Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#24726 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

hakiz

Vi, to je vidljivo iz vasih postova, pratite politiku i niste novi ovdje i zato me cudi me da ne znate nase stavove po ovim pitanjima koja ste postavili.
Ali da ne mislite da ignorisem vase pitanje...

Pitanje:

U slučaju eventualne pobjede na nivoima na kojima ta pobjeda donosi uticaj na rad inspekcija rada, da li ćete čekati da radnici, uplašeni za posao i ucijenjeni prijavljuju sami nepravilnosti, ili ćete sami od sebe krenuti u svojevrsnu akciju otkrivanja prirednih subjekata koji krše radnička prava.

Ako ste pratili nas rad u Skupstini onda vam je sigurno poznato nase insistiranje na popuni radnih mjesta u inspekciji i Tuzilastvu KS - sto je na kraju i jednim velikim dijelom prihvaceno. Naravno, da drzavni organi koji vrse kontrolu radnih odnosa moraju vise raditi ali ce zastita prava - bilo kojih a ne samo radnickih - najvise uvijek zavisiti od onih kojima su ta prava uskracena ili nisu primjenjena na zakonom predvidjeni nacin. Dakle, efikasna zastita prava uposlenih uvijek ce traziti hrabrost prijavljivanja. (Otpustanje radnika zbog prijavljivanja je zakonski nemoguce po novom ZoR-u bez saglasnosti sindidkata).

"Bukvalno, jedan dan inspektor, ničim izazvan, dođe u neku firmu i pregleda situaciju, vidi poštuju li se isplate plata, doprinosa, tjeraju li se radnici na prekovremeni rad mimo zakona, da li im se uskraćuju odmori, prijeti li im se ako odu na bolovanja itd. I vremenom tako sve firme, pa i ponoviti po nekoliko puta (da firme koje su već pregledane ne pomisle da im je to kraj kontrole). Dakle, aktivno a ne pasivno kontrolisanje poštovanja zakona o radu".

To je moguce, ali kada uzmete broj registrovanih privrednih subjekata i broj inspektora opet cete vidjeti da ce njihov radbiti daleko efikasniji ako radepo prijavama a ne po principu slucajnog uzorka.

"Da li bi vaši načelnici općina/opština ili na drugim nivoim, izdavanje građevinske dozvole uslovljavali da se, na primjer, na krovovima novoizgrađenih stambenih zgrada ili privrednih objekata posade zelene površine, a da upravitelji imaju obavezu na postojećim zgradama to isto uraditi u određenom vremenu? Naime gradovi, barem Sarajevo, postaju betonske selendre u kojima je sve manje zelenila što, osim zagađenja vazduha, donosi problem sve viših temperatura (zbog isijavanja sve veće količine betona zbog gradnje) u ljetnim mjesecima".

Nas Robert Plese je jos prije godina u GV pokrenuo inicijativu koja je na tragu ove vase - "Zeleni krovovi". Vise infomacija mozete pronaci na nasem web i FB portalu.

"Imate li razrađen, funkcionalan plan kako smanjiti smrad Miljacke? Popraviti vodosnabdijevaje Sarajeva... (lokalni su izbori)?"

O ovome smo dosta i cesto govorili pa mozete pogledati na nasoj stranici.

I tako dalje.
I, naravno, ako pobijedite na eventuano entitetskom i/ili državnom nivou, da li će kazne za direktore firmi koje ne poštuju radnička prava biti zatvorske i doživotna zabrana obavljanja te funkcije ili samo da firma plati neku smiješnu sumu kao kaznu.

I mi smatramo da su sankcije da su kazne za mnoge prekrsaje i krivicna djela preblage.

