutivna naroda, ona ih je iznjedrila. Dakle, govoreći o historijskom kontekstu i okolnostima, nisu Bošnjaci, Srbi i Hrvati stvorili nju, već obratno. Takav slučaj nije bio sa Jugoslavijom. Zar ne bi trebali svi, od etničkih grupa do kategorije ostali, da osjećaju pripadnost ovoj državi, ako se već ne mogu striktno identificirati sa njom?
Uljudbeni_Nositelj wrote:Jugoslavenstvo je davno prevaziđena ideja i jedna velika prevara i zlo. Pogotovo za bošnjački narod koji je najvatrenije živio tu zabludu i od nje na kraju i najviše nagrabusio. Zbog toga kanimo se jugoslavenstva i njegovih štetnih derivata kao što je "bosanstvo". Od patetične nostalgije se ne živi. Srbi i Hrvati davno skužili, kao i svi ostali narodi u okolini. Samo još glupi Bošnjak vjeruje u jugoslavenstvo i opet će ga koštati ta zabluda ne dozove li se pameti.
Stoga, u bošnjaštvu i bošnjačkoj slozi je spas!
zg1911 wrote:Je. A zaboravio si šta je bilo s jugom? Juga pa-pa. Da ne bi bilo tako i s bih?
koji k laješ odmah? udahni duboko pa pročitaj još jednom što napisah. ako ti ne ide shvatit pravac osnovna, čitanje s razumijevanjemBodkin wrote:zg1911 wrote:Je. A zaboravio si šta je bilo s jugom? Juga pa-pa. Da ne bi bilo tako i s bih?ili sa hr? Ili sa italijom? Ili sa amerikom? Glupa prica totalno. Nisi se identifikovao sa jugom jer si znao da ce se raspasti sta li
Realno, razvaljivanje Jugoslavije je najveca glupost koju su srpski i hrvatski sovinisti mogli priustiti svojim potomcima.zg1911 wrote:Je. A zaboravio si šta je bilo s jugom? Juga pa-pa. Da ne bi bilo tako i s bih?
Dada...ali nije se samo juga rapala...povukla je za sobom hiljade zivota i milione propalih ljudi da bi se dobilo sta kao alternativa?zg1911 wrote:Je. A zaboravio si šta je bilo s jugom? Juga pa-pa. Da ne bi bilo tako i s bih?
Bake, jesi to ti licnoUljudbeni_Nositelj wrote:
Stoga, u bošnjaštvu i bošnjačkoj slozi je spas!
Saro draga Bosna i Hercegovina je stara 25 godina....Sara03 wrote:
Činjenica jeste da je Bosna i Hercegovina starija od sva tri konstitutivna naroda, ona ih je iznjedrila.
Ova - da.Kejn wrote:Saro draga Bosna i Hercegovina je stara 25 godina....Sara03 wrote:
Činjenica jeste da je Bosna i Hercegovina starija od sva tri konstitutivna naroda, ona ih je iznjedrila.