Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#24726 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

doktor78 wrote: 17/07/2022 15:52 Kad je planiran završetak ove dionice oko Počitelja? Time se, kako sam razumio, stavlja u promet i ranije izgrađena dionica oko Bune?
Ne može se ta staviti u promet, jer započinje na livadi.
Login77777

#24727 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Login77777 »

doktor78 wrote: 17/07/2022 15:52 Kad je planiran završetak ove dionice oko Počitelja? Time se, kako sam razumio, stavlja u promet i ranije izgrađena dionica oko Bune?
Pa ne bas bez iduce dionice. Mislim da je iduca Buna-Kvanj. A tu je pao tender koliko znam.

Image

Opet tender godinu dana pa gradnja neke tri godine. Znaci tamo negdje 2026-27.
drug_profi

#24728 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Samo nase budale ulazu novac u nesto sto ce propadati neiskoristeno i bez povrata od putarine.
MMM1977

#24729 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by MMM1977 »

drug_profi wrote: 17/07/2022 21:40 Samo nase budale ulazu novac u nesto sto ce propadati neiskoristeno i bez povrata od putarine.
HDZ, oni daju saglasnost za neku dionicu tek kad dobiju nešto za sebe pa makar se i ne koristilo. Tek zajebancija slijedi kad se završi do Mostara jer oni više neće imati interesa.
jednonogi_Jack

#24730 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by jednonogi_Jack »

MMM1977 wrote: 18/07/2022 01:33
drug_profi wrote: 17/07/2022 21:40 Samo nase budale ulazu novac u nesto sto ce propadati neiskoristeno i bez povrata od putarine.
HDZ, oni daju saglasnost za neku dionicu tek kad dobiju nešto za sebe pa makar se i ne koristilo. Tek zajebancija slijedi kad se završi do Mostara jer oni više neće imati interesa.
A autocesta Kiseljak-Kreševo?
Ili Prozor-Šuica?
Imaće tu još štošta da se trguje. :D
Thorgerson

#24731 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Nece se ovo nikada zavrsiti. Jednostavno tako je postavljeno da se nikad ne zavrsi.

Autoput da se htio zavrsiti bio bi podijeljen u max 4 lota. Jug, prenj, sjeverni dio, rs. Die ende.
So What!

#24732 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

So What!

#24733 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Thorgerson wrote: 19/07/2022 09:53 Nece se ovo nikada zavrsiti. Jednostavno tako je postavljeno da se nikad ne zavrsi.

Autoput da se htio zavrsiti bio bi podijeljen u max 4 lota. Jug, prenj, sjeverni dio, rs. Die ende.
Znas li koliko bi kosta jedan takav LOT i gdje bi pare nasli za njegovo finansiranje? Koje drzave imaju kapacitet izgraditi takav LOT u komadu?

Tunel Prenj kao ideja je tu tek nekih 5-6 godina, koridor Vc je zapocet prije vise od 20 godina sa izgradnjom.
Dzontra_Volta

#24734 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

So What! wrote: 19/07/2022 14:41
Thorgerson wrote: 19/07/2022 09:53 Nece se ovo nikada zavrsiti. Jednostavno tako je postavljeno da se nikad ne zavrsi.

Znas li koliko bi kosta jedan takav LOT i gdje bi pare nasli za njegovo finansiranje? Koje drzave imaju kapacitet izgraditi takav LOT u komadu?

Tunel Prenj kao ideja je tu tek nekih 5-6 godina, koridor Vc je zapocet prije vise od 20 godina sa izgradnjom.
Thorgerson možda malo pretjeruje, ali da se moglo ukrupniti, moglo je.
Još bivši i sadašnji direktor su govorili da će odustati od tih sjeckanja dionica, jer se pokazalo promašajem. Pa opet Putnikovo brdo - Ozimica podijeliše na 2 lota i tender za samo 8,5 km do Medakova. I to za dionicu gdje nema previše objekata i niti jedan tunel.
RJ57

#24735 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

prvobitna ideja je i bila da to ide u jednom lotu jer samo tako ima smisla, prvenstveno zato što tu Vc odlazi sa glavne džade u pizdu materinu i osim putnika za tešanj neće imati nikakvu svrhu sve dok se ne napravi dio do ozimica, a taj dio je kako smo čuli prije neki mjesec zadnji na redu! klasična rabota prokletih kriminalnih maloumnika.
So What!