Meni su te stvari važnije od bicilističkih staza.
quarterback

#24727 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by quarterback »

:roll:

ne pratim politiku niti zelim nesto pretjerano da ucestvujem u vasim umnim raspravama ali zelim reci da mi je na vrh glave te price - imamo mi i precih problema

svakom je neki problem prijek i nesto sto je nekome nebitno nekome drugom je bitno

kao osoba koja jako puno radi ja nemam nikakve egistencijalne probleme medjutim imam druge probleme za koje evo saznah da nisu bitni, ipak meni jesu

- ne zelim da mi muzika iz okolnih kafica razvaljuje iza 10 sati jer ustajem u 4 ujutro i u 10 zelim spavati
- ne zelim da debili parkiraju svoja auta poprijeko na parkingu ispred zgrade (dok su u konkretnom kaficu) i tako zagradjuju pristup haustoru
- a to mi je bitno jer sam biciklista i ne mogu da pridjem biciklom svom ulazu + jer onda jedni drugima sviraju da se debili pomaknu radi cega me probude
- bitno mi je da imam staze ili da budem siguran u prometu jer mi koristenje bicikla omogucava da stignem na sve svoje poslove + ne pravim guzvu u gradu + ne zagadjujem grad + ne generisem indirektno troskove troseci uvozno gorivo i autodijelove

to su moji problemi i iako ima evo saznah precih stvari od biciklistickih staza moji problemi, koji su nekome smijesni i nebitni, su moji problemi i nesto na osnovu cega cu ja glasati

kome parkinzi (ne zanima me postojanje parkinga - meni ne trebaju, parkinzi u smislu da se konacno uvede red i da konacno mrske drotine pocnu da rade svoj posao i pocnu da izbijaju seljacinama iz glave ideju da je parkiranje bilo gdje drustveno pozeljno i prihhaceno) i biciklisticke staze nisu bitne - taj ni meni nije bitan

toliko
Pedja Kojovic

#24728 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

mario001

[quote][Ja cu pokusati doci do nekih dokumenata koji ce dokazati malo drugaciju pricu, njeno upravljanje novcem najbolje se oslikava na Prizmi (stecaj), Crnkic- avansno prebacivanje novca sa racuna zavoda na Klinicki centar ( bez odluke uprave) 3.5 miliona, prosjecni telefonski racun Kenana Crnkica u Zavodu je bio oko 6.000 maraka, najveci preko 21.000 maraka, Kenan Crnkic je sa racuna zavoda, dakle javnim novcem za zdravstvo placao svoje clanarine u Cambridge klubu cc oko 20.000 dolara, taj iznos je neproknjizen jer ne postoji nacin da se knjizi, javne nabavke necu spominjati, zaposljavanja ljudi isto tako...
Ove stvari kao poslanik u skupstini javno trazi i moras ih dobiti..
Pitaj kolegicu zasto su trakice nabavljane direktnim pregovarackim postupkom sa samo dvije firme, ako na trzistu postoji puno vise dobavljaca, pitaj je za ugovore sa Europharmom i Atrium klinikom, kako se placalo bez ugovora...quote]

Ja vas ohrabrujem da to uradite, da dodjete do dokumenata koji ukazuju na kriminal.
Istina, moj prvi utisak je bio da vi znate odgovore, ali iz vaseg posta vidim da samo postavljate sugestivna pitanja.
(Vas fokus je, medjutim, cini mi se iz vaseg posta, na direktoru g. Crnkicu, a ne na Lejli Brcic, pravnoj savjetnici u ZZO).
Izvjestaj ZZO je, kao sto znate, oboren na SKS nekoliko puta, g. Crnkic je smjenjen (pa vracen, pa opet smjenjen).
Nekoliko inspekcija (budzetska, finansijska policija) su se bavili i jos bave finansijskom forensikom poslovanja ZZO.
Istragu, koliko ja imam informacija o tome, znatno otezava cinjenica da je i poslovanje prethodnika g. Crnkica bilo izuzetno netransparentno i nezakonito. (I ja sam citao o telefonskom racunu u medijima ali nisam cuo za Cambridge klub).
Finansiranje KCUS-a i drugih medicinskih ustanova avansno a ne na osnovu izvrsenih usluga je nazalost praksa koja traje od 95 i nije eksluzivna samo za zdravstvo. (Univerzitet se takodje jos uvijek finansira po tzv. ratnoj formuli - broj uposlenika plus 10%).
Sto se tice "dijabetes trakica", preporucujem da se vratite u vrijeme Radeljasa kada je taj visegodisnjih ugovor sklopljen.
Sve ovo sto ste iznijeli su samo neki primjeri loseg ili kriminalnog poslovanja u ZZO koji traju decenijama.

Naravno, vi znate da ovom, kao i svim drugim, javnim institucijama upravlja UO i direktor a zakonski rad nadzire NO tako da sasvim sigurno oni snose odgovornost ukoliko je rad bio mimo zakona. Bilo bi jako lose radi politickih poena amnestirati ljude koji su odgovorni a kazniti uposlenike koji nemaju ovlasti odlucivanja.

