Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Challenger__

#2476 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ovdje se iz neznanja pravi jedna pojmovna konfuzija...

1. naime, jedan od izvora prava modernog Egipta je i šerijat. Dakle, na sceni u Egiptu nije šerijat, nego Ustav i zakoni koji svoje izvore imaju i u šerijatu;

2. niko MB nije skinuo zbog toga što su muslimani i/ili "islamisti", već zbog toga što su nekompetentni, nesposobni, što su upropastili sve čega su se dotakli (ovo je viđenje njihovih protivnika i moje lično viđenje);

3. priča da je Sisi "Jevrej" je ista kao priča koju proturaju ruski ziloti i šovinisti, koji - vjerovali ili ne - proturaju tezu da je Putin Jevrej. Glupost, ne zna se koja je veća.

Inače, šerijat nije bauk, niti je samo surova penologija (dio prava koji se bavi sankcijama) sa sistemom kazni u kome se sjeku ruke i noge i gotovo, nego jedan cjelovit, kompleksan sistem koji zahvata cjelokupnost ljudskih odnosa i ima svoje dijelove koji se u odnosu na kontinentalni korpus prava razlikuju skoro u nebitnim detaljima.

Toliko.
Challenger__

#2477 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ovo mi nije jasno
Ne samo to, tebi ništa nije jasno. Plus, halalio sam ti neke uvrde koje su za "prijavi komentar", a ne zaslužuješ to. Što se mene tiče, nek' ti crta ko želi, za menei si "over and out".

Allahimanet.
Kikibombona

#2478 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
- Ne govorimo o Bosni pobogu, glavu gore i uživaj.

- Moja zamjerka se odnosila na Egipat i njihovo društvo. Egipćani žele šerijat, proguglaj malo, raspitaj se. Rekao sam ti evo opet ću ponoviti. Šerijata je bilo i u Mubarekovo vrijeme, stotine zakona u Egiptu su usklađeni sa šerijatom, društvo je religiozno mnogo više nego što možeš zamisliti. Pa Sisijeva hanuma nosi nikab, Sisi ti je veći ''vehabija'' od pola vehabija u Bosni.

- U Egiptu je borba oko vlasti, a Sisiju je trebala ta priča o islamistima kao izgovor, je li očekuješ da kaže ''Bojimo se za naše interese, silne hotele, milionske projekte, i zato smo napravili vojni udar''.
Jesi procitao izjavu Sisija? Bice da si bolje upucen u egipatske prilike od njega. :-) Covjek je jasno rekao sta je razlog sukoba. Apsolutno se slazem sa njim.

Da covjek nije vjerski fanatik pokazuje gore postavljena izjava. To sto je vjernik, sto mu je zena pokrivena ne predstavlja nista lose.
Kikibombona

#2479 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

cetmi wrote: Ti se stvarno brukaš sa ovim općim nepoznavanjem situacije u Egiptu.
Muslimani tradicionalisti u Egiptu koji su najsličniji tradicionalnim muslimanima Bosne su glasači Muslimanske braće. Ako tvrdiš suprotno, reci nam koja je to grupa i za koga su oni glasali na prošlim izborima.
Hoces reci da pristalice Muslimanske brace preferiraju alkohol, rospe i kocku, da su nerijetko bogohulnici? :D

Kada kazem 'tradicionalista', mislim na ljude koji bastine islamsko kulturno naslijedje, ali ne zive i ne prakticiraju islam. Dakle, mislim na ljude koji obiljeze Bajram u krugu porodice i poslije idu na dernek.
Da li se ovo odnosi i na glasače MB-a?
Da li je to ova vlast? Zašto su rastjerali tenkovima demonstrante MB-a, a ove druge sa Tahrira nisu ni pokušali? Je li to tvoje poimanje jednakosti?
Naravno!

Vlast ne smije nametati niti jednu ideologiju, religiju ili bilo sta slicno sto bi moglo izazvati podjele u drustvu.

Hajmo od pocetka da bi bolje sagledali i shvatili poziciju i stav vojske.

1. Egipcani su se pobunili protiv Mubaraka. Na proteste je izasao veliki broj ljudi.
2. Odmah zatim pristalice Mubaraka preplavljuju ulice Kaira. Doslo je i do sukoba.

