Sirija

Locked
sandokann

#2476 Re: Sirija

Post by sandokann »

mrAdil wrote:Evo, Eutimes prenosi da je Putin naredio masovne udare po Saudijskoj Arabiji ako zapad napadne Siriju.

http://www.eutimes.net/2013/08/putin-or ... cks-syria/
Jucer sam napisao, najveca prednost Assada je sto mu je Izrael na dometu. Isto tako, eventualni napadi na Siriju od strane Nato-a otvaraju vrata siitima da uzvrate po svim metama u regionu koji su na razne nacine podrzavali "pobunjenike".
U tom slucaju, rat izlazi izvan okvira Sirije i slijedi haos za sve ucesnike.
NNNN

#2477 Re: Sirija

Post by NNNN »

sandokann wrote:
mrAdil wrote:Evo, Eutimes prenosi da je Putin naredio masovne udare po Saudijskoj Arabiji ako zapad napadne Siriju.

Jucer sam napisao, najveca prednost Assada je sto mu je Izrael na dometu. Isto tako, eventualni napadi na Siriju od strane Nato-a otvaraju vrata siitima da uzvrate po svim metama u regionu koji su na razne nacine podrzavali "pobunjenike".
U tom slucaju, rat izlazi izvan okvira Sirije i slijedi haos za sve ucesnike.
čime da uzvrate? imat će oni pametnijih meta da troše balističke rakete. eventualno će gađati izrael i to je to.
GrIzLy__

#2478 Re: Sirija

Post by GrIzLy__ »

jeza u ledja wrote:
GrIzLy__ wrote:
jeza u ledja wrote:
Kako se sjecas kad si se tek registrovao prije par sedmica?
Možda pratim temu od ranije? Nisi o tome razmišljao?
Prije ce biti da si klon.
Haj sad priznaj raji. :oops:
Jesam, ii?? Bio sam na prošloj temi.

BTW, ne znam koliko je ovo pouzdano:

Ali zašto na Saude, treba odmah Izrael.
NNNN

#2479 Re: Sirija

Post by NNNN »

GrIzLy__ wrote:[q

zato što su oni i za njih prekrupan zalogaj. mada, nebi bilo loše da svi pokretači ratova osjete na vlastitoj koži kako je to kad ti bombe padaju na glavu.

a i nije za podcijeniti ni izraelski lobi u rusiji
Last edited by NNNN on 28/08/2013 09:06, edited 1 time in total.
GrIzLy__

#2480 Re: AW: Sirija

Post by GrIzLy__ »

hape_hapica wrote:
ferum wrote:
ubiše ih jer su bašarovci, jer podržavaju diktatora, zločinca i ubicu sirijske djece, zvijer koja na sirijski narod šalje avione, tenkove, haubice, scudove, helikoptere koji buradima punjenim eksplozivom razaraju sirjske gradove i ubijaju hiljade sirijskih civila...jasno kao dan...imaju sreće da ih nisu mučili kako to rade šebihe sirijskim civilima..
Nevjerovatno kakve lazi i izmisljotine siris. Prvo pises da su ubijeni jer su prevozili oruzje (bez ikakvog dokaza) pa sada tvrdis da su ubijeni jer su basarovci (ni za ovo nemas nijedan dokaz). Sad se ja pitam u kojem si postu lagao. U prvom ili u ovom?

I da jeste tako kako kazes, nisu ih po pravilima serijata smjeli ubiti. Valjda ti to tvoj sejh nije rekao. Ali bitno je siriti vehabijsku propagandu, jel'de?
Pa šta će mu dokaz, ni njegov kolega savo'xxx nikad nije stavio izvor, jer se on poziva na FB stranice nekih lokalnih džemata u Siriji. :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2481 Re: Sirija

Post by Truba »

vivaldi wrote:
nOrMaLaC wrote:Čitam da je Assad stigao večeras u iznenadnu posjetu Teheranu. Šta mislite šta bi mogao biti povod ovoga dolaska?
mozda nije dolazak vec preseljenje :D
a možda je odlazak kao i što je gadafi s 250 oklopnih transportera i 100 kila zlata pobjegao u 15 afričkih zemalja
a na kraju lik se krio u svom rodnom gradu
povratak u djetinjstvo i mladost najradosnije doba
acopero

#2482 Re: Sirija

Post by acopero »

I dok se ceka na NATO intervenciju , koja ce samo zakomplicirati stvari , jer ce , umjesto naoruzavanja profesionalnih jedinica FSA ( ne racunajuci Nusru i ISIS - oni ionako imaju super uspjeh , i u svim borbama nanose teske gubitke SAA) NATO ce samo oslabiti Asada i stanje na terenu ujednaciti.

