Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Point.

#24676 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

zomri wrote: 07/05/2020 13:45
geralt wrote: 07/05/2020 13:37
zomri wrote: 07/05/2020 13:24 ovi u srbiji tvrde da je virus oslabio, što vide po tome da zadnjih 15-20 dana nemaju uopšte ljudi kojima bolest brzo napreduje da trebaju intenzivnu njegu i/ili respirator.

je li vidio iko slične izvještaje iz drugih zemalja?
U Svedskoj se smanjila popunjenost kreveta u intenzivnoj njezi i broj hospitalizacija, iako je porast broja umrlih i novih slucajeva i dalje konstantan.
znači moguće je da je ovo tačno. ako je istina to je super vijest. vjerovatno je povezano više sa vitaminom d, tj sa izlaženjem na sunce. nije onda bez osnova poziv da se svi zarazimo preko ljeta :mrgreen:
Juče je neki talijanski doktor, ministar šta li je izjavio da izgleda da je virus opao u snazi, da u zadnje vrijeme sve manje ljudi dolazi sa teškim oboljenjima da im treba respiratorska pomoć i da po njemu ovaj virus izgleda kao skroz duga bolest u odnosu kad se pojavio.

S druge strane, neki američki naučnici iz Alama su juče objavili da je ovaj virus mutirao odnosno da je jači i ubojitiji ovaj što kruži Evropom i Amerikom nego onaj u Kini, odnosno Wuhanu.
cyprus

#24677 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cyprus »

Ma nema šanse da je bilo gdje dosad zaraženo više od par procenata populacije... Na to valjda ukazuje i gomila negativnih testova...
zomri

#24678 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

Maha23 wrote: 07/05/2020 14:09
zomri wrote: 07/05/2020 13:30
piupiu wrote: 07/05/2020 13:27

Malo.
0,4% je ukupno, a ovih 5% je maksimum u najviše pogođenim područjima. prema ovome stopa smrtnosti je 0.6%. 30tak posto je asimptomatsko. sve u svemu ipak dobre vijesti osim ove male prokuženosti.
Nisu mi jasni ovi brojevi, mozda je neko negdje pogrijesio...0,4% od ukupne populacije Ceske je 4280 a vec imaju potvrdjenih 7974 slucaja.
42600 je 0,04% od 10,65 miliona koliko google kaže da češka ima stanovnika.
daddy-kool

#24679 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

freelancerBIH wrote: 07/05/2020 13:38

Ma ja ne mogu da vjerujem kakvi hadalji nama upravljaju naukom i kulturom, ovo je opsta katastrofa znaci. Salju djecu koja nemaju pojma sta je fizicka distanca da zaraze sve - da ne govorim koliko ima odgajatelja sa 60 + godina - oni ce tu najvise i stradat... :-) :-) :-)
Upravo je trebalo suprotno uraditi, srednje škole i fakultete otvoriti uz obavezne maske i distancu, jer oni mogu provoditi pravila i biti disciplinovani. Ovo je potez da se olakša roditeljima sa malom djecom. Kinezi su stariju djecu vratili u škole, uz poštovanje mjera zaštite, a čini mi da su i Nijemci slično razmišljali.
freelancerBIH

#24680 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

daddy-kool wrote: 07/05/2020 14:24
freelancerBIH wrote: 07/05/2020 13:38

Ma ja ne mogu da vjerujem kakvi hadalji nama upravljaju naukom i kulturom, ovo je opsta katastrofa znaci. Salju djecu koja nemaju pojma sta je fizicka distanca da zaraze sve - da ne govorim koliko ima odgajatelja sa 60 + godina - oni ce tu najvise i stradat... :-) :-) :-)
Upravo je trebalo suprotno uraditi, srednje škole i fakultete otvoriti uz obavezne maske i distancu, jer oni mogu provoditi pravila i biti disciplinovani. Ovo je potez da se olakša roditeljima sa malom djecom. Kinezi su stariju djecu vratili u škole, uz poštovanje mjera zaštite, a čini mi da su i Nijemci slično razmišljali.
Upravo tako. Ja se nadam da ce povuci ovu odluku i otvoriti osnovne/srednje/fakultete umjesto vrtica!
Romanija