Vojska je odlucila svrgnuti Mubaraka. Ispostovali su one kojim je vlast nanosila stetu.

Da su pristalice Mubaraka ostale na ulici, sigurno bi ih vojska uklonila. Ti na to ne bi imao primjedbe.

1. Egipcani su se pobunili protiv Mursija. Desili su se najmasovniji protesti u istoriji Egipta.
2. Odmah zatim pristalice Mursija preplavljuju ulice Kaira. Doslo je i do sukoba.

Vojska je odlucila svrgnuti Mubaraka. Ispostovali su one kojim je vlast nanosila stetu.

Vojska za sve ima isti princip. Oni su cuvari nacionalne sigurnosti. To se ne moze reci za libijsku i sirijsku armiju.
sarajevoxxxx

#2480 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:
- Ne govorimo o Bosni pobogu, glavu gore i uživaj.

- Moja zamjerka se odnosila na Egipat i njihovo društvo. Egipćani žele šerijat, proguglaj malo, raspitaj se. Rekao sam ti evo opet ću ponoviti. Šerijata je bilo i u Mubarekovo vrijeme, stotine zakona u Egiptu su usklađeni sa šerijatom, društvo je religiozno mnogo više nego što možeš zamisliti. Pa Sisijeva hanuma nosi nikab, Sisi ti je veći ''vehabija'' od pola vehabija u Bosni.

- U Egiptu je borba oko vlasti, a Sisiju je trebala ta priča o islamistima kao izgovor, je li očekuješ da kaže ''Bojimo se za naše interese, silne hotele, milionske projekte, i zato smo napravili vojni udar''.
Jesi procitao izjavu Sisija? Bice da si bolje upucen u egipatske prilike od njega. :-) Covjek je jasno rekao sta je razlog sukoba. Apsolutno se slazem sa njim.

Da covjek nije vjerski fanatik pokazuje gore postavljena izjava. To sto je vjernik, sto mu je zena pokrivena ne predstavlja nista lose.
- Sisi se najbolje predstavio na Rebil Adevije, cijeli normalan svijet se imao priliku uvjeriti o kakvom komadu budale se radi. Čovjek je prije svega džubre i hladnokrvni ubica, potom mafijaš i spletkaroš. Nikab sam spomenuo samo kao primjer da su Egipćani religiozni. Nikab je vrh ledenog brijega, ispod nikaba imaš milion drugih propisa, islamskih običaja koje Sisi kao i Mursi praktikuje, a za koje bi po tvojoj logici dobio etiketu islamiste.
sarajevoxxxx

#2481 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
Vojska za sve ima isti princip. Oni su cuvari nacionalne sigurnosti. To se ne moze reci za libijsku i sirijsku armiju.
- Terorista kada ubija isto tako kaže kako to radi da bi zaštitio ''svoje''. ''Bolje da ja njih roknem deset, nego da oni nastave ubijati moj narod''. I oni se povode tom logikom, i za njih su ljudski životi puki broj, matematika, plus minus, par hiljada gore dole, nebitno.Ni oni ne ulaze mnogo u te moralne dileme je li opravdano ubijati nevine, i za njih je je najbitnija matematika. ''Oni su ubili u Iraku pola miliona mojih, mogu i ja par hiljada njihovih u Americi da bih zaustavio to ubijanje''.
Kikibombona

#2482 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:- Sisi se najbolje predstavio na Rebil Adevije, cijeli normalan svijet se imao priliku uvjeriti o kakvom komadu budale se radi. Čovjek je prije svega džubre i hladnokrvni ubica, potom mafijaš i spletkaroš. Nikab sam spomenuo samo kao primjer da su Egipćani religiozni. Nikab je vrh ledenog brijega, ispod nikaba imaš milion drugih propisa, islamskih običaja koje Sisi kao i Mursi praktikuje, a za koje bi po tvojoj logici dobio etiketu islamiste.
Pobogu si Saxxx, poznajem dosta predanih vjernika koji vjeruju za sebe i nikom nista ne namecu. Islamista je onaj koji meni pokusava nametnuti islam na bilo koji nacin.

Sisi po svemu vidjenom nije islamista.