Groblje tenkova u Zamalki ,Damask http://www.youtube.com/watch?v=Pypste6HJcE#t=
Napadnuta baza 4 divizije u okviru SAA http://www.youtube.com/watch?v=QKMhQO2EPy0

Kada pobunjenici zavrse sa Halepom gdje je jos nekih 20-30% grada u okupaciji ,mogu odmah snage relocirati , i napasti Damask , Der er Zor , Idlib i tako redom.
sandokann

#2483 Re: Sirija

Post by sandokann »

GrIzLy__ wrote: Jesam, ii?? Bio sam na prošloj temi.

Ko napadne Saudiju napao je i Izrael.
Ko napadne Izrael nije napao Saudiju.
Otprilike tako!
Last edited by sandokann on 28/08/2013 09:54, edited 1 time in total.
sandokann

#2484 Re: Sirija

Post by sandokann »

SalihI wrote:
webby-x wrote:
AleksoMKD wrote:Ko iskreno veruje da ce se Sirija odbraniti od Amera ako ovi rese da je oslobode?
Nema nikakve šanse protiv SAD-a, to je jasno.
Sigurno da nema sanse protiv USA, ali ne zaboravi da vrlo lahko moze da plane cijeli bliski istok, sto bi najvise pogodilo upravo USA i zapad. U svim zemljama tamo je situacija izmedju rezima i naroda dovedena do usijanja.
:thumbup:

Pet projektila na Rijad i probude se sve frakcije unutar Saudije koje bi zeljeli zagospodariti naftnim blagom. Probudi "kriticnu masu" i odradio je pola posla u borbi protiv Amerike.
Alfons Kauders

#2485 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

GrIzLy__ wrote:
Alfons Kauders wrote:
pa imao si ih priliku gledati 1950 - 1953... super su se proveli kinezi, nema sta...

a imas i na bliskom istoku primjere... iran vs irak... iranci im se posteno najebali majke, koristeci americko oruzje i taktiku... izrael je suvisno i navoditi... ali evo jedan fin detalj... pocetkom sedamdesetih ruje pametovale egipcanima kako su neprofesionalni i kako ne koriste njihovu opremu kako treba... i polete tako ruje instruktori u 21icima na suez, izraelci ih poskidaju ko budale...
nije istina, al' eto neka je tako :-D
ja ba, nije istina, ja izmislio... to je ipak posao nekih drugih na ovoj temi, onih koji vide zavjere, fantomske ruske flote i sl...

lazem ba :D ev jedne... vidis onaj krst kraj imena ruskog komandira? pogodi sta oznacava :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Rimon_20
Alfons Kauders

#2486 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

GrIzLy__ wrote: Statistički gledano, kroz Iron Dome prođe preko 2/3 raketa što se pokazalo nedavnim vatrometom od strane Palestinaca :D
s tim sto iron dome nema apsolutno nikakve veze s presretanjem balistickih raketa... :D imas li jos sta za dodati? :D
sumirprimus

#2487 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Alfons Kauders wrote:
GrIzLy__ wrote: Statistički gledano, kroz Iron Dome prođe preko 2/3 raketa što se pokazalo nedavnim vatrometom od strane Palestinaca :D
s tim sto iron dome nema apsolutno nikakve veze s presretanjem balistickih raketa... :D imas li jos sta za dodati? :D
malo mu se sve pomešalo
od f-je i uloge do postotaka... :D
Alfons Kauders

#2488 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

SalihI wrote:
Alfons Kauders wrote: a imas i na bliskom istoku primjere... iran vs irak... iranci im se posteno najebali majke, koristeci americko oruzje i taktiku... izrael je suvisno i navoditi... ali evo jedan fin detalj... pocetkom sedamdesetih ruje pametovale egipcanima kako su neprofesionalni i kako ne koriste njihovu opremu kako treba... i polete tako ruje instruktori u 21icima na suez, izraelci ih poskidaju ko budale...
izraelci su ih poskidali kao budale jer su imali svoje ljude u egipatskoj vojsci. Pa znas kakvi su arapi, za saku dolara babov mezar bi prodali. Sabotirali su artiljeriju, na front isporucivali pogresnu municiju itd.