#24736 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Dzontra_Volta wrote: 19/07/2022 17:22

Thorgerson možda malo pretjeruje, ali da se moglo ukrupniti, moglo je.
Još bivši i sadašnji direktor su govorili da će odustati od tih sjeckanja dionica, jer se pokazalo promašajem. Pa opet Putnikovo brdo - Ozimica podijeliše na 2 lota i tender za samo 8,5 km do Medakova. I to za dionicu gdje nema previše objekata i niti jedan tunel.
Za ukrupnjavanje se slažemo, mikro-dionice ništa dobro nisu donijele.
Thorgerson

#24737 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Koliko? Hrvatska je za 10 i kusur godina povezala citav jug. Pogledaj malo sta je uradjeno. Malo su usporili oko Peljesca, pa onda evo i to zavrsise.

Gdje smo mi od 2000 pa na ovamo?

Nisu morala biti 4 lota normalno. Al nije normalno ni da ih bude 50. Na dionici od 300km. Bolan oni uzmu lot od 7km i rade nesta na njemu. I to 7 km ravnice, bez ikakvih velikih objekata i sl. I onda to rade 3 godine. I na kraju ne mogu pustiti u promet.

Nadji mi jednu drzavu gdje se ovako gradi?
So What!

#24738 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Thorgerson wrote: 20/07/2022 11:55Koliko? Hrvatska je za 10 i kusur godina povezala citav jug. Pogledaj malo sta je uradjeno. Malo su usporili oko Peljesca, pa onda evo i to zavrsise.

Gdje smo mi od 2000 pa na ovamo?

Nisu morala biti 4 lota normalno. Al nije normalno ni da ih bude 50. Na dionici od 300km. Bolan oni uzmu lot od 7km i rade nesta na njemu. I to 7 km ravnice, bez ikakvih velikih objekata i sl. I onda to rade 3 godine. I na kraju ne mogu pustiti u promet.

Nadji mi jednu drzavu gdje se ovako gradi?
Evo ti drzave koju trazis isto Hrvatska, dobili kredit od EU za svoj dio koridora Vc, napravili dionicu od Osijeka i ogroman most preko Drave, sve ravnica, samo je taj most bio i evo ga stoji tri godine.

Nije da je to normalno i kod nas i kod njih, samo kazem da ima slucajeva. Mi moramo izaci iz zacaranog kruga mikro-dionica i praviti barem komade od 20 kilometara.

S druge strane, Dalmatina, o kojoj govoris, pronadji banku koja ce nama dati komercijalni kredit za jednu turisticku potentnu regiju kao sto je Dalmacija. Za projekte po Slavoniji dobivaju kredite na kapaljku i grade autoput isto ko i mi, dok su za Dalmatinu i Istarski Ipsilion pronasli i koncesionare i kredite.

To je isto da pitas, kako je Monte Carlo napravio autoput, druze evo pogledaj samo vijesti s hrvatske obale ove godine:

Zabava u Dalmaciji: Woody Harrelson i Borat oponašali McConaugheyja dok je vježbao

Beckham objavio hrpu fotki iz Hrvatske, najviše se hvali finim delicijama u kojima uživa sa svojom obitelji!

Svoju vezu potvrdili su upravo u Hrvatskoj: Chris Rock i Lake Bell snimljeni u romantičnoj šetnji Trogirom

Kad mozda budemo imali ovakve ljude u nasim ljetovalistima, bez ikakvih problema, pronadjemo i koncesionara za bilo sta tamo, do tada mi smo zemlja industrije, usluga i turizma u povojima.
Karikaturist

#24739 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Karikaturist »

Sad prica nema para jeli? :mrgreen:
Haris.ba

#24740 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Karikaturist wrote: 20/07/2022 12:35 Sad prica nema para jeli? :mrgreen:
Drzala bi vodu ova prica da se i te male dionice zavrsavaju brzo. Ali, se evo ne zavrsavaju. Vec se (namjerno) odugovlaci sva moguca procedura, pa kasnije i izgradnja.
drug_profi

#24741 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Jedno 5 puta u zadnjih 3 godine su rekli da imaju svu finansijsku konstrukciju za cijeli koridor.
A imaju i projekte za većinu dionica.
Ali tenderi se ne otvaraju, ili se na kraju obaraju itd.
Pa sjetite se 4-godisnjeg cirkusa oko Pociteljskog mosta.
So What!