#24681 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Romanija »

cyprus wrote: 07/05/2020 14:18 Ma nema šanse da je bilo gdje dosad zaraženo više od par procenata populacije... Na to valjda ukazuje i gomila negativnih testova...
Christian Drosten je dau intervju The Guardian-u krajem Aprila gdje je decidno prenio da u Njemackoj koja je prednjacila i prednjaci u broju testova, broj zarazenih nikad nije presao 8%.

I to daje temeljit kontra-argument tvrdnjama desnicara, kontrarijanaca, libertarijanaca, Fox News-ovaca, i ostalih ludaka ...,i salik79 naravno na ovom forumu, kako virus nije nista gori od obicne gripe i da treba zaraziti 65-70% da se stekne imunitet krda. Milion mrtvih gore-dole nije nista strasno sa ove strane kompjutera.
cvrčak_na_hedonizmu

#24682 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Dead Man Walking wrote: 07/05/2020 06:24
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 04/05/2020 23:08 Iskreno cekam brojke, totale, mart vs mart, april vs april pa da vidimo, u ostalo ne vjerujem.
Cvrle, ni te konacne cifre ne mogu biti mjerodavne nikako, jer su cifre ovog virusa uz karantin i zatvorene drzave. Da nije bilo tih mjera te cifre bi se mnozile sa X.
Isto tako ljudi su umirali od drugih bolesti ili stanja zbog kojih inace ne bi umirali, jer je bio lockdown i masa ih nije primljena u bolnicu, bas zbog Covid situacije. Treba sve sagledati.

Takodjer, svedski primjer kaze da bas i ne bi bilo tako, to takodjer kazu Francuzi koji su nasli covid u Decembru, skoro tri mjeseca prije lockdowna pa dje je ta kataklizma ?

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... r-retested

U Decembru se to sigurno vec vrtilo po svijetu, pa nista, a lockdown nebuloze su pocele u Martu.

Jedino ako neko ne misli da je virus bio fin pa nije htio da ide po svijetu od Decembra do pocetka Marta :stidljiv:

Samo logicno ssgledaj stvari, pusti msm nebuloze.
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 07/05/2020 15:08, edited 2 times in total.
MorningStar

#24683 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

GAU8 wrote: 07/05/2020 14:02
MorningStar wrote: 07/05/2020 13:43 To je ta struka.... :lol:
Ne moze svako biti troll, sitna raja ide u strucnjake...
Hos vode preko masica , jesi jos uplasen . Ako oces mozes platiti unaprijed kakvog varioca ima na olx u dodju ti na adresu zavare vrata.
cvrčak_na_hedonizmu

#24684 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

MorningStar wrote: 07/05/2020 10:58
GAU8 wrote: 07/05/2020 10:41
MorningStar wrote: 07/05/2020 09:16 Frajer navalio zatvaranje i bog. Idi ciglu inspektoru kroz prozor i zatvoren ces bit rahat.
Nisi odavno isukao onaj spisak... :-) :-) :-)
Evo ga da se podsjetimo:
Treba listu dezurnih panicara objaviti - evo da pocnemo (ako zelite da se uvjerite samo pregledati im postove koje pisu):

@GAU 8
@zubi
@insaneinthebrain
@daddy-kool
@ElkoM
@Mister__No
@Mogy87
@corteze
@dobar osjecaj

PS: Dopunjavati cemo po potrebi.
:D Vecina je banovana po svojim zaslugama tj zeljom za zivotom u 4 zida koji bi da drugim namecu.
Ko nam je to prvi, ko nam je to vodeci.