Zapitaj se kako bi postupila nasa vojska da na protestima neko iz mase zapuca na njih. :idea:

I oni su ljudi, i oni reaguju iz straha. Zao mi je nevinih ljudi koji su stradali. Za njihovu smrt krivicu snose ekstremisti i vojska koja je lose reagovala nakon sto je doslo do pucnjave.
- Terorista kada ubija isto tako kaže kako to radi da bi zaštitio ''svoje''. ''Bolje da ja njih roknem deset, nego da oni nastave ubijati moj narod''. I oni se povode tom logikom, i za njih su ljudski životi puki broj, matematika, plus minus, par hiljada gore dole, nebitno.Ni oni ne ulaze mnogo u te moralne dileme je li opravdano ubijati nevine, i za njih je je najbitnija matematika. ''Oni su ubili u Iraku pola miliona mojih, mogu i ja par hiljada njihovih u Americi da bih zaustavio to ubijanje''.
Kada dodje do nasilnih protesta, kada su neki od demonstanata naoruzani, logicno je da ce biti dosta nevinih zrtava. Nazalost, to je tako.
Opetja033

#2483 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

.....
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2484 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote: 3. priča da je Sisi "Jevrej" je ista kao priča koju proturaju ruski ziloti i šovinisti, koji - vjerovali ili ne - proturaju tezu da je Putin Jevrej. Glupost, ne zna se koja je veća.
šta je loše u tome da je jevrej i sisi i putin ... ali ne moraju biti jevreji da bi radili za interese cionista i to je ono što ih čini lošima i zlima
Challenger__

#2485 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

japin_mutapi wrote: šta je loše u tome da je jevrej i sisi i putin ... ali ne moraju biti jevreji da bi radili za interese cionista i to je ono što ih čini lošima i zlima
Misliš, kao tzv. "rebelsi" u Siriji. Inače, ja ne kažem ništa. Ti kažeš da su maske pale, LOL!
japin_mutapi wrote:
zanimljivo ... LINK

maske su pale
Kikibombona

#2486 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

cetmi wrote: Ovo je jedan od najvećih bisera ikad napisanih. Kako može veliki griješnik, alkoholičar, bludnik, kockar biti tradicionalni vjernik? Te ljude koje ti opisuješ mi ovdje zovemo komunjarama, a takvih ima i u Egiptu, ali su manjina i tamo i ovamo.

A onda si sam sebe ukopao sa ovim taksativnim nabrajanjem događanja, gdje je jasno i vidljivo da izmišljaš da je vojska srušila Mubaraka. Ona samo nije ubijala prosvjednike, jer je za tu svrhu Mubarak imao druge plaćenike. Nekoliko mjeseci kasnije smo i saznali zašto to nije uradila.

Kad si tako dobor upoznat sa vojnim potezima reci mi šta vojska poduzima da riješi probleme ljudi koji su protestovali protiv Mursija? Kakva je ekonomska situacija i kako riješiti glad?
Pazljivije citaj.
Kada kazem 'tradicionalista', mislim na ljude koji bastine islamsko kulturno naslijedje, ali ne zive i ne prakticiraju islam. Dakle, mislim na ljude koji obiljeze Bajram u krugu porodice i poslije idu na dernek.
Dakle, nisam rekao 'tradicionalni vjernik'. Tradicionalisti su ljudi koji u ovom slucaju dolaze iz islamskog kulturnog kruga, koji se nazivaju muslimanima, koji obiljezavaju blagdane i dozivljavaju ih kao dio KULTURE i KULTURNOG NASLIJEDJA. Takvi su u Bosni sigurno vecina. Vecina bosanskih muslimana pije alkohol, igra kladionicu i tako dalje. Sa pristalicama MB se ne mogu porediti ni u ludilu.

Da je vojska bila na strani Mubaraka on bi i dalje bio predsjednik Egipta. Dovoljno je ovo reci.

To nije posao vojske. Njihov posao je da zastite Egipat od vanjskih i unutrasnjih neprijatelja. Vidjet cemo sta ce napraviti nova vlast.

Egipat je u groznoj ekonomskoj situaciji. Egipcana puno - resursa malo.

