Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
DonieBrasco

#2476 Re: Windows 10

Post by DonieBrasco »

Kada se zavrsi instalacija W10 sa USB-a trebam li se vratiti u BIOS tacnije "boot prioritet" da stavim uređaj (SSD) na koji je windows instaliran na prvo mjesto ?

Nadam se da shvatate na sta mislim ili mogu da ostavim USB na prvom mjestu a sistem ce sam da ga preskoci i digne W10 sa SSD (koji se nalazi na drugom) na kojem je instaliran.
Rugafet

#2477 Re: RE: Re: Windows 10

Post by Rugafet »

l33t wrote:hvala, prvo cu istraziti jer mi nije hića.. a tesko mi je da se odvojim od win7 ... sve radi sve funkcionalno... samo mi je dosadilo
Cuj, tesko mi da se odvojim, nisi se vjencao sa njom. Instaliras 10-tku probas koji dan i to je to, vidis pase li ti ili ne.

@DonieBrasco, ne moras vratiti redoslijed , mada ja to uvijek uradim, nije neki pos'o a i brze se boota sustav
Hakiz

#2478 Re: Windows 10

Post by Hakiz »

DonieBrasco wrote:Kada se zavrsi instalacija W10 sa USB-a trebam li se vratiti u BIOS tacnije "boot prioritet" da stavim uređaj (SSD) na koji je windows instaliran na prvo mjesto ?

Nadam se da shvatate na sta mislim ili mogu da ostavim USB na prvom mjestu a sistem ce sam da ga preskoci i digne W10 sa SSD (koji se nalazi na drugom) na kojem je instaliran.
Ne trebaš. Ako staviš USB na prvo mjesto a nema USB stick prikopčan u računar, računar će ga preskočiti i provjeriti slijedeći uređaj na listi.
Ali, u tom slučaju moraš paziti da ti slučajno neki bootabilni USB na ostane priključen kada uključuješ ili resetuješ računar. Ako ostane, bootaće se s USB-a, ne sa SSD-a.

Da znaš: Kako god ti je u BIOS-u složen redoslijed, pritiskom na F12 možeš samo za tu priliku odabrati drugi uređaj.

Na primjer instalacija OS-a:

Ako u BIOS-u namjestiš da ti je USB prvi uređaj, pokreneš instalaciju, instalacija u jednom trenutku traži reset, poslije resetovanja instalacija će krenuti iz početka jer će se računar bootati sa prvog uređaja na boot listi, u ovom slučaju sa instalacionog USB-a.

Ako namjestiš BIOS da ti je HDD (SSD) pvi boot uređaj a instališeš sa USB-a, kada uključiš računar pritisneš F12 i odabereš da u tom trenutku boota sa USB-a. Kada instalacija dođe do reseta, resetuje računar, ti ne diraš ništa i krenuće boot sa prvog uređaja u BIOS-u, dakle SSD-a jer ti je on u BIOS-u na prvom mjestu. Time će se instalacija nastaviti sa mjesta prekida umjesto iz početka. A to ti i treba.
DonieBrasco

#2479 Re: Windows 10

Post by DonieBrasco »

OK hvala na odgovoru.

Nisam instalirao Windows od 2008. pa sam skoro sve pozaboravljao, također me zbunjuje ovaj SATA mode, gledam po google da ga stavljaju na AHCI, IDE ili RAID, da li tu nesto trebam da diram (mjenjam) prije instalacije W10 ili da ostavim kako jeste.