Zasto ne ujzmes kao primjer rat izmedju Hezbollaha i israela 2006.?
zato jer nije tema
Alfons Kauders

#2489 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:
Alfons Kauders wrote:
malo mu se sve pomešalo
od f-je i uloge do postotaka... :D
hoce to tako kad konstruises stvarnost koja ti odgovara... i koja nema blage veze s cinjenicama
NNNN

#2490 Re: Sirija

Post by NNNN »

SalihI wrote:
sandokann wrote:Kada padne prva raketa na tlo Sirije, od strane zapadnih snaga, znacit ce da je agresija zapocela. Tek tada vidjet ce se stvarna snaga Assadove vojske i moguci odgovori.
Jednu raketu da ispali na Tel Aviv zadobit ce "simpatije" onih koji danas jedva cekaju njegov kraj. Odnosno, moze zapaliti cijeli Bliski istok.Zbog toga, nemoj se puno obazirati na pisanja raznih forumasa o blic akciji, jer da je tako stvar bi davno bila zavrsena. U pitanju je puno slozeniji kolac od dosadasnjih meta Amerike.
Tacno! To mnogi ne zele da shvate. Bliski istok je kao osinjak. Stanje izmedju naroda i tamosnjih rezima je dovedeno do usijanja. Da se zapali bliski istok, to bi najvise pogodilo zapad, a pogotovo Ameriku.
ja opet mislim da bi tu izrael najviše profitirao. mogao bi se proširiti koliko hoće. jednom kada se bliski istok vrati u kameno doba NIKAD mu više neće dozvoliti da se koliko toliko razvije.
Alfons Kauders

#2491 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

SalihI wrote:
sandokann wrote:Kada padne prva raketa na tlo Sirije, od strane zapadnih snaga, znacit ce da je agresija zapocela. Tek tada vidjet ce se stvarna snaga Assadove vojske i moguci odgovori.
Jednu raketu da ispali na Tel Aviv zadobit ce "simpatije" onih koji danas jedva cekaju njegov kraj. Odnosno, moze zapaliti cijeli Bliski istok.Zbog toga, nemoj se puno obazirati na pisanja raznih forumasa o blic akciji, jer da je tako stvar bi davno bila zavrsena. U pitanju je puno slozeniji kolac od dosadasnjih meta Amerike.
Tacno! To mnogi ne zele da shvate. Bliski istok je kao osinjak. Stanje izmedju naroda i tamosnjih rezima je dovedeno do usijanja. Da se zapali bliski istok, to bi najvise pogodilo zapad, a pogotovo Ameriku.
a kako je potpuno ista taktika pomogla sadamu 1991?

jer kolko se ja sjecam... nije :D
nOrMaLaC

#2492 Re: Sirija

Post by nOrMaLaC »

Ako realno gledamo situaciju, bilo je zločina i sa jedne, ali i sa druge strane. To moramo prihvatiti, ako hoćemo realno posmatrati situaciju u Siriji.
Nema sumnje da će Američki napadi izazvati pometnju na Bliskom Istoku, ali imaju veliku prednosti u ovom slučaju, a to je Turska, koja će hajmo reći "biti zaštitnik demokratije" u Islamskom svijetu, ma koliko god to zvuči.
Mislim da će situacija najgora biti u Libanu, gdje je po meni situacija gora nego u samoj Siriji.
Izrael će se izvući bez problema. Iran i Rusija, osim glasnih protesta i prijetnjih ne očekujem ništa.
nOrMaLaC

#2493 Re: Sirija

Post by nOrMaLaC »

sarajevoxxxx

#2494 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

mrAdil wrote:
RATM56 wrote:
Ja sam samo naglasio da će Rusija, nastavi li ovako, biti u čeličnom obruču možda čak i raskomadana iznutra veoma brzo. Mnogo bolje im je bilo od starta biti partner zapada, nego ovako kurčiti se, navlačiti gnev na sebe i na kraju ljutito odmicati. Asad je platio S300, oni mu nisu dostavili. Očigledno ne raspolažu ni nekom naročitom flotom, nemaju ni jednog razarača uz obalu Sirije. Tako se ne brani važan saveznik na strateški tako bitnom mestu.

