V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post Reply
Gojeni H

#2476 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Gojeni H »

Skijaš wrote:Ne vidim zašto je ovo sa Vučićem tolika tragedija kakvom je neki predstavljaju. Nije trebalo (i zato što je protiv zakona, i zato što se radilo o ukopu ljudi itd), ali nije ni neka velika šteta.
:thumbup:

I ja tako razmisljam. Evo po drugi put gledam prilog CNN-a.
Slike sa dzenaze, "sve mirno, a onda ..." - naravno u novinarskom maniru, slike Prascica kako bjezi.
Jos to provuku kao maltene otjeran bijesan pas.

Onda, govor Clinton-a. A kao slag na tortu - Cristiane Amanpour. Izvjestvala 90-ih, prikazana kao ekspert za desvanja na bosanskim prostorima, ...
a ona, razgovara s zenama koje jos uvijek nisu pronasle posmrtne ostatke svojih najmilijih.
Hvala Bogu da Ridjobradi nije morao "razmisljati" :-) o medijskoj intervenciji.
Imamo CNN! :bih:

Negativno: ORGANIZACIJA. Dzenaza se pretvorila u ruglo. Napad na Vucica. Slike rulje.

Pozitivno: Bosnjaci vise nisu zrtve kulta licnosti. Bez ikakvog "navodjenja", narod ima svoje misljenje i osjecaje.
Narod vise ne moze i nece trpjeti beskonacna ponizenja.
CNN i BBC javljaju da je "Rusija ulozila veto na pritisak Srbije" i da je to razlog sto je Prascic otjeran sa dzenaze. +/- - ipak medijska pobjeda.
Vise se potencira RAZLOG abog kojeg je Vucic otjeran nego sam cin.

:bih: :bih: :bih:
Gojeni H

#2477 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Gojeni H »

Banksy wrote: Potcjenjuješ IH.
Sve i da napad nije insceniran, Vučić je otišao u Srebrenicu očekujući i priželjkujući bar incident na kojem će jahati narednih mjeseci, zasjeniti priču o genocidu i preuzeti regionalnu ''mirotvornu'' inicijativu.
Ovo sam napisala još vruća, odmah nakon napada, ali i sad mislim isto.
Ne iskljucujem tu mogucnost. Onakve propuste u obezbjedjenju ne bi napravilo ni obezbjedjenje pokupljeno iz beogradskih teretana.

Ipak, mislim da im mesetarenja nisu uspjela. U stranim medijima se vise potencira zasto je otjeran a ne sam cin.
Crvena Tifoza

#2478 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Crvena Tifoza »

mayab wrote:
Crvena Tifoza wrote:Ličnog sam mišljenja da napad na Vučića djelimično snose odgovornost bošnjački političari. Evo mjesec dana konstantno slušamo režanje Dodika, Vučića, Šešelja i ostalih, a niko od naših političara da kaže halo smiri doživljaj i da uzvrati. Nego šute, podvili repove i lafo ignorišu. Čak nijedan od njih nije komentarisao nijednu od rezolucija koje su prošle i one koja nije prošla. Isto kao da ih se ne tiče. A narod, ko narod, trpi dok ne prekipi. Iskreno Vučića mi nije žao. Jest da je napad bio primitivan, ali drugačije se ne može sa četnicima. Meni je samo žao što se to dogodilo na dan godišnjice i kad ukopavamo nevine žrtve srpskog genocida. Takođe, nebi me ni iznenadilo da je napad bio i insceniran jer i same izjave Vučića zadnjih dana oko dolaska u Srebrenicu mogle su to nagovijestiti - tražio se povoljan akter. A kad krene jedna osoba, teško je rulju zaustaviti.
Slažem se sa napisanim, a Vučić je došao sa poteskim bremenom na ledjima u obliku onoga šta je svojevremeno pricao, dok je bio "mladi četnik", to je i spomenuo Boris Tadic dan prije kada je rekao da se Vučić treba prije svega izviniti u svoje ime zbog svojih prijašnjih postupaka i izjava!
Ja sam jučer u 15h maksuzije gledao kompletnu njegovu konferenciju za tisak, i veoma me je prijatno iznenadio njegov miran i prijateljski nastup uprkos svemu sto mu se dva sata prije desilo - pogotovo što se samo malo ranije bio oglasio Dodik svojim huškačkim izjavama punim mržnje , vjerovatno ocekujuci da će i Vučić nesto tako reci, kad ono zabi nož u ledja predsjedniku ERS :thumbup:
Dodik ko Dodik. Mislim da je njemu kraj i da je on svjestan toga. Ipak da ne dođe na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici nije mala stvar za jednog političara sa naših prostora ma kako god se on zvao. Vrijeme je da završi na smetljištu historije.
Crvena Tifoza