Znam u sustini da je za SSD preporucljiv AHCI, ne znam tacno sta je RAID i kako se konfigurise, IDE je za starije HDD i starije OS. (ako ne grijesim).
Last edited by DonieBrasco on 13/11/2016 15:50, edited 1 time in total.
Rugafet

#2480 Re: Windows 10

Post by Rugafet »

AHCI, tebi treba.
Koliko imas hardova?
DonieBrasco

#2481 Re: Windows 10

Post by DonieBrasco »

Planiram jedan SSD 250gb za OS i da njemu budu programi, i mozda jedan HDD 500GB da ima za spasavanje raznog.
Rugafet

#2482 Re: Windows 10

Post by Rugafet »

Ako je ovaj od 500GB 'obicni' HDD (a pretpostavljam da jeste) ukratko, moj ti je savjet zaboravi RAID.
DonieBrasco

#2483 Re: Windows 10

Post by DonieBrasco »

Znaci prije instalacije OS prebacim na AHCI a kasnije ako dodam HDD nece biti problema.
l33t

#2484 Re: RE: Re: Windows 10

Post by l33t »

Rugafet wrote:
l33t wrote:hvala, prvo cu istraziti jer mi nije hića.. a tesko mi je da se odvojim od win7 ... sve radi sve funkcionalno... samo mi je dosadilo
Cuj, tesko mi da se odvojim, nisi se vjencao sa njom. Instaliras 10-tku probas koji dan i to je to, vidis pase li ti ili ne.

@DonieBrasco, ne moras vratiti redoslijed , mada ja to uvijek uradim, nije neki pos'o a i brze se boota sustav
dual boot je za sada, cini se fin :) gasim neke gluposti sa donotspy10 aplikacijom i tako vjerovatno cu ostati na njemu
Rugafet

#2485 Re: Windows 10

Post by Rugafet »

DonieBrasco wrote:Znaci prije instalacije OS prebacim na AHCI a kasnije ako dodam HDD nece biti problema.
Tako je.
Hakiz

#2486 Re: Windows 10

Post by Hakiz »

DonieBrasco wrote:OK hvala na odgovoru.

Nisam instalirao Windows od 2008. pa sam skoro sve pozaboravljao, također me zbunjuje ovaj SATA mode, gledam po google da ga stavljaju na AHCI, IDE ili RAID, da li tu nesto trebam da diram (mjenjam) prije instalacije W10 ili da ostavim kako jeste.

Znam u sustini da je za SSD preporucljiv AHCI, ne znam tacno sta je RAID i kako se konfigurise, IDE je za starije HDD i starije OS. (ako ne grijesim).
Da li se sjećaš master i slave jumpera na IDE diskovima? Naime, morao si jednu premosnicu (jumper) staviti na pozadinu diska. Mjesto na koje je stavljena premosnica određivalo je da li je taj disk master (C disk, disk na koji instališeš OS) ili je slave (disk za podatke, najčešće slovo D).

Kod SATA diskova nema te premosnice. Moja ti je preporuka da disk na kojem ćeš instalisati Windowse i programe, dakle sistemski disk (kod tebe SSD), prikopčaš na matičnu ploču na konektor označen sa "SATA 0". Drugi disk (HDD) na oznaku "SATA 1". Ako imaš još konektora na matičnoj ploči možeš dodati diskova koliko imaš konektora. Ako ćeš imati DVD, onda ćeš jedan morati odvojiti za DVD.

Tako kopčajući diskove kada budeš instalisao, nećeš ni morati birati u instalacionim opcijama na koji disk da instališeš Windowse. Ako prihvatiš defaultne postavke Windowsi će se sami instalisati na SSD jer ti je to sistemski (C) disk.

Ako drugačije prikopčaš diskove, moraćeš paziti da pri instalaciji tačno odabereš SSD, jer ako ne odabereš sam nego prihvatiš defaultne postavke Windowsi će se automatski instalisati na disk prikopčan na konektor sa "SATA 0" oznakom na matičnoj ploči.