Ma nemoguce, realno :D

Daddy cool je tu negdje......vjerujem da se lik navlazi na samu pomisao oko lockdown-a :navijacica:
cvrčak_na_hedonizmu

#24685 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

asurbanipal wrote: 07/05/2020 11:39
U HRVATSKOJ 2.119 SLUČAJEVA: VIRUS SE VJEROJATNO POJAVIO PUNO RANIJE

https://hayat.ba/u-hrvatskoj-2-119-sluc ... AE4kwtxULY
French hospital discovers Covid-19 case from December

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... r-retested

Pa kako onda prezivjesmo. To je nemoguce. Pobio bi nas sve ko macice :hmpf:
cvrčak_na_hedonizmu

#24686 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

MorningStar wrote: 07/05/2020 13:33 Otvoriti sve odmah i prestati sa ovim glupostima.
Jok, bolje dozivjeti epski ekonomski kolaps i glad, po mogucnosti.

To bi bas super bilo :trep:
index_box

#24687 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Ako je istina ovo što pišete da je virus oslabio i da jenjava čak u Švedskoj, onda će vakcina za virus oboljenja COVID-19 ostati na nivou SciFi.

S druge strane, ne razumijem šta je problem s vrtićima, svi dosadašnji podaci pokazuju da su djeca mlađa od deset godina praktično najneugroženija kategorija, koliko sam ja upratio? Eventualno organizovati da radnice starije od 55 godina i hroničnooboljeli ne dolaze na posao prve dvije sedmice ili nešto slično, bar dok ne bude jasno jenjava li virus ili šta se već dešava. Opet more kontradiktornih informacija :-)
index_box

#24688 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Kakve ću ja sve nebuloze pročitati ovdje.

Pa ako je virus zaista zarazio sveukupno mali procenat populacije, onda je to pokazatelj da se sporo širi, čime brojne teorije padaju u vodu.

Ne, sad će me uvjeravati da je socijalna distanca spasila čitav svijet od nove “kuge”, a virus počeo harati najkasnije od novembra 2019 :-) Poštedite me, molim vas.
biglebovski

#24689 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

index_box wrote: 07/05/2020 14:59 Ako je istina ovo što pišete da je virus oslabio i da jenjava čak u Švedskoj, onda će vakcina za virus oboljenja COVID-19 ostati na nivou SciFi.

S druge strane, ne razumijem šta je problem s vrtićima, svi dosadašnji podaci pokazuju da su djeca mlađa od deset godina praktično najneugroženija kategorija, koliko sam ja upratio? Eventualno organizovati da radnice starije od 55 godina i hroničnooboljeli ne dolaze na posao prve dvije sedmice ili nešto slično, bar dok ne bude jasno jenjava li virus ili šta se već dešava. Opet more kontradiktornih informacija :-)
Ma mjere i preporuke služe čisto da birokratija svoje odradi, pripremi, ko biva zaposleni puno rade, a u realnosti se poštuju prvi-drugi dan i doviđenjce. Nabavi se šta se mora imati i to je to, ako dođe inspekcija kakva da se vidi da ima sve. Već dvadeset dana niko od ovih prodavnica, pošti, gdje idem ne insistira na nekom špricanju, maska oko vrata i vozdra, troši pare daj pare... Sve više ljudi ovo doživljava kao običnu prevaru i manipulaciju, tako će biti i u vrtićima. Određene mjere su ništa drugo do iživljavanje zbog mogućnosti hapanja te obične političke igre. Kamara je vladajućih bila u Konjicu na partiju ili je povezana što poslom što rodbinski sa nekim od partijaša. Sami su imali priliku uvjeriti se koliko je korona zarazna i opasna stoga i ne čudi jedna od prvih odluka da se suspendira zakon o javnim nabavkama vezano za med. potrebštine...
armin071

#24690 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Ja mislim da bi sad preventivno trebalo napraviti lockdown do kraja godine. WHO je rekao da nam se sprema drugi val i ja sam zato da se sluša struka a ne neki youtuberi. Zašto spašavati sada ionako posrnule ekonomije. Samo lockdown. A onda abd kad sve ovo prođe ru istu struku (epidemiologe, doktore, virologe) staviti na čelo država i nek nam onda naprave još jednu vakcinu koja liječi glad, nestašicu i sl. Evo pokazali su se par mjeseci da im vođenje svijeta ide ko od šale pa zašto ih sada prekidati?? Samo struka i tačka. :thumbup:
Maha23

#24691 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

index_box wrote: 07/05/2020 15:12 Kakve ću ja sve nebuloze pročitati ovdje.