#2479 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Crvena Tifoza »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote: Potcjenjuješ IH.
Sve i da napad nije insceniran, Vučić je otišao u Srebrenicu očekujući i priželjkujući bar incident na kojem će jahati narednih mjeseci, zasjeniti priču o genocidu i preuzeti regionalnu ''mirotvornu'' inicijativu.
Ovo sam napisala još vruća, odmah nakon napada, ali i sad mislim isto.
Ne iskljucujem tu mogucnost. Onakve propuste u obezbjedjenju ne bi napravilo ni obezbjedjenje pokupljeno iz beogradskih teretana.

Ipak, mislim da im mesetarenja nisu uspjela. U stranim medijima se vise potencira zasto je otjeran a ne sam cin.

Ja se uopšte ne brinem za to da će nas zapadni mediji prikazati kao nekakve divljake. I njima je jasno ko je Vučić, kakvu politiku predstavlja. Nisu ga džaba Ameri s noge na nogu natjerali za vrijeme njegove zadnje posjete SAD.
Paul F.

#2480 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Paul F. »

Crvena Tifoza wrote: Ja se uopšte ne brinem za to da će nas zapadni mediji prikazati kao nekakve divljake. I njima je jasno ko je Vučić, kakvu politiku predstavlja. Nisu ga džaba Ameri s noge na nogu natjerali za vrijeme njegove zadnje posjete SAD.
Naravno. Svi su lijepo dočekani osim njega. To im na neki način i imponuje. Uostalom napadnut je moćnik okružen tjelohraniteljima...
sumirprimus

#2481 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sumirprimus »

Bakir:ja sam osramocen....bar se vidlo da bakirova u narodu ne pije ni 2%.....
vodja :D
Crvena Tifoza

#2482 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Crvena Tifoza »

I niko da kaže da je Vučić zbrisao da se nebi sastao sa Davutogluom. :D
mO k3

#2483 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by mO k3 »

Toliko kamera na dzenazi , jeli iko uhvatio napadače kamerom i identifikovao ???
Paul F.

#2484 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Paul F. »

sumirprimus wrote:Bakir:ja sam osramocen....bar se vidlo da bakirova u narodu ne pije ni 2%.....
Eki to. Ja sam konto da ga je narod izglaso. Konto sam također da ta šačica izgrednika nije mjerilo naroda. Al sad vidim da nisam u pravu nakon tvog objašnjenja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2485 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by _BataZiv_0809 »

Ne mogu vjerovati da se opravdava jucerasnja sramota :run:

Pa boni i ne bili je li vas stid? Kad Camil Durakovic kaze da je ono uradila fukara koja je vec napustila Srebrenicu, i koja nije nikog ukopavala, kad majke Srebrenice kazu da im je pogazeno dostojanstvo, kako mozete to podrzavati?

Znamo mi svi dobro ko je i sta je Vucic, ali ako je vec dosao, najveca pobjeda bi bilo docekati ga dostojanstveno, onako kako su ga docekale majke Srebrenice.
Paul F.

#2486 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Paul F. »

mO k3 wrote:Toliko kamera na dzenazi , jeli iko uhvatio napadače kamerom i identifikovao ???
Zar nije jedan uhapšen ? Treba samo da propjeva poslje dva šamara i kaže o raji sve što zna...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2487 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by JoseMujica »

Arteta wrote:
JoseMujica wrote:
Arteta wrote:Da li gdje ima spisak ko je sve izvucen iz Srebrenice zajedno sa Oricem i na kojoj je funkciji bio?
kolko se sjećam kompletan štab divizije
Imaju li gdje imena, koliko znam radi se o 20 ljudi?
Sve je otpočelo 1.3.1995. kada je tadašnji načelnik Generalštaba Armije RBIH general Enver Hadžihasanović uputio naređenje Naseru Oriću da krene put planinske kolibe kod Žepe gdje bi ga, čim se za to steknu uslovi, helikopterom prebaciti na slobodnu teritoriju. Radi „školovanja“. Hadžihasanović je na kraju svog naređenja napisao: “Na**** čekamo Vas. Bajram Mubarek Olsun.“

Orić je narednih dana uzadludno čekao svoje prebacivanje u Kakanj ili Tuzlu gdje se trebao susresti sa komandom Armije RBiH kako bi mu dali instrukcije. U kolibi u kojoj je Orić boravio skupa sa srebreničkom delegacijom uslovi su bili na niskom nivou što je otežavalo njiihovo čekanje helikopterskog leta koje im se odužilo. Zbog toga je Orić 9.5.1995. radio vezom pozvao generala Hadžihasanovića sa namjerom da ga pita o novostima za njegovo prebacivanje u Kakanj. S obzirom da Hadžihasanovića nije bilo sa sdruge strane veze javio se brigadir Ismet Alija koji mu je prenio da ostane gdje jeste jer se za let još nisu stekli uslovi.