Zaista vas ohrabrujem, i molim, da sve cinjenice koje ukazuju na kriminal proslijedite.
Naravno, ukoliko vi to zelite mozemo se sastati i dodatno razgovarati o onome sto znate.
(Formuasi sa kojima sam se vec sastajao povodom slicnih stvari vam mogu potvrditi moju diskretnost).

p.k.
muha_sa

#24729 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by muha_sa »

quarterback wrote::roll:

ne pratim politiku niti zelim nesto pretjerano da ucestvujem u vasim umnim raspravama ali zelim reci da mi je na vrh glave te price - imamo mi i precih problema

svakom je neki problem prijek i nesto sto je nekome nebitno nekome drugom je bitno

kao osoba koja jako puno radi ja nemam nikakve egistencijalne probleme medjutim imam druge probleme za koje evo saznah da nisu bitni, ipak meni jesu

- ne zelim da mi muzika iz okolnih kafica razvaljuje iza 10 sati jer ustajem u 4 ujutro i u 10 zelim spavati
- ne zelim da debili parkiraju svoja auta poprijeko na parkingu ispred zgrade (dok su u konkretnom kaficu) i tako zagradjuju pristup haustoru
- a to mi je bitno jer sam biciklista i ne mogu da pridjem biciklom svom ulazu + jer onda jedni drugima sviraju da se debili pomaknu radi cega me probude
- bitno mi je da imam staze ili da budem siguran u prometu jer mi koristenje bicikla omogucava da stignem na sve svoje poslove + ne pravim guzvu u gradu + ne zagadjujem grad + ne generisem indirektno troskove troseci uvozno gorivo i autodijelove

to su moji problemi i iako ima evo saznah precih stvari od biciklistickih staza moji problemi, koji su nekome smijesni i nebitni, su moji problemi i nesto na osnovu cega cu ja glasati

kome parkinzi (ne zanima me postojanje parkinga - meni ne trebaju, parkinzi u smislu da se konacno uvede red i da konacno mrske drotine pocnu da rade svoj posao i pocnu da izbijaju seljacinama iz glave ideju da je parkiranje bilo gdje drustveno pozeljno i prihhaceno) i biciklisticke staze nisu bitne - taj ni meni nije bitan

toliko
:thumbup:

ovo uvecano cemo docekat NIKAD a mozda ni tad :(

vjeciti (nepopravljivi) optimista Muha :)
quarterback

#24730 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by quarterback »

muha_sa wrote:
quarterback wrote:kome parkinzi (ne zanima me postojanje parkinga - meni ne trebaju, parkinzi u smislu da se konacno uvede red i da konacno mrske drotine pocnu da rade svoj posao i pocnu da izbijaju seljacinama iz glave ideju da je parkiranje bilo gdje drustveno pozeljno i prihhaceno) i biciklisticke staze nisu bitne - taj ni meni nije bitan

toliko

ovo uvecano cemo docekat NIKAD a mozda ni tad :(

vjeciti (nepopravljivi) optimista Muha :)
e moj dobri Muha, eno vidim da je Koldzo poceo predizborno zamazivanje ociju - da se nesto radi, oznacili neki dan parkinge po Grbavici, iscrtali linije prvi put nakon 92 ge, sasvim sam siguran da Koldzo ovdje ne cita sta pise ali mozda neko od njegovih pred izbore prati pisanja po forumima i radi spin, pa ako pratite onda mu porucite - neka pred svojom zgradom ili kucom crta linije, sve dok ne vidim drota kako svaki dan pise kaznu onome ko nije izmedju linija - mene ne racunajte, a ne da mi drot iz novog sarajeva na informaciju da ne mogu sa djecijim kolicima da pridjem ulazu radi degenerika odgovara - sto se nas tice oni su na parkingu, nije bitno kako su parkirani dok su god tu, mi ne mozemo nista, a ni pauk ne moze tu da radi jer su auti nagurani pa nema mjesta - MRŠ mater vam !
mario001

#24731 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mario001 »