Da su na vlasti ostali vjerski fanatici upropastili bi jedinu privrednu granu koja daje dobre rezultate, turizam.
sarajevoxxxx

#2487 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

.............
Co0l

#2488 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Aha,a inace su masovni pokolji pravi mamac za turiste...
Challenger__

#2489 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

MB je opskurna kriptocionistička organizacija osmišljena od finansijske elite zapada sa ciljem da preko nje navode muslimanski svijet u pravcu svojih interesa. Ne živite u iluziji, MB u Egiptu je davno prošlo vrijeme, ni Dejjal ga ne može vratiti iz mrtvih. Kao što će i njegov ogranak u Turskoj, poznat kao AKP postati puki aorist.

C'est la vie.
Kikibombona

#2490 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Cetmi

Muslimani tradicionalisti

Po mojoj definiciji, ljudi koji obiljezavaju Bajram, koji djeci daju muslimanska imena, koji sunete dijete... i koji za sebe kazu da su muslimani (vazan detalj).

Dakle, ti ljudi postuju tradiciji, ali ne i samu religiju.

Vecina njih voli popiti, vole kockati, vole zabranjene zene i tako dalje. Religiju prakticiraju malo ili obicno nimalo (jedino za Bajram).

Egipatski tradicionalisti naravno nisu kao nasi, ali je jedna poveznica ista. Ne prakticiraju religiju, ne pridrzavaju se iste, pomole se Bogu kada zaboli i tako dalje. Do tradicije itekako drze, ali ne i do samog vjerovanja i religije.

Dobro bi bilo da je MB kao SDA, ali nazalost nije. Vecina glasaca SDA nisu islamisti. Kada bi sproveo anketu i simpatizere SDA pitao da li su za serijat, vjerujem da bi 70 - 80% odgovorilo sa NE. Vjerujem i nadam se da bi slicno na anketu odgovorili i sami clanovi SDA, posebno ovi iz vrha stranke.

Moguce je da 2/3 Egipcana zeli serijat, vrlo moguce. To su prvenstveno pristalice MB i Nur stranke. Al sta cemo sa 30 miliona koji su kategoricno protiv? To je masa koja u svakom momentu moze zapaliti drzavu i ja se sa tim ne bih zajebavao. Istog je misljenja na srecu i general Sisi. Za Egipat je najbolje da ostane sekularan.

To da su na Tahriru protiv Mursija sudjelovale pristalice Nur stranke je netacno. Istina je, ne mirisu se sa MB, ali se jos manje mirisu sa Koptima, liberalima, ateistima i ovim koje nazivam 'muslimanima tradicionalistima'.

Od turizma ne moze zivjeti 90 miliona ljudi. Ne moze ni visestruko manje. Al to ne znaci da treba zamemariti milijarde koje se svake godine slijevaju u Egipat i koliko - toliko odrzavaju posrnulu ekonomiju. Unistavati jedinu granu privrede koja daje relativno dobre rezultate je cisti idiotizam.

Vidio bi Hrvatsku da nema turizma. Bili bi veca rupa od nas. Puno su ulozili u zastarjelu infrastrukturu, normalno da ce radi toga osjetiti posljedice, ali ce im se dugorocno sasvim sigurno isplatiti. Bio bi diletantizam reci da Hrvatska nema veliku korist od turizma.
Kikibombona

#2491 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Sekularno uredjenje je model koji svakom gradjaninu garantuje apsolutnu slobodu i dopusta da bude svoj. To je balans izmedju razlicitosti, model koji objedinjuje sve i drustvo cini kompaktnim.

Kumunizam zatire religiju, serijat ugrozava ateiste - sekularizam obe grupe cini jednakopravnim.

Da li bi bio bolji musliman da zivis u drzavi sa serijatskim uredjenjem?

Uvodjenje serijata na mala vrata, ubacivanje uleme kao vrhovnog tumaca svih bitnih odluka koje trebaju biti donesene je jedan od motiva za izlazak na proteste. Moj poznanik sa neta, Egipcnanin, se uplasio da Egipat ovom odlukom klizi ka teokratiji. Da je Mursi radikalni islamista pokazuje i poziv na dzihad protiv sirijske vlasti. Zamisli da je ovakav poziv uputila SDA. :-) Ne moze SDA u istu recenicu sa MB. To je uvreda za SDA.