Ipak, zbog složenosti stanja u Srebrenici, Orić se morao vratiti u ovu enklavu nakon što je nekoliko dana čekao povoljne uslove za helikopterski let za Kakanj. Orić je u Srebrenici ostao tek nešto duže od jedne sedmice kada je, ponovo, primio naređenje od generala Hadžihasanovića da on Orić, sa Ejubom Golićem i njihovom delegacijom krenu put Žepe te da 27.3.1995. budu kod Avde Palića na odredištu do podne.

Kada je Orić stigao kod Palića tamo ga je, umjesto helikoptera, čekala poruka iz Generalštaba Armije RBiH sa sljedećom sadžinom:

„Ono zbog čega je glavni iz Srebrenice tu biće realizovano u naredna 2-3 dana. meteorološki uslovi se popravljaju i nadamo se da će biti sve uredu."

S obzirom da je Orićev boravak u Žepi opet potrajao duže od 2-3 dana, Orić je 31.3.1995. napisao generalu Hadžihasanoviću kratak telegram u kojem je stajalo: „Molim Vas da mi odgovorite hoće li uskoro biti organizovano moje prebacivanje od Vas?“

S obzirom da Orić nije dobio odgovor on 4.4.1995. ponovo piše generalu Hadžihasanoviću telegram u kojem mu oštro saopštava:

„Već drugi put, po Vašem naređenju, boravim na teritoriji Žepe u planinskoj kolibi radi prebacivanja. Na ovoj lokaciji delegacija koja putuje sa mnom boravi već mjesec dana u najtežim uslovima...Molim Vas da nam u što kraćem roku odgovorite da li će naše prebacivanje biti izvršeno ili smo zaboravljeni?“

Isti dan, nakon prijema telegrama, general Hadžihasanović odgovara: „Nemate razloga da na takav način sagledate situaciju! Niste zaboravljeni, niko nije zaboravljen a ne pogotovo Vi...Pravovremeno ćemo Vas izvjestiti o vremenu leta!“

U narednih nekoliko dana Orić, Golić i članovi njihove delegacije prebačeni su u Kakanj gdje se nalazilo Istureno komandno mjesto Generalštaba Armije RBiH. Orić je po slijetanju u Kakanj prvo sreo brigadira Asima Džambasovića koji mu je, pošto su obojica bili oficiri istog ranga, skinuo svoje oficirske epolete i poklonio ih Oriću koji ih nije imao. Generalštab Armije RBiH već je imao čitav niz bezbjednjačkih informacija koje su upućivale na kriminalno ponašanje i samovolju Orića ali i Golića unutar Srebrenice te je general Hadžihasanović verbalno napao Orića čim ga je vidio.

Međutim dok se Armijska bezbjednost bavila dosjeom Orića i Golića, dok je Generalštab Armije, umjesto da pomogne, smišljao kako da kakvo - takvog Orića sačuvaju kao jedinog autoriteta koji je mogao držati jedinstvo unutar Srebrenice, za to isto vrijeme četnici su izvršili neophodna pregrupisavanja i otpočeli izvođenje operacije "Krivaja" sa krajnim cilje zauzimanja Srebrenice i Žepe.

Važno je istaći i to da su operativci Uprave vojne bezbjednosti Armije juna mjeseca 1995., hvatajući četničke vojnike i oficire u rejonu Grbavice, doznali da će Srebrenica i Žepa biti zamjenjeni za Vogošću i Ilijaš - govorili su baš onako kako je svjedočio i šef srebreničke policije Hakija Meholjić o razgovoru između njega i Alije Izetbegovića septembra 1993. kada se, uglavnom, dogovorila i cementirala podjela RBiH. Zamjena ovih teritorija bila je, nedvojbeno, dogovorena, genocid naravno nije - to je bio četnički pir koji nisu željeli da propuste kada im se pružio na tanjiru.