Kina je naravno skroz druga priča, razmišljaju decenijama unapred
Na terenu postoji osovina Iran - Irak - Sirija - Libanon; koja se postavlja kao ozbiljniji problem od ovih zaljevskih monarhija. Ono sto ih povezuje je i siitsko ucenje islama u kojem se odredjeni procenat izdvaja sa Ajetullaha. Povezaniji su od sunnija i ozbiljniji protivnik. Pokazalo se u Iraku i od strane Hezbollaha prema Izraelu.

Pitanje na koje mi ne znamo odgovor je; da li Rusi u siitima vide opasnost ili partnerstvo?
- Izmišljanje te osovine i navodne šiitske opasnosti u interesu je zaljevskih zemalja. Iran i ovakav kakav jeste je sto puta normalniji od KSA i ostalih zemalja u zaljevu.
RATM56

#2495 Re: Sirija

Post by RATM56 »

mrAdil wrote:
RATM56 wrote:
Ja sam samo naglasio da će Rusija, nastavi li ovako, biti u čeličnom obruču možda čak i raskomadana iznutra veoma brzo. Mnogo bolje im je bilo od starta biti partner zapada, nego ovako kurčiti se, navlačiti gnev na sebe i na kraju ljutito odmicati. Asad je platio S300, oni mu nisu dostavili. Očigledno ne raspolažu ni nekom naročitom flotom, nemaju ni jednog razarača uz obalu Sirije. Tako se ne brani važan saveznik na strateški tako bitnom mestu.

Kina je naravno skroz druga priča, razmišljaju decenijama unapred
Na terenu postoji osovina Iran - Irak - Sirija - Libanon; koja se postavlja kao ozbiljniji problem od ovih zaljevskih monarhija. Ono sto ih povezuje je i siitsko ucenje islama u kojem se odredjeni procenat izdvaja sa Ajetullaha. Povezaniji su od sunnija i ozbiljniji protivnik. Pokazalo se u Iraku i od strane Hezbollaha prema Izraelu.

Pitanje na koje mi ne znamo odgovor je; da li Rusi u siitima vide opasnost ili partnerstvo?

Ne postoji niti jedan razlog da vidi opasnost u Šiitima, ali velikim silama nije pametno tako otvoreno se svrstavati na jednu od strana u verskim ili etničkim sukobima. Nisu ni Amerikanci nedvosmisleno na sunitskoj strani, uvek mogu da pokažu prstom na Irak i njihovu pomoć al-Malikiju i Šiitima.
sarajevoxxxx

#2496 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Totalna ofanziva rezima na stari dio grada Himsa. Svuda se cuju teske eksplozije
NNNN

#2497 Re: Sirija

Post by NNNN »

sarajevoxxxx wrote:Totalna ofanziva rezima na stari dio grada Himsa. Svuda se cuju teske eksplozije
koliko bradonja je otišlo u vječna lovišta?
sema911s

#2498 Re: Sirija

Post by sema911s »

NNNN wrote:
sarajevoxxxx wrote:Totalna ofanziva rezima na stari dio grada Himsa. Svuda se cuju teske eksplozije
premalo bradonja gine,.,, radjaju se ko gljive ludare poslije kise
NNNN

#2499 Re: Sirija

Post by NNNN »

sema911s wrote:
NNNN wrote:
premalo bradonja gine,.,, radjaju se ko gljive ludare poslije kise
pa kad ih je najezda iz raznih država. ne daj Bože nikome.
Alfons Kauders

#2500 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

SalihI wrote:Putin Orders Massive Strike Against Saudi Arabia If West Attacks Syria

jes jes

putin ce lansirati nuklearke na saudiju radi asada... :-) :lol:

na kojim ste vi drogama da mi je znati
Locked