Ja vas ohrabrujem da to uradite, da dodjete do dokumenata koji ukazuju na kriminal.
Istina, moj prvi utisak je bio da vi znate odgovore, ali iz vaseg posta vidim da samo postavljate sugestivna pitanja.
(Vas fokus je, medjutim, cini mi se iz vaseg posta, na direktoru g. Crnkicu, a ne na Lejli Brcic, pravnoj savjetnici u ZZO).
Izvjestaj ZZO je, kao sto znate, oboren na SKS nekoliko puta, g. Crnkic je smjenjen (pa vracen, pa opet smjenjen).
Nekoliko inspekcija (budzetska, finansijska policija) su se bavili i jos bave finansijskom forensikom poslovanja ZZO.
Istragu, koliko ja imam informacija o tome, znatno otezava cinjenica da je i poslovanje prethodnika g. Crnkica bilo izuzetno netransparentno i nezakonito. (I ja sam citao o telefonskom racunu u medijima ali nisam cuo za Cambridge klub).
Finansiranje KCUS-a i drugih medicinskih ustanova avansno a ne na osnovu izvrsenih usluga je nazalost praksa koja traje od 95 i nije eksluzivna samo za zdravstvo. (Univerzitet se takodje jos uvijek finansira po tzv. ratnoj formuli - broj uposlenika plus 10%).
Sto se tice "dijabetes trakica", preporucujem da se vratite u vrijeme Radeljasa kada je taj visegodisnjih ugovor sklopljen.
Sve ovo sto ste iznijeli su samo neki primjeri loseg ili kriminalnog poslovanja u ZZO koji traju decenijama.

Naravno, vi znate da ovom, kao i svim drugim, javnim institucijama upravlja UO i direktor a zakonski rad nadzire NO tako da sasvim sigurno oni snose odgovornost ukoliko je rad bio mimo zakona. Bilo bi jako lose radi politickih poena amnestirati ljude koji su odgovorni a kazniti uposlenike koji nemaju ovlasti odlucivanja.

Zaista vas ohrabrujem, i molim, da sve cinjenice koje ukazuju na kriminal proslijedite.
Naravno, ukoliko vi to zelite mozemo se sastati i dodatno razgovarati o onome sto znate.
(Formuasi sa kojima sam se vec sastajao povodom slicnih stvari vam mogu potvrditi moju diskretnost).

p.k.
Crnkic je fokus, ali se njeno ime u svim tim aferama vezano za njega, ali ako budem mogao doci do nekih dokumenata (zbog istrage) rado cu ih postaviti tu.
Istine je za trakice, ali je tada ministar bio Lokmic, predsjednik UO Radeljas, direktor Crnkic i pravni savjetnik Lejla koja je radila ugovore bez cijena, kasnije se utvrdilo zasto, probijanje budgeta za dva miliona, direktni sporazum sa Farmavitom i Pharmamedom cini mi se, ona je ucestvovala u falcifikovanju odluka Upravnog Odbora.
Istina je i za clanstvo u klubu, sve je istina..
mario001

#24732 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mario001 »

e moj dobri Muha, eno vidim da je Koldzo poceo predizborno zamazivanje ociju - da se nesto radi, oznacili neki dan parkinge po Grbavici, iscrtali linije prvi put nakon 92 ge, sasvim sam siguran da Koldzo ovdje ne cita sta pise ali mozda neko od njegovih pred izbore prati pisanja po forumima i radi spin, pa ako pratite onda mu porucite - neka pred svojom zgradom ili kucom crta linije, sve dok ne vidim drota kako svaki dan pise kaznu onome ko nije izmedju linija - mene ne racunajte, a ne da mi drot iz novog sarajeva na informaciju da ne mogu sa djecijim kolicima da pridjem ulazu radi degenerika odgovara - sto se nas tice oni su na parkingu, nije bitno kako su parkirani dok su god tu, mi ne mozemo nista, a ni pauk ne moze tu da radi jer su auti nagurani pa nema mjesta - MRŠ mater vam !
Ja svaki dan zovem policiju zbog ceste izmedju njihove stanice i stanice saobracajne policije, ljudi njima pod prozorom parkiraju na trotoar i tako blikiraju jednu traku u potpunosti, guzva bude i na glavnoj cesti pored tramvajske.
Ako oni to dozvole, nema spasa za tvoju zgradu.
Jucer je bio praznik, ali Vilsonovim auta skoro pa normalno idu, manji broj ali idu...zovem policiju i prijavim to, drot kaze "mozda ljudi ne znaju da je praznik" :roll: :roll:
NK33