RAID ti ne treba. Ukratko, to je način na koji diskovi rade sa podacima. Ako te interesuje, pročitaj https://en.wikipedia.org/wiki/RAID
shiljak

#2487 Re: Windows 10

Post by shiljak »

boshniak wrote:Je li neko imao problem da mu ne prikazuje WIFI mrezu na koju bi trebalo da se automatski konektuje, dešava se nekad da ne pokazuje uopste na listi moj kucni WIFI, jedino rješenje je da se konektujem prvo na hotspot sa mobitela i onda kad se konektujem pojavi se u listi i kucni ZTE i tek onda se mogu na njega konektovati. Sa drugim laptopom doduse WIN 7 i sa mobitelima je WIFI uredan tako da nije do routera.
Meni se dešava da mi ne prikazuje listu wifi signala, rješenje jedino disable/enable wifi mrežu na pc-u ponovo. Ako ti je taj problem, onda dobro je nije samo kod mene :-D
amar1994

#2488 Re: Windows 10

Post by amar1994 »

Problem sa nasim znakovima :č,ć,ž,š,đ u windowsu 10 :D , znam da ima caka, al sam zaboravio kako se rjesava :-? :?
Nije do playera, u svakom programu isto :-)
DonieBrasco

#2489 Re: Windows 10

Post by DonieBrasco »

Hakiz wrote:
DonieBrasco wrote:OK hvala na odgovoru.

Da li se sjećaš master i slave jumpera na IDE diskovima? Naime, morao si jednu premosnicu (jumper) staviti na pozadinu diska. Mjesto na koje je stavljena premosnica određivalo je da li je taj disk master (C disk, disk na koji instališeš OS) ili je slave (disk za podatke, najčešće slovo D).

Kod SATA diskova nema te premosnice. Moja ti je preporuka da disk na kojem ćeš instalisati Windowse i programe, dakle sistemski disk (kod tebe SSD), prikopčaš na matičnu ploču na konektor označen sa "SATA 0". Drugi disk (HDD) na oznaku "SATA 1". Ako imaš još konektora na matičnoj ploči možeš dodati diskova koliko imaš konektora. Ako ćeš imati DVD, onda ćeš jedan morati odvojiti za DVD.

Tako kopčajući diskove kada budeš instalisao, nećeš ni morati birati u instalacionim opcijama na koji disk da instališeš Windowse. Ako prihvatiš defaultne postavke Windowsi će se sami instalisati na SSD jer ti je to sistemski (C) disk.

Ako drugačije prikopčaš diskove, moraćeš paziti da pri instalaciji tačno odabereš SSD, jer ako ne odabereš sam nego prihvatiš defaultne postavke Windowsi će se automatski instalisati na disk prikopčan na konektor sa "SATA 0" oznakom na matičnoj ploči.

RAID ti ne treba. Ukratko, to je način na koji diskovi rade sa podacima. Ako te interesuje, pročitaj https://en.wikipedia.org/wiki/RAID
Hvala na pomoci. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2490 Re: Windows 10

Post by Truba »

amar1994 wrote:Problem sa nasim znakovima :č,ć,ž,š,đ u windowsu 10 :D , znam da ima caka, al sam zaboravio kako se rjesava :-? :?
zar ovo nije riješeno u win 95 s programom kbdbih :lol: :lol: :lol: :lol: :D
amar1994

#2491 Re: Windows 10

Post by amar1994 »

Black swan wrote:
amar1994 wrote:Problem sa nasim znakovima :č,ć,ž,š,đ u windowsu 10 :D , znam da ima caka, al sam zaboravio kako se rjesava :-? :?
zar ovo nije riješeno u win 95 s programom kbdbih :lol: :lol: :lol: :lol: :D
:lol: :lol:
sjetio sam se na kraju,promijenio language for Unicode :mrgreen: :thumbup:
ferratilis

#2492 Re: Windows 10

Post by ferratilis »

Na win10 mi na nekim web stranicama tekst izgleda sitan i mutan, jedva se moze procitati sta pise. Na win7 izgleda potpuno normalno, medjutim na win 10 su ivice grube i izgleda "pixelizirano". Btw ovako je bez obzira da li je zoomirano ili ne. Probao sam povecati DPI na 125% ali je samo pogorsalo situaciju. Zna li neko u cemu je fazon?