Pa ako je virus zaista zarazio sveukupno mali procenat populacije, onda je to pokazatelj da se sporo širi, čime brojne teorije padaju u vodu.

Ne, sad će me uvjeravati da je socijalna distanca spasila čitav svijet od nove “kuge”, a virus počeo harati najkasnije od novembra 2019 :-) Poštedite me, molim vas.
Ako je bilo sta sa sigurnoscu potvrdjeno u citavoj pandemiji to je da socijalna distanca djeluje, imas o tome materijala koliko hoces, eh sad hoces li ti to prihvatiti ili ne, ne znam, ali djelujes mi kao razuman covjek :)
biglebovski

#24692 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

armin071 wrote: 07/05/2020 15:24 Ja mislim da bi sad preventivno trebalo napraviti lockdown do kraja godine. WHO je rekao da nam se sprema drugi val i ja sam zato da se sluša struka a ne neki youtuberi. Zašto spašavati sada ionako posrnule ekonomije. Samo lockdown. A onda abd kad sve ovo prođe ru istu struku (epidemiologe, doktore, virologe) staviti na čelo država i nek nam onda naprave još jednu vakcinu koja liječi glad, nestašicu i sl. Evo pokazali su se par mjeseci da im vođenje svijeta ide ko od šale pa zašto ih sada prekidati?? Samo struka i tačka. :thumbup:
Samo struka nego šta, još pogotovo ako su mladi i lijepi a stručni, to je glavno... Ili neka egzotika poput Etiopije, da nam takvi određuju kad i kako da poljubim dijete ili unuka....
laik1981

#24693 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

armin071 wrote: 07/05/2020 15:24 Ja mislim da bi sad preventivno trebalo napraviti lockdown do kraja godine. WHO je rekao da nam se sprema drugi val i ja sam zato da se sluša struka a ne neki youtuberi. Zašto spašavati sada ionako posrnule ekonomije. Samo lockdown. A onda abd kad sve ovo prođe ru istu struku (epidemiologe, doktore, virologe) staviti na čelo država i nek nam onda naprave još jednu vakcinu koja liječi glad, nestašicu i sl. Evo pokazali su se par mjeseci da im vođenje svijeta ide ko od šale pa zašto ih sada prekidati?? Samo struka i tačka. :thumbup:
Za svaki slucaj do kraja 2021.. Vakcina tek za 18 mjeseci, a bice ovih valova koliko hoces.. I narediti socijalnu distancu od bar 50 metara, sto je sigurno sigurno je..
GAU8

#24694 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 07/05/2020 14:53
MorningStar wrote: 07/05/2020 10:58
GAU8 wrote: 07/05/2020 10:41

Nisi odavno isukao onaj spisak... :-) :-) :-)
Evo ga da se podsjetimo:
Treba listu dezurnih panicara objaviti - evo da pocnemo (ako zelite da se uvjerite samo pregledati im postove koje pisu):

@GAU 8
@zubi
@insaneinthebrain
@daddy-kool
@ElkoM
@Mister__No
@Mogy87
@corteze
@dobar osjecaj

PS: Dopunjavati cemo po potrebi.
:D Vecina je banovana po svojim zaslugama tj zeljom za zivotom u 4 zida koji bi da drugim namecu.
Ko nam je to prvi, ko nam je to vodeci.