#24733 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NK33 »

quarterback wrote::roll:

toliko

Aferim za post ljudino. Ja ne idem na posao biciklom i ne koristim ga pretjerano ali sve navedeno potpisujem.
Adriatic

#24734 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

Naslovnica wrote:Rado bih dao glas NS na slijedećim izborima, ali zbog njihovog odnosa prema problematici pasa lutalica, nažalost, ne mogu.
Ako je riječ o "advokatima" zaštitnicima lutalica, o aktivizmu i podupiranju sadašnjeg zakona i stanja, ako se spominje mafijaški Dogs Trust - tu je obavezno i NS.
Žao mi je zbog toga.
Plaćenici mafije iz Britanije ne vode računa o tome da ljudi (žene, djeca) ne smiju više na ulicu izaći.
Važno je da lova od Dogsovaca kapa, a građane ko šiša.
Novak20

#24735 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Adriatic wrote:
Naslovnica wrote:Rado bih dao glas NS na slijedećim izborima, ali zbog njihovog odnosa prema problematici pasa lutalica, nažalost, ne mogu.
Ako je riječ o "advokatima" zaštitnicima lutalica, o aktivizmu i podupiranju sadašnjeg zakona i stanja, ako se spominje mafijaški Dogs Trust - tu je obavezno i NS.
Žao mi je zbog toga.
Plaćenici mafije iz Britanije ne vode računa o tome da ljudi (žene, djeca) ne smiju više na ulicu izaći.
Važno je da lova od Dogsovaca kapa, a građane ko šiša.
U mom malom mistu povremeno se pred zoru začuje cviljenje pasa. Narednih dana, pasa lutalica koji su imali one trakice na ušima nema u bližoj okolini. Poslije izvjesnog vremena zamijene ih druge lutalice ali prepoznatljivih starosjedilaca nema. I tako u krug. Znam da azila za lutalice nema i pretpostavljam da neko odradi akcije "čišćenja".

Meni lično ne smeta jer mi ukućani ne strahuju od napada lutalica. Da li je to u redu, da li vlast poštuje vlastite zakone koje nisam napisao ja, da li su ti zakoni usklađeni i nametnuti od EU kojoj k'o fol težimo, druga stvar. Mislim da je licemjerje donositi zakone kojih se nećeš pridržavati niti ih primjenjivati u potpunosti. Obrni, okreni, vlast je dužna riješiti problem po zakonu. Njihova je stvar kako. Ako problem ne rješavaju po zakonu, nisu sposobni. Ako nisu sposobni...zna se.
Mea_parvitas

#24736 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Mea_parvitas »

Molim Vas za informaciju,

Kada bi mogao biti donešen na snagu novi penzioni zakon i u kojoj je fazi trenutno donosenje zakona?

Hvala
Hakiz

#24737 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:hakiz

Vi, to je vidljivo iz vasih postova, pratite politiku i niste novi ovdje i zato me cudi me da ne znate nase stavove po ovim pitanjima koja ste postavili.
Ali da ne mislite da ignorisem vase pitanje...

Pitanje:

U slučaju eventualne pobjede na nivoima na kojima ta pobjeda donosi uticaj na rad inspekcija rada, da li ćete čekati da radnici, uplašeni za posao i ucijenjeni prijavljuju sami nepravilnosti, ili ćete sami od sebe krenuti u svojevrsnu akciju otkrivanja prirednih subjekata koji krše radnička prava.

Ako ste pratili nas rad u Skupstini onda vam je sigurno poznato nase insistiranje na popuni radnih mjesta u inspekciji i Tuzilastvu KS - sto je na kraju i jednim velikim dijelom prihvaceno. Naravno, da drzavni organi koji vrse kontrolu radnih odnosa moraju vise raditi ali ce zastita prava - bilo kojih a ne samo radnickih - najvise uvijek zavisiti od onih kojima su ta prava uskracena ili nisu primjenjena na zakonom predvidjeni nacin. Dakle, efikasna zastita prava uposlenih uvijek ce traziti hrabrost prijavljivanja. (Otpustanje radnika zbog prijavljivanja je zakonski nemoguce po novom ZoR-u bez saglasnosti sindidkata).