Dana 26.6.1995. Služba državne bezbjednosti RBiH šalje pismo generalu Rasimu Deliću u kojem ga informišu o planovima agresora i njihovom grupisanju u Srbiji radi čega se, pisala je Služba, mogu očekivati skori napadi na slobodne teritorije RBiH. Ugljen, bez ikakvog vojnog znanja jer se bavio samo špijunskim poslom i komandovanjem "Ševama", savjetuje Delića da hitno krene u operaciju deblokade Sarajeva!?
jedino ime koje sespominje je rahmetli Ejub Golić, koji je poginuo kasnije u pokušaju otvaravnja koridora za izlazak
Drinski

#2488 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Drinski »

Ovako:
1. Trebalo je donijeti drzavnicku odluku da li Vucica pozvati ili ne. Ja mislim da nije i onda se nadje diplomatski izgovor (ne bi bilo prikladno i sl.)
2. Ako se vec dozvolilo, trebalo je bolje to organizovati. Nista se tad ne smije prepustiti slucaju.
3. Desilo se, i to jeste zaista misljenje naroda kako o Vucicu tako i o Bakiru. Narod ide ispred poliicara.
4. Durakovic je dao mudru izjavu, lik je uhapsen.
5. Zajebite pricu sta ce Dodik traziti jer tu je kriv Zubac.
6. Zajebite pricu da ce povratnicima biti jos losije, jer agresori ne rade na principu reciprociteta. To moze kazati il glup covjek ili provokator.
7. Mediji, treba samo to povezivati sa Vucicevom izjavom o likvidacijama, treba iskoristiti ovu promociju. Inace, strance boli kita.
8. Sta ce komsije kazati: nista. Ljubi ubiju 100 hiljada ljudi i prave se budale.

Politicki, trebate uciti od Albanaca, oni su uvijek za dva poteza ispred Srba.
Gojeni H

#2489 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Gojeni H »

sumirprimus wrote:Bakir:ja sam osramocen....bar se vidlo da bakirova u narodu ne pije ni 2%.....
:thumbup: Neka se zamisli koliko istinskog uticaja ima u narodu.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#2490 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by emillio estevez »

Drinski wrote:Ovako:
1. Trebalo je donijeti drzavnicku odluku da li Vucica pozvati ili ne. Ja mislim da nije i onda se nadje diplomatski izgovor (ne bi bilo prikladno i sl.)
2. Ako se vec dozvolilo, trebalo je bolje to organizovati. Nista se tad ne smije prepustiti slucaju.
3. Desilo se, i to jeste zaista misljenje naroda kako o Vucicu tako i o Bakiru. Narod ide ispred poliicara.
4. Durakovic je dao mudru izjavu, lik je uhapsen.
5. Zajebite pricu sta ce Dodik traziti jer tu je kriv Zubac.
6. Zajebite pricu da ce povratnicima biti jos losije, jer agresori ne rade na principu reciprociteta. To moze kazati il glup covjek ili provokator.
7. Mediji, treba samo to povezivati sa Vucicevom izjavom o likvidacijama, treba iskoristiti ovu promociju. Inace, strance boli kita.
8. Sta ce komsije kazati: nista. Ljubi ubiju 100 hiljada ljudi i prave se budale.

1. Ne garantirati mu sigurnost.
7. Glupost vasih kvazimedija. Kakve veze ima pomirenje naroda , kada bi taj narod sutra ponovio sve. Vucic patoloski lazov je primjer politicara , pruza neiskrenu ruku pomirenja a vi bi trebali zaboraviti sve i gumicom obrisati zrtve i njegove izjave.

:bih:
Nudim financijsku pomoc osobi koja je uhapsena za navodni napad.
Hadzi Lojo

#2491 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Hadzi Lojo »

_BataZiv_0809 wrote:Ne mogu vjerovati da se opravdava jucerasnja sramota :run:

Pa boni i ne bili je li vas stid? Kad Camil Durakovic kaze da je ono uradila fukara koja je vec napustila Srebrenicu, i koja nije nikog ukopavala, kad majke Srebrenice kazu da im je pogazeno dostojanstvo, kako mozete to podrzavati?

Znamo mi svi dobro ko je i sta je Vucic, ali ako je vec dosao, najveca pobjeda bi bilo docekati ga dostojanstveno, onako kako su ga docekale majke Srebrenice.
Jebo te Durakovic i Vucic i jucersnja sramota,

Srbi evo 101 godinu slave onako gnusan atentat u Sarajevu i jos ih nije sramota i ti am dosao guslati o cojstvu i junastvu!
Na ovome se ne smije zavrsiti, sada treba bosnjacko rukovodstvo pritisnuti demonstracijama ili da rade svoje poslove ili sikter. Dosta vise pijenja krvi narodu, nije Bosna Bakir i njegova svita.
Hadzi Lojo

#2492 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Hadzi Lojo »

Holandjani u svim emisijama o Srebrenici kada govore o dogadjajima vezanim za pad Srebrenice uvijek spominju da su amerikanci imali svoga agenta na srspskoj strani. Kad nesto razmislim taj agent nije niko drugi bio do nas ljubljeni Alija, danas ga mijenja njegov ljubljeni sin Bakir.
Jebo te zivot, on ama bas nista nije ucinio da pokusa ispraviti babine greske nego samo nastavlja njegovim stopama i cini jos gore greske!
Pa on je pozvao Vucica da dodje u Sarajevo, pa stime je popljuvao sve zrtve odbrane BiH.
Paul F.

