kluz franjo wrote:Meni jedna stvar nije jasna.
Prije samo tri mjeseca direktor političkog savjeta GS kaže da "ŽK svojom kandidaturom pokazuje da svoje ambicije smatra važnijim od interesa BiH", da bi eventualna pobjeda ŽK na izborima izazvala krizu u državi i da je kandidatura ŽK "ostvarenje svih snova Čovića i HDZ-a".
Ambicije ŽK naziva "napoleonskim" i stavlja ga u istu ravan sa Lukašenkom.
Sada se ta ista kandidatura pozdravlja, podržava i predstavlja kao "noćna mora za Čovića i HDZ" uz moralnu po(d)uku drugim strankama da se sujete i uskostranački interesi trebaju ostaviti po strani.
Ako sada polazimo od one "da je dan pametniji od jutra", znači li to da su javne izjave date prije 3 mjeseca bile motivirane sujetom i uskostranačkim interesima direktora političkog savjeta GS-a?
Ne mogu govoriti u ime GS-a ili Emira, ali od te izjave se dosta toga iskristalisalo na političkoj sceni. Puno su jasnije i konkretnije namjere HDZ i SNSD da rasture ovu državu. Sada to više ni ne kriju, a sada je i očigledno da ztv. međunarodna zajednica nema namjeru da zaustavi novi pokušaj rasturanja ove države od strane istih aktera kao i 90tih. Osim toga, u međuvremenu su NS i SDP su jasno i nedvosmisleno dali do znanja ne žele zajednički nastup opozicije na izborima, tako da bar neko treba pokazati dozu razuma, makar to bio mali GS.
Ja sam prvi pljuvao po Komšiću i ima brdo stvari koje mu se mogu staviti na teret, a Emir je imao i lične razloge da ga ne voli. Zato mogu razumijeti da u datom momentu, uzimajući u obzir trenutne okolnosti na političkoj sceni, nije mogao podržati Komšića. Ako je i bilo sujete, valjda to što je sad GS podržao Komšića, govori da je interes države stavljen na prvo mjesto. Kao što već rekoh, GS je mogao i još može naškoditi šansama kandidata nenacionalističkih stranaka tako što bi kandidovao svog kandidata za člana predsjedništva. U ovom trenutku ipak iako najmlađa stranka ljevice, pokazuju najveći stepen političke zrelosti.