"Bukvalno, jedan dan inspektor, ničim izazvan, dođe u neku firmu i pregleda situaciju, vidi poštuju li se isplate plata, doprinosa, tjeraju li se radnici na prekovremeni rad mimo zakona, da li im se uskraćuju odmori, prijeti li im se ako odu na bolovanja itd. I vremenom tako sve firme, pa i ponoviti po nekoliko puta (da firme koje su već pregledane ne pomisle da im je to kraj kontrole). Dakle, aktivno a ne pasivno kontrolisanje poštovanja zakona o radu".

To je moguce, ali kada uzmete broj registrovanih privrednih subjekata i broj inspektora opet cete vidjeti da ce njihov radbiti daleko efikasniji ako radepo prijavama a ne po principu slucajnog uzorka.

"Da li bi vaši načelnici općina/opština ili na drugim nivoim, izdavanje građevinske dozvole uslovljavali da se, na primjer, na krovovima novoizgrađenih stambenih zgrada ili privrednih objekata posade zelene površine, a da upravitelji imaju obavezu na postojećim zgradama to isto uraditi u određenom vremenu? Naime gradovi, barem Sarajevo, postaju betonske selendre u kojima je sve manje zelenila što, osim zagađenja vazduha, donosi problem sve viših temperatura (zbog isijavanja sve veće količine betona zbog gradnje) u ljetnim mjesecima".

Nas Robert Plese je jos prije godina u GV pokrenuo inicijativu koja je na tragu ove vase - "Zeleni krovovi". Vise infomacija mozete pronaci na nasem web i FB portalu.

"Imate li razrađen, funkcionalan plan kako smanjiti smrad Miljacke? Popraviti vodosnabdijevaje Sarajeva... (lokalni su izbori)?"

O ovome smo dosta i cesto govorili pa mozete pogledati na nasoj stranici.

I tako dalje.
I, naravno, ako pobijedite na eventuano entitetskom i/ili državnom nivou, da li će kazne za direktore firmi koje ne poštuju radnička prava biti zatvorske i doživotna zabrana obavljanja te funkcije ili samo da firma plati neku smiješnu sumu kao kaznu.

I mi smatramo da su sankcije da su kazne za mnoge prekrsaje i krivicna djela preblage.

Meni su te stvari važnije od bicilističkih staza.
Hvala.

Iako mnogo stvari može ostati na obećanjima, neće se ispuniti zbog ovog ili onog razloga, u situaciji u kojoj smo mi u BiH što se tiče političkih partija meni je za početak dovoljno da partija za koju bih eventualno glasao razmišlja o stvarima koje me interesuju. Pa, nadati se da će barem dio tih razmišljanja biti i realizovan u praksi.

Ovako kako ste mi odgovorili se pridobijaju glasači i dobijaju glasovi, po mom (ne)skromnom mišljenju. Pa makar ta partija ne bila podudarna sa mojim političkim opredjeljenem (ono liberalno me malo žulja :)).
Pedja Kojovic

#24738 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

mea pervitas

Nacrt Zakona o PIO/MIO je usvojen i trenutno je u javnoj raspravi (ne mogu se sjetiti do kada).
Kada ce se u formi prijedloga naci naci na dnevnom redu, odnosno, biti usvojen, tesko je reci.
S obzirom da je Vlada nekoliko kontraverznih zakona(raspodjela prihoda FBiH,npr.) vec gurnula pod tepih za postizborno vrijeme vjerujem da ce i ovaj imati slicnu sudbinu.

p.k.
Roccohljup

#24739 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Roccohljup »

Pedja Kojovic wrote:mario001
[Ja cu pokusati doci do nekih dokumenata koji ce dokazati malo drugaciju pricu, njeno upravljanje novcem najbolje se oslikava na Prizmi (stecaj), Crnkic- avansno prebacivanje novca sa racuna zavoda na Klinicki centar ( bez odluke uprave) 3.5 miliona, prosjecni telefonski racun Kenana Crnkica u Zavodu je bio oko 6.000 maraka, najveci preko 21.000 maraka, Kenan Crnkic je sa racuna zavoda, dakle javnim novcem za zdravstvo placao svoje clanarine u Cambridge klubu cc oko 20.000 dolara, taj iznos je neproknjizen jer ne postoji nacin da se knjizi, javne nabavke necu spominjati, zaposljavanja ljudi isto tako...
Ove stvari kao poslanik u skupstini javno trazi i moras ih dobiti..
Pitaj kolegicu zasto su trakice nabavljane direktnim pregovarackim postupkom sa samo dvije firme, ako na trzistu postoji puno vise dobavljaca, pitaj je za ugovore sa Europharmom i Atrium klinikom, kako se placalo bez ugovora...quote]