#2493 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Paul F. »

Drinski wrote: 6. Zajebite pricu da ce povratnicima biti jos losije, jer agresori ne rade na principu reciprociteta. To moze kazati il glup covjek ili provokator.
Nikako se ne slažem.
Drinski wrote: 7. Mediji, treba samo to povezivati sa Vucicevom izjavom o likvidacijama, treba iskoristiti ovu promociju. Inace, strance boli kita.
Slažem se.
Drinski wrote: 8. Sta ce komsije kazati: nista. Ljubi ubiju 100 hiljada ljudi i prave se budale.
Drinski wrote: Da ali propagandno sve iskoriste. Primjer : Dobrovoljačka.
E od njih stvarno ne bih ništa učio.
Paul F.

#2494 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Paul F. »

Drinski wrote: 6. Zajebite pricu da ce povratnicima biti jos losije, jer agresori ne rade na principu reciprociteta. To moze kazati il glup covjek ili provokator.
Nikako se ne slažem.
Drinski wrote: 7. Mediji, treba samo to povezivati sa Vucicevom izjavom o likvidacijama, treba iskoristiti ovu promociju. Inace, strance boli kita.
Slažem se.
Drinski wrote: 8. Sta ce komsije kazati: nista. Ljubi ubiju 100 hiljada ljudi i prave se budale.
Da ali propagandno sve iskoriste. Primjer : Dobrovoljačka.
Drinski wrote:Politicki, trebate uciti od Albanaca, oni su uvijek za dva poteza ispred Srba.
E od njih stvarno ne bih ništa učio.
Paul F.

#2495 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Paul F. »

Hadzi Lojo wrote:Holandjani u svim emisijama o Srebrenici kada govore o dogadjajima vezanim za pad Srebrenice uvijek spominju da su amerikanci imali svoga agenta na srspskoj strani. Kad nesto razmislim taj agent nije niko drugi bio do nas ljubljeni Alija, danas ga mijenja njegov ljubljeni sin Bakir.
Jebo te zivot, on ama bas nista nije ucinio da pokusa ispraviti babine greske nego samo nastavlja njegovim stopama i cini jos gore greske!
Pa on je pozvao Vucica da dodje u Sarajevo, pa stime je popljuvao sve zrtve odbrane BiH.
Nemoj više razmišljat, najljubaznije te molim.
mayab

#2496 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by mayab »

:lol: :lol:
Image
Drinski

#2497 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Drinski »

Za ovo sto se ne slazemo:
- povratnici. Nisu oni genocid ucinili jer je njih neko prethodno klao, tako da njihov stav nije reciprocan. Osim, ako te nije strah sta ce komsija reci.
- albanci uvijek nasucu Srbe u zadnjih 10 godina.
sunceKOtepsija

#2498 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sunceKOtepsija »

Paul F. wrote:
mO k3 wrote:Toliko kamera na dzenazi , jeli iko uhvatio napadače kamerom i identifikovao ???
Zar nije jedan uhapšen ? Treba samo da propjeva poslje dva šamara i kaže o raji sve što zna...

:lol: de ste samaraci :-)
Paul F.

#2499 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Paul F. »

Drinski wrote:Za ovo sto se ne slazemo:
- povratnici. Nisu oni genocid ucinili jer je njih neko prethodno klao, tako da njihov stav nije reciprocan. Osim, ako te nije strah sta ce komsija reci.
- albanci uvijek nasucu Srbe u zadnjih 10 godina.
- nije to ni blizu tako jednostavno. To su ljudi koji su preživjeli strahote i koji su se vratili. O njima se treba voditi računa. Kako žive. Kako spavaju. Ovakve stvari im sigurno otežavaju život.
- Albanci su tretirani kao stoka od strane srba zadnjih 50 godina. Slučajno je ispalo da bosanski otpor daje krila hrvatima i albancima.
Drinski

#2500 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Drinski »

Ma nista to ne mijenja.
Post Reply