#24742 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

drug_profi wrote: 20/07/2022 13:05 Jedno 5 puta u zadnjih 3 godine su rekli da imaju svu finansijsku konstrukciju za cijeli koridor.
A imaju i projekte za većinu dionica.
Ali tenderi se ne otvaraju, ili se na kraju obaraju itd.
Pa sjetite se 4-godisnjeg cirkusa oko Pociteljskog mosta.
I to su slagali naravno. Nesto je bolja situacija nego sto je bilo, ali definitivno nemaju novac za cijeli koridor Vc, evo sta imaju:

- Tender za izgradnju dionice Buna - Kvanj (jednom oboren, sad se ponavlja, nadzor je odavno izabran)
- Tender za izgradnju dionice Kvanj - Mostar Jug
- Tender za nadzor izgradnje dionice Kvanj - Mostar Jug
- Tender za izradu idejnog projekta i glavnog projekta dionice Mostar Jug - Mostar Sjever (ponovljen tender)
- Tender za reviziju glavnog projekta dionice Mostar Jug - Mostar Sjever (ponovljen tender)
- Tender za izgradnju dionice Mostar Jug - Mostar Sjever
- Tender za nadzor izgradnje dionice Mostar Jug - Mostar Sjever
So What!

#24745 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Tenderisan je i cijeli koridor Vc kroz Republiku Srpsku od Johovca do Odzaka, no medjutim to im je stopirano zbog sankcija, a i ne mogu da nadjem link za tender.

Dakle trenutno je vecina koridora Vc tenderisana, osim dionice Ivan - Ovcari - Konjic - Prenj i Prenj - Mostar Sjever. Za ove dionice mislim da nemaju novac, za ove iznad imaju novac i raspisani su tenderi, samo sto su se neki otegli.

Evo npr. ovaj Medakovo - Putnikovo Brdo, fakat ne znam vise sta ih ometa, u RS-u vec uveliko zapoceli s izgradnjom svog dijela, u FBiH jos ni nadzor izabran nemamo.

Poprikuse - Medakovo je gigantska dionica projekti su zavrseni, tenderi su lansirani, bio bi veliki game-changer da dobijemo izvodjaca do kraja godine tamo i mislim da bi to mogao biti neki veliki turski konzorcij.

Od Zenice do Poprikusa, autoput je sad u punoj izgradnji, a od Tarcina do Zenice, autoput je izgradjen, dok je od Ivana do Tarcina u izgrandji. Dakle rupa ostaje izmedju Ivana i Konjica i tu za sada pojma nemamo sta se desavati.

Na jugu je dionica, Buna - Kvanj dozivjela sudbinu dionice Zvirovici - Pocitelj, izabran je nadzor i onda pocese obarati tendere, dok je dionica Kvanj - Mostar Jug pod politickim pritiscima da se izmjeni trasa, ali polahko to vec pada na sudu i sve smo blize raspletu tamo.

Iskreno tenderi za Mostarsku obilaznicu su meni zapanjujuci, ja se nadam da nece krahirati kao i sve ostale hercegovacke dionice, te na ovoj dionici nema sanse da ima mjesta za domace kompanije, ovo je preozbiljan projekat.

Dalje ostaje konekcija petlje Mostar Sjever i ulaza u tunel Prenj, sto je jos uvijek misterija, koju ce ocigledno u hodu rjesavati, jer su ravno svjetskom cudu raspisali tender za tunel Prenj.
Thorgerson

#24746 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

So What! wrote: 20/07/2022 15:02
Pa zar nije bila prvo prica idemo napasti sjever, uradit sta se moze ostatak sjever koncesija. Tu bi sigurno imali zainteresovanih.