p.k.
Poštovani Peđa,
Ovo na sta Vas upozoravaju forumaši a tiče se Lejle i njene uloge usvim malverzacijama koje su bile u prizmi (ne znam za njenu ulogu u ZZO) je 100% istina. Tu su napravljene milionske malverzacije, oštećeno i upropašteno (kreditna historija) na hiljade klijenata, i nanesena ogromna šteta finansijskom sektoru u BiH i reputaciji kod stranih kreditora. Crnkić je tu bio (i ostao) vođa te mafijaške hobotnice a prvi saradnici su mu u tome bili upravo Lejla, Jure, ivona, Aleksandra, itd. Ne treba ti nikakva dokumentacija, samo provjeri njenu ulogu u svemu tome kod ljudi iz agencije za bankarstvo FBiH jer su oni sve konstatovali i dokumentovali prilikom kontrola i pokretanja krivičnih prijava za sve učesnike u tom kriminalu.
Sretno tebi na izbora, al ja posto znam ko je i sta je dotična svoj glas ne mogu dati....
__Phoenix__

#24740 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by __Phoenix__ »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/admir-bu ... /160707105 Nastavljate sa genijalnim rješenjima, ovaj je Bosnu još više srozao nakon Konakovića, i za nagradu dobija kandidaturu za načelnika općine Centar, zemljo Indijo...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#24741 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Konakovic je Bosnu zafuzio do te granice, da je bilo SF scenarijo spasiti taj klub. Bukva je kasnije dosao da vadi situaviju, naravno...nidze veze...Ali nebitno.

Los kandidat NS za Centar. Vrlo vjerovatno necu mu dati svoj glas, pored sve dobre volje...a za lustu NS cu gladatu. Naravno probrati najkvalitetnijesa te liste.

Cetri gradske opstine, po mom rezonu i pogledu na ono sto nam treba.

1.Novo Sarajevo - dobar kandidat.
2. Stari Grad - mlad, ali mi djeluje radin i perspektivan decko. Dobar kandidat.
3. Centar - koje su reference Bukve za ovu poziciju? Razgovor s njim Pedje i Sabine? Sta je iza njega sto bi nas stimulisalo da mu damo svoj glas? - po meni, los kandidat.
3. Novi Grad - bas losa kandidatkinja. Osoba koja je u vise firmi - administracija, bila tehnicka i pravna potpora Crnkicu. Covjeku koji je iza sebe ostavio pregrs 'repova', afera i sl.

Generalno, ocekivao sam puno, punoooo vise. Cak sam i razocaran.

Nadam se da su vam liste adekvatnije, i popunjenije sa kandidatima kao sto su prva dva 'rangirana'....ili cak bolja. Nadam se duboko.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#24742 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

@LIBERO pod 1) i pod 3) sinapisao «Novo Sarajevo» Sta si podrazumjevao? Centar sve gore od goreg. Kad razmisljam gladati Kamocaja, sve je jasno :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#24743 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Hvala K.K :D ...ispravio sam :thumbup:

Prvi put da bas, ali bas ne znam kome bih dao glas za poziciju nacelnika :roll:
Sto je odmah, vjerovatno, dobra najava da SDA ima u startu prednost...jer na drugoj strani imas 5-6 'lijevih i gradjanskih' kandidata...koji su, hem razjedinjeni, hem.... :run:

Ajnadzic trijumfalno vec trlja ruke.
KatarinaKosaca

#24744 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

-LIBERO- wrote:

Sumnjam. Centar je crveni bastion.
kluz franjo

#24745 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

kluz franjo wrote:Uvaženi gospodine Kojoviću,
...da prokomentarišem lokalne vijesti u vezi lokalnih izbora.
Ja nekako mislim da pozicija načelnika opštine Centar, glavnog grada države, ima neki malo veći značaj i zračenje (priznajem, vjerovatno je to samo do mog lokal-patriotizma).
Ipak, posmatrajući kandidate Ajnadžić (SDA), Rešidat (DF) i Kamočaj (SDP), nekako mislim da bi u takvoj konstalaciji jedan kandidat Kojović imao jako dobre šanse da u konačnici dobije povjerenje glasača (opet priznajem, vjerovatno je to zbog mojih simpatija).
Čisto izborno-tehnički (lagumdžijevsko-čovićski), šta može kandidat Kojović izgubiti svojom kandidaturom?
U svakom slučaju će povući veći broj glasova za listu vijećnika - i to ne samo u Centru.
U predizbornoj kampanji će bez dileme biti u prilici općenito izoštriti profil stranke i jasno pozicionirati u odnosu na SDA (halo, Ajnadžić), te jasno mobilisati taj iskompromitovani lijevi-centar.
Može možda i dobiti načelničku funkciju, tj. mogućnost da se sa općinskim budžetom koji je veći od kantonalnih budžeta BPK i PŽ na konkretnom primjeru pokažu ispravna rješenja, a što bi sigurno imalo pozitivne efekte i na sljedeće opće izbore.
Šta može kandidat Kojović ili NS politički izgubiti kandidaturom? Kako ja vidim, NIŠTA.
Ipak, sustižu me (vjerodostojne) čaršijske priče da će gospodin A.B. biti kandidat NS za načelnika opštine Centar. Također me sustiže (opet vjerodostojno) mahalanje, da će kandidat A.B. biti "potrošen", kako bi se prije izbora "povukla" njegova kandidatura i podržao jedan od gore navedenih kandidata.
E sada moja pitanja:
- Da li će gospodin Kojović biti kandidat NS za načelnika općine Centar, i zašto?
- Da li će gospodin A.B. biti kandidat NS za načelnika opštine Centar (fino čeljade, i dobar komšija, ali ja mu ne bih dao mojih 40 mil KM u ruke), i zašto?
- Želite li ikad (ako ne sada) preuzeti na bilo kojem nivou odgovornost vlasti i zašto?
Unaprijed zahvalan na odgovoru.
Pedja Kojovic wrote:kluz franjo
Preporucujem vam da umjesto slusanja carsijskih prica sacekata da nas GO potvrdi kandidate 25.06.
p.k.
pk
Preporučujem Vam da umjesto slušanja kolektivnih samozadovoljnih hvalospjeva na internim stranačkim sjedeljkama ponekad ipak pravovremeno poslušate "glas čaršije".
kf
KatarinaKosaca

#24746 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

kluz franjo wrote:
pk
Preporučujem Vam da umjesto slušanja kolektivnih samozadovoljnih hvalospjeva na internim stranačkim sjedeljkama ponekad ipak pravovremeno poslušate "glas čaršije".
kf
slazem se, jako tacno
-LIBERO-
Čiča Gliša

#24747 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

KatarinaKosaca wrote:
-LIBERO- wrote:

Sumnjam. Centar je crveni bastion.
Pa 6 'crvenih'. Postat ce zelen...logika :D
KatarinaKosaca

#24748 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Mislim da ce SDP dati nacelnika. Mislim da ce NS dobro proci, a SDA gore nego ikad posebice radi koalicije sa SBB. Ali, vidjecemo.......
palermo

#24749 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

kluz franjo wrote:
pk
kf
Budu li slušali čaršiju odmah mogu zatvoriti magazu.

A bogami svakako ima dovoljno onih koji slušaju "glas čaršije". Nama zapravo trebaju oni koje će čaršija slušati, a ne obrnuto.
JThomas

#24750 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

-LIBERO- wrote:
Pa 6 'crvenih'. Postat ce zelen...logika :D
i gle čuda, baš tu gdje je hajmo reći najslabiji SDA kandidat (jedino gdje nije izraziti favorit), a inače tradicionalno manji postotak glasača SDA...imaš 5-6 "crvenih" kandidata, koje ne bih nazvao dobrim - ali bar je narod čuo za njih. a za ove po drugim opštinama se ne može reći ni to.

slučajno? ja sam puk'o k'o onaj u fukoovom klatnu, za mene je sve zavjera... :mrgreen:
Locked