Drugi bitan motiv za izlazak na proteste je dekret kojim se Mursi proglasio novim faraonom. Dekretom bi sve njegove odluke bile obavezujuce i konacne. Dakle, faraon. Istina, kada je osjetio reakciju naroda, dekret je vrlo brzo povukao. To povlacenje nije zavarao narod. Pokazao je svoje pravo lice i na sta je spreman. Svakom iole inteligentnom covjeku je postalo jasno da ce on isto pokusati prvom prilikom, cim osjeti da je dovoljno mocan. Egipcani su na vrijeme uklonili veliko zlo u najavi.
m_l

#2492 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by m_l »

Challenger__ wrote:MB je opskurna kriptocionistička organizacija osmišljena od finansijske elite zapada sa ciljem da preko nje navode muslimanski svijet u pravcu svojih interesa. Ne živite u iluziji, MB u Egiptu je davno prošlo vrijeme, ni Dejjal ga ne može vratiti iz mrtvih. Kao što će i njegov ogranak u Turskoj, poznat kao AKP postati puki aorist.
Uz duzno postovanje, ali ovo su takve gluposti...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2493 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:MB je opskurna kriptocionistička organizacija osmišljena od finansijske elite zapada sa ciljem da preko nje navode muslimanski svijet u pravcu svojih interesa. Ne živite u iluziji, MB u Egiptu je davno prošlo vrijeme, ni Dejjal ga ne može vratiti iz mrtvih. Kao što će i njegov ogranak u Turskoj, poznat kao AKP postati puki aorist.

C'est la vie.
naravno ... tako je to već 80-90 godina
Avetinho

#2494 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

japin_mutapi wrote:

C'est la vie.
naravno ... tako je to već 80-90 godina
Kako to? Zar nije istorija pocela sa prvom pojavom advanceta na internetu? :shock:
sarajevoxxxx

#2495 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Više od 10 poginulih na današnjim protestima u Egiptu
http://www.aljazeera.net/news/pages/028 ... 33ae811006
Avetinho

#2496 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

Kad narod ustsane, onda ce mladi ruski dobrovoljci plakati kako je to sve cionisticka zavjera.
sarajevoxxxx

#2497 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Evo ubica sa trga Ramses. Lik uzeo pušku i puca po nenaoružanim ljudima, valjda je to ta egipatska hrabrost. Kukavice bijedne, nije ni čudo što su svaki rat izgubili, uhljupi jedni, egipatska vojska je sinonim za riječ kukavica. Na cijeloj planeti nećeš nači ovakve prizore kao u Kairu.

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... aebFqpUmP4
sarajevoxxxx

#2498 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Jednom od najpoznatijih daija i islamskih učenjaka Tarik Suvejdaniju zabranjen ulazak u Saudiju zbog njegove kritike generala Sisija i arapskih režima.

http://arabic.cnn.com/2013/entertainmen ... index.html
Challenger__

#2499 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Jednom od najpoznatijih daija i islamskih učenjaka Tarik Suvejdaniju zabranjen ulazak u Saudiju zbog njegove kritike generala Sisija i arapskih režima.

Image

Fiziognomski bih ga ovako dešifrovao: samozadovoljni narcis sa njuškom džeparoša.
sarajevoxxxx

#2500 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

- Inače Tarika Suvejdanija znam dugo a nakon ovih egipatskih dešavanja i njegove kritike arapskih režima, Sisija, masakra na Rebial Adevijeh itd. imam sigurno još više poštovanja prema ovom čovjeku.

- Zaista, arapski svijet ili zemlje zaljeva su spale na dva čovjeka: Tarika Suvejdanija i Selmana Audu. Tu je i Muhamed Arifi ali na žalost kompromitovao se sa nekim svojim stavovima o al Kaidi.

- Ta dvojica miskina, islamskih učenjaka, intelektualaca jedini koji otvoreno kritikuju arapske režime, jedini koji proživljavaju neugodnosti na granicama arapskih država, jedini koji preko noći dobivaju otkaze i kojima se ukidaju njihove emisije, zabranjuju knjige, itd.
Post Reply