Jug zbog terena i skupoce mi morali se mi sami zadati.

I sta bi od svega?

Mikro dionice po Hercegovini i ovaj dio oko Zenice mandrljaju evo haman 10 godina.

A nije da se ne moze.

Kako to npr da se tarcin- sarajevo zapad zavrsilo za malo vise od 2 godine. Zato jer se sve napalo odjednom. Zato jer je bilo 2000 radnika.

Cisto za usporedbu, dionica Buna Pocitelj 7.2 km se gradila evo 4 godine!!! Dionica bez tunela, bez metra vijadukta. Kamenjar, pravac i udri.

Tarcin - Zapad ima 20km, gdje je oko 5km tunela, vijadukti, petlje. I opet izgradjeno duplo brze nego ovi dole hadalji sta su radili.

Znaci nije do para, jednostavno besqrac politika. Nema pritiska, aj polako cemo mi ovo, jebaji ga.

Objasni eto kako ovo gore sto sam naveo. Kako?

Mislim znam kako, postavis grobara svega cega se dotakao Terzica i ocekujes cuda.
So What!

#24747 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Thorgerson wrote: 20/07/2022 15:23
So What! wrote: 20/07/2022 15:02
Pa zar nije bila prvo prica idemo napasti sjever, uradit sta se moze ostatak sjever koncesija. Tu bi sigurno imali zainteresovanih.

Jug zbog terena i skupoce mi morali se mi sami zadati.

I sta bi od svega?

Mikro dionice po Hercegovini i ovaj dio oko Zenice mandrljaju evo haman 10 godina.

A nije da se ne moze.

Kako to npr da se tarcin- sarajevo zapad zavrsilo za malo vise od 2 godine. Zato jer se sve napalo odjednom. Zato jer je bilo 2000 radnika.

Cisto za usporedbu, dionica Buna Pocitelj 7.2 km se gradila evo 4 godine!!! Dionica bez tunela, bez metra vijadukta. Kamenjar, pravac i udri.

Tarcin - Zapad ima 20km, gdje je oko 5km tunela, vijadukti, petlje. I opet izgradjeno duplo brze nego ovi dole hadalji sta su radili.

Znaci nije do para, jednostavno besqrac politika. Nema pritiska, aj polako cemo mi ovo, jebaji ga.

Objasni eto kako ovo gore sto sam naveo. Kako?

Mislim znam kako, postavis grobara svega cega se dotakao Terzica i ocekujes cuda.
Zato sto je tada vladao SDP, kojem je primarno cilj bila izgradnja autoputeva, nakon cega su dosli SDA i HDZ, prvoj stranci nije u nekom velikom interesu da gradi autoputeve, dok drugoj stranci nije u interesu nista u dobrobiti ove drzave.
RJ57

#24748 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

So What! wrote: 20/07/2022 15:12

Poprikuse - Medakovo je gigantska dionica projekti su zavrseni, tenderi su lansirani, bio bi veliki game-changer da dobijemo izvodjaca do kraja godine tamo i mislim da bi to mogao biti neki veliki turski konzorcij.

bajke za malu djecu. prvo to nije jedna dionica nego dvije, a i to će biti senzacija ako tako ostane.
osim toga, nekidan reče onaj majmun iz autocesta da će se ići redom putnikovo brdo-medakovo, pa ozimica-poprikuše i na kraju ta duga dionica. elem ništa od toga tamo negdje do 2027, tj. puno vjerovatnije 2030 odnosno 2030-tih
Dzontra_Volta

#24749 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

Kako se može raspisati tender za izgradnju neke dionice, a da još uvijek nije urađen glavni projekat (npr. Mostar Sjever - Mostar Jug)? Na šta se daje ponuda?
RJ57

#24750 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Dzontra_Volta wrote: 20/07/2022 18:45 Kako se može raspisati tender za izgradnju neke dionice, a da još uvijek nije urađen glavni projekat (npr. Mostar Sjever - Mostar Jug)? Na šta se daje ponuda?
ako je žuti fidic (projektuj i gradi) može
Post Reply