Ne znam da li se ovdje vidi dobro, ali na Win7 ne izgleda ovako, font je citljiv i veci je razmak izmedju slova. Na svim browserima je isto.

Image
boshniak

#2493 Re: Windows 10

Post by boshniak »

shiljak wrote:
boshniak wrote:Je li neko imao problem da mu ne prikazuje WIFI mrezu na koju bi trebalo da se automatski konektuje, dešava se nekad da ne pokazuje uopste na listi moj kucni WIFI, jedino rješenje je da se konektujem prvo na hotspot sa mobitela i onda kad se konektujem pojavi se u listi i kucni ZTE i tek onda se mogu na njega konektovati. Sa drugim laptopom doduse WIN 7 i sa mobitelima je WIFI uredan tako da nije do routera.
Meni se dešava da mi ne prikazuje listu wifi signala, rješenje jedino disable/enable wifi mrežu na pc-u ponovo. Ako ti je taj problem, onda dobro je nije samo kod mene :-D
Prikazuje meni listu wifi singala ali na listi nema signala od mog routrea, isto rjesenje je u device manageru Disable/enable ili da se konektujem na hotspot od mobitela pa onda tek otkrije signal mog routera.
Rugafet

#2494 Re: Windows 10

Post by Rugafet »

Jesi li probao ovo - desni klik na browser koji koristis - Properties - Compatibility - tu cekiraj -Disable display scaling on high DPI settings, zatim izadji na Apply i vidi jeli se popravilo sta.

Malo dam googlao i vidim da je mali program Windows 10 dpi Fix mnogima pomogao, pokusaj i sa njim ako ovo gore ne pomogne.

https://www.youtube.com/watch?v=zCu9TFKuLyY
ferratilis

#2495 Re: Windows 10

Post by ferratilis »

Rugafet wrote:Jesi li probao ovo - desni klik na browser koji koristis - Properties - Compatibility - tu cekiraj -Disable display scaling on high DPI settings, zatim izadji na Apply i vidi jeli se popravilo sta.

Malo dam googlao i vidim da je mali program Windows 10 dpi Fix mnogima pomogao, pokusaj i sa njim ako ovo gore ne pomogne.

https://www.youtube.com/watch?v=zCu9TFKuLyY
Probao sam to vec ranije, ta rjesenja sam nasao na guglu, ali nije pomoglo. Hvala u svakom slucaju :thumbup: Trazit cu dok ne nadjem :D
Rugafet

#2496 Re: Windows 10

Post by Rugafet »

Ma nema na cemu. Ima toga na Googlu koliko hoces, malo kopaj mora nesto da upali...Ja stvarno sa fontom nisam imao problema na w10. Ako ne rijesis sutra/prekosutra, napisi tu opet, potrazio bih i ja malo vise
typeOnegative

#2497 Re: Windows 10

Post by typeOnegative »

Zanimljiv feature koji su ubacili u anniversary update za reaktivaciju OEM licenci Windowsa nakon promjene hardvera.

http://m.windowscentral.com/how-re-acti ... are-change

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
Astrix

#2498 Re: Windows 10

Post by Astrix »

Je li iko imao problema sa dodavanjem novog usera na WIN 10? Kako god pokušam kaže mi da nesto nije u redu i da kasnije pokušam. Već sam prije uspio dodati novog i morao sam ga izbrisati jer se nekako pojavila sifra na tom useru, Boga pitaj kako?
Ali_G

#2499 Re: Windows 10

Post by Ali_G »

https://answers.microsoft.com/en-us/win ... c0b1797a17

Kad smo vec kod naloga. Postavio sam za account svoj Microsoft nalog i svaki put mi trazi da ukucam sifru. MOgu li nekako tu sifru da ugasim bar kad je u pitanju paljenje racunara
semirsar

#2500 Re: Windows 10

Post by semirsar »

Mozes u postavkama racuna, ja se logujem pinom, mLogo mi lakse rafalno skucati 4 identicne cifre :mrgreen:
Post Reply