Ma nemoguce, realno :D

Daddy cool je tu negdje......vjerujem da se lik navlazi na samu pomisao oko lockdown-a :navijacica:
Sjoo jeste mangupi :-) :-)
index_box

#24695 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Maha23 wrote: 07/05/2020 15:28
index_box wrote: 07/05/2020 15:12 Kakve ću ja sve nebuloze pročitati ovdje.

Ako je bilo sta sa sigurnoscu potvrdjeno u citavoj pandemiji to je da socijalna distanca djeluje, imas o tome materijala koliko hoces, eh sad hoces li ti to prihvatiti ili ne, ne znam, ali djelujes mi kao razuman covjek :)
Pa logično da djeluje. Ako niko nikoga ne vidi 2 mjeseca, nema šanse ni da se zarazi. Ne samo ovim virusom, nego bilo kojim :-)
daddy-kool

#24696 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

zomri wrote: 07/05/2020 13:24 ovi u srbiji tvrde da je virus oslabio, što vide po tome da zadnjih 15-20 dana nemaju uopšte ljudi kojima bolest brzo napreduje da trebaju intenzivnu njegu i/ili respirator.

je li vidio iko slične izvještaje iz drugih zemalja?
Ozbiljnu priču da je virus "oslabio" ja nisam čuo. Međutim, ona hipoteza o vitaminu D bi mogla imati smisla, ali sačekaćemo potvrde.
Bilo je nekog govora o dvije vrste, jedan opasniji a drugi sa blažim oblikom bolesti, ali koliko vidim i to su bile špekulacije.

https://www.sciencefocus.com/news/no-ev ... s-strains/
‘No evidence’ of coronavirus mutating into more dangerous strains
index_box

#24697 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

laik1981 wrote: 07/05/2020 15:33
Za svaki slucaj do kraja 2021.. Vakcina tek za 18 mjeseci, a bice ovih valova koliko hoces.. I narediti socijalnu distancu od bar 50 metara, sto je sigurno sigurno je..
Dobar :lol:
I dezinfekcione tunele za svako domaćinstvo, da pršću na ulazu i na izlazu, obavezno otvoriti usta i duboko udahnuti... bolje spriječiti nego liječiti :oops:
geralt

#24698 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

biglebovski wrote: 07/05/2020 15:17 Ma mjere i preporuke služe čisto da birokratija svoje odradi, pripremi, ko biva zaposleni puno rade, a u realnosti se poštuju prvi-drugi dan i doviđenjce. Nabavi se šta se mora imati i to je to, ako dođe inspekcija kakva da se vidi da ima sve. Već dvadeset dana niko od ovih prodavnica, pošti, gdje idem ne insistira na nekom špricanju, maska oko vrata i vozdra, troši pare daj pare... Sve više ljudi ovo doživljava kao običnu prevaru i manipulaciju, tako će biti i u vrtićima. Određene mjere su ništa drugo do iživljavanje zbog mogućnosti hapanja te obične političke igre. Kamara je vladajućih bila u Konjicu na partiju ili je povezana što poslom što rodbinski sa nekim od partijaša. Sami su imali priliku uvjeriti se koliko je korona zarazna i opasna stoga i ne čudi jedna od prvih odluka da se suspendira zakon o javnim nabavkama vezano za med. potrebštine...
Cetvero od 200 ucesnika sa konjickog derneka je sada mrtvo, Govorimo o jednom okupljanju na koji je dosao 1 zarazeni i proveo nekoliko sati u istoj prostoriji sa ostalima, od kojih se velika vecina nije zarazila.
laik1981

#24699 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ebo vitamin D... svi u samoizolaciju u cetiri zida...
laik1981

#24700 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

index_box wrote: 07/05/2020 15:47
laik1981 wrote: 07/05/2020 15:33
Dobar :lol:
I dezinfekcione tunele za svako domaćinstvo, da pršću na ulazu i na izlazu, obavezno otvoriti usta i duboko udahnuti... bolje spriječiti nego liječiti :oops:
Fikret sve to moze zavrsiti u kratkom